2019-10-03 2655 浏览
噚日(2-10-2019 Wed) 同男同事FCP farewell女同事CY食晏,FCP話嚟呢間,咁就嚟啦,我哋冇book位,就等咗近30分鐘至有位,重要安排我哋坐吧位,反而喺我哋後面嘅3人客,就可以坐4人枱方便傾偈.由於我哋喺等位嘅時候已經睇咗menu,所以好快就落單,而入座時,每人都已經有一碗雜菜沙律.食材都好新鮮,醋嘅份量都啱啱好.然後茶碗蒸蛋同味噌湯都到嚟,味噌湯都正常冇問題.茶碗蒸蛋算滑,味道唔會過鹹.而我要$94.00嘅海膽什錦魚生飯定食,同FCP要$84.00嘅北海道三色魚生飯定食都先到嚟.海膽顏色靚,味道甜,魚生有三文魚,唔知咩魚,一隻熟蝦同一片魷魚,味道係淡嘅,飯嘅口感同味道就啱啱好.最後甜品係雪米糍.CY要嘅係我上次食$92.00彩之刺身便當(上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%99%AE%E9%80%9A-e3430471)服務:其實去到等時,一路都有客人走,望入去,已經有好多位,但都遲遲唔俾人入去,原來佢哋安排一次過同一時間入晒咁多客人,咩管理嚟o架?坐吧枱已經唔係咁高興,個亞姐上3個茶碗

由於我哋喺等位嘅時候已經睇咗menu,
所以好快就落單,而入座時,每人都已經有一碗雜菜沙律.
雜菜沙律
食材都好新鮮,醋嘅份量都啱啱好.

然後茶碗蒸蛋
茶碗蒸蛋
同味噌湯都到嚟,
味噌湯
味噌湯都正常冇問題.

茶碗蒸蛋算滑,味道唔會過鹹.

海膽什錦魚生飯

最後甜品係雪米糍.

服務:

坐吧枱已經唔係咁高興,個亞姐上3個茶碗蒸蛋嚟,擺晒喺我嗰邊,要我傳兩個俾我同事,咩事?呢喥係酒樓?之後仍俾3碗味噌湯,放低兩碗喺我喥,我就傳一碗俾FCP,之後CY見到有碗味噌湯喺佢右邊,就問我哋呢碗係咪佢嘅.真騎呢,放低碗湯都唔出聲.

衛生:
坐吧枱,對住整刺身,壽司嘅師傅們,佢哋全部冇戴口罩同手套,就咁直接用手整.

抵食係2.5分
2019-10-02
2019-10-01 743 浏览
德美嘅午市其實好抵食,如果咁好彩食到角切魚生飯埋單都只係70幾蚊,又有湯又有燉蛋又有甜品仲想點。所以一到午市時段就要排隊,我見有不少附近嘅上班族會一早訂定位,不過我自己未試過。Btw如果訂咗位嘅記得一定要出現啊,因為我見到店員真係會幫你留起張檯唔俾walk-in客㗎。今日冇咁好彩食唔到最愛嘅角切魚生飯,咁就試吓食海膽魚生飯啦。魚生飯入邊分別有三文魚子、海膽、熟蝦、三文魚及應該係池魚。Menu上顯示仲有魷魚,不過今日魷魚就只有一塊, 唔知係咪唔夠貨呢。飯嘅份量都好足夠,男士都會夠飽。魚生都好新鮮,海膽有鮮味得來又唔會好腥,份量就適中啦。不過海膽魚生飯都唔夠角切魚生飯咁抵,除咗價錢有分別外,角切魚生飯嘅魚生種類非常多,每次都起碼有四五種。雖然魚生係頭頭尾尾又細細粒,但對於我啲鍾唔鍾意食魚生片嘅人來講絕對係我嘅適合不過。餐前小食係沙律、麵豉湯同埋蒸蛋。個蒸蛋非常好食,裏面有濃濃嘅蛋黃味仲有魚湯嘅鮮甜味,絕對唔係普通蒸蛋咁簡單。其實我同老公係德美嘅忠實支持者,早係九年前德美仲係紅磡一間只有300尺大嘅舖位,同一時間只係可以serve到六個人,嗰時我哋已經一個月食兩三次。到而家見到佢越開越多分店
海膽魚生飯

