2021-11-08 137 浏览
最近做咗一單大嘅project,所以想搵間餐廳好好咁食一餐,當下可以同自己慶祝一下!朋友同我介紹咗呢度呢間餐廳,話食物質素好高,所以就專登走咗嚟幫襯,試一試下餐廳出品嘅品質!霸道尖叫雞158呢個聽個名真係好搞笑叫尖叫雞,食落去真係好好食好食到就嚟想尖叫🤣🤣🤣雞都係肉質好好。炸蝦仁卷 小食 58呢個真係啱岩炸出嚟,想來嘅時候仲係好熱嘅,好舒服呀!!!🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤最後就講吓個環境,環境都坐得好舒服,都好有格調,同埋員工嘅服務都好好,會過嚟問你想食啲乜嘢。然後俾少少意見。總括來講我對呢度嘅環境服務同埋食物質素我都好有信心,下次都會再叫朋友一齊過嚟食嘢啦。

霸道尖叫雞158
雞都係肉質好好。

炸蝦仁卷 小食 58

2021-11-08 100 浏览
這間餐廳位於尖沙咀,喺餐廳店舖環境都算唔錯,相當之有氣氛,可以話係同朋友食下野傾吓偈唔錯嘅地方選擇之一!而且我同朋友不約而同咁都搵咗呢間餐廳,果然心有靈犀❤️麻辣小龍蝦 $188呢個係香港地方比較少餐廳有賣,但係大陸就十分之流行,喺香港可以食得到真係好開心,入邊嘅蝦肉都好多。配搭埋啤酒,真係人生一大樂事,超級享受,一邊同朋友傾偈一邊飲下酒一邊食下呢啲麻辣小龍蝦。♥️麻婆豆腐配牛骨髓 118呢個嘅麻婆豆腐因為加咗牛骨髓,所以味道係會再濃郁,再有層次。

而且我同朋友不約而同咁都搵咗呢間餐廳,果然心有靈犀❤️

麻婆豆腐配牛骨髓 118
2021-11-05 175 浏览
這次去了一間餐廳吃晚餐,環境挺美,而且舒適涼快。平日到來人流不算太多,所以不用等位!而且朋友剛好約了今天好好吃一頓晚餐,正好來了這間餐廳。鳳梨豆花烤桂花魚 轉鱸魚 酸菜檸檬味 298呢個係價錢方面真係唔貴,原因係因為佢真係用咗好多嘅料,首先成條魚係好大條一整條,而且魚嘅骨都唔係好多,可以食得好舒服。加上佢用咗鳳梨同埋檸檬,所以感覺係有提鮮既功效。炸蝦仁卷 小食 58呢個作為餐前小食我覺得好適合,原因係因為真係好香口,令到我更加開胃。檸檬茶大杯你杯檸檬茶真係不得了,大杯得來啲茶嘅味道又好濃郁,真係有追住飲嘅感覺。

鳳梨豆花烤桂花魚 轉鱸魚 酸菜檸檬味 298
加上佢用咗鳳梨同埋檸檬,所以感覺係有提鮮既功效。

炸蝦仁卷 小食 58

檸檬茶大杯
2021-11-05 144 浏览
無論係乜嘢天氣都好,都阻唔到我要出嚟享受下食飯嘅心情!咁難得先約到好朋友,係假期可以一齊出嚟聚下舊,梗係要預先book好餐廳啦!經過左一輪篩選之後,最後決定咗去呢一間😆😆餐牌紅紅地好吸引,望見餐牌都開心呢間餐廳好多人講嘅原因係因為佢可以打邊爐同時間又可以燒烤,兩樣嘢可以同一時間食真係好開心。♥️牛肉好靚,肉質都好柔軟,好好食。蘑菇芝心堡 $48呢個我覺得好特別,出邊食多數嘅資深院入邊就係芝士,呢個係有加埋蘑菇,所以好香菇嘅味道同時間又有芝士嘅味道。最後當然唔少得火鍋,用啲辣味嚟調節自己嘅味感。總括來講真係好滿足可以食晒咁多嘢,真係一次過解決咁多樣想食嘅嘢。
經過左一輪篩選之後,最後決定咗去呢一間😆😆
餐牌紅紅地好吸引,望見餐牌都開心

