2018-03-04 243 浏览
好好味的麻辣燙我叫左大辣先夠辣米線配土豆 魚皮餃 午餐肉 娃娃菜 好好味啊 餸全部都好入味 特別是魚皮餃同土豆片好軟身好入味可惜冇得堂食 只可以外賣喜歡食辣的朋友都推薦食一定

好好味的麻辣燙

好軟身好入味

可惜冇得堂食 只可以外賣

喜歡食辣的朋友都推薦食一定
2018-03-03
5 分钟 (外卖自取)
2017-09-09 993 浏览
▶️筲箕灣東大街食肆林立,一到中午食飯時間人頭湧湧,十分熱鬧,食店要在這條街爭一日之長短何其容易。▶️今天中午十分炎熱,沒有胃口,便到川婆婆食車仔麵,這店提供餸的類別與款式跟其他車仔麵檔差不多, 如果揀淨餸套餐,可以最多揀八個餸都是$39,感覺上好豐富。▶️我揀了四餸一麵套餐,盛惠$33, 原先想揀麻辣湯底,但喉嚨有啲唔舒服,最後決定揀清湯,整個麵的味道不錯,魷魚鬚爽口,豬腸清洗得乾淨,肉林入美,湯底不會太咸,唔錯。(下次等喉嚨好番再試下麻辣湯底先。)

(下次等喉嚨好番再試下麻辣湯底先。)
2017-05-10 1115 浏览
尖沙咀厚福街呢一度除咗有好食嘅餐廳之外, 其實側邊仲有好多香港嘅街頭小食.今晚同男朋友來到尖沙咀呢度食飯, 不過男朋友又好肚餓, 行過見到呢度有一間川婆婆, 就衝左過去啦😂為食的男朋友看到店子少少但人客眾多, 原來呢一度出名食麻辣燙, 同麻辣粉因為好多人都係食麻辣燙關係所以等都需要一段時間, 所以引致成間店都係人客馬勒湯啲份量好似有d多, 最後尾男朋友叫咗$10/6粒麻辣魚蛋價錢在尖沙咀來講真的算是十分抵食, 咖喱魚蛋吃得多, 加上麻辣粉嘅魚蛋的確少食魚蛋食落去呼油彈牙口感, 唔會煮到林晒, 口感的確唔錯! 加上有麻辣籽嘅關係, 麻麻辣辣都幾過癮👍🏻👍🏻👍🏻

魚蛋食落去呼油彈牙口感, 唔會煮到林晒, 口感的確唔錯!
加上有麻辣籽嘅關係, 麻麻辣辣
都幾過癮👍🏻👍🏻👍🏻
2017-05-09
$10 (其他)
2017-04-01 826 浏览
車仔麵都要等40分鐘先上 。第一次食車仔麵等甘耐。觀察下其他人,都係好耐先上。隔離食雞煲,都係好耐先上一碟餸。服務態度都好一般。不過湯底味道唔錯,有特色,應該係加左d蒜,所以特別香 。
車仔麵都要等40分鐘先上

2017-04-01 653 浏览
好少餸,每樣得兩粒仲要係迷仔版雲吞同魚皮餃一樣,LOL怪唔知得,午飯時間都甘多位仲有服務態度真係嚇親我,黑口黑面加完全唔想睬人無論態度,食物質素同環境都極差,真係無下次!
好少餸,每樣得兩粒
仲要係迷仔版
雲吞同魚皮餃一樣,LOL
怪唔知得,午飯時間都甘多位
仲有服務態度真係嚇親我,黑口黑面加完全唔想睬人

無論態度,食物質素同環境都極差,真係無下次!
2017-03-28 541 浏览
走堂都要食嘅川婆婆🤤🤤每次必叫豬紅、豬潤、娃娃菜,粉絲麻辣中辣,走蒜。係不變嘅定律。豬潤岩岩熟,好爽口而且唔粉。豬紅有種吸引力,每次黎都一定會食。娃娃菜好多而且好稔身,佢吸左d湯好好食。
走堂都要食嘅川婆婆🤤🤤

豬潤岩岩熟,好爽口而且唔粉。
豬紅有種吸引力,每次黎都一定會食。
娃娃菜好多而且好稔身,佢吸左d湯好好食。
2017-03-04 517 浏览
東大街好多嘢食,但假日,出名嗰幾間一定排長龍今日見呢間無乜人,於是幫襯,諗住食個車仔面就算就叫咗蟹籽丸、午餐肉、芝士腸、肥牛加一份麻辣魚蛋一杯COT點知嚟到,無芝士腸嘅?我於是問個店員啦,原來係俾錯咗芝士丸呀⋯⋯搞清楚之後,我都無講嘢,個店員主動話俾返份芝士腸我,我話唔駛啦,佢話唔緊要,之後好快就俾返三粒芝士腸我喇兩塊厚切餐肉有驚喜!煎過仲唔太燶,喺湯入面都仲有少少脆邊!車仔面(麻辣燙)嚟講真係好有誠意!再食牛肉,好足料!麻辣魚蛋,以前喺尖沙咀食過,好味最後我想講,呢間店職員好有禮貌
東大街好多嘢食,但假日,出名嗰幾間一定排長龍

今日見呢間無乜人,於是幫襯,諗住食個車仔面就算
就叫咗蟹籽丸、午餐肉、芝士腸、肥牛
加一份麻辣魚蛋
一杯COT

點知嚟到,無芝士腸嘅?

