ᴅɪɴɴᴇʀ會有三款套餐選擇!分別是「巧」$480,「御巧」$680及「天巧」$980。這次來訪吃了「御巧」 $680/人套餐 (另收10%服務費),整個ꜱᴇᴛ算下來有廿二品
御巧 $680/位⁣
∗ 先付
∗ 刺身六品∗ 壽司七貫∗ 卷物∗ 吸物∗ 甜品晚餐先有賣相雅致3式前菜開打開序幕,有胡麻豆腐、柚子蜜車厘茄、汁煮鴨胸,口感清新,一清味蕾迎接主食。接下來的刺身六品有火炙鰆魚、鮫鰈魚、油甘魚、赤蝦、活帶子、活赤貝。所有魚塊是一覽無遺的擺放在透明冰箱中,妥善處理,讓顧客們食用起來相當安心。廚師詳細說明刺身是從養殖場取貨的,雖然未有令人喜出望外的魚鮮,不過魚味足夠而且夠新鮮。壽司部分有深海池魚 | 北寄貝| 白蝦 | 池魚 | 鯖魚 | 中拖羅 | 北海道海膽
坐吧枱可以近距離看見專業的師父操刀現切刺身及製作餐點。米飯粒粒分明,醋飯的酸味有到位,拿捏的恰到好處。綜合握壽司中,筆者特別喜歡深海池魚、北海道海膽,刺身的表面刷上薄薄的日式醬油提味,不沾醬也好吃。緊接下來尾聲出場的卷物,蔥粒吞拿魚蓉有事先調味過,細細品嚐,享受吞拿魚蓉在口中的甘香。手捲的部分建議盡快食用完畢,海苔接觸到空氣
御巧 $680/位⁣

∗ 先付
∗ 刺身六品
壽司七貫
∗ 卷物
∗ 吸物
甜品

緊接下來尾聲出場的卷物,蔥粒吞拿魚蓉有事先調味過,細細品嚐,享受吞拿魚蓉在口中的甘香。手捲的部分建議盡快食用完畢,海苔接觸到空氣容易軟塌。

過去多是魚湯,這裡卻提供三文魚湯味噌湯。濃濃三文魚香味,與味噌相當匹配,味道特別鮮美,暖胃滿足。

甜品則以一客清甜的抹茶豆腐完美作結。
一個半月內前後去左兩次lunch第一次抵食又好食🍣好新鮮 又好味牛肉烏冬係超級好食😱😱個湯係濃牛肉湯 牛肉係好味肥牛..第二已經貴左 又無咁好食魚生飯嘅海膽😥連牛肉烏冬都無咁好食本來仲想試下omakase 😐定係其實我期望過高👀------👻回頭指數/Coming back?🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘⚪️📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘⚪️------🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌------
一個半月內前後去左兩次lunch
連牛肉烏冬都無咁好食
本來仲想試下omakase 😐
定係其實我期望過高👀
------
👻回頭指數/Coming back?
🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘⚪️
📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘
🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘
💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘⚪️
🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌
🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌
2023-04-15 215 浏览
🍣 #旺角 #巧すしたくみ之前我同媽咪去咗旺角行街,媽咪話想食餐好嘢,就帶咗佢去食日本嘢😆 本身諗住食呢度嘅omakase,但媽咪話想自己揀嘢食就變咗散叫😆🍣 豐州壽司盛合($318/12件)赤身,大吞拿魚腩,油甘魚,時令鮮魚3款,帆立貝,海膽,松葉蟹,墨魚,赤蝦,玉子呢度有幾款壽司組合,我哋揀咗最貴嘅呢款,有齊最新鮮嘅鮮魚壽司,仲有超肥美嘅大拖羅🤩 而且仲有海膽、帆立貝、赤蝦呢啲鮮甜嘅海鮮☺️ 一次過食晒想食嘅壽司🍣!所有壽司飯仲加入咗「赤醋」,令飯糰更香😋🐥 炸雞軟骨 ($58)估唔到雞軟骨又炸得幾好食! 佢有好多粒,仲係即叫即炸熱辣辣😋 雞軟骨好爽口好有咬口~🐣 芝麻雞翼 ($38)芝麻雞翼好飽滿月好大隻!而且整得好香🤪🍜 牛肉烏冬 ($88)牛肉烏冬湯底清甜,烏冬彈牙再配肥牛,正😄🍱 北海道丼 ($228)北海道丼有帆立貝、海膽、蟹籽、蟹肉😍 好出色!丼飯都一樣加入咗赤醋,撈埋蟹籽同蟹肉集多重口感於一身,正😄! 當然唔少得肥美嘅帆立貝同海膽喇,媽咪都食到lam lam 脷!#旺角美食
🍣 #旺角 #巧すしたくみ

