2007-07-30 6 浏览
星期五晚上到此,坐在窗旁的二人枱,感覺很好.以這價錢而言,食物選材是合理的,加上她的環境,這次晚餐是滿分的了.
2007-07-25 13 浏览
鄧小平說50年不變,真的嗎?物換星移,無論外貌怎麼變,老好文華的招呼永遠經得起歲月的考驗,永遠真切。是的,沒打錯字,真切。從心底裡發出來的親切招呼。好厭倦外頭懶作慇勤但卻虛假的招呼。問完人家貴姓轉頭便忘記,今天說了明天再來又要說多一遍,就算你連續去十天都一樣記不起你的姓氐,那問來何用?永遠都是千篇一律的答你「老細要」,無言。已經坐SOFA,小朋友來到時還是問一句要不要換椅;小朋友要的雪糕用可愛的膠碗碟膠匙上,弄髒了,侍應親切的拿了圍巾來替換,在大人留心之前,小心翼翼的把熱茶移離小朋友活動範圍;講廣東話不會無端端的用英語對答。由始至終,不卑不亢,服務細心。一個人的Tea Set有煙三文魚芥末三文治,日式青瓜芝士三文治,香草醬蕃茄火腿三文治,黑菌蛋蓉沙律醬三文治,真好!至恨見到打上「三明治」。然後有文華芝士餅,桑莓撻,香草雞批,芝士煙肉撻,還有至愛的scone,為的是那個自家製的clotted cream和rose petal jam。好吃嗎?好吃!真的好吃!永遠不曾失望過。所謂外國名廚來到香港也以外國人口味為先,甜甜甜,甜死人為止。拜託,你幾時見過Jamie煮甜品狂下糖,不要胡亂相信所謂

好吃嗎?好吃!真的好吃!永遠不曾失望過。所謂外國名廚來到香港也以外國人口味為先,甜甜甜,甜死人為止。拜託,你幾時見過Jamie煮甜品狂下糖,不要胡亂相信所謂的外國名牌。

文華,我願你活多一百年,一千年,永遠不變。
2007-07-20 11 浏览
三個人,叫了一個二人tea set,再加多個客scone.兩個飲咖啡,一個要earl grey.我朋友話high tea,是英國人的下午茶,一定要飲tea,佢仲話D earl grey超好飲,但我一向對西茶興趣不大,而那兒的coffee都非常香濃,不下糖奶都好好飲.tea set 份量頗大,上層是三文治類,中層是一些pastry,下層是甜品,款式多亦好味.而個set已經包了兩客scone.加上再加的一客,每人有兩大個.必須要講的是那些scone 的clotted cream,香滑甜美,唔係怕太肥,我會搽很多上去.service沒話說,文華喎,咖啡同茶都不斷refill,clotted cream見你食得咁上下,又幫我地換過新的.坐了成個下午,食到好飽至走,晚飯都食唔落了.

坐了成個下午,食到好飽至走,晚飯都食唔落了.
2007-07-10 14 浏览
六月同男朋友曾到此食dinner buffet, 感覺ok, 食物水準ok, 環境舒適, 轉換食物也很快, 但選擇唔多, 服務一流... 可惜事隔一個月本人再次和朋友幫襯dinner buffet, 上次去有嘅青口無咗, 由生蠔仔變生蠔bb, 無咗長腳蟹, 甜品得芝士蛋糕好食, 其他不吃也罷, 魚生不算好新鮮, 可接受, 但魚生師傅態度惡劣, 唔可能想像到文華酒店會有咁差嘅服務人員, 叫佢切魚生好似叫佢切自己d肉咁, 賣單無人理, 總括來講將價就貨到咁嘅地步同咁嘅服務質數唔會再去.
2007-06-25 2 浏览
女友力指此處魚生吧只做到六月,當然不理三七廿一先試為妙。基本上這裡的食物選擇絕對不多,但若道是貴精不貴多,食物質素又未真的談得上「精」。刺身味美但款式大路、海鮮不缺但沒有龍蝦、熱盤也絕對不算味美,甜品是心目中較佳的一部份,但連個人至愛的雪糕竟也從缺,不免減了一點分數。本來三百多元能試五星級酒店兼用上精巧的銀器,也就算了,然而侍應們的服務,簡直可以用恐怖形容。該收的碟不收(但收了還在吃的東西或器具,話會再拿來但最後冇影)、要添的水不添,絕不相信這是五星級酒店食肆的服務。累積下來的謎終於到臨走時終於拆解。看著同一個侍應殷勤的向一個老外問「how's the dishes?」,再看隔離鄰舍香港人們大大聲的說食物服務不好卻又有野即搶、小朋友當自己屋企般跑來跑去,不禁幻想侍應們大抵受不住我們這班港燦所為而不自覺作出的投射吧... 只是,自問不是大吵大嚷或巧取豪奪的人,今次不快的經驗,不是誤中流彈又是什麼??
女友力指此處魚生吧只做到六月,當然不理三七廿一先試為妙。