前菜

其實我同老公係德美嘅忠實支持者,早係九年前德美仲係紅磡一間只有300尺大嘅舖位,同一時間只係可以serve到六個人,嗰時我哋已經一個月食兩三次。到而家見到佢越開越多分店,都鄧佢哋開心不過就食唔番當日小店嘅風味啦。

2019-09-30
午餐
海膽魚生飯
2019-09-12 946 浏览
呢間德美我又係幫襯過好多次,每次質素也不錯,好穩定,搬咗嚟沙田幾年,最感動嘅係搵到呢間好食嘅日本料理,啲職員都幾醒目,夜晚長期都有人排隊,所以入邊啲師傅同埋職員做嘢都要好有效率。如果講最好食嘅食物,就係不同時節嘅刺身壽司同埋鹽燒三文魚頭,都值得推介,我最鍾意叫原版海膽,因為佢啲海膽好新鮮好甜,暫時未食過難食嘅刺身壽司,早前我食咗去中午嘅定食,不過唔記得影晒成個飯出嚟,因為我集中食咗鹽燒三文魚頭同埋一版海膽,你中午食嘅時候就會有湯同埋茶碗蒸,茶碗蒸味道可以湯就一般,通常我都係夜晚去有時會一家人一齊去咁就可以買好多唔同嘅食物,不過一定要訂位,因為一定爆埸,下次再影多d 美食照片

2019-03-17
  • 原版海膽
  • 野菜牛肉鍋
  • 鰻魚飯
2019-08-18 904 浏览
星期六晚飯時間搵食,路過從店外望進鋪,看見四位白帽師傅在忙碌著,即興光顧一試。桌面頗細,全堂坐位也迫。欣賞餐具紙巾齊整。炸蝦一咬入口,勁重油益味,不但只不香,油益味也蓋過了基乎沒有的鮮蝦味,實物同上鏡也一様不好看。友人客氣向侍應反映,侍應也欣然指會向廚房報告改善一下。脆口但難食20分四舊鰻魚,肥美,量少略咸。75分這個泡菜豬肉鍋,只有豬肉新鮮放面稍為合味道,其餘菇菜麵底都浸軟到極度咸,我有衣食才免強盡量食多少少,最尾幾啖越食越怕傷腎㖔不下去。10分整個進食其間,不時聞到從廚房陣陣飄來的油益味,充斥著店廳。啤酒🍻好味,服務幾好。

桌面頗細,全堂坐位也迫。欣賞餐具紙巾齊整。

四舊鰻魚,肥美,量少略咸。75分

整個進食其間,不時聞到從廚房陣陣飄來的油益味,充斥著店廳。

啤酒🍻好味,服務幾好。
$220 (早餐)
2019-08-17 619 浏览
今天晚上和朋友第一次嘗試德美壽司,因為在沙田區附近所以便光顧連鎖壽司店,餐廳雖小人很多食物質素也很高壽司定價商議,性價比非常的高。定價商議,性價比非常的高。壽司種類齊全,基本上日本餐廳所有類型的壽司都可以點,我最喜歡的帆立貝壽司,帶子新鮮而且份量也很足夠,並且很鮮味。另外火炙左口魚裙邊,也是我喜歡的壽司之一,配上香蔥,火炙後的左口魚更有風味,這都是我喜歡的味道。赤背也是新鮮無極限的,所以我比較推薦貝殼類的海鮮作為壽司。整體而言這是一間性價比非常高的日本餐廳,如果預約或提早晚飯會比較好一點。

