2023-10-29 30 浏览
想食烤魚嘅時候都要去荃灣呢一間店,環境舒適,食物味道唔差👍今次揀了魽魚原條,原條兩個人食都非常足夠👍入邊有豆卜,芽菜和芫荽芹菜等等…味道香濃,再加一啲配菜,一個豐富嘅晚餐🥰魚肉比較厚實,而且魚骨真的比較少,大骨有幾條,可以食到啖啖魚肉嘅感覺👍魚肉非常新鮮,唔會霉霉爛爛😂而且魚肉冇經過油炸,完全可以睇得出魚肉嘅新鮮程度😍我哋加咗一份牛肉,牛肉嘅口感嫩滑,薄薄一片牛肉,混合湯汁鮮味👍享受濃湯最緊要點寬粉,可以吸收湯汁,又鮮又辣嘅口感,而且寬粉彈牙,會吃上癮,愈食愈開胃🥰佢哋嘅李乾萍果好清甜,1L嘅份量兩個人飲,而且非常解辣👍10分我會俾8分,魚肉新鮮真係好緊要,正宗嘅烤魚味道十分濃郁,重口味朋友仔必食👍職員態度都唔錯,環境亦都非常舒適👍
想食烤魚嘅時候都要去荃灣呢一間店,環境舒適,食物味道唔差👍

佢哋嘅李乾萍果好清甜,1L嘅份量兩個人飲,而且非常解辣👍

2023-10-22 42 浏览
充滿藝術氣息 烤魚店🐟睇得出店主用心裝修🎨環境俾⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️室外位仲可以帶寵物可惜落大雨☔️帶唔到🍗一齊食😮‍💨🐟青椒味烤魚(海鱸魚)🐟麻辣東北涼粉🌟香港近排荃灣有一間好正嘅烤魚,仲可以帶🐶,終於可以嚟試吓!裝修好靚一啲都唔似烤魚店,而且座位都好舒適👍🏻今次個烤魚特登揀咗海鱸魚,諗住可以多啲肉唔使咁多骨,不過等嘅時間比較耐,上菜嘅時候條魚過熟,有啲失望,不過個味道都唔錯,青椒帶酸都幾開胃。起乎東北涼粉就有驚喜,口感好煙靭,偏辣但係好惹味😋
充滿藝術氣息 烤魚店🐟
睇得出店主用心裝修🎨
環境俾⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
室外位仲可以帶寵物
可惜落大雨☔️帶唔到🍗一齊食😮‍💨

🐟青椒味烤魚(海鱸魚)
🐟麻辣東北涼粉

起乎東北涼粉就有驚喜,口感好煙靭,偏辣但係好惹味😋
青椒味烤魚(海鱸魚)
麻辣東北涼粉
麻辣東北涼粉
2023-10-20 29 浏览
相约三五好友系荃灣。品尝一道正宗巴蜀烤鱼$338江團鱼一整條。非常之新鮮。加上各種配菜。一大盤。BB辣,经过烤制的鱼,外皮焦脆,内里细嫩,鱼肉鲜嫩入味,汤汁麻辣浓郁鲜香,地道的川味,新鲜滚烫,香辣过瘾非常好吃。再加一道开胃菜“麻辣牛展”,四川的传统名菜,以拍青瓜、牛展肉制作而成,色香诱人,牛肉带筋;肥而不腻,麻辣鲜香可囗,真的是一绝!地道的川味,非常好吃!餐廳:川花烤魚(荃灣)地址:荃灣大壩街29號安康大廈地舖
相约三五好友系荃灣。品尝一道正宗巴蜀烤鱼$338
地道的川味,非常好吃!
餐廳:川花烤魚(荃灣)
地址:荃灣大壩街29號安康大廈地舖
2023-10-19 35 浏览
荃灣烤魚店⚡️川花烤魚荃灣大壩街29號安康大廈地舖門口好靚,係好似一間木屋咁,好文青🤣招牌菜烤魚! 無令人失望~ 😍海鱸魚原條$308叫左Bb 辣,味道方面係啱啱好,唔會太辣但又有少少辣味!海鱸魚比較少骨,方便食用,完全無腥味可以另外追加配料打邊爐,價錢合理~ 配菜都多,有大豆芽、芫荽、芹菜、酸菜、薑等等 我自己就加咗寛粉,全部索晒湯汁真係好好味! 雞翼串 💯雞翼燒得嫩滑,仲要好脆好香口
荃灣烤魚店

⚡️川花烤魚
荃灣大壩街29號安康大廈地舖

門口好靚,係好似一間木屋咁,好文青🤣

招牌菜烤魚! 無令人失望~ 😍
海鱸魚原條$308

可以另外追加配料打邊爐,價錢合理~
配菜都多,有大豆芽、芫荽、芹菜、酸菜、薑等等
我自己就加咗寛粉,全部索晒湯汁真係好好味!

