2024-03-26 268 浏览
我最喜歡打邊爐😊, 一年四季食火鍋都可以。 今次到📍幸福四季椰子雞,位於銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓。 店內燈光柔和,座位舒適,更有房間供應,私隱度極高。第一時間點了養生花膠椰子雞鍋(半隻) $259, 火鍋配料有美國牛板腱$178、三拼餃$99、雙拼丸$113、皇帝菜$58、寬紅薯粉$26、海底椰椰子沙冰$38、珍珠奶茶$38、醬料費$20位。 📍養生花膠椰子雞鍋(半隻) 🫕 ~ 特意選用海南椰子🥥, 一個火鍋湯底有四個椰子和椰肉, 煲滾後再放入海南文昌雞, 再快煮五分鐘後就可以飲到清甜美味,口感順滑又養顏的湯😋, 記得飲返幾碗呀! 然後就品嚐肉質鮮嫩的雞件, 非常美味的。 店員更會為我們加入新鮮熬製的豬骨雞濃湯,繼續保留湯底鮮味, 而又可以提升濃度。 📍美國牛板腱 🥩 ~ 牛板腱肉味非常濃郁,有咬口, 嫩中帶爽口。 📍三拼餃🥟 ~ 有韮菜餃、鮮蝦雲吞和黑松露餃,韮菜餃的餡肉非常香,鮮蝦雲吞爽口鮮甜,黑松露餃有濃厚的黑松露香味,三款都是餐廳自家製的, 粒粒都飽滿大粒,皮薄餡靚。 📍雙拼丸🫓 ~ 鮮蝦丸和豚肉丸, 鮮蝦丸爽口细腻,又Q彈。 豚肉丸肉質鮮嫩, 肉汁豐富。📍皇帝菜🥬 ~

美國牛板腱

三拼餃

雙拼丸

📍皇帝菜🥬 ~ 每次火鍋必點皇帝菜, 清嫩美味。
皇帝菜

📍寬紅薯粉🍜 ~ 質地光滑而有嚼勁,吸入火鍋湯汁, 味道更佳。

寬紅薯粉

📍海底椰椰子沙冰 🍧~ 全椰子宴🥥, 食椰子火鍋再點椰子沙冰, 冰爽美味,甜度適中。

海底椰椰子沙冰

📍珍珠奶茶🧋 ~ 珍珠粒煙煙靭韌
,奶茶味香濃。
珍珠奶茶

📍醬料費🥣 ~ 喜歡醬料有青檸,配上豉油,味道更加香。

醬料$20位

值得推介的幸福四季椰子雞,食材新鮮
,食得又健康,正宗海南風味,再加上服務有禮,火鍋控首選。

2024-03-25
寬紅薯粉
海底椰椰子沙冰
珍珠奶茶
醬料$20位
  • 養生花膠椰子雞鍋(半隻)$259,火鍋配料有美國牛板腱$178、三拼餃$99、雙拼丸$113、皇帝菜$58、寬紅薯粉$26、海底椰椰子沙冰$38、珍珠奶茶$38、醬料費$20位
有時食得多麻辣火鍋都想食下D養生鍋,今晚同幾個friend 去食 《幸福四季椰子雞 》餐廳用咗椰子樹🌴來佈置,還有partition 間房,私人度高👍🏻我哋嗌咗個四人餐包括,侍應好細心咁為客人介紹每一款食物👍🏻🔸火鍋湯底:原味椰子雞鍋 (走地文昌雞1隻)🔸待應先會用5至6個新鮮海南椰青水加肉及杞子煲熱椰青水,把文昌雞煮5分鐘便可以吃,先飲湯(清甜滋潤),後食雞(皮脆嫩滑,沒有多餘的肥膏,待應再添加豬骨雞腳湯,可以開始加火鍋配料🔸餐前小菜 (份量幾大碟)🔸柚子沙律🥗:沙律菜夠新鮮,柚子甜甜的手拍青瓜🥒:用咗少少辣味醬調味,青瓜🥒爽脆🔸手工系列 (新鮮即製,健康無添加)🔸牛肝菌豚肉丸:香濃肝菌味道花膠牛丸:食得出有細細粒花膠,味道濃郁嘅韭菜水餃🥟:好大粒,皮薄及脹卜卜餡料,味道不錯👍🏻蝦滑:鮮蝦製成,爽口彈牙墨魚滑:食到細細粒墨魚肉,一樣係爽口彈牙🔸美國頂級牛板腱🔸牛肉肥瘦均勻,滾幾秒就食得,好香油脂及牛肉香味🔸美國黑豚肉🔸肥瘦適中,就算滾耐咗都唔會鞋口🔸魚皇三寶🔸包括有白鱔片、脆鯇片、龍躉片,新鮮厚切,肉質結實,啖啖肉呀🥰🔸手工珍寶響鈴🔸果然係珍寶size,好大件響鈴,浸一浸索哂湯嘅精華

