個魯肉飯 一上 就已經覺得吾好食 色水吾掂完全吾吸引 啲肉瘦到不得了 無魯肉既感覺 呢個叫豬肉碎飯會好啲囉叫人寫野 見到都可以走左去 態度0烏魚子奶油海蝦球意大利麵正正常常 面吾會太硬太淋 奶茶 茶底有少少澀 但還好既 吾係難飲佢有台灣啤酒 中意飲酒既朋友都岩 淡口價錢正常 吾會好貴 都算合理 只係性價比低主打魯肉飯 都吾好食.....正正因為魯肉飯吾魯肉 已經失望左 對其他野食 都無太大信心 基本上真係吾會想再嚟 **純屬個人意見只供參考**
個魯肉飯 一上 就已經覺得吾好食 色水吾掂

叫人寫野 見到都可以走左去 態度0

烏魚子奶油海蝦球意大利麵
正正常常 面吾會太硬太淋

奶茶 茶底有少少澀 但還好既 吾係難飲
佢有台灣啤酒 中意飲酒既朋友都岩 淡口
價錢正常 吾會好貴 都算合理 只係性價比低
主打魯肉飯 都吾好食.....

正正因為魯肉飯吾魯肉 已經失望左
對其他野食 都無太大信心

基本上真係吾會想再嚟
**純屬個人意見只供參考**
忠孝魯肉飯
2019-12-29 22 浏览
之前已經嚟過呢間台灣菜食,試左佢嘅炒台灣炒米粉,覺得好正,今天再嚟食,睇下係咪保持水準。餐牌變左,無左炒米粉,就試下怪味雞同煎魚,依舊好味,份量剛好,有前菜,又有野飲,性價比高,菜式精緻,我仲加左個炒菜,炒得好好食,因為isquare個場本身都好靜。有心烹調食物嘅餐廳,係香港已好小,希望多d人支持支持啦!

2019-12-29
2019-12-21 20 浏览
紅燒半筋半肉麵食得台灣野就必叫牛肉麵,牛肉整體唔錯,因為牛肉件大塊,咬落去都層次同口感,牛筋咬落口感啱啱好,唔太硬身,麵質都算彈牙。黑魔台式飲品,出乎意料,比街邊台式飲品更好飲,黑糖珍珠鮮奶,黑糖畫花好好,飲落唔太甜,微溫,珍珠好香濃有咬口,飲品重黑糖味又有香濃牛奶味,飲品滿分💯烏魚籽奶油海鮮意大利麵呢個係小編覺得最好食嘅,麵身有濃郁嘅奶油忌廉汁包住,麵身爽口彈牙岩岩好,蝦肉大隻肉身厚,非常濃郁,口味重朋友就岩曬👍🏻

紅燒半筋半肉麵

黑魔

烏魚籽奶油海鮮意大利麵
今日行開isquare 行行下見到有句slogan吸引住我 —— 「有一種味道叫快樂」再望下,原來係一間以文青簡約為主既台灣菜餐廳。花雕醉雞可以話係我其中一樣最鍾意食既小菜,每逢去到一間餐廳,如果係Menu入面見到有佢,我都會忍唔住叫一份嚟試吓,今次亦不例外,結果係有驚喜,花雕酒味香濃,每一件雞件都好嫩滑,而且都索晒花雕酒嘅精華,如果鍾意比較濃既花雕酒味就絕對唔可以錯過啦!呢個菜係我今晚第二鍾意嘅餸,爆香左既包心菜好有鑊氣,再配埋啖啖既櫻花蝦,口感同味道既層次都昇華左🤤果然係名副其實既香酥,食落仲有種似曾相識嘅感覺,外皮炸有啲似食齋既炸腐皮,唔錯!我有成兩年冇去過台灣啦,所以都足足有兩年冇食過蚵仔煎,可能係太期待想食佢,反而覺得同台灣食嗰啲有d唔同,不過喺香港來講都算係唔錯架啦!

再望下,原來係一間以文青簡約為主既台灣菜餐廳。

花雕醉雞

櫻花蝦爆包心菜
台式香酥炸蝦卷
經典蚵仔酥
2019-12-18 91 浏览
好掛住忠孝東路嘅牛肉麵,今日做完facial專登過嚟醫肚。每次必叫嘅生果茶,茶味清新唔苦澀,配上果汁同大量生果,令人充滿元氣!最欣賞佢用嘅唔係普通嘅冰,係用橙汁雪成冰,即使溶化都唔會沖淡味道。每次嚟必食牛肉麵,雖然份量唔多,但紅燒湯底非常濃郁,配上軟腍入味嘅牛𦟌同口感彈牙嘅麵底,配搭天衣無縫,其實食一碗都唔太夠喉。擔仔麵細細碗,係我每次唔夠飽時必叫,湯底係鮮濃嘅肉汁,雖然材料簡單,只有肉碎同鮮蝦,但簡單美好嘅味道總係令人回味。
好掛住忠孝東路嘅牛肉麵,今日做完facial專登過嚟醫肚。

