2021-07-25
聽同事介紹公司附近有間茶樓幾抵食又好味,happy friday就趁午膳過嚟飲餐茶一盅兩件☕️ 雖然茶樓午市座無虛席,但枱與枱之間都有適當距離,令人唔會有壓迫感。點心方面我地叫咗脆香糯米釀雞翼、養生象形核桃包、蟲草花濃湯鮮竹卷、瑤柱藜麥珍珠雞、手工紅米腸粉、抹茶芋蓉酥餅,最後當然唔少得要試試佢哋嘅精品黑豚叉燒皇😋-糯米釀雞翼炸得香脆可口,入面係滿滿嘅糯米,食落一啲骨都冇,非常方便,而且呢款菜式喺其他茶樓都唔係經常食得到架,竟然可以喺呢度食到真係好驚喜😍 核桃包裡面有核桃粒同食落類似煉奶嘅餡料,食落甜甜地幾特別感覺亦都好養生,外型仲好別緻幾吸引。鮮竹卷餡料豐富,份量十足,味道剛剛好。呢款珍珠雞好特別,糯米裡面有放藜麥,感覺比傳統珍珠雞更健康,餡料都十分豐富足料,又唔會太油膩。紅米腸粉裡面有蘿蔔絲脆卷,食落口感豐富有層次,推薦大家試試。抹茶酥餅裡面有微甜嘅芋蓉,味道唔會太甜,同抹茶味道都幾夾,作為甜品真係唔錯。叉燒肥瘦均勻,燒得非常香,食落好juicy,味道香濃,雖然價格唔算平,但絕對係值得一試,大家唔好錯過啦😉-佢哋嘅點心全部份量都幾足料,價格又好合理,唔怪得同事都鍾意過嚟飲茶啦~同埋值得
佢哋嘅點心全部份量都幾足料,價格又好合理,唔怪得同事都鍾意過嚟飲茶啦~同埋值得一提係佢哋嘅茶味道幾香濃,味道唔會太淡,配點心真係一流呀🫖