我哋嗌咗個四人餐包括,侍應好細心咁為客人介紹每一款食物👍🏻

🔸火鍋湯底:原味椰子雞鍋 (走地文昌雞1隻)🔸

🔸餐前小菜 (份量幾大碟)🔸
柚子沙律🥗:沙律菜夠新鮮,柚子甜甜的
手拍青瓜🥒:用咗少少辣味醬調味,青瓜🥒爽脆

🔸手工系列 (新鮮即製,健康無添加)🔸
牛肝菌豚肉丸:香濃肝菌味道
花膠牛丸:食得出有細細粒花膠,味道濃郁嘅
韭菜水餃🥟:好大粒,皮薄及脹卜卜餡料,味道不錯👍🏻
蝦滑:鮮蝦製成,爽口彈牙
墨魚滑:食到細細粒墨魚肉,一樣係爽口彈牙

🔸美國頂級牛板腱🔸
牛肉肥瘦均勻,滾幾秒就食得,好香油脂及牛肉香味

🔸美國黑豚肉🔸
肥瘦適中,就算滾耐咗都唔會鞋口

🔸魚皇三寶🔸

🔸手工珍寶響鈴🔸
果然係珍寶size,好大件響鈴,浸一浸索哂湯嘅精華😋

🔸雜菜拼盤🔸
包括油麥菜、娃娃菜、粟米、蕃茄、秀珍菇、金菇、冬菇

🔸臘味煲仔飯🔸
食完以上嘅食物已經好飽😜,仲整返個暖笠笠嘅臘味煲仔飯

🔸自家製杞子圓肉雪梨茶🔸
火鍋配上滋潤雪梨🍐茶,養生又好味

🔸椰汁奶凍🔸
香濃椰汁味,食落口奶凍滑嘟嘟,非常滿足的一餐

2024-03-06
2024-01-09 826 浏览
天氣轉涼, 最近密密打邊爐, 食得太多重口味湯底, 今晚同媽咪想食返D清清地, 滋潤喉嚨嘅湯底, 所以揀咗呢間主打養生椰子雞鍋湯底嘅「幸福四季椰子雞」餐廳。餐廳座位格局太多偏向頗高私隱度, 間成了多間房間。我地揀咗呢款幸福四季套餐 (HK$318 兩位起), 套餐精選多款人氣火鍋配料, 湯底同埋種類更可因應喜好而挑選, 而且套餐仲包醬油費, 更為抵食!川味雲耳、手拍青瓜, 兩款冷盤小食爽脆, 辣得開胃。原味椰子雞鍋(半隻):係正式打邊爐前先飲啖湯, 以純天然椰子水, 再加入了少許椰肉, 上檯滾起再加入雞件, 以漏斗計時五分鐘就食得。雞件熟度果然剛剛好, 肉質嫩, 湯底清甜潤喉, 非常適合乾燥天氣時享用, 滋潤一下。然後店員協助加入豬骨湯底正式打邊爐。美國頂級牛板腱: 脂肪比例平均, 肉質鮮嫩。手工鮮蝦丸: 微彈鮮甜, 細味有淡淡鮮蝦味。黑松露墨魚丸: 混入了墨魚碎粒, 既有爽彈層次, 又食到陣陣松露香。花膠牛丸: 較為林, 帶有少少鹹, 中心有細小花膠粒。手工鮮蝦雲吞: 皮薄, 豬肉餡料有鹹鮮, 有好幾粒爽口蝦粒。手工響鈴: 響鈴即炸大大卷, 脆得鬆化, 做到一秒浸湯, 半脆半吸湯汁精

餐廳座位格局太多偏向頗高私隱度, 間成了多間房間。

川味雲耳、手拍青瓜, 兩款冷盤小食爽脆, 辣得開胃。

原味椰子雞鍋(半隻):

