2008-08-10 10 浏览
紅叮因為要去銅鑼灣旭屋取回訂購的漫畫後,太約十一時半左右,看到峰壽司也差不多開鋪峰壽司晚上在旺角,銅鑼灣。常常看見要等1-2小時今次沒有多人食,不用等位,所以食一次吧~坐在迴轉位,看看餐牌,只有壽司和少許小食,叫了一SET3件吞拿魚,海膽,劍魚腩,加州卷,峰玉子和鯛魚。不想食三文魚那些。續碟上桌,如果放在一個木板上就最好~3件吞拿魚分別普通的吞拿魚,吞拿魚腩,還有一件不記得什麼名字吞拿魚有根,不算好食,但幸好價錢,45元3件,還不錯了~劍魚腩覺得算新鮮,不錯峰玉子賣相幾好,食落口都有點甜味,這個比較特別。加州卷就是整餐最差的~賣相不算討好,3件的形狀不平圴~鯛魚因為見到迴轉帶有寫著,所以叫一客~鯛魚食落口好鞋,因為第一次食的關係,形象不太好,但下次在別的壽司店再食食了多件壽司也沒有散,都算不錯了食一件左右,飲一口茶,慢慢食,反正不太趕時間,幸好會侍應自動添茶,但我叫埋單。見到有個侍應向著我笑,並不是向你微笑那些,不知道笑什麼.態度要改善以連鎖式迴轉壽司店的話,其實也算不錯的,說要等好耐來食的話,就不必了~下次遇到板前不用等的話,會食一次,給一個笑吧,151元埋單
紅叮因為要去銅鑼灣旭屋取回訂購的漫畫後,
太約十一時半左右,看到峰壽司也差不多開鋪
壽司晚上在旺角,銅鑼灣。常常看見要等1-2小時
今次沒有多人食,不用等位,所以食一次吧~
不想食三文魚那些。
續碟上桌,如果放在一個木板上就最好~
吞拿魚有根,不算好食,但幸好價錢,45元3件,還不錯了~
劍魚腩覺得算新鮮,不錯
峰玉子賣相幾好,食落口都有點甜味,這個比較特別。
加州卷就是整餐最差的~賣相不算討好,3件的形狀不平圴~
鯛魚因為見到迴轉帶有寫著,所以叫一客~
食了多件壽司也沒有散,都算不錯了
以連鎖式迴轉壽司店的話,其實也算不錯的,
說要等好耐來食的話,就不必了~
下次遇到板前不用等的話,會食一次,
給一個笑吧,
151元埋單
鯛魚
2008-08-06 14 浏览
5/8 去完動漫節 2隻餓鬼特登過返黎cwb食峰壽司籌號係39 當時叫緊25號但係只係等左一陣就入得等ge時候見到門口有張開飯證書其實都係最近先識去食峰壽司而li一間係第1次黎坐迴轉位~又可以望住師傅整壽司那位"Q"師傅整d壽司又快又靚是次共食了8碟~唔太記得有咩~只記得有....三文魚,火炙海鰻,仲有幾碟貝類壽司對峰的出品非常滿意,不用多談服務方面,員工會間中幫你加茶不過不及旺角店咁主動但都係令我滿意的服務
5/8 去完動漫節

