2021-05-23 1119 浏览
之前經過都有留意到呢間食肆,今次我地一行三人黎試一試~雖然一睇個舖名都知係食台灣野,不過下午茶menu嘅主食都有唔係台灣菜嘅野🤣特別一提嘅係佢冇單點嘅小食,唔知係因為下午茶時間定點,全部食物都係套餐,會跟一杯飲品,對於鐘意一人一個main再叫啲小食share嘅人黎講就唔太Friendly🤔我地唯有簡罐裝汽水帶走😂-🔺烏魚籽奶油海蝦意大利麵幾重奶油味,烏魚籽我地都係第一次食,又幾好食🤣海蝦都好大隻,食落啖啖肉,推薦呢個意粉🤙🏻🤙🏻🔺卡邦尼意大利麵比較偏港式嘅卡邦尼,係幾岩香港人口味,好食但係冇乜特別,比起烏魚籽意粉就遜色好多了🔺鹽酥炸雞炸得好酥脆,份量都幾多,不過偏鹹左少少,要係咁飲野🙈🔺酥炸花枝丸我地以為會係粉漿比較重個種炸丸,原來唔係,但係都好好食,好彈牙😋🔺(冰)黑魔黑糖牛乳珍珠奶蓋茶,味道就同一般嘅黑糖珍奶係差唔多,但係珍珠太淋,唔夠煙韌🔺(冰)藍莓巨峰烏龍茶原本覺得藍莓巨峰配烏龍茶好奇怪,原來又幾夾,唔會太甜又解到渴,幾有驚喜🤣🔺(熱)桂桂茶桂花桂圓荔枝茶,岩哂女士們飲,不過我地都覺得甜左少少,最後有加多啲水先飲
之前經過都有留意到呢間食肆,今次我地一行三人黎試一試~

🔺烏魚籽奶油海蝦意大利麵

🔺卡邦尼意大利麵

🔺鹽酥炸雞
炸得好酥脆,份量都幾多,不過偏鹹左少少,要係咁飲野🙈

🔺酥炸花枝丸

🔺(冰)黑魔

🔺(冰)藍莓巨峰烏龍茶

🔺(熱)桂桂茶
2021-05-19
  • 酥炸花枝丸
  • 烏魚籽奶油海蝦意大利麵
2021-05-17 765 浏览
已經經過呢間餐廳幾次望過MENU其實都OKAY想搵次黎試下呀今日終於的起心肝試點左~半筋半肉麵雖然唔好牛肉但食左一件整得好淋口感OKAY牛筋都正常只係湯底唔夠濃(唔夠一般牛肉麵個湯咁香濃)還算可以啦~牛肉麵(朋友點既)評價都係差不多唔係話差但又無想ENCORE既意慾~無紅豆奶茶改左烏龍奶茶都有烏龍茶味而且叫左小甜唔太甜尚算合格呀
已經經過呢間餐廳幾次
整得好淋
口感OKAY
牛筋都正常
只係湯底唔夠濃
(唔夠一般牛肉麵個湯咁香濃)
還算可以啦

而且叫左小甜唔太甜
尚算合格呀
2021-05-15
2021-05-08 797 浏览
尖沙咀地段黎講,價格還可以接受,每人94蚊。同朋友都係第一次去享用午餐。大家都叫咗紅燒牛肉麵,佢午餐係一個set lunch,有小食加埋飲品。我叫咗紅油抄手,朋友叫咗拍青瓜。兩款小食係menu有講過係小辣,但係我覺得超辣,食一啖已經K.O.左我。牛肉麵方面都OK,我就冇叫到辣,牛肉都幾嫩口,分量足夠,飲品我叫咗紅柚果隻,朋友叫咗珍奶,值得推介嘅係,佢杯奶係用北海道360嗰隻,所以都幾抵飲。整體感覺不過不失,環境都算舒適,有機會會再來。
2021-04-30
2021-04-18 1061 浏览
疫情下去唔到旅行,就去忠孝東路當飛咗去台灣旅行😂😂😂😂😂——————————食個下午茶☕️⋯⋯富貴又榮華😀日日無厘頭😂⋯⋯滋味在心頭🤪——————-想食嘢但又唔想食太多,叫咗個鹽酥雞下午茶套餐配自家磨豆漿,點解先食昵個小食先,因為我睇中咗佢吔嘅甜品🍮,所以要留反個肚😂⋯⋯佢哋嘅套餐跟飲品,但我一條友仔又點飲兩杯嘢,店員見到我咁講,佢話可以揀罐裝飲品可以拎走⋯罐裝拎走好方便,咁我又可以食埋個甜品套餐👏👏😀😀—————————🟤鹽酥雞:新鮮即炸熱辣辣,食到曾經去台灣旅行嘅時候嗰種好有台feel嘅味道⋯⋯————————-🔴鮮果草莓🍓忌廉雪糕🍦配台式麻薯窩夫🧇:上枱比相機食完就即刻切個窩夫🧇食,脆卜卜又熱即做的好味道、麻薯🍠的好味道、配合冰冰凍凍的雪糕🍦、有如置身於冰山⛰️和🔥火山兩地之間的感覺,吃出另一番的滋味⋯⋯窩夫🧇內足料的麻薯,又脆又香口的窩夫🧇,草莓🍓➕藍莓🫐的新鮮帶有小甜小酸、溶入雪糕🍦內就特別好味道😋————————🟡自家即磨豆漿:足料黃豆自家制估唔到真係咁足料同埋咁濃郁味道,果然係自家制即磨豆漿👍————————望見隔離枱食梗鴨舌同埋四季豆,其實自己睇餐牌嘅時候已經好想叫,真係好
疫情下去唔到旅行,就去忠孝東路當飛咗去台灣旅行😂😂😂😂😂
——————————
食個下午茶☕️⋯⋯富貴又榮華😀
日日無厘頭😂⋯⋯滋味在心頭🤪

