2010-08-05 204 浏览
由於中環區很多食店都貴價, 而jollibee 又方便又較便宜, 亦很美味, 所以來很多今次自己來, 很快的吃, 因為趕時間.意粉+1件雞餐, 意粉很多芝士! 醬汁亦不少, 撈勻後進食一流, 不會過酸, 未見太甜, 佳作雞, 又是很好, 滑滑的, 不會很鞋口, 肉汁盡鎖 惟少許涼了不知為何豬兒仔上次自己吃的雞很大件, 我的卻是小小雞胸, 她的雞脾大得可以蓋過她面仔但滋味程度經已可以超越大力水手成為全港第一炸雞!

今次自己來, 很快的吃, 因為趕時間.
意粉+1件雞餐,

雞, 又是很好, 滑滑的, 不會很鞋口, 肉汁盡鎖
惟少許涼了

但滋味程度經已可以超越大力水手成為全港第一炸雞!

2010-07-30 261 浏览
呢次係我地第2次食jollibee食過番尋味 一定要叫既炸雞+薯條 - 炸雞皮薄涵靚 , 即使我地慢慢食薯條 過左十分鐘依然辣手 一咬落去就有好多肉汁流出黎 食落去都唔會好似某大型連鎖炸雞店咁厚粉 - 薯條係硬身同埋好脆 , 再加埋gravy真係冇得彈 另外想推介既係佢既甜品?peach mango pie & coco pineapple pie前者既味道好似jelly既味,好香甜。後者既coconut味唔太濃,岩哂我呢d唔鍾意食coconut既人2個pie都有好多果肉 , 同埋d涵都有好多。所以要小心佢流出黎 唔推介既有磨茹飯佢既磨茹汁好少同埋好淡 , d飯又淋食落口好似一pat野咁怪怪地下次會試埋佢個burger ,因為有好多人客都有叫burger , 而且好似好足料咁呀
呢次係我地第2次食jollibee
食過番尋味

一定要叫既炸雞+薯條
一咬落去就有好多肉汁流出黎
食落去都唔會好似某大型連鎖炸雞店咁厚粉
- 薯條係硬身同埋好脆 , 再加埋gravy真係冇得彈

另外想推介既係佢既甜品?
前者既味道好似jelly既味,好香甜。

唔推介既有磨茹飯
佢既磨茹汁好少同埋好淡 , d飯又淋
食落口好似一pat野咁
怪怪地

下次會試埋佢個burger ,
因為有好多人客都有叫burger , 而且好似好足料咁呀
成個餐 + peach mango pie & coconut pineapple pie
炸雞!!!
入面真係有pineapple , 反而coconut味唔濃
peach mango pie!!超好食
皮薄涵靚
2010-06-24 193 浏览
每次走入去, 都感到少許靦腆, 因為在場人士多為菲律賓人...卻因為此店的雞而吸引本人及小豬兒一度光顧, 二次叫好, 三番encore.上次好似是吃1件雞加肉醬意粉, 考慮到d雞太工, 吃一件會不夠喉的問題,今次叫了2件雞配白飯那set.白飯, 又jai又dry, 即便加了那淡gravy汁也於是無補.不要緊, 白飯只是用以果腹.真正的主角是雞.小豬兒還扭計要吃雞下脾, 我便給了她. :$一, 因為她愛吃二, 雞胸較大件, 且滑, 絕對是佳品2大件, 外皮又脆又香, 內含高熱雞肉, 雞胸只是它的代號, 一點也不覺得'鞋', 平日街上吃燒味那種就確是很'鞋'.jollibee的, 絕對要大口大口狂噬, 一流滋味p.s.jollibee - 全港第二位炸雞第一是機場的大力水手

上次好似是吃1件雞加肉醬意粉,
考慮到d雞太工, 吃一件會不夠喉的問題,
今次叫了2件雞配白飯那set.
不要緊, 白飯只是用以果腹.
真正的主角是雞.
小豬兒還扭計要吃雞下脾, 我便給了她. :$
一, 因為她愛吃
二, 雞胸較大件, 且滑, 絕對是佳品