雞翼串 💯
雞翼燒得嫩滑,仲要好脆好香口

2023-10-17 49 浏览
川花環境乾淨企理、裝修簡約時尚,即使店舖主打食烤魚但一入店鋪亦都冇覺得”一陣味”,手機QR CODE落單後 員工好快就上菜了👍🏻川花呢度有多款烤魚口味揀,除左有唔同辣味既烤魚試之外 仲關照到唔係好食到辣既朋友仔(酸菜魚/蕃茄口味)當然呢2款味都有得加辣啦😋除左多款口味選擇之外 另外仲有幾款魚可以揀(草鯇魚/海鱸魚/鉗魚/江團魚),不過本人屬怕骨之人,所以揀左少骨多肉而且平時又少食既🐟鉗魚+酸菜魚bb辣口味😍-烤魚(鉗魚配酸菜bb辣口味) 初初以為會唔夠飽,但係發覺原來原條鉗魚係成個盤咁大條,而且肉質厚實,酸菜、豆卜、芽菜等配料亦唔慳皮,雖然嗌左BB辣嘅程度,但係辣椒尖椒都比足 所以覺得辣度都好夠❤️以烤魚為主打嘅川花 亦都有好多火鍋配料揀 可以邊食魚 邊食火鍋配料🤤滿足晒🍲打邊爐既能同時食🐟烤魚嘅慾望。唔想打邊爐嘅朋友仔都可以揀🍢串燒同小食,今次一於揀平時唔係好多地方都有嘅涼拌魚皮同燒白鱔🤩如果怕食到口乾或者熱氣,川花仲提供好多款唔同飲料同自家製涼茶,下火又得 解渴又得🤪我地2個人飲就試下1L生津梨乾蘋果茶🍐🍎-生津梨乾蘋果茶 酸酸甜甜幾滋潤 Aftertaste仲有啲水果香味😛-涼拌魚

-涼拌魚皮 食落好香麻油味而且配左蔥花薑絲同花生 非常香口 魚皮份量多亦都做到好爽口👍🏻

-燒白鱔 即叫即整好香脆之外,配埋個燒汁亦好惹味😋

二人邊食邊閑聊唔經唔覺就識咗兩個零鐘,店員周不時都有巡視睇吓各枱人客需要,亦無急着清枱趕客👍🏻最後滿足地捧住肚走lu😝
2023-10-14 25 浏览
又去荃灣食烤魚,今次去另一間 - 川花烤魚。人流比較多,還有露天座位供吸煙的人坐。我們先點了兩串燒烤。燒白鱔($38)啖啖肉,雖然沒有骨頭,但份量較少。大漢羊肉串($20)調味粉香,沒有羊騷味。接著我們點了一份餐單寫明骨少肉嫩的海鱸魚烤魚($298)味道是鮮青椒味的中辣。上次在另一家烤魚店吃中辣的時候,我還以為自己已經提升到更辣的程度,沒想到這次中招了,辣到一口魚一啖茶。先談談青鮮椒味,可能是我不習慣的原因,食時有一陣我無法形容的奇怪味道。一上桌我們馬上開始吃,魚骨很少,但魚肉不滑嫩,可能是廚房烤得太久的緣故。吃辣的時候,冰飲是必不可少的。因為太辣,我點了兩杯茶,蘋果百香博士茶($38)和英式伯爵水果茶($38)兩杯茶都只有茶液沒有任何配料,不好喝,味道像是從糖醬沖出的飲料。這次的用餐體驗不是很好,烤魚及飲品味道不好,上魚的速度很慢。不過串燒的味道還不錯的。
又去荃灣食烤魚,今次去另一間 - 川花烤魚。

