2021-09-05 654 浏览
熟成魚生丼原來熟成嘅意思係,會先在「熟成櫃」用四至七日喺特定嘅濕度同埋溫度加工處理刺身/條魚~ 🐟 師傅話,會令到肉質更加淋,魚味更加突出,我係認同嘅角切雜錦魚生丼$88 4.2材料的而且確幾豐富,雖然冇三文魚,但係有吞拿魚,油甘魚,池魚、連一般比較少見嘅章魚、熟蝦都有。感覺都幾抵食。另一碗我就無食到多,係朋友嘅~ 但係第一次食到唔係蒲燒醬汁嘅鰻魚,to my surprise,可能係因為熟成咗,都有幾特別嘅鮮甜味。朋友另外話魷魚🦑都幾好食😋不過,以便丼價錢嚟講,如果我真係坐喺度堂食,我就覺得有啲貴。坐喺度張凳就唔係好舒服,唔會主動提供茶水 🍵 又不過,服務態度就真係好好,問到嘅,都好樂意主動斟俾你,中(我有自己杯)
熟成魚生丼

角切雜錦魚生丼

角切雜錦魚生丼$88 4.2

2021-09-05
角切雜錦魚生丼
2021-04-08 1981 浏览
𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊 𝑻𝒊𝒎𝒆🍣呢間小店嘅老闆係嚟自北海道 可以食到正宗日本風味🇯🇵唔好睇佢細細間 由用料去到製作都好用心💯呢到嘅飯係用咗福井產米 再用日本土鍋去煮 煮出嚟嘅米帶光澤 食落軟綿帶點煙韌 仲香甜啲🍚.📌四式腐皮壽司 $68賣相好colourful打卡啱晒🙌🏻四款包括:芝士牛油果蝦,芝士車厘茄,梳乎厘蛋糕鰻魚,三文魚子蟹子😻腐皮偏薄身 食落唔油膩😛牛油果蝦嗰款辣辣地 幾特別🥑車厘茄係自己醃嘅好清甜🍅鰻魚同平時唔同口感幾彈牙🤣.📌芝士三文魚蛋糕玉子壽司 $48呢款應該係呢到嘅gimmick✨以為佢係甜品 nono🍮蛋糕係用咗新鮮蝦茸同日本雞蛋嚟整🥚蝦肉去殼挑腸再打茸 撈埋蛋白霜去焗 好有心思💓蛋糕口感好似梳乎厘咁🥞蛋糕鬆軟帶甜味 同芝士三文魚好夾🥰.📌粟米中卷壽司 $38粟米用刀起肉 再排到好整齊咁整成卷物嘅外層 再輕輕炙燒🔥食落冇乜炙燒味🙈整體食落味道偏淡😢.📌他他醬炸雞便當 $78日式唐揚炸雞係用咗雞髀肉🍗切得又厚又大 用咗蔬果汁醃足一晚軟化 不過我自己覺得肉質腍咗少少🤏🏻炸粉用咗小麥粉,粟粉,發粉去增加脆度🤩再用上日產花生油 分咗兩鍋嚟炸 一悶一猛 炸出嚟外皮薄脆 內裏嫩滑多汁😈
𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊 𝑻𝒊𝒎𝒆🍣
📌四式腐皮壽司 $68
四式腐皮壽司

📌芝士三文魚蛋糕玉子壽司 $48
芝士三文魚蛋糕玉子壽司

📌粟米中卷壽司 $38

📌他他醬炸雞便當 $78
日式唐揚炸雞係用咗雞髀肉🍗切得又厚又大 用咗蔬果汁醃足一晚軟化 不過我自己覺得肉質腍咗少少🤏🏻炸粉用咗小麥粉,粟粉,發粉去增加脆度🤩再用上日產花生油 分咗兩鍋嚟炸 一悶一猛 炸出嚟外皮薄脆 內裏嫩滑多汁😈配料仲有玉子燒,梳乎厘蛋糕,沙律菜,自家糖漬番茄仔同紅酒啫喱,腐皮,薯蓉仲有意粉🍝一定夠晒飽🤰🏻

