2017-11-05
入秋喇~又係時候打邊爐! 咁啱喺將軍澳踩完單車經過一堆新樓盤,其中一個商場啱啱新開,裡面就有間打邊爐喇,又會咁啱我心水嘅?!當然我就事不宜遲入去坐底拾下拾下啦😋湯底嘅選擇都幾特別,又招牌鴨煲又鯇魚煲又養生湯又胡椒豬肚湯咁,我地幾個女仔咁貪靚就梗係揀黃金雞湯啦~裡面有花膠同蟲草花㗎!點完菜先黎兩款小食分別係將軍蘿蔔同蒜香凍螺,前者係用酸醋整嘅比較開胃,後者就少少辣幾惹味。前菜差不多食完啲湯料(連半隻雞)就到喇~侍應會用蒜頭爆香左個鍋先,之後炒下啲雞就落湯同花膠。湯底滾起後每人先飲一碗湯,湯底好清甜一啲都唔油膩,花膠唔會爛溶溶,雞肉又夠滑,蟲草花嘅份量超多~食極都仲有。P.S. 當我地飲緊湯果陣隔離枱叫嘅胡椒豬肚湯都到左,陣陣香味飄埋黎仲係咁聽到佢地話好味好味~太犯規喇嘛?!貪心嘅女士們梗係咩都想試,叫嘅大部份都係雜錦! 先黎海鮮拼盤(有鮑魚仔、貴妃蚌、花甲、基圍蝦、廣島蠔),一大盤都只係$388,抵食!全部都好新鮮,特別係鮑魚仔同貴妃蚌,彈牙又鮮甜!手工盤四寶(有啤梨丸、牛油果鮮蝦丸、竹笙鳳尾蝦、當紅米卷)啤梨外型嘅果款其實係蝦膠打成嘅,外面有層蟹子,淥熟左之後外層好似脆卜卜咁,同牛油果
貪心嘅女士們梗係咩都想試,叫嘅大部份都係雜錦!
手工盤四寶(有啤梨丸、牛油果鮮蝦丸、竹笙鳳尾蝦、當紅米卷)
啤梨外型嘅果款其實係蝦膠打成嘅,外面有層蟹子,淥熟左之後外層好似脆卜卜咁,同牛油果鮮蝦丸一樣~蝦膠夠彈牙又爽口。竹笙鳳尾蝦~一聽個名以為只係竹笙包住隻蝦,原來係蝦膠包住竹笙再包住隻蝦,試想像下一隻普通基圍蝦大左至少一個碼~連埋向來索湯汁一流嘅竹笙食係幾咁滿足!
至於當紅米卷~係紅米加白米用紫菜反卷方式包住淮山~個人鍾意食爽脆嘅淮山,所以只係淥左3分鐘左右,連埋煙煙韌韌嘅紅白米,口感好豐富。
招牌三寶丸(分別係黃金餃、韮菜餃同黑松露餃)
全部都係人手包嘅~因為每粒嘅大細都睇得出有少少分別,但全部都好足料,特別要讚嘅係黑松露餃,好香黑松露味!一咬開啲肉汁吱晒出黎~無得頂!
打邊爐點少得肥牛呢?!不過普通肥牛就食得多,見有花雕肥牛咁特別就即管叫黎試下。一上到枱就聞到酒香,淥完嘅肥牛仲有陣淡淡嘅花雕味,食落一啲都唔苦,肉質又唔韌~唔錯!
食完太飽叫左渣洛神花茶消下滯,酸酸地令個腸胃好舒服~好似減輕左少少負擔咁。總括黎講都好滿意,下次有機會一定會試埋個胡椒豬肚湯底。之但係晏晝踩單車消耗嘅卡路里又返返黎喇!