2005-06-05 11 浏览
食過百德新街,荃灣同太場廣場幾間,第一間彎腰,第二間跪,第三間企. 又話要做到日本咁,d waiter要低過顧客係o係HK ge selling point,服務勁參差,又唔覺佢好食到有咁多分店,仲要係好快咁開~記得第一次食ge係石頭飯,'農'到覺得難食~不過之後幾次都ok.

(非会员)
2005-05-17 11 浏览
上星期四同3個朋友去食,埋單$280.之前曾經去過無限次其他分店,都覺得好抵食.推介食物包括(每次必食):和民沙律蘆筍牛肉和風pizza泡菜飯雞軟骨年糕帶子不過,老實講,服務態度大不如前.
推介食物包括(每次必食):
和民沙律
蘆筍牛肉
和風pizza
泡菜飯
雞軟骨
年糕
帶子
不過,老實講,服務態度大不如前.
2005-05-03 3 浏览
其實我對和民有d厭倦...但係媽咪生日話要食就冇法啦~覺得食得過既有:雞翼花-整得幾入味,麻醬冷麵-個麵同個汁都幾好食,煙三文魚+菜絲+芝士卷(唔記得個名)-幾fresh,同埋個沙律醬好味唔抵食既係刺身,叫左三文魚同帶子刺身,帶子好鮮,但係太細碟,好少都要成30幾蚊唔太值...而果個雜菌鮭魚燒就好呃錢,一打開個錫紙,嘩,d野少到喊...又唔係太好食...把鬼不過service真係好好,希望佢快d換menu~
其實我對和民有d厭倦...但係媽咪生日話要食就冇法啦~

不過service真係好好,希望佢快d換menu~
2005-04-19 59 浏览
因為有東亞信用卡, 所以可以用$100 食四樣抵野. 要左牛油焗帶子, 鮭魚腩刺身, 乜乜燒魚, 同乜乜比薩. 另加海鮮飯, 乜乜魚卷, 3 杯野食. 份量當然少, 牛油焗帶子幾好食, 不過咸左少少. 其他普普通通, 特別係pizza 太薄. Total $275.4, 臨走送左3支綠茶.
2005-03-13 11 浏览
吃完木燒,跟老朋友到這兒再傾過。坐在寬敞的卡位,由晚上十點半傾到凌晨一點。點了Half Order 和民沙律、炸一口芝士、Frozen Caramel Milk Tea…等。不失為一個上佳的宵夜好去處。
吃完木燒,跟老朋友到這兒再傾過。
坐在寬敞的卡位,由晚上十點半傾到凌晨一點。
不失為一個上佳的宵夜好去處。
年初三去完猿人明屋企拜年, 四人到和民食晚飯.Order 左以下食物:1. 海老蛋沙律- 賣相OK, 但食落貌合神離.2. 蟹子蝦壽司- 壽司飯太爛.3. 吞拿魚腩卷- 壽司飯太爛.4. 味噌豬扒串- 好食. 但伴碟的黃芥辣更為搶鏡好食.5. 雜菌鮭魚燒- 又貴又唔好食.6. 鐵板棒餃子- 超...抵食& 好食!7. 炸雞軟骨- OK!8. 和風比薩- 只得薄而脆但無味.9. 辣辣泡菜炒飯- 好食.和民這幾年菜式都有轉變好多, 給人有新鮮感, 但食物的味道依然沒有改善.
年初三去完猿人明屋企拜年, 四人到和民食晚飯.

Order 左以下食物:
1. 海老蛋沙律- 賣相OK, 但食落貌合神離.
2. 蟹子蝦壽司- 壽司飯太爛.
3. 吞拿魚腩卷- 壽司飯太爛.
4. 味噌豬扒串- 好食. 但伴碟的黃芥辣更為搶鏡好食.
5. 雜菌鮭魚燒- 又貴又唔好食.
6. 鐵板棒餃子- 超...抵食& 好食!
7. 炸雞軟骨- OK!
8. 和風比薩- 只得薄而脆但無味.
9. 辣辣泡菜炒飯- 好食.

