2025-04-08
今次約咗舊上司喺觀塘嘅張公子食飯,貪佢地點心同小菜都做得唔錯。🤔 加上地點方便,喺觀塘地鐵站行過去都唔遠,啱曬我哋呢啲打工仔!🏢 試過之後,覺得佢哋嘅菜式都幾有特色,將傳統中菜fusion咗啲新元素,幾有驚喜!🎉艷影蝦球 🍤嘩!呢個蝦球真係名副其實嘅「艷影」!😍 個賣相已經夠曬吸引,蝦球大大粒,炸到金黃色,再淋上酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃!😋 入口彈牙爽口,蝦味濃郁,加上個醬汁嘅酸甜,簡直係perfect match!💯 金銀蛋菜苗 🥬金銀蛋菜苗🥬,呢個餸夠曬家常便飯feel!🏠 啲菜苗炒得好嫩,加上金黃色嘅鹹蛋同埋蛋白,顏色好靚!🎨 食落去,菜苗嘅清甜同埋鹹蛋嘅鹹香,夾埋一齊,好正!👍 不過略嫌濃味咗少少,如果可以清淡啲就好啦!💧張公子牛肋排 🍖重頭戲嚟啦!😎 呢個招牌張公子牛肋排🍖,真係必食之選! 牛肋排炆得好入味,肉質鬆軟,入口即化!🤤 個醬汁又係靈魂所在,帶有少少花雕酒嘅香味,好惹味!😋 而且份量都幾大,夠曬兩個人share!👫 價錢就貴咗少少,但係都值得一試!💸黑椒銀絲蝦煲 🌶️黑椒銀絲蝦煲🌶️,呢個煲夠曬鑊氣!🔥 啲銀絲粉索曬啲黑椒汁,好惹味!😋 蝦都幾新鮮,彈牙爽口,加上黑椒嘅辛
艷影蝦球 🍤
金銀蛋菜苗 🥬
張公子牛肋排 🍖
黑椒銀絲蝦煲 🌶️
黑椒銀絲蝦煲🌶️,呢個煲夠曬鑊氣!🔥 啲銀絲粉索曬啲黑椒汁,好惹味!😋 蝦都幾新鮮,彈牙爽口,加上黑椒嘅辛辣,好刺激味蕾!👅 不過食多幾啖可能會覺得膩!😩 如果可以少油啲就好啦!🙏
總括嚟講,張公子(觀塘)都算係一個唔錯嘅聚餐地點。佢哋嘅菜式有傳統有創新,味道都唔錯。加上環境舒適,服務周到,都值得推薦! 다만,價錢就略貴,如果可以推出多啲優惠就好啦!💰 希望下次再嚟嘅時候,可以試到更多新菜式!🤞