2018-03-20 159 浏览
星期六經過尖沙咀 見佢有中文名 彌敦左岸 咁得意就入去試下餐廳入面裝潢得有格調,牆邊放有不少酒瓶,另有Live Band 表演地方,不過9點先開始,9點前餐廳就落projector播足球賽我們七點半入座,人不算多,到8點半後LiveBand就表演時就滿座了。食物種類很多,好多張Menu,另外仲有Drinks List我同男朋友叫左一個Snack 焗薯皮、一個Big Bite-白豆釀燒春雞伴薯條同一碟蟹肉墨魚汁闊條麵伴蟹籽,再係Drinks list選了兩杯Mocktail -BC Punch (Mixed berries, classic syrup, plum, lime juice and soda water)Left Ice(Mixed berries puree, rapsberry, blueberry, milk)焗薯皮啲料好足,釀滿芝士,煙肉煎得好脆我地叫既Big Bite-燒春雞!呢碟要等25分鐘架。雞入面係釀滿白豆,白豆吸收哂雞既精華😍雞肉都幾嫩自家製墨魚汁闊條麵,麵煮得未夠有點硬,如果鐘意一啲咬口既人就好合適。蟹肉蟹粉份量好多,有好濃郁既蟹肉香。食完坐到9點就有l
星期六經過尖沙咀 見佢有中文名 彌敦左岸 咁得意就入去試下

BC    Punch

Left Ice
Left  Ice

焗薯皮啲料好足,釀滿芝士,煙肉煎得好脆
美式芝士煙肉焗薯皮

我地叫既Big Bite-燒春雞!呢碟要等25分鐘架。
白豆釀燒春雞伴薯條

雞入面係釀滿白豆,白豆吸收哂雞既精華😍雞肉都幾嫩

蟹肉蟹粉份量好多,有好濃郁既蟹肉香。
蟹粉蟹肉蟹籽自家製墨魚汁闊條麵

食完坐到9點就有live band啦

2018-03-17
BC    Punch
美式芝士煙肉焗薯皮
白豆釀燒春雞伴薯條
蟹粉蟹肉蟹籽自家製墨魚汁闊條麵
2018-03-20 109 浏览
‼️逢星期日order 1 round飲品,全部食物7折👍🏻超抵食又有情調西餐廳👍🏻服務態度好👍🏻live band正-燒德國咸豬手 ($228)超大隻既咸豬手,全隻燒得均勻,豬手皮脆卜卜,但係不失豬手皮應有既煙韌度,真心骨膠原爆登!切開豬手,仲有肉汁流出黎,睇見GM都流哂口水🤤 肉質滑嫩,醃得入味,3-4個人食岩岩好。-西班牙黑手豬火腿比薩 ($148)🍕薄皮pizza配上mozzarella 同parmesan cheese🧀,夠哂鹹香,仲有拉芝效果,記得襯熱食🔥-烤海虎大蝦,西班牙辣肉腸,茄子,半乾車厘茄,羅勒蕃茄汁扭捲粉 ($178)扭捲粉外形似足幼身版既腸粉,食落口感都好似腸粉🤣,幾特別,而且掛汁能力唔錯,夠juicy。2大隻虎蝦堅新鮮,堅大隻,真係啖啖肉,而且彈牙。醬汁用左羅勒蕃茄汁同西班牙辣肉腸,茄子,半乾車厘茄煮製而成,味道恰當好處,唔會太稀亦唔會太稠,蕃茄🍅味夠,真係好想叫廚房添粉😆-朱古力心太軟伴雲呢嗱雪糕($68)雖然心太軟唔算超流心,不過朱古力味夠濃,而且冇焗濃。侍應話所有雪糕都係由廚師親自整,街邊食唔到,係幾有誠意,而且做得都唔錯,夠creamy🍫-半熟芝士撻伴
‼️逢星期日order 1 round飲品,全部食物7折
👍🏻超抵食又有情調西餐廳
👍🏻服務態度好
👍🏻live band正

燒德國咸豬手 ($228)

西班牙黑手豬火腿比薩 ($148)🍕

朱古力心太軟伴雲呢嗱雪糕($68)

