1K
另一半喜歡吃酸菜魚,閒時都會因此走一趟內地,但因疫情,相信未來一段長時間都回不了內地。正因如此,剛好發掘了一家於荔枝角、尖沙咀及銅鑼灣均有分店的「廚十三老壇酸菜魚」。儘管疫情因素,仍無阻食客的愛戴,包括我倆,吃過便知道這是必吃的酸菜魚。上上簽 ($70): 以竹籤串著各種餐前小食,包括鳳爪、鵪鶉蛋及筍片,浸泡在辛辣的泡椒醬汁,香辣惹味,屬不錯的開胃前菜。泡椒鳳爪: 泡得相當入味,肉感結實,頗有咬勁,有想追吃的感覺。鵪鶉蛋: 雖不太入味,只帶微辣,但鵪鶉蛋本來便好吃。碧綠脆筍: 筍片爽脆,清甜中帶點辛辣。老壇酸菜魚 ($300/小份): 小份足夠二人享用,但盤子足足有半張檯大,極具份量,抵食指數相當高。客人額外加配配料,例如米線、金菇、土豆及筍片等等。湯底的秘製酸菜散發濃郁的鹹鮮香氣,客人可自選辣度,小辣口味加入的泡椒及紅椒份量未有太多,但其香甜椒麻也蠻不錯,湯底是蠻美味的(但小辣約莫是水煮魚的BB辣,如想吃水煮魚的小辣,可能要點中辣)。魚肉的份量十分多,魚味濃郁,肉質非常幼嫩,即使魚肉浸在熱湯上一段時間,亦無損其質感,此與深圳吃的正宗水煮魚不相伯仲!紅糖冰粉 ($20): 冰爽幼滑,非

鵪鶉蛋: 雖不太入味,只帶微辣,但鵪鶉蛋本來便好吃。

碧綠脆筍: 筍片爽脆,清甜中帶點辛辣。

紅糖冰粉 ($20): 冰爽幼滑,非常Q彈,紅糖除了甜美,亦有解辣之用,因此很受歡迎。
2020-02-07
一直以黎 都聽朋友講 去邊去邊食酸菜魚麻麻酸酸咁 超好味 係某地方食仲要有排排上預約都要限左條件先約得咁但其實 想食好味既酸菜魚 又駛乜咁煩呢?今日就帶朋友食唔駛排既酸菜魚朋友唔想去咁遠 想係附近人少啲地方食於是就選址呢間分店啦5點人少少 可以舒舒服服咁傾下計食飯黎到呢度 當然要食酸菜魚 仲可以加配料店員服務好好 任何野食都有得揀辣度 甚至乎唔辣首先叫左碧綠脆荀 好香麻油味 荀片厚薄適中 清新爽口既麻辣牛𦟌 呢個真係不得了牛𦟌唔會硬 係又淋又香牛味雖然顏色紅紅的 但實質又唔係辣到食唔到而且份量多 好抵食 底下仲有小小青瓜一碟前菜 兩種感覺芝麻粒好香口 錦上添花主角:酸菜魚 叫左正常辣 小份 但加左好多配料 所以都係大碟上 加左午餐肉 米線 土豆 木耳 腐竹 蓮藕 金菇魚肉無骨 魚皮無鱗 仲好嫩滑個湯一入口係酸味 辣味係after taste 當你一直食 會愈食愈辣 但又唔會好似打邊爐咁辣到食唔到 我同朋友足足飲左3碗即刻個人都暖笠笠唔怕凍米線份量多 超滑超吸湯 又無寬粉咁韌估唔到同酸菜魚可以咁夾 木耳又係爽口吸湯之選腐竹唔會碎濕濕 金菇索湯午餐肉切得厚 可以滿足埋男仕食肉欲望土豆🥔 同
一直以黎 都聽朋友講 去邊去邊食酸菜魚
麻麻酸酸咁 超好味 係某地方食仲要有排排
上預約都要限左條件先約得咁