🍣 豐州壽司盛合($318/12件)

🐥 炸雞軟骨 ($58)

🐣 芝麻雞翼 ($38)
芝麻雞翼好飽滿月好大隻!而且整得好香🤪

🍜 牛肉烏冬 ($88)
牛肉烏冬湯底清甜,烏冬彈牙再配肥牛,正😄

🍱 北海道丼 ($228)

#旺角美食
2023-04-13 25 浏览
這間位於旺角的日本餐廳,地理位置非常方便,提供相當親民的入門級廚師發板,分別有巧$480、御巧$680及天巧$980三個價錢。作為廚師發板狂熱分子,當然不能錯過,選了中價的御巧$680,包三款前菜、六款刺身、七款壽司、一款手卷,還有湯跟甜品,絕對對得住價錢,性價比高。御巧 $680🌟前菜🦋胡麻豆腐🦋柚子車厘茄🦋汁煮鴨胸胡麻豆腐配上蟹肉及三文魚籽味道鮮美,車厘茄酸甜開胃,鴨胸多汁肉嫩。🌟刺身6款🦋鮫鰈魚 🦋真鯛 🦋帆立貝🦋油甘魚腩 🦋赤蝦 🦋鰆魚 鮫鰈魚味道清淡,口感帶柔韌。真鯛火炙過魚皮位置,迫出魚油。帆立貝以竹炭鹽調味,軟嫩鮮甜。油甘魚腩爽彈鮮甜,赤蝦口感黏口,味道鮮美。鰆魚配上薑蓉,提鮮去腥,魚味突出。🌟手握壽司7件🦋北寄貝 🦋白蝦 🦋鯖魚 🦋金目鯛 🦋池魚 🦋火炙大拖羅 🦋海膽北寄貝口感帶微微爽脆,鯖魚油香味甜,入口滑身,金目鯛火炙過,迫出脂香,池魚魚味突出,口感彈牙,火炙大拖羅脂香四溢,魚油滲入壽司飯,回味無窮。最期待的海膽壽司,入口即化,海水味濃郁,鮮甜極至。🌟手卷🦋吞拿魚腩蓉手卷細緻綿密的吞拿魚蓉,令人無法抗拒的滋味。🌟味噌湯🦋三文魚湯非常足料的魚湯,清甜暖胃。🌟甜品🦋綠茶

御巧 $680

🦋火炙大拖羅
🦋海膽

🌟手卷
🦋吞拿魚腩蓉手卷
細緻綿密的吞拿魚蓉,令人無法抗拒的滋味。

🌟味噌湯
🦋三文魚湯
非常足料的魚湯,清甜暖胃。

🌟甜品
🦋綠茶豆腐
綠茶味濃,以紅豆點綴,令味道綿上添花,增添一份香甜。
香港的廚師發辦店多𣎴聲數,想找間便宜的廚師發辦店,不如試試新開幕的 🇯🇵 巧すしたく 啦!!! 餐廳在地舖,相當受歡迎,到訪當天,全院滿座😳,沒預約的話就要等下一次囉~環境乾淨整潔,感謝舒適。晚市廚師發辦價格由$480/位至$980/位,定價貼地,難怪人頭湧湧啦🫣~ 「 御巧 廚師發辦👨🏻‍🍳$680/位 」 包括: 前菜、6款刺身、7貫壽司、手卷、湯 和 甜品。 前菜是胡麻豆腐、車厘茄🍅 和 汁煮鴨胸。豆腐的芝麻味好濃,配上三文魚子和蟹肉,好清新。 刺身有 鮫碟魚、真鯛、北寄貝、活赤貝、油甘魚 和 鰆魚🐟。刺身新鮮,味道比較淡,我比較喜歡炙燒過的鰆魚,帶點焦香味。壽司🍣則有 深海池魚、白蝦、鯖魚、池魚、中拖羅、炙燒鮫碟魚 和 海膽。中拖羅脂肪豐富,入口即化😋。而我最愛炙燒過的鮫碟魚,油脂超豐厚,好好吃~ 最後有三文魚湯和抹茶紅豆奶凍,好滿足。
「 御巧 廚師發辦👨🏻‍🍳$680/位 」