半熟芝士撻伴開心果雪糕($65)🥧
芝士撻食落似半熟工房既叮熱版芝士蛋糕,係堅半熟,中間切開,芝士溶哂出黎,好好食。不過餅底稍微焗濃左,扣左d分。至於開心果雪糕就一般,冇乜開心果味,有d失望。
好味指數:8.5/10
賣相: 8.5/10
性價比: 8/10(7折後)
  • 燒德國咸豬手
2018-03-15 129 浏览
一黎到餐廳門口,發覺原來之前係樓下飲過野😂😂 今晚同老朋友食飯,要傾下 “想當年”當然要坐得舒服八點黎到上層(晚飯)已經坐滿2/3 Live band 拒地好可愛兩個女仔叫左三樣野,甜品,一人一杯紅白酒🍽西班牙黑毛豬火腿蜜桃菠菜沙律份量都不小,平時成日覺得沙律有肉感覺就唔fresh ,但哩個令我改觀 橄欖油同菠菜好夾🍽雞肉墨西哥烤餅配酸忌廉 牛油梨醬 &蕃茄莎莎個雞肉比較 “鞋身”下次等我試埋個牛先🍽手拆鮮蟹肉 配蟹粉汁 自家意大利粉伴鮮海膽聽到個名都覺得 “好蟹呀”一粒粒仲要係蟹膏意大利粉感覺似係蛋麵整個麵好香但感覺唔膩👍🏻抵讚🍽朱古力心太軟等左好耐啊🤦🏻‍♀️30 mins ,懷疑漏單但味道只是一般好多人選擇係度慶祝生日,氣氛亦不錯。整體黎講我會再黎架😁👍🏻
一黎到餐廳門口,
發覺原來之前係樓下飲過野😂😂

今晚同老朋友食飯,要傾下 “想當年”當然要坐得舒服

八點黎到上層(晚飯)已經坐滿2/3
Live band
拒地好可愛

兩個女仔叫左三樣野,甜品,一人一杯紅白酒

🍽西班牙黑毛豬火腿蜜桃菠菜沙律

橄欖油同菠菜好夾

🍽雞肉墨西哥烤餅配酸忌廉 牛油梨醬 &蕃茄莎莎

個雞肉比較 “鞋身”
下次等我試埋個牛先

🍽手拆鮮蟹肉 配蟹粉汁 自家意大利粉伴鮮海膽

聽到個名都覺得 “好蟹呀”
一粒粒仲要係蟹膏
意大利粉感覺似係蛋麵
整個麵好香但感覺唔膩👍🏻抵讚

🍽朱古力心太軟

等左好耐啊🤦🏻‍♀️30 mins ,懷疑漏單
但味道只是一般

好多人選擇係度慶祝生日,氣氛亦不錯。
整體黎講我會再黎架😁👍🏻
2018-03-13
  • 手拆鮮蟹肉蟹粉汁自家意大利粉伴鮮海膽
2018-03-13 248 浏览
Live Band 出場氣氛一流,唱出Tear of  heaven, Dancing in the dark...等. 下層就可以睇足球賽事。店員介紹的兩款飲品.Taste of LifeBreak Up.果然飲落肚還可體會人生.Minestrone 意大利雜菜湯。菜湯足料,濃湯來的,麵包上有海苔,增強了口味。香煎鵝肝多士配無花果醬: 鵝肝入口即溶,鵝肝加蒜蓉包香濃味道強烈, 剛好被無花果的微酸中和,最後配上法式麵包底下的黑醋及橄欖油,完美的完成整個循環,相信是比較出名的菜色。八爪魚沙律非常特別的八爪魚🐙鷹咀豆沙律,配辣肉腸,這不像是單純的沙律,我感覺到廚師們的創意、健康與美味的追求。不知道是不是專登,八爪魚不是太有彈性的口感,反而像肉類,而我覺得還是很好味的,因為與其花時間在牙齒與八爪魚的韌性搏鬥,不如讓出空間給舌頭好好享受美食。等了一段時間,主菜上場,說是黃油雞,用刀一切開,香氣已經隱隱約約的飄來,雞脾的味道較為重,首先試一試,非常嫩滑,配上香草🌿,是非常傳統正宗的烤春雞,內裡還藏有意大利白豆,配上薯條。伴碟的沙律菜及薯條作為配角,味道只是不過不失。

店員介紹的兩款飲品.

Break Up

Break Up.

果然飲落肚還可體會人生.