然後店員協助加入豬骨湯底正式打邊爐。

美國頂級牛板腱: 脂肪比例平均, 肉質鮮嫩。

手工鮮蝦丸: 微彈鮮甜, 細味有淡淡鮮蝦味。

花膠牛丸: 較為林, 帶有少少鹹, 中心有細小花膠粒。

手工響鈴: 響鈴即炸大大卷, 脆得鬆化, 做到一秒浸湯, 半脆半吸湯汁精華。

雜菜拼盤: 蔬菜嫩綠, 配有東菇、粟米、蕃茄;

紅薯粉: 煙韌彈牙, 非常飽肚。

飲品: 杞子元肉雪梨茶
清甜潤喉, 適合邊打邊爐邊清熱。
2024-01-08
第一次覺得邊爐可以難食到咁。我係一個好熱愛打邊爐嘅人,今日星期五Happy Friday,終於結束忙碌的一星期,決定打邊爐慰勞自己。銅鑼灣有好多邊爐嘅選擇,但係我朋友喜歡椰子雞湯,上Openrice一search已經搵到呢間。入到去坐低,覺得店員嘅服務態度非常之好,座位亦都闊落。打開餐牌,食物嘅價錢尙算合理。叫咗原味椰子雞湯底,包半隻雞,再叫左一份珊瑚蚌拼貴妃蚌,一份皇帝菜,一份炸魚皮,連埋茶水總數$637。上菜速度都算快,店員亦細心協助。湯底主要都係椰青水,主打一個清淡健康。半隻雞,冇乜味,但係都算滑嘅。魚皮,非常大塊,條魚本身好大條,新鮮炸起熱辣辣,調味適中,個人覺得係全晚最好的菜。之後開始嚟料,嗰份珊瑚蚌拼貴妃蚌上菜嗰刻已經出晒水,滑潺潺咁,我哋不以為意照樣煮食。煮好之後係非常之腥,甚至有少許苦澀同埋臭。非常無奈,呢一碟珊瑚蚌拼貴妃蚌係賣$188。以喺街外食海鮮來講唔算係貴,但係唔新鮮嘅程度,可以話係我咁耐以來食過最唔新鮮嘅頭三位。因為我好鍾意食海鮮,所以呢一碟嘢真係令我個心沉咗落谷底。正當我感到非常失望之際,我望向隔離台剛剛上嘅菜,佢哋叫咗一碟魚,一碟牛,兩碟嘢都係好似啱啱喺冰
入到去坐低,覺得店員嘅服務態度非常之好,座位亦都闊落。打開餐牌,食物嘅價錢尙算合理。叫咗原味椰子雞湯底,包半隻雞,再叫左一份珊瑚蚌拼貴妃蚌,一份皇帝菜,一份炸魚皮,連埋茶水總數$637。上菜速度都算快,店員亦細心協助。湯底主要都係椰青水,主打一個清淡健康。半隻雞,冇乜味,但係都算滑嘅。魚皮,非常大塊,條魚本身好大條,新鮮炸起熱辣辣,調味適中,個人覺得係全晚最好的菜。之後開始嚟料,嗰份珊瑚蚌拼貴妃蚌上菜嗰刻已經出晒水,滑潺潺咁,我哋不以為意照樣煮食。煮好之後係非常之腥,甚至有少許苦澀同埋臭。非常無奈,呢一碟珊瑚蚌拼貴妃蚌係賣$188。以喺街外食海鮮來講唔算係貴,但係唔新鮮嘅程度,可以話係我咁耐以來食過最唔新鮮嘅頭三位。因為我好鍾意食海鮮,所以呢一碟嘢真係令我個心沉咗落谷底。正當我感到非常失望之際,我望向隔離台剛剛上嘅菜,佢哋叫咗一碟魚,一碟牛,兩碟嘢都係好似啱啱喺冰櫃拎出嚟咁硬掘掘,我就知道呢一間嘢我唔會再嚟,並且必須寫一個食評警世。呢間餐廳嘅店主,唔好意思,如果你見到呢個食評,希望你明白,登龍街餐廳林立,咁樣嘅食物質素真係唔會捱到幾耐。最後多謝你嘅店員態度非常之良好,呢一點係值得嘉許嘅。
2024-04-16 31 浏览
出街打邊爐除左川式火鍋之外都可以食得清啲健康啲既,早排同朋友就去左食主打養生椰子雞鍋湯底嘅「幸福四季椰子雞」餐廳,餐廳環境闊落,亦可間成了多間房間,可以舒舒服服咁打邊爐原味椰子雞鍋(半隻)黎到梗係試下椰子雞鍋,打邊爐前先飲啖湯,加左椰子水同椰肉清甜潤喉,滾起再加雞件煮熟就食得,肉質嫩滑,雞味香濃,最岩天氣凍既時候食美國黑豚肉肥瘦均勻,肉味香濃有咬口,份量都好多爽脆牛柏葉牛柏葉輕輕煮一煮就食得,爽脆彈牙,吸收湯汁好好味三拼餃 (鮮蝦雲吞、黑松露餃、韭菜餃)佢地既餃都係自家製,鮮蝦大大粒好彈牙,黑松露味香濃,皮都唔會話好厚,手工響鈴 響鈴大大舊,輕輕煮一煮就食得,不會太油幾好食冰菜佢地有多款蔬菜選擇,冰菜食落脆卜卜,煮完之後湯底都變得更加甜

