餐厅: 御花園咖啡室
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2019-10-31 3682 浏览
慶祝生日,想食自助餐,見佢有55折,好似好抵食。同朋友特登過海走去試下。book左7:45,入到去先發覺好細,的野食一眼望晒。攞左位,放低晒野就立刻出去夾野食,有蝦,龍蝦,螺,龍蝦鉗,長腳蟹。蝦都叫大隻既,龍蝦連埋我朋友都只係食左三隻,因為佢地吾refill,根本冇得夾泥食。長腳蟹吾錯,但係!但係!佢張枱吾會準備好剪刀同鉗。問侍應拎,佢只比個鉗我,同我講剪刀冇晒。下?!冇野嘛。你全場都坐吾滿,餐廳安排起碼都一枱有一套用具啦。佢竟然話冇晒就算。拆蟹拆肉得好辛苦。下一輪都冇咩興趣夾蟹腳食。熟食熱盤十隻手指數得晒。有咖喱,但冇薄餅配。有韓式既炒飯配豬肉,飯乾身,可惜冇咩味。我配左隔離既蕃茄長通粉汁撈埋一齊食。蔬菜都好少,的熟食根本吾洗refill,因為冇物人夾泥食。質素全部都一般般。佢主sell蒜蓉燒蠔,個爐好細,每次燒6隻,燒完,一個人都可以拎晒。朋友試到兩隻,話麻麻。然後個美食區可以冇晒的廚師,食客要等班廚師出泥。基本上得一位廚師處理食物。最後,大概9點就收錢,9點半甘上下都收晒野。生果都冇,食到最後一件既西瓜同蜜瓜。吾會補充食物。朋友想飲可樂,每人加左55蚊。我同朋友一致認為放題仲好過

拆蟹拆肉得好辛苦。下一輪都冇咩興趣夾蟹腳食。

我同朋友一致認為放題仲好過佢。
2019-09-28 3597 浏览
9月25日夜晚,凍龍蝦開邊任食有添加,這一點值得讚!但熱盤羊架是凍的,後來再添加廚房加熱後才拿出來,當晚所見人客不足50人,但牛柳切了不到一小時已經沒有,但又沒有添加,供應實在太少,我想取的時候已沒有,結果一啖都沒有食到,很失望!洗手間要搭升降機落地庫才有,真奇怪!
9月25日夜晚,凍龍蝦開邊任食有添加,這一點值得讚!
洗手間要搭升降機落地庫才有,真奇怪!
2019-09-25
2019-09-27 2831 浏览
很少在香港的酒店吃自助早餐,居住了一晚之後,也決定早上到酒店吃早餐。早餐時間由6:30到10點多,即使9:30左右到達餐廳,食物選擇也有很多,並不會被掏空。不論是中式早餐或者西式早餐,也有供應。比如中式早餐就會有燒賣餃子,西式早餐也會有燕麥,不同類型的煎蛋炒蛋,漢堡扒,薯餅。我自己最鍾意就是中式的即製麵條。你可以選擇麵條,餸菜,還有不同的醬料配搭。另外奄列你也可以選擇不同的餸菜,我選擇了蕃茄芝士蘑菇,這種配搭真的10分豐富!

2019-09-27 1502 浏览
伴侶生日,於是選擇了銅鑼灣這一間晚上的自助餐的酒店慶祝。星期四晚上人流並不長很多,很多人都像我們一樣六時半就抵達了。這次自助餐是龍蝦為主題,海鮮的選擇也很多,有阿拉斯加長腳蟹,麵包蟹,鮮蝦等等。當然見到很多人的目標都是龍蝦。龍蝦都算幾新鮮,有咬口。另外熟悉方面亦有不少選擇,當中最有創意一定係鵝肝配合着蝦餅和饅頭。這個絕對係必食之選,鵝肝煎得很有油香,入口即溶。另外他們的甜品是以榴槤為主題,味道甘香,即使你不愛吃榴槤也會俾佢吸引!