Minestrone 意大利雜菜湯

Minestrone 意大利雜菜湯。
菜湯足料,濃湯來的,麵包上有海苔,增強了口味。

意大利黃油春雞

意大利黃油春雞
  • 鵝肝加蒜蓉包
  • 黃油春雞
2018-03-12 108 浏览
Happy Saturday night~今晚曼聯對利物浦梗係約埋老友去尖沙咀飲返兩杯,enjoy~Nathan Left樓下有大電視比人飲酒睇波,樓上就有live bang表演,又有桌球娛樂室。so nice…我地叫左龍蝦湯醒醒胃,龍蝦湯鮮甜濃郁,配上脆啵啵既烤蒜蓉包。正!再來個冷盤,帶子三文魚海膽配柚子醋。帶子嫩,海膽鮮。唔錯唔錯~到主菜啦,有勁正既人手拆蟹肉蟹粉海膽意粉。Just so delicious!!個醬汁滲透蟹肉甜味,熱辣辣意粉索曬個醬汁,每一條都充滿蟹味。夾埋海膽係口中融開~無得輸!最後就係個牛肝菌溫泉蛋意大利飯,督開粒蛋,混合濃郁芝士包裹住粒粒米飯,so creamy…牛肝菌好霖身配上有咬口既飯。有層次既飯就係咁係我口中散開啦~嘢飲方面,老友就唔少得大大杯啤酒。我就叫左一杯peachy coco同一杯叫break up既cocktail…你想知道分手飲落去係咩滋味?來試下~包你難忘~下次要再來~食下呢度限量既菜式。

下次要再來~食下呢度限量既菜式。
2018-03-12 107 浏览
今日收早去左尖沙咀接媽咪收工食飯, 試試呢間Nathan Left。門口有個大大既Neon燈牌好易搵。我地坐左係二樓既中間位, 可以望到少少stage到既live band。我地叫左兩杯mocktail, Peachy Coco $68 荔枝味既peach tea好香又唔會太甜 同埋 Crazy Juice $68 橙汁菠蘿汁加椰奶, 椰子味比想中像清, 飲落似virgin pina colada。 因為想聽耐D live band, 我地主要都係叫snack to share。龍蝦湯 $68好濃好滑,仲有粒粒龍蝦肉, 配埋香脆蒜蓉包,正。Chorizo八爪魚沙律 $128 個dressing做得好好味, 蔬菜好新鮮, 如果個八爪魚可以grill下就完美啦! 芝士煙肉薯皮 $78 full size 因為我地都好鐘意食薯仔, 佢外脆內軟加埋煙肉粒同好rich既芝士我地食到停唔到口啊! 法式焗田螺 $98 有六粒每人三粒唔洗爭, 侍應比左個夾同細叉我地方便食田螺又唔會整到對手油林林。主菜叫左手拆蟹肉蟹粉自家製意粉伴海膽 $218 海膽好鮮甜, 蟹肉同蟹粉好多, 啖啖都食到, 但美中不足就

主菜叫左手拆蟹肉蟹粉自家製意粉伴海膽 $218 海膽好鮮甜, 蟹肉同蟹粉好多, 啖啖都食到, 但美中不足就係食到蟹殼..

甜品我地叫左榴槤雪糕配半熟芝士撻$65 因為季節唔岩所以榴槤轉左做開心果, 芝士撻一切開就流好多芝士出黎好香好濃, 鐘意食芝士既人一定要叫!
2018-03-11 99 浏览
我們二人來到了彌敦左岸, 環境令人很放鬆, 是談天的好地方先送上兩杯飲品, 我個杯名叫LEFT ICE, 而我朋友果杯是CRAZY JUICELEFT ICE用了新鮮藍莓和紅莓打成冰沙, 味道酸酸的, 很清涼, 而CRAZY JUICE有菠蘿汁加上椰子汁, 很有熱帶風情的感覺~~~LET'S DANCE!鮮帶子及薄三文魚卷伴海膽配柚子醋第一道前菜已經吸引我的眼球, 用新鮮的三文魚包圍帶子砌出一朵花的造型, 刺身很新鮮, 顏色很鮮艷, 影相呃LIKE一流!墨西哥烤餅牛肉食得出幾新鮮,很嫩滑,小食另外配上三種酸汁, 酸忌廉味道較淡,牛油果醬很清新,而蕃茄莎莎醬味道太濃, 與牛肉不是很配合, 但我建議第一口先不要放醬汁, 先試試墨西哥餅的原味黑松露菌醬烤海鱸魚柳捲紙通粉海鱸魚柳沒有雪味, 感覺很新鮮, 而捲紙通粉在普遍西餐廳很少見, 很彈牙和有口感脆香雞翼伴酸辣汁外脆內軟,幾juicy, 夠入味,但雞骨頭比較易碎, 放入口時要小心一點九點後, 有LIVE BAND MUSIC, 音樂好輕快, 令我和朋友都很享受, 渡過了開心又難忘的星期六晚上! CHEERS~~~~
我們二人來到了彌敦左岸, 環境令人很放鬆, 是談天的好地方

