2007-06-24 7 浏览
怎麼說?大概運動太少了,我不是個太健康的人,常常出現低溫燒的情況。看過多次西醫,都看不完所以然來;中醫就會告訴我,這是亞健康的狀態... 真複雜,搞不懂。總之不舒服又燒燒的,宜吃清淡,故推遲了中同的霸山飯局,改去吃粥! 點了最簡單的艇仔粥,雖然價錢平,但竟有大量魚片,真是每啖都好豐富;而且粥底夠棉,我吃得滿足。 又多點一份叉燒腸粉,味道不算突出,但,份量是平日吃的兩倍!很飽足... 吃完這一頓抵食粥餐,感覺好轉了些。希望可以快些脫離這亞健康狀況啦...

2007-01-21 4 浏览
腸粉是買點~但係記得叫佢唔好落太多豉油~牛利蘇也是不錯的~這間粥店的價錢是街坊價~味道是不錯的~只是環境一般~仲有重點~佢地永遠都聽唔到叫落單的~
腸粉是買點~
但係記得叫佢唔好落太多豉油~
牛利蘇也是不錯的~
這間粥店的價錢是街坊價~
味道是不錯的~
只是環境一般~
仲有重點~佢地永遠都聽唔到叫落單的~
2006-12-16 15 浏览
今朝跑完步想食清, 又時時見呢度好多人, 於是入左去試下, 只叫了白粥, 炸兩, 白粥唔太綿, 炸兩既油炸鬼, 一邊脆一邊腍, 粉皮唔薄, 我見好多人叫油器, 但我食唔到炸野, 錯過哂lu!P.S. 臨走係門口見有人買砵仔糕, 連芝麻味都有...下次真係要試試!

2006-11-28 13 浏览
貴為附近的街坊, 經已試過呢間平平粥店不少美食~ 真係超平~通常我會走上樓上果層食, 除左近糖水之外, 有電視和冷氣嘆~ 又無咁迫~當中以腸粉最正, 不論係jaai腸定係牛肉叉燒豬潤都超級滑和好味, 粥方面, 都ok, 但唔夠綿lor~ d米較為大粒~ 有"食送"的粥好味d~ 唯生菜魚球粥唔夠生菜, kaka~蘿蔔糕係蒸的~ 冬天食就無咁正, 因為凍的~ 同埋d邊會硬哂, 唔好食~ 我個人覺得呢樣係呢間鋪頭較為唔好食的東西~ 係有好多蘿蔔絲, 但同時亦有勁多蝦米~ 係唔靚的蝦米...., 咸肉全年供應, 滿足愛分子, 毋須待至每年端午至有得食, 好大隻好好食~ 同埋好多綠豆~料足!炒麵/米/河/ 油麵: 眼見有唔少人食炒河~ 個人較愛炒米, 無咁油, 任加甜醬~ perfect! 有芽菜火腿~炒麵都好ok~ 豉油味十足!紅/ 綠豆沙: 綠豆較正~ 唔會水還水, ja還ja, 較熱, 豆亦夠鬆化~ 佢仲可以兩溝架~ 即係可以叫紅綠豆沙~ or 芝麻糊都得~凍糖水: xxxx, 逢凍的都係水和ja分開, 總覺得佢在冰櫃拿出黎唔夠熱食興住咁新鮮~ 西米露: 只有凍食~ 淡~ 好一般~牛酥,

炒麵都好ok~ 豉油味十足!

西米露: 只有凍食~ 淡~ 好一般~

牛酥, 油條: 兩隻都好正, 油條脆d~ 3.5元, 乎復何求

炸: 脹卜卜~ 好正~ 唯獨唔夠脆~

豆漿: 普通貨仔

白糖糕/ 鬆糕: 鬆糕好味d同埋多數無~ 因為白糖糕較甜, 其實兩者差不多, 不過鬆糕好多時d邊係硬, 咁就無咁好食

(唔係好明點解咁多人迷佢的砵仔糕~ 總覺得它太細個同埋太甜)~

其實如果係呢間鋪頭食足廿蚊, 真係要捧住個肚走~
係生差dd~ 當然有咁平, 就梗係服務欠奉啦
2006-11-21 25 浏览
經常經過這頭,經常見好多人排隊食粥,老豆又成日講到間野好巴閉,話做粥可以做到24小時,但偏偏我一次都未去過。今日終於把心一環,自己一條友走去食粥。要一碗牛肉粥走青,加一件黃糖砵仔糕。粥其實就無咩特別,係材料幾足咁啦!但砵仔糕就確實值得一讚。好香好豆味,又大大粒紅豆,幾正!怪唔知有咁多人排隊買啦!
2006-02-21 18 浏览
本人勁鍾意食黃糖砵仔糕,更認為這裡的砵仔糕係全香港最好食,大家有機會,不妨一試.因為其軟硬度適中,有咬口,紅豆又多又大粒,好香紅豆味,最特別係...食落去的感覺...好像十多年前的砵仔糕味道,一個講晒"正"!大家要留意,下午六點半前後就差不多賣晒架啦!

大家要留意,下午六點半前後就差不多賣晒架啦!
2005-12-13 13 浏览
經過見到好多人排隊買砵仔糕, 就買左一個黃糖一個芝麻味o既試一試. 論味道同創意, 芝麻味o既勝一籌, 可惜個底蒸得唔夠透, 所以口感係黃糖o既好d.