📌白提子梳打 $23
就係普普通通嘅提子梳打水🍇
白提子梳打

四式腐皮壽司
芝士三文魚蛋糕玉子壽司
白提子梳打
2021-03-27 670 浏览
放學去奧運個邊行下,見到呢間新開日式餐廳,主力做外賣,一於入去試下~ 等餐期間同老闆娘阿 Cat傾左陣計,原來老闆山口先生來自北海道札幌,之前做過高級日本料理,兩口子希望用合理嘅價錢,為客人帶黎高質嘅日式美食👍🏻🍱 他他醬炸雞便當 $78係即叫即炸嘅👍🏻 老闆娘好貼心咁將便當蓋剪開一個窗口仔,等啲炸雞唔會焗到腍曬。炸雞脆度十足,炸粉香口,雞肉肉質嫩滑多汁,而且幾大舊😋 白飯係用福井產米,再攞日本土鍋黎煮,食落飯粒飽滿結實。另外仲有麵、腐皮飯、玉子燒等,其中滑蛋充滿芝士香味,好驚豔🥰🍰 北海道芝士綠茶蛋糕 $48新推出嘅產品梗係要試下!芝士個層嘅味道濃郁,口感順滑。綠茶個層有回甘,唔會苦澀🍵整體嘅口感係比較緊實綿密,飽肚又好食😋老闆娘最後溫馨提示小心便當蓋界手,仲將熱嘅便當同凍嘅蛋糕分開袋👍🏻 見到兩口子各司其職,係一間有人情味嘅高質小店💯

🍱 他他醬炸雞便當 $78

🍰 北海道芝士綠茶蛋糕 $48

外卖自取
今晚朋友約左小妹去大角咀飲野, 飲野之前緊係要食d野先😊, 經過見到E間山口屋嘅腐皮壽司好似幾正咁就入去望下🤭!🌟四色腐皮壽司🍣👍🏻四色腐皮壽司配搭新穎, 分別有魚籽三文魚子, 牛油果大蝦, 鰻魚玉子同漬蕃茄, 食落非常足料, 腐皮香甜極juicy, 件件都做得好出色, 小妹尤其中意漬蕃茄同腐皮E個配搭, 酸酸甜甜好開胃!🌟栗米中卷壽司🌽🍣👍🏻另一款創意壽司上面有塊燒過嘅栗米🌽, 焦香味甜爽脆, 中間係薯蓉, 味道幾夾, 多重口感好好味!🌟天婦羅蝦蛋糕玉子壽司🍤🍣上層係梳乎里蛋, 質感Q彈口感軟綿綿帶點甜味, 入面嘅天婦羅蝦炸得幾酥脆, 味道唔錯!🌟他他醬炸雞便當🐔🍱便當有好多唔同嘅配菜, 有意粉, 紅酒啫喱配漬蕃茄, 薯蓉, 軟芝士, 腐皮同梳乎里蛋, 小妹覺得紅酒啫喱配漬蕃茄超好味, 兩者味道好夾, 口感多重而且酸酸甜甜好開胃, 炸雞大大件, 炸皮夠薄夠脆, 肉厚勁juicy!🌟芝士綠茶蛋糕🍵🧀🍰芝士味幾濃厚帶淡淡嘅綠茶香, 口感軟滑!

🌟四色腐皮壽司🍣👍🏻

🌟栗米中卷壽司🌽🍣👍🏻

🌟天婦羅蝦蛋糕玉子壽司🍤🍣

🌟他他醬炸雞便當🐔🍱

🌟芝士綠茶蛋糕🍵🧀🍰
芝士味幾濃厚帶淡淡嘅綠茶香, 口感軟滑!
2021-03-18
  • 栗米中卷壽司
  • 四色腐皮壽司
2021-03-20 500 浏览
最近發掘了的驚喜日式家庭小店✨,位於大角咀富多來商場的地鋪,是一家充滿愛的小店山口屋 。小店大廚是來自北海道的,而太太就是香港人✨兩口子經營著地道的家庭料理。餐牌有不同和式便當,選擇也很多!令人眼花撩亂!除了一般便當之外,全港獨創的梳乎厘蛋糕壽司和粟米壽司也是相當驚喜!梳乎厘蛋糕不是甜的。加上蝦茸和日本蛋而做的玉子燒,鬆軟可口。特別特別!另外新推出的鰻魚飯即叫即燒,啖啖肉又厚身。配上來自🇯🇵北海道的白米,煙韌軟糯,很有去了日本的感覺呢。份量也不少!另外,他他醬炸雞便當拎到回家仍然好多汁!炸漿香脆,他他醬相信是自家調配的,就連便當的前菜都好有心機。最喜歡的是薯仔沙律同荔枝啫喱漬小蕃茄🙂所以食完第二日立即喺office 組團叫外賣!送到來同事都好滿意!支持一下小店!

