2018-12-24 158 浏览
水晶餚肉望落去已經覺得好足料,而且好厚切,應該有1.5-2cm厚。咬落去味道剛剛好,唔會太鹹,我之前試過另一間的水晶餚肉非常鹹,食一塊就要飲一杯水。不過而家係冬天,所以都係食返熱的食物開心一點。另外點左煎餃,有好多款口味可以選擇,每一隻都煎得好香好脆,表面係金黃色好靚。裡面餡料都好多好足料,又有肉汁。水餃皮厚度都可以接受,如果可以再薄一點會更好。鍾意食餃子的話仲可以買店家提供的生餃子俾買返屋企自己整。
鍾意食餃子的話仲可以買店家提供的生餃子俾買返屋企自己整。
2018-12-24 102 浏览
天氣寒冷,寒風襲港,上班受了氣,諸事不順利,真想降溫又降火氣。午飯時間該是最放鬆的時候,與其頂着寒流在街上找餐廳,再匆匆趕回公司,朋友介紹附近有間餃子店。出餐快,暖氣重! 一來,我已經點了雞絲拌麵,舒舒服服坐着吃,掃走煩悶。這個拌麵一流,份量適中,味道濃而不過,麵條爽口,雞肉嫩爽,整體都很好,再加多一份餃子🥟。上班受的氣一掃而下,回味無窮。 還有很多特色選擇,都是來自中國特色美食。不愛吃雞的朋友,沒關係! 還有很多樣同事們吃過都係好評👍🏻 餃子一定要吃,皮薄餡靚,多汁鮮甜!
  • 手撕雞
最近天氣驟降,心情亦變得有點冷下來,這時候,一定會想吃一些暖入心的東西,不然,手腳會變得非常冰冷,四肢發抖。這天的中午,當同事們料吃什麼的時候,各有不同的意見,還是提議吃平常吃的那些,所以今天想試一些未試過的餐廳。那天,突然經過一間店,穿出大量暖氣,香噴噴的餃子味,在寒冷天氣情況下,立即決定就入呢間餐廳。裝修簡樸得來純潔,亦帶點小時候內地生活吃的特色小菜的店。看完餐單,我點了一個擔擔麵,很快就來到,煙霧離漫,香噴噴,亂粒粒。急不及待要吃筷了。擔擔麵,麻醬辣油,濃郁鮮香,香辣開胃,每吃一口,都叫味蕾跳躍起來。最重要的是,在這寒冷的天氣下吃相戀戀的擔擔麵,感到非常溫暖窩心,令下午的工作都充滿着熱能。未來,也成為了我和同事們午餐的地方。
  • 擔擔麵
2018-12-19 80 浏览
今日個appointment 取消左,甘開心既事梗系要搵d好野食賀一賀佢拉,想食d中式野,見到間餃子店,好似又幾好,諗都五諗就入左出,環境好鮮明,睇個menu就覺得冇揀錯,今日點左一份蕃茄餃子同西洋菜餃子,夠曬健康,岩曬減緊肥既我,都幾特別既配搭,餃子識食既梗系食煎餃,餃子皮好薄,睇得出師傅用心制作,功力五淺,煎出來果種香口,配蕃茄好juicy , 咸中帶酸令人口水直流,胃口大開。配西洋菜就好有田園風味,平時好少食菜既我都好回味,下次帶多幾個朋友來幫襯
2018-12-15 73 浏览
星期六梗系要食得好d豐富d,太子搵食期間,發現左一間中國地道傳統餃子店,裝修簡約純樸,實而不華,tea time 兩條友都忍五住嗌左四個餸,醉雞、酸辣湯、涼拌海哲,擔擔麵,望張相都覺得正,冇計拉。醉雞五會只著重多酒味,雞肉嫩滑五鞋,酒的適量好帶得出雞的鮮味。酸辣湯好開胃,五似泰式冬蔭功,keep 住都想繼續飲,酸辣調和得好平衝,值得一讚。凍食我都ok,我個朋友就勁中意,五停甘食,好似驚我會同佢搶甘,最多咪叫多份😂擔擔麵我至愛,麵質彈牙,麻醬辣油,濃郁鮮香,完全想飲埋個湯🤣
見網評唔錯, 結果中伏了。寫好點心紙, 有個類似老闆的人看見我舉手也不理會。結果等了10分鐘,才有人收單。點了兩樣菜山東燒雞 - 冷的, 十分柴皮, 中伏之作白菜馬蹄餃子 - 白菜馬蹄太多, 豬肉太少。同枱有其他人一齊食結果 有個類似老闆的把餃子送給其他人, 別人說不是他們。 然後我說應該是我的 結果那個類似老闆黑臉說了一句「係你又唔出聲! 」客人黎消費不是來受氣的! 上錯菜比客人已經不夠專業, 還要將責任推卸比客人。以後無下次 !
見網評唔錯, 結果中伏了。
寫好點心紙, 有個類似老闆的人看見我舉手也不理會。
結果等了10分鐘,才有人收單。