2005-02-13 2 浏览
又係坐得舒服,又夠大。年糕夠煙韌,煙韌到黏住個窩,拉出黎好得意。拉麵大大碗,但質素一般啦。飯團又幾好食喎,脆口夠熱,值得推介。唔記得食過乜,總之都唔錯咁啦。
2005-01-27 5 浏览
睇完"大娛樂家"已經11點半, 唯一易有好野食的地方就是就近的和民.2人食左多款食物+2杯cocktail, 包括好多冬季新menu菜式:帶子刺身(麻麻)味噌炸豬扒(正, 可惜食果時已經飽左)半生熟牛肉沙律(好正! 有好多大蔥)味噌海鮮火窩炸雞軟骨炸火鰻卷咖哩牛肉烏冬(唔掂)南瓜雪糕(呢個純粹因扭計而叫, 因為一早已飽, 但次次來和民都冇食甜品, 今次夾硬要食, 終於...都係太飽了, 味道稍嫌過甜)埋單原本$414, 但老公有$100 coupon, 又有和民卡(95折), 加上有一杯cocktail free左, 再計之後, 竟然係$260幾! 平得好緊要!

帶子刺身(麻麻)
味噌炸豬扒(正, 可惜食果時已經飽左)
半生熟牛肉沙律(好正! 有好多大蔥)
味噌海鮮火窩
炸雞軟骨
炸火鰻卷
咖哩牛肉烏冬(唔掂)

2005-01-21 3 浏览
4個女仔dinner叫左1-肉烏東****2-牛肉鍋*****3-豬扒鍋*****4-鐵板奄列蛋飯*<--1上table好澎湃,但太農,d飯黐底5-焗白汁麵包****6-雜菌焗桂魚***<--魚少雜菌少,薯仔多,但個汁好味services好差我覺得compare with central shop好心d waiter分幾次拎野出黎la又懶wor要1次過拎咁多野,搞到無手幫我地整理張table擺d food,佢行埋黎就咁望住我地示意我地要自己執wor食完既dish佢居然要我地遞俾佢放個豬扒鍋落個爐到擺歪晒叫d waiter黎,佢地就會打眼色俾其他waiter叫其他黎serve我地,但弊在其他waiter get唔到個眼色無黎到呢730黎唔使wait
4個女仔dinner叫左

食完既dish佢居然要我地遞俾佢
放個豬扒鍋落個爐到擺歪晒

730黎唔使wait
2004-12-30 0 浏览
兩個人食晚飯,6點幾去唔駛等位~食左:winter special個menu揀左:1.炸蠔2.海鮮燒餅,兩者都幾好食仲有3.炸雞軟骨-去親和民必叫,好正4.一口芝士-麻麻地好食5.吞拿魚卷壽司-ok啦呢個6.雜菜炒-我估好少人會叫呢個,但係其實幾好食架仲叫左兩杯cocktail- 我飲果個叫"月見梅",酸酸地~serve我地果個女仔好好禮貌~食完出到黎已經有好多人等位lu~
兩個人食晚飯,6點幾去唔駛等位~
食左:
仲有3.炸雞軟骨-去親和民必叫,好正
4.一口芝士-麻麻地好食
5.吞拿魚卷壽司-ok啦呢個
6.雜菜炒-我估好少人會叫呢個,但係其實幾好食架
serve我地果個女仔好好禮貌~
食完出到黎已經有好多人等位lu~
2004-12-29 6 浏览
24號0黎呢度食lunch,今次已經係第三次光顧,都好似平時一樣要等位,和民真係受歡迎!三個人叫左兩個石頭鍋飯,一個海鮮,一個泡菜,海鮮0個個辣左少少,成鍋飯好似齋係食辣,蓋過晒其他食物0既味道。個人認為泡菜飯值得一讚,辣度適中兼夾啖啖香!正!我地仲叫0左三碟刺身,分別係八爪魚、帶子、吞拿魚,三款刺身味道過得去。仲叫左個乜乜豆腐,普通啦... 另外仲有沙律同青瓜,兩樣都係普普通通咋。我地order 0左綠茶,佢真係唔加糖0架,幾好!賣單$336,呢餐好飽、好滿足。
2004-11-27 4 浏览
早排同三個朋友仔o係呢間和民食左一餐, 一路都冇諗起話o係度寫番篇, 因為一路都諗住呢間野好多人都食過, 自己只係食過一次. 但係, 而家我又手痕, 又想遲o的去食多次, 所以... 等我又寫下一篇食評, 回味一番! o個次都叫左幾多野食. 講真, o的名真係唔係太記得清楚, 但我記得有帶子, 一口牛肉(?), 炸豬扒, 年糕燒餅, 泡菜炒飯, 炒烏冬咁... 樣樣都好食, 但樣樣都好細碟. 咁都有好, 人少少去都可以叫多幾味, 樣樣都試食下, 唔會話食左兩碟就飽晒!有樣野唔講都大家知: 去呢度食野要排大隊! 我同朋友仔去o個次係星期六, 但我地六點鐘多少少就入座, 所以唔駛排乜滯. 我地食到九點幾先至走, 門口依然勁多人等位... 如果下次要去o個度食餐好o既, 一係早少少去, 一係要o的耐性等下位...

