2018-09-29 474 浏览
知道灣仔一直有好多好野食,偶爾一次經過比呢間冰室GE外牆吸引左~門口排哂一款款佢地自家出爐的麵包,最出名的當然是菠蘿包啦!Lunch係勁多人係出面排隊,好在我地早到.. 大約等左10分鐘左右就有位了!一入去就見到大大隻「廉而有信」,相信呢4隻字係現今香港已經慢慢消失了...叫左份男人最愛 $59 ,包括有豬扒腸仔福字麵,火腿奄烈配菠蘿油首先份豬扒係勁大塊同埋勁厚身,但又唔會好"鞋"好難咬! 肉質岩岩好~平時好少食菠蘿包的我,試過佢地個菠蘿油之後簡直愛上了~新鮮出爐,外皮好香脆,又唔好會似出面D普通菠蘿包咬落有8太甜GE味道!而且佢個麵包好鬆軟,值得推介!朋友話好想試多款包,於是我地叫多左一份綠茶墨西哥包 +$8同樣係新鮮出爐,好香好吸引,咬落去入面係綠茶蓉?! 口感特別! 朋友仲要食到停唔到口!相信呢間冰室真心可以一食再食!

門口排哂一款款佢地自家出爐的麵包,最出名的當然是菠蘿包啦!

平時好少食菠蘿包的我,試過佢地個菠蘿油之後簡直愛上了~
而且佢個麵包好鬆軟,值得推介!

朋友話好想試多款包,於是我地叫多左一份綠茶墨西哥包 +$8

相信呢間冰室真心可以一食再食!
2018-09-29 380 浏览
利東街附近好多間拉麵店,要搵一間價錢食物經濟實惠既餐廳,都幾難。行行下,見到尼間餐廳幾光鮮,食物選擇亦多元化。叫左女人的浪漫,香煎雞扒撈公仔麵(芝士汁),2個餐均附送餐飲。女人餐即係忌廉菠菜溫泉蛋,配蒲燒鰻魚讚歧烏冬。讚歧烏冬軟硬適中,仲有幾件菇。尼到既蒲燒鰻魚當然唔及日本餐廳既鰻魚,不過佢都厚身大條,可以過下口癮,如果熱d更好食。而菠菜量多,啖啖充滿忌廉creamy,食完唔會"鞋"口。不過,溫泉蛋就有待改善,因為冇咩蛋味,未做到切開流心,蛋黃係實既。香煎雞扒果然外層煎得好脆,香口,大大件,應該係煎完再炸香少少外層,有水準。醬汁3選1,芝士汁自己淋上去,鹹鹹地,d芝士汁食完唔會好濟。整體,餐廳仲有麵包賣,亦有dinner set,焗飯/麵,其實好多選擇。簡簡單單食dinner,價錢亦合理,唔錯。侍應有禮貌,環境又坐得舒服。

叫左女人的浪漫香煎雞扒撈公仔麵(芝士汁),2個餐均附送餐飲。

女人的浪漫(忌廉菠菜溫泉蛋,蒲燒鰻魚讚歧烏冬)

香煎雞扒撈公仔麵(芝士汁)

2018-09-27
女人的浪漫(忌廉菠菜溫泉蛋,蒲燒鰻魚讚歧烏冬)
香煎雞扒撈公仔麵(芝士汁)
  • 香煎雞扒撈公仔麵
2018-09-25 379 浏览
行完利東街就諗住喺呢頭食個快lunch,就黎左呢間廉記冰室試下,見佢裝修得幾靚幾大間同翠華有得揮咁🤓Lunch time又假期同人要搭枱都好正常,不過睇完成本menu發現超過一半都冇得叫,早餐有4頁過左時間、有一半就係下午茶加晚餐🤦🏼‍♀️除左焗飯同常餐特餐外根本冇咩可揀,想叫個雞肶公仔麵都話冇、要等下午茶🤷🏼‍♀️咁就唯有叫左個「男人」餐,有豬扒腸仔福麵、火腿奄列同菠蘿油。個麵就叫合格啦,豬扒腸仔正常煮法份量都合理,奄列比較乾身但菠蘿🍍油都唔錯、麵包鬆軟、係個菠蘿皮梳對地唔夠鬆脆,但都唔會話食到成碟碎。但呢度啲服務又好麻麻、我地兩人同對面搭枱落唔單冇幾耐、有個店員嬸嬸大聲問我地邊個叫齋麵。咁我地真係冇,我地叫豬扒腸麵、對面個叔叔都講左佢叫既係套餐、但最後個店員都仲係隊碗齋麵去我地枱(仲要喺我頭邊隊埋黎、成隻手臂完全掂哂我啲頭髮😱🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️),我地話左冇人叫齋麵佢又好勞嘈咁同其他店員講話呢度話冇呀、邊鬼個落架、有冇人叫齋麵呀!食足成程都係不時聽到啲店員咁大叫來叫去⋯雖然野食唔係話咁差、但做得茶餐廳🍴咩都冇得叫,啲店員都令我怕左佢地,我地叫套餐轉可樂,佢話加三蚊

