2023-05-22 145 浏览
我們這天品嚐鐵板燒特選套餐。套餐包括前菜、沙律、大蝦、鵝肝、特級牛柳/神戶黑豚薄燒、炒飯、漬物、大蜆麵豉湯、炒蔬菜及甜品(奶凍/雪糕),真的非常豐富!這頓午餐的每道菜都很出色,當中我最喜愛的菜式是神戶黑豚薄燒。這是一道精緻的豬肉卷,薄片豬肉包裹著微辣爽脆的泡菜,口感層次豐富,令人回味無窮。這道美食還搭配著清甜可口的蘋果蓉,濃郁果香與豬肉的香氣相互融合,與豬肉卷的口感相得益彰,給我帶來了無與倫比的美味體驗。
2023-05-19 74 浏览
沙律非常清爽,新鮮的蔬菜混合在一起,口感非常豐富,胡麻醬汁的味道也很適中,沙律更加美味。鐵板燒大蝦,豪華的選擇,大蝦經過鐵板燒處理,口感嫩又爽,味道非常鮮美,還帶點鐵板燒的烤香味。鵝肝非常精緻,口感非常滑順,味道濃郁,與脆皮麵包一起享用,豐富的香氣令人難以忘懷。特級牛柳非常精緻,牛肉經過特別處理,口感嫩滑,味道濃郁,非常適合喜愛牛肉的人品嚐。炒飯非常美味,米飯經過炒製後,口感分明,且配料簡單,但不油膩,美味又可口。大蜆麵豉湯,口感爽滑,大蜆的鮮味為湯底增添了豐富的味道。麵豉的風味也很特別,更加美味。炒什菜非常健康,蔬菜的口感保持得很好,且經過簡單的炒製,保留了蔬菜的原味。配料也很豐富,蘑菇等等,讓整個菜色更加豐富。開心果雪糕,非常特別,口感非常柔滑,且開心果的香氣非常濃郁,讓整個雪糕更加美味。

2023-05-06 1119 浏览
放假都想食餐好,呢日就去左呢間位於尖沙咀亞士厘道的鐵板燒日本餐廳,吧台位置還可欣賞師傅手藝,更能望到高樓和少量海景,環境幾舒適。.🔥鐵板燒自選套餐 $398.🥗季節沙律沙律菜好新鮮,還有車厘茄、蟹柳棒,加上芝麻醬很開胃。另外,重有爽彈的味付螺肉。.▪️北海道帶子/大蝦/宮城蠔/比目魚:.💕北海道帶子帶子大大粒,肉質嫩滑雪白,香煎後外微脆內嫩,配上明太子特調醬汁,和爽口的三文魚籽,口感豐富。.🐟比目魚比目魚魚肉嫩滑,充滿魚油香,魚皮香煎好香脆,配上醒胃的他他醬更加美味。.▪️特級牛柳/A4伊藤和牛厚燒+$150/神戶黑豚薄燒/鹿兒島雞扒:.🥩A4伊藤和牛厚燒 +$150厚切和牛粒肉質嫩滑,咬落充滿肉汁,牛味香濃,簡單配上岩鹽、日式芥末已經好好味。.🐷神戶黑豚薄燒薄切的神戶黑豚肉肥瘦適中,肉質夠嫩,香煎後包住爽口微辣的泡菜,想不到味道如此夾,加上自家製蘋果蓉,更有清新解膩的感覺。.🍚炒飯、漬物用上日本米飯,炒飯好有鑊氣,而且粒粒分明,加上蛋、櫻花蝦、冬菜、香蔥,味道更惹味。還伴有漬物,有助解膩。.🥣大蜆麵豉湯麵豉湯加上蜆肉、豆腐粒、昆布,飲落暖粒粒很不錯。.🥬炒什菜食返個菜夠曬健康,炒什菜有芽
🔥鐵板燒自選套餐 $398