——————-
罐裝拎走好方便,咁我又可以食埋個甜品套餐👏👏😀😀

—————————
🟤鹽酥雞:

————————-
🔴鮮果草莓🍓忌廉雪糕🍦配台式麻薯窩夫🧇:

🟡自家即磨豆漿:
————————
望見隔離枱食梗鴨舌同埋四季豆,其實自己睇餐牌嘅時候已經好想叫,真係好想食,但我只得一個胃,如果時間許可,下次會再去食嘢😋
————————
唸起又想食、想食就去食
開心🥳⋯⋯就係好簡單
———————-
2021-03-21 854 浏览
Yo, first time trying this #Taiwanese bistro: TaroBalls Waffles 🧇 with Vanilla Ice Cream + BubbleTea 🧋第一次去這間台灣食店 忠孝東路 吃東西、今天下午茶點了一個 玫瑰 芋圓 雲呢拿雪糕 配 麻薯窩夫 加 珍珠奶茶 🇹🇼🧇🧋- 環境唔錯、我發覺啲服務員態度真係好專業- 個waffle做得好好- 杯珍珠奶茶唔係太甜、味道啱啱好- 開頭冷氣唔係好夠、但係店員立即作出適當的安排、好感動

- 環境唔錯、我發覺啲服務員態度真係好專業
- 個waffle做得好好
- 杯珍珠奶茶唔係太甜、味道啱啱好
- 開頭冷氣唔係好夠、但係店員立即作出適當的安排、好感動
玫瑰 芋圓 雲呢拿雪糕 配 麻薯窩夫
2021-03-20
下午茶
玫瑰 芋圓 雲呢拿雪糕 配 麻薯窩夫
  • 忠孝牛肉麵
2021-02-24 905 浏览
見好耐冇食台灣菜,今日同事帶咗我過嚟iSQUARE食忠考東路。呢度有lunch set,價錢中等,而且唔使加一。既然食台灣菜,梗係試吓佢個滷肉飯啦!lunch set配小食同飲品,小食我就揀咗涼拌酸辣貓耳朵,而飲品就係熱台式奶茶。講返個滷肉飯先,煙煙韌韌嘅珍珠米上加上滷肉、溏心蛋,再配上酸菜同炸蒜。酸菜同炸蒜可以中和滷肉飯嘅油膩,又增加咗滷肉飯嘅層次同口感⋯隻溏心蛋幾好食,入味又唔老。雖然滷肉飯個味道唔錯,但略嫌豬肉偏瘦。涼拌辣貓耳呢個都幾開胃,但辣咗少少,如果唔食得辣嘅朋友仔,就要留意⋯總結,呢間忠考東路食物味道都唔錯,下次可以試埋其他嘢。

忠考滷肉飯

總結,呢間忠考東路食物味道都唔錯,下次可以試埋其他嘢。
2021-02-23
午餐
忠考滷肉飯
2021-02-10 1236 浏览
聽到個名都諗起去台灣旅行嘅時光🥺幸好而家係香港都可以食到台灣菜,當止下癮啦,餐廳環境闊落,坐得都舒服👍🏻❣️Lunch set:忠孝牛肉湯麵配麻辣湯鴨血$78湯底尚算濃郁,反而麵質唔係我鍾意食嗰種,比較軟身,牛肉非常入味,好容易咬開👍🏻酸菜份量比較少,而麻辣鴨血較為結實,唔算軟滑,味道唔辣🤪❣️半價配飲品:寶島珍珠奶茶 $14珍珠奶茶茶味濃,珍珠煙韌❣️清酒海鮮湯麵 $138清酒味唔算濃,整個湯麵可以用清淡嚟形容,由於麵底同牛肉麵嗰個都係一樣,所以食食吓都用咗牛肉麵個湯底撈嚟食,海鮮算多而且都新鮮🦐🦑❣️滷水拼盤$128呢個適合俾有選擇困難症嘅我,咩都可以試下,牛展牛筋入味夠稔,鴨舌算大嚿,滷水豆腐外皮滷得入味,裏面仲係保持軟綿綿嘅感覺,流心蛋軟滑蛋味濃❣️招牌忠孝生果茶$38生果材料多,略嫌杯身太細,味道亦有啲甜好味度:8.5(10分滿分)環境舒服,嘢食都算高質,但係單點美食價錢有啲貴,反而推介lunch set,價錢同份量成正比,大家得閒都可以去試吓😋