原味椰子雞鍋(半隻)

美國黑豚肉
肥瘦均勻,肉味香濃有咬口,份量都好多

爽脆牛柏葉
牛柏葉輕輕煮一煮就食得,爽脆彈牙,吸收湯汁好好味

三拼餃 (鮮蝦雲吞、黑松露餃、韭菜餃)

手工響鈴
響鈴大大舊,輕輕煮一煮就食得,不會太油幾好食

冰菜

2024-04-05 27 浏览
呢間椰子雞打邊爐必食!真材實料之餘,價錢實惠~ 現時OpenRice上面仲有不同優惠🤩 值得一試呀!🎈原味四季椰子雞鍋 $199/半隻新鮮海南椰青4個做湯底水滾後加入海南走地雞雞件皮下脂肪少肉質鮮甜,好好食~ 而且頭一轉湯底都我哋飲晒🤣必飲呀!🎈美國薄切三國肥牛 $198/小細份嘅肥牛份量都唔少而且新鮮嫩口牛肉味香濃~🎈雙拼餃(韭菜餃、鮮蝦雲吞)$88自家製餃大大粒👍韭菜餃的韭菜與肉各半咬落多汁好食鮮蝦雲吞的鮮蝦約有三四隻用料十足又爽口😋🎈墨魚滑 $99手打蝦滑相當紮實食落有墨魚香味之餘仲好彈牙!🎈雜菜拼盤 $88雜菜拼盤好抵食!有菜有菇、色彩繽紛令打卡畫面更豐富💕🎈關廟麵 $26台灣關廟麵滑溜掛湯又有咬口$26/2個勁抵食😍🙌

🎈原味四季椰子雞鍋 $199/半隻

新鮮海南椰青4個做湯底
水滾後加入海南走地雞
雞件皮下脂肪少
肉質鮮甜,好好食~
而且頭一轉湯底都我哋飲晒🤣

鮮蝦雲吞的鮮蝦約有三四隻
用料十足又爽口😋

🎈墨魚滑 $99

手打蝦滑相當紮實
食落有墨魚香味之餘仲好彈牙!

🎈雜菜拼盤 $88

雜菜拼盤好抵食!
有菜有菇、色彩繽紛
令打卡畫面更豐富💕

🎈關廟麵 $26
台灣關廟麵滑溜掛湯
又有咬口
$26/2個勁抵食😍🙌
2024-02-22
用餐时段
真材實料超好喝😍 火鍋前一定要飲啖雞湯先!..四季椰子雞火鍋,黎到當然係要點選招牌椰子雞湯鍋🐥,有原味、野生竹笙、野生馬蹄、養生花膠可以揀!仲有其他鍋底如:姬松茸珍菌雞鍋、特色三味煲 (青花麻辣鴨血+養生姬松茸+火焰清酒蜆)、黑白胡椒酸菜雞煲、麻辣雞煲)等等。悄悄告訴你。。餐廳理念係想讓食客一年四季都可以嘗到 》最純粹海南風味既【清潤椰子雞鍋】Happy Seasons 最佳賞味:靜候5分鐘,先飲湯 後食雞 再加配料,美味更佳。【養生花膠椰子雞鍋】 $259 (半) / $359 (全)用上4️⃣粒新鮮海南椰子🥥,味道清甜😍,適合煮食因味道不會搶。而椰青肉嫩係口感滑身既椰子,主角既海南文昌雞🐥 亦選用比較瘦既雞隻,食落肉質滑嫩且比一般滑身呢,超好喝!花膠都係超級厚肉😳😍😍😍!🔸牛肉🐮 係火鍋不能少!有齊手切頂級牛小排、美國三國肥牛、美國頂級牛板腱、美國手工醃肥牛,價錢由 $178 - $388, 豐儉由人💫。牛肉質素不差喔!🔸三併餃$99一客有齊 (韭菜餃、鮮蝦雲吞、黑松露餃)粒粒新鮮又餡料豐富,滿滿肉汁很愛吃!🔸蔬菜拼盤 $88全部都係我愛既菜🥬 (油麥菜、生菜、娃娃菜、金菇、雞髀菇、

真材實料超好喝😍 火鍋前一定要飲啖雞湯先!