牛肉好靚,肉質都好柔軟,好好食。

蘑菇芝心堡 $48

最後當然唔少得火鍋,用啲辣味嚟調節自己嘅味感。

2021-11-04 148 浏览
之前一直都想食好耐,今次終於都食到啦🤣🤣🤣一入到餐廳就已經覺得餐廳好舒服,好乾淨!非常適合同朋友聚會傾偈!而且呢度嘅店員都非常用心,好細心嘅服務,值得一讚😎同埋都真係要講下佢個地點,呢個地點嘅朋友真係非常之方便,喺正中間點,所以大家收工嘅時候就向住呢個地方出發嘅時候就好方便呀。大家過到嚟坐低之後,好快就決定咗今日要食啲乜嘢啦。麻辣小龍蝦 $188呢個真係唔少得,我覺得做前菜來講都非常之啱,好開胃。而且小龍蝦入邊嘅肉都幾多,唔係細細隻嗰啲小龍蝦。鳳梨豆花烤鱸魚 酸菜檸檬味 $298呢個價錢真係比足一條魚你,魚嘅份量都好大條,配合埋一啲鳳梨同埋酸菜同埋檸檬,所以出到嚟嘅時候一啲都唔會覺得與有腥味,而且仲要好入味,魚嘅骨都唔係好多,所以好放心咁食。
非常適合同朋友聚會傾偈!
而且呢度嘅店員都非常用心,好細心嘅服務,值得一讚😎

大家過到嚟坐低之後,好快就決定咗今日要食啲乜嘢啦。

麻辣小龍蝦 $188
呢個真係唔少得,我覺得做前菜來講都非常之啱,好開胃。

而且小龍蝦入邊嘅肉都幾多,唔係細細隻嗰啲小龍蝦。

鳳梨豆花烤鱸魚 酸菜檸檬味 $298
2021-11-04 111 浏览
雖然都仲係平日,仍然係要忙碌嘅工作,不過都係一樣要食好野先得!今日收工之後就嚟咗呢一間餐廳食嘢!之前都有聽過朋友介紹呢度都算好出名,終於都有機會來吃一下🤤望落去都流口水,食辣嘅同事又可以食埋燒烤,真係一次過滿足晒咁多個願望。麻辣火鍋呢個出嚟嘅麻辣味真係好有四川麻辣嘅感覺,好正。台灣鴨血近排非常之流行嘅鴨血,呢個都可以叫你食,而且價錢都唔貴都幾大件,配合埋麻辣火鍋真係非常好食。麻香貢丸 呢個係一個好特別,入邊係用咗嫲香嘅料去做。燒肉燒肉當然唔少得,一個靚嘅肉配上燒烤,出嚟嘅味道真係特別香。