🥩A4伊藤和牛厚燒 +$150

🐷神戶黑豚薄燒

🍚炒飯、漬物

🥣大蜆麵豉湯
麵豉湯加上蜆肉、豆腐粒、昆布,飲落暖粒粒很不錯。

🥬炒什菜
食返個菜夠曬健康,炒什菜有芽菜、椰菜絲、蘿蔔絲。
▪️雪糕/雪葩/奶凍:
🍦開心果雪糕
有多款口味選擇,我地就選了開心果,味道濃郁,還有粒粒開心果碎。
🍮自家製奶凍
奶凍口感順滑,而且奶味香濃。
2023-05-06 691 浏览
這間位於尖沙咀的日本餐廳主打日式鐵板燒,提供高質素的日本和牛及新鮮海鮮,能欣賞到尖沙咀一帶的高樓美景。午市時段設有一人套餐及二人套餐,性價比好高,適合慶祝或約會。鐵板燒自選套餐 - $398季節沙律鮮嫩翠綠的沙律菜拌以芝麻醬,多汁的車厘茄及蟹柳棒,還有爽滑味美的日式味付螺肉。北海道帶子大大粒雪白肉厚的帶子肉質細密,濃郁鮮甜,有一粒粒爽脆多汁的三文魚籽,配微辛的明太子醬突顯鮮味。或比目魚肉質綿密且帶有滑順的油脂感,薄薄的魚皮好香脆,配酸甜的他他醬和意大利蕃茄乾解膩。A4伊藤和牛厚燒 +$150高質素的日本和牛肉質細緻柔嫩,一粒粒牛柳肉筋及肥肉非常少,卻軟嫩多汁,肉味香甜濃郁。或神戶黑豚薄燒肥瘦相間的神戶黑豚肉脂肪分布勻稱,肉質好鮮甜,卷著爽辣的泡菜,還有自家製蘋果蓉解膩。炒飯粒粒分明的日本產珍珠米均勻上色及蛋花,充滿鑊氣,爽脆的櫻花蝦散發濃郁香氣,冬菜略添口感,鹹香甘甜。漬物酸爽的日式漬物開胃解膩。大蜆麵豉湯鹹香的麵豉湯富豆香,大粒蜆肉好鮮味,還有豆腐粒和昆布等。炒什菜日式炒什菜充滿鑊氣,有芽菜、椰菜絲和蘿蔔絲。甜品開心果雪糕多款口味的日本雪糕,開心果味濃郁芳香,帶奶香,更有一粒粒開心果

鐵板燒自選套餐 - $398

A4伊藤和牛厚燒

A4伊藤和牛厚燒 +$150
神戶黑豚薄燒

神戶黑豚薄燒

漬物

漬物
酸爽的日式漬物開胃解膩。
大蜆麵豉湯

大蜆麵豉湯
鹹香的麵豉湯富豆香,大粒蜆肉好鮮味,還有豆腐粒和昆布等。

炒什菜
日式炒什菜充滿鑊氣,有芽菜、椰菜絲和蘿蔔絲。
開心果雪糕 & 自家製奶凍

甜品
開心果雪糕
多款口味的日本雪糕,開心果味濃郁芳香,帶奶香,更有一粒粒開心果碎,甜度適中。

自家製奶凍
奶凍質地柔軟細膩又有彈性,富奶香。
2023-05-06
2023-04-14 104 浏览
朋友對食非常有要求,今次交比佢發辦book 餐廳,黎到係尖沙咀的心鉄板燒。環境真的有被驚艷到!望住維港食鐵板燒。鐵板燒特選二人套餐野菜沙律-沙律菜非常新鮮,入面仲有厚厚的蟹棒同玉子-心形的蟹肉南瓜蓉,粉粉嫩嫩,好吃花膠鯛魚湯-十分鮮!真的飲到海魚的鮮甜,飲得出係用左好多好多鯛魚熬製-仲有中式的元素加左花膠,花膠質素一啲都唔差,厚實有骨膠原感大虎蝦配蝦膏醬-大虎蝦真的名乎其名,大隻,厚肉,爽口-蝦頭的膏先係主角,鐵板後蝦油釋放哂出來,精華所在廣島蠔配櫻花蝦乾-蠔並不是手掌size 的大蠔,但蠔味好濃,after taste 都好強-燒後會更香口,配上大量櫻花蝦海鮮的鹹香味更突出鵝肝配黑醋醬-鵝肝極之香濃!厚身肥美,外面燒到微焦但咬落好嫩。日本A4和牛厚燒-A4唔會太肥膩, 脂肪比例適中,食多幾粒都唔會覺得滯-揀左5成熟,師傅真係deliver 到完全冇overcook. 咬落去十分juicy 嫩滑,沾上Wasabi 更帶出和牛香味。櫻花蝦高菜漬炒飯-櫻花蝦炒後非常香口,令整個炒飯提昇不少-另一主角係半生熟煎蛋,蛋味十分濃郁,流心蛋黃更令整個炒飯口感更滑炒什菜-唔會太油膩,菜炒到剛熟保留口