包括: 前菜、6款刺身、7貫壽司、手卷、湯 和 甜品

最後有三文魚湯和抹茶紅豆奶凍,好滿足。
2023-04-04
2023-04-07 28 浏览
姐姐最近生日,當然要去吃餐好。今天就去新開幕的巧すしたく試試啦。經過餐廳幾次,每次都見到店內好多人。入店後才發現,原來廚師發辦好抵食😨,晚市只需$480一位,難怪人客如此多啦。 一場來到,我們先試中價的 御巧 廚師發辦,每位$680,好便宜呀。旺角地舖都如此便宜,值得一試! 廚師發辦包括有前菜、6款刺身、7件壽司、手卷、湯及甜品,好豐富。 前菜有3款,有胡麻豆腐、車厘茄和汁煮鴨胸。車厘茄勁甜,好多汁,好有驚喜。 6款刺身,順次序包括 鮫碟魚、真鯛、北寄貝、活赤貝、油甘魚、鰆魚。師傅拍打過的貝肉好爽口清甜,活赤貝拍打後收縮,好食呢~ 壽司順次序有 深海池魚、白蝦、鯖魚、池魚、中拖羅、炙燒鮫碟魚、海膽。池魚配薑,減輕腥味。白蝦好黏好鮮味,海膽好鮮甜,正。 拖羅蓉手卷,脂肪多,好好味。三文魚湯用料足,飽完好飽呀。

三文魚湯用料足,飽完好飽呀。
2023-04-05
早前和朋友去開去旺角,發現在山東街新開了一家日本餐廳- 巧 すしたくみ,原來有Omakase提供,相當就腳。老公一向愛日食,趁今天放假一起嚐嚐鮮(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)餐廳以日式木系裝潢,晚市Omakase set 共有3種:巧 $480/ 御巧 $680/ 天巧 $980,豐儉由人(*ˉ︶ˉ*)除了set ,亦可散叫魚生丼飯和壽司。我們選了中價位:御巧 $680/位 包括了:前菜、刺身6款、握壽司7款、手卷1款、味噌湯、甜品前菜:賣相非常精緻!師傅先介紹並建議按這個次序享用:胡麻豆腐、柚子蜜漬車厘茄、汁煮鴨胸⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄三款都不得了!胡麻豆腐綿滑清新🍅車厘茄酸酸甜甜很開胃,柚子蜜的味道很突出🦆汁煮鴨胸鹹香濃郁,但一點也不羶。份量剛剛好,令人意猶未盡! 6款🐟刺身共分了兩輪上,分別有:螢光魷魚、油甘魚、鯛魚、活帶子、鮫鰈魚背、鰆魚(≧∇≦)款款新鮮,最愛的是活帶子鮮甜美味,配上竹炭鹽及檸檬,簡單把鮮甜昇華! 第一次吃鮫鰈魚,原來肉質很鮮甜微微炙燒,更具有層次! 油甘魚肉滑溜,真鯛軟嫩! 一共有8款壽司:深海池魚、白蝦、鯖魚、池魚、中拖羅、鮫魚、北海道海膽壽司、吞拿魚蓉手卷當中最

我們選了中價位:御巧 $680/位
包括了:前菜、刺身6款、握壽司7款、手卷1款、味噌湯、甜品

一共有8款壽司

當中最深刻的是:深海池魚口感柔軟、白蝦
帶點鹹香,口感偏爽口、鯖魚肥美,魚肉爽彈、池魚附有薑蓉,魚味突出、海膽Creamy,非常新鮮! 中拖羅油脂亦非常豐富,口感軟滑(*ˉ︶ˉ*)吞拿魚用手卷是我的大愛,紫菜非常香口,拖羅入口即溶(≧∇≦)

玉子燒
非常厚實,口感像蛋糕! 師傅介紹製作的時候,加入了魚蓉和淮山,有別於一般的玉子燒,口感會更紮實,又帶點彈牙。

🥣味噌湯
不一般的味噌湯,看到大大件三文魚,本來很擔心會腥(。ì _ í。)結果是多慮了,湯頭非常濃郁,豐富骨膠原,入口鮮甜,非常足料,還有京蔥、蘿蔔、捲心菜等等,在吃完這麼多壽司後,喝到這營養豐富的味增湯,非常滿足,暖笠笠。

抹茶豆腐🍮
抹茶配紅豆🫘向來無敵,我個人並沒有很好抹茶製品,嚐了一口,甜度適中,口感嫩滑。其他的全落進老公肚中(≧∇≦)