麻辣火鍋
呢個出嚟嘅麻辣味真係好有四川麻辣嘅感覺,好正。

台灣鴨血

麻香貢丸
呢個係一個好特別,入邊係用咗嫲香嘅料去做。

燒肉
燒肉當然唔少得,一個靚嘅肉配上燒烤,出嚟嘅味道真係特別香。
2021-11-02 137 浏览
都已經有一段時間冇真係特登搵一間餐廳食嘢啦,難得同朋友食飯,所以就嚟咗呢度!餐廳燈光好光猛,座位都算坐得好舒服,而且呢度嘅店員好Nice!呢間餐廳係我朋友介紹嘅,呢間餐廳係佢之前食過覺得好好食,而佢又知道我好鍾意食辣,所以就同我推介左呢一間餐廳啦✌️✌️✌️我自己就鍾意餐廳光猛啲,感覺會乾淨啲,不過佢啲位真係坐得好舒服,佢啲椅係都幾大張。♥️♥️♥️如果鍾意食辣嘅人,都應該會好鍾意返大陸食唔同嘅辣野,感覺大陸做出嚟嘅辣嘢係比較辣同埋香好多。所以對於我來講我之前都好鍾意返大陸食嘢今次朋友推介我呢間食辣嘅地方,我自己都好鐘意。麻辣小龍蝦 $188呢個小龍蝦真係好好食,份量都幾多,呢個價錢來講其實同大陸嘅價錢差唔多,但係有做得出嗰種質素出嚟,龍蝦嘅肉都好新鮮唔會有啲唔新鮮嘅感覺,加埋麻辣嘅味道真係好爽。

所以對於我來講我之前都好鍾意返大陸食嘢

今次朋友推介我呢間食辣嘅地方,我自己都好鐘意。

2021-11-02 82 浏览
終於都去到放假嘅日子啦,忙碌左咁多日,有時候都會好想放鬆一下比自己好好休息!今日終於都去到呢間餐廳,之前聽朋友講咗好耐話好好食一直都好想試吓👍🏻👍🏻由於今日休息嘅關係,所以去咗尖沙咀行街,咁啱就係嚟到呢間餐廳所以我今次就嚟呢間餐廳食飯啦。👍首先講吓個環境,坐得都幾舒服,因為個位置都幾大,同埋都幾有特色,後邊有幾張枱係用金屬做嘅,有啲似韓燒嗰啲感覺。環境來講我覺得都幾特別,至於員工嘅服務我自己覺得都好好,因為佢哋都好有禮貌。上菜嘅速度都唔使等好耐,對於肚餓嘅人等上菜呢個時間係好難捱,所以佢都好快送到過嚟。👍👍江湖酸菜魚 268呢個酸菜魚真係好好食,好鍾意酸菜魚嗰啲湯汁,嗰啲湯汁直接撈飯變咗湯飯嘅話都好好食。再加埋啲魚係冇骨嘅,所以食嘅時候唔使就住就住大啖大啖放入口都冇問題。

2021-10-29 135 浏览
今日出咗去見客,難得可以早咗收工,當然唔少得要去搵一間餐廳食飯,好好咁慰勞一下自己😌喺Instagram入面搵咗好多唔同嘅餐廳,其中一間好有興趣嘅就係呢度!所以今日就特登過咗嚟呢度試吓!呢度真係好特別要行條樓梯上去,行樓梯嘅時候已經知自己可以想食啲乜嘢。呢間餐廳好多人都鍾意過嚟打卡,因為佢嘅顏色好突出,用咗好多紅色,所以感覺係視覺上都好有衝擊。👍而且聽講呢度食辣係特別好食,可能因為佢做得比較正宗嘅原因。江湖酸菜魚 268呢個比起我出邊食嘅酸菜魚真係特別啲,除咗佢份量多之外,價錢都幾合理,而且酸菜出嚟嗰浸酸菜味係幾好食,好夾魚既味,出邊食有啲酸才可能好酸但係冇嗰種層次感。麻辣小龍蝦 $188呢個就係我最鍾意食嘅小龍蝦,之前喺大陸嘅時候食過,覺得好好食,反而喺香港好少見,今次就比我喺呢間餐廳見得到,瀦落嚟嘅時候其實同大陸食開嗰陣味道其實都差唔多,喺價錢同份量來講我覺得都好合理