再食牛肉,好足料!
麻辣魚蛋
麻辣魚蛋,以前喺尖沙咀食過,好味

最後我想講,呢間店職員好有禮貌

麻辣魚蛋
2017-02-18 475 浏览
#1寶寶本是尖沙咀川婆婆的小粉絲。曾經一度放學後跑到婆婆家吃薯粉,我都被她的「麻」夠搶了,十分喜歡。終於在今日試一下香港島婆婆家的手勢。進店時間大約下午6時左右,店內並不人多,只有兩台客人在吃。認真說,$33 三餸面,並不貴。寶寶略選了豬紅、豬腸、蟹籽丸。由此可見,辣油和湯分開得過分,右面湯一點辣也沒有。少了尖沙咀家的「麻」搶。整體是失望而回。但豬大腸乾淨沒渣,肥腸導致入口即溶,實屬驚喜之作。豬紅是普通貨色,假如可以再黏牙一點會較好。蟹籽丸不值一提,只是平日的「佳寶」貨。細薯粉也不是彈牙貨,太淋,太軟。來婆婆家吃的不是材料,而是要喝她的湯,但竟然失望而回。
#1

寶寶本是尖沙咀川婆婆的小粉絲。

終於在今日試一下香港島婆婆家的手勢。

進店時間大約下午6時左右,店內並不人多,只有兩台客人在吃。
認真說,$33 三餸面,並不貴。

寶寶略選了豬紅、豬腸、蟹籽丸。
由此可見,辣油和湯分開得過分,右面湯一點辣也沒有。

少了尖沙咀家的「麻」搶。

整體是失望而回。

但豬大腸乾淨沒渣,肥腸導致入口即溶,實屬驚喜之作。

豬紅是普通貨色,假如可以再黏牙一點會較好。

蟹籽丸不值一提,只是平日的「佳寶」貨。

細薯粉也不是彈牙貨,太淋,太軟。

來婆婆家吃的不是材料,而是要喝她的湯,但竟然失望而回。
题外话/补充资料: 店員態度不好,寶寶一進門就黑起了面。 好像寶寶這位客人打斷了她的私人時間一樣。 「喂!呀姐呀!你係反緊工唔係係屋企呀。做野啦,唔洗撈咩!」
2017-02-13
2017-02-15 292 浏览
路經東大街,終於有機會食聞名已久嘅川婆婆,下午二點幾舖面冇乜人,吉位好多。坐底後見到枱面有點菜紙,選擇非常豐富,而三餸面先$33,實在吾算貴。最後叫咗個魷魚鬚,金菇菜同埋雞絲米線(小辣,走葱)。碗面嘅份量唔係好多,一個人夠食又吾會飽得滯。小辣得黎又吾係過多辣油,最驚碗麵食落啖啖油架喇。碗麵上面有一Pat唔知係咩嘅白色醬,我將佢溶咗係碗熱湯入面,但我食完碗麵之後都下吾到定論個pat究竟係啲咩黎。有樣唔係幾鍾意嘅就係,我明明係叫雞絲,但就俾左雞肉我,仲要係有啲肥膏嘅雞肉添, 個人實在唔太喜好食肥肉,最後嗰啲“雞絲”一啖都冇食過。
路經東大街,終於有機會食聞名已久嘅川婆
婆,下午二點幾舖面冇乜人,吉位好多。

最後叫咗個魷魚鬚,金菇菜同埋雞絲米線(小辣,走葱)。

2017-01-13 309 浏览
今日臨時被安排番筲簊灣那邊工作,放飯時間同事帶跟路,今日去左川婆婆度食,貪lee度近近地,又好食又大碗,夠晒飽!今日叫左墨魚丸,芝士丸,蘿白紅薯細粉,黎到食得緊係要蒜同蔥仲叫埋少辣,咁碗粉先夠晒蒜香味同蔥既香味再加埋辣辣地,食落更惹味好食,墨魚丸大大粒好彈牙爽口,芝士丸彈牙得黎,裡面芝士一口咬落去,bid晒出黎勁好味,蘿白可能岩時侯,冇根同好甜都唔錯,紅薯粉爽爽淋淋既口感,個人勁like d粉撈埋汁一齊食,仲正! 飲品熱檸檬茶,檸檬應該幾靚一d苦澀味都冇,飲落就會好飲好多! 基評分: **味道(基基基)**外貌*(基基)*抵食(基基基)**服務(基基基)**最後基言:辣油幾香,不錯,午餐40蚊唔洗,幾抵!