Happy Seasons 最佳賞味:
靜候5分鐘,先飲湯
後食雞 再加配料,美味更佳。

花膠都係超級厚肉😳😍😍😍!

🔸三併餃$99

🔸蔬菜拼盤 $88
全部都係我愛既菜🥬 (油麥菜、生菜、娃娃菜、金菇、雞髀菇、粟米、蕃茄) 纖維多吃又健康。

Openrice 訂享有85折❤️
🔸手工系列 (丸類 & 餃類)、精選肉類、其他配料葷類、新鮮蔬菜都可享有優惠喔!勁抵啊啊啊😍

🔸火鍋特調醬油配料:
沙姜、金桔仔、辣椒,食落更有風味。

🔸海鮮類就需要提前預訂 (鮑魚、蟶子、象拔蚌、龍蝦、刀貝)

除左火鍋仲有煲仔飯 Clay Pot Rice, 幸福臘味煲仔飯 (供 2位 / 4位)下次都可以一試😋🥢

🔸特飲點左:烏梅湯 $29 / 海底椰椰子沙冰 $38
前者味濃開胃,

而後者有奶香,夏天飲更消暑,2杯都不錯🧉。
×××[幸福四季椰子雞 -Happy Seasons]×××
©銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓
上排去完旅行,瘋狂飲椰青!好掛住呢個味道,即刻打返個椰子雞邊爐,回味下清甜嘅味道👅。幸福四季椰子雞 主打椰子雞邊爐,呢到環境優雅,有廂房包廳,私隱度極高,適合三五知己共聚一爐。🥥原味椰子雞鍋(半隻)先飲湯,後食雞,落咗4個椰子🥥加椰肉,再加鮮雞滾5分鐘,湯底超清甜呀😋!用咗脂肪較少嘅文昌雞,肉質好鮮嫩。飲完頭啖椰子雞湯,就可以請職員加豬骨湯打邊爐喇!部分火鍋料有85折,都幾抵食。🥩手切級牛小排厚薄均勻,肉質鮮嫩,帶有油脂香味,味道回甘。🍡雙拼丸黑松露墨魚丸味道濃郁口感Q彈;牛丸內藏花膠,含有豐富骨膠原增加味道層次感。🦀特長皇帝蟹柳味道鮮甜,肉質爽口,份量仲要好多添!🦆嫩鴨血口感嫩滑多汁,索晒湯底嘅鮮味。🍜稻庭烏冬最後淥返個手打烏冬,爽口彈牙,吸收晒所有食材嘅鮮味!🍐杞子元肉雪梨茶除咗椰子雞湯,必試呢杯滋補雪梨茶,清甜可口,好適合一邊打邊爐一邊飲。

🥥原味椰子雞鍋(半隻)

🥩手切級牛小排
厚薄均勻,肉質鮮嫩,帶有油脂香味,味道回甘。

🍡雙拼丸

🦀特長皇帝蟹柳
味道鮮甜,肉質爽口,份量仲要好多添!

🦆嫩鴨血
口感嫩滑多汁,索晒湯底嘅鮮味。

🍜稻庭烏冬
最後淥返個手打烏冬,爽口彈牙,吸收晒所有食材嘅鮮味!

