2008-09-07 52 浏览
第2餐的生日飯選擇了這間未食過的印尼餐廳店內裝修很懷舊...幾特別看到其他網友說呢到好多人.....可能要等位....但可能那天是奧運開幕個個都在家睇電視...店內人唔多8人同行....點了以下菜式:-黃薑飯: 除了飯之外仲有好多"送"o係側邊...不錯...但係試左一次就算...不是特別好味-巴東牛肉: 好吃....牛肉夠淋....烤餅沾這個汁不錯-酸辣魚: 其實本來想點芭蕉魚的....但係老闆娘竟然話冇呢個菜...好奇怪...最後o係佢推介o下點了這個.....出奇地好吃...朋友都說好吃.....必試!!-蜜糖雞翼: 單看賣相已經知道好食了....蜜糖味剛剛好...不會太甜-海鮮炒麵: 老闆娘推薦的....味道一般-沙嗲串燒: 我們要了雞肉跟羊肉...自家制的沙嗲真的比出面的好吃-栗米餅: 真的啖啖栗米...而且唔會好似出面整o個d好多粉...好味!!其實我地仲想叫野食....但係老闆娘叫我地試埋野飲....如果再叫就會太飽飲唔倒野我試了印尼果汁.....飲唔出係咩味道....而且太甜朋友仔那些珍多冰好飲d果然....飲完野真的飽飽了....老闆娘好有心招待我地....食物都好好
第2餐的生日飯選擇了這間未食過的印尼餐廳
店內裝修很懷舊...幾特別

8人同行....點了以下菜式:

-巴東牛肉: 好吃....牛肉夠淋....烤餅沾這個汁不錯
-海鮮炒麵: 老闆娘推薦的....味道一般

我試了印尼果汁.....飲唔出係咩味道....而且太甜
朋友仔那些珍多冰好飲d

果然....飲完野真的飽飽了....

老闆娘好有心招待我地....食物都好好味....一定會再黎
  • 酸辣魚
  • 沙嗲串燒
  • 栗米餅
2008-08-31 13 浏览
services好!同個fd兩個人~都唔知食咩好諗住order 蝦肉沙嗲,巴東牛肉啦~跟住老闆娘~我估啦~佢話蝦肉沙嗲唔好食嫁(下…)佢話蝦肉其實係design比foreigner既~你地食其他啦~又叫我地叫餐~唔駛淨係食肉~又可以多d野食~又驚我地食唔晒~轉頭唔夠先再嗌~最終order左:牛,雞肉沙嗲~ok丫~燒得唔乾~個沙嗲正丫~應該係自家制!珍多冰~真係好多冰~the name should change to”真多冰”would be more appropriate!羊肉餡餅~我幾鍾意食呢個~就係好味啦~巴東牛肉set include( soup, salad, rice, hash brown)羅宋湯唔錯丫~唔同其他西餐廳嫁~加多加多沙律~麻麻啦~有d菜~蛋~芽菜~加錢轉左黃薑飯~都幾香薑蓉味嫁~又唔多油~不過要食左個飯先~唔係就會比其他濃味野蓋晒~果度有好多掛牆扇~我地坐個位都幾食風~so 野食好易凍~During個餐仲有過黎問”夠唔夠食丫”臨走仲叫我地攞糖食~好nice~我真係會再去食~because of their excellent services~!因為仲有好
services好!
同個fd兩個人~都唔知食咩好
諗住order 蝦肉沙嗲,巴東牛肉啦~
跟住老闆娘~我估啦~佢話蝦肉沙嗲唔好食嫁(下…
~
又叫我地叫餐~唔駛淨係食肉~又可以多d野食~
又驚我地食唔晒~轉頭唔夠先再嗌~

最終order左:
牛,雞肉沙嗲~ok丫~燒得唔乾~個沙嗲正丫~應該係自家制!
羊肉餡餅~我幾鍾意食呢個
~就係好味啦~
羅宋湯唔錯丫~唔同其他西餐廳嫁~
加多加多沙律~麻麻啦~有d菜~蛋~芽菜~
加錢轉左黃薑飯~都幾香薑蓉味嫁~又唔多油~
不過要食左個飯先~唔係就會比其他濃味野蓋晒~