2大件, 外皮又脆又香,

jollibee的, 絕對要大口大口狂噬, 一流滋味

p.s.
jollibee - 全港第二位炸雞
第一是機場的大力水手
豬兒仔的蘑姑飯
炸雞,全港第二位
炸雞,全港第二位
  • 炸雞
2010-04-21 118 浏览
第一次黎呢間食, 入到去好多印尼/菲律賓人排緊隊,連員工都係印/菲人,幾特別,我地變左遊客餐牌有飯,意粉同包類,我叫左個夏威夷xx包餐,$27,有薯條,汽水,同個包.薯條好脆+硬身, 但我反而唔鍾意咁, 感覺更加熱氣. 個包好食,入面多料,有塊菠蘿, 芝士, 豬肉, 煙肉~ 我朋友話個吞拿魚pie都好好食 (only$4.5)
第一次黎呢間食,
入到去好多印尼/菲律賓人排緊隊,
連員工都係印/菲人,幾特別,我地變左遊客

餐牌有飯,意粉同包類,
我叫左個夏威夷xx包餐,$27,
有薯條,汽水,同個包.
薯條好脆+硬身, 但我反而唔鍾意咁, 感覺更加熱氣.
個包好食
,入面多料,有塊菠蘿, 芝士, 豬肉, 煙肉~
我朋友話個吞拿魚pie都好好食 (only$4.5)
2010-04-18
2010-03-31 162 浏览
Palabok:几得意~酸酸地~有D蝦~有豬肉~有雞蛋~好味~撈埋一起食~好正!Chicken:配磨菇汁~又係得意既~Tuna Pie:呢個好味架~$4.5~外面有DD甜甜地~TUNA好味~!!
撈埋一起食~好正!
Chicken:配磨菇汁~又係得意既~
Tuna Pie:呢個好味架~$4.5~外面有DD甜甜地~
TUNA好味~!!

2010-01-20 175 浏览
今日去左試呢個JOLLIBEE之前睇食評好似幾好;今日心郁郁決定去馬!黎到;睇下MENU先;見到上邊冇位;諗住O係度買完落去食;叫左ALOHA餐;27蚊;都仲可以接受;同男朋友拎住個餐落去..原來下邊都有得賣架!!豬晒!!搵個位坐底先!!個餐27蚊感覺上仲貴過麥記;但係食完之後我覺得佢完全值呢個價!!個BURGER入邊有BACON,PINEAPPLE,有塊牛肉;仲有D CHEESE咁;食落有PINEAPPLE O既酸;仲有牛肉O既香;又幾夾喎!仲有沙律醬;食落真係好正!!好有口感'真係吾錯!食條薯條先!仲以為好似麥記果D又林又吾香口;結果我都係要收番呢個諗法;條條都好脆!仲好香!吾會淋支支;超好食!!仲有種好特別O既感覺!絕對吾係吹水!真係食得出!你擺第1條薯條入口已經覺得你黎呢度食野係岩O既決定!不過唯11樣覺得吾太好O既係個茄汁;真係好稀!好似水咁;點左好多人都痴吾到落條薯條度個味就岩啦;如果杰番D就仲好!呢間快餐店吾單止得呢D JUNK FOOD仲有飯,意粉,早餐仲有印度薄餅;有吞拿魚批{太飽,都係冇試到}等;好多O係麥記都係食吾到!但係食野O既同時;望下周圍
今日去左試呢個JOLLIBEE
之前睇食評好似幾好;今日心郁郁決定去馬!

黎到;睇下MENU先;見到上邊冇位;諗住O係度買完落去食;
叫左ALOHA餐;27蚊;都仲可以接受;
同男朋友拎住個餐落去..原來下邊都有得賣架!!
豬晒!!搵個位坐底先!!

個餐27蚊感覺上仲貴過麥記;但係食完之後
我覺得佢完全值呢個價!!