2007-06-18 9 浏览
因為父親節的關係, 而且好遲先book 位, 所以最後0係waiting list 度畀我地wait 到文華的自助餐位。滿心歡喜的跟家人去食一個幾期待的自助餐。其實本來係有Conrad 的位, 不過要坐室外, 所以諗住去文華會舒服d...咁一去到個姐姐仔已經話個位有d 遠...點知真係勁遠, 不過算啦, 我地星期四先book有位都ok啦...跟住講到d 野食, 其實真係麻麻地, 咁最basic 的魚生、生蠔、燒牛肉都有, 但係....魚生-眼見成晚都有個人企0係度refill魚生同各款壽司, 但係魚生就冇乜款, 最主要有三文魚、尤魚、tuna、甜蝦, 都ok 啦...燒牛肉&燒銀雪魚-個牛肉呢...ok 啦, 不過佢中間d 肉係勁生, 簡直係生牛肉一樣, 唔係咁好...而銀雪魚好滑, 好好食!生蠔-我本人係唔鍾意食生蠔的, 只係聽家人話d 生蠔都唔錯, 只係比較瘦...熱食仲有:蒸旦-好好味, 好甜, 而且有一隻蝦同少少帶子, 同一粒白果, d 旦又好滑, 呢個係幾推介的煱蠔-都不錯, 因為我係唔食生蠔的, 所以食個熟的蠔, 都ok, 不過唔知點解太多甜醬...日式tempura、sh

熱食仲有:

日式tempura、shabu shabu、炒烏冬同鰻魚飯-都係一般啦...我只係食左tempura and shabu shabu, 見個烏冬都好似炒得幾靚架...

炒飯-好簡單的garlic 炒飯, ok 啦...

煎三文魚-好大件, 但味道平平...

湯水-有3款湯, 包括日式Miso湯, 中湯(冇飲所以唔只係咩湯)同西湯(粟米蟹肉湯)-我飲左西湯, 好好飲架都, 不過冇乜蟹肉, 我係refill 前即係湯尾都仲有少少, 我阿哥完全揾唔到蟹肉

甜品-其實都幾失望, 因為諗住文華d cheese cake 同甜品都好出名下架嘛, 但係佢都冇乜正貨出, 有d chocolate cake...酒味草莓...只係覺得ok 而已...

正體黎講, 我覺得食物款式好少, 味道係不錯0既, 不過我又覺得食得自助餐, 當然係想食多d 唔同野, 多選擇啦...所以我諗我都未必會再黎食lu...
2007-05-28 5 浏览
星期六同男朋友book 左黎呢度食dinner buffet, 雖然都幾期待, 但係知佢\個價錢(298 + 10%), 都知係有咩質素, 所以都唔會有太大既期待。環境一定唔會差, 雖然係比較暗, 但都accept到。我係6點半入去到, 當時已有五六張table 的客人, 一開始食的時候, 係有一堆人圍o係海鮮counter度夾海鮮, 因為個counter 太細了, 好迫。呢個都唔係一個咩問題, 而係俾d 人夾哂之後, 係要等5-10分先有人拎d 開左既生蠔、蟹腳、蝦出黎, 然之後係一班人o係出面搶!! 冇錯!!係搶!! 不嬲都好大食既男朋友有幾次都要同個師奶搶蟹腳...唉!!有冇攪錯!! refill 得太慢喇!講完不滿的地方, 講下其他野食, 佢\當晚有片皮鴨, 男朋友叫左幾件, 味道一般, 不過整得好慢! 其他熟食都算ok啦, 主要係海鮮, 不過唔好期望會好好食, 真係just ok。(海鮮有避風塘炒蟹、炒絲蒸大蜆、蒸魚、炒大蝦...主要係呢d)另外d熟食都係d菜、咖哩等等。不過, dessert方面就加左唔少分, 文華d cake真係幾好食, 佢\地d chocolate 系列