鐵板燒特選二人套餐

野菜沙律
-沙律菜非常新鮮,入面仲有厚厚的蟹棒同玉子
-心形的蟹肉南瓜蓉,粉粉嫩嫩,好吃
野菜沙律,蟹肉南瓜蓉

花膠鯛魚湯
-十分鮮!真的飲到海魚的鮮甜,飲得出係用左好多好多鯛魚熬製

花膠鯛魚濃湯
大虎蝦配蝦膏醬
-大虎蝦真的名乎其名,大隻,厚肉,爽口
-蝦頭的膏先係主角,鐵板後蝦油釋放哂出來,精華所在
大虎蝦配蝦膏醬

廣島蠔配櫻花蝦乾
-燒後會更香口,配上大量櫻花蝦海鮮的鹹香味更突出
廣島蠔配櫻花蝦乾

鵝肝配黑醋醬
-鵝肝極之香濃!厚身肥美,外面燒到微焦但咬落好嫩。
鵝肝配黑醋醬

日本A4和牛厚燒
-A4唔會太肥膩, 脂肪比例適中,食多幾粒都唔會覺得滯
日本A4伊騰和牛厚燒

日本A4伊騰和牛厚燒

櫻花蝦高菜漬炒飯
-櫻花蝦炒後非常香口,令整個炒飯提昇不少

炒什菜
-唔會太油膩,菜炒到剛熟保留口感

焦糖香蕉配自家製奶凍
-奶凍牛奶味好香濃,配上焦後的香蕉好撘
焦糖香蕉配自家製奶凍

2023-04-06 78 浏览
最近去咗尖沙咀嘅心鉄板燒食飯🔥嚴選優質食材,以高溫嘅鐵板將食材本身嘅風味牢牢鎖住,配以最簡單嘅調味及秘製醬汁整出獨有嘅菜式😛另外餐廳仲可以喺甜品碟到畫公仔🎨同朋友、家人或者另一半慶祝生日,或者記念日就最好不過🥳我地食咗晚市套餐,非常豐盛🤩有以下食物:🔴野菜沙律、煙三文魚配忌廉芝士🟠龍蝦湯/松露蘑菇湯/花膠鯛魚濃湯🟡中南非鮑魚配蟹肉味噌醬🟢北海道帆立貝🔵銀鱈魚🟣特級牛柳&美國牛肉薄燒🟤神户黑豚厚燒&薄燒⚪️櫻花蝦高菜漬炒飯🟢炒什菜⚫️焦糖香蕉配日式雪糕/自家製奶凍野菜沙律有埋蟹棒同玉子,再跟埋煙三文魚配忌廉芝士🧀口感豐富😛湯有三款選擇,我揀咗龍蝦湯🥣龍蝦湯用龍蝦頭烹調多個小時,所以特別鮮味同有咁濃厚口感🦞上面仲有心字添🤩鮑魚用上中南非鮑魚,口感鮮嫩彈牙😝配埋蟹肉味噌醬,味噌醬入面有蟹膏同蟹肉,加埋鮑魚一齊食更滋味😚北海道帆立貝外層煎過,外脆內軟,上面有三文魚子,下面就有翠肉瓜🥒另外配返明太子醬,鹹鹹地再加少少辣,突出帆立貝嘅鮮味🤩銀鱈魚配意大利他他醬及蕃茄乾,銀鱈魚外層燒得香脆,魚肉嫩滑香口🐟日本神戶黑豚薄燒泡菜卷,側邊係自家製蘋果蓉🍎經鐵板香煎過後,豚肉多餘嘅油分會流走,中間包住酸辣嘅泡菜