但其實 想食好味既酸菜魚 又駛乜咁煩呢?
今日就帶朋友食唔駛排既酸菜魚

係一個完美既ending
2020-02-23
碧綠脆荀
2020-02-22 121 浏览
一排無過去D2行下,發覺有好多舖頭都轉左,真係有啲可惜。不過亦因為咁今晚餐飯先食到呢間新開張無幾耐既酸菜魚😄離遠見到職員捧住咁大盆酸菜魚,口水都流埋🤤雖然叫咗細份,見到咁大盤都幾震撼下😌可能新開張關係,都做緊優惠,配菜有半價,所以都加幾個配菜。有土豆片,金針菇,青筍片,鮮腐竹,實在太耐冇食,忍唔住叫咗好多個配菜。啲魚肉又滑又冇骨,啱晒我呢啲粗心嘅人,而且唔太辣,重要係仲可以叫餐廳再少辣,就算唔食得辣嘅人相信都可以應付。咁多配菜之中,最鍾意食嘅都係金針菇同土豆片,土豆片擺耐啲,索晒d汁正正。更值得一讚嘅係,蕎麥茶都幾好飲,比普通市面嘅蕎麥茶,味道濃郁好多。另外都額外叫左兩款小食。呢款萵筍涼拌比較少食,原來口感都幾脆口,好啲似青金😂辣度唔算辣,都係一道幾開胃既前菜。特登叫左一道豬肚小食,呢道無辣,可以中和下,食下辣再黎食豬肚,唔驚話全程都係辣。不過芫荽比較多,搶味左少少。總括黎講,都係滿足一餐,酸菜魚特別送飯🤣

總括黎講,都係滿足一餐,酸菜魚特別送飯🤣
2020-02-15 119 浏览
D2 Place除左有市集之外,仲有好多野食。今日就黎食下酸菜魚呢個小食好特別,叫酥炸無臉男。其實係炸豬肉條,炸出黎唔會乾,啖啖肉仲好香口,點埋乾碟原來好夾,仲惹味*酥炸無臉男 $80*另一個涼菜都好吸引,叫不開心的黑木耳。呢個黑木耳用醋、唔同既辣椒浸住,酸酸辣辣,好開胃!連我一個唔食木耳既朋友都覺得好好食,推介*不開心的黑木耳 $40*主角當然係酸菜魚,有三種份量可以揀,仲可以揀辣度。我地兩個人點左一個小份既小辣酸菜魚。魚既肉質好滑嫩,冇咩骨。而配料都好入味,特別推薦午餐肉、寬粉同青筍片而酸菜魚既湯都係比較重口味。*小份老壇酸菜魚 $300*最後,我地點左紅糖冰粉。侍應話食完酸菜魚再食冰粉可以解辣。一試,果然比飲水黎得有效。好似食緊啫喱咁,冰凍而且甜而不膩除左解辣之外,仲好爽。不過如果唔食得太甜,建議可以叫侍應走左面層既黃糖。*紅糖冰粉 $20*總括黎講,呢間酸菜魚都係我食過數一數二好食既酸菜魚。整體味道較重口味,小菜都精緻用心

*酥炸無臉男 $80*

*不開心的黑木耳 $40*

而酸菜魚既湯都係比較重口味。
*小份老壇酸菜魚 $300*

*紅糖冰粉 $20*

2020-02-09
2020-02-11 185 浏览
又來廚十三吃酸菜魚啦!好開心🥳不開心的黑木耳$40老壇秘制泡椒醃製,木耳不僅酸脆而且鮮甜~超級開胃,前菜的不二選擇。黑木耳富含維生素,多吃黑色製品,有利於身體健康。.上上籤$70吃一份上上籤,今年一年都平安順利,事業愛情💓向上發發發!最愛的是調味的醬汁,用了清油和小米辣調味,清爽的同時辣味十足!煮在裡面的新鮮蔬菜🥬有黃瓜🥒藕片,花菜🥦萵筍,還有鳳爪和鵪鶉蛋🥚,吸取了湯汁的精華,特別開胃好吃😋.老壇酸菜魚(小份)$300魚肉鮮嫩入味,酸菜的鮮美融入魚肉裡面,還有很多土豆片,藕片以及米線作為配菜,真是很大一份!兩個人都吃不完!.餐廳環境寬敞舒適,有獨立包裝的濕紙巾可以飯前消毒雙手。餐廳衛生狀況也很好,讓我吃得放心
又來廚十三吃酸菜魚啦!好開心🥳