果度有好多掛牆扇~我地坐個位都幾食風~so 野食好易凍~

During個餐仲有過黎問”夠唔夠食丫”

臨走仲叫我地攞糖食~好nice~

因為仲有好多野好想試~力推~絕無僅有既services in HK
牛雞肉沙嗲
羊肉餡餅+巴東牛肉set
牛雞肉沙嗲
羊肉餡餅+巴東牛肉set
  • 羊肉餡餅
2008-08-25 22 浏览
第一次黎呢度係一年前既事..不過係呢一年間都有去差唔多十次..高峰期係一個月去3次第一次去個陣叫左既野食..係冇一樣係失望除左杯檸茶..個FD話好難飲每次去必叫:串燒(個人比較鍾意蝦多D,其他都好好味)雞翼(熱個陣超好食,不過要小心,試過兩個人去食,叫左兩碟)黃薑飯(可以滿足樣樣想試既人,不過有D料都幾辣)薄餅栗米餅..我只係食過一次..就係第一次去個陣食過..個陣有8粒..我食左4粒....真係好食之前唔洗加一..真係成日去..依家要加一就少左了PS:聖誕個陣去..好多人叫外賣...開party..呢度D野食真係幾岩
第一次黎呢度係一年前既事..

不過係呢一年間都有去差唔多十次..
高峰期係一個月去3次

第一次去個陣叫左既野食..係冇一樣係失望
除左杯檸茶..個FD話好難飲

每次去必叫:
串燒(個人比較鍾意蝦多D,其他都好好味)
雞翼(熱個陣超好食,不過要小心,試過兩個人去食,叫左兩碟)
黃薑飯(可以滿足樣樣想試既人,不過有D料都幾辣)
薄餅

之前唔洗加一..真係成日去..依家要加一就少左了

• 雞翼
  • 串燒
2008-08-22 19 浏览
由於我們第一次接觸印尼菜,加上菜牌上太多選擇,我們東看看,西瞧瞧,也決定不了。最後由太太提議、我作決定點選一套餐,再加上數碟小吃。初時有點擔心,但當吃下第一口,一切都是杞人憂天!實在相當不俗,只是珍多冰這杯飲品太甜,美中不足。現就讓我為大家介紹一下我們當晚的菜餚:套餐:印尼客飯 (椰汁雞、巴東牛肉、加多加多、酸辣雞蛋)、雞湯一碗、白飯一碗、 冷熱飲品一杯。小吃:羊肉餡餅粟米餅特色飲品:珍多冰是次結帳約170元(包括加一服務費),不過吃到捧腹,頗有特色!
套餐:
小吃:
特色飲品:
套餐
套餐
2008-08-13 6 浏览
上次去附近間「雲貴川」,見到呢間峇里都幾吸引今次就同同事黎食lunch叫左椰汁雞飯~D雞肉有6件以上,同埋都幾嫩峇里麵~麵上面有肉粒、菜、酸瓜,另外加湯~覺得呢個冇乜特別牛油炸雞翼~甜蜜蜜,有蜜糖等等紅色既雞翼,個皮好香口~~之後買左舊椰汁千層糕$7,椰汁味比較淡,但好煙un~
上次去附近間「雲貴川」,見到呢間峇里都幾吸引
今次就同同事黎食lunch