人流比較多,還有露天座位供吸煙的人坐。

我們先點了兩串燒烤。
燒白鱔($38)啖啖肉,雖然沒有骨頭,但份量較少。

大漢羊肉串($20)調味粉香,沒有羊騷味。

2023-10-10
2023-10-10 89 浏览
今日朋友安排左間好好食既烤魚雞煲火鍋中菜館比我!好正好開心!又近荃灣廣場方便泊車!停車場對面行幾步就到地段又方便!餐廳店名用色用深啡色做主調,感覺清新舒簡、連天光上面的燈光都充滿住藝術感!今次同朋友率先叫咗個秘製鮑魚雞煲!食咗半隻雞嘅份量!鮑魚煮到好鮮好嫩,而雞煲沖涼住濃郁嘅香味,雞肉亦都好鮮滑!加上好大份量好足料超回本!另外再叫炸魚皮,生菜,薯粉做配菜!好滑好香又有營養!之後小食要咗個大漢羊肉串,香味而鮮滑!飲品方便叫左鳳梨茉莉水果茶!好新鮮水果原味又大杯回本!呢間雖然唔近地鐵站,但係就好近荃灣廣場,停車場行過對面一分鐘就到達,位置都算好便利方便川花烤魚荃灣大壩街29號安豐大廈地舖

川花烤魚
荃灣大壩街29號安豐大廈地舖
2023-10-03 64 浏览
川花烤魚位於荃灣海壩街,是一家專營烤魚的店鋪。店家提供多款烤魚口味供選擇,而魚類有三款可選,包括魽魚、海鱸魚和江團魚。 自家製涼茶系列-生津梨乾蘋果水$58(1lite)酸酸甜甜的,既能開胃又能滋潤一下。 這次我點了酸菜味的海鱸魚$298店員送上一盤超級大盤的烤魚,鱸魚很大條,魚肉厚身,份量十分豐盛,兩個人都吃不完。鱸魚煎得香脆,完全滲入湯汁,搭配酸菜,味道開胃又美味。 麻辣東北粉$38麻辣的味道調得剛好,東北粉的口感煙韌,加上花生和青瓜,使口感更加豐富。 燒汁雞軟骨$22和沙爹燒豬頸肉$20兩者都有焦香的味道, 咬下去很juicy。 總的來說,喜歡吃烤魚的朋友絕對不容錯過川花烤魚,它能夠滿足你的味蕾, 而且口味選擇多樣。

自家製涼茶系列-生津梨乾蘋果水$58(1lite)
酸酸甜甜的,既能開胃又能滋潤一下。

這次我點了酸菜味的海鱸魚$298

麻辣東北粉$38

燒汁雞軟骨$22和沙爹燒豬頸肉$20
兩者都有焦香的味道, 咬下去很juicy。

2023-10-03 19 浏览
隔咗一段時間再訪川花烤魚。今次試吓佢哋嘅雞煲同小食。今次見到店內裝修唔同咗,光猛咗有特色咗👍令食客享用食物時感覺得更舒適。鮑魚雞煲(半隻)BB辣 $308半隻份量夠2位食喇。BB辣微辣。佢用咗秘製醬汁嚟煮。個煲一嚟到,見到啲鮑魚都幾大隻。鋪喺雞上面有4隻咁多。😮😍😍好食有咬感嘅。雞嘅份量都好多。我同朋友都食唔哂。雞煲嘅汁係佢哋秘製嘅😋大漢羊肉串 X 2 $20@ 表面燒得好香脆😍面上滲了孜然粉。羊肉味唔好太過蘇。我同朋友都大推這個。呢個整得幾好食😋烤汁牛柳串$20味道不過不失。飲品無糖可樂 $15鴻福堂海底椰 $18總消費:$441 (已包括加一收費)總結:坐得舒服,性價比高,抵食。

鮑魚雞煲(半隻)BB辣 $308
雞嘅份量都好多。我同朋友都食唔哂。雞煲嘅汁係佢哋秘製嘅😋

大漢羊肉串 X 2 $20@

烤汁牛柳串$20
味道不過不失。

飲品
無糖可樂 $15
鴻福堂海底椰 $18

總消費:$441 (已包括加一收費)