我地食咗晚市套餐,非常豐盛🤩有以下食物:
🔴野菜沙律、煙三文魚配忌廉芝士
🟠龍蝦湯/松露蘑菇湯/花膠鯛魚濃湯
🟤神户黑豚厚燒&薄燒
⚪️櫻花蝦高菜漬炒飯
🟢炒什菜
⚫️焦糖香蕉配日式雪糕/自家製奶凍

日本神戶黑豚薄燒泡菜卷,側邊係自家製蘋果蓉🍎經鐵板香煎過後,豚肉多餘嘅油分會流走,中間包住酸辣嘅泡菜,豚肉嫩滑🐷泡菜嘅酸辣感覺可以減輕豚肉嘅油膩感😛最後食埋顆粒感香甜可口嘅蘋果蓉,同豚肉相互輝映😛黑豚厚燒啖啖肉,非常juicy💦

平時食開嘅牛肉薄燒多數係包住蔥同蒜,但心鉄板燒嘅做法有少少唔同,採用日本嘅漬物做
配料,味道清新可口,鮮嫩多汁💦亦唔會搶走原有既牛肉味,反而仲可以帶出到香濃既牛肉味🐮點埋岩鹽同少少即磨Wasabi一齊食,會更加香😛特級牛柳肉質嫩滑,香濃牛味,非常惹味☺️

櫻花蝦高菜漬炒飯相當足料👍🏻上面仲有太陽蛋添🥚

最後甜品係焦糖香蕉配日式雪糕或者自家製奶凍🍨香蕉上面係燒焦糖,食落脆口🍌雪糕係抹茶雪糕🍦師傅仲喺我哋嘅碟上面畫咗好可愛嘅圖案添😍打卡一流🥳

2023-03-29 91 浏览
尖沙咀一向多正餐廳,呢晚來搵食,來食鐵板燒😋.🌟晚市套餐 $1080/一位➡️ 野菜沙律、 煙三文系配忌廉芝士➡️ 龍蝦湯/花膠鯛魚濃湯➡️ 中南非鮑魚➡️ 銀鱈魚➡️ 北海道帆立貝➡️ 特級牛柳&美國牛肉薄燒➡️ 神户黑豚厚燒/薄燒➡️ 櫻花蝦高菜漬炒飯➡️炒什菜➡️甜品.坐係bar枱望住師傅邊炒邊等食好期待😍睇師傅煮野食同邊食邊傾計開心🥰前菜沙律🥗開胃清新,揀左兩款湯,龍蝦湯濃厚蝦肉彈牙,魚湯鮮甜,一樣出色👍🏻.燒海鮮時間😍 鮑魚口感彈牙,配上自家醬有蟹膏醬更鮮味😋 帆立貝上舖了三文魚子,菜肉瓜舖底,配上明太子醬,淋身鮮味十足👍🏻 燒銀鱈魚香脆嫩滑,配上他他醬味道不錯.到燒肉😍黑豚厚燒啖啖肉,薄燒中間加左泡菜,側邊係蘋果蓉可以解膩,好鐘意呢個配搭!到美國牛肉薄燒加左牛蒡漬甜甜酸酸有咬口,仲可以加Wasabi食!牛柳厚身牛味濃肉質juicy,五成熟剛好,點wasabi令牛味更出👍🏻.食完燒肉仲有炒飯和什菜一定夠飽,最後甜品好有驚喜,畫上可愛兔兔,奶凍香濃細滑,雪糕開心果口味仲有粒粒開心果綿綿細滑有咬口,好好食👍🏻
尖沙咀一向多正餐廳,呢晚來搵食,來食鐵板燒😋