點了兩樣菜

山東燒雞 - 冷的, 十分柴皮, 中伏之作
白菜馬蹄餃子 - 白菜馬蹄太多, 豬肉太少。

同枱有其他人一齊食

結果那個類似老闆黑臉說了一句「係你又唔出聲! 」

以後無下次 !
2018-11-30 105 浏览
適逢又踏入番讀書既日子,又番工又讀書真係非一般既忙,今日同同學傾完project,諗住大家食完野就番去溫書趕project,朋友介紹話呢間d餃子好食,咁就跟埋佢去試下,鋪頭裝修唔係特別靚,都係地道小店既樣子,朋友話呢到d野大件又抵食,其實我成日都無食過野好肚餓,就想叫個豬扒麵!而朋友就叫左香芹餃,一黎到見到兜麵好大兜,仲要有好多菜!依家出去食飯好少地方會比咁多菜,豬扒都好大塊,醃得好入味,係真係幾好食!朋友果然無介紹錯!😏
2018-11-18 122 浏览
呢間餃子🥟店,係我地誤打誤撞行行見到,我地去到既時候已經係1:30左右,門外依然有好多人等位,對於鍾意食既我,係唔係會怕等位,等左一陣就入一去。入到去都有好多唔同種類既餃子,我地今次就揀左蕃茄鮮肉水餃麵、同雙拼煎餃(白菜馬蹄、香芹鮮肉)由於番茄🍅鮮肉水餃需時較快,所以早先黎到。起初,覺得用番茄包水餃有點怪怪既組合。但咬完一啖之後,就好有驚喜。味道非常夾之餘、番茄味好出。真係好好食。之後黎左個擔擔麵,我個人唔太鍾意食擔擔麵既花生味。但我朋友覺得呢碗麵都好好食。 最後,終於到我最期待既煎餃,每一隻都煎都好脆口、裡面餡料都好足、又有肉汁。不過,水餃皮略嫌太厚,如果再薄身一點點,就會更好。順帶一提,呢間餃子鋪真係人手一隻隻咁包。仲可以買生餃子返屋企,自己整添

由於番茄🍅鮮肉水餃需時較快,所以早先黎到。
起初,覺得用番茄包水餃有點怪怪既組合。
但咬完一啖之後,就好有驚喜。
味道非常夾之餘、番茄味好出。真係好好食。

之後黎左個擔擔麵,我個人唔太鍾意食擔擔麵既花生味。

但我朋友覺得呢碗麵都好好食。

不過,水餃皮略嫌太厚,如果再薄身一點點,就會更好。

2018-11-11 101 浏览
早2日去完花墟買花之後實在太肚餓,忍唔住係附近搵嘢食醫肚。原來太子有好多美食,真係令人花多眼亂,最後揀左呢間山東餃子店,因為有我好鍾意既酸辣湯麵同餃子😍由於實在太肚餓,所以個餃子無影到相就已經食完哈哈。餃子有好多款選擇,皮薄餡多~酸辣湯麵一開頭見到個價錢唔係好貴本來以為唔係好大碗,結果一黎到第一個感覺係物超所值!因為裡面有超級多料,好正!個湯底酸酸辣辣好開胃,唔會過份辣所以好適合香港人口味。麵條吸收左湯底的酸辣味,好入味,真係忍唔住一口接一口。而且而家開始秋天,食完真係感覺暖笠笠得黎又唔會辣到出汗,very good!鍾意食酸辣既人應該會好鍾意~