鮮帶子及薄三文魚卷伴海膽配柚子醋
墨西哥烤餅
黑松露菌醬烤海鱸魚柳捲紙通粉
脆香雞翼伴酸辣汁
2018-03-10
2018-03-01 270 浏览
聽朋友話佢去過一間西餐唔錯,吃貨P 又要帶住CHICKEN 出動食食食。不過去到附近先發現朋友所指既西餐廳係位於尖咀酒吧地帶,少去酒吧既我地黎到有少少突兀,不過我信佢既味覺~下層係酒吧,上到黎就係另一番景象,上黎到環境寬敞,別具格調,周圍擺放左好多樂器,應該會有LIVE BRAND SHOW,但我地果日就未有野睇XP唔講咁多,都係食飯最緊要~餐牌選擇之多,好多都好想試試,而且圖文並茂令我流晒口水!!幾經挑選下就揀下以下幾款,果然冇一款令我失望~牛肉墨西哥烤餅,另外配上酸忌廉 · 牛油梨醬 · 蕃茄沙沙三種醬汁,一碟有四塊烤餅,烤餅餡料包括有芝士、牛肉、蕃茄等,烤餅煎至微脆金黃,入口鬆軟,芝味濃郁,配上三款醬料,為味道帶黎唔同感受。牛油梨醬口感軟滑,味道帶微酸;而蕃茄沙沙帶著香草味,加上蕃茄既酸香,令人異常開胃。最後係酸忌廉,酸中帶奶油香,令烤餅更香更吸引。燒原隻法國黃油春雞釀西班牙辣肉腸及意大利白豆伴薯條,呢個燒春雞可以話係製作需時,即叫即製,差唔多等左20分鐘左右,不過等待係值得~雞皮燒到金黃,香脆可口,雞肉亦好嫩身,食落去油份都唔多。切開裹面會見到釀左好多白豆等配料,伴菜既薯條香脆
聽朋友話佢去過一間西餐唔錯,
吃貨P 又要帶住CHICKEN 出動食食食。
不過去到附近先發現朋友所指既西餐廳係位於尖咀酒吧地帶,
少去酒吧既我地黎到有少少突兀,不過我信佢既味覺~

唔講咁多,都係食飯最緊要~
餐牌選擇之多,好多都好想試試,而且圖文並茂令我流晒口水!!
幾經挑選下就揀下以下幾款,果然冇一款令我失望~
牛肉墨西哥烤餅
入口鬆軟,芝味濃郁,配上三款醬料,為味道帶黎唔同感受。
最後係酸忌廉,酸中帶奶油香,令烤餅更香更吸引。
燒原隻法國黃油春雞釀西班牙辣肉腸及意大利白豆伴薯條

燒原隻法國黃油春雞釀西班牙辣肉腸及意大利白豆伴薯條,
雞皮燒到金黃,香脆可口,雞肉亦好嫩身,食落去油份都唔多。
切開裹面會見到釀左好多白豆等配料,伴菜既薯條香脆可口,唔錯!
整體食落去口感較乾,其他都好滿意~
手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配鮮海膽

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽,意粉口感彈牙,每條意粉都充滿海膽蟹粉汁,
手拆既蟹肉蟹膏份量十足,蟹膏鮮香濃郁,配搭埋鮮甜不澀既加拿大海膽,味道出色,令人欲罷不能~
Sweeties Dream