🌟晚市套餐 $1080/一位
➡️ 野菜沙律、 煙三文系配忌廉芝士
➡️ 龍蝦湯/花膠鯛魚濃湯
➡️ 櫻花蝦高菜漬炒飯
➡️炒什菜
➡️甜品

2023-03-08 902 浏览
今晚約咗丫妹一齊食鐵板燒,呢間位於亞士厘道環境開揚, 離遠望到維港景色,坐lift上黎果陣仲見到夕陽添。野菜沙律配煙三文魚忌廉芝士沙律新鮮爽脆,醬汁酸甜醒胃,蟹柳鮮甜美味。龍蝦湯師傅會放鐵板上加熱,味道濃郁,入口creamy,仲有龍蝦肉係入面。黃金大虎蝦事前要將咸蛋黃蒸熟壓爛過篩,確保口感幼滑,虎蝦好大隻,蝦肉爽口彈牙,加上咸蛋黃好惹味。金鯛魚伴忌廉豬骨汁金鯛魚外皮煎到十分香脆,魚肉嫩滑多汁,配上自家熬成的忌廉豬骨汁帶出少少咸味。蟶子王伴脆蝦醬口感爽口彈牙,唔會過老,配左師傅祕制脆蝦醬味道更惹味。牛舌心口感煙韌,加上wasabi味道清新無咁油膩。日本和牛西冷肉質鮮嫩多汁,牛肉味道濃郁,厚切但食落唔韌。櫻花蝦高菜漬炒飯炒飯炒到粒粒分明,加上香葱同櫻花蝦口感豐富,師傅煎左隻荷包蛋係飯上,蛋味濃郁加埋炒飯一齊食超正。炒什菜什菜炒到香甜可口,口感豐富。焦糖香蕉配奶凍先食奶凍再食焦糖香蕉,我中意奶凍味道唔太甜,奶味香濃,焦糖香蕉外皮少少脆身,香蕉香甜軟林

野菜沙律配煙三文魚忌廉芝士
沙律新鮮爽脆,醬汁酸甜醒胃,蟹柳鮮甜美味。

龍蝦湯

黃金大虎蝦

金鯛魚伴忌廉豬骨汁

蟶子王伴脆蝦醬
口感爽口彈牙,唔會過老,配左師傅祕制脆蝦醬味道更惹味。

牛舌心
口感煙韌,加上wasabi味道清新無咁油膩。

日本和牛西冷
肉質鮮嫩多汁,牛肉味道濃郁,厚切但食落唔韌。

炒什菜
什菜炒到香甜可口,口感豐富。

焦糖香蕉配奶凍
2023-03-04
2023-03-05 140 浏览
朋友升職加薪, 相約出黎請食飯慶祝, 選址尖沙咀樓上鐵板燒餐廳, 好幾年前食過呢間嘅LUNCH, 想不到經過疫症多年都依然屹立不倒, 今晚仲嘆埋佢地嘅dinner全新menu。餐廳面積不大, 近窗口位仲可以遠望會展海景同埋高樓, 最重要就更係每個座位都係鐵板位, 清楚見到師傅煮理過程。二人餐 HK$2,280 (另加一), 套餐中只有湯品三選一, 先送上野菜沙律+煙三文魚配忌廉芝士: 沙律菜酸尾尾, 配上甜蛋同埋蟹柳, 清新開胃。另有鹹香煙三文魚平衡口中酸度。龍蝦湯: 湯質很杰身, 濃郁甘香, 但又未至於過鹹, 有兩小粒爽口蝦肉。黃金大虎蝦:煮理過程中, 將鹹蛋黃碎跟蝦炒起, 令蝦表面平均沾上了鹹蛋黃調味, 獨有嘅鹹鮮令爽口虎蝦更惹味提鮮。金鯛魚伴忌廉豬骨汁:大開眼界的菜式, 金鯛魚在鐵板上多次不停將油返兜係魚嘅表面, 慢慢見到魚鱗被煎炸至翻起, 表面金黃, 魚鱗皮脆得一咬有聲, 入口很有層次, 魚肉鮮味又滑, 沾少少忌廉豬骨汁調味, 提升味道。 蟶子皇伴脆蝦醬:一隻大蟶子為二人份, 蟶子爽口鮮味唔韌, 好欣賞配搭嘅脆蝦醬, 微辣香口, 令蟶子肉更加惹味。牛舌心: 很有咬口感, 咀嚼耐