不過, dessert方面就加左唔少分, 文華d cake真係幾好食, 佢\地d chocolate 系列的dessert 真係好正, 甜中帶苦!!我至愛呀!!

但overall 黎講, 我唔會再黎食, 因為一個出現搶食情況的buffet 都吸引唔到我。其實我唔明點解佢\地要定低左個價囉! 如果調高d個價, 個quality 會唔會好d呢?
2007-05-21 17 浏览
同朋友睇完戲到這兒試high tea set for 2,最頂的四塊麵包包身鬆軟,不錯。第二層是至愛的鬆餅,加上cream cheese係最開心的享受。鬆餅比一般的鬆,餅身不會『痴』埋一舊,非常高水準。最底的chocolate cake creamy異常,簡直無出其右。另外有一個有粒好似杏仁係上面的cake,一食才知道原來成個都是朱古力來的,完全估唔到!在這裡好寧靜、光猛,不談食物,只是環境已令人滿意。什麼是忙裡偷閑?身處文華,喝一口茶,或許妳能找到心中的答案。
2007-04-29 23 浏览
翻新後第一次來到,老實說,翻新前後分別不大,只是有「新」的感覺,以及靠窗的一列platform 消失了。點了份Tea Set for Two。用了新的器皿裝食物,較具時代感。但我寧選傳統英式的瓷器,感覺較優雅。份量方面,好像比以前少了,侍應放下時我還以為她給了我一份for one 的。水準亦沒有以前般高,但仍是高的。那隻像手指般,充滿榛子味的餅條,真是一吃難忘,用來伴咖啡,一流!臨走時我還專程到文華餅店看看有否出售,可惜無!文華的咖啡,我認為是香港最好的,這想法倒沒有改變。

文華的咖啡,我認為是香港最好的,這想法倒沒有改變。
2007-04-20 5 浏览
復活節假的星期六,相約C同事開始我地的PEO。第一擊揀左Clipper Lounge的high tea。兩個人叫左個tea set for two,三層的食物架上面有最上層的三文治+ 中層的不知名撻& scones (原味& 提子乾) + 下層的甜點。我要左一壺earl grey,同事要左壺mint tea。三文治- 普普通通啦,不過d包都幾易散不知名撻- 冇乜特別,不過撻皮唔會太油膩scones - 都係好易散,不過個玫瑰花果醬真係一絕,又香又甜,配埋clotted cream簡直係一流。此乃我同埋C同事最欣賞的甜點: (相中右至左)朱古力cake - 面頭有一層朱古力醬,好濃好好味,連我呢個唔好朱古力的都好欣賞蛋白手指餅- 呃.....淨係記得佢真係好甜椰子味mousse cake - 呢個都幾好味,面頭有層果醬,mousse幾滑,又唔會過甜朱古力醬蛋糕仔- 味道普通,但係層朱古力醬好甜,好滯餅- 超甜......不得不提的就係壺earl grey,茶身好滑,唔會有澀口的感覺,同埋有種香味,正呀~~~~~環境方面都幾好,幾清靜,好適合傾下閒計輕鬆一下。

三文治- 普普通通啦,不過d包都幾易散
不知名撻- 冇乜特別,不過撻皮唔會太油膩
甜點: (相中右至左)
蛋白手指餅- 呃.....淨係記得佢真係好甜
朱古力醬蛋糕仔- 味道普通,但係層朱古力醬好甜,好滯
餅- 超甜......