忠孝牛肉湯麵配麻辣湯鴨血
❣️Lunch set:忠孝牛肉湯麵配麻辣湯鴨血$78
寶島珍珠奶茶

❣️半價配飲品:寶島珍珠奶茶 $14
珍珠奶茶茶味濃,珍珠煙韌

❣️清酒海鮮湯麵 $138

滷水拼盤
❣️滷水拼盤$128

招牌忠孝生果茶
❣️招牌忠孝生果茶$38
生果材料多,略嫌杯身太細,味道亦有啲甜

好味度:8.5(10分滿分)
2020-08-29
忠孝牛肉湯麵配麻辣湯鴨血
寶島珍珠奶茶
滷水拼盤
2021-01-29 869 浏览
ISquare 3樓忠孝東路主打台灣菜,牛肉麵、魯肉飯、一系列水果茶,當然是熱門之選。餐廳和木色調,闊落空間,食飯也特別舒服。午餐當中,香茜酸菜魚配珍珠飯是我的首選。一整大碗滿滿酸菜魚,材料下得足。重點的魚肉也十分雪白、滑嫩大片。配菜秀珍菇也是大大塊,同樣盡吸湯底精華,咸酸醒胃、微辣帶麻,非常惹味。簡單的伴珍珠飯食,已經很棒。 午餐除了一主菜,也有數款小食和飲品伴送。我則點下紅油炒手和豆漿一杯。炒手不過不失;豆漿微甜剛好。整頓午餐不錯啊。

午餐當中,香茜酸菜魚配珍珠飯是我的首選。
香茜酸菜魚配珍珠飯

香茜酸菜魚配珍珠飯
2020-11-04 1184 浏览
清酒海鮮湯麵: 呢個不錯, 份量好大, 好多海鮮, 有點點清酒香。 怪味雞:第一次食, 所以唔清楚一般係咩味, 覺得係正常 炸雞, haha.干扁四季豆: 都幾惹味。台式香酥炸蝦卷: 呢個好味, 好脆又有蝦味。肉燥麵: 太肚餓關係, 未影相已經食緊, 味道都ok的。

干扁四季豆: 都幾惹味。

台式香酥炸蝦卷: 呢個好味, 好脆又有蝦味。

肉燥麵: 太肚餓關係, 未影相已經食緊, 味道都ok的。

2020-10-29 777 浏览
星期六晚上,在尖沙咀這商場的餐廳竟然不用等位為了方便快捷,所以一試這家餐廳但一入座,waiter 服務態度就很差明明餐廳人流就不多亦無人等位但就是不願意給我們一張大一點的枱香酥排骨蛋炒飯排骨肉質很乾和有點鞋口香煎虱目魚腩魚皮煎得好香脆但魚腩肉質比較普通女兒紅花雕醉鮑魚酒味很香醇很入味而且鮑魚size 都合理櫻花蝦爆炒包心菜這碟菜炒得好香好入味櫻花蝦的份量也很多用作撈飯一流整體來說,如果不想等位才試吧。
星期六晚上,在尖沙咀這商場的餐廳竟然不用等位
為了方便快捷,所以一試這家餐廳
但一入座,waiter 服務態度就很差
明明餐廳人流就不多亦無人等位