餐廳面積不大, 近窗口位仲可以遠望會展海景同埋高樓,
最重要就更係每個座位都係鐵板位, 清楚見到師傅煮理過程。

黃金大虎蝦:

金鯛魚伴忌廉豬骨汁:

蟶子皇伴脆蝦醬:

牛舌心: 很有咬口感, 咀嚼耐一D, 但勝在冇渣。

日本A4伊滕和牛厚燒: 自選四成熟, 肉質嫩紅新鮮, keep到肉汁, 油脂豐富得黎一咬唔會成口油, 肉味香濃。

櫻花蝦高菜漬炒飯: 飯粒炒得粒粒分明, 層次豐富, 配上一隻太陽蛋, 蛋汁令飯帶點黏滑。

炒什菜: 份量較少, 芽菜比例較多。

自製奶凍配焦糖香蕉: 奶凍香甜, 奶香味重, 滑得入口即化; 但嫌焦糖香蕉上嘅焦糖較少, 欠缺焦糖脆脆嘅口感同味道。
2023-03-04
2023-02-19 145 浏览
今日去左尖沙咀亞士厘道心鐵板燒🔥食lunch,餐廳居高大廈十八樓,景色好開揚好舒服。一路睇住廚師烹調食物,一路品嚐美食,感覺好chill。我叫左午市套餐,係大蝦🦐、石班柳🐟、特級牛柳🐂。套餐有沙律菜🥗、前菜、 麵豉湯、炒飯🍚、漬物、炒雜菜,好豐富呀。大虎蝦新鮮彈牙,用意大利黃瓜襯托,仲有蝦膏醬,味道提昇。到我至愛既魚啦~石班柳~,食先食脆卜卜既魚皮,石班煎到剛好,魚肉肉質嫩滑。 點綴既意大利蕃茄🍅干都好食。🤣牛柳要5成熟,點一點海鹽,加埋Wasabi, yummy。起初唔敢點Wasabi ,師傅見到我咁,就同我地講唔辣架,仲甜架,真係第一次食甜既Wasabi. 香噴噴既蛋🥚炒飯,飯入面有櫻花蝦🦐,加埋漬物食,口感幾好。炒雜菜,徤康。麵豉湯,有蜆肉架。🍧甜品我揀左柚子雪葩,好清新,我鐘意。而家餐廳出左新餐牌,follow 餐廳FB/IG ,CAP底圖仲有9折添。

我叫左午市套餐,係大蝦🦐、石班柳🐟、特級牛柳🐂。

大虎蝦新鮮彈牙,用意大利黃瓜襯托,仲有蝦膏醬,味道提昇。

香噴噴既蛋🥚炒飯,飯入面有櫻花蝦🦐,加埋漬物食,口感幾好。

2023-02-18 120 浏览
週末午餐食鐵板燒,網上見心鉄板燒既lunch set幾抵食,就決定一試。餐廳環境幾舒服,窗邊bar檯好開揚。😍🦐大蝦💗帆立貝🐟比目魚套餐 $368一坐低先享用🥗沙律及前菜,清新開胃。🦐大蝦虎蝦新鮮,肉質彈牙,師傅已經去殼,食用時更方便。配以蝦膏食,味道更濃郁。💗帆立貝巨型帆立貝香煎,師傅將其一開二, 上碟後用三文魚子點綴,配明太子醬食,增添味道層次。🐟比目魚先享用香脆既魚皮,比目魚嫩滑美味。之後飲麵豉湯, 裏面有隻蜆,蜆肉幾鮮甜。日本漬物配櫻花蝦炒飯,炒飯粒粒分明,夠乾身香口👍🥬炒野菜有椰菜及芽菜等,健康均衡飲食。🍧甜品奶凍冰凍甜蜜💗宜家只要like餐廳社交平台,仲有9折優惠👍