叫左椰汁雞飯~D雞肉有6件以上,同埋都幾嫩
峇里麵~麵上面有肉粒、菜、酸瓜,另外加湯~覺得呢個冇乜特別
牛油炸雞翼~甜蜜蜜,有蜜糖等等紅色既雞翼,個皮好香口~~

之後買左舊椰汁千層糕$7,椰汁味比較淡,但好煙un~
  • 牛油炸雞翼
2008-08-11 5 浏览
好好味. 價錢又抵. 第一次幫襯係平日, 態度好nice第二次幫襯係星期日, 超忙, 唔得閒招呼我.
正 -巴東牛肉
  • 巴東牛肉
  • 珍多冰
  • 椰汁冰
  • 牛肚湯
2008-07-27 4 浏览
今日下午5點左右去到,計埋我地三個人都只有4檯客~但去到差唔多7點就開始好多人,而且有d人無訂檯仲可能要等.今次叫左一個牛什湯,蒜香炸雞亦,羊肉餡餅,粟米炸魚餅,串燒牛肉,椰汁糕同糯米雞。蒜香炸雞亦,羊肉餡餅 個人覺得幾好,雞亦炸得很脆仲有d甜甜既汁係面,而羊肉餡餅就感覺好似食緊咖哩角既味道,而個皮都做得夠鬆脆。牛什湯較為普通。而串燒都都唔錯,牛肉唔鞋口及幾多汁~環境真係一般,成班人開開心心食個飯都ok既~!諗住吹下水坐耐d就唔係好得,因為比較嘈吵。
今日下午5點左右去到,計埋我地三個人都只有4檯客~
但去到差唔多7點就開始好多人,而且有d人無訂檯仲可能要等.

牛什湯較為普通。
而串燒都都唔錯,牛肉唔鞋口及幾多汁~

• 蒜香炸雞亦,羊肉餡餅
2008-07-27 5 浏览
今日跟女朋友仔去佐敦食lunch~自己本身都好鍾意食東南亞菜色, 特別對印式薄餅有興趣, 於是便揀了呢間o係openrice唔錯評語o既Bali叫左三樣野食1) 梭x雞湯麵 (個湯好正, d配料都好好味, 好有東南亞o既味道) $28 +$6凍飲(2) 印式薄餅 (熱辣辣好好食!!! 可惜o既係個沙嗲醬味道不太濃) $18(3) 半打串燒 (要左三串雞三串羊, 勁林呀d肉! 好好食, 個醬都大讚) $43環境有點舊~ 不過都可以接受total $95, 加埋一$105~~

今日跟女朋友仔去佐敦食lunch~

叫左三樣野食:
(1) 梭x雞湯麵 (個湯好正, d配料都好好味, 好有東南亞o既味道) $28 +$6凍飲

環境有點舊~ 不過都可以接受

total $95, 加埋一$105~~
好味~
好食!~
女朋友仔已急不及待食左一串~
好味~
好食!~
女朋友仔已急不及待食左一串~
2008-07-13 12 浏览
絕對是被下面的食評相片吸引, 雖然發現我其實良久以前已把這店列入名單中, 但如非下面的相片如斯吸引, 很大可能我們還是會去吃日本菜呢~第一次吃印尼菜, 是在觀塘, 今次便是第二次了只有二人, 可以叫的款式不多, 唯有吃多幾次試多d吧 黃薑飯因為有8款配菜, 可以一次試多點.. 印象最深刻的還是巴東牛肉, 咖哩雞及那個甜酸魚~ 粟米餅很好呢~ 蝦膠加粟米炸成的餅, 入口香脆, 蝦膠甚有口感, 只是太油呢, 如果在碟底加上吸油紙, 心理上會吃得更開心! 串燒要了羊和雞沙嗲汁椰味很重, 再加了一種似曾相識的味道, 二人也說不出來... 總之比一般的沙嗲汁更勝一籌呢而肉方面, 吃得出很香的炭燒味, 絕對不是一般的gas爐可以做到的太想吃蕉葉魚了, 不過胃沒有位放了, 還是要下次再吃~

