2011-04-14 23 浏览
Went there twice for lunch recently. For the neighborhood, I think it is a nice place for a quiet and casual meal. Not sure why it gets so many negative reviews here.Dishes tried:Curry pork cutlet wtith rice Japanese style beef & onions with rice Grilled eel set lunch Everything was good, including the unusual mashed potato/bacon/corn/carrot mixture that they serve as an appetizer with everything. Strange, but tasty. The Italian coffee was nice and strong - as it should be.The place is not c

Dishes tried:
Curry pork cutlet wtith rice

Grilled eel set lunch

The place is not cheap, but it is not a bad value either considering the spaciosness and relatively calm atmosphere for TST.
2011-04-14
2011-04-03 14 浏览
星期六、尖沙咀、4位好友、early lunch -- 本來去K11, 機緣巧合下到訪重慶大廈的岡田珈琲。既來之,則安之。午餐時段,人不多。餐牌選擇多,價錢不貴,$40起已有交易。點了漢堡扒餐,前菜先來薯仔沙律,一個雪糕球的份量,剛好。主菜可配飯或意粉,漢堡扒略乾,口感似蒸肉餅 ,不太油膩,份量剛好甜品有5款慕絲蛋糕可選,我們的order 有咖啡慕絲、朱古力慕絲、北海道芝士慕絲、及草莓慕絲賣相最漂亮是草莓慕絲、味道最濃是咖啡慕絲、北海道芝士慕絲及朱古力慕絲略甜最後house coffee 作結束,不是配咖啡奶而是cream, 雖然入口感覺較滑,我都是較喜歡配熱奶。Credit card 有優惠,未加一前$68。離開時約2點,一直未full house 的餐廳外排了一圈一圈人潮,看來大家都嗜甜得很。 附註:某些侍應生服務態度一般,要有心理準備她才是客人哦。

既來之,則安之。

午餐時段,人不多。餐牌選擇多,價錢不貴,$40起已有交易。

點了漢堡扒餐,前菜先來薯仔沙律,一個雪糕球的份量,剛好。

附註:某些侍應生服務態度一般,要有心理準備她才是客人哦。
2011-04-02
2:15黎到, 人多到筆墨不能形容, $88 蛋糕放題有幾好食呢?拎飛排隊, 等左2.5 小時, 到4:40pm終於入到去! 每人每次只可以叫兩件蛋糕, 一杯飲品, 食完先可以再order, 限時一小時。好想試日式蕃薯栗子蛋糕, 但係入座後侍應同我地講買晒啦。叫晒全部仲有o既蛋糕, 其中最好食o既係咖啡慕絲蛋糕, 好香咖啡味, 同埋好滑。第二係綠茶慕絲蛋糕, 綠茶味好濃烈, 但係每一層o既質感都唔同。除左呢兩款之外, 其實其他d蛋糕同出面美心買o既差唔多。特濃朱古力蛋糕好似自己o係屋企用cake mix整出黎咁, 好失望。我的朋友黎過一次, 佢話上次無咁多人, 今次真係太多人啦, 等位都等左2.5小時, 只係可以食1小時, 入到去又三種蛋糕都無左朱古力慕絲蛋糕係第三好食, 但係因為多單o既關係, 佢個賣相真係好差。好似比人食左一小角咁, 應該係整出黎o既時候, 除蛋糕側邊o既包裝紙, 唔小心整花咁。仲有綠茶紅豆蛋卷, 好似比人食過咁...味道一般, 可以一試。如果想發洩一下食蛋糕, 或者飲杯咖啡, 都可以黎呢到, 但係不要抱太多期望...因為味道真的一般。再加上排隊2.5小時, 真的不
拎飛排隊, 等左2.5 小時, 到4:40pm終於入到去!
好想試日式蕃薯栗子蛋糕, 但係入座後侍應同我地講買晒啦。