餐廳環境幾舒服,窗邊bar檯好開揚。😍

🦐大蝦💗帆立貝🐟比目魚套餐 $368

一坐低先享用🥗沙律及前菜,清新開胃。

🦐大蝦

💗帆立貝

🐟比目魚

先享用香脆既魚皮,比目魚嫩滑美味。

之後飲麵豉湯, 裏面有隻蜆,蜆肉幾鮮甜。

日本漬物配櫻花蝦炒飯,炒飯粒粒分明,夠乾身香口👍

🥬炒野菜

有椰菜及芽菜等,健康均衡飲食。

🍧甜品

奶凍冰凍甜蜜💗

宜家只要like餐廳社交平台,仲有9折優惠👍

2023-02-18
2023-02-11 92 浏览
今晚去的餐廳位於尖沙咀,餐廳以木色為主調,以鐵板燒為主打,可以望住廚師一邊烹調,一邊享受海景,8點更可以看到幻彩詠香江。沙律🥗沙律很清新,煙三文魚配忌廉芝士,味道很夾。湯🦞龍蝦湯煮了六小時,即場再加熱,味道很香濃。鮑魚南非鮑魚配日本南瓜,鮑魚爽口,南瓜香甜,可以蘸蟹肉麵豉醬。帆立貝香煎帆立貝配茄子🍆,帆立貝金黃色,很香滑,加上黑魚子和明太子醬,配搭清新。魚 🐟銀鱈魚皮好似薯片般香脆,而魚肉很嫩滑,很香牛油味,配有白汁和蕃茄乾。蜆清酒煮蜆,用純酒整的,十分清甜。䐁肉🐷 日本䐁肉可以選擇厚燒或薄燒,選了薄切,用泡菜卷住。很香口,泡菜中和了䐁肉的油份。牛肉🐮美國牛肉亦可以選擇厚燒或薄燒,同樣選了薄切,用了牛蒡漬物卷住,都幾特別。炒飯🍚櫻花蝦炒飯,配了高菜漬,加了沙律醬,令味道提升。上面加上個太陽蛋🍳,好正。甜品🍦選擇了開心果仁味的雪糕,加上餡料為南瓜和紫薯,外皮是春卷皮,脆卜卜。

沙律🥗
沙律很清新,煙三文魚配忌廉芝士,味道很夾。

湯🦞
龍蝦湯煮了六小時,即場再加熱,味道很香濃。

鮑魚
南非鮑魚配日本南瓜,鮑魚爽口,南瓜香甜,可以蘸蟹肉麵豉醬。

帆立貝

魚 🐟

清酒煮蜆,用純酒整的,十分清甜。

䐁肉🐷

牛肉🐮

炒飯🍚

甜品🍦

2023-02-10 75 浏览
約了朋友食日本菜,選擇了一間以有維港景色出名的尖沙咀鐵板燒專門店,可以與廚師互動,可以欣賞美食,又可以輕鬆一下。餐廳主打一人套餐和二人套餐,套餐抵食點,所以點了一人套餐。有沙律、湯、海鮮、魚、肉、炒飯、炒菜和甜品,十分豐富。攞盤花了心思,食物亦用心烹製。花膠鯛魚湯煲了很長時間,味道清甜。而金鯛魚魚皮煎得香脆,魚肉保持香嫩,配香濃忌廉豬骨汁,將原本味道淡的魚變得有層次。鮑魚爽口,而帶子香嫩。中間亦有蕃茄漬和蘋果蓉,清甜解膩。牛肉和豬肉都可以選擇厚切或薄切,薄切可以卷著食,所以選擇薄切。豬肉卷住泡菜,是典型的韓式做法,味道當然很夾。而牛肉卷住牛蒡,配搭很新穎。炒飯粒粒分明,一般炒飯配炒蛋,這裡用太陽蛋,增加了食欲,配炒菜食,已經很飽。最後更上個很精緻的甜品,大滿足。