第一次吃印尼菜, 是在觀塘, 今次便是第二次了

只有二人, 可以叫的款式不多, 唯有吃多幾次試多d吧

串燒
要了羊和雞

太想吃蕉葉魚了, 不過胃沒有位放了, 還是要下次再吃~

正 粟米餅
超正串燒
正 粟米餅
超正串燒
2008-07-03 10 浏览
提起印尼菜,真的要多謝前女友的印尼籍傭人,因為經她的出色廚藝烹調出來的印尼食物,無論是甚麼樣的印尼菜色,也無一不令我愛上它。自從跟前女友分開之後,便一直沒有去吃過印尼菜了。而在今日,終於決定去尋回那一份味道......(別誤會是跟前女友那份味道啊~這間印尼食店算是已加入"老店"的行列了,十年如一日的裝修,那些七彩顏色玻璃吊燈依舊照耀著每位食客。裝修雖舊,但食物水準又能否依舊呢﹖這裡的巴東牛肉是多汁版,濃烈的汁料是印尼和東南亞國家菜色的特色,濃濃的醬汁滲入了牛展之內,其肉質腍而有點咬口,加上椰汁無比的香味,單是這個牛肉和醬汁便美味得可吃下三數碗飯了。下一道菜,亦是我最愛的印尼菜色 - 燒蕉葉魚。這個菜色最重要的材料,就是新鮮的蕉葉。不新鮮的蕉葉水份流失了很多,在燒烤中必定會難以控制火候,以致一是燒過頭,一是外熱內暖。蕉葉魚用上的香料,比巴東牛肉更多,功夫亦更加多。被一眾香料包裹著的魚肉,吸收了它們的味道,就如武林高手集各門派之大成般,把所有味道都共冶一爐。除了本身的魚味和鮮味外,那一份多層次的味道,極為複雜。魚肉滑溜有咬口之餘,微酸又帶一點點的甜和辣以及多種香料的香味,它的味道和香氣就在

下一道菜,亦是我最愛的印尼菜色 - 燒蕉葉魚。這個菜色最重要的材料,就是新鮮的蕉葉。不新鮮的蕉葉水份流失了很多,在燒烤中必定會難以控制火候,以致一是燒過頭,一是外熱內暖。蕉葉魚用上的香料,比巴東牛肉更多,功夫亦更加多。被一眾香料包裹著的魚肉,吸收了它們的味道,就如武林高手集各門派之大成般,把所有味道都共冶一爐。除了本身的魚味和鮮味外,那一份多層次的味道,極為複雜。魚肉滑溜有咬口之餘,微酸又帶一點點的甜和辣以及多種香料的香味,它的味道和香氣就在挑戰你的味蕾和聞覺的靈敏度一樣,美味得難以去形容。

粟米餅炸得頗乾身,碟的底部沒有多餘油份。咬下去有粟米的香甜,餅粉的部份口感煙韌﹔因為粟米餅本身的味道已經十分美味了,以致放在碟中央的甜酸醬就如多此一舉般。唯一不足之處是粟米的份量不多,如果增加至三成左右,不論口感和味道也會相對提升,亦較合乎原來地道的味道。
到了中段,"蘇都畢畢"終於出場。中文即是牛肚湯,湯底是用上牛骨和多種香料敖成的。牛肚煮得入味腍身,雖沒了那份煙韌的口感,但是此湯的特色是牛肚吃下去得要滑滑的才是正宗。完全沒加味精下去的湯底,那一份濃且清的味道對好此道者,絕對難忘。
上了四道菜後,珍多冰才出場。(其實是漏了單)味道是正宗的,材料也十足的,要知道它有多好,還是留待給你來時自己發掘吧,不過如對椰汁抗拒者,千萬不要嚐試啊。

再來,是酸辣煎蛋。一般來說我都是吃用水煮好一隻隻的版本,甚少吃煎的。不過反正味道是一樣的,試試不同形狀的蛋來看看有沒有分別也好。
酸辣汁其實一點都不算辣,至少不吃辣的女友也不覺得怎麼辣。
吃了剛才那幾款味道霸道的菜色,這一個酸辣剛好可以"洗"走了它們的味道,吃後令人感到開胃。
雜錦串燒到最後才出來,其實這樣的"速度"才叫是正常的。因為這是代表所有串燒是即叫即燒的,加上用的是炭火燒烤,那陣炭香味增加了不少食物的風味。一打的串燒可以選多個不同的肉類,這次要了雞、牛、豬、羊。雞肉嫩滑多汁,牛肉有咬口亦有牛味不嚡口,豬肉質感比牛肉更強而味道有點被沙爹醬佔據了,最後的羊肉帶一點點羶味,肉質腍而味濃。這一碟的串燒在完全不用點那碟附上的醬汁之下,已經非常夠味了。這些串燒,做得絕對出色,一流。