🍐杞子元肉雪梨茶
2024-03-20 15 浏览
以前打邊爐無辣不歡,最鍾意食麻辣鍋🥵依家唔知係咪年紀大咗開始對啲養生鍋有興趣🤣最好就係有湯可以俾我飲埋🌟野生竹笙椰子雞鍋(半隻)($239)嚟得呢度梗係要試吓招牌嘅椰子雞鍋用左4個新鮮椰子水加椰肉一滴水都冇加,飲落超級清甜滋潤選用左文昌雞,皮下脂肪較少雞肉嫩滑有彈性🌟手工珍寶響鈴($49)🌟三拼餃(韭菜餃,鮮報雲吞,黑松露餃) ($99)🌟四色手打丸($139)🌟爽口牛脷($98)🌟蜂巢冰豆腐($58)🌟萵茞($58)飲完湯食晒雞肉之後就可以加豬骨湯底繼續打邊爐🔥配料嘅選擇都好多響鈴同出邊嘅唔同自家製勁大條炸得好香脆手打丸都好彈牙新鮮推薦蝦丸同黑松露墨魚丸餃類我就最鍾意韭菜餃啖啖韭菜香味,又大隻好足料打邊爐點少得牛肉今次就揀咗牛脷,食落冇咁肥又夠爽口另外有部份座位係間開左做半開放式房夠晒私隱度高,同朋友慢慢食慢慢傾💖
以前打邊爐無辣不歡,最鍾意食麻辣鍋🥵
依家唔知係咪年紀大咗
開始對啲養生鍋有興趣🤣
最好就係有湯可以俾我飲埋

🌟野生竹笙椰子雞鍋(半隻)($239)
嚟得呢度梗係要試吓招牌嘅椰子雞鍋
用左4個新鮮椰子水加椰肉
一滴水都冇加,飲落超級清甜滋潤
選用左文昌雞,皮下脂肪較少
雞肉嫩滑有彈性

🌟手工珍寶響鈴($49)
🌟三拼餃(韭菜餃,鮮報雲吞,黑松露餃) ($99)
🌟四色手打丸($139)
🌟爽口牛脷($98)
🌟蜂巢冰豆腐($58)
🌟萵茞($58)

飲完湯食晒雞肉之後
就可以加豬骨湯底繼續打邊爐🔥
配料嘅選擇都好多
響鈴同出邊嘅唔同
自家製勁大條炸得好香脆
手打丸都好彈牙新鮮
推薦蝦丸同黑松露墨魚丸
餃類我就最鍾意韭菜餃
啖啖韭菜香味,又大隻好足料
打邊爐點少得牛肉
今次就揀咗牛脷,食落冇咁肥又夠爽口

另外有部份座位係間開左做半開放式房
夠晒私隱度高,同朋友慢慢食慢慢傾💖
2024-03-07 38 浏览
每個月都會約朋友食晚飯,最難就係食乜好? 這次朋友已預訂了我們第一次嚐試,位於銅鑼灣的《 幸福四季椰子雞》。餐廳以深色色調為主,帶有一點中式佈置感覺。座位除了一般坐位外,還有半開放式房,以及獨立房間。 幸福四季套餐(四人用)火鍋湯底:原味椰子雞鍋(全隻)用了天然椰子水,味道鮮甜。文昌雞雞肉嫩滑,份量多,吸收了湯汁精華,令雞肉份外香甜。餐前小菜:柚子沙律手拍青瓜手工系列:牛肝菌豚肉丸(4粒)花膠牛丸(4粒)韭菜水餃(4粒)蝦滑(1份)墨魚滑(1份)精選肉類:美國頂級牛板腱美國黑豚肉魚皇三寶手工響鈴雜菜拼盤臘味煲仔飯自家製飲品:杞子圓肉雪梨茶(熱)自家製甜品:椰汁奶凍豐富的四人火鍋套餐,食材新鮮,份量十足。還有香噴噴、熱辣辣的煲仔飯,香脆燶燶地,臘肉又香口,惹味非常。

幸福四季套餐(四人用)

火鍋湯底:原味椰子雞鍋(全隻)

餐前小菜:
柚子沙律
手拍青瓜

手工系列:
牛肝菌豚肉丸(4粒)
花膠牛丸(4粒)
韭菜水餃(4粒)
蝦滑(1份)

魚皇三寶

手工響鈴

雜菜拼盤

臘味煲仔飯

自家製飲品:杞子圓肉雪梨茶(熱)