男人餐  -  豬扒腸仔福字麵
男人餐  -  菠蘿油火腿奄列

食足成程都係不時聽到啲店員咁大叫來叫去⋯雖然野食唔係話咁差、但做得茶餐廳🍴咩都冇得叫,啲店員都令我怕左佢地,我地叫套餐轉可樂,佢話加三蚊、我地話加冰底,佢話加三蚊,咁佢就再講咁轉唔轉檸樂,加六蚊。問左佢兩次,後尾我地先明佢既「好意」係,轉可樂冰底加6蚊、轉檸樂(有冰)都係6蚊⋯OK! 但佢要好勞嘈咁講幾次我地先明!唉,我咁蠢以後都係唔啱再返去食🤷🏼‍♀️
咸檸7
2018-09-25
男人餐  -  菠蘿油火腿奄列
2018-09-23 307 浏览
剛在此冰室,入內等了15分鐘都無人理,可能是一個人吃,沒人招呼,另一個食客看了很久餐牌都看不完,只好取另一張枱底餐牌囉,因這樣還把人家水杯水倒了,真的不好意思;如果招呼周到一點,相信可以避免這樣事發生,整體吃餐經驗都不是太好,但價錢不便宜,不太值這個價, 或許不是假日感覺可能好一點。坐的位置也很迫,水要自己叫才有。餐是炒蛋多士,叉燒米粉,奶茶,餐價$56。多士不錯不過牛油少,叉燒也沒有驚喜;最重要奶茶都是一般;因為位置太窄,所以沒有拍攝🎬圖片為証,只有單據。吃完出櫃台埋單說要回單據還給錯了吃人單,所以說整體上都不是太好。雖然門口是排隊,讓大家認為食物應該是好的,寫這個食評是希望大家食友不要抱著太大希望去試,免得失望。
坐的位置也很迫,水要自己叫才有。
餐是炒蛋多士,叉燒米粉,奶茶,餐價$56。
多士不錯不過牛油少,叉燒也沒有驚喜;
最重要奶茶都是一般;
因為位置太窄,所以沒有拍攝🎬圖片為証,只有單據。
2018-09-23
2018-09-22 276 浏览
廉記以包聞名,今日專誠嚟試。叫了一個茶餐: 雜菌奄列 ,叉燒湯意,凍檸茶走甜,再另加一個菠蘿包雜菌奄列 - 內容很豐富,蛋很滑,非常好味叉燒湯意 - 湯很熱,且濃香,叉燒肥瘦適中,有咬口,意粉彈牙,好味伴碟多士 - 乾,硬,鞋,可以不吃菠蘿包 - 面鬆脆, 但包太林,有點黏口,失望埋單66個大洋,相當不便宜,應該沒下次了。
廉記以包聞名,今日專誠嚟試。
雜菌奄列 - 內容很豐富,蛋很滑,非常好味
伴碟多士 - 乾,硬,鞋,可以不吃
菠蘿包 - 面鬆脆, 但包太林,有點黏口,失望
埋單66個大洋,相當不便宜,應該沒下次了。
2018-09-20 328 浏览
廉記冰室 (English name: Lim Kee Bing  Sutt) has come a long way from that dingy cha chan teng in Central's side street as they now have a new branch in Wanchai. And it's a lot more fancier. The seating is less cramped. Design is modern. And the menu? They have called it a Secret Menu with odd items like charcoal hot dogs.But I just wanted something simple so came here during afternoon tea session. They had  an afternoon tea menu out. Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge. Al

But I just wanted something simple so came here during afternoon tea session. They had  an afternoon tea menu out. Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge. All come with a standard drink.