2019-08-11
2019-08-12 579 浏览
之前係沙田翻工,每個禮拜都要黎飯堂最少一次,lunch hour黎最好一早book定位因爲星期一至日lunch都好full什至要排隊。黎十次我有九次都係叫佢呢個6件壽司+牛肉烏冬餐$89唔好睇佢個樣好似好唔吸引,其實每一舊都好新鮮好好味,特別係呑拿魚蓉,諗起又流口水啦,另外仲有熟蝦三文魚三文魚腩帆立貝玉子同油甘魚,全部都好好味㗎!跟餐仲有沙律,湯,牛肉烏冬同甜品。佢個沙律醋酸酸甜甜好開胃,個蕃茄每次都好甜好味!茶碗蒸好滑好滑,裡面有菇有雞肉有蟹柳,好足料🥰呢個就係每一次都令我大讚既牛肉烏冬牛肉半生熟,熱湯慢慢浸熟,牛肉嫩滑有牛味,有係日本食和牛既感覺呀!烏冬煙韌有彈性,第一次食呢個烏冬真係令我好驚喜呀!89蚊呢個set真係性價比勁高!每次都會食到捧住個肚🤰🏻

黎十次我有九次都係叫佢呢個
6件壽司+牛肉烏冬餐$89

跟餐仲有沙律,湯,牛肉烏冬同甜品

佢個沙律醋酸酸甜甜好開胃,個蕃茄每次都好甜好味!

茶碗蒸好滑好滑,裡面有菇有雞肉有蟹柳,好足料🥰

呢個就係每一次都令我大讚既牛肉烏冬

89蚊呢個set真係性價比勁高!每次都會食到捧住個肚🤰🏻
2019-08-07 457 浏览
之前有事又去河畔,入咗去德美。去嘅時候比較早,剛過十二點,唔係好多人,所以無訂位都有位坐。我地坐咗係大門口的屏風後面。 一坐低就放咗碗沙律同茶,沙律味道都Ok。之後落order, 麵豉湯同蒸旦好快就上,旦Ok,湯一般。個牛肉得d洋蔥煮埋,味道一般,比吉野家失色。咖哩吉列豬扒⋯⋯ 豬扒好多筋,d咖哩入面有嚿不明物體。 我地食到一半,熱到出晒汗,佢地至開番個冷氣 。 仲有個餐未到喎⋯⋯ 追咗回覆話條魚要燒⋯⋯ 咁又等等等,由order到上枱要大半個鐘。中間仲有插曲,就係廚房入面炒大鑊,聽到鬧交掟爛玻璃。全店d客都靜晒。之後店員不停講唔好意思。跟住就出我地最後個餐。好啦講番d食物,呢塊豬好d,無咁多筋。但條魚呢就失敗咗,劏的時候應該割穿咗個膽,搞到d魚肉有苦味。最後未食完就上三粒雪糕糯米滋,仲想收走d食物😔。 其實如果你係一齊上菜,就唔使咁去趕客。咋咋林食咗就走,唔好咗其他人。最後想提提間鋪,個屏風好多麈。
。 我地食到一半,熱到出晒汗,佢地至開番個冷氣

最後想提提間鋪,個屏風好多麈。
2019-07-25 505 浏览
當想食日本菜, 好多時都會諗起佢, 總覺得佢地無論壽司或熱食嘅食物質素都好好 (起碼壽司係有師傅即時製作, 性價比極高)今次叫左壽司拼盤, 燒鯖魚, 太卷及燒牛舌 (不過因為太喜歡食燒牛舌, 所以食完先記得要影相)佢啲壽司唔似一般連鎖店, 食完成日覺得好口喝, 要不斷飲水, 而且佢地食材都好新鮮. 不過我最欣賞都係呢間餐廳嘅燒物,燒牛舌真係冇得頂, 咸咸香香, 味道一流.  至於燒鯖魚就外脆內嫰, 魚香濃郁.