其實都係最近先識去食峰壽司
而li一間係第1次黎

坐迴轉位~又可以望住師傅整壽司
那位"Q"師傅整d壽司又快又靚

是次共食了8碟~唔太記得有咩~
只記得有....三文魚,火炙海鰻,仲有幾碟貝類壽司
對峰的出品非常滿意,不用多談

服務方面,員工會間中幫你加茶
不過不及旺角店咁主動
但都係令我滿意的服務
"Q"師傅
2008-07-22
上星期四同canada回來的親戚一行5人去食峄sushi。除左我個個都不用番工, 於是我可以就好早就去到食, 大概6pm, 一個人都無~ yeh!小表妹最中意係 califonia roll, 我最初以為平平無奇, 點知來到的實物比相更吸引! 好多魚子 wow! 表弟中意食新野, 好多芝麻, roster etc d 特別少少的 sushi佢都有叫, 我當然同佢一齊share 啦~ 事後佢同我講 "尺"背salad sushi 最好食~我個人特別欣賞炸甜potatos , 天婦羅, 炸圓波波既野 (唔記得左)5個人食到好飽都係6xx, 正!*美中不足* 當中最令我唔中意既係, 我比$時小表妹仲飲緊soup< 我聽到一個帶眼鏡的長髮 waitress 同另一個無眼鏡中長髮的自已人互相細聱講可唔可以叫佢飲快d, 因為好多人等位; 又話飲快d都唔係唔禮貌jek最後我地好快就走, 不過果兩位 waitress真係好乞人憎。

5個人食到好飽都係6xx, 正!

*美中不足*

2008-07-19
峰壽司店比其他店優勝在於魚生水準夠高,每次去吃的魚類壽司都很新鮮,收費亦合理.另外,峰蝦也很好味,但$35一隻,頗貴....店面乾淨~不過等位時間比較長~食了好幾款推介壽司令我比較難忘,三文魚盛、火炙盛(醬)、光盛及燒魚鮫......一句講完 好味
壽司店比其他店優勝在於魚生水準夠高,
每次去吃的魚類壽司都很新鮮,收費亦合理.
另外,峰蝦也很好味,但$35一隻,頗貴....
店面乾淨~不過等位時間比較長~
食了好幾款推介壽司令我比較難忘,三文魚盛、
火炙盛(醬)、光盛及燒魚鮫......一句講完 好味

2008-07-17 3 浏览
out of scale 1 to 10, 10 being the best,i will rate it 2/10.while 板前 i will rate 9/10 (well despite the food poisoning)the sushi rice at mina sushi is huge while the fish is small,not delicious at all. Very bad quality salmon, and very thin as well.The only thing worth recommending is the urchin.even the tuna and tamachi is bad.the fried food is on the sushi belt too, so its basically not crunchy nor hot anymore. -______-since i do not eat wasabi, i ordered my sushi instead of taking it from the
i will rate it 2/10.

since i do not eat wasabi, i ordered my sushi instead of taking it from the sushi belt, it took them 30 min to get me my 2 plates of salmon sushi. -_____-

seriously, for almost the same price, why would anyone pick mi-ne over 板前?!?!?! =OOOO
  • urchin. NOT ANYTHING ELSE.
2008-07-07
早前與男友行街行到9點左右先搵野食想食壽司但板前又唔敢食住就去左好評如潮的峰壽司10點左右有位叫左三文魚壽司,,鵝肝壽司,,燒三文魚壽司,,池魚壽司,,醋鲭魚壽司,,凡立貝壽司等等味道不錯但d飯好易散--魚生的鮮味爭咁d唔知點解d壽司上得好快..我地半個鐘已經食完...上菜快都唔洗快成咁嘛...完全享受唔到壽司的味道-_-好無癮下次唔洗等位都會食既...
早前與男友行街行到9點左右先搵野食
想食壽司但板前又唔敢食住
就去左好評如潮的峰壽司
10點左右有位
味道不錯但d飯好易散--
魚生的鮮味爭咁d

唔知點解d壽司上得好快..我地半個鐘已經食完...
上菜快都唔洗快成咁嘛...
完全享受唔到壽司的味道-_-好無癮

下次唔洗等位都會食既...
2008-06-23 6 浏览
峰壽c第1次食 同baby兩個人食 等左幾個字就到我地柳捧好好食 同d沙津醬好夾 食左2碟三文魚 baby話一般火炙壽c---我唔係好幾得個name 有3件 一件係帶子 一件鰻魚 一件三文魚我唔食生野的 但係件帶子俾火燒一燒 我又接受到 幾好食 個兩件baby食 佢話三文魚燒左無噤好食 蛋壽c---好得意 有個峰字係上面 好明顯係自己整 d味同出面好唔同 淡好多同較有口感吞拿魚壽c---baby食 佢話好食壽c----好食 一d都唔腥跟住就唔係好幾得食過d咩
峰壽c