整體來說,非常滿足。店員親切有禮,壽司師傅非常專業細心,會先了解客人的口味再製作壽司~我和老公都沒什麼喜好,所以請交由廚師發板,但是第二枱的客人對非常多食材都敏感,而且說這個魚腥,那個貝類製品不能吃等等,師傅都能一一應對,EQ 100分👍🏻
2023-04-04 163 浏览
#旺角 走到旺角街頭, 看見一間以木系裝潢為主的餐廳, 與好友來客 Omakase set! 價格分 $480/$680/$980, 亦有其他晚市套餐, 豐儉由人! 😇我們來個御巧 $680/位, 包括前菜、刺身6種盛、握壽司7貫,手卷1本、味噌汁及甜品🦀前菜: 蟹肉三文魚子胡麻豆腐、柚子蜜漬車厘茄、汁煮鴨胸! 豆腐有濃濃的芝麻味, 味道特別口感綿滑, 車厘茄好香好甜, 有著淡淡柚子味道, 鴨胸咸香, 很開胃! 🐟刺身: 油甘魚、真鯛、活帶子配竹炭鹽! 味道鮮甜, 肉質細膩優雅齒頰留香🐚鮫鰈魚、活赤貝、鰆魚! 鰆魚是鯖魚的家人, 外皮經火炙後更有咬口! 活赤貝又爽又甜, 鮫鰈魚肉質嫩滑! 🍣壽司: 白蝦、金目鯛、池魚、鯖魚、火炙鮫鰈魚背、大拖羅、北海道海膽! 海膽、大拖羅、鮫鰈魚從來是我最愛的選擇之一, 這裡亦沒令我失望! 壽司飯酸度適中, 魚生件件脂香四溢, 鮮嫩無比, 是新鮮的味道! 手卷: 蔥拖羅, 從來也是手卷中之精英份子! 🥣鮮魚湯, 滿滿的三文魚及新鮮蔬菜, 無比鮮甜! 🍧紅豆抹茶豆腐甜品, 完美的一餐!
#旺角

手卷: 蔥拖羅, 從來也是手卷中之精英份子!
2023-04-04 41 浏览
Omakase餐廳近年愈開愈多,價位豐儉由人💰適逢朋友生日,喺OpenRice揾到間性價比高嘅廚師發辦,梗係要試吓師傅手勢🥳餐廳裝潢簡潔,座位排位整齊👏🏻設有長吧枱供食客邊享受美食,邊欣賞師傅功架,鍾意食日本菜嘅朋友千萬不要錯過🎌🔸御巧($680/位)▪️前菜▪️刺身6款▪️手握壽司7件▪️▪️手卷1件▪️味噌湯▪️甜品▪️⚜️前菜✤胡麻豆腐清新嫩滑,配有爆汁三文魚籽同鹹鮮蟹肉,作前菜一流😍✤柚子蜜車厘茄車厘茄酸甜開胃,再以清甜柚子蜜作點綴,味道層次更為豐富🍅✤汁煮鴨胸鴨胸味道濃郁,肉嘅餘香於口腔不斷縈繞,值得一試🦆⚜️刺身✤鰆魚火炙鰆魚肥美軟滑,配搭適量薑絲,為味蕾增添刺激感🔥✤鮫鰈魚口感豐潤爽脆,緊實鮮美,味道淡雅怡人,高質推介🙆🏻‍♀️✤螢光魷魚螢光魷魚同樣出色,入口充滿鮮甜魚香味,令人相當有驚喜✨✤赤蝦新鮮大隻,肉質爽彈,蝦頭多汁多膏,滋味滿分❤️✤活帶子帶子水嫩豐盈,配上清香檸檬同竹炭鹽更顯鮮味😋✤活赤貝赤貝爽口有嚼勁,帶有柚子清香,令人一試愛上🐚⚜️手握壽司✤深海池魚爽脆柔嫩,入口魚油甘香細膩🐟✤北寄貝鮮味十足,食落相當有質感💋✤鯖魚肉質爽彈,油脂肥美,帶淡淡鹹香💁🏻‍♀️✤池魚魚味較濃,配上薑蓉同青