除左呢兩款之外, 其實其他d蛋糕同出面美心買o既差唔多。

差- 賣相 =(
賣相 =(
仲有綠茶紅豆蛋卷, 好似比人食過咁...
味道一般, 可以一試。
再加上排隊2.5小時, 真的不太值得。
citibank card有8.5折!咁多人咁忙, d 侍應真係一腳踢
值得一提, 呢位小姐由派飛, 叫號碼, 帶入座, 落單, 上蛋糕, 佢都一個做晒!
等左咁耐, 據我地觀察, 佢真係應該拎勤工獎!
2011-03-12
2011-03-13 10 浏览
約左2位朋友黎到尖沙咀活方ge岡田咖琲試食蛋糕Buffet2點40分左右到達店舖都要等位可能係星期日ge關係入坐起計只可以坐1hr都算啦, 等位期間行左去隔離一間賣家品ge店望到岡田見到入面bar檯位置冇人坐等左成粒鐘之後終於有位但點知比人安排坐頭先見到一早冇人坐果幾個位坐低都未落order已經覺得凍, D風吹住個頭頂見後面有張檯只係set左3個坐我地就知佢點解有檯都唔比人入, 原來係因為唔夠櫈咁我地就叫佢幫我地轉檯, 點知個waiter死都唔肯, 仲要態度勁差黑晒面!之後仲要講個口差ge藉口話外面好多人等緊位3個位換3個位唔知有咩影響擾攘左一輪最後都有轉比我地前後落左3次order, 試過有甩單情況但其實蛋糕款式好少, 所以都冇追佢幫我地跟總結:食物質素OK, 但服務態度真係好差!埋單時waitress問有冇citibank credit card有卡第2位可獲半價 (正價 $88)最後3人埋單$246
約左2位朋友黎到尖沙咀活方ge岡田咖琲試食蛋糕Buffet
2點40分左右到達店舖都要等位
可能係星期日ge關係
入坐起計只可以坐1hr
都算啦, 等位期間行左去隔離一間賣家品ge店
望到岡田見到入面bar檯位置冇人坐
等左成粒鐘之後終於有位
但點知比人安排坐頭先見到一早冇人坐果幾個位
坐低都未落order已經覺得凍, D風吹住個頭頂
見後面有張檯只係set左3個坐
我地就知佢點解有檯都唔比人入, 原來係因為唔夠櫈
之後仲要講個口差ge藉口話外面好多人等緊位
3個位換3個位唔知有咩影響
擾攘左一輪最後都有轉比我地

前後落左3次order, 試過有甩單情況
但其實蛋糕款式好少, 所以都冇追佢幫我地跟

總結:
食物質素OK, 但服務態度真係好差!

有卡第2位可獲半價 (正價 $88)
最後3人埋單$246
2011-03-13
  • 抹茶紅豆忌廉蛋卷
2011-03-05 19 浏览
沒有時間限制的,建議大家一開始就去。如果唔係,會食食吓好多都無晒。個放題好抵食,連加一,每人ard$100。啲蛋糕一件單叫都要$28,飲品又廿幾蚊杯,食3件蛋糕,飲2杯飲品,已經回本今次我同家姐總共食左9件蛋糕,每人飲左4杯飲品蛋糕唔太甜,唔似一般嗰啲咁漏最鐘意咖啡mousse蛋糕,咖啡味好香家姐話啲蘋果汁似係搭飛機去日本喺飛機上面飲嗰啲咖啡好香好滑。我平時唔飲開咖啡,都飲左2杯食完成日想快啲再去食