仲有沙律醬;食落真係好正!!好有口感'真係吾錯!
食條薯條先!仲以為好似麥記果D又林又吾香口;
結果我都係要收番呢個諗法;條條都好脆!仲好香!
吾會淋支支;超好食!!仲有種好特別O既感覺!
絕對吾係吹水!真係食得出!你擺第1條薯條入口
已經覺得你黎呢度食野係岩O既決定!

不過唯11樣覺得吾太好O既係個茄汁;
真係好稀!好似水咁;點左好多人都痴吾到落條薯條度
個味就岩啦;如果杰番D就仲好!

呢間快餐店吾單止得呢D JUNK FOOD
仲有飯,意粉,早餐仲有印度薄餅;
有吞拿魚批{太飽,都係冇試到}等;好多O係麥記都係食吾到!

但係食野O既同時;望下周圍;你會發現
9成以上都吾係香港人;而係菲律賓人!
其實;果下真係覺得自己幾外族FEEL..哈
MEAL
BURGER
茄汁
2009-07-23 176 浏览
好記得細細個既時候, 每逢星期六放學牙媽都會約埋一班師奶, 帶我同d同學仔去jollibee食野同, 玩 ,而果班女人就會o係度吹水, 去jollibee對於小時的我好重要, 因為有得玩, 有得食, 又好開心, 一次過滿足晒我三個願望, 但係唔知幾時, 佢好似消失左咁, 全港冇晒佢既跡影, 有次偶然俾我o係中環既內街俾我搵番佢, 當然要帶埋我既另一半去食下, 入到去, 見到大班菲藉人就預左, 去買野食果陣, 唔知下層都有counter, 結果o係上面等買野, 點知上層廚房勁細, 員工效率勁慢,等左勁勁耐, 先有得食, 叫左個白菌漢堡牛扒飯, 兩件炸雞, 吞拿魚批試, 雖然等左好耐, 但食左塊牛扒之後覺得等幾耐都抵, 好juicy, 好重牛肉獨有既香味, 咬落去d牛油流落個口度, 充滿成個口腔, 再配一啖好多汁既飯, 簡直絕配, 勁勁勁好味, 再試下個吞拿魚批,雖然凍左, 林左, 但都好好味, 想信岩岩炸起會更好味, 到果兩件雞, 佢俾左一碗汁for點雞食,勁正, d雞新鮮炸起, 好正, 另外仲有個薯條, 但就好普通, 不值一提, 但唯一不滿的地方係佢個冇彈性既餐牌, 搞度全部散叫咁滯, 先食到想食既野.
白菌漢堡牛扒飯
炸雞
吞拿魚批
2009-06-27
白菌漢堡牛扒飯
炸雞
吞拿魚批
2009-04-28 126 浏览
到中環辦完事,要停一停,抖一抖,經過這條窄路,便入了這店。環顧四周,祇得我一個中國人,排了數分鐘隊,盤算有甚麼好吃,有炸雞,漢堡包,意粉,米粉,新出有吞拿魚批等,結果要了一杯紫色飲品及一隻熱狗。紫色飲品叫Pearl Cooler,像是芋頭沙冰加珍珠,味道一般,珍珠亦不多,可能熱狗要即叫即做,隔了數分鐘才送來,用發泡膠盒載著,熱狗 size 比永樂園大些少,上有沙律醬、茄汁和芝士碎,麵包暖暖的,香腸的皮有點脆,整體不過不失。坐在這店內進食,感覺有點像在馬尼拉的快餐店,食物像是菲律賓出品,身邊都是菲律賓人,彼此相處融洽。
到中環辦完事,要停一停,抖一抖,經過這條窄路,便入了這店。