I ordered fried fish fillet with salad ($40). Food arrived very fast. I think I ordered and woah .. it appeared! The fish fillet was pretty good. The coating was crunchy but not too thick. The meat was so moist, it still flaked off in tender flakes. The salad was ok. A bit too much mayo for my liking.

Food was ok. I've had better in other places with bigger portions. But seating is comfortable so I may come again.
2018-09-13
2018-09-20 226 浏览
每次lunch time經過都見到廉記大排長龍今次終於有機會試一試😋我叫左個西班牙奄列加沙嗲牛意既茶餐,牛肉份量好多,非常足料!朋友就試左焗豬扒飯,蕃茄味濃郁😋可惜今次太飽,下次有機會一定要試下佢地既菠蘿油!
每次lunch time經過都見到廉記大排長龍
今次終於有機會試一試😋
朋友就試左焗豬扒飯,蕃茄味濃郁😋
可惜今次太飽,下次有機會一定要試下佢地既菠蘿油!
2018-09-16 570 浏览
話說早前在某冰室失望而回後, 有朋友介紹我去這間廉記冰室。果然沒有介紹錯!他們的菠蘿油十分出色!菠蘿皮十分香脆,麵包也十分香軟。鮮牛油的分量也十分足夠,上菜時仍保持溫度沒有溶進麵包裏。品嘗時能夠感受到麵包的溫暖和牛油的冰凍,這就是菠蘿油的精髓。西多士的厚度比大部分茶餐廳的都厚。每一面都炸得金黃香脆。配合適量的牛油和糖漿,加上中間的花生醬,真是沒有什麼可以挑剔的地方。至於竹炭熱狗就有點奇怪 熱狗包的味道帶點焦炭味,熱狗腸的外皮也脆得奇怪。而且整個熱狗是凍的。芝士焗豬扒飯雖然味道有點偏甜,但豬扒十分鬆化,芝士份量亦都夠多。就憑這兩個原因這個焗飯已經「冇得輸」。

菠蘿油

西多士

竹炭熱狗

芝士焗豬扒飯

菠蘿油
西多士
芝士焗豬扒飯
2018-09-08 205 浏览
許多時經過這茶餐廳,外觀明亮闊大,曾外買波蘿包,食後回味。一天中午與妻子專程去試試,餐廰很好生意,高朋满座,被招呼到上幾级之雅座,餐牌有個叫男、女浪漫的套餐,也很吸引,故两人分别叫了一客男、女装。但一路食,充满熱情的女服務員們一路大聲叫喊,門口喊:"两個、三個有冇位?”裡面喊出去:“有呀、等陣、入嚟“,不停的呼喊令環境充满噪音,亦可能這個雅座比較困音。令我們耳朵受罪、毫不浪漫地享用這個浪漫套餐,怱怱吃罷走人。
2018-09-06 193 浏览
更改了外賣送貨時段九點後,即是和用開叫外賣的顧客,光顧別的食店吧。叫開早點的消費者,可以永不錄用這間食店,價格已比同行貴也不在下話,現在還要揀客做外賣。得罪了灣仔區很多公司。

外卖送餐
2018-08-30 242 浏览
廉記冰室在港島區好出名,好耐前就聽過,一直都想試下,今天正好過海做野,順便試下,食個早餐。餐廳裝修比一般茶餐廳靚,人卻不少,我地排在門口等位,好在都糸等左一陣,便有位了。點左個經典餐,真系不錯,沙爹牛湯底的公仔面,十分滿足又好美,另外配左煎蛋,司華力腸,面包,大大的滿足吖。來到廉記冰室又怎能唔試下新鮮出爐的菠蘿包呢!所以點都要試下,雖然已經好飽。新鮮出爐果然不同凡響,十分鬆軟,酥皮脆脆,一咬就碎晒,超好味。