放題好抵食,連加一,每人ard$100。

今次我同家姐總共食左9件蛋糕,每人飲左4杯飲品

蛋糕唔太甜,唔似一般嗰啲咁漏

最鐘意咖啡mousse蛋糕,咖啡味好香

家姐話啲蘋果汁似係搭飛機去日本喺飛機上面飲嗰啲

咖啡好香好滑。我平時唔飲開咖啡,都飲左2杯

食完成日想快啲再去食
下午茶
2011-03-02 8 浏览
同6個friend一齊去食蛋糕放題!2:30開始,驚要排隊所以早左去係附近行左陣,等到2:30就即刻入座!食食下望返出去已經好多人排隊~同其他放題唔同,點餐唔係寫紙而係直接order每人一件,食完先可以再叫 有點不便…在場的女經理好似想表現專業咁聽我地order冇寫低,但講到一半佢記唔哂自己走左去入單…………只可以上傳8張照片,上傳唔到全部相……冇心機逐件講啦我地除左泡芙之外試哂全部款式,其中New York Cheese同特濃朱古力蛋糕都係好滯雖然好細舊但好難食得哂……日式鮮果玉子蛋卷(即係蛋蛋卷?)即係瑞士卷…冇鮮果,最入面只有一小塊類似鳳仙雪條入面果種果肉(有一種蛋糕,士多啤梨咬落好似冰咁…)其他都幾好食!只係幾件一碟上,要自己分返落自己隻碟有d麻煩…同埋個女經理好似當我地細路仔咁,態度好差…
同6個friend一齊去食蛋糕放題
2:30開始,驚要排隊所以早左去
同其他放題唔同,點餐唔係寫紙而係直接order
每人一件,食完先可以再叫 有點不便…
在場的女經理好似想表現專業咁聽我地order冇寫低,
但講到一半佢記唔哂自己走左去入單……
……只可以上傳8張照片,上傳唔到全部相……冇心機逐件講啦
雖然好細舊但好難食得哂……
日式鮮果玉子蛋卷(即係蛋蛋卷?)即係瑞士卷…
冇鮮果,最入面只有一小塊類似鳳仙雪條入面果種果肉
(有一種蛋糕,士多啤梨咬落好似冰咁…)
其他都幾好食!
只係幾件一碟上,要自己分返落自己隻碟有d麻煩…
同埋個女經理好似當我地細路仔咁,態度好差…
2010-02-06
2011-01-11 6 浏览
Hot chocolate 都幾好味green tea cake is also good but service is terrible去上次晚飯唔掂,今次去甜品啫, 叫件蛋糕叫杯野飲個waitress 話 加廿二蚊有cake set , ok 叫杯hot chocolate 都幾好味,張單一睇40蚊杯朱古力,吓唔係話cake set 咩,waitress 話唔係喎, 剩係罔田咖啡先係, 唔信可以吡個menu 你睇吖XX , order 個時你唔講明? 話有cake set 見到我哋叫其他野時可以講清楚吖, 最激氣係 不但無apologize la 重話唔信俾個menu 你睇. 我當然同佢話你哋做service 行業一句唔好意思都欠奉. 去大快活同家樂都有句多謝唔好意思啦
Hot chocolate 都幾好味

2011-01-08
  • green tea cake
2011-01-10 6 浏览
一次晚飯叫咗黑豚肉,來到肉質大半肥肉肉質比大快活都不如,食完都唔係complain 啦,只係反映吓啫, 部長仲話我哋呢度的肉係咁, ok ok 啫係唔駛返來啦bye bye sayonara 不再見 係咁先
2010-12-21 9 浏览
另一半見我近排咁辛苦…..所以就帶左我去岡田食cake buffet*哈哈~~望落去個格局唔錯…而且d cake仲好吸引tim!!睇雜誌話3:30-5:30$60幾蚊cake buffet初初我地都係一個人一件咁叫..之後就叫到成 “木台”都係….食到好飽…差唔多咩都試晒~~~~最好味係個栗子cake..同埋double chocolate!!!好吸引!!!唔知係未比較小人去~~服務員都好優閒~~同埋黑面指數超高….希望下次去會好一點啦^^到走個時…就見到開始有人等位lu!!!
睇雜誌話3:30-5:30$60幾蚊cake buffet

初初我地都係一個人一件咁叫..
之後就叫到成 “木台”都係….
食到好飽…
差唔多咩都試晒~~~~

好吸引!!!