Sweeties Dream,奶香味濃,再帶淡淡咖啡香,奶泡口感亦好細滑,本人幾中意。
Sweeties Dream
  • 手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽
2018-02-18 4604 浏览
新年前同屋企人行街, 喺尖沙咀行咗好耐之後,終於要搵處地方坐低休息下食下嘢,屋企人要求高,當然要搵間高質西餐,滿足下佢哋嘅敏銳的味蕾, 見openrice有好多人推薦呢間彌敦左岸, 見啲食評寫呢度有live band, 又有特色飲品, 決定嚟呢度試一試!前菜有好多選擇, 真係眼花繚亂 ,我哋揀咗Healthy Selection嘅低溫慢煮三文魚香芒藜麥沙律。食過咁多間西餐,冇見冇見過呢款咁特別嘅前菜, 煮得卜卜脆的藜麥混合了芒果粒, 當中有加了些少香醋, 味道酸酸甜甜十分開胃, 配合上面新鮮嫩滑的煙燻三文魚, 完全是絕配, 啖啖清新!之後就嚟mains喇!雞羊豬肉食得多, 好少喺西餐廳食到燒乳鴿, 呢隻低溫慢煮嘅乳鴿肉質非常鮮嫩, 係悉心烹調下, 每一啖肉都輕易咬開, 而且乳鴿味濃, 最特別嘅係乳鴿裏面釀咗鵝肝和栗子, 意想不到鵝肝的甘香和乳鴿的肉味是這樣配襯, 十分有驚喜💖💖乳鴿的伴碟也認真準備, 白豆泥打得十分幼滑, 配菜亦選用菠菜苗👍接住呢個手打意粉係鮮味嘅匯聚, 蟹粉蟹子海膽精華全部索曬喺意粉裏面, 食得出餐廳落足料,完全唔需要額外嘅人工調味, 係簡單而有層次嘅海鮮甜味!原來手

之後就嚟mains喇!

原來手打嘅意大利麵,同普通市面上買到嘅口感截然不同, 呢種麵爽口彈牙,又有濃厚蛋味, 混合海鮮汁後, 味道一流。

唔食甜品點算食完晚餐, 半熟芝士撻新鮮 焗製, 所以要畀啲耐心等候。

呢款甜品有兩大亮點, 第一樣係手打開心果雪糕有滿滿的果肉, 啖啖都係開心果粒~ 另外就係熱辣辣半流心芝士撻, 欣賞個撻皮使用嘅牛油份量適中, 口感唔會太油膩, 反而將味道集中於濃郁的芝士餡料中, 口感creamy, 真令人回味。

2018-02-14 2235 浏览
到咗餐廳樓上,餐廳燈光較暗,有啲浪漫嘅格調,而且到9點仲有live band 演唱歐美歌曲, like JB, Sam Smith, Bruno Mars...氣氛十足我嗌咗個德國咸豬手,Nathan garden 作為飲品,同埋蘋果撻配開心果雪糕做甜品。首先介紹咗飲料 Nathan Garden,係由乳酪,蜜糖,同埋洋甘菊茶調配而成嘅,洋甘菊味道非常突出,而且配合乳酪酸酸甜甜嘅味道非常特別,而蜜糖亦令到整杯飲品酸甜適中,三種材料嘅配合係意想不到既絕配組合,飲落去清新又開胃。跟住講下德國咸豬手啦。份量十分大,三至四個人嘅份量 ,有一隻手臂咁長。用隻烤落表皮卟卟聲,非常脆,切落去肉質鮮嫩,非常腍, 肉質呈一絲絲而且係誘人嘅粉嫩顏色。 食落去味道適中,唔會太鹹,配芥末醬同埋茄汁都非常好食。而德國鹹豬手嘅豬皮真係好脆,肥膏亦都唔多,係一陣薄薄嘅脆皮,配嫩滑嘅豬肉。 依家諗返起都流口水...最後當然唔少得甜品啦。餐廳嘅雪糕全部都係自家製, 所以呢個開心果雪糕真係落足料, 咬落去啖啖開心果肉,開心果味異常突出。而蘋果撻係用酥皮做餅底,配合一片片薄切青蘋果,口感清新,感覺一啲都唔肥膩。蘋果撻同埋開