前幾日趁放假去左太子探阿嫲,下午見餓餓地就同左細佬落街食下午茶,去左附近呢間山東餃子店😂 見都幾多人,所以試下啦!我叫左 津白鮮肉水餃麵😊 想食得清淡啲!麵條好彈牙,唔會太林一pat pat, 最好食係津白鮮肉餃,皮唔厚,津白配肉加湯,一啖過,好清新!湯唔多味精,食完唔口渴👍🏻 讚!至於細佬, 就叫左西洋菜鮮肉煎餃🙈 佢本身鍾意食西洋菜,所以一見到就叫左!我覺得幾有創意, 因為坊間西洋菜餃好似冇乜地方有🙈🤣 一上枱, 就聞到好香嘅餃子味,可能煎過,所以食落好香口,西洋菜 “chok chok”聲,香味好岀,可以煎過,我覺得比湯餃更好食✌🏻😂 忍唔住食左幾粒🤭 整體來講, 幾滿意!

整體來講, 幾滿意!
  • 煎餃
2018-10-31 111 浏览
琴日行完過花墟果邊買野,見肚餓,諗住搵間近近地既餐廳填左肚先,順便下午繼續血拼買衫換季😌由於時候都唔早,望一望個鐘都已經2:25分,店員一早放好左下午茶優惠比我地,我叫左西洋菜餃,朋友叫左羊肉餃!估唔到佢d餃子咁大隻,我平時都好鍾意食餃子,好少見到咁大隻咁足料,咬落去見到西洋菜之餘仲有多多肉,配埋西洋菜既肉汁就好香👍🏻朋友叫既羊肉餃都好正,本身我怕羊肉太蘇所以唔敢叫,但佢既羊肉食落都幾嫩口,都幾新鮮,仲要下午茶真心抵食!岩晒我呢d窮學生😆
2018-10-21 229 浏览
小時候的我每次幼稚園放學都會到一位山東阿姨 家裏等媽咪放工,這位山東阿姨好好人,每日都會做好好味的餃子和麵條給我吃,所以我對餃子都有一份情意結。 星期六晚上行行下街見到有一間山東餃子館, 突然令我諗起山東阿姨的餃子,所以立即入去尋找返小時候阿姨煮餃子的味道。 小店入面餃子款式選擇算多, 還有小吃類和串燒等等, 我今次點了雙拼餃$44 (香芹鮮肉餃子& 牛肉餃子), 炸醬麵$42,五香牛肉麵$46,羊肉串$24,凍豆漿$10,熱柚子茶$10。香芹鮮肉餃子的芹味好香,皮薄餡靚肉汁juicy。牛肉餃子反而吃不到牛肉的鮮味,感覺普通。炸醬麵的麵質煙韌彈牙,但是肉碎沒有味道。五香牛肉麵的牛肉都算林,麵的質地和炸醬麵的一樣。羊肉串比較細串,沒有羊肉的騷味,椒鹽粉多。熱豆漿味道正常, 但是熱柚子茶實在太淡了, 好似白開水多少少味道這樣。整體來說小店細細間,但都算乾淨整齊,餃子的味道中規中矩。