幾特別
正正正~^^
幾特別
2008-06-22 9 浏览
16-6-08 (一)近十二時來到,還未有客人,離去時近一時,也沒有太多客人。壽司店越開越多,分店也不斷發展,但也產生不少問題。服務質數下降:平日侍應服務非常好,雖然客人多,也會主動添茶,喝了半杯茶就會添加,平時不覺得重要,今天才明白過來。今天,當完全喝完一杯茶後,還要舉手示意才加了茶,很想立即喝一口,原來是燙口得很。當然,經驗要慢慢積累的,以舊帶新才能順利過渡。食物質數下降: 因為我們食來食去都是吃平日喜歡的,自然較易比較。首先是飯的問題,完全偏硬,不太好。壽司的賣相也差了點,味道呢,味道會隨心情而轉變的。不敢說味道變差了,但當舌頭被熱茶燙了一下,也會大打折扣吧。在這暫別的時刻,仍想感謝你曾經帶給我們優良的服務與美味的食物。
16-6-08 (一)

2008-06-18
自從大耳窿/環日本師傅在旺角升了做經理後,我就諗峰壽司能否保留水準。早幾日去了這間總店一探,不幸俾我估中。這店被香港化了!沒有良好的管理,就會拖垮陣前不斷開新店的"峰"。早前去一去,店員的散漫嚇死你。1. 十個有9個侍應生發夢中,棟督企2. 全香港青年師傅,那壽司已...散的散,魚看得出是"拖刀"不利落切的,仍有一忽忽的魚,上牒的賣相....ai 3. 大家等收工好興鬆,講定放工等3點鐘(睇波),內外員工樂於吹水。更弄跌了成棟碟,嚇死。4. 第1次去峰要自己叫侍應生添熱水,以前是不斷為你加,這次我特登喝完等都未都無人加茶,但侍應生只是有幾臺客serve。5. 有位侍應生仲好笑,在上菜位半伏在迴轉帶上,手放在帶上發呆。每碟壽司經過他的手都要繞路,維持約5min。有個客在他旁望住佢都無反應。6. 工廠式造壽司,預先切好很多魚生再幄飯。其實去峰壽司前去了sogo九樓,當到10點2時所有sales飛奔四散,但仲有客在。在cashier有位年長的sogo員工慨嘆::"哎...以前邊有可能o甘吖,有1個客在都不能走呀!"落樓只有正門兩位說多謝鞠躬bye,其他sales企在的眼光只有希望你快d走或做

這店被香港化了!

沒有良好的管理,就會拖垮陣前不斷開新店的"峰"。

早前去一去,店員的散漫嚇死你。

1. 十個有9個侍應生發夢中,棟督企
6. 工廠式造壽司,預先切好很多魚生再幄飯。

落樓只有正門兩位說多謝鞠躬bye,其他sales企在的眼光只有希望你快d走或做自己野。在日本是鞠躬到你有點唔好意思的。

懷念當年大耳窿師傅加瘦瘦日本仔及珍珠老闆娘的"峰壽司",那句認真的"沃需呢嗎賒"

日本---香港化
2008-06-08
某個中午去試食. 選擇不多, 但都幾貴, 因為一般都要100元樓下. 選了個最平的一個定食. 有一分小沙拉, 後主菜, 再來甜品. 沙拉及主菜一般沒有什麼特別, 甜品則教人失望. 只是一粒糯米滋. 服務只屬中等. 我們四人去, 三人先上了食物, 但最後一位, 叫了3次才上食物, 那時三人已吃一半. 以價錢, 環境及服務來總括, 覺得不是太值, 又沒有特別.
  • 沒有
2008-05-31 9 浏览
放假冇乜地方去,出開鑼鑼灣上堂,一直聽見峰壽司既評價唔錯,於是選左銅鑼灣總店一試。先講服務,一入去時,店員都幾好招呼幾有禮貎。但落單情況真系要改善,我共分左四次落order,有兩次都有錯 / 有留單。又冇覆order既習慣,呢樣相比起板前板長,做得唔系太足。野食方面,除左一般大路壽司,佢仲有大量產地直送既材料,而且分左九洲派同北海派。餐牌上有句,你屬於邊一派??兩邊都試過下,整體上九洲派比我既評分高d共點左十二樣野->三點盛︰白身盛﹙有鯛,平目,間八﹚$25とろ盛り﹙魚腩盛﹚$60->九洲派︰旬鯖﹙九洲旬鯖魚﹚$20旬鯵﹙九洲旬池魚﹚ $15ハマチとろ ﹙九洲油甘魚王腩﹚$35太刀魚﹙九洲大分產﹚$20->北海派︰秋鮭 ﹙北海道釧路產﹚$20スヅコ﹙荕子﹚$25->峰系列︰峰鯵﹙峰池魚﹚$20峰エビ﹙峰蝦﹚ $20->其他︰塩章魚﹙鹽峰八爪魚﹚$12炙りサーモン﹙燒三文魚﹚$15一向系池魚既忠實fans,特別叫左兩種離比對。峰池魚佢sale到好正咁,而且仲話正過白肉魚極品 - 縞池魚。但食落覺得好一般。更加莫講話同縞池魚相比。反而平$5既九洲旬池