餐牌有不同和式便當,選擇也很多!令人眼花撩亂!
加上蝦茸和日本蛋而做的玉子燒,鬆軟可口。特別特別!

2021-03-18 777 浏览
大角咀有好多特色小店,今次經過一間日式小店便當,細細間店舖門外設計日系風格,裏面裝飾放置日本公仔擺設,燈光好柔和舒適感覺🎐之前了解小店嘅故事,原來係一對夫婦山口先生同山口太太經營,山口先生係一位大廚喺店內最主要負責日式便當、壽司同甜品,山口太太負責舖頭運作,兩夫妻真係好溫馨呀😍櫥櫃裏面所有嘅食物真係好吸引,全部都係自創食物,睇見都忍唔住要order便當同埋甜品外帶返屋企食😌✨鰻魚丼鰻魚丼係小店新推出便當,我係一位鰻魚控見到必定會試😆 我就order左半條鰻魚丼,鰻魚肉質好嫩滑,裏面嘅魚油慢慢滲配埋特別上福井產米口感軟潤有嚼口,而且甘香帶甜❤️👍🏻✨粟米薯仔沙律壽司粟米壽司好似軍艦好多材料,煙燻過嘅粟米甘甜,飯裏面包咗薯仔、日式沙律配合特別上福井產米,每一啖食到甘甜有嚼口層次好豐富,難怪小店推介之一👍🏻✨✨北海道雙層芝士蛋糕最後一款極力推介大家試吓✨亦都係店舖大熱芝士蛋糕❤️蛋糕中間既忌廉打到好軟滑 ,雙層芝士更加豐厚綿密,一啖食落去超鬆軟,令我諗翻起去日本旅行嘅時候食一件芝士蛋糕同一樣口感,下次嚟我一定會再encore😍✨ 綠茶朱古力火鍋另外新推出左堂食嘅綠茶朱古力味嘅火鍋,有棉花糖、日式

之前了解小店嘅故事,原來係一對夫婦山口先生同山口太太經營,山口先生係一位大廚喺店內最主要負責日式便當、壽司甜品,山口太太負責舖頭運作,兩夫妻真係好溫馨呀😍

✨鰻魚丼
鰻魚丼係小店新推出便當,
我係一位鰻魚控見到必定會試😆

✨粟米薯仔沙律壽司

✨北海道雙層芝士蛋糕

✨ 綠茶朱古力火鍋
另外新推出左堂食嘅綠茶朱古力味嘅火鍋,有棉花糖、日式丸子、蜂蜜蛋糕,士多啤梨同香蕉,點重特製綠茶芝士蛋糕,綠茶🍵芝士雙重口味甘香濃郁,火鍋煮到白朱古力同綠茶溶化配棉花糖中和左甜味道,坐喺度同朋友一齊食好chill呀😍✨

2021-03-11
  • 北海道雙層芝士蛋糕
2021-03-13 322 浏览
響奧運站附近行街,行到肚餓去左大角咀食野,見到有間小店,裝修得好靚,所以去試下😋😋果然有驚喜,店舖細細,但食物既選擇都唔少,仲有特別嘅野食👍🏻👍🏻🌟 什錦天婦羅便當 ($88)即叫即炸,炸得乾身,無油,炸得好好👍🏻👍🏻便當有天婦羅有菜,茄子🍆,蕃薯🍠,魷魚🦑,蝦🦐,相當豐富😋菜炸得香脆,咩感好似食緊薯片咁😂蝦肉新鮮,爽口彈牙,粉漿唔厚,外層炸得香脆😋😋🌟粟米中卷壽司 ($38) x 芝士鰻魚($48)粟米響上層,包住薯仔沙律,好特別既一款壽司芝士鰻魚,上面一層係蛋糕,甜甜地,壽司中間既鰻魚,原來蛋糕同鰻魚壽司都可以好夾,創意同味道係一流😋😋🌟 拖羅蓉中卷壽司($58) x 原味炸雞($36)拖羅蓉新鮮,拖羅蓉份量多,中間加上醃蘿蔔,多左一份口感👍🏻👍🏻炸雞即叫即炸,同我想像既炸雞係唔同,因為佢係一個球體,而且好大粒,炸到外脆內軟,雞肉嫩滑,必點😋😋

🌟 什錦天婦羅便當 ($88)