總結:坐得舒服,性價比高,抵食。
2023-09-28 31 浏览
川花烤魚荃灣地址:荃灣大壩街29號安康大廈地舖今日要去荃灣換月餅,順便就係荃灣食埋飯。經過見到川花烤魚,餐廳設計好文青,有種好悠閒嘅舒適感,而且仲要係有得食烤魚,於是二話不說就即刻坐低咗🤗🤗👍👍巴蜀烤魚 魽魚(原條) $328.00 蕃茄味超大條魚!啲魚肉質鮮美,彈牙!好正!食到停唔到口!味道上食到有啲孜然粉喺裏面,配合蕃茄,味道👅好夾好好味!好開胃!而啲魚係無骨嘅!超正!娃娃菜 $36娃娃菜好鮮嫩,有滿滿嘅一大籃!二個人都差啲食唔曬!整體嚟講呢一間值得再幫襯,只叫左以上嘅食物都夠二個人食!可見份量超多!好開心!終於唔洗翻大陸食探魚啦!下次都想再試下唔同嘅味道!食到差唔多嘅時候,見到隔籬枱啲飲品特別,原來係佢哋係有自家製嘅飲品,落order嘅時候我都睇漏左!下次都想叫嚟飲下!😍😍鴻福堂-夏枯草 $18.00鴻福堂-銀菊露 $18.00
川花烤魚荃灣
地址:荃灣大壩街29號安康大廈地舖

巴蜀烤魚 魽魚(原條) $328.00 蕃茄味

娃娃菜 $36
娃娃菜好鮮嫩,有滿滿嘅一大籃!二個人都差啲食唔曬!

鴻福堂-夏枯草 $18.00
鴻福堂-銀菊露 $18.00
2023-09-26 29 浏览
唔同其他烤魚舖,舒緩既曲風,搵個座位坐低,四圍都擺滿咗鮮花同埋好有藝術感嘅畫作,呢度真係可以比你舒舒服服坐低傾下計慢慢烤👆🏻新鮮草鯇魚 (全魚)豆花麻辣味烤魚😻佢哋用嘅係新鮮草鯇魚,烤出嚟嘅魚肉質感好實在,一口咬落去,好厚人地!而且,佢哋特別配上一層豆花麻辣醬,味道超級正!豆花滑滑嘅質感同埋麻辣醬嘅辣味,將魚肉嘅鮮美提升到另一個層次,真係一種味覺的享受!佢哋嘅辣汁超級辣辣辣,辣到你個嘴麻麻地,但又係一種辣到你停唔口嘅爽快感!如果你同朋友一齊嚟,千祈唔好擔心份量唔夠,呢度嘅烤魚分量絕對足夠兩個人或以上食!而且,你仲可以加埋啲寬粉一齊食,寬粉彈牙爽口,同魚肉同豆花麻辣醬一齊食,味道更加豐富!

👆🏻新鮮草鯇魚 (全魚)豆花麻辣味烤魚😻

2023-09-22 58 浏览
開左學📚後真係好忙,難得有時間見婆婆,梗係食佢最鐘意既烤魚🐟,之前經過“川花烤魚”己經好想帶婆婆黎食😋。餐廳有室內同室外,裝修以木色為主,牆身掛滿裝飾掛畫,增加左少少文青風,原來仲係寵物友善餐廳,室外可以帶埋寵物🐕🐈‍⬛一齊黎食。江團魚🐟 原條 香辣 (BB辣) $338 我哋揀左骨少肉質嫩滑既江團魚,條魚新鮮大條多肉,配菜有芽菜,豆卜,京蔥,芫茜。BB辣既關係過下水我比左少少呀仔食,佢都食到舐舐脷,不得不讚上菜己經比定魚湯,方便我哋自己加湯。魚湯泡飯 $30特別叫左泡飯比呀仔,魚湯清甜無腥味,好大碗。🍡串燒(牛舌/雞中翼/燒什丸)雞翼肉質嫩滑夠juicy,牛舌燒到岩岩好彈牙又唔韌,我全部揀晒燒汁。婆婆食得開心滿意,下次同老公試埋雞煲先。📍川花烤魚📌 荃灣大壩街29號安康大廈地舖📞46784029**今日平日都多人食(好彩餐廳多枱),如果星期六日應該要等位,所以最好就打黎訂枱**#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處#ilovefood #hkfood #香港美食 #荃灣美食 #美食推介 #美食日記 #大壩街