櫻花蝦爆炒包心菜
這碟菜炒得好香好入味
櫻花蝦的份量也很多
用作撈飯一流

整體來說,如果不想等位才試吧。

周未喺尖沙咀搵野食,記得 iSQUARE 入面都幾多餐廳,就行上去覓食。去到中層商場中央見到一間文青感覺嘅餐廳,又唔洗等位,就入左去食。餐廳入面空間感唔錯,感覺幾舒服。雖然喺周未,但餐廳入面都仲有位,所以叫完野食之後,等咗一陣就送到。香酥排骨湯麵 ($73)一碗熱辣辣嘅香酥排骨湯麵送到,香酥排骨同湯麵分開上,唔洗驚湯麵會浸淋左香酥排骨。香酥排骨炸得好鬆脆,睇見都流哂口水。咬落啖啖肉,少少脆口嘅外皮,加上嫩滑嘅肉感,就咁食都好惹味。雖然話喺排骨,但唔算好多骨,岩哂我啲懶人。湯麵嘅份量好足,麵質都少少彈牙,不過湯底就唔算特別。香蔥魯肉拌麵 ($68)去到台式餐廳,我最鐘意就喺食拌麵,因為貪佢有醬汁夠惹味,可以即上即食。有香蔥、魯肉同青瓜絲,聽落好似好簡單,但食一啖就會忍唔住想繼續食落去。撈埋左嘅青瓜絲非常清新,相反香蔥就冇太強烈嘅味道,同湯麵一樣咁有咬口嘅麵質,性價比之選。招牌忠考生果茶 ($38)最後仲叫左一杯招牌忠考生果茶,落單嘅時候我想叫走冰,但店員話都少冰同走冰唔得。店員冇同我講解點解唔得,正當我少少失望之制,杯野飲就送到。原來因為生果茶入面嘅冰粒都喺用生果茶雪成一粒粒,好驚喜!所

香酥排骨湯麵 ($73)

香蔥魯肉拌麵 ($68)

招牌忠考生果茶 ($38)

最後仲叫左一杯招牌忠考生果茶,落單嘅時候我想叫走冰,但店員話都少冰同走冰唔得。店員冇同我講解點解唔得,正當我少少失望之制,杯野飲就送到。原來因為生果茶入面嘅冰粒都喺用生果茶雪成一粒粒,好驚喜!所以就算生果茶溶左冰郁唔會變淡味,非常貼心。生果茶入面有士多啤梨、藍莓、香橙等等,超級多水果,飲落好清新,果然喺台式小風味。
2020-10-26 473 浏览
同媽咪去左尖沙咀睇中醫之後,就行左去isquare 度搵野食,由於唔想飲茶同食西餐,所以選擇左中間食台灣菜間餐廳,見lunch set $79價錢合理,媽咪點左醉雞食而我就叫左牛肉麵食,醉雞質素係點我就唔知,因為我無試食,但碗牛肉麵麵底好難食就算牛肉味道還好,但因為個麵就影響哂成碗野口感算係失敗之作,真係有待改善最好食牛肉麵響台北西門町附近食過,好食到可以一日一碗,但呢間試過一次就算,有對比果然有傷害,唯一可以讚係個鴨血好食同埋杯水果茶夠凍夠味道
就算牛肉味道還好,但因為個麵就影響哂成碗野口感
算係失敗之作,真係有待改善
2020-10-20 282 浏览
一心諗住門口企企理理 餐廳質素應該唔差點知完全無服務 waiter唔戴口罩 掛住吹水 衛生意識差之餘 落單叫極都無人應 到過嚟落單又寫錯野 珍珠奶茶要求少甜 點知甜到呀媽唔認得
一心諗住門口企企理理 餐廳質素應該唔差
星期五晚上約左朋友食晚餐, 因為無訂餐廳既關係, 尖沙咀好多餐廳都要等位...大家都係至在有個地方坐下,食下野,傾下計,咁就去左ISQUARE睇下邊間餐廳有位。基本上,除左牛陣係需要等之外, 其他餐廳都好靜,唔需要等位,而且見到有好幾間餐廳都執粒了。D野食黎得超快。醉雞 - 冇咩花雕味, 份量也比較少包心菜 - 最有味, 最好食既一道菜水果茶 - 跟OPENRICE食評點選, 見到有好幾個食家推薦。但飲落去只係普通甜茶, 水果味唔係好出花枝丸 - 好簡單既一道菜, 都係最失望既。因為粒野完全無味牛肉麵 - 非常非常非常普通....柯仔煎 - 最難食既一道菜。一黎到見到勁細碟已經打左個突,最重要既精髓: 蛋 都唔係好食到..佢既粉好多, 食落去既口感係"膠質GEL狀"。有個男員工(似店長)既服務態度都非常麻麻。未食完已經急急腳收碟,冇叫埋單又隊張單比我地埋,想我地快D走咁,勁趕客。要係呢個疫市求存,首要就係要確保食物既質素吧。雖然尖沙咀好多野食,但貪方便的我都係中意去近地鐵站既。ISQUARE係一個好好既地理位置,希望餐廳唔好浪費左自己既優越條件,有更大既改善空間。
...

D野食黎得超快。

醉雞 - 冇咩花雕味, 份量也比較少
包心菜 - 最有味, 最好食既一道菜
牛肉麵 - 非常非常非常普通....

2020-10-17 227 浏览
飲品超甜,咖啡係三合一,侍應沒有衛生意識,刀叉直接放在枱面,投訴是侍應態度極差還講粗口。 食物一般,Waffle 和 cheese cake 都okay ..........