2019-05-11 6775 浏览
食物質素高,無論視覺定味覺都係至佳享受。而且廚師主動服務,有多款品牌雪糕選擇,甜品🍮美味。巧合同事推介,遇著推廣折扣,抵食!平日環境清靜,不要光看門面,內進有意想不到的驚喜!重有特備節目,火燄雪山,點著橙皮燒忌廉?加上懷舊又有趣的敲鐘方式,為一頓晚餐添上色彩。食左六rounds, 當中有兩rounds甜品,如果想食飽D,好建議食個海鮮麵,任選既配搭,湯底清甜; 不過我個人喜歡個南瓜🎃蔬菜湯,比起小龍蝦花膠湯濃味D,點卡巴重岩😂 當然D芝士配搭都好正!😍
巧合同事推介,遇著推廣折扣,抵食!
平日環境清靜,不要光看門面,內進有意想不到的驚喜!

自助晚餐
2019-05-06
$425.5 (晚餐)
自助晚餐
  • 自助餐
  • 甜品
昨晚家人生日,非但冇驚喜,更非常失望。以每人近伍百元價錢,無呑拿, 無燉湯,所謂龍蝦主題,只有中size 燒龍蝦, 要等,overcook, 其他較好的如牛油果壽司,全晚只有八件,士多啤梨大福全晚只有五件,牛扒小得可憐,羊架是全晚較好的。甜點大部分都過甜及乾,芝士蛋糕好味但細件,亦要等同事去取, 不可自取。熱飲自取但凍飲如OT只包一杯,而且只是小小的一杯。難怪昨晚星期六人不多。認識老闆羅小姐,人很好,但buffet 總做得不好。三年前吃過,無這樣差但很快巳無refill, 三年後無進步反而更差。同事的表現也是很無奈似的。希望羅小姐不當這是投訴,返而希望大力改善。
昨晚家人生日,非但冇驚喜,更非常失望。

2019-04-20 4136 浏览
今天是復活節假期的第2天,與近幾年一樣,人流浠少,到 hotel 食 buffet 也看見這個現象。今次再一次到這裡吃午餐buffet, 也有如 此 feeling. 但是這次的食品及服務質數是沒有退步。環境仍然良好,食物新鮮及美味。想不到,節日的 buffet居然有65折,可想而知,現在的是怎樣。總之,這次的是非常好。
總之,這次的是非常好。

2019-04-20
1K
2019-03-30 3951 浏览
今次食左Lobster fiesta.要讚下佢signature 菜式 龍蝦鴨肝饅頭 好juicy 好有創意 食落幾match 不過由於即叫即整 所以要等3分鐘到另一個 龍蝦花膠伴鍋巴 都吾太咸 不過吾夠龍蝦味 稀左少少 但就落足料 有好多花膠贈送嘅鮑魚 啖啖肉 有半隻手掌咁大 不錯👍🏻燒龍蝦 有3種醬 蟹味味噌 /芝士松露/泰式辣醬3隻味都幾好 值得推薦食物種類都有好多 環境衛生都乾淨 4人都比一張6人枱 不過收碟比較慢 水都好少倒 呢點要改善一下
今次食左Lobster fiesta.
贈送嘅鮑魚 啖啖肉 有半隻手掌咁大 不錯👍🏻
燒龍蝦 有3種醬 蟹味味噌 /芝士松露/泰式辣醬
3隻味都幾好 值得推薦
食物種類都有好多

龍蝦鴨肝饅頭漢堡
2019-03-30
龍蝦鴨肝饅頭漢堡
2019-03-25 4269 浏览
今日生日所以同屋企人諗住揾啲好野食慶祝下,見到呢間餐廳有6折好似幾抵食,於是book左枱。自助餐唔少得海鮮,不過呢個自助餐嘅海鮮款式煮法特別多,亦好新鮮。海鮮吧有蝦,螺,長腳蟹,麵包蝦,龍蝦等,其中長腳蟹意外地好好食,好鮮甜又唔多水,值得一讚。龍蝦嘅款式亦多,除左海鮮吧龍蝦腳,仲有龍蝦花膠湯,龍蝦加其他海鮮鍋,燒原隻龍蝦。好多選擇,龍蝦味道一般,食兩三隻好似值回票價。個人最欣賞係個鵝肝,下面有蝦餅同兩塊饅頭。鵝肝食落去雖然油但係好香好好食,如果饅頭轉餅乾會更好。最後甜品有movpick 雪糕同dreyers 雪條,抹茶味幾濃,個人覺得比haagendaz 更高質,做飯後甜品唔錯。今餐自助餐幾高質,4個人食左1720,圍埋400幾一個人,宜家自助餐普遍嘅價錢而言,以咁嘅食物質素真心唔算貴。略嫌食物refill得有啲慢,啲海鮮好似得幾件食淨咁。不過想食好食嘅自助餐,都會推介下呢間。