有食友說印尼餐廳的出品也不錯,但印象中仍不及這裡的出品,至於誰勝誰負反而是其次。始終,這次來的目的,就是要吃到正宗印尼菜的味道,而不是那裝修華麗的佈置,或是菜色的賣相。對於這次的到來,感到十足的滿意~

(題外話,那時候其實曾要求那位女傭用鮮蝦來代替魚肉,最後出來的效果更勝魚肉呢))
巴東牛肉、粟米餅、珍多冰
燒蕉葉魚
牛肚湯、酸辣煎蛋
雜錦串燒雞、牛、羊、豬
巴東牛肉、粟米餅、珍多冰
燒蕉葉魚
牛肚湯、酸辣煎蛋
雜錦串燒雞、牛、羊、豬
  • 雜錦串燒、酸辣煎蛋、珍多冰、牛肚湯、燒蕉葉魚、巴東牛肉
2008-06-11 30 浏览
同MaMa 慶祝Mother's Day, 一行四人去到哩間餐廳~ 入到去好有懷舊Feel, 見到幾位上年齡的叔叔及一位嬸嬸 ~ 嬸嬸非常熱情, 我們座下就介紹了幾道菜, 我地就order 了:加多加多, 巴東牛, curry 牛腩, curry chicken ~ 都只係一般黃薑飯 ~ 圍住有好多小食, 好得 ~ 值得一試印尼茄子 ~ 味道濃郁, 好食Roti ~ 真係非常非常 Good ~ 新鮮熱辣的 有機會我會再去食過~
黃薑飯 ~ 圍住有好多小食, 好得 ~ 值得一試
印尼茄子 ~ 味道濃郁, 好食
Roti ~ 真係非常非常 Good ~ 新鮮熱辣的
有機會我會再去食過~

Roti
Roti
  • 印尼茄子
2008-06-10 5 浏览
ok啦 ..無我想像中咁好食.我以為哩間野開左咁耐會好好食.有少少失望.吾算抵食亦吾算好食.服務麻麻,, 不過就好在近地鐵.食左個峇里拼盤+薑飯+凍豬古力+凍奶茶.百幾蚊埋單, 食客可以一試.
ok啦 ..
無我想像中咁好食.
我以為哩間野開左咁耐會好好食.
有少少失望.
吾算抵食亦吾算好食.
服務麻麻,, 不過就好在近地鐵.

食左個峇里拼盤+薑飯+凍豬古力+凍奶茶.
百幾蚊埋單, 食客可以一試.
2008-04-04 6 浏览
上星期日12 點零鐘來到佐敦峇里餐廳吃午飯, 一出地鐵站行兩步已經見到自製指示牌指示方向, 再行多兩步就到了. 一入店內, 見到燈光略暗, 客人不多, 只有三數檯, 他們都似是印尼人, 侍應招呼我們坐下. 只有兩個侍應, 一個似中國人, 另一個似印尼人, 未計收錢的老板. 他們的服務一般, 沒有主動向我們介紹菜式, 沒啥表情, 幸好並不是面黑的那一種咀臉, 我想是比較cool 吧!ok, 點菜了, Thxdtsdd 及女友二人只點了兩個菜:1.黃薑飯($58, 有多種餸菜, 薑飯味道很香, 好吃!)2. 峇里拼盤($58, 蟹鉗, 鹵蛋, 帶子, 牛肉餅, 海蜇, 扎肉, 薰魚, 蟹柳, 牛展) 這拼盤抵食, 但味道一般, 例如蟹鉗比較多粉, 冇蟹味, 牛展較"鞋", 蟹柳, 扎肉都係一般貨色, 只有帶子, 牛肉餅, 海蜇較好食!) 埋單$128, 味道ok, 服務也只是及格, 環境也普通, 應該沒有再幫襯的理由了, 不過一試無妨!照片可參考:http://hk.myblog.yahoo.com/thxdtsdd/article?new=1&mid=845

照片可參考:

2008-04-03 9 浏览
又同文迪放工後晚餐, 是晚揀了來佐敦. 其實首要目標係吃甜品, 當然, 點都要先食正餐先食得甜品的.見峇里的評分也不錯, 就試試這家店. 反正過了兩單大野, 吃也能夠吃得輕鬆一點, 吃得多燴麵, 也吃吃一些刺激味蕾的食物.店子在1975年成立, 比小弟仲耐歷史. 既然有這麼長的歷史, 自然環境係比較舊的. 文迪先到, 告訴亞叔兩位, 亞叔話大把位, 自己揀. 揀了個靠牆的卡位, 也算坐得舒服的. 佈置相當得意, 生日快樂! 燈光似足糊塗的礦洞, 也對我們添暖意.要了個印尼大餐, $138一客, 足兩位用, 都好夠食了.印尼大餐$138: 8分, 陣容係相當豐富, 讓我們每樣試小小. 用兩個銀色鐵盤盛著, 其實有點點吃快餐的感覺. 第一個盤包括有椰汁什菜, 巴東牛肉, 牛肉餅, 龍蝦片. 吃印尼野, 最喜歡的係點汁, 用來點龍蝦餅或者撈飯都幾好. 這個餐就有好幾種汁等我們去點.椰汁什菜個椰汁都幾香的, 但係什菜係幾淋的. 凍了之後係幾難吃的. 巴東牛肉應該係比較辣的一道菜, 但係這裡的係不太辣, 對一眾吃得辣的食友來講, 應該係完全不辣了. 不過個汁帶點甜, 幾開胃的, 不錯. 牛肉餅炸

要了個印尼大餐, $138一客, 足兩位用, 都好夠食了.

椰汁什菜個椰汁都幾香的, 但係什菜係幾淋的. 凍了之後係幾難吃的. 巴東牛肉應該係比較辣的一道菜, 但係這裡的係不太辣, 對一眾吃得辣的食友來講, 應該係完全不辣了. 不過個汁帶點甜, 幾開胃的, 不錯. 牛肉餅炸得脆卜卜的. 龍蝦片大大塊, 一人一塊, 不過已經係凍了, 還好係仲算脆的. 見櫃面係有得賣龍蝦片的, 一包$10. 吃不夠的還可以買返屋企再食.

另一個盤就有椰汁雞, 酸辣雞蛋, 紅燜牛肉, 加多加多. 椰汁雞又係上臺時已經係溫溫吞吞的, 吃了一會已經好凍了. 係這裡煲椰汁未夠熱? 雞肉沒有太多椰汁味, 斬得幾碎, 也比較老. 酸辣雞蛋係冷盤來的, 個辣度係幾樣食物中最勁的, 酸酸辣辣的配搭, 幾搶味的. 幸好文迪提醒, 小弟也撇走不少辣醬. 紅燜牛肉用上牛展, 幾淋, 但係個汁比不上巴東牛的汁. 加多加多的菜好像不太新鮮, 不過撈混汁之後, 也沒有太大問題的.

個餐係包一人一客湯. 雞湯幾清的, 但都有點點師傅的痕跡. 羅宋湯就相當酸, 飲了兩口就算了.

餐係跟白飯的, 但係我們就加$8一碟轉了黃薑飯. 黃薑係相當之香, 剩吃也無問題, 用來撈汁也不俗, 怪不得係招牌了.

最後仲包杯餐飲, 要了凍檸茶.

總結: 其實上臺時食物係不錯的, 但不知是否坐正風口, 食物變凍的速度係奇高的, 吃到後期已經係凍冰冰的, 係吃得幾無癮的. 服務方面, 亞叔的態度也幾好的. 價位就幾相宜.

不過, 這辣度又不太似對辦的印尼菜?!
2008-03-27 13 浏览
I always wanted to try this place. Finally, we went there last Sunday. It was packed with people in there. The owner was very friendly and attentive. We ordered Nasi goreng, Bakwan Jagung, chicken and pork Satay. All the food was very nice except the corn cakes. They were too floury for our taste. Overall, we enjoyed the food and we will go there again.