题外话/补充资料: (提提你: 想食呢間餐廳最好先訂位, 否則要喺門口排隊等位)
2019-07-12
  • 燒牛舌
2019-07-11 612 浏览
同老婆拍拖試了這間有點日本風情的餐廳。門口滿天燈寵隨風搖曳,有點舍意走進門關,有bar 枱和鮮櫃,師傅即叫即整,感覺新鮮閒日,有set dinner 可選,點了牛肉煱套餐,有飯丶沙津、湯和甜品附送,牛肉煱都ok,不過不失,其他附送的一般吧。另點了燒魚頭丶玉子燒和帶子鵝肝卷物,魚頭香口丶口感嫩滑,玉子印上餐廳的名字,視感不錯丶味道也ok!卷物,鵝肝味道較淡、帶子尚可,整體也不錯!這餐未真嘗枱前的魚生,期待下次試試
走進門關,有bar 枱和鮮櫃,師傅即叫即整,感覺新鮮

這餐未真嘗枱前的魚生,期待下次試試

2019-07-11
2019-06-30 568 浏览
人氣❣️🍱彩の刺身弁当$92🍱之前聽過有foodie大推這家日本料理🤔今天終於有機會嘗到了🤪果然高質啊❤️❤️❤️剛坐下不久就送上沙拉🥗生菜蕃茄都很新鮮,味道不錯👍🏻跟餐還有麵豉湯跟茶碗蒸,正正常常不錯吃😂之後就到了主角上場!是很足料的弁当🍱左邊是軟殼蟹天婦羅🦀炸到香脆帶一點點甜香❤️配酸酸甜甜的醬汁,吃完一點都不覺得膩😍中間是刺身,有兩塊三文魚、兩塊帶子、一隻蝦🍣全部都很新鮮,味道鮮甜不腥😍身為一個不喜刺身的人,也覺得肉質很好👍🏻右邊是五味壽司醋飯,裡面有香菇😯吃下去還可以,偏淡口味,我自己倒很多醬油下去🤣最後,還有附餐的甜點🍮是牛奶布甸之類的東西~.整體來說,這家👍🏻👍🏻👍🏻高汁抵食~大推❤️❤️❤️大食量的人也一定會飽🤣而且沒有加一服務費!$92還包了這麼多種類的食物😍.食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌘食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌘
人氣❣️🍱彩の刺身弁当$92🍱

之前聽過有foodie大推這家日本料理🤔
今天終於有機會嘗到了🤪果然高質啊❤️❤️❤️

剛坐下不久就送上沙拉🥗生菜蕃茄都很新鮮,味道不錯👍🏻
跟餐還有麵豉湯跟茶碗蒸,正正常常不錯吃😂
之後就到了主角上場!是很足料的弁当🍱

左邊是軟殼蟹天婦羅🦀炸到香脆帶一點點甜香❤️
配酸酸甜甜的醬汁,吃完一點都不覺得膩😍

中間是刺身,有兩塊三文魚、兩塊帶子、一隻蝦🍣
全部都很新鮮,味道鮮甜不腥😍
身為一個不喜刺身的人,也覺得肉質很好👍🏻
右邊是五味壽司醋飯,裡面有香菇😯
吃下去還可以,偏淡口味,我自己倒很多醬油下去🤣