而且聽講呢度食辣係特別好食,可能因為佢做得比較正宗嘅原因。

2021-10-29 134 浏览
平時有時候都會收藏下啲餐廳,今次就喺OpenRice搵咗呢一間一直book mark咗好耐嘅餐廳!試吓呢度嘅菜式👍🏻👍🏻餐廳地點好方便,地鐵站一出行幾分鐘就到,好易搵到😎行過去嘅時候都好方便,行一陣就到啦,然之後會見到好突出嘅呢間餐廳。行樓梯上去,出邊可以望到好多唔同嘅嘢食,可以打邊爐又可以燒烤又可以食小食,所以其實想食啲乜嘢都可以喺呢度食得到。👍👍👍👍等我哋講吓對於呢間餐廳嘅嘢食嘅評價啦,總括來講我覺得啲嘢食都幾特別,而且做出嚟嘅味道都幾好食,比起出邊好多食辣嘅地方嗰種辣嘅味道會比較有層次感。炸蝦仁卷 $58呢個可以試吓嘅小食,佢真係渣出嚟嘅時候係會好趣,入邊好有蝦嘅味道江湖酸菜魚 268呢個嚟到嘅時候都見到好大碗,魚嘅份量都好多,同埋好多酸菜,叫個飯一齊食真係好夾,可以一啖酸菜一啖魚。

餐廳地點好方便,地鐵站一出行幾分鐘就到,好易搵到😎

炸蝦仁卷 $58

2021-10-12 515 浏览
香港好少地方有得食小龍蝦,大陸當然就有好多啦,之前未封關嘅時候呢我自己都會返大陸食小龍蝦嘅,因為貪當地整出嚟嘅小龍蝦嗰陣立美真係好爽好正,香港冇乜地方做得到🤧🤧而且帶着手套慢慢滅嚟食真係好好食😳今日過咗嚟呢間,係因為上網睇到評論話有小龍蝦食,所以已經睇吓約朋友邊日可以過嚟一齊食嘢㗎啦。等咗咁耐終於比我等到,今日朋友話得閒,可以一齊食嘢,以咁啱我又得閒,所以一拍即合✌️😎我過嚟嘅時間都唔係好耐,因為佢喺尖沙咀都幾旺嘅區域,所以一落車行幾步就已經到啦,而且絕對唔難玩,因為佢同普通餐廳有啲唔同,佢係行樓梯上去嘅,所以佢嘅餐係比較高嘅位置。睇到呢度真係有好多唔同款式嘅嘢食,可以食麻辣火鍋,燒烤等等。。。。麻辣小龍蝦 $188呢個價錢係香港來講都真係好平喎,喺大陸食都差唔多係呢啲價錢,上到嚟嘅份量都唔係少,所以都幾有誠意喎,去佢個辣味又有少少似大陸嗰種辣味,所以我自己都過到引。

而且帶着手套慢慢滅嚟食真係好好食😳

2021-10-11 323 浏览
有時覺得香港雖然感覺好多嘢食,但係成日去食嘅類別都係差唔多,變咗好似一式一樣咁,所以有時都會有啲悶。食辣嘢喺香港都有好多,所以都係一個常態嚟嘅,不過今日嚟到呢一間川婆婆,反而令我有啲新嘅感覺。有時辣係一種好複雜嘅感覺,唔係簡簡單單辣到就已經好食,仲有唔同嘅地方可以配搭或者做提升.🤨🤨今次點左鳳梨豆花烤桂花魚 轉鱸魚 酸菜檸檬味 298有齊晒我鍾意食嘅嘢,又可以打邊爐又可以食到魚,首先想講吓員工嘅服務態度都好好,會同我介紹之餘,上菜嘅時間亦都好快,呢個我覺得真係好抵讚。因為有時真係會唔知自己今日想食啲乜嘢,當有推介嘅時候諗小d唔好咩🤣首先水講吓呢個辣嘅口感,佢除咗係辣之餘亦都有啲酸酸地嘅感覺,應該就係鳳梨同埋檸檬配搭出嚟所以有少少酸味嘅感覺,辣得來又開胃好食。配料叫咗以下呢兩樣燕餃 48呢個好食金針菇 38份量都幾多。