不開心的黑木耳$40

上上籤$70

老壇酸菜魚(小份)$300

2020-02-11 108 浏览
同朋友嚟到D2睇戲,見到有一間新嘅酸菜魚餐廳,我哋就快快趣入去試吓。餐廳都有好多唔同種類嘅嘢食!嚟到梗係要食酸菜魚,我仲加咗好多唔同嘅配料,呢度係二人份量!勁大碟!望落去已經覺得好開胃!酸酸辣辣好開胃,魚好滑,無骨!魚香十足!配料我加咗蓮藕,腐竹,云耳等,口感十足!酸菜唔太酸,易入口!我最鍾意嘅粉皮,煙煙韌韌,吸收左湯底精華!另外我哋仲要左一份夫妻肺片,夫妻肺片比較辣。個份量亦都好多,牛肚好正,有咬口,有小麻辣。最後尾就要左一份涼粉,味道幾特別,勁滑,滑落喉嚨嘅感覺。

餐廳都有好多唔同種類嘅嘢食!

最後尾就要左一份涼粉,味道幾特別,勁滑,滑落喉嚨嘅感覺。

2020-02-10 134 浏览
同朋友講左好耐一直想黎試,終於食到😋見到餐牌覺得好搞笑😂😂 個名好正,刀拍前男友同炸無臉男都係見到名就叫左!勁有驚喜!特別係炸無臉男,係我冇食過嘅口感同味道😋 點埋辣椒粉仲正!另外有個菜名叫不開心的黑木耳 好開胃又爽脆 👍🏻朋友見小食咁正,encore 左個避風塘魚柳,又係好惹味好香脆!😋到重頭戲酸菜魚,無奈有人唔食得太辣只好食微辣。一上菜就勁香,勁足料,仲有d粉絲同蘿蔔,個魚好林好滑,真係啖啖魚肉,不過唯一要小心就係有d會有小骨。見到佢d配料好多,個湯唔會多味精!下次想再試埋其他辣度!再黎有個老虎椒愛鬆花蛋即係尖椒皮蛋 ,賣相好吸引 ,個醬汁亦配搭得好好 ,又吾係太辣 ,好岩吾太食得辣嘅朋友仔😉送左一個炒窩筍絲,清清地 ,不過不失。最後甜品有冰粉,聽就聽得多,食就第一次😂 口感似涼粉同啫喱,而且幾解辣同埋個味道好清新!總結黎講係香港食到依個質素真係一定會再encore !
同朋友講左好耐一直想黎試,終於食到😋
特別係炸無臉男,係我冇食過嘅口感同味道😋 點埋辣椒粉仲正!
另外有個菜名叫不開心的黑木耳 好開胃又爽脆 👍🏻

送左一個炒窩筍絲,清清地 ,不過不失。

總結黎講係香港食到依個質素真係一定會再encore !
2020-02-10 103 浏览
前日同朋友去左食依間太二班底嘅酸菜魚,叫左個一人午餐同手撕雞。酸菜魚一人份量黎講都算多,下面仲有粉絲同芽菜。個湯飲落唔錯,因為有得揀辣度,冇喺太二度越食越辣咁辛苦。可惜係唔夠麻同酸。魚比較腥同埋細片。酸菜唔夠酸。佢用左比較橙嘅乾辣椒,味道唔夠紅色嘅香,而且落多少少就會太辣白飯太粘,同太二啲飯差太多。手撕雞份量足,味道唔錯。整體黎講,份量足,但係味道就遠遠不及太二酸菜魚,所謂太二班底,學到不到五成功夫。
2020-02-06 140 浏览
廚十三老壇酸菜魚我己吃過五次了,今次還是第一次到茘枝角的分店吃過痛快!來這裏第一時間一定叫酸菜魚,和Victor 仔來又一定要多吃配菜,我們叫了一份二人份配菜外,另外了酸菜,午餐肉,藕片,首先一定要介紹這個酸菜魚,主角不祇是新鮮鱸肉,而是用上365日發酵的酸菜去把魚肉的鮮味帶出來,所以我們多叫了一份酸菜,魚肉用上新鮮鱸肉,去骨切片,真的很鮮嫩,口感一流,酸辣魚湯配上藕片和午餐肉,真的停不了口!另外碧綠脆筍很爽口,也很清新,而且令味蕾中和,不失是一個好的配菜!另卟我們叫了一個葱油撈豬肚,豬肚很香而且質感很嫩滑,感覺很不錯!今晚吃吃喝喝,心情真的很輕鬆,下次一定再來呀!