江團魚🐟 原條 香辣 (BB辣) $338

江團魚 全條 BB辣

魚湯泡飯 $30
特別叫左泡飯比呀仔,魚湯清甜無腥味,好大碗。

魚湯泡飯

🍡串燒(牛舌/雞中翼/燒什丸)

雞翼/燒什丸 串燒

燒牛舌

婆婆食得開心滿意,下次同老公試埋雞煲先。

📍川花烤魚

魚湯泡飯
雞翼/燒什丸 串燒
燒牛舌
2023-09-21 26 浏览
約咗家姐喺荃灣食飯,比川花烤魚嘅環境同菜單吸引咗😂 開頭見到裝修靚到以為喺一間cafe,點知原來喺食烤魚。環境好靚,座位都好舒適。依間應該喺我去過最靚最文青嘅烤魚店😂今次叫咗一份原條海鱸魚,口味就揀咗豆花麻辣味BB辣,我哋仲加咗份千章豆皮,另外我就叫咗一杯鳳梨茉莉水果茶,家姐就叫咗冰鎮酸梅湯。海鱸魚嘅質地超嫩滑,多肉少骨,魚肉都好入味,辣得嚟仲有少少麻,超刺激。烤魚仲有其他配料,有豆卜,芽菜,芫荽,蔥等,唔會話淨係食條魚咁單調。我哋額外加咗一份千章豆皮,放落去烤魚入邊煮,吸晒啲汁又係超好食。烤魚嘅份量亦多算多,所以$298嚟講都算幾抵食。另外值得一讚嘅喺佢哋嘅飲品,冰鎮酸梅湯,飲落嘅味道好天然,食完辣嘢飲一流😂 依間川花烤魚值得encore

依間川花烤魚值得encore

豆花麻辣原條海鱸魚
千章豆皮
冰鎮酸梅湯
2023-09-20 19 浏览
餐廳:川花烤魚 (荃灣)🏫地址:荃灣大壩街29號安康大廈地舖每次嚟荃灣經過都覺得舖頭好靚🤩仔細一望,原來係食烤魚嘅餐廳😍 餐廳佈置有花、休閒嘅畫、座位闊落、而且餐廳環境好乾淨等,令人喺度食得好舒適嘅感覺😌🤭我哋叫咗酸菜湯底BB辣烤魚,配菜仲有芫荽、腐竹、唐芹等,爐魚骨少肉嫩之選😍 烤魚係新鮮、即烤既,所以要等一陣,但一上碟就可以即刻食了😌夫妻肺片🐖帶微辣,肺片肉質鮮嫩而且份量多,青瓜仲大量係底到,超抵食👍🏻
餐廳:川花烤魚 (荃灣)
🏫地址:荃灣大壩街29號安康大廈地舖

2023-09-19 35 浏览
📍荃灣 川花烤魚聯絡電話☎️:4678 4029天氣開始稍稍地轉涼,又係時候開展我哋嘅雞煲人生。今次嚟到荃灣嘅呢一間川花,佢主打係雞煲同埋烤魚。佢舖頭入面嘅裝修非常之簡約,而且位置都好大好舒服,同我哋傳統食雞煲好逼夾嘅環境完全相反,所以都食得好舒服。雖然今次冇食到佢嘅烤魚,但係見到隔籬枱嘅烤魚份量都非常大份,而且見到佢新鮮烤完熱辣辣❤️‍🔥。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و• 鮑魚雞煲(半隻)$308佢嘅雞煲有唔同辣都選擇,而且有唔同嘅口味。因為同行朋友唔可以食辣,所以我今次就揀咗唔辣。一開始都擔心唔辣味道會唔夠濃郁,但係其實食落都非常之好食,雞肉好入味,而且好滑。另外佢嘅鮑魚,都非常新鮮,而且咬落好爽口。• 羊肉串 $20 & 牛舌串 $38串串係即叫即烤,所以上到嚟都仲係熱辣辣。佢嘅羊肉串咬落唔會太晏,煮得啱啱好,而且唔會有「蘇」味。另外佢嘅牛舌上面係沙嗲汁,佢嘅沙嗲汁好濃郁,令到成個牛舌嘅味道都好有層次。• 蘋果百香博士 $38佢呢杯飲品係真材實料,入邊有好大舊嘅蘋果肉,而且味道唔會太甜,非常消暑解渴。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
📍荃灣 川花烤魚
聯絡電話☎️:4678 4029