今次點左
鳳梨豆花烤桂花魚 轉鱸魚 酸菜檸檬味 298

配料叫咗以下呢兩樣
燕餃 48
呢個好食
金針菇 38
份量都幾多。
2021-10-07 356 浏览
自己本身好鍾意打邊爐,就好鍾意燒烤,呢度就可以一次過滿足晒咁多個願望,呢間川婆婆,成立來講已經好出名,應該好多人都食過,佢出名嘅原因係因為做麻辣之餘亦都做咗好多唔同嘅菜✌️✌️✌️✌️✌️✌️今次就同朋友一齊過嚟食,朋友自己就嗌左牛肉已經準備好燒烤,哈哈。我自己呢就帶咗打邊爐,咁大家都食到自己鍾意食嘅嘢都幾好。上到嚟見到牛肉質地真係好靚,我見到啲雪花係分部得好平均嘅,而且睇得出牛肉係有質素嘅。因為食燒烤嘅話牛肉嘅要求都幾高,好講求肉質同埋燒烤嗰個人嘅技術。咁當然我朋友就唔擔心啦,因為佢一個燒烤能手,一啲都冇懷疑過佢嘅能力🤣改完燒出嚟入口係有少少入口即溶嘅感覺,肉質來講真係好靚。之後再一齊食埋個打邊爐,兩個人都非常之滿足咁行出門口。

我自己呢就帶咗打邊爐,咁大家都食到自己鍾意食嘅嘢都幾好。

改完燒出嚟入口係有少少入口即溶嘅感覺,肉質來講真係好靚。

之後再一齊食埋個打邊爐,兩個人都非常之滿足咁行出門口。
2021-10-07 293 浏览
之前聽朋友介紹過呢間餐廳好耐,特登book抹咗,今日有時間當然過嚟試呢間餐廳啦,呢一間川婆婆,睇評論就知道係食辣嘅地方嚟嘅,咁就啱晒我啦。因為我都係一個好鍾意食辣嘅人,但亦都帶咗一個鍾意食辣嘅朋友一齊過嚟食。過到黎,樓梯已經好吸引我,因為喺樓梯出邊已經貼咗唔同嘅菜,行嘅過程中已經開始諗自己想食啲乜嘢🤣👏👏你亦都可以選擇坐係出面,好舒服。不過我覺得當然要睇天氣啦。同朋友傾咗一陣一齊睇產品就決定叫呢一個鳳梨豆花烤鱸魚 酸菜檸檬味 298因為我覺得好新奇嘅係食飯仲可以有咁多唔同嘅配料例如鳳梨,又或者係用檸檬汁整嘅辣究竟會係點嘅呢 上到嚟果然冇失望,檸檬配搭辣會提升辣嘅層次有啲辣辣地酸酸地嘅感覺,而且我見到魚都好大條,肉質都好好,同埋我食嘅時候都幾少骨,所以好爽😎

你亦都可以選擇坐係出面,好舒服。不過我覺得當然要睇天氣啦。

同朋友傾咗一陣一齊睇產品就決定叫呢一個

鳳梨豆花烤鱸魚 酸菜檸檬味 298

2021-10-07 248 浏览
雖然我係食辣bb,但對酸菜魚情有獨鍾,見呢間唔係🔵店就試試佢。就甘睇菜單,川婆婆應該係打邊爐為主,小菜既選擇相對比較少,不過我地得兩個人,所以就叫左酸菜魚再加個手撕包菜就夠。由於我唔係好食得辣,所以點菜個時都詢問侍應可唔可以揀辣度,酸菜魚可以揀大中小辣,而手撕包菜就可以揀辣同唔辣。酸菜魚就揀左小辣,手撕包菜就揀左唔辣。酸菜魚既份量都幾多,食極都仲有甘,夠送飯有餘,魚既口感都幾好,爽中帶滑。辣度方面,bb level既我都可以接受,當然食到最後都會覺得辣,不過餐廳就唔會有茶水提供。而酸味就非常微弱,酸菜本身都係偏鹹。墊底既配菜就有芽菜、萵筍同娃娃菜,可惜無薯粉🥺至於包菜就有少少辣味,可以接受,不過就無咩特別。

2021-10-06