今晚吃吃喝喝,心情真的很輕鬆,下次一定再來呀!
2020-02-05
2020-02-04 318 浏览
D2呢間酸菜魚終於開左啦唔多人唔使排就有得食😋😋.店員都好有禮貌好好服務有海底撈既感覺啊👍.我地兩個人叫左個小份 黎到真係好大碗😂😂入面除左有酸菜有魚😂😂仲有小小豆腐.加左兩份配料寬粉即係紅薯粉用黎填飽個肚必點啊!食食下覺得有小小齋再加左份腐竹同飯.個湯一食落幾香芝麻同花椒味個人唔太中意食麻辣所以叫左小麻小辣覺得岩岩好😚朋友仔就覺得辣多少少會正啲小份黎講都多魚 性價比ok!絕對有回頭啊😍本來想叫小食試下 但性價比唔高所以就冇叫了.總括而言係值得一試既👍
D2呢間酸菜魚終於開左啦
唔多人唔使排就有得食😋😋
店員都好有禮貌好好服務
有海底撈既感覺啊👍

我地兩個人叫左個小份
黎到真係好大碗😂😂
入面除左有酸菜有魚😂😂仲有小小豆腐
加左兩份配料
寬粉即係紅薯粉用黎填飽個肚必點啊!
食食下覺得有小小齋再加左份腐竹同飯
個湯一食落幾香芝麻同花椒味
個人唔太中意食麻辣所以叫左小麻小辣
覺得岩岩好😚朋友仔就覺得辣多少少會正啲
小份黎講都多魚 性價比ok!
絕對有回頭啊😍
本來想叫小食試下 但性價比唔高所以就冇叫了
總括而言係值得一試既👍
2020-01-30 231 浏览
年三十晚同愛人食返餐中國菜做節,去咗荔枝角D2 One新開嘅廚十三食老壇酸菜魚,間新鋪有好多人幫襯,八成都係年青人居多,好配合新穎嘅裝修。酸菜魚最細係二人份量,$300,用一條魚起嘅肉,酸菜及芽菜,有十三種配菜可自行加配,我哋添咗鮮腐竹$28、寛粉$28、豆卜$28、藕片$28,本身個酸菜魚鍋已經好大,加埋啲配料,變得又大又豐富,食得豐足,新年流流好意頭🧧,講返鍋酸菜魚,微微糊椒香辣,與酸菜味實在好夾,忍唔住一邊飲湯,一邊食魚,一路食配菜,一路飮湯⋯⋯除咗咁大鍋魚,我哋仲叫埋一個唔只涼嘅涼菜及一個一啲都唔小嘅小食;正經的雞被撕$90,名字怪怪🤣其實係麻辣雞絲,我唔太食得辣,就覺得夠麻又夠辣,所以叫左罐可樂🥵解解辣;避風塘魚腩$100,炸得香透但唔係乾,魚件大件份量足,大量炸蒜蓉辣椒,以為好辣,不過又真係唔多辣喎👍🏼

