2005-09-22 8 浏览
嬉完水已經係黃昏, 用力肚餓就梗加啦, 朋友決定去赤柱吃晚飯.是晚假期, 我地無訂位, 見呢度無咁多人就入; 叫一客什菜磨菇沙律, 慕尼黑小豬肉同牛仔肉腸同脆皮燒豬手, 兩杯啤酒. 腸同脆皮燒豬手都做得唔錯, 豬手皮脆卜卜, 仲有酸菜同薯仔, 咁都已經有飽.諗住食個early dinner, 點知落單之後等好耐連杯水都無! 好令人失望呢...希望下次唔會咁啦!

希望下次唔會咁啦!
2005-09-21 10 浏览
黎呢度慶祝, 六點半多到達, 坐outdoor的位子, 幾好, 可惜天太黑又有煙暇, 個景唔清楚~~打開menu, 有好多特別既食物, 有個sauage gallery, 有好幾種香腸.lasagna同鹹豬手都幾吸引,但後來還是選擇要個set dinner,貪佢平d,而且上至頭盤下至生果沙律都有.頭盤有南瓜湯/鹹豬手蔬菜沙律.南瓜湯味道甜,但又有別於一般出面既南瓜湯既味道,比較似真既瓜味,亦好有南瓜既質感,加埋少少忌廉好開胃~鹹豬手蔬菜沙律我食左少少,豬手好鹹,要用蔬菜中和下.相比之下我覺得南瓜湯得意d我地兩個人,餐飽卻有三個,熱烘烘的,好香既芝麻味~主菜有魚柳/串燒羊腿肉.我既魚柳有西蘭花&忌廉既sauce拌著,魚柳係白色既唔知咩魚,加上西蘭花既sauce幾好味.拌菜既薯仔應該係煮既,加上個sauce就有曬味道~!羊肉串燒好大件,好似係羊既小腿黎既,特別韌.羊肉有幾大陣香草味&羊味,比起魚柳黎講,呢個菜既味就好濃烈有餐茶,再有一杯生果沙律.沙律有西瓜,哈密瓜,菠蘿,啤梨,不過都浸過糖水,d味甜得有d假,而且食完個杯淨左好多水兩個人,加一$363