🔸御巧($680/位)
▪️前菜▪️刺身6款▪️手握壽司7件▪️
▪️手卷1件▪️味噌湯▪️甜品▪️

⚜️前菜

✤胡麻豆腐
清新嫩滑,配有爆汁三文魚籽同鹹鮮蟹肉,作前菜一流😍

✤柚子蜜車厘茄
車厘茄酸甜開胃,再以清甜柚子蜜作點綴,味道層次更為豐富🍅

✤汁煮鴨胸
鴨胸味道濃郁,肉嘅餘香於口腔不斷縈繞,值得一試🦆

⚜️刺身

✤鰆魚
火炙鰆魚肥美軟滑,配搭適量薑絲,為味蕾增添刺激感🔥

✤鮫鰈魚
口感豐潤爽脆,緊實鮮美,味道淡雅怡人,高質推介🙆🏻‍♀️

✤螢光魷魚
螢光魷魚同樣出色,入口充滿鮮甜魚香味,令人相當有驚喜✨

✤赤蝦
新鮮大隻,肉質爽彈,蝦頭多汁多膏,滋味滿分❤️

✤活帶子
帶子水嫩豐盈,配上清香檸檬同竹炭鹽更顯鮮味😋

✤活赤貝
赤貝爽口有嚼勁,帶有柚子清香,令人一試愛上🐚

⚜️手握壽司

✤深海池魚
爽脆柔嫩,入口魚油甘香細膩🐟

✤北寄貝
鮮味十足,食落相當有質感💋

✤鯖魚
肉質爽彈,油脂肥美,帶淡淡鹹香💁🏻‍♀️

✤池魚
魚味較濃,配上薑蓉同青蔥伴食以平衡味道🐠

✤中拖羅
入口即融,脂香馥郁,必食之選✅

✤火炙鮫鰈魚背
口感軟腍,油脂豐富,以火炙逼出魚油甘香,幸福感滿溢☺️

✤北海道海膽
海膽甘甜幼滑,象拔蚌鮮甜味美,製作盡顯誠意💓

⚜️手卷

✤蔥粒吞拿魚蓉手卷
吞拿魚蓉由中拖羅製成,口感軟綿細滑🙌🏻手卷選用日本紫菜,所以食起嚟特別香脆😺

⚜️玉子燒

✤江戶前玉子燒
質感與蛋糕相若,當中加入適量魚蓉,所以食落帶濕潤彈牙口感💥

⚜️味噌湯

✤三文魚湯
吃完刺身壽司後,再嚟個暖笠笠嘅三文魚湯🥣魚湯以三文魚腩同三文魚頭等豐富材料熬製而成🎏湯頭味道鮮甜濃郁,而且富有骨膠原,令人讚不絕口🎉

⚜️甜品

✤抹茶豆腐
豆腐輕盈滑溜,甜而不膩🫶🏻再有最佳拍擋香甜紅豆同甘香抹茶作伴,為豐盛晚餐完美作結💃🏼
2023-03-24 134 浏览
朋友帶路,去 #旺角 新開嘅日本餐廳- 巧 すしたくみ食Omakase!餐廳以日式木系裝潢,晚市Omakase set 有$480/$680/$980三種價錢,亦可散叫魚生丼及壽司,豐儉由人!御巧 $680/位 (前菜、刺身6種、握壽司7種,手卷1本、味噌汁及甜品)🥗前菜有蟹肉胡麻豆腐、柚子蜜漬車厘茄同汁煮鴨胸;胡麻豆腐綿滑甘香,車厘茄酸酸甜甜幾開胃,汁煮鴨胸鹹香惹味!🐟刺身3件有分別係油甘魚、真鯛同活帶子配竹炭鹽;油甘魚魚肉滑溜,真鯛軟嫩綿滑、活帶子鮮甜美味,配竹炭鹽更顯鮮味!🐟另外嘅刺身3件有鰆魚、鮫碟魚、活赤貝;鰆魚炙燒過後皮香帶點咬勁,配埋小小薑絲食更惹味!鮫碟魚肉質軟滑,活赤貝十分爽口!🍣握壽司7種:有白蝦壽司、金目鯛、池魚、鯖魚、火炙魰鰈魚背、大拖羅、北海道海膽;白蝦帶點咸香爽口,我自己偏好炙燒嘅魚,金目鯛、火炙魰鰈魚背、大拖羅三款都迫出魚油,脂香口感同味道各有不同!試勻哂太滿足!北海道海膽香濃厚實,當然最得我心!🍣手卷1本:選用日本紫菜所以特別香脆,加埋軟綿細滑嘅葱拖羅簡直冇得彈!🥣食完咁多壽司,飲返個熱辣辣嘅三文魚成個胃好舒服!🍮最後嘅甜品係抹茶豆腐,抹茶加上紅豆呢個無

北海道海膽香濃厚實,當然最得我心!
🥣食完咁多壽司,飲返個熱辣辣嘅三文魚成個胃好舒服!
🍮最後嘅甜品係抹茶豆腐,抹茶加上紅豆呢個無敵嘅配搭必定好食!