跟住講下德國咸豬手啦。

份量十分大,三至四個人嘅份量 ,有一隻手臂咁長。

食落去味道適中,唔會太鹹,配芥末醬同埋茄汁都非常好食。

最後當然唔少得甜品啦。

蘋果撻同埋開心果雪糕一齊食,係一個出色嘅組合。

整體而言,餐廳食物質素幾高,分量算多,價錢適中, 如果得閒想食西餐,聽下歌,不妨可以嚟呢度試下。
2018-02-14 230 浏览
話說三五知己想輕輕鬆鬆食個飯聽下歌, 因為實在太多選擇, 結果經同事介紹了這間試試, 反正都沒有頭緒~~上樓的一間酒吧感覺既西餐廳, 仕應大多都是外國女子, 服務有禮, 場內有分高椅或正常餐桌!場內其中時間會有LIVE 唱歌, 大家都非常享受, 但如果要傾計談心既就不合適了, 因為聲音就像你在演唱會前聽歌~雖然格調格局吸引,但略嫌環境音樂比較大,射燈有點兒刺眼.炸物拼盤炸日本甜蕃薯條 ,甜甜的 , 炸雞, 香脆可口.......香煎伊比利黑毛豬本身自己好喜愛食伊比利黑毛豬, 因為牠們都是食果實生活, 非常健康, 還有這款豬可以不用全熟透, 像牛一樣生生地食都很好味的, 這裡也做我很出色, 不論食物外觀同味道都係有花心思,而且價錢同份量都合理!帶子沙律大大粒既日本帶子配上新鮮的羅馬生菜, 帶子輕輕煎香, 質感軟滑!配埋杯啤就岩岩好了~~食物~~ 整體出色好味服務~~員工有禮環境~~燈光略為昏暗

雖然格調格局吸引,但略嫌環境音樂比較大,射燈有點兒刺眼.

炸物拼盤

香煎伊比利黑毛豬

帶子沙律
配埋杯啤就岩岩好了~~
食物~~ 整體出色好味
服務~~員工有禮
環境~~燈光略為昏暗
2018-02-04
  • 香煎伊比利黑毛豬
平時慳慳地,大時大節都想食餐好慰勞一下自己~上次同男朋友食過呢間樓上西餐廳,好掛住個蝦就決定再次來光顧!可以時間尚早,人流不算多,唔洗等位就可以入座~但到食飯時間座位就開始爆滿啦~好彩早到左,唔係要等位啦~樓上的餐廳好有情調,燈光比較昏暗,而且座位之間都幾闊落,這裡有個半開放式酒吧枱,幾有格調!這間餐廳主要以西餐為主,款式多樣化,有前菜、沙律、意粉、意大利飯、扒類、PIZZA等,價錢屬中上的價位,而這裡也領有酒牌,可以點不同款式的酒精飲品,當然也有無酒精飲品的選擇!法式龍蝦湯(HK$68)這碗法式龍蝦湯有好濃郁的龍蝦味,味道比較偏重口味,不過尚可接受,唔會太過咸,上面加上一點忌廉同香草作調味~入面也有粒粒龍蝦肉,口感十足,好似在食緊一隻新鮮龍蝦般落肚咁!正!CP Punch(HK$78)這杯是無酒精的Mocktail,主要是以青檸果汁及梳打水作為基底,中間加入了新鮮李子及雜莓混合而成,加入了一點糖漿,所以味道微酸帶甜,好開胃易入口的飲品!香蒜辣椒欖油煎虎蝦配多士(HK$128)這款虎蝦配多士是我們Encore的,因為實在太好味,以小鍋上碟,配上脆脆多士!入面有5隻連殼的虎蝦,以一整條辣

平時慳慳地,大時大節都想食餐好慰勞一下自己~

法式龍蝦湯(HK$68)

CP Punch(HK$78)

香蒜辣椒欖油煎虎蝦配多士(HK$128)

入面有5隻連殼的虎蝦,以一整條辣椒、蒜蓉及蔥作調味,首先虎蝦十分新鮮彈牙,醬汁特別惹味,加上有辣椒及蒜蓉,醬汁又香又惹味,仲帶一點辣度,十分刺激惹味,伴上多士食用覺得多士不夠,因為醬汁太好吃,好驚喜!

烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及燒新薯(HK$168)

這份烤西班牙黑毛豬扒份量都幾大份厚身,黑毛豬扒烤得好香,肉質鮮嫩多汁,一食落口其汁都充斥著口腔內,之後醃得幾香,又易咬口!

旁邊也伴有不少配菜,豆、蕃茄仔及薯仔~沾上旁邊的黃芥辣及秘製醬汁又有令一翻風味!

黑松露菌醬烤海鱸魚柳, 煙肉, 燒南瓜, 車厘茄, 芥蘭苗, 帕馬臣芝士汁捲紙通粉(HK$158)

這款意粉好特別,上面有兩大塊烤海鱸魚柳,上面配上黑松露菌醬,海鱸魚柳肉質嫩滑易入口~

而捲紙通粉配上帕馬臣芝士汁,加入煙肉, 燒南瓜, 車厘茄, 芥蘭苗配料,芝士味剛好,唔會太重口味,唯獨黑松露菌醬的黑松露香味不算太明顯有點失望!