最後,還有附餐的甜點🍮是牛奶布甸之類的東西~
整體來說,這家👍🏻👍🏻👍🏻高汁抵食~
大推❤️❤️❤️大食量的人也一定會飽🤣
而且沒有加一服務費!$92還包了這麼多種類的食物😍
食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌘
食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌘
回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌘
2019-06-28 420 浏览
住喺沙田區嘅朋友仔都一定知道河畔有好多好嘢食😄 今次食嘅係一間出晒名性價比高嘅日本餐廳🍴🍱 lunch set平日/假期都有😀 包沙律🥗 蒸蛋🥚 甜品🍮 有好多選擇😄 拉麵🍜 飯🍛 壽司🍣 刺身丼🍙 便當🍱 咩都有🤤  今次食嘅係德美刺身壽司便當🍱 有3件壽司🍣 三文魚、帆立貝、甜蝦刺身😋 再加卷物🍙 燒玉子🐣 同忌廉薯餅🥔 好大份,男仔都唔會食唔飽☺️☺️ 提一提餐廳比較細🙈 好多時lunch time都要等位😵(平日/假日都係🤦‍♀️) 想食就早一日打電話去book位啦☎️
2019-06-24
  • 德美刺身壽司便當
2019-06-22 314 浏览
壽司師傅即叫即握,推薦晚市二人餐,可選擇牛肉涮涮鍋,牛肉味道濃郁,而且價錢合理。另外,魚生飯亦是推薦之選,魚生新鮮、沒有腥味,但要較早訂位,否則經常無位,或需輪候較長的時間。
2019-06-13 359 浏览
估唔到再入翻嚟沙田區,竟然發現德美壽司店仲喺度,呢間壽司店雖然唔係話最好食嘅壽司店,但人情味十足,歷史悠久,做咗10幾年都仲喺度證明佢都有佢嘅價值喺度,經過都值得一試
2019-06-06 438 浏览
今日(6-6-2019 Thur)冇飯帶,就即刻吹雞約女同事ES,男同事FCP同RL一齊食晏,佢哋都可以,而ES提議呢間,由於呢間好full,所以都打嚟book位,好彩book到.我哋去到冇耐都執好位喇,睇完menu,我決定要$92.00嘅彩之刺身便當,有:1. 沙律乃係蔬菜沙律,少少wasabi味,蔬菜都鮮甜.2. 茶碗蒸蛋有幾件海鮮舖喺面,蛋滑,鹹淡適中.3. 味噌湯有啲海帶喺入面,普通貨色.4. 便當主體有甜蝦,三文魚同帶子刺身,五味壽司醋飯正常冇乜問題.軟殼蟹天婦羅,淋上wasabi蛋黃醬,炸漿薄脆,蟹肉口感正常.5. 甜品~奶凍原以為係杏仁豆腐,但原來唔係,佢只有奶味,清甜.味道係3.3分,抵食係2.5分

有:
1. 沙律
乃係蔬菜沙律,少少wasabi味,蔬菜都鮮甜.

2. 茶碗蒸蛋
茶碗蒸蛋
有幾件海鮮舖喺面,蛋滑,鹹淡適中.

3. 味噌湯
有啲海帶喺入面,
味噌湯
普通貨色.
沙律, 茶碗蒸蛋同味噌湯
4. 便當主體有甜蝦,三文魚同帶子刺身,五味壽司醋飯
正常冇乜問題.

主體
5. 甜品~奶凍
原以為係杏仁豆腐,但原來唔係,佢只有奶味,清甜.
奶凍
味道係3.3分,抵食係2.5分
2019-06-06
奶凍
2019-05-26 436 浏览
今日心血來潮想食日本嘢,但沙田新城市廣場假日會超多人,所以即刻諗到河畔有間食日本菜嘅。中午十二點半到已經坐滿人,剛好有位即刻睇餐牌食咩先!“德美和食便當” (秋刀魚)$88定食餐包括有。。。刺身、甜蛋玉子、炸物、小食、燒物 附:沙律、味噌湯、茶碗蒸蛋、甜品味噌湯 - 味道適中有海帶同豆腐。沙律 - 好清新有生菜、青瓜、蕃茄、粟米同紅蘿蔔絲加埋沙律醋特別醒胃。茶碗蒸蛋 - 蒸蛋好幼滑蛋味濃。這個“德美和食便當” 超級豐富,即時要相機食先。刺身係三文魚, 有蟹柳、甜蛋玉子就印有德美字樣。原條秋刀魚 - 皮脆肉嫰多汁。吉列炸豬扒 - 夠鬆脆多汁肉嫰。甜品係奶凍,吃埋甜品真的飽飽了。

中午十二點半到已經坐滿人,剛好有位即刻睇餐牌食咩先!

“德美和食便當” (秋刀魚)$88

味噌湯 - 味道適中有海帶同豆腐。

茶碗蒸蛋 - 蒸蛋好幼滑蛋味濃。

這個“德美和食便當” 超級豐富,即時要相機食先。

刺身係三文魚, 有蟹柳、甜蛋玉子就印有德美字樣。

原條秋刀魚 - 皮脆肉嫰多汁。

吉列炸豬扒 - 夠鬆脆多汁肉嫰。

甜品係奶凍,吃埋甜品真的飽飽了。