自家製甜品:椰汁奶凍

2024-03-06
等候时间
2 分钟 (堂食)
2024-03-07 18 浏览
👩🏻之前食過旺角店覺得好正,勁鐘意佢哋清甜嘅椰子雞湯,喺第二度食唔到呢種味道。🥢幸福四季套餐每位$318/2位起(已包括醬料費)✨柚子沙律✨川味雲耳柚子沙律嘅柚子醋味道清新。椰子湯未滾起先食餐前小食。雲耳好辣好開胃,仲好重芫荽味。✨原味椰子雞鍋(半隻)啖啖都係椰青水嘅清甜,反而最食到食材嘅鮮味,仲有啲爽滑香甜嘅椰青肉。文昌雞本身比較瘦,食多少少都唔會膩。✨黑松露墨魚丸👍🏻✨花膠牛丸✨瑤柱三層墨魚磚✨手工鮮蝦雲吞👍🏻套餐有得揀四款丸/餃。我哋揀呢四款入面最好食係鮮蝦雲吞,大隻鮮甜飽滿冇得輸。黑松露墨魚丸墨魚肉比例幾高,都係高質。相反就冇咁推介花膠牛丸、瑤柱三層墨魚磚。尤其係墨魚磚,味道比起墨魚丸淡好多。✨美國頂級牛板腱比較瘦同埋肉味濃,份量亦比起想像中多好多。因為食椰子雞已經啖啖肉,所以食瘦少少嘅牛肉更加正。✨手工響鈴上枱嗰陣真係熱辣辣,當然又脆又唔會有油膉味。✨雜菜拼盤✨烏冬✨杞子圓肉雪梨茶清甜滋潤,甜度唔算好高。比起平時打邊爐飲嘅竹蔗茅根有特色。

🥢幸福四季套餐
每位$318/2位起
(已包括醬料費)

✨柚子沙律
✨川味雲耳
柚子沙律嘅柚子醋味道清新。
椰子湯未滾起先食餐前小食。雲耳好辣好開胃,仲好重芫荽味。

✨原味椰子雞鍋(半隻)

✨黑松露墨魚丸👍🏻
✨花膠牛丸
✨瑤柱三層墨魚磚
✨手工鮮蝦雲吞👍🏻

✨美國頂級牛板腱

✨手工響鈴
上枱嗰陣真係熱辣辣,當然又脆又唔會有油膉味。

✨雜菜拼盤

✨烏冬

✨杞子圓肉雪梨茶
清甜滋潤,甜度唔算好高。比起平時打邊爐飲嘅竹蔗茅根有特色。
👉🏼原味四季椰子雞煲落完雞件之後等沙漏流5分鐘就有湯飲喇🥥湯頭鮮甜,甜甜地再加上軟淋淋既椰子肉忍唔住係飲左幾碗😆食曬雞件就可以加豬骨湯打邊爐啦👉🏼美國頂級牛板腱牛既質素都頗有驚喜,重牛味,肥既位少,高質😽👉🏼手工珍寶響鈴超鍾意呢個響玲😆😆手工製即炸起,浸完湯咬落好脆,仲要大大舊,好滿足🥳食完之後食唔番平時打邊爐既包裝響玲🤣👉🏼四色手打丸丸整得好爽口,比較特別既係黑松露丸同花膠丸,花膠丸入面真係包左粒花膠🤭👉🏼寬紅薯粉的確係比平時寬既粉,同埋餐廳預先浸左一晚,變左我地淥一淥就好快食得👉🏼海底椰椰子沙冰 $38飲品方面,推介呢杯特飲,估唔到火鍋店整飲品都出色,首先份量大杯,好香椰子🥥味,仲有粒粒海底椰煙煙韌韌咬下咬下咁
👉🏼原味四季椰子雞煲

👉🏼美國頂級牛板腱
牛既質素都頗有驚喜,重牛味,肥既位少,高質😽

👉🏼手工珍寶響鈴

👉🏼四色手打丸

👉🏼寬紅薯粉

👉🏼海底椰椰子沙冰 $38

2024-03-02 23 浏览
開心仔~去咗食椰子雞🥥🐔幸福四季椰子雞喺銅鑼灣永光中心 店舖裝修寬敞 帶有一點中式古典感覺店員好nice 詳細介紹湯底同雞 用嘅係海南文昌雞🐔會揀一啲年輕而又少脂肪嘅 煮落湯會清澈清甜啲 唔會好似平時嘅黃油雞咁多油👍🏻ꕥ 原味四季椰子雞鍋可以揀半隻或者一隻雞 我哋兩個人就揀咗半隻🐓雞肉好嫩滑 質地有彈性 正如店員所講個湯底真係好清甜呢 係用足4個椰青水🥥飲完湯食完雞 先至再落用豬骨淆嘅湯底打邊爐ꕥ 手切頂級牛小排我哋點呢個係細嘅份量 其實都幾多🐂雪花油脂分布平均 牛味都好濃郁 ꕥ 自選雙拼丸花膠牛丸肉質較軟稔 入面釀有好大粒花膠😍黑松露墨魚丸我大推 黑松露味道勁香 口感又彈牙🥢另外仲有鮮蝦丸同豚肉丸可以選擇ꕥ 其他配料先講午餐肉 係嗰種食到有肉絲嘅午餐肉 特別有口感🐖而且拼成心形 賣相有心思🫰🏻脆皮芝士腸中間芝士都比坊間食到嘅多 所以更有流心效果🧀萵笋厚切 一份6件 最後就係稻庭烏冬作結 食到勁飽 好滿足😆下午時段(12:00-16:30)Walk in或Openrice訂座大部份配料都會有半價😌
開心仔~去咗食椰子雞🥥🐔

