第一次觉得边炉可以难食到咁。我系一个好热爱打边炉嘅人,今日星期五Happy Friday,终于结束忙碌的一星期,决定打边炉慰劳自己。铜锣湾有好多边炉嘅选择,但系我朋友喜欢椰子鸡汤,上Openrice一search已经揾到呢间。入到去坐低,觉得店员嘅服务态度非常之好,座位亦都阔落。打开餐牌,食物嘅价钱尙算合理。叫咗原味椰子鸡汤底,包半只鸡,再叫左一份珊瑚蚌拼贵妃蚌,一份皇帝菜,一份炸鱼皮,连埋茶水总数$637。上菜速度都算快,店员亦细心协助。汤底主要都系椰青水,主打一个清淡健康。半只鸡,冇乜味,但系都算滑嘅。鱼皮,非常大块,条鱼本身好大条,新鲜炸起热辣辣,调味适中,个人觉得系全晚最好的菜。之后开始嚟料,𠮶份珊瑚蚌拼贵妃蚌上菜𠮶刻已经出晒水,滑潺潺咁,我哋不以为意照样煮食。煮好之后系非常之腥,甚至有少许苦涩同埋臭。非常无奈,呢一碟珊瑚蚌拼贵妃蚌系卖$188。以喺街外食海鲜来讲唔算系贵,但系唔新鲜嘅程度,可以话系我咁耐以来食过最唔新鲜嘅头三位。因为我好钟意食海鲜,所以呢一碟嘢真系令我个心沉咗落谷底。正当我感到非常失望之际,我望向隔离台刚刚上嘅菜,佢哋叫咗一碟鱼,一碟牛,两碟嘢都系好似啱啱喺冰
入到去坐低,觉得店员嘅服务态度非常之好,座位亦都阔落。打开餐牌,食物嘅价钱尙算合理。叫咗原味椰子鸡汤底,包半只鸡,再叫左一份珊瑚蚌拼贵妃蚌,一份皇帝菜,一份炸鱼皮,连埋茶水总数$637。上菜速度都算快,店员亦细心协助。汤底主要都系椰青水,主打一个清淡健康。半只鸡,冇乜味,但系都算滑嘅。鱼皮,非常大块,条鱼本身好大条,新鲜炸起热辣辣,调味适中,个人觉得系全晚最好的菜。之后开始嚟料,𠮶份珊瑚蚌拼贵妃蚌上菜𠮶刻已经出晒水,滑潺潺咁,我哋不以为意照样煮食。煮好之后系非常之腥,甚至有少许苦涩同埋臭。非常无奈,呢一碟珊瑚蚌拼贵妃蚌系卖$188。以喺街外食海鲜来讲唔算系贵,但系唔新鲜嘅程度,可以话系我咁耐以来食过最唔新鲜嘅头三位。因为我好钟意食海鲜,所以呢一碟嘢真系令我个心沉咗落谷底。正当我感到非常失望之际,我望向隔离台刚刚上嘅菜,佢哋叫咗一碟鱼,一碟牛,两碟嘢都系好似啱啱喺冰柜拎出嚟咁硬掘掘,我就知道呢一间嘢我唔会再嚟,并且必须写一个食评警世。呢间餐厅嘅店主,唔好意思,如果你见到呢个食评,希望你明白,登龙街餐厅林立,咁样嘅食物质素真系唔会挨到几耐。最后多谢你嘅店员态度非常之良好,呢一点系值得嘉许嘅。