唔知係未比較小人去~~服務員都好優閒~~
同埋黑面指數超高….希望下次去會好一點啦^^

到走個時…就見到開始有人等位lu!!!
2010-11-08
everyday from 2:30-5:30 even on weekend dessert buffet, offer valid till 23/12/2010推介抺茶紅豆蛋卷: 好香抺茶味及軟滑, 正日式鮮果玉子蛋卷: 蛋味濃日式蕃薯栗子蛋糕: 有我最愛的栗子, 栗子迷必試普通泡芙: 沒有特色紐約芝士餅: 不過不失抺茶慕絲蛋糕: 本人不是慕絲蛋糕迷, 但覺得還不錯不建議士多啤利忌廉蛋糕: 無味特濃朱古力蛋糕: 有點像brownie, 但怪怪的此外還有飲品供應我們選擇了蘋果汁和日木茶

推介
抺茶紅豆蛋卷

: 好香抺茶味及軟滑, 正

: 蛋味濃
日式蕃薯栗子蛋糕

: 有我最愛的栗子, 栗子迷必試

普通
泡芙
泡芙

: 沒有特色
紐約芝士餅: 不過不失
抺茶慕絲蛋糕: 本人不是慕絲蛋糕迷, 但覺得還不錯

不建議
士多啤利忌廉蛋糕: 無味
特濃朱古力蛋糕: 有點像brownie, 但怪怪的

此外還有飲品供應
我們選擇了蘋果汁和日木茶
2010-12-12
2010-11-28 13 浏览
呢排尖沙咀商場變天,多左好多新舖入主,走在時代最尖端o既PaPaccino都蠢蠢欲動去試一試味。今次就帶咁多位coffeemates去「活方」o既岡田珈琲(即重慶大廈地庫)覓食,等大家滿足下咖啡癮啦!!!一入門口就有個corner,比大家選購甜品鹹食,好似曲奇、西餅、咖啡豆等等…PaPaccino最後精心挑選o左賣相精緻o既咖啡曲奇。看啊!曲奇上面有密密麻麻o既咖啡粒,真係好吸引~一打開包裝,就聞到好香濃o既咖啡味 ,而且曲奇香脆鬆化~口感十足~味道亦都好有層次,嚼完後有咖啡豆粒殘留口中,比coffeemates享受一下after taste~但係曲奇冇預期o既濃郁咖啡味....不過勝在唔太甜太膩。如果配埋杯紅茶,應該會仲好味~而成慣曲奇o既coffeemates都怕,食完曲奇之後,就變左隻"牛油手",但係呢款曲奇就唔會攪到成手油淋淋。價錢嘛.... 8蚊一塊,PaPaccino覺得絕對係可以接受o既範圍總體黎講,PaPaccino覺得都唔錯的,喜歡咖啡甜品o既朋友,下次行街見到呢間鋪頭,不妨入去食番o舊咖啡味曲奇!

2010-10-10
外卖自取
  • 咖啡曲奇
2010-10-08 21 浏览
上次來這間岡田珈琲,大概是一年前的事。那時候食了下午茶,還叫了兩件cake。非常精美的cake,漂亮又好味,印象深刻。這次再度幫襯,叫了兩個晚餐。跟餐的煙鴨胸沙律 - 賣相不錯,味道ok蟹柳忌廉湯 - 沒什麼料,味道一般日式咖喱香草雞扒飯 $68 - 雞扒煎得幾香,咖喱不辣,味道濃,不過有點膩,看起來份量不是很多,但食起來也很飽虎蝦拼西冷牛扒 $88 - 因為虎蝦售完,同意換成兩隻普通蝦。這方面當然有點失望。西冷牛排7成熟,稍微有點韌,和風醬汁味道濃郁,幾得意這餐最滿意,最保持水準的是飲品方面。熱檸檬紅茶得到一整set的用具,一點不馬虎。跟晚餐的迷你蛋糕 - 份量真的蠻迷你的,款式沒得選擇,侍應拿來的兩個都是士多啤梨味道,有點失望。還好兩件蛋糕的味道都ok
上次來這間岡田珈琲,大概是一年前的事。
那時候食了下午茶,還叫了兩件cake。
非常精美的cake,漂亮又好味,印象深刻。