巧 すしたくみ
地址📍: 旺角山東街53號地舖
2023-03-23 47 浏览
旺區性價比超高的omakase推介!冇睇錯,低至$480即可來個reward自己的小確幸🌿,真係要大大力話比大家知~menu分為3個價位,$480(巧)/$680(御巧)/$980(天巧),豐儉由人,想嚟個lite嘅版本又得,想食得豐盛D又得~今次我哋就試咗中間價位嘅御巧($680),試下吾同款式嘅新鮮食材!▶️前菜✨柚子車厘茄,鮮甜開胃兼提升味蕾✨蟹肉三文魚籽胡麻豆腐,味道清新,食材嘅搭配令口感多元✨油浸鴨胸,鴨肉味濃郁不羶,兩片分量剛剛好,令人意猶未盡▶️刺身(6款)✨鰆魚,脂肪香氣足,肉嫩肥美✨鲛鲽鱼,白身魚,不油不膩✨熒光魷魚,口感爽脆,充滿鮮甜魚香味✨油甘魚,肉質細嫩,魚味清鮮✨活帶子,原粒活帶子配新鮮檸檬及竹炭鹽,竹炭鹽系點睛,大大提升帶子嘅鮮甜度✨赤蝦,新鮮大隻,配上三文魚籽提升鮮味▶️手握壽司(7件)✨深海池魚✨金目鯛✨活北寄貝✨鯖魚✨中拖羅✨火炙鲛鲽鱼✨北海道海膽▶️手卷(1件)✨吞拿魚蓉手卷,由中拖羅製成嘅吞拿魚蓉,令口感豐滿油脂味出。▶️玉子燒口感像蛋糕的玉子燒,師傅介紹製作中加入了魚蓉,令玉子燒更moist又帶點彈牙。▶️味噌湯上枱已經覺得哩碗湯不一般,肉眼已經見到大大件三

▶️前菜
✨柚子車厘茄,鮮甜開胃兼提升味蕾
✨蟹肉三文魚籽胡麻豆腐,味道清新,食材嘅搭配令口感多元
✨油浸鴨胸,鴨肉味濃郁不羶,兩片分量剛剛好,令人意猶未盡

▶️刺身(6款)
✨鰆魚,脂肪香氣足,肉嫩肥美
✨鲛鲽鱼,白身魚,不油不膩
✨熒光魷魚,口感爽脆,充滿鮮甜魚香味
✨油甘魚,肉質細嫩,魚味清鮮
✨赤蝦,新鮮大隻,配上三文魚籽提升鮮味

▶️手握壽司(7件)
✨深海池魚
✨金目鯛
✨活北寄貝
✨鯖魚
✨中拖羅
✨火炙鲛鲽鱼
✨北海道海膽

▶️手卷(1件)

▶️玉子燒

▶️味噌湯
上枱已經覺得哩碗湯不一般,肉眼已經見到大大件三文魚,湯頭濃郁,豐富骨膠原,入口鮮甜不腥,第一次飲咁足料嘅味增湯,非常滿足。

▶️甜品
✨紅豆抹茶布甸,真系超好吃,布甸是豆腐口感,唔會太甜又輕盈,為一餐畫上完美句點。

總體系性價比高嘅omakase。唔中意食omakase嘅都有a la cart嘅選擇,見現場都有部分食客散點~
2023-03-22 28 浏览
旺角總有食唔完既餐廳,今日又捉左友人陪我試新野🤭早排路過見到有間新開既日式餐廳,門面簡潔清雅,一早book定,Dinner準時用餐😉我地都揀左御巧set,前菜、刺身6款、手握壽司7件、手卷1件、味噌湯、甜品前菜胡麻豆腐|柚子蜜車厘茄|汁煮鴨胸三文魚籽同蟹肉既咸鮮味,配搭嫩滑既胡麻豆腐一齊食,味道更豐富;鴨胸味道香濃獨特,無羶味,細嚼後口腔留有肉既餘香,食得出好有心思刺身鮫鰈魚:偏淡味,肉質較軟油甘魚:油脂豐富,入口滑溜肥美螢光魷魚:魷魚味突出,味道香濃鰆魚:屬時令魚,火炙入口更香,口感軟嫩牡丹蝦:大大隻,味道鮮甜,蝦頭鮮味多膏竹鹽帆立貝:咸咸地既竹鹽帶出帆立貝本身既鮮味,肉質水嫩壽司深海池魚:口感柔嫩,肉質有彈性略帶膠質口感,魚味濃郁😋金木鯛,火炙後,魚皮滲出油脂,厚切食落有質感北寄貝:非常新鮮爽口,味道鮮甜鯖魚:肥美,魚肉爽彈,味道馥郁池魚:魚味偏濃,有少少辛辣薑蓉平衡返魚味大拖:雪花分佈均勻,火炙逼出油脂,食落更肥美香口,入口即融北海道海膽:勁多海膽😍好有誠意,口感creamy,味道鮮甜吞拿魚蓉手卷:紫菜脆卜卜,魚肉份量十足,口感香濃棉滑,加埋預設豉油調味,啖啖滿足又鮮味江戶前玉子