我地兩個人,餐飽卻有三個,熱烘烘的,好香既芝麻味~

兩個人,加一$363
2005-09-04 4 浏览
好鍾意呢間野~ 食過好幾次~食品種類都幾多, 琴日同2個朋友去, 叫左:1) Smoke meat plater: 主要係煙腸同ham, 味道夠濃, 加埋酸瓜一齊食, 都幾好口感~2) Farm rolls: 份量細, 唔算抵食, 不過佢2個spreadings份量都幾夠, 個pate都好好味3) Pork knuckle: 份量夠晒, 皮夠脆, 加埋芥辣食, 好好味~4) Sausage sampler: 大約有5,6種唔同種類o既sausages, 有辣味, 有芝士腸~ 可以一次過食足幾種味道~ 唔錯~5) roasted chicken: 一般啦~ 唔係差, 但冇乜驚喜6) 2個desserts: fresh berries同apple strudel..可以講係ok~ 冇乜特別~埋單3個人$7xx, 有野飲, 又有以上咁多野食. 以環境, 同食物質素來講, 都ok架喇~
好鍾意呢間野~ 食過好幾次~
食品種類都幾多, 琴日同2個朋友去, 叫左:
2005-08-30 11 浏览
d 野好食, 服務好, 有氣氛. 有個經理似洪金寶既如果諗唔到食咩可以搵佢介紹.
2005-08-21 16 浏览
King Ludwig 是德國人名,是沒有"n"的!同朋友去King Ludwig 食晚飯共六人,一如既往,我最喜歡食薯蓉!豬手十分咸,咸到我要叫碗白飯食,豬手是炸的,因為外皮十分脆.不夠傳統!麵包好味.芝士醬好味過牛肝醬(肯定是牛,不過不肯定是肝)!食唔慣千萬不要食牛肝醬,味道有點像狗罐頭.煙三文魚味道生左少少,我食慣生野,所以唔覺.芝士腸的芝士味十分濃,正!我的甜品是朱古力咖啡味焦糖燉蛋,幾好味架!其他菜沒有什麼特別.環境好好!雖然那天下雨,但我們都坐在出面,氣氛非常好,是一班朋友傾計的好地方!如果喜歡飲酒的話便更加適合了.一班朋友去食飯,一定要訂位!千萬不要帶私伙酒,因為成一百八十元開瓶費!服務態度都幾差,特別是女侍應,只懂黑面,放下甜品又沒有說甜品名.不夠專業!有些男侍應不是中國人,不是我們的問題,已經中英並用,他都不理會我們.如果你去過山頂峰景餐廳,又覺得他們的服務態度不好的話,King Ludwig Beerhall 比峰景更差!我不知價錢因為不是我點菜的!大約二百七十元一人,不過我的朋友,飲了很多很多酒,所以不能以此為準!
King Ludwig 是德國人名,是沒有"n"的!
我去過兩次,明天是第三次.本來個海景都幾靚,但近來有幾隻船,是用來做沙灘!所以影響其風景.我知德國菜最出名是豬手和腸,但隻豬手我真係見到就飽,特別係當兩個人去的時候!腸真係ok好味,牛扒就真係好差,而我就最鐘意食薯蓉,真係好好好滑,好味!有機會去一定要食,好大碗架!三十蚊!
2005-08-14 10 浏览
三個人三款食物一個甜品一高杯啤酒farmroll外皮雖硬,但內裡軟熟,配上鵝肝醬和香草煙肉醬,很惹味。sausage sampler一次過試齊多款種類,還有酸忌廉薯仔,和薯菜,配合桌面上提供的醬料(芥辣和一個甜甜的醬),一個字:掂~cripsy roast knuckle (~$170)很香的豬肉味道,該肥的地方肥,該瘦的地方瘦,必食~每一桌都必定叫一客。回家喝涼茶也值得的!啤酒 (~$50)牌子忘了,是M字頭的。很好很好喝!酒精含量全部不過5%。lime sorbet ($28)很清和輕,適合完成這頓濃味的晚飯之後吃。全店裝修很有特色,吃飯之餘也應該細心欣賞餐廳的裝潢。建議預訂桌子,6人或以上可以坐那個自成一閣的廳,更有德國風味。
三個人
三款食物
一個甜品
一高杯啤酒

farmroll
外皮雖硬,但內裡軟熟,
配上鵝肝醬和香草煙肉醬,
很惹味。

sausage sampler
一次過試齊多款種類,
還有酸忌廉薯仔,和薯菜,
配合桌面上提供的醬料(芥辣和一個甜甜的醬),
一個字:掂~

cripsy roast knuckle (~$170)
很香的豬肉味道,
該肥的地方肥,
該瘦的地方瘦,
必食~
每一桌都必定叫一客。
回家喝涼茶也值得的!

啤酒 (~$50)
牌子忘了,是M字頭的。
很好很好喝!
酒精含量全部不過5%。

lime sorbet ($28)
很清和輕,
適合完成這頓濃味的晚飯之後吃。

全店裝修很有特色,吃飯之餘也應該細心欣賞餐廳的裝潢。
(非会员)
2005-08-01 26 浏览
上星期六專誠試試這裡的tea buffet,因為食評也算不俗,而且無節目,也就相約友好試下。可能是下雨天關係,美利樓附近人不太多,但原來餐廳內也有7-8成滿,到達時buffet已經開始,香氣撲鼻,食物很精緻。食物種類不太多,有忌廉薯仔絲、豬脾柳、一口pizza、炸雞翼、炸薯條、4款沙律(蜆殼粉沙律、酸椰菜絲沙律、紅菜頭沙律、酸醋蕃茄、生菜和火箭菜)、幾款一口意大利香草飽、還有homemade bread! 仲有在露台外的自選即煮意大利粉,配料有蝦仔、青口、蜆肉、火煺、蒜泥...可選蝴蝶粉、普通意大利粉等,有專人幫你煮,完成後會送到你面前,不用呆等。當然少不了德國香腸,還有煎雞翼、燒粟米等在大鑊中慢烤,不怕吃到凍冰冰的腸。最後到甜品時間,生果、熱朱古力蛋糕、麵包布甸、Apple Crumble、tiramisu、一口香蕉蛋糕、小杯啫喱、小杯cappacino布甸等等,仲有朱古力fountain,每樣都小巧別緻,由於多款甜品已分成小份,不怕會有甜品被人搶攻過後的"狗咬"情況。食物真的不錯,服務態度幾好,快靚正!$78再加一,每人都只不過係$90,星期六訓晏d,食完這個bruch連tea,晚

