2018-02-10 207 浏览
尖沙咀一向多酒吧餐廳,今次去到比較熱鬧同埋人流多嘅寶勒巷,去到一間幾有特色嘅酒吧餐廳叫做《彌敦左岸》用餐。餐廳分為兩層,而且更可以私人包場,入面有房間同埋桌球枱等等嘅活動設施供客人使用。酒吧餐廳裝修以浪漫情調為主,特別係燈光富有神秘感,適合情侶同埋朋友談心嘅好地方。估唔到酒吧餐廳提供嘅食物多元化,有多種選擇,唔係剩係得啤酒、酒精飲品等。臨近聖誕節,餐廳佈置成富有聖誕節氣氛,樓梯位已有一棵好大嘅聖誕樹,牆上面更有很多聖誕燈飾同埋吊飾。首先每人叫咗一杯飲品,我就叫左一杯Crazy Juice,價錢亦都非常抵$68一杯,飲到有好濃郁嘅椰子味道,而且入面有椰子絲添,果然係新鮮鮮榨。朋友們都叫咗Left Ice、Peachy Coco同埋Earl Grey on Rock。前菜中,我比較鍾意阿拉斯加皇帝蟹配芒果雪芭,呢一款菜式好少係出面西餐廳食到,而且有我最鍾意嘅皇帝蟹腳,食落去蟹肉非常鮮甜,而且配以芒果雪芭,味道好match。仲有我最鍾意嘅Suckling pig 🐖 🐷 ,外皮燒得好香脆可口,而且肉質鮮嫩香滑,真係非常滋味。除此之外,牛魔王嘅朋友最鍾意食烤美國特級安格斯西冷牛扒10安士配荷蘭

除此之外,牛魔王嘅朋友最鍾意食烤美國特級安格斯西冷牛扒10安士配荷蘭豆辣肉腸薯蓉。牛肉七成熟,切落去入面呈現粉紅色的,半生熟嘅口感好彈牙,而且有非常新鮮濃郁嘅牛肉味道,好正。
另外仲有至尊Pizza。

甜品方面,餐牌上面有六款選擇,估唔到佢啲自家製雪糕仲好食過出面嘅大牌子雪糕,食落去有好濃郁嘅味道之餘,而且好香滑。

最後埋單都只係1600左右,四個人每人平均消費$400,而且食物質素高,餐廳坐得好舒服,地點非常方便,經過一定要試吓。