這次再度幫襯,叫了兩個晚餐。

跟餐的煙鴨胸沙律 - 賣相不錯,味道ok

蟹柳忌廉湯 - 沒什麼料,味道一般

鐵板蝦拼西冷牛扒
日式咖喱香草雞扒飯
2010-09-25
12時多, 星期日的下午. 我們算是第3台客, 見waiter/waitress都很忙的prepared something, 原來是為了lunch的dessert buffet.我們很肚餓, 時間又很rush, 所以我地叫了2個curry rice1. curry cutlet pork - 豬切得厚薄適中, 炸粉是薄薄剛好包住豬肉, 只是睇都覺得值95分. 淋上curry sauce, curry 不會是很糊口的, 是希希的那一種. 第一口吃是很有果甜的curry, 再吃幾口, 微微的辣味慢慢地來, 加上有點sticky的米, 感覺很好. 胃部也有微暖的感覺. curry sauce 食得出是用了很多材料去煮的, 有豬肉, 有carrot, 有apple 吧, 食完口內留有小小的果甜.2. curry spawn - 朋友說蝦不太好吃. 而他最初食也說唔好食的, 食多幾口當辣味慢慢上來的時侯, 他改了口風都說不錯.3. salad : salad夠凍, potato做得不錯, 只是辣左小小吧了. 幾refreshing的一個salad, 小小一球,食完已一半full了.4. str

4. strawberry mousse cake : 非常有surprise的一個cake. 買相不好, 但非常濃既strawberry味, 帶點sour, 很refreshing 的一個cake.

5. coffee - coffee做得很好, 可惜沒有brown sugar及coffee是配fresh cream而不是milk. 可能是日式吧...對我來說coffee是100分, 但沒有milk及brown sugar我就扣它20分吧....

p.s. 見到別人的pasta, 買相很好, 我估一定是做得很不錯的. 所以我下次一定會來try它的pasta及cake buffet.
2010-09-19 5 浏览
之前係活方食野 , 發現原來有間裝飾得好古典既蛋糕店 , 而9月又有優惠 , 所以好想試下.其實果晚已經上左openrice睇下食評 ... 發覺原來大家都覺得唔係好惦!不過環境真係幾吸引 + 蛋糕櫃好靚 + 見佢有個$68 cake set , 於是琴日同屋企人去試.當然唔會抱好大既期望.咖啡 + sandwich 如果要求唔高 , 都尚算okay. 不過蛋糕就真係唔得喇!佢星期日仲有一個$88蛋糕飲品放題 ... 相信quality更差!冇下次!
當然唔會抱好大既期望.

冇下次!
咖啡味比較淡 , 煙salmon + 吉烈黑豚三文治幾好
個樣可能厄到下人 , 但味道真係唔得
最差就係佢 , 完全唔係綠茶味!
不過環境的確唔差
2010-09-18
不過環境的確唔差
2010-09-11 7 浏览
1. 洋風漢堡扒飯$75 ~ 餐湯很清,沙律中有通粉及菜絲,而份漢堡扒又大又厚,燒汁味道剛剛好,不過日本飯則煮得淋了少少.2. 咖喱吉列豬扒飯$95 ~ 可能豬扒太薄,所以炸到很乾,咬落太硬,而咖喱汁過甜,不太好味. 凍咖啡就一般,沒有想像中好飲.甜品的蛋糕不過不失,起碼沒有超甜感,反而有雞蛋香.
甜品的蛋糕不過不失,起碼沒有超甜感,反而有雞蛋香.
2009-11-12