前菜
胡麻豆腐|柚子蜜車厘茄|汁煮鴨胸

刺身
鮫鰈魚:偏淡味,肉質較軟

油甘魚:油脂豐富,入口滑溜肥美

螢光魷魚:魷魚味突出,味道香濃

鰆魚:屬時令魚,火炙入口更香,口感軟嫩

牡丹蝦:大大隻,味道鮮甜,蝦頭鮮味多膏

竹鹽帆立貝:咸咸地既竹鹽帶出帆立貝本身既鮮味,肉質水嫩

壽司
深海池魚:口感柔嫩,肉質有彈性略帶膠質口感,魚味濃郁😋

金木鯛,火炙後,魚皮滲出油脂,厚切食落有質感

北寄貝:非常新鮮爽口,味道鮮甜

鯖魚:肥美,魚肉爽彈,味道馥郁

池魚:魚味偏濃,有少少辛辣薑蓉平衡返魚味

大拖:雪花分佈均勻,火炙逼出油脂,食落更肥美香口,入口即融

北海道海膽:勁多海膽😍好有誠意,口感creamy,味道鮮甜

江戶前玉子燒
外形似cheese cake,味道有少少似蛋糕,口感介乎蛋糕與炒蛋之間既硬度,幾特別,味道唔錯

三文魚雜菜湯
用三文魚、麵豉、京蔥、蘿蔔、卷心菜等多種蔬菜煮成湯,味道清新自然,有蔬菜嘅清甜味,又食到啖啖三文魚肉,營養豐富

紅豆抹茶豆腐
淡淡抹茶味配搭軟滑豆腐,食落幾Fresh,加埋紅豆本身既味道,甜味適中自然,係一款唔錯既健康日式甜品

整體刺身壽司都新鮮肥美,師傳幾細心,留意到我唔食京蔥,會照顧客人口味👍🏻客服態度值得一讚
2023-03-21 27 浏览
[旺角]巧すしたくみ 旺角開左間新既omakase有3個set可以揀今次揀左有壽司7貫既御巧.御巧食剩指數:0/100御巧呢個set有前菜,壽司7貫,刺身6款,湯,甜品,手卷.前菜分別係胡麻豆腐:豆腐好香有質感,配三文魚籽同蟹肉,好鮮味柚子蜜車厘茄:車厘茄蜜餞之後都唔會太甜,少少柚子香氣幾清新汁煮鴨胸:鴨胸肉味濃,肉質唔乾身.刺身6款鮫碟魚、油甘魚、螢光魷魚、活帶子、赤蝦、鰆魚由淡味到濃味食材都好新鮮螢光魷魚比起一般外面食既出色活帶子好彈牙好鮮甜.壽司7貫壽司全部都用赤醋飯已經調好左味基本上唔洗點其他野深海池魚-肉質細緻爽口帶油份金目鯛-油份飽滿,口感鮮嫩北寄貝-平時食到既大多數係熟,新鮮既北寄貝好滑好甜鯖魚-比起平時醋漬/燒既食法,壽司更食到佢既肥美池魚-池魚比深海池魚魚味更濃郁,所以都有少少薑減去腥味大拖羅-燒完迫啲油出嚟,入口好滿足,滿滿既油香北海道海膽-海膽堆滿,入口好鮮甜.手卷:滿滿既拖羅蓉配赤醋飯.江戶前玉子燒好似蛋糕既質感軟熟又有啲彈.湯味噌野菜三文魚連骨既三文魚都多肉加埋蔬菜甜味唔錯.甜品係抹茶布甸抹茶布甸口感綿滑加上表面紅豆好香甜..地址:旺角山東街53號地舖
[旺角]巧すしたくみ
旺角開左間新既omakase
有3個set可以揀
今次揀左有壽司7貫既御巧
御巧
食剩指數:0/100
御巧呢個set有前菜,壽司7貫,刺身6款,湯,甜品,手卷
前菜分別係
胡麻豆腐:豆腐好香有質感,配三文魚籽同蟹肉,好鮮味
柚子蜜車厘茄:車厘茄蜜餞之後都唔會太甜,少少柚子香氣幾清新
汁煮鴨胸:鴨胸肉味濃,肉質唔乾身
刺身6款
鮫碟魚、油甘魚、螢光魷魚、活帶子、赤蝦、鰆魚
由淡味到濃味
壽司全部都用赤醋飯
已經調好左味
基本上唔洗點其他野
深海池魚-肉質細緻爽口帶油份
金目鯛-油份飽滿,口感鮮嫩
北寄貝-平時食到既大多數係熟,新鮮既北寄貝好滑好甜
鯖魚-比起平時醋漬/燒既食法,壽司更食到佢既肥美
池魚-池魚比深海池魚魚味更濃郁,所以都有少少薑減去腥味
大拖羅-燒完迫啲油出嚟,入口好滿足,滿滿既油香
北海道海膽-海膽堆滿,入口好鮮甜
手卷:滿滿既拖羅蓉配赤醋飯