唔係食 M 記就係 KFC。唔想再食個 d 可以食呢間。我食過 Aloha, Champ, Palabok, 意粉餐都係最 buy 佢個意粉。Aloha 無錯係好特別有 pineapple and bacon,不過佢塊 bacon 好難咬斷,一食就成塊黎o趙。Champ 係好過 M 記既 hamburger 既。Palapok - 蝦 and thick sauce in 米粉,唔知個 d 橙色係乜 sauce,不過感覺好菲律賓味....可能有人會食唔慣。絕對推介薯條意粉餐,我會改配 pearl cooler + $5。意粉個醬,如果有得賣 (強烈要求),我即刻買左去返屋企整!有 sausage, ham and cheese on top,要攪勻 d cheese until it melts....好好味,我唔會隨便食出面既肉醬意粉架,除左呢度。個薯條真係好有 heart,炸得脆脆的,而且我見工作人員會用秤 measure 夠晒 gram 先 serve 出去。Pearl Cooler 係芋頭 with 珍珠,好重椰子味,冬天無得飲 lu,不過其他時候就有。同事通常食佢個雞,用既
唔係食 M 記就係 KFC。

唔想再食個 d 可以食呢間。

Champ 係好過 M 記既 hamburger 既。

同事通常食佢個雞,用既粉醬比 KFC 少,所以炸得好味,加埋點個 gravy sauce,俾貴過 KFC 都抵。

我中意點薯條落 gravy 添。

唯一唔好係佢個 tomato sauce 無開口,好難搣。

另外,因為語言不通,佢地既 service 係勁慢......條隊好長攏,同埋要逐個餐執俾你。

遇著無賓賓既時候就容易 d 搵位囉。

背景音樂係 Abba / Jollibee 自己既歌。
  • 肉醬意粉
  • 薯條 (好似係 N2 個個餐)
2009-02-28 112 浏览
零九年二月下旬午餐廿分鐘倒數,要快,在金融地段隨便也可數出為數不少的快餐店,選了比較就腳的一間。食友說過這裡炸雞「美味得」可以,可能吃飯會好一點,避開料芡汁版磨菇飯,要個肉醬蒸飯。付款後,拿著牌仔,等了五分鐘由店員送來,效率還可以,肉醬是免牛加上洋蔥、辣椒粉打成的,香口惹味,吃落肉粒蠻豐富不會汁還汁肉還肉的,配的雜豆粒沒有雪味;由於飯是剛蒸起的,水氣未散飯偏濕,不是本地人吃得慣的口感,總覺得牛醬落到濕飯上是浪費了,同樣價錢,吉野家的牛肉飯比較好吧。
零九年二月下旬午餐

免牛醬下了炸蒜粒,味道還豐富的,飯就太濕了。
2009-01-25 766 浏览
A really good place for Philippino food, I was surprised, there were not many reviews during that burger madness period.During this visit, I tried the Palabok, Savory Beef rice, Wonton noodles and the Pearl coolers.Palabok:My favourite, glass noodles with thick shrimp sauce.Although the flavour was not strong or salty enough, it was good with lemon juice.The sauce was a bit thick.Wonton:A bit bizzarre seeing wonton noodles in a Philipino hamburger shop, so ordered it,very strong taste in garlic,

Palabok:
The sauce was a bit thick.

Wonton:
very strong taste in garlic, with glass noodles.
Also the wontons were wrapped different to the chinese one, u can see the prawn.
The portion was very small.

Savory beef rice:
Yummy minced beef in tomato sauce and rice. (forgot to take pic)

Pearl Coolers:
Very strong in coconut taste, and very sweet!
2008-12-17 72 浏览
今日中午, 走開黎呢頭辨事, 與其與中環人迫埋一堆堆, 不如就在環球, 欣賞異國的風情. 在環球商場逛一圈, 異國味道太濃厚, 有點不習慣. 但堅決要同朋友感受下賓國風情. 呢間快餐店. 既有個正式地方可以坐一坐, 又不離馬尼拉的風味.今次不是為了菲律賓菜而來, 只是路過求其平平地食餐, 餐牌上有炸雞, 漢堡, 等等等. 另有飯, 麵供應. 細看, 竟有上海雲吞麵. 而且$10...., 另擇其他.簡單而懷舊一點, 漢堡扒飯, 同事仔要了一個什麼雞肉豬肉阿斗波飯. 什麼阿斗波? 阿斗 = 劉蟬?? 應該是菲國食物吧.漢堡扒, 加上蘑菇汁, 其實個汁好味過漢堡扒, 濃郁的蘑菇汁, 勝過飯, 勝過漢堡扒, 由配角成為主角. 漢堡扒淪為配角, 只因沒有煎香, 以往是快記煎香扒, 再上汁. 呢個只是焗熟.阿斗波, 一看像極中國菜, 鹵水什麼的. 味道帶甜, 有點像糖醋汁又不是. 總之特別吧. 不是中國人食開既口味.當我們的飯要等時, 不用我們在counter等. 拿了一個大牌, 自有賓姐送到.