2020-01-28 170 浏览
近期好hit的D2 Place開了不少特色餐廳,今日去睇戲,順便覓食,後來選到了這間「廚十三老壇酸菜魚」,不用跑到內地,香港也能吃到特色酸菜魚。看看Menu介紹,老闆是一個全球到處飛的資深吃貨,但是對酸菜魚卻是情有獨鐘,每年都會去川東呆上一個月吃酸菜魚。據說已經鑽研出了酸菜魚的13種地道做法,然後就開了這家專門賣酸菜魚的小店,叫做"廚十三",真要試試。凉菜:刀拍前男友 $40白灼菜心 $40不開心的黑木耳 $40菜名都經設計過,十分可愛。青瓜清甜爽口;黑木耳有口感又入味;菜心新鮮油亮。老壇酸菜魚(小份2人享用) $300主菜來了,很大一盤,店員介紹酸菜魚是用上新鮮鱸魚,肉質十分嫩滑,魚味亦濃。另加上數款配菜,有土豆片 $28、寬粉 $28、藕片 $28和青筍片 $28,最愛的寬粉口感一流,煙韌Q彈;藕片簿身脆口。無糖羅漢果 $13

刀拍前男友 不開心的黑木耳

刀拍前男友 不開心的黑木耳
白灼菜心
無糖羅漢果
2020-01-25 159 浏览
自從係大陸食過太二酸菜魚專門店之後,一直都想再去食過。但由於最近都五係咁方便反大陸既原故,所以都一直食五到。最近同事講起香港原來都有太二班底開既酸菜魚專門店,叫做廚十三老壇,知道左依個消息既我當然即刻趁周未放假約埋幾個朋友去試一試佢!我地4個人揀左係荔枝角依間食,環境五錯,係D2 place 入面非常方便。我地揀左土豪份既小辣酸菜魚,五洗等好內就已經上菜拉,超大盤,D 魚好滑好鮮甜,不過五係好辣,仲意食辣既朋友可以叫辣D! 除左酸菜魚之外,我地仲叫左清炒窩筍絲,酥炸無臉男同埋不開心的黑木耳。清炒窩筍絲炒得好香好爽口,清一清D 麻既感覺。而不開心的黑木耳入口比較酸同辣,食得辣既朋友不坊試下。不得不提既係依個酥炸無臉男,炸得好脆,超好食!溫馨提示:記得點埋佢個粉尼食。價錢方面,4個人食左大概每人$200左右!真係好抵食!

清炒窩筍絲炒得好香好爽口,清一清D 麻既感覺。

而不開心的黑木耳入口比較酸同辣,食得辣既朋友不坊試下。

價錢方面,4個人食左大概每人$200左右!真係好抵食!
自從荔枝角的D2開了後, 就不用每次都走上工廈覓食啦!因為D2的年宵開了, 行完年宵就順便在D2醫肚, 剛好有男友最愛的酸菜魚, 決定一試!始終都是商場店, 所以坐位都很舒適, 適合大家慢慢地品嚐。餐牌方面, 只有簡單兩頁, 前面的是酸菜魚跟配料, 後面則是小食和飲品為主。沒有太多花巧, 反而顯得酸菜魚才是重點!正經的雞被撕《$90》※ 推薦指數: 3/5這個菜名很特別呢~ 其實就是手撕雞!雖然點了小辣, 但我覺得是中辣和小辣中間。味道方面是很香很惹味的, 但略厭雞絲有點乾, 感覺不夠滑呢~老壇酸菜魚(小)《$300 + $28x3》※ 推薦指數: 4/5這個小的酸菜魚一點也不小!佔了大半個餐枱呢!!!酸菜魚味道很香, 辣度亦剛剛好, 而且魚片又滑又香又無骨另外, 他們有大量$28的配料給你任意放到酸菜魚中, 我們就選了寬粉, 青荀片和豆腐。當中大推寬粉和豆腐! 豆腐有很多, 跟酸菜魚出奇地搭! 而寬粉就很彈牙。白灼菜心《$40》※ 推薦指數: 4/5只食酸菜魚會有點油膩, 所以點了一個菜。菜心食起來跟媽媽煮的一樣好味, 因為老的葉和莖都沒有了, 所以不會預到咬不開的情況。紅糖冰粉《$
自從荔枝角的D2開了後, 就不用每次都走上工廈覓食啦!
始終都是商場店, 所以坐位都很舒適, 適合大家慢慢地品嚐。

沒有太多花巧, 反而顯得酸菜魚才是重點!