忠孝牛肉麵

忠孝擔仔麵

忠孝牛肉麵
忠孝擔仔麵
2019-12-17 33 浏览
今日去左忠孝東路食晚餐,因為唔係好肚餓,淨係叫左三樣野食算。呢間餐廳主打台灣食物,我地叫左主打既忠孝牛肉麵,佢地麵嘅份量都幾多,女仔黎講食一半都飽左,麵質地比較硬身而彈牙,而牛肉都有成四大塊,一塊有半個手掌咁大塊,好似牛展咁切成一塊塊,湯底都算濃郁,少少辣味,鐘意食辣既會覺得唔夠辣味;鳳梨黑醋骨比較有驚喜,排骨酸甜適中,而且肉都唔係咁肥,屬於偏瘦嘅排骨,怕肥嘅女仔都可以放心食,佢嘅菠蘿食落唔似罐頭味,應該係用新鮮嘅菠蘿整出黎,所以特別鮮甜,配合埋黑醋汁酸酸咪咪10分開胃!食飽飽後,最後嚟一杯熱嘅寶島珍珠奶茶黎收尾,杯珍珠奶茶同台灣一樣都係比較甜, 啲珍珠較為大粒,而且份量都唔少,食得特別煙煙銀銀,好友𡁻口!另外仲值得一提嘅係店舖嘅環境,喺門口附近有一個壁畫牆,方便鍾意影相嘅朋友喺度打卡,而且臨近聖誕節餐廳出面嘅商場位置都好多聖誕嘅燈飾可以打卡影相,整體來講餐廳屬於行小清新路線,燈光都較為光猛,方便大家傾計食飯!
2019-12-16 43 浏览
今次又來到一個人嘅晚餐去咗iSquare嘅忠考東路 台式餐廳 因為我實在太掛住台式牛肉麵入到去之後我帶咗一個花雕醉雞 慢煮鹽水鴨片當然唔少得嘅忠考牛肉麵 黑糖牛乳奶蓋首先如果講個牛肉麵牛肉麵嘅麵質非常軟熟而且佢嘅牛展再加埋佢嗰個牛肉嘅湯啊飲得出佢係淆左好耐 因為完全飲唔到有味精第二樣就係佢個花雕醉雞有好香嘅花雕酒味但係呢佢呢隻就比較甜身 而雞肉入面亦都有好香嘅花雕味跟住個慢煮鹽水鴨片 有少量嘅花椒 呢個做法亦都令鴨冇咁肥膩 最後一樣就係佢個飲品 完完全全係比得上出邊嘅台式飲品舖 個奶好滑 珍珠好Q
今次又來到一個人嘅晚餐
去咗iSquare嘅忠考東路 台式餐廳
因為我實在太掛住台式牛肉麵
入到去之後我帶咗一個花雕醉雞 慢煮鹽水鴨片
當然唔少得嘅忠考牛肉麵 黑糖牛乳奶蓋

飲得出佢係淆左好耐 因為完全飲唔到有味精

跟住個慢煮鹽水鴨片 有少量嘅花椒 呢個做法亦都令鴨冇咁肥膩

2019-12-15 21 浏览
前晚去香港文化中心看表演,之前會在尖沙咀晚飯。這晚來了忠孝東路,不十分多人,一向在看表演前到ISquare 吃飯都不十分多人。其實也沒什麼期望,就是兩個人叫一碟肉,一碟菜,一碗湯。驚喜的是白飯,竟然在ISquare小店內吃到可能平生最美味的白飯,煙煙韌韌的,不硬不太軟。叫的竽頭炆雞,麵鼓酱炒A菜,味道也不錯。
2019-12-15 30 浏览
到尖沙咀行街,在iSquare 打算食午餐本身以為在尖沙咀這種大商場,還在週末應該cost me a leg and an arm 吧結果在忠孝東路的午餐的價錢是很合理的.忠孝東路是台灣一條很出名的街一看就知道是台灣食物在iSquare 3樓,一上電梯就見到.餐廳光鮮亮麗,座位寬敞有圓卡座方便一班朋友/家人坐.午餐有8款,都是台灣美食每個餐配小食及飲品,又不收加一服務費!.香酥怪味雞 配 珍珠飯雞很香酥脆,是台灣夜市的名物外脆內嫩滑,份量也不少.忠孝牛肉湯麵牛肉是厚切的,而且用牛𦟌,即有筋有肉,比較鬆身,也煮很十分入味,不錯!湯底也是很正宗的台灣口味,與我在台中食到的差不多.飲品選了豆漿及汽水.坐得舒服,每人大約$70左右,下次尖沙咀食lunch 再來!
到尖沙咀行街,在iSquare 打算食午餐
本身以為在尖沙咀這種大商場,還在週末
應該cost me a leg and an arm 吧
結果在忠孝東路的午餐的價錢是很合理的