, 另擇其他.

2008-09-21 368 浏览
行h&m之前梗係要醫下肚先啦本想到mclonglong試下新出果個飽但山長水遠黎到無理由食mclonglong咁蝕諗起附近有間jollibee..加上好耐無食,於是即刻去入到去成間野都係賓藉人士,連d員工都係個感覺好搞笑  好似入侵人地既地盤咁order左個aloha burger好厚好足料,有煙肉菠蘿生菜扒沙律醬好好味 員工服務態度十分好 好好笑容不過我見到好多賓藉人士都係order飯,意粉果類完全見唔到人食呢個飽,好奇怪記得以前細個新世紀同沙田都有分店每次都會食芝士肉醬意粉,加隻雞鎚唔明點解呢間野會得返一間分店好驚之後連呢間都會汁埋
行h&m之前梗係要醫下肚先啦
本想到mclonglong試下新出果個飽
但山長水遠黎到無理由食mclonglong咁蝕

諗起附近有間jollibee..加上好耐無食,於是即刻去

入到去成間野都係賓藉人士,連d員工都係
個感覺好搞笑  好似入侵人地既地盤咁

order左個aloha burger
好厚好足料,有煙肉菠蘿生菜扒沙律醬
好好味 員工服務態度十分好 好好笑容

不過我見到好多賓藉人士都係order飯,意粉果類
完全見唔到人食呢個飽,好奇怪

記得以前細個新世紀同沙田都有分店
每次都會食芝士肉醬意粉,加隻雞鎚
唔明點解呢間野會得返一間分店

好驚之後連呢間都會汁埋
aloha burger
薯條
aloha burger
薯條
2008-06-19 64 浏览
2008年6月15日 7:00 尋晚見到jobille有類似日本麥記m字包物體, 懷住極大o既希望去試下, 個名叫 Pancake sandwich, 點知完全唔係果回事, 真係pancake+豬柳炸! 味道完全唔match囉! 又試咗熱狗, 味道ok啦!不過見到佢post出o黎d食物又幾得意, 下次中午試下米粉同椰子批先.

2008-05-31 83 浏览
平日沒有特別意思入黎呢間野, 人生中只是第二次到訪, 多年前, 學生仔放假, 發現自己是異國人士之後冇再黎. 今早, 決定再次勇撞Ms.Ben勝地.一過了環球馬路, 都是感覺怪怪而擦門而過...準備去餅店..後來又是把心一橫既心態. 回頭. 果真, 一入去, 本人是異族人士, 這兒無論男男女女都是某國的經濟支柱. Service好好, 要用英文落Order, 但Manager Ms. Ben, 同 counter Miss. Ben, 竟然用廣東話溝通....所以不懂英文不用愁.早餐, 佢地有個頗特別的 Pancake Sandwich, 用 "麥香餅" 夾 芝士, 豬柳扒. 香餅甜甜的, 加上豬柳扒咸咸地, 這個味道Cross over, 果真獨特. 芝士完全溶解, 包住整塊扒, 做得不錯.另再看看其他早餐餐牌, 這兒早餐有飯食.其實有時間堂食, 不過.....我唔想係菲律賓...

另再看看其他早餐餐牌, 這兒早餐有飯食.

其實有時間堂食, 不過.....我唔想係菲律賓...
$19 (早餐)