2005-08-06
同老公在佐敦食飯, 本來佢想食六榕, 我覺得食齋太多油, 建議食印尼野.呢間餐廳我上一次來已經是十年前, 同d同學一齊食, 印象中又平又好食, 只係地方"up dub"左d. 今次再來, 環境比記憶中更舊(始終都過左咁多年), 但老闆同以前一樣好好招呼. Order 印尼大餐$138, 老闆話夠2個人食, 包2個湯, 2碟白飯. 2個好似Cafeteria用的鐵碟, 上有菜式包括(以好味程度排名):加多加多- 同十年前一樣好食, 尤其是個沙爹醬~巴東牛肉- 好味過灣仔金蒂, 夠淋夠惹味.酸辣蛋- 好正! 不過得一隻~炆牛尾- 淋、惹味, 甜鹹適中.椰汁雞- 椰汁香, 稀稀地撈飯一流.煮雜菜- 普通印尼煎魚餅- 有d古怪炸帶子- 冇乜特別蝦片2塊- 淋左~每款有半碗至一碗, 分量真係夠哂2個人食! 連2支樽裝可樂, $152埋單.臨走時, 老闆請我地食印尼糖, 而老公發現佢最愛, 夠哂辣的印尼薑糖, 即時買左一大包, 都只係$15(一百粒)!!
加多加多- 同十年前一樣好食, 尤其是個沙爹醬~
巴東牛肉- 好味過灣仔金蒂, 夠淋夠惹味.
酸辣蛋- 好正! 不過得一隻~
炆牛尾- 淋、惹味, 甜鹹適中.
椰汁雞- 椰汁香, 稀稀地撈飯一流.
煮雜菜- 普通
印尼煎魚餅- 有d古怪
炸帶子- 冇乜特別
蝦片2塊- 淋左~