食物真的不錯,服務態度幾好,快靚正!

$78再加一,每人都只不過係$90,星期六訓晏d,食完這個bruch連tea,晚飯也可以慳番,又可過一個悠閒的下午,食飽後再逛逛赤柱市場,再浪漫d可以去埋沙灘!實在賞心樂事!
2005-07-29 6 浏览
Um... I went to hv tea buffet wif my mom. The are not many variety of choice, but the apple crumble and the molten chocolate cake is really gd!! I highly recommended it. If you go there for really a full buffet, itz not a gd choice but if a place for chatting and dessert. Itz great!! Also, their waiter are so nice and polite.
2005-07-29 11 浏览
唔...... 好耐之前食過,不論大白天定夜晚o黎o既環境都好nice、o的麵包好好食(加埋o的醬就仲正~~~),不過,我就唔係好贊成點set dinner.......... 份量夠大,但係就好一般囉......... 好似浪費o左o的....
2005-06-25 14 浏览
Went with the girlfriend and had no idea what to expect, so were sweet-talked by the waiters into trying the two items they were serving from their trolley. One was melted cheese, the other was a piece of bread, the size of a human head, inside which was loads of thick ham. These plus two main courses brought the bill up to $450 - expensive, but an authentic German meal. Well worth it.
2005-06-14 9 浏览
5 個人去食lunch buffet, 裝修好靚, 但係就幾逼, 可以揀坐室內或有海景的室外。Buffet 有幾多野食, 佢地有一個好好大的鐵pan 用黎煎腸仔, 薯仔, 雞肶, 牛仔骨。佢D薯仔好好食喎, 同埋佢D肉係有味道的, 好似醃過咁, 唔會淡茂茂。仲有其他肉, 好似魚同豬手等等。豬手好闖手, 豬手皮好脆口, 肉的味道又唔會太咸。其次多的係甜品, 佢有個朱古力噴泉, 同會景個個一栚一樣, 側道有生果俾你揀。因為個噴泉俾較高, 伙計好好, 會主動走過黎幫你手。我最鐘意食的係佢的蒸住的朱古力布丁, 一筆落去中間會有朱古力張流出黎, 食落感覺好好, 好滿足。佢會跟杯茶, 但我地揀左加$20 佢的啤酒。佢有分0.3ml 同0.5ml, 係個杯到會有刻度表示0.3ml 的位址。啤酒比平時的啃, 唔知係咪德國啤會啃D。埋單時睇番menu 先知佢原來係King Parrot 的一分子, 即係同阿拉面館同一集團。加多一句, 佢的洗手間好乾淨, 幾靚架喎。