2019-03-25
  • 火焰雪山
  • 阿拉斯加蟹腳
  • 鵝肝多士
2019-03-14 2053 浏览
話說2019情人節,我預訂唔到其它餐廳,急忙之下就打電話去訂住呢間留個位,點知最後都係去左。銅鑼灣交通都算方便,不過食物就同我想像的自助餐有少少出入。一向都係食開任食龍蝦,呢間就每日得一隻,雖然有唔同煮法比你選擇,不過都唔係太足夠。另外,蠔係即開,不過當日開蠔的人手腳比較慢,而且不是長期都有人開,所以要等到尾段先可以食多幾隻。不過服務員的態度最直得讚,當日有送蛋糕,可以要求先放雪櫃,走時再帶走。而且服務員都很樂意幫忙影相,感覺非常親切。
2019-02-14
情人节
2019-02-24 2748 浏览
我已經Join 了他們的 Regal Card 很久,很多時用膳都會選擇 Regal 的 outlets,Buffet主要去尖東Regal, 第一次在Regal 銅鑼灣請外國友人吃buffet。 這次的經驗我覺得很醜,怎麼可能一開始每人分配兩張龍蝦換領紙,每張龍蝦換領紙換半只龍蝦。我的外國友人說如果他們捨不得,索性不提供Lobster 也沒有那麼 ugly and mean.我問當天的 Manager, 尖東Regal 沒有那麼小器, 他的回答很有趣,每一間的Menu 不同!  Buffet的定義是什麼? All you can eat. 老實說,每個人任食,也不會食很多這種Lobster,何苦要做到那麼小器!
Lobster 也沒有那麼 ugly and mean.

也不會食很多這種Lobster,何苦要做到那麼小器!
2019-01-05
2019-02-08 3271 浏览
今日大年初四, 依然仲係放假,一個人冇嘢做又諗起不如食個午餐自助餐, 講真有啲過份~ 因為呢餐係我四日內第三餐自助餐!😅 之前兩餐係分別年初一宵夜自助餐及年初三下午茶自助餐!講返呢度嘅自助午餐都有點特色!先講日式檔口,刺身及壽司嘅種類喺午市自助餐嚟講算多。刺身有四款, 三文魚、吞拿魚、八爪魚、劍魚、玉子( 其實唔知算唔算) 可以話日式檔口係成個自助餐嘅賣點/重點! 呢度午市自助餐基本上係將東南亞食品及中國地方食品一網打盡~除有日式食品外,有泰式蝦餅、印度咖喱、潮州豬耳…… 過年期間當然有賀年意頭食品啦!「橫財就手」當然係豬手、「財源滾滾」比較特別~ 我記得係甜酸汁配三文魚打成嘅魚球😅、仲有過年走唔甩嘅蘿蔔糕,真心講呢度嘅自助餐真係一般之上,係日式檔口同甜品比較可取,因為佢嘅甜品有熱食有凍食,麵包布甸、焦糖燉蛋、各款小杯特色甜品、自行調製嘅窩夫、各式切件小蛋糕…… 幾乎佔咗整個自助餐嘅一半…… 有啲喧賓奪主嘅感覺! 如果要飲果汁、啤酒或汽水係要另外加錢,不過經飲食網站訂位有折扣兼送一杯橙汁或汽水飲,另外喺今日因為有開工賀年醒獅表演儀式,酒店亦特意安排醒獅隊喺餐廳門口舞獅及同食客合照,呢樣
講返呢度嘅自助午餐都有點特色!先講日式檔口,刺身壽司嘅種類喺午市自助餐嚟講算多。刺身有四款, 三文魚、吞拿魚、八爪魚、劍魚、玉子( 其實唔知算唔算) 可以話日式檔口係成個自助餐嘅賣點/重點! 呢度午市自助餐基本上係將東南亞食品及中國地方食品一網打盡~除有日式食品外,有泰式蝦餅、印度咖喱、潮州豬耳…… 過年期間當然有賀年意頭食品啦!「橫財就手」當然係豬手、「財源滾滾」比較特別~ 我記得係甜酸汁配三文魚打成嘅魚球😅、仲有過年走唔甩嘅蘿蔔糕,真心講呢度嘅自助餐真係一般之上,係日式檔口同甜品比較可取,因為佢嘅甜品有熱食有凍食,麵包布甸、焦糖燉蛋、各款小杯特色甜品、自行調製嘅窩夫、各式切件小蛋糕…… 幾乎佔咗整個自助餐嘅一半…… 有啲喧賓奪主嘅感覺! 如果要飲果汁、啤酒或汽水係要另外加錢,不過經飲食網站訂位有折扣兼送一杯橙汁或汽水飲,另外喺今日因為有開工賀年醒獅表演儀式,酒店亦特意安排醒獅隊喺餐廳門口舞獅及同食客合照,呢樣抵畀一個like👍
多款刺身及壽司
凍潮式豬耳、 煙三文魚、 蝴蝶粉沙律、 沙律菜、 凍豬手切肉
麵包布甸、 芒果拿破崙、 m字頭雪糕
2019-02-08
多款刺身及壽司
麵包布甸、 芒果拿破崙、 m字頭雪糕
  • 甜品
  • 自助餐
2018-11-28 2835 浏览
我帶上自己準備的生日蛋糕在用餐前希望事先放在餐廳,待用餐時用,門口的員工卻跟我說:「我們公司的policy是不允許外來食物進內食用、包括蛋糕!」我想那這個切餅費$150是什麼意思?又跟我說因爲公司policy不允許帶蛋糕,所以切餅費是$0的 ... 我對於這處理手法和不彈性,極為不滿!所以如果是不可以帶cake 我希望可以在貴公司POLICY內更新一下!
我想那這個切餅費$150是什麼意思?