2004-10-18 0 浏览
尋日o係尖咀行完街, 黎和民買外賣為晚飯加料. 要左最新推介炸蠔, 價錢同元緑一樣, $38. 同樣係五隻蠔, 和民o既比元緑細隻, 而且無咁juicy, 亦無蠔味, 比元緑差. 下次都係幫襯元緑好d.
2004-09-09 4 浏览
從傳媒認識和民已久,但長長的排隊人潮,每每把食慾都消磨的一乾二淨。加上其分店開張的速度像紅蟲一樣,梗有一家系左近,故遲遲沒有的起心肝去試試。昨晚跟同事在太空館搞講座,收工已經10點多,有人提議去和民開餐,都好,應該不會太多人吧。等幾分鐘後(都系要等),店員領我們坐下好舒服的沙發。同事中有曾吃過的,故請她發版:和民沙垏$38 同事話D雞幾好食,雖然是冷的,但保持到雞的水份和味道。其他菜都幾新鮮爽脆,上面的Tuna salad味道普通D,都OK啦,但無想像中好食。牛油焗帶子$28 最快清場的一道菜,有蒜頭+牛油,發揮了惹味的本色。柚子胡椒雞扒$38 (夏之特撰料理) 燒的比較乾身,也吃不到柚子味。芝士年糕燒餅$38 (夏之特撰料理) 鋪面的醬汁酸酸甜甜,讓人胃口大開,入口QQ,但不大吃到芝士味。廣島燒餅$38,跟芝士年糕差不多,有蝦,蛋,配菜,味道都吾錯。和民一口牛肉$38 意圖做到外熟內(少少)生的狀態,可惜上桌時已開始涼,入口有少量肉汁,但沒太多牛味,浪費了材料。雜困鮭魚腩燒$48 用錫紙包三文魚和一些菇類,味道可以,只是份量略少。和民蛋包飯$38 雖然賣相精緻,但材料只有名符其實的蛋

等幾分鐘後(都系要等),店員領我們坐下好舒服的沙發。
同事中有曾吃過的,故請她發版:

和民蛋包飯$38 雖然賣相精緻,但材料只有名符其實的蛋跟飯,當然是下了一些汁料去炒,但內容實在是空洞了一點。

埋單$334,公司請客,份量都可以,味道不過不失,但要我排長龍等位就。。。。。
2004-08-20 2 浏览
食過2次,2次都冇咩驚喜食物質素唔係高,但價錢高(因為d野好細碟)我諗次後多數都未必會再去~!
食過2次,2次都冇咩驚喜
食物質素唔係高,但價錢高(因為d野好細碟)
我諗次後多數都未必會再去~!