捲紙通粉形狀好特別,口感好特別!
2017-12-30
2018-02-10 207 浏览
尖沙咀一向多酒吧餐廳,今次去到比較熱鬧同埋人流多嘅寶勒巷,去到一間幾有特色嘅酒吧餐廳叫做《彌敦左岸》用餐。餐廳分為兩層,而且更可以私人包場,入面有房間同埋桌球枱等等嘅活動設施供客人使用。酒吧餐廳裝修以浪漫情調為主,特別係燈光富有神秘感,適合情侶同埋朋友談心嘅好地方。估唔到酒吧餐廳提供嘅食物多元化,有多種選擇,唔係剩係得啤酒、酒精飲品等。臨近聖誕節,餐廳佈置成富有聖誕節氣氛,樓梯位已有一棵好大嘅聖誕樹,牆上面更有很多聖誕燈飾同埋吊飾。首先每人叫咗一杯飲品,我就叫左一杯Crazy Juice,價錢亦都非常抵$68一杯,飲到有好濃郁嘅椰子味道,而且入面有椰子絲添,果然係新鮮鮮榨。朋友們都叫咗Left Ice、Peachy Coco同埋Earl Grey on Rock。前菜中,我比較鍾意阿拉斯加皇帝蟹配芒果雪芭,呢一款菜式好少係出面西餐廳食到,而且有我最鍾意嘅皇帝蟹腳,食落去蟹肉非常鮮甜,而且配以芒果雪芭,味道好match。仲有我最鍾意嘅Suckling pig 🐖 🐷 ,外皮燒得好香脆可口,而且肉質鮮嫩香滑,真係非常滋味。除此之外,牛魔王嘅朋友最鍾意食烤美國特級安格斯西冷牛扒10安士配荷蘭

除此之外,牛魔王嘅朋友最鍾意食烤美國特級安格斯西冷牛扒10安士配荷蘭豆辣肉腸薯蓉。牛肉七成熟,切落去入面呈現粉紅色的,半生熟嘅口感好彈牙,而且有非常新鮮濃郁嘅牛肉味道,好正。
另外仲有至尊Pizza。

甜品方面,餐牌上面有六款選擇,估唔到佢啲自家製雪糕仲好食過出面嘅大牌子雪糕,食落去有好濃郁嘅味道之餘,而且好香滑。

最後埋單都只係1600左右,四個人每人平均消費$400,而且食物質素高,餐廳坐得好舒服,地點非常方便,經過一定要試吓。
2018-02-09 187 浏览
今次係第2次黎哩到食啦.. 水準依然KEEP住不變.. 仍然都有LIVE BAND聽🎷~今次又試左D新既野食又可以介紹下俾大家去試~~同朋友1人叫左1杯野飲, 1邊傾下計1邊飲下食下哩個黑松露薯條, 真係好CHILL~~~係新鮮炸起咖 全部熱辣辣!!!跟住又係叫左哩個餡餅黎食啦~~ 真係好推介, 朋友食完都話正.. 另外主食就叫左個意粉.. 係新鮮拆既蟹肉意粉🍝.. 好香既蟹味呀真係.. 個汁都好好食..... 重點係哩條燒魚呀!!! 原先我地都以為你1小舊仔既魚.. 點知原來係成條咖... 條魚肉好嫩好甜呀....
今次又試左D新既野食又可以介紹下俾大家去試~~

