2022-07-09
隨著疫情放緩,之前一直約嘅朋友飯局,終於能夠落實!酒樓環境頗新,餐具也沒有裂紋崩口油漬等。加上套餐内容合適,每人也是$200左右,絕對適合慢慢食慢慢傾。套餐內容有9道菜,有頭盤,主食,及甜品。份量亦十分足夠,有男有女一齊食份量亦夠。而且服務不俗,收碗碟,上菜,片鴨,分湯亦做得頗細心。還有,他們沒有什麼花生小食需要另外收費,呢啲都係值得加分嘅地方。👍🏻頭盤菜式有鮮沙薑豬手及陳醋高山貓耳朵 (雲耳)鮮沙薑豬手。豬手軟硬得宜,即使冷盤也沒有硬到咬不開問題,沙薑及醬汁調得開胃,食多2件也沒有油膩感。陳醋高山貓耳朵。爽口開胃小菜,秋葵驚喜出現,醋酸味得宜,還有一點點芥末調味,朋友們都喜歡。主食第一道上菜,片皮烤鴨(一隻)店員上菜時會先將片皮鴨原隻先上枱給你過目,再到旁邊即場片皮,片完之後,鴨肉鴨身就會留二食備用。本人喜歡二食,炆煮炒都可以,而且感覺避免浪費一點。但最驚喜是片皮鴨配菜,一般配菜也是青瓜及京蔥,配乳豬醬。但呢度配菜除了青瓜京蔥,還有菠蘿條。醬汁方面,除了一般乳豬醬,還有芥末芝麻醬及菠蘿水果醬,貌似奇怪,但配搭嘗試一下又頗清新!可以去掉片皮鴨的油膩感。包皮也做得頗細心,用紙每塊分隔,上
頭盤菜式有鮮沙薑豬手及陳醋高山貓耳朵 (雲耳)
主食第一道上菜,片皮烤鴨(一隻)
店員上菜時會先將片皮鴨原隻先上枱給你過目,再到旁邊即場片皮,片完之後,鴨肉鴨身就會留二食備用。本人喜歡二食,炆煮炒都可以,而且感覺避免浪費一點。但最驚喜是片皮鴨配菜,一般配菜也是青瓜及京蔥,配乳豬醬。但呢度配菜除了青瓜京蔥,還有菠蘿條。醬汁方面,除了一般乳豬醬,還有芥末芝麻醬及菠蘿水果醬,貌似奇怪,但配搭嘗試一下又頗清新!可以去掉片皮鴨的油膩感。包皮也做得頗細心,用紙每塊分隔,上枱時亦不會即時打開,確保食嘅時候還是熱騰騰。真心不俗,值得一試!
片皮鴨剩左嘅鴨肉,酒樓用黎炒埋薑蔥枝竹炆鴨件,份量夠晒!好大碟,似食一圍嘅份量!不過味度咸左D,同埋枝竹比較硬少少,但其實個味都幾OKAY,如果中意濃味就岩晒!
之後上左碟菜,係荷塘炒六錦,全碟都係素菜,顏色賣相不錯。當中仲有黃椒、翠玉瓜、雲耳、蓮藕等等岩晒素食嘅人。而且份量一樣好多,唔使擔心唔夠食!
最後上嘅甜品係拉花千層糕~味道可以啦!食落口比較煙韌,不過就幾飽肚!
成個套餐超級抵食!唔似4-6人份量~我覺得8個人食都仲得!上菜、服務員態度都唔錯,所以真心抵食!