2018-11-02 3353 浏览
呢個係一篇無相既食評,因為食物既味道其實没差,都係水準之內(同埋因為自助餐,所以對食物既要求都會降低)雖然係有折(六折),但係埋單都差唔多五百蚊一位係銅鑼灣既酒店,晚市自助餐其實都係average既價錢,無因為有折而收平好多所以對餐飯有要求唔過份食自助餐既大忌就係唔執碟,呢個真係無法接受張檯又唔係大,出去行完全一個圈都俾足時間waiter 執檯呀但係返到黎張檯仲係原封不動有去過既食客都知道自助餐位置用餐區不大,侍應無理由走漏眼呀?一次半次當執唔切,但係兩三次都係咁就係餐廳人手問題吧?依家做緊花膠主題,毎位奉送花膠鮮奶一客我唔知我既期待會唔會係唔岩,因為我覺得呢d 應該係客人一坐低就奉上但係一路坐都無喎,會唔會放係出面要客人自己攞呢?咁就當然無啦,但係我見同行友人其實對花膠既興趣都唔算大,食唔食都可以,所以都無揾個侍應問下後來到我俾錢,花膠終於奉上。原來個花膠係要俾左錢先有得食既⋯⋯不過成餐飯令我最不滿都唔係以上呢d 原因,最重要既原因係呢度九點半清場清場,即係叫客走,而唔係無野食咁簡單銅鑼灣、星期五、五舊水既自助餐,九點半就要走人啦!!想同d 朋友食完飯吹多兩句都唔得,連杯雪糕都要灌落

雖然係有折(六折),但係埋單都差唔多五百蚊一位

所以對餐飯有要求唔過份

自助餐既大忌就係唔執碟,呢個真係無法接受

但係返到黎張檯仲係原封不動

一次半次當執唔切,但係兩三次都係咁就係餐廳人手問題吧?

依家做緊花膠主題,毎位奉送花膠鮮奶一客

但係一路坐都無喎,會唔會放係出面要客人自己攞呢?

後來到我俾錢,花膠終於奉上。

原來個花膠係要俾左錢先有得食既⋯⋯

清場,即係叫客走,而唔係無野食咁簡單

銅鑼灣、星期五、五舊水既自助餐,九點半就要走人啦!!

想同d 朋友食完飯吹多兩句都唔得,連杯雪糕都要灌落去呀

2018-10-26
2018-10-21 3202 浏览
食過四,五次,午餐,晚餐,今次食午餐buffet,有好多款凍海鮮,蝦,青口,蟹腳,生蠔,全部都正!熱食方面都好多選擇,最中意自選即煮粉麵,湯底正,配料好多,任選。最正係雪糕,movepick細盒裝任你食!
最正係雪糕,movepick細盒裝任你食!