• 菠蘿包
2018-08-28 189 浏览
話說本人係非常鐘意食茶餐,志願亦係試勻全港最好食既茶餐,話說呢間廉記係新開又好似幾多人食,一於去試吓佢堅定流!一去到見要排隊,已經唔係幾想等,但特登行唻無理由唔食,橫掂一條欄,應該好快。果然約等咗五分鐘就有位,一打開個menu,估唔到佢奄列都有四款揀,我揀個磨菇奄列,配叉燒米粉!首先上菜既係奄列,我真係估唔到,佢有足足兩大塊厚多士,是兩大塊!(因為太興奮關係影相前已食咗塊)脆,牛油亦足,好好味!跟住個奄列更加係驚為天人,大概係我食過最好味既茶記奄列!啲磨菇料勁足,基本上係可以做到啖啖菇,入面應該仲加咗少少煉奶,但又唔會太甜,實在太好味喇!跟住講吓個叉燒米,基本上,佢係我食過既茶記叉米中,最足料既一碗!有好多塊叉燒,仲要塊塊都係瘦叉!(我鐘意瘦叉),其他茶記通常俾幾塊叉你,但呢度佢可以做到食到最後仍然有叉燒!仲有,個湯,其他茶餐廳茶餐如果唔係叫沙嗲牛的話,個湯基本上係冇味的,但呢度個湯係有味的,令我覺得佢好有誠意!呢度環境舒服,員工都算有禮貌,經我實地測試之後,證實呢實老廉係名不虛傳!睇唻老廉除咗咖啡之外,宜家又多一個名物!哈哈

2018-08-28
2018-08-25 171 浏览
本身對廉記既食品都算ok既,係貴啲,同埋有支裝朱古力奶,但今日去買外賣早餐時,首先我地有排隊既,咁佢話未到我地,要收人地先,我地都接受,但之後有人排我地後面,個短頭髮收銀員就隔左我地收左後面先,咩玩法?咁其實係咪唔洗排隊?係咪鍾意收邊個錢就邊個?呢樣都算,我地兩個人買野時,叫4個早餐,用兩張50蚊優惠卷(之前同事都試過同時用過,係收左既),今次佢話唔得過,每次用一張,咁我地就話咁可唔可以分單,佢就話‘唔可以喎!入左單啦喎!改唔到!’跟住我地就話咁我地唔買啦,佢就話‘咁唔好食啦唔好買’,我地即同佢講消取張單你就可以,分返開又唔得,佢就用手勢示意叫我地走囉!咩態度!咁唔鍾意人地去你到食,我就幫下你!
第一次去呢間冰室,服務算是唔錯既,價錢就比普通冰室貴一點不是位於灣仔,所以都算是正常的。試下無妨既。先黎左碗湯,蕃茄忌廉湯,顏色比普通蕃茄湯不同,因為加了忌廉,呢個湯滑幾好飲,唔錯。5分有4分啦。我點左羊扒黑椒汁配意粉,餐牌係打錯既,唔係忌廉,不過份羊扒好少肉之餘太多筋,對於一個男仔好明顯係無肉食,所以感覺唔太好,不過有一塊羊扒就比較生,好紅。但口感係唔錯既,5分都有3.5分啦,呢個價錢就無辦法了。凍檸茶,個茶可以接受,凍檸茶有茶味 所以幾好飲。5分有4分。甜品,普普通通,唔係太甜,不過不失,如果再凍d會好D。5分有4分啦。不過最後有個小記。。。 見到有個女侍應拎完野食之後用手撩牙。唔知佢之後有無洗手啦。。呢個比我感覺真係唔多好。。。整體黎講,服務算唔錯既,環境對於冰室黎講係寬敞架,不過我就試一次就夠,當食多間餐廳分享下咁

凍檸茶,個茶可以接受,凍檸茶有茶味
所以幾好飲。5分有4分。

2018-08-18
2018-08-07 233 浏览
好嘈,真係好嘈。食個tea,叫左新出既豬扒包跟沙律。沙律比勁多沙律醬,食唔落,早知食薯條。豬扒包,個包唔係用軟法做,係好普通仲要lum bat bat既,又話有美極汁,完全普通到不得了。仲要真係嘈到爆!個呀姐嘈到好想走,落個order叫出黎既,真係好嘈!
好嘈,真係好嘈。
食個tea,叫左新出既豬扒包跟沙律。
沙律比勁多沙律醬,食唔落,早知食薯條。