ꕥ 原味四季椰子雞鍋

ꕥ 手切頂級牛小排

ꕥ 自選雙拼丸

ꕥ 其他配料

2024-02-29 30 浏览
好中意呢度嘅裝修間隔,有獨立嘅半開放式房,座位寬敞而且私密度高!👉🏻原味四季椰子雞鍋 $199(半隻)先落左4個椰青,天然無添加,滾熱,伴隨住椰子嘅香氣,再落海南文昌雞,好清潤,唔會涸喉!文昌雞無皮下脂肪,皮好爽彈,肉質鮮嫩,配埋青檸同沙姜,好夾!飲完個椰子雞湯後,就會落豬骨雞湯繼續打邊爐!👉🏻美國薄切三國肥牛 $198(小)大約18片,色澤鮮紅,雖然係薄切,但肉筋少而且雪花均勻,好有牛味!👉🏻瑤柱三層墨魚磚 $99共六件,整件墨魚磚有好特別嘅三層: 菠菜汁、瑤柱粒同南瓜汁,口感好豐富,好彈牙!👉🏻手工鮮蝦雲吞 $78自家製,大大粒脹卜卜,有蝦肉嘅鮮美,真係皮薄餡靚!👉🏻冰菜 $58新鮮,份量多,好脆爽!👉🏻杞子元肉雪梨茶 $29好足料,滋補清甜!👉🏻烏梅湯 $29酸酸甜甜,清新又健康!而家火鍋配料做緊85折! (優惠不包括湯底、海鮮、餐前菜、主食、煲仔飯及飲品)

👉🏻原味四季椰子雞鍋 $199(半隻)

飲完個椰子雞湯後,就會落豬骨雞湯繼續打邊爐!

👉🏻美國薄切三國肥牛 $198(小)

👉🏻瑤柱三層墨魚磚 $99

👉🏻手工鮮蝦雲吞 $78
自家製,大大粒脹卜卜,有蝦肉嘅鮮美,真係皮薄餡靚!

👉🏻冰菜 $58
新鮮,份量多,好脆爽!

👉🏻杞子元肉雪梨茶 $29
好足料,滋補清甜!

👉🏻烏梅湯 $29
酸酸甜甜,清新又健康!

2024-02-27 44 浏览
係Openrice訂座 火鍋配料可享5折優惠!(優惠不包括湯底、海鮮、餐前菜、主食、煲仔飯及飲品)折扣後每位最低消費$150/位18:00前埋單離座方可享受此優惠美國薄切三國肥牛(小) $198: 肥牛肥瘦均勻 牛味夠濃郁火鍋湯底原味椰子雞鍋(半隻): 用新鮮椰青水加入椰子肉及杞子煲火鍋湯底,先飲湯 後食文昌雞 再加配料,清甜可口🥥 雞肉嫩滑新鮮😍 食完唔會好大負擔✌🏼四色手打丸 $139(手打鮮蝦丸, 黑松露墨魚丸, 牛肝菌豚肉丸,花膠牛丸)手工韭菜水餃 $78: 好大粒 皮薄餡豐富😋 韭菜比例好多👍🏼墨魚滑 $99: 墨魚滑爽彈 好有口感🤤鮮腐竹 $49特長皇帝蟹柳 $58蜂巢冰豆腐 $58油麥菜 $49—稻庭烏冬 $26西檸薄荷冷泡茶 $29
係Openrice訂座 火鍋配料可享5折優惠!
(優惠不包括湯底、海鮮、餐前菜、主食、煲仔飯及飲品)
折扣後每位最低消費$150/位
18:00前埋單離座方可享受此優惠

美國薄切三國肥牛(小) $198
: 肥牛肥瘦均勻 牛味夠濃郁
火鍋湯底
原味椰子雞鍋(半隻)
四色手打丸 $139
(手打鮮蝦丸, 黑松露墨魚丸, 牛肝菌豚肉丸,
花膠牛丸)
手工韭菜水餃 $78