環境方面都幾好,幾清靜,好適合傾下閒計輕鬆一下。
2007-01-17 12 浏览
個客好匆忙約我食飯,仲訂左公司附近.之前未黎過,都幾期待試試! 個客已經早過我去到,仲話埋餐牌同自助餐有咩野食,最後我地揀左buffet...水準都幾好,有生蠔,長蟹,生,四款湯(兩中兩西),炒蟹,帶子,牛肉,大蝦沙律...係D甜品麻麻地

2007-01-14 10 浏览
1st), No Choice... one small pcs of ham... red meat?! that's all two small disc of sushi.... half of them were garbageno ice-cream2nd), Bad Quality...Dessert too sweet, or taste bad... that's my subjective.., so I have not complain. However, you can find a small life buddy (Bug) in your veg. salad. I think this is unacceptable.3rd), Bad Bad ServiceThe most Unbelieveable experience was...The Manager explanation about the small bug in the veg salad. He told me that "We served organic vegatable, so
1st), No Choice...
no ice-cream

2nd), Bad Quality...

3rd), Bad Bad Service
The most Unbelieveable experience was...The Manager explanation about the small bug in the veg salad. He told me that "We served organic vegatable, so you can see bug in there. That's Normal."
In the whole conversation, he didn't make any apology, and didn't feel guilty at all.

Only the price didn't give me surprise, they keep 5 stars hotel charges.
If you don't believe me, you can try.
2006-12-24 10 浏览
went there for tea with family... a total of three persons.had a 2-person tea set and added a camomile tea for me.the food's so-so... but the tea is nice...tasty.and the jam with rose essence is special. but for the $ and place, i'd rather goto the peninsula.

2006-12-04 17 浏览
焗住朝早重遊舊地。自助餐跟早餐基本上是同價:Breakfast Buffet 可謂中西薈萃,有齊文華餅店的麵包西餅的mini 版之外,仲有一籠一件的蝦餃、燒賣、脹卜卜的叉燒包奶皇包等;當然,芝士、燻魚、奶類製品跟各式生果果汁全不欠奉。雖然物事鋪出來看似很少,但就早餐而言已供過於求。吃了即製的班戟、窩夫、鬆餅、玉桂卷同布甸:pancakes 同waffles 基本上絹薄如紙,只是因「即製」才哄哄自己說「OK」;Apple Bran Muffin 可以說是改良了,也可以說是改壞了- 麥條、蘋果顯然少了,但提子倒多了很多- 容易是容易入口了,但粗糙的口感也沒有了;玉桂卷其實是cinnanon sugar roll,玉桂糖的圈數多,但玉桂的甜味卻是淡淡的;Hot Vanilla Pudding 像一個米糊仔,布丁只適合形容其色,倒特別。一讚其西柚汁:生鮮西柚濃度奇高。但,不欣賞一開始就端來一滿壺銀器盛裝的咖啡:你認為我15 分鐘之內可以喝光嗎?看罷現在的傳統英式下午茶菜單和賣相,不單沒了去試的衝動,有的,竟然是一輪嘀咕。是我尖酸刻薄了,抑或是你變得太多了?
焗住朝早重遊舊地。

是我尖酸刻薄了,抑或是你變得太多了?
2006-11-12 2 浏览
我約七點到進行,而因為好遲先訂位,所以要坐吸煙區(鄰近商場)遠離食物有一段距離> <首先食冷盤,生蠔,長腳蟹,三文魚等,樣樣都好新鮮...其他既食物都幾特別...我好鐘意d蝦,大大隻又好彈,帶子都唔錯!d燒牛肉都好正架,不過d湯就麻麻地,個龍蝦湯太濃喇!濃到有d苦...之後我再試粟米海鮮湯,都係麻麻地,有好濃烈既鹽西味,而熱盤我無咩點食,因為要留返個肚食甜品有我最鐘意既士多啤梨,個芝士蛋糕簡單正正正,其他既蛋糕都唔算...款式都特別服務簡直一流,不停噤幫我地更換刀叉,不停整理我們的餐巾,每個服務生滿面笑容同有禮...真係唔錯^^