香芹鮮肉餃子的芹味好香
香芹鮮肉餃子和牛肉餃子

炸醬麵的麵質煙韌彈牙,但是肉碎沒有味道。
炸醬麵

五香牛肉麵的牛肉都算林,麵的質地和炸醬麵的一樣。
牛肉麵

羊肉串比較細串,沒有羊肉的騷味,椒鹽粉多。
羊肉串

豆漿和柚子茶

整體來說小店細細間,但都算乾淨整齊,餃子的味道中規中矩。

2018-10-20
香芹鮮肉餃子和牛肉餃子
2018-10-13 103 浏览
放假去咗太子附近學英文,放學之後經過酒吧街附近諗住搭車嘅時候見到呢一間山東餃子鋪,見到就肚餓啦,諗住填一填肚,所以行入去✌🏻地方唔算好迫,而且有得食下午茶餐✌🏻我叫咗韭菜豬肉餃,因為天氣都幾熱,所以加咗杯豆漿,同埋叫咗至愛嘅金玉滿堂豬肉餃,其實係粟米黎✌🏻✌🏻韭菜豬肉餃一出場就已經好香,而且好大粒,食落去韭菜同埋𥚃面既肉都好濃味👍🏻 而且皮好薄,一啲粉感都冇,啲香味滲晒出嚟,我有幾次咬唔切就吞左,追住食😋 再配埋豆漿一齊,感覺好消暑👍🏻至於粟米肉餃子,粟米連肉碎一齊食,超有口感,粟米好甜又入味,一啖咬落去就出汁!而且有一種清新感,啖啖肉當中多一點健康嘅感覺~正!整體來講算唔錯,本身諗住填下肚,但係果然有驚喜😍👍🏻

整體來講算唔錯,本身諗住填下肚,但係果然有驚喜😍👍🏻
  • 餃子
2018-09-29 170 浏览
其實平時行經太子也會路過此店! 但之前一值未有機會入去食野!! 今天同事食神建議到此食tea, 所以有幸首次來此用餐!!!一個下午茶餐由36至40元不等, 凍飲加3元!! 價錢不算貴!!自己喜歡比較傳統, 所以叫了韮菜豬肉水餃! 而一大班人的好處就是可以大家互相交換食物!! 所以今次也品嚐了素餸和白菜豬肉餃!同事覺得素餃好好食! 不過自己還是喜食有肉味的水餃!始終味道會比較濃和香!! 此店的水餃雖然不是上佳之作, 但都不算太差, 水餃的餡料味道不錯, 但肉味不夠香, 仍有改善空間!! 至於杯凍檸檬茶, 算是合格之作!

2018-09-28
2018-09-27 85 浏览
這天,很想吃一些與平日不一樣的東西,不想又再吃,韓,日,西,特色小菜難找呀。行下行下發現到一間感覺很像以前小時候外婆經常帶我去吃的小店,山東也是我的家鄉,憑著直覺,就已經走進去了。坦白說,我一直都覺得好多標記住當地特色既美食,都已經失傳了。中國有很多道地美食,小菜,經過時代變遷,傳上傳,已經找不回曾經。 今日就希望分享一下,失傳的山東味道在那兒! 手撕雞? 很多人吃過,山東手撕雞又有幾多人真正吃過? 重點在於先醃漬炸過再蒸! 讓人一口接一口難以自拔! 小食又可以,送飯又可以! 再黎分享多一樣! 水晶餚肉!乃屬江蘇鎮江市一道傳統名菜! 光滑晶瑩,肉紅皮白,入口肥而不膩!一個店鋪,多款失傳菜式! 這裡還有很多餃子,麵。正! 下次要試埋!
手撕雞? 很多人吃過,山東手撕雞又有幾多人真正吃過?
重點在於先醃漬炸過再蒸!
讓人一口接一口難以自拔!
小食又可以,送飯又可以!
再黎分享多一樣! 水晶餚肉!
乃屬江蘇鎮江市一道傳統名菜!
光滑晶瑩,肉紅皮白,入口肥而不膩!
一個店鋪,多款失傳菜式!
這裡還有很多餃子,麵。
正! 下次要試埋!
  • 手撕雞
  • 水晶餚肉