即叫即炸,炸得乾身,無油,炸得好好👍🏻👍🏻
便當有天婦羅有菜,茄子🍆,蕃薯🍠,魷魚🦑,蝦🦐,相當豐富😋
菜炸得香脆,咩感好似食緊薯片咁😂
蝦肉新鮮,爽口彈牙,粉漿唔厚,外層炸得香脆😋😋
天婦羅便當

🌟粟米中卷壽司 ($38) x 芝士鰻魚($48)

粟米響上層,包住薯仔沙律,好特別既一款壽司
粟米中斷壽司
芝士鰻魚

🌟 拖羅蓉中卷壽司($58) x 原味炸雞($36)

拖羅蓉中卷壽司

拖羅蓉中卷壽司
  • 粟米中卷壽司
  • 什錦天婦羅便當
2021-03-10 131 浏览
My brother stumbled upon this little shop at random. It has become his favorite takeout place ever since. It’s run by husband and wife team. The chef (husband) used to work at 田舍家. Must order items include the deep fried chicken, chicken and egg rice and the beef rice. Desserts are good too- esp the creams brûlée (which I normally don’t like).Beef was cooked just right, very tender. Went very well with the sauce and Japanese egg. Fried chicken was crunchy and not oily. Meat inside very juicy and
Beef  rice

Fried chicken was crunchy and not oily. Meat inside very juicy and tender.
Off the menu item is the crab. It’s simply boiled, very juicy with the crab vinegar sauce.
In summary: made with love by talented chef. Worth traveling all the way to get takeaway.
Beef  rice
2021-03-09 157 浏览
有啲餐廳就算係街坊都未必知道有,想知大角咀有咩好食就應該睇吓時常捐窿捐罅嘅大胃介紹喇!喺富多來有間專賣北海道創意料理嘅外賣店,食開普通日本嘢嘅朋友應該嚟explore吓腐皮可以玩到有咁多花款,仲要件件都令人流晒口水,點都要食吓,蕃茄芝士嘅配搭好醒胃,牛油果同蝦嘅組合非常新鮮壽司除咗用紫菜披衣,原來粟米都得,效果出奇地好,爽脆嘅外表裹住綿綿嘅內餡,沙律薯蓉同芝士嘅交織確實回味唔好睇拖羅飯好似簡簡單單,混埋溫泉蛋同漬物,呢種諗法確係深思熟慮,蛋汁混和拖羅蓉,質感味道都昇華唔好忘記精心調製嘅醬汁,嗰陣麻香更加令人識得欣賞日本靚米仲有熱食都好出眾,炸雞超級大件,而且肉質嫩滑到不得了,炸粉爽得嚟又唔嚡,美味しいね之前幫襯都唔覺,原來佢地有賣甜品㗎,抹茶控應該嚟試吓,雙層嘅抹茶芝士蛋糕唔係度度有,呢件幸福感實在係爆燈

四式腐皮

溫泉蛋拖羅茸丼飯

唔好忘記精心調製嘅醬汁,嗰陣麻香更加令人識得欣賞日本靚米

北海道雙層芝士蛋糕

2021-03-09
四式腐皮
北海道雙層芝士蛋糕
2020-11-08 724 浏览
日本米飯配上拖羅及溫泉蛋,口感一流,米飯硬度適中,唔會因為放入雪櫃而過硬。估唔到拖羅跟溫泉蛋咁夾,口感好滑,份量好啱女士食,男士就可能覺得唔夠飽。溫泉蛋拖羅茸丼飯

2020-11-08
5 分钟 (外卖自取)
2020-09-10 1282 浏览
睇到店主篇報導, 話好愛老婆, 係日本男厨又做過田舍家, 自己又住大角咀所以就黎買外賣試下。買左2份外賣, 炸雞及明治牛肉薯仔餅牛肉餅好有驚喜, 唔知係咪個個日本厨師煮可樂餅都好味, 因為呢個餅真係好好味, 香脆得嚟入面又柔軟。反而炸雞雖然好食, 不過未夠咁驚喜。我覺得要試羊肉煮, 因為呢個係北海道特色, 厨師係北海道人來, 所以應該好有心機做好。畢竟店內好清潔, 所以食得十分安心, 絕對會再幫襯。
買左2份外賣, 炸雞及明治牛肉薯仔餅
畢竟店內好清潔, 所以食得十分安心, 絕對會再幫襯。
2020-09-10
外卖自取
  • 明治牛肉薯仔餅, 炸雞
2020-08-30 1101 浏览
特登慕名而嚟試下山口屋究竟係咩味道! 店舖入面餐牌好少嘢食 所以叫咗左唔使等嘅,最後揀咗溫泉蛋拖羅丼飯... 個賣相ok嘅, 拖羅冇咩味道,而且唔係配搭wasabi豉油, 係配搭麻油豉油😅 係有少少特別, 但唔算話好好食😅😅😅 88蚊一個拖羅丼飯, 以為質素會好鮮味, 但係如果山田屋係想做高質嘅話,呢隻拖囉唔應該入貨,真係無味😣 下次再試埋其他熟食
特登慕名而嚟試下山口屋究竟係咩味道!
店舖入面餐牌好少嘢食
所以叫咗左唔使等嘅,最後揀咗溫泉蛋拖羅丼飯...