正經的雞被撕《$90》※ 推薦指數: 3/5

這個菜名很特別呢~ 其實就是手撕雞!

雖然點了小辣, 但我覺得是中辣和小辣中間。

這個小的酸菜魚一點也不小!佔了大半個餐枱呢!!!
酸菜魚味道很香, 辣度亦剛剛好, 而且魚片又滑又香又無骨

白灼菜心《$40》※ 推薦指數: 4/5

只食酸菜魚會有點油膩, 所以點了一個菜。

紅糖冰粉《$20》※ 推薦指數: 5/5

這個紅糖冰粉我大推!
外面的糖水不會太甜. 配料又多, 口感很好!
而冰粉真的是超冰凍, 食起來很爽, 解辣簡直一流

今天心血來潮想吃酸菜魚.剛好經過D2看到這家裝修得不錯的,就進去試試.餐牌上有些小食的名稱蠻特別的,什麼刀拍前男友(不就是手拍青瓜嘛),不開心的黑木耳等, 我們覺得他們老闆應該蠻有童心的.餐牌主題就是酸菜魚, 我們二人就叫了個小辣小份的, 加豆卜,寬粉和藕片當配菜.但我們只有二人怕吃不完,就只加點了手拍青瓜,黑木耳和清炒窩筍絲.刀拍前男友跟不開心的黑木耳先上桌.青瓜很爽甜多汁, 有點香辣.黑木耳也很爽,有點酸辣.2個前菜都很不錯, 很開胃.之後酸菜魚上桌有點嚇到, 超大盤的先嚐一口湯, 先是有點微酸, 之後有點小辣, 最後意外地喝到魚的鮮甜,這湯超好喝耶.夾點魚肉試試, 非常嫩滑, 而且沒骨, 啖啖肉.吃到一半才看到這店標榜魚肉是沒骨的, 這點做得真的非常好.聽到旁邊那桌人點餐時問店員是什麼魚肉來的,店員說是鱸魚.怪不得魚肉那麼滑和鮮甜.把豆卜吸滿湯吃下去,鮮香酸麻辣混在一起,整盤酸菜魚的精華都在你嘴裡綻放開來.酸菜魚就是一定要加豆卜!寬粉煙煙靱靱的, 不錯.我比較喜歡吃軟一點的,所以泡久一點才吃.藕片是朋友愛吃才叫的,可是也令我很意外, 爽爽甜甜的很好吃.清炒窩筍絲有點獲氣,也不錯.
今天心血來潮想吃酸菜魚.
剛好經過D2看到這家裝修得不錯的,就進去試試.

我們覺得他們老闆應該蠻有童心的.

刀拍前男友跟不開心的黑木耳先上桌.
青瓜很爽甜多汁, 有點香辣.
黑木耳也很爽,有點酸辣.
2個前菜都很不錯, 很開胃.

之後酸菜魚上桌有點嚇到, 超大盤的
夾點魚肉試試, 非常嫩滑, 而且沒骨, 啖啖肉.
吃到一半才看到這店標榜魚肉是沒骨的, 這點做得真的非常好.
聽到旁邊那桌人點餐時問店員是什麼魚肉來的,店員說是鱸魚.
怪不得魚肉那麼滑和鮮甜.

酸菜魚就是一定要加豆卜!
寬粉煙煙靱靱的, 不錯.
我比較喜歡吃軟一點的,所以泡久一點才吃.

清炒窩筍絲有點獲氣,也不錯.

順便一提,店員服務態度非常好.
我們坐低後就問我們是不是第一次來吃,要不要簡單介紹他們的餐牌給我們.
客人點菜時也很樂意回答菜色是用什麼材料.
每枱客上酸菜魚時,都看到他們很有禮貌地請客人小心.
之後店員看到我在倒茶給自己,就主動過來說幫我倒茶.

離開的時候我自己不小心撞到他們的吊燈,他竟然跟我說對不起.
現在在香港很難得找到一家店員那麼有禮貌的.