抹茶布甸口感綿滑
加上表面紅豆好香甜
地址:旺角山東街53號地舖
2023-03-19 75 浏览
估唔到旺角鬧市中心都有Omakase ! 呢間新開無耐嘅Omakase價錢完全唔貴,晚市都係$480起,即刻試試佢咩料先🫡• 御巧 $680/位前菜先食三文魚籽蟹肉胡麻豆腐,清新得嚟帶點鮮味。之後再食柚子蜜漬車厘茄,比較清爽嘅一道。最後係近期當造嘅螢光魷魚,味道好濃郁,鹹鹹香香😋首三款刺身分別係比目魚、活帶子同活北寄貝。活北寄貝比起熟食更清甜爽口,而比目魚就即係右口魚,魚身嘅部份無群邊位咁有油香,相對清淡,至於帶子質素都OK幾鮮甜。之後上嘅就有真鯛、鰆魚同油甘魚,前兩者都有炙燒過,多一份焦香感😌陸續奉上七貫壽司:深海池魚、金目鯛、池魚、醬油漬赤身、大拖羅、右口魚以及海膽。頭兩貫嘅壽司飯溫度偏高,有啲影響味道同口感,之後就好返少少。比較深刻嘅係肥美十足嘅右口魚,炙燒迫出油份再加小小蒜好惹味!海膽壽司嘅造型特別,味道都好濃好甜🧡三文魚湯內裡好足料,有大大件三文魚肉同多種蔬菜配料😛最後嘅甜品係抹茶豆腐,略帶回甘嘅抹茶加上豆香效果唔錯,但小小建議可以細碗返啲,因為食到呢個位真係好飽了🤣
估唔到旺角鬧市中心都有Omakase !

• 御巧 $680/位

三文魚湯內裡好足料,有大大件三文魚肉同多種蔬菜配料😛

呢間新開嘅omakase可以話係性價比超高。晚市提供3️⃣款menu,分別係《巧》$480、《御巧》$680 及 《天巧》$980。今次我哋就一試中間價位嘅《御巧》。✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒懶人先睇總結.❀食物:鬧市嚟講性價比好高🤔 款式種類多,份量夠飽~ ❀服務:店員keep住加水,都ok👍❀環境:地理位置幾好,所以店面唔算大❀價錢:2人埋單 $1,496 .✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐🎈前菜👉 蟹肉三文魚籽胡麻豆腐 話就話係豆腐,但其實佢係由牛奶做成。口感有啲似啫喱,爽口彈牙~👉 柚子蜜漬車厘茄 清甜好食👍👉 螢光魷魚 加上味噌調味.🎈刺身六款三款一碟咁上,食客可按需要蘸取豉油👉 鮫蝶魚👉 鰆魚 微微燒過表皮👉 油甘魚👉 帆立貝 配竹炭鹽 檸檬墊底👉 真鯛 都係微微燒過表皮👉 赤蝦加三文魚籽.🎈壽司七件👉 深海池魚👉 白蝦 配竹炭鹽👍👉 活北寄貝👉 鯖魚 微微燒過表皮👉 池魚👉 大拖羅 超肥美👍👍👉 北海道海膽 見師傅加咗兩層 大滿足!👍👍👍.🎈手卷 - 拖羅蓉卷.🎈江戶前玉子燒.🎈湯 - 滿滿三文魚肉!.🎈甜品 - 綠茶紅豆豆

✒懶人先睇總結
❀食物:鬧市嚟講性價比好高🤔 款式種類多,份量夠飽~
❀服務:店員keep住加水,都ok👍
❀環境:地理位置幾好,所以店面唔算大

❀價錢:2人埋單 $1,496
🎈前菜

👉 蟹肉三文魚籽胡麻豆腐
👉 柚子蜜漬車厘茄 清甜好食👍
👉 螢光魷魚 加上味噌調味
🎈刺身六款
三款一碟咁上,食客可按需要蘸取豉油

👉 鮫蝶魚

👉 北海道海膽
見師傅加咗兩層 大滿足!👍👍👍

🎈手卷 - 拖羅蓉卷

🎈江戶前玉子燒

🎈湯 - 滿滿三文魚肉!

🎈甜品 - 綠茶紅豆豆腐 好滑溜有豆香~

✒其他小資訊
👉訂位:phone booking
👉優惠:新開張期間晚市經OpenRice訂位有九折!