忠孝東路是台灣一條很出名的街
一看就知道是台灣食物
在iSquare 3樓,一上電梯就見到

餐廳光鮮亮麗,座位寬敞
有圓卡座方便一班朋友/家人坐

午餐有8款,都是台灣美食
每個餐配小食及飲品,又不收加一服務費!
香酥怪味雞 配 珍珠飯
雞很香酥脆,是台灣夜市的名物
外脆內嫩滑,份量也不少

忠孝牛肉湯麵
湯底也是很正宗的台灣口味,與我在台中食到的差不多

飲品選了豆漿及汽水

• 忠孝牛肉麵
今日同朋友嚟到尖沙咀,行緊iSquare,肚餓仔,就入左一間台灣店食嘢😌 餐廳仲寫住「有一種味道,叫快樂」好吸睛🤣忠孝東路,令人即刻諗起喺台灣瘋狂食嘢嘅場景,鋪頭好開揚,店舖前仲有一個位置即刻沖製台式飲品,夠哂特色!🥳我哋叫咗兩個主食,分別係「香蔥魯肉伴麵$68」同埋「台式醬油炒飯$78」👅個伴麵質感好彈牙,仲有大量蔥花同蒜蓉,口感非常豐富,加埋台式嘅麻醬,好食🤣炒飯份量好多,炒到粒粒分明,望落去顏色好吸引,個醬油好夠味,令到炒飯更上一層樓。😍之後我哋仲叫咗「台灣大甲香芋雞$108」係台灣地道嘅餸菜,芋頭加埋椰汁好香,做個汁一流,個雞好嫩滑,推介👍🏻👏🏻「墨魚花枝香腸$56」呢個好出色,食落真係咬到粒粒墨魚,夠誠意同用心!🥰 喺度食嘢果然好快樂🙂

香蔥魯肉伴面

台式醬油炒飯

台式大甲香芋雞

墨魚花枝香腸
香蔥魯肉伴面
台式醬油炒飯
台式大甲香芋雞
2019-12-09 30 浏览
今日lunch行左去isquare搵食,見到間個店名叫忠孝東路咁特別就同同事入去試下佢d台式野lunch menu都幾吸引六十幾蚊有個main,仲可以選一份小吃加野飲有飯,有面,我就選左個波羅黑醋骨配吞拿魚沙律另外朋友唔想食飯類,就淨系叫小食台灣鹽酥雞炸得好正,唔會好多粉,不過調味粉略嫌太多太濃味黑醋骨好好食,波羅都好甜而且排骨都好好食,唔會痴住d骨+25蚊仲有份炒菜蒜蓉炒得好香好好食皮蛋豆腐上面肉鬆配埋豆腐好夾豆腐凍既,配埋肉鬆有口感~蛋角個朋友好鐘意食蛋,味道都唔錯上面仲加左d木魚花lunch time都坐爆曬好彩早去都仲有位最後埋單二百幾蚊,食左咁多野算抵
就同同事入去試下佢d台式野

lunch menu都幾吸引
六十幾蚊有個main,仲可以選一份小吃加野飲
有飯,有面,
我就選左個波羅黑醋骨配吞拿魚沙律
另外朋友唔想食飯類,就淨系叫小食

台灣鹽酥雞
炸得好正,唔會好多粉,不過調味粉略嫌太多
太濃味

黑醋骨好好食,波羅都好甜
而且排骨都好好食,唔會痴住d骨
+25蚊仲有份炒菜

蒜蓉炒得好香好好食

皮蛋豆腐
上面肉鬆配埋豆腐好夾
豆腐凍既,配埋肉鬆有口感~

蛋角
個朋友好鐘意食蛋,味道都唔錯
上面仲加左d木魚花

lunch time都坐爆曬
好彩早去都仲有位
最後埋單二百幾蚊,食左咁多野算抵

2019-12-08 21 浏览
呢度個餐牌寫住有一種味道叫快樂,裝修好有文清feel,我最鍾意係快樂嘅環境下食飯。餐牌設計精美又富藝術感,有時真係好佩服台灣人嘅創作同藝術。慢煮鹽水鴨片好淋,鴨肉好嫩滑,半肥瘦鴨肉切得好薄,佢用鹽水浸住啲生菜,減低肥膩感覺。忠考擔仔麵,份量同台灣正宗擔仔面差唔多,一大口就可以食完一碗麵,男士可能要食兩三碗先夠飽,襯托起中間隻蝦特別大。黑魔係我最鍾意嘅台式飲品之一,啲珍珠好香濃,飲品重黑糖味又唔會太甜,水準唔錯。