最後基言:
辣油幾香,不錯,午餐40蚊唔洗,幾抵!
午餐
上次同朋友一行四人去食 入到去果陣冇咩人 有多兩枱人 其中一枱仲要已經食緊 咁好啦 我同朋友都冇點到主菜 全部都係叫麵 慢慢多左人我就費事一陣要等就點左 一路等等等 等左差唔多半個鐘(只計落左單後) 我地就問係咪冇落到單 個員工就話你地要等下 整緊嫁啦 你地之前仲有十幾張單 我地聽佢話整緊咁唯有等埋 但係如果知顧客要等咁耐 係咪應該講聲(冇同佢咁講) 之後坐我地左手邊遲過我地入黎果張枱既人都開始等到火都黎 個男人同我地講話網上面原來都有講過依間野要等勁耐 佢地做外賣單先 最後我地等左成40分鐘先開始黎 味道其實真係唔錯既 但係我地當中有兩個人未食晒有兩個侍應就過黎收野 我個frd仲食緊 個TB侍應 同個男侍應背對咁講:食咁耐 連條菜都未食完 態度好差 而且我地都只係食左20-25分鐘到 碗麵又熱又辣想我地食幾快 當時我地冇回嘴 但係真係好嬲 第一次寫評價 以後都唔會再去 !食晚餐食到一肚氣😤
2016-10-20 398 浏览
太慢!慢!慢!慢!等左半個鐘,平均要5分鐘左右先出一樣野,仲要先煮外賣...睇落人手唔夠呀!宜家已經等左快40分鐘,lunch time得一個鐘的人唔好來啦!太慢太慢太慢太慢太慢
太慢!慢!慢!慢!
太慢太慢太慢太慢太慢
2016-10-14 337 浏览
近排鍾意咗食米線;今日去到東大街,見到川婆婆,都要試吓好似車仔麵咁,有多款餸,以供選擇;叫咗3餸+粉麵套餐湯底選了麻辣(微辣);餸有雲吞/芝士腸+ 蘿蔔。麻辣湯底加少許辣椒油,就是微辣了。而3個餸其實無什麼特別,而白色的醬加上少少胡椒粉,原來就係成個湯嘅精髓-蒜蓉醬(味精)。$32 有碗麵食,加$7 又有凍飲;價錢以現時嚟講都算ok。不過,我唔太鍾意d 味道囉!
近排鍾意咗食米線;今日去到東大街,見到川婆婆,都要試吓
好似車仔麵咁,有多款餸,以供選擇;叫咗3餸+粉麵套餐
湯底選了麻辣(微辣);餸有雲吞/芝士腸+ 蘿蔔。
麻辣湯底加少許辣椒油,就是微辣了。
$32 有碗麵食,加$7 又有凍飲;
價錢以現時嚟講都算ok。不過,我唔太鍾意d 味道囉!
2016-09-29
2016-09-12 414 浏览
平時我一向很少給負評,但這家店真的一點也不行人不多,不滿,沒幾檯人,但居然一碗麵就要我等半一小時!好吧,等一小時也不要緊,如果麵是很好吃,倒也沒有什麼關係畢竟只是等待時間長了點,對不?美食是需要等待但味道上,真是很令我吃驚,第一麵感覺是吃了味精條!味道很重,重到我多要吐出來其次配料不算多,丸只有兩粒,連豬潤都很少是什麼一回事?那很貴嗎?然後仲要不熱……我懷疑根本不是一起煮的…只是之後再倒落去浸最慘是芝士丸,因為太熟爆開左,所以芝士係湯入面,完全無食到蘿蔔一點都不好吃,又硬又有根基本上這間店連一絲一毫的好都感受不到負評!必須負!
平時我一向很少給負評,但這家店真的一點也不行

人不多,不滿,沒幾檯人,但居然一碗麵就要我等半一小時!

好吧,等一小時也不要緊,如果麵是很好吃,倒也沒有什麼關係

畢竟只是等待時間長了點,對不?美食是需要等待

但味道上,真是很令我吃驚,第一麵感覺是吃了味精條!

味道很重,重到我多要吐出來

然後仲要不熱……我懷疑根本不是一起煮的…只是之後再倒落去浸

最慘是芝士丸,因為太熟爆開左,所以芝士係湯入面,完全無食到

蘿蔔一點都不好吃,又硬又有根

基本上這間店連一絲一毫的好都感受不到

負評!必須負!
2016-09-07
2016-09-02 277 浏览
頂,超垃圾,效率太差,明明都無人食,都等左成個鐘都唔上菜!問侍應態度又差,根本唔理你!終於等到上菜,明顯求其整,唔好食,一個本來美好的周五晚就咁浪費左!極度差評
2016-09-02