(非会员)
2005-06-02 7 浏览
特登入赤柱食tea buffet, 美利樓間間都有tea buffet食, 我地最後去左呢間(因為見多人, 有信心d), every sat/sun tea buffet由3點開始食到5點,100蚊唔洗, 我就覺得好抵食啦. 先講環境當然好正啦, 好彩露台有位, 我地一路食一路享受海風, 真係勁舒服!!! 再講食品, 其實選擇唔多, 不過話明tea都唔會食好多野, 佢熱食有意粉,係自己夾材料俾個師傅即場煮的,另外仲有雞翼,豬肉牛肉雞肉,德國腸等...我還是最愛佢d desserts, 最正係軟心朱古力, 佢不停咁用爐熱住, so個皮永遠係脆的, 我幾乎食左大半添. 另外salad也很好味, 加入香草和x欖油,是正宗的salad. 還有pizza,炸魚,暑溶等, 另外mango pudding 也是很新鮮, 不過數量唔多(也沒有再添). 總的來說我就覺得非常抵食&好食.
2005-05-24 10 浏览
平日來赤柱吃晚飯,真的很少人,環境很清靜。有人唱歌,但不會太嘈吵,氣氛不錯呢!要了一個set dinner 加一個主菜同朋友share。先來麵包藍,麵包很鬆軟,外脆內軟,好味。黑森林火腿沙律- 蔬菜幾新鮮,火腿味美。煎三文魚- 半生熟,有肉汁,好味。羊肉串燒- 配合了rosemary 的香草,很香又美味。甜品係Creme Brulee,好香滑。同朋友在此消磨了兩個鐘,很愉快的一個晚上!
要了一個set dinner 加一個主菜同朋友share。
先來麵包藍,麵包很鬆軟,外脆內軟,好味。
黑森林火腿沙律- 蔬菜幾新鮮,火腿味美。
煎三文魚- 半生熟,有肉汁,好味。
羊肉串燒- 配合了rosemary 的香草,很香又美味。
甜品係Creme Brulee,好香滑。
同朋友在此消磨了兩個鐘,很愉快的一個晚上!
2005-05-01 23 浏览
尋日係小妹生日, 所以就叫bf 入赤柱食飯, 貪佢有海景, 夠浪漫丫嘛!! 今次係第一次黎呢間德國餐廳, 佢既裝修都真係幾有德國beerhall feel, 全木桌椅, 柔和既燈光加上喜氣洋洋既音樂, 真係響度食野都開心d!! 但係我貪佢既海景, 就梗係坐出外面啦!! 兩個人叫左一個什菌沙律(約$55), d菜幾新鮮, 個汁就岩岩好! 一個farm roll ($20) 一個外皮較脆既飽配兩款醬(忌廉芝士加香草及似係三文魚醬既東西) 個包脆得黎有口感, 加埋d醬真係幾好食!! 另外仲叫左一個=慕尼黑香腸2條($85), 味道一般, 無咩特別. 主菜就叫左一個炸豬扒($130) 好唔抵!! 個樣同快餐店差唔多, 肉質'鞋'而又無乜肉味, 只係炸既時候中間加左芝士, 配菜都只係水準一般既炸著條!! 咁既價錢真係唔值!! 另外仲叫了個脆皮豬手(promotion 價$99, 原價115?) 個豬手幾好, 外皮脆, 入面既肉就又滑又軟, 真係幾好食!! 但最衰就係喊左少少, 唔食得太多, 唔係就perfecr啦! 甜品就要左兩個Pappagallo既青檸雪芭($25 @) 其實佢既甜品都幾多選

兩個人叫左一個什菌沙律(約$55), d菜幾新鮮, 個汁就岩岩好! 一個farm roll ($20) 一個外皮較脆既飽配兩款醬(忌廉芝士加香草及似係三文魚醬既東西) 個包脆得黎有口感, 加埋d醬真係幾好食!! 另外仲叫左一個=慕尼黑香腸2條($85), 味道一般, 無咩特別. 主菜就叫左一個炸豬扒($130) 好唔抵!! 個樣同快餐店差唔多, 肉質'鞋'而又無乜肉味, 只係炸既時候中間加左芝士, 配菜都只係水準一般既炸著條!! 咁既價錢真係唔值!! 另外仲叫了個脆皮豬手(promotion 價$99, 原價115?) 個豬手幾好, 外皮脆, 入面既肉就又滑又軟, 真係幾好食!! 但最衰就係喊左少少, 唔食得太多, 唔係就perfecr啦! 甜品就要左兩個Pappagallo既青檸雪芭($25 @) 其實佢既甜品都幾多選擇, 但係食左d咁heavy既野想食返d清少少既甜品. 加埋兩柸德國白酒($42 @) 埋單$58x, 咁多野食都算ok, 除左個快餐豬扒外其他既都幾滿意! 仲有個咁靚既景, 乜都值返啦~~