2019-12-06
2019-12-07 19 浏览
忠孝東路,一聽就知道係台北街道嘅名字。雖然呢度嘅環境設計唔太感覺到有台灣特色,望落只係一間普通餐廳,但簡約木色系整體感覺係幾舒服嘅。因為朋友係食素嘅關係,我地點嘅菜式絕大部分都係非肉類。首先係台式皮蛋豆腐($45)豆腐入口非常嫩滑,配上溏心皮蛋同埋咸咸甜甜嘅醬汁一齊食非常開胃。滷水糖心蛋($28)蛋黃晶凝通透而且呈半流心狀,味道較甜。櫻花蝦爆包心菜($68)菜炒得十分香口,充滿鑊氣,惟整碟菜偏向多油。如果落少D油去炒感覺會light D健康D。香酥排骨湯麵($73)豬扒炸得金黃香脆,肉鬆軟,而且份量夠哂大。湯麵選用左較粗身嘅上海粗面,湯底非常清淡,配上香口嘅豬扒一齊食岩哂!好滿足嘅一餐

2019-12-05
今日行遠少少lunch..黎ISquare12點半黎到..好彩仲有位!以台灣出名ge路命名..梗係食台灣野啦~餐廳除左做堂食..仲做埋外賣台式飲品入到黎呢句野..好吸我睛! 不能認同更多waiter哥哥放低餐牌後..又有另一樣野好吸我睛支持環保食物餐牌簡而精..set lunch同小食~鳳梨黑醋骨 配 珍珠飯  $78 set luch包飲品同自選小食..我地揀左吞拿魚沙律黑醋骨偏甜..配新鮮波羅..送飯一流..好開胃!因為我唔食飯ge關係..我地就叫左幾款小食lunch set +$25 ge蒜泥時菜鹽酥炸雞 $44呢個炸雞..arm哂重口味ge朋友呀!送酒一流!香炸蚵仔酥 $48做法同個炸雞一樣~新鮮炸起脆卜卜皮蛋豆腐 $34超多肉鬆係上面..一d都唔孤寒厚燒櫻花蝦塔香蛋角 $44上菜時個d木魚c仲郁下郁下ga2個人...叫到成張台都係野食清哂!
今日行遠少少lunch..黎ISquare
12點半黎到..好彩仲有位!

以台灣出名ge路命名..梗係食台灣野啦~
餐廳除左做堂食..仲做埋外賣台式飲品

入到黎呢句野..好吸我睛!
 不能認同更多

waiter哥哥放低餐牌後..又有另一樣野好吸我睛
支持環保

食物餐牌簡而精..set lunch同小食~

鳳梨黑醋骨 配 珍珠飯  $78
set luch包飲品同自選小食..我地揀左吞拿魚沙律
黑醋骨偏甜..配新鮮波羅..送飯一流..好開胃!

因為我唔食飯ge關係..我地就叫左幾款小食

lunch set +$25 ge蒜泥時菜
鹽酥炸雞 $44

呢個炸雞..arm哂重口味ge朋友呀!送酒一流!

香炸蚵仔酥 $48

2個人...叫到成張台都係野食

清哂!
2019-12-05
2019-12-02 41 浏览
今日行過isquare見到呢一間忠孝東路,都幾台式,咁就入咗去食。 内裏其實都幾簡潔,正合我鍾意嘅簡潔設計 同埋乾乾淨淨。我同朋友叫咗以下:台式香酥炸蝦卷: 作為餐前小食, 呢個香酥炸蝦卷,我覺得炸得幾好, 佢個皮有脆, 同埋啲蝦肉又夠鮮甜 非常唔錯再點埋佢哋個汁, 簡直就绝配。忠孝牛肉麵: 呢個牛肉麵我覺得個牛肉 唔錯,因為牛肉我覺得都叫大塊之餘同埋咬落去有層次感再加上佢個麵都幾彈牙, 仲有其實佢個湯都唔錯, 有幾香濃嘅牛肉味。 每樣嘢嘅配搭我覺得都幾有台式嘅牛肉麵風味算係幾正宗。至於我朋友叫咗以下呢一個麵,雖然我試咗少少,其實佢個麵嗰啲面都幾有彈性同埋佢個湯幾好同清,有D似我以前喺台灣夜市度食嘅麵,所以大家可以試一試呢一個。 見下圖隻蝦幾大隻。最後我覺得呢一間台灣嘢啲嘢食都幾台式,有一啲似喺台灣食嗰種風味,如果大家鍾意食台灣嘢嘅話,唔使去台灣可以試下尖沙咀呢一間。