共點左十二樣野
峰エビ﹙峰蝦﹚ $20
->其他︰
塩章魚﹙鹽峰八爪魚﹚$12
炙りサーモン﹙燒三文魚﹚$15

一向系池魚既忠實fans,特別叫左兩種離比對。峰池魚佢sale到好正咁,而且仲話正過白肉魚極品 - 縞池魚。但食落覺得好一般。更加莫講話同縞池魚相比。反而平$5既九洲旬池魚食落鮮美好多。亦系我今餐唯一encore既項目。

一向對鯖既要求好高,試一間壽司店水準必點項目,呢到算系幾好食。而$35既油甘魚王腩。好新鮮,唔差。而且魚身肥脂夠多,食落口有入口溶化感覺。但有少少期望過高而己。

北海派既秋鮭,個人就唔太中意。峰本身三文魚既一個特色就系肥脂比出面既少。但魚味的確系豐富d。但秋鮭大概佢系將魚既表面輕輕烤過。由於件魚本身唔肥,成件事食落口好乾
。而荕子,之前睇食評已對佢好有興趣,未食過。幾特別,其實系三文魚籽果條荕。好濃味既一項食材。但應該唔系個個受得到,因為真系好鹹同好腥。我就冇乜問題,而且都幾中意,好食過就咁食三文魚籽。

而三點盛之中最中意魚腩盛既大吞拿魚腩。好厚切,非常新鮮肥美,食完有d唔捨得飲茶,哈哈...到宜家都仲好回味果種味道。食過咁多間迴轉壽司呢到既吞拿魚腩算系最好。相比起上次和花亭$40一件既大吞拿魚腩更好食,呢到單叫都只系$35。

好食既仲有峰蝦。好新鮮,而且佢仲有特大版,今次叫既只系普通size。

燒三文魚就唔太得,雖然系燒得好香,但同一個道理,佢d三文魚就咁食適合d,唔夠肥。燒左之後我就覺得太乾而且連佢三文魚本身既味都遮左

整體離講食物大多都幾好,材料新鮮。其中特別系九洲派食材,質素系咁既價錢離講的確系幾高。一定會有下次
魚腩盛 - 大吞拿魚腩
峰蝦,旬池魚
九洲旬鯖魚
九洲油甘魚王腩
魚腩盛 - 大吞拿魚腩
峰蝦,旬池魚
九洲旬鯖魚
九洲油甘魚王腩
  • 九洲旬池魚,九洲旨鯖魚,峰蝦,大吞拿魚腩
2008-05-23 11 浏览
12-4-08 (六)久不久又想念峰壽司,每次都是必吃三文魚、蟹柳和軟殼蟹手卷,最近加入必吃北海盛,即海膽、三文魚子和蔥粒吞拿魚腩。到目前為止,每次都沒有失望,包括食物和服務。
12-4-08 (六)