係有少少特別, 但唔算話好好食😅😅😅

下次再試埋其他熟食
2020-08-29
午餐
身為旺角街坊成日都去大角咀一帶搵好野食🍤🍙🍣行過見到新開左一間裝修靚靚嘅餐廳最近反正限聚令我見到呢間日式外賣店當然要試一試老闆娘非常友善,因為店內食物選擇繁多就叫老闆娘推介,原來老闆係日本人,佢整嘅嘢全部都係正宗嘅日本料理因為選擇好多所以最後選擇左我最鍾意食嘅三文魚火焰壽司刺身飯同疏乎厘蛋壽司,唐揚炸雞壽司同刺身飯當然係非常足料唐揚炸雞非常有驚喜,因為從來未試過喺香港食過咁正宗嘅唐揚炸雞日本嘅味道🍤🍘最後仲有疏乎厘蛋鰻魚芝士壽司我係勁勁勁勁勁勁鍾意佢嘅疏乎厘蛋鰻魚芝士壽司我食好多,我從來未試過原來加蛋係咁夾大大力推比有思鄉病既朋友唔知幾時先可以再去日本可搵到一間價錢合理,高質重點係近我一定再去
最近反正限聚令我見到呢間日式外賣店當然要試一試

壽司刺身飯當然係非常足料

日本嘅味道🍤🍘

最後仲有疏乎厘蛋鰻魚芝士壽司
我係勁勁勁勁勁勁鍾意佢嘅疏乎厘蛋
鰻魚芝士壽司我食好多,我從來未試過原來加蛋係咁夾

大大力推比有思鄉病既朋友

唔知幾時先可以再去日本
可搵到一間價錢合理,高質重點係近我
一定再去

• 疏乎厘鰻魚芝士卷
2020-08-24 736 浏览
今日收工差唔多晚上10:00pm左右、好肚餓😳😳😳見到這家壽司店還有營業所以行入去點左一個餐和兩份壽司,之後返到屋企打開食咗個蛋糕壽司好有驚喜、食得出D壽司米應該係來自日本、口感好好,從來冇諗過一間小店可以做出咁嘅出品,向來甚少打食評既我都覺得要打篇食評讚讚佢哋嘅用心、真心冇諗過蛋糕同壽司可以咁夾😍😍另外個粟米壽司顯得個壽司師傅刀工好好、一粒粒粟米整齊排列好在壽司上面,所以個賣相都好吸引點知食落真係好好食,另外嗰邊都熱辣辣嘅飯香、越食越肚餓簡直好似肥妹鬼上身😂😂😂😂可能真係肚餓嘅關係再加上食物有水準,從來冇諗過咁夜都去食到一間好味嘅壽司店、希望佢哋可以保持水準。
2020-08-24
6 分钟 (外卖自取)
  • 粟米薯仔沙律、蛋糕炸蝦壽司
2020-08-20 1340 浏览
第一次去大角咀就已經搵到呢一間日本野,雖然舖頭細細但環境好靚。😉粟米薯仔沙律壽司,以往剩係食過粟米軍艦壽司,得沙律醬撈粟米粒,但係今次食呢個燒粟米薯仔沙律壽司,佢有薯仔有青瓜之外,仲要有燒過嘅粟米,口感豐富又有層次。😋蛋糕玉子芝士鰻魚壽司,入口即溶非常之新奇,第一次食蛋糕代替玉子嘅壽司。😯😯溫泉蛋拖羅茸丼飯,啖啖拖羅非常足料,仲有秘製麻油醬油,非常之適合鍾意食拖羅嘅朋友。👍🏻三文魚親子丼飯,帆立貝非常之鮮甜,中間仲有舊三文魚子壽司添😍突然想食件壽司仔就真系岩哂喇!
  • 粟米薯仔沙律壽司
  • 蛋糕玉子芝士鰻魚壽司