花膠鯛魚湯
煲了很長時間,味道清甜。而金鯛魚

鮑魚
爽口,而帶子
香嫩。中間亦有蕃茄漬和蘋果蓉,清甜解膩。牛肉
和豬肉

炒飯
最後更上個很精緻的甜品,大滿足。
2023-01-11 145 浏览
午餐也食鐵板燒,實在很高興😊為生活添上色彩!先吃沙律芝麻八爪魚🐙,很開胃鐵板燒魚塊無得輸,單單見魚皮分開燒,已見廚師的細心。海鮮醬配搭香噴噴又嫩口的魚肉+脆脆魚皮,真的大快耳幾北海道帶子鮮甜無比,🍋味噌醬稍加調味,令帶子更美味👍🏻神戶黑豚肉不肥膩,因廚師巳將泡菜夾在內。咬下去時肉汁和泡菜汁混在一起慢慢流出來,未吃過如此美妙的配搭。廚師貼心地加了蘋果蓉,讓客人消滯,可以看得出廚師做每道菜都心思細密A4 伊滕和牛是上等貨色,靚牛🔥一🔥已很好吃,嫩肉加上肉汁流出來💯櫻花蝦炒飯看似平凡但美味,加上配菜吃更特別,海鹽雪糕和特製奶凍甜品,清清鐵板燒物的味道非常滿意整個套餐的菜式,每一道菜的配搭可見廚師對食材特性掌握🉐️十分好🥰
午餐也食鐵板燒,實在很高興😊為生活添上色彩!

先吃沙律芝麻八爪魚🐙,很開胃

北海道帶子鮮甜無比,🍋味噌醬稍加調味,令帶子更美味👍🏻

櫻花蝦炒飯看似平凡但美味,加上配菜吃更特別,

海鹽雪糕和特製奶凍甜品,清清鐵板燒物的味道

今日專登搵咗間餐廳慶祝我哋嘅結婚周年,呢一間位於尖沙咀嘅樓上舖頭,景觀開陽, 必食鐵板燒。前菜係一個開胃嘅沙律,有新鮮嘅沙律菜,厚厚嘅蟹柳,仲有有小舊芝士三文魚。之後飲左碗花膠鯛魚濃湯,呢個屬於餐廳嘅新品之作,原片花膠放在碗底,魚味極極濃。海鮮方面有中南非鮑魚配蟹黃面豉汁,鮑魚超大隻,食落爽口彈牙,一啲腥味都冇,仲有一片爽脆的黃瓜伴碟。另一道銀鱈魚配蕃茄乾都好好食,銀鱈魚煎得剛剛好,唔會煎得太熟影響魚的質感,而且魚片更煎得香脆可口。最後更加有北海道帆立貝配檸檬味噌醬,帶子好爽口新鮮,上面放有新鮮魚子。師傅用咗自家製嘅檸檬味噌醬,味道酸酸甜甜,超級開胃。主食肉類有美國西冷,首先食薄切牛,廚師將切得薄薄的牛肉燒到五成熟,我個人感覺岩岩好,唔會太熟,肉質非常鮮嫩。餐廳特別之處,牛肉包住牛蒡同昆布,再點埋Wasabi,幾樣野加埋十分之夾。 之後再食厚切,師傅將肉同根位分開,肉位燒五成熟,肉質斬林唔韌,點上岩鹽更加帶出牛味。另外師傅更加爆香牛嘅根位,方便食客送上啤酒和其他酒類,非常貼心。當然唔少得櫻花蝦高菜漬炒飯,炒飯唔會太油,好乾身,配上粒粒葱同櫻花蝦,最後再放上一隻半熟荷包蛋,特色得來亦不失

當然唔少得櫻花蝦高菜漬炒飯,炒飯唔會太油,好乾身,配上粒粒葱同櫻花蝦,最後再放上一隻半熟荷包蛋,特色得來亦不失傳統風味。

食咗咁多海鮮,同埋肉類,梗係要食返啲菜中和下啦。師傅的炒雜菜以芽菜作主菜,配上椰菜絲同紅蘿蔔絲,香味可口。

最後嚟多個甜品做個完美收尾,焦糖香蕉配奶凍。奶凍係師傅自己親手整嘅,職員提醒要食咗奶凍先之後先至食香蕉,咁樣香蕉嘅甜味就唔會蓋過奶凍。
  • 炒什菜