北海盛
軟殼蟹手卷
其他
蟹柳壽司
2008-05-16
今個月食左三次峰...分別o係沙田,旺角,同銅鑼灣呢間...三間水準都差唔多..尋日同男朋友去食...因為我地想坐bar枱所以都等左一陣..等下等下去行左個圈但返到去o岩o岩過左..好彩個reception之後安排返比我地點左十幾碟壽司..我最鐘意係峰玉子,蟹棒,帶子同蝦天婦羅男朋友最近鐘意筋子..剩係得峰先有..咁多間壽司店都係峰最好
三間水準都差唔多..
等下等下去行左個圈但返到去o岩o岩過左..
好彩個reception之後安排返比我地
點左十幾碟壽司..我最鐘意係峰玉子,蟹棒,帶子同蝦天婦羅
男朋友最近鐘意筋子..剩係得峰先有..
咁多間壽司店都係峰最好
2008-05-15 9 浏览
平時聽到日本餐廳待應叫歡迎時將"いらっしゃいませ"講到"234"都算啦,嗰次晚飯全程聽到唔係"你去死"就係"你食屎",完全係"零"專業,仲要叫到鬼咁大聲,成餐飯令人食得好不安。一間日本餐廳有無質素同專唔專業,第一句歡迎詞俾客人ge感覺好緊要,歡迎詞講得衰,其他野ge質數都唔方好得去邊。歡迎詞講得衰都算,至於食物,啲三文魚壽司就最啱減緊肥ge人食,完全係零脂肪,要豆雞眼先揾到條線咁幼ge脂肪紋,所以無叫,諗住叫火炙三文魚壽司會好啲,點知反轉件魚嚟睇,一樣係咁瘦,我食過啲比較平ge壽司店都揾到橙白間紋三文魚壽司,但呢度只揾到橙色ge三文魚壽司,有無人可以話我知呢隻係咩品種三文魚呢?可能啲靚ge部份攞晒去做刺身掛....但都唔應該係咁囉。我地仲叫咗吉列蝦卷,燒汁大帆立貝壽司,火炙帆立貝壽司,特長三文魚壽司,北寄貝壽司,北寄貝沙律壽司等等,味道都ok,啲料都算新鮮,但啲壽司飯就硬咗啲同埋好散,未夾已經見到個樣係散ge。食後我同朋友分享,友人話旺角分店好食啲,我就唔敢再試啦,如果大家有興趣都可以慕名去試吓係咪真係值得咁多人排隊去食,反正價錢唔算貴。

2008-05-07
考完試無野做, 出街去找親愛的吃吃東西行行街首先在灣仔接左如如後就去cwb join親愛的和文文了雖然她們日前才吃過@東京的tea, 她們都決定去峰食壽司門外不乏捧場客在等待, 親愛的和文文就行開買d野先雖然門口有聲明只需要一半人數即可入座, 可是staff卻堅持要齊人先入得, 給她催到傻還限我們要3min內齊人, 最後幸好無驚入座看看menu, 叫了白身盛($25), 樣貌和口感簡直強差人意, 色澤暗淡無光, 吃下去無鮮味可言反而我就較喜歡($9)的三文魚和蟹柳, 三文魚上的配料充份帶出三文魚的鮮味後者更是文文至愛, 我相信她自已獨個兒可吃上三四碟還叫了帶子卷, 有三大粒, 可惜不夠爽而且雪得太凍了鹽墨魚和八爪魚都幾彈牙, 如果可以有其他鹽可供選擇就更好火炙盛比上次退步了, 鰻魚好乾身, 其他就無試到了另外, 這裡的綠茶淡得可憐...真想叫staff給我兩個茶包總括依餐$202包加一, 尚算化算, 最緊要食得開心, 會繼續支持的
考完試無野做, 出街去找親愛的吃吃東西行行街

首先在灣仔接左如如後就去cwb join親愛的和文文了

雖然她們日前才吃過@東京的tea, 她們都決定去峰食壽司

門外不乏捧場客在等待, 親愛的和文文就行開買d野先

雖然門口有聲明只需要一半人數即可入座,

後者更是文文至愛, 我相信她自已獨個兒可吃上三四碟

還叫了帶子卷, 有三大粒, 可惜不夠爽而且雪得太凍了

鹽墨魚和八爪魚都幾彈牙, 如果可以有其他鹽可供選擇就更好

火炙盛比上次退步了, 鰻魚好乾身, 其他就無試到了

退步...
退步...