2018-02-09 311 浏览
尖沙咀赫德道,一個酒吧林立的地段,以前每逢大球賽盛事或三五之己Happy hour,都會到此區暢飲一番。最近再次來到,發覺一間之前常去的酒吧已搖身一變為裝潢別具氣派的酒吧西餐廳。店舖佔地兩層,單看名字還以為是一間中菜館。樓下是開放式的酒吧,供客人望著街景摸下酒杯底歡樂時光,樓上則採用了較古典書卷氣的裝修,深啡色的傢俬枱櫈配上柔和暗黃的燈光,書櫃裡放滿了古舊書藉裝飾,滿有文青味道;另一邊廂卻又設有一個舞臺,每晚都有Live Band演唱,情調醉人,還記得童年時,間中會一家大細到歌廳酒廊,一邊食西餐一邊聽現場歌唱表演,這裡的氣氛就有點相類似,那懷舊的情操徐徐湧出,令人細味著舊日的足跡。入座後細閲餐牌,除了有一般酒吧應有的酒精類飲品外,還會有多款精緻小食,自家製意粉和意大利飯,慢煮肉類和燒烤扒類,自家製 Pizza和甜品等等的西式食品供應,選擇豐富,感覺專業,確是一間非一般的酒吧。首先先來一杯餐廳的Signature Cocktail - Earl Grey On Rock,這是由小店自家設計調製出來的雞尾酒,以伯爵茶作基底,加上肉桂糖漿、乳酸、蘋果汁和氈酒調配而成。起初入口微甜酒味較嗆喉,

Earl Grey On Rock

首先先來一杯餐廳的Signature Cocktail - Earl Grey On Rock,這是由小店自家設計調製出來的雞尾酒,以伯爵茶作基底,加上肉桂糖漿、乳酸、蘋果汁和氈酒調配而成。起初入口微甜酒味較嗆喉,陣陣的肉桂香夾雜著淡淡茶香,味道特色,而最特別的是酒裏的冰塊也是以伯爵茶雪凍而成,所以不會越飲越淡,而是隨著茶冰融化,茶香越來越突出,很有心思。
香煎鵝肝多士配無花果醬

接著輪到小食登場,香煎鵝肝多士配無花果醬,多士以牛油烘得香脆,上面放上大大塊煎得焦脆軟嫩的鵝肝,面頭再放上無花果醬和火箭菜,賣相簡單而吸引。鵝肝多士嫩滑即溶中帶香口,無花果醬的酸甜正好中和了油膩感,吃完滿口甘香,令人回味。
牛肉墨西哥烤餅配酸忌廉 · 牛油梨醬 · 蕃茄沙沙

牛肉墨西哥烤餅配酸忌廉 · 牛油梨醬 · 蕃茄沙沙,一碟有四大塊烤餅,薄薄的餅皮夾著牛肉、蕃茄、芝士和墨西哥辣椒,煎得微脆,入口鬆軟多汁,滿有芝味,酸香刺激,配上隨碟的三款醬料,牛油梨醬軟滑中帶微酸,蕃茄沙沙帶著香草香,清新開胃,而個人最喜歡的是佐上酸忌廉,酸滑中帶奶香,最能吃到烤餅的原有風味,口感味道俱佳。
美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨

美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨(半份),這款豬肋骨有Bite size或Full size可供選擇。由於我們想多試幾款小食,所以只選擇了Bite size ,但其實都有4-5支骨,加上伴碟的薯條和沙律菜,份量也算不少。豬肋骨肉質鬆軟嫩滑,醬汁酸甜醒胃,煙燻味頗為突出;豬肋肉的份量雖不是太多,但每一啖都吃到那濃郁的滋味,骨頭啜得乾乾淨淨,吃豬肋骨就是要這樣才痛快吧?!伴碟的粗薯條炸得十分香脆,沙律菜亦很鮮爽,配上簡單的油醋汁已很清新美味。

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配鮮海膽

接著是今日的主角登場,手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配鮮海膽,餐廳每日限量製作,意大利麵是自家新鮮即製,跟平時吃到的有點不同,口感較為彈牙滑溜。而蟹肉蟹粉汁更是無話可說,廚師手拆的蟹肉蟹膏份量十足,蟹香濃郁,一絲絲的蟹肉夾雜著勁多橙黃色的蟹膏,配上滿有海洋風味的加拿大海膽,以清香的蕃茄帶起了整份鮮香美味,每一條意粉都掛滿了海膽蟹粉汁,甘香鮮甜,馥郁芳香,這道西日融合料理配搭得宜,實在非常出色。

整晚的菜式都很有驚喜,想不到在酒吧裡可以找到這麽有質素的出品,而且還有手工即製意粉供應,實在是讓人意想不到,加上還有現場Live Band 伴餐,聽著靚歌食好西,感覺很特別和Relax,難怪用餐當天雖是平日也都高朋滿座,而且當中不少更是斯文的OL女士,整個氣氛休閒中帶點典雅,三五知己來到淺嘗聚餐就最適合不過。
2017-11-23
牛肉墨西哥烤餅配酸忌廉 · 牛油梨醬 · 蕃茄沙沙