2023-09-07 31 浏览
《就是偏偏喜歡你》,單看餐廳名字都已感受到滿滿的少女情懷,但偏偏是三個麻甩佬前去光顧。原因無他,打賭輸了,願賭服輸!本以為不就是一間名字特別的餐廳,然而一踏進餐廳大門那刻,就明白背後用意了。因為,餐廳的裝潢滿佈蕾絲、花卉,都是粉粉紅紅的,一群女生去的話很是青春洋溢,一對男女去的話很是情意綿綿,三個麻甩佬去的話很是老尷……即使很美侖美奐,更有一隻比貓咪還要大的兔兔有店內來回奔跳,很是可愛。作為一間餐廳,食物才是重點。🍝鮮大蝦龍蝦汁米意粉,原來就是意粉的口感與味道,但有著米粒的形狀,顆粒分明煙煙韌韌,粒粒都被龍蝦汁包裹,味道很是均勻,表面灑上了芝士粉提升了味道的層次,而且蝦多份量足,麻甩佬都食得飽。🍝香辣南美海蝦意粉,香香辣辣又有茄汁的甜酸味,開胃之選,亦一如一貫水準量足味濃。🍔菠蘿照燒雞黑漢堡,包皮軟綿綿很有口感,菠蘿的甜甜酸酸加上照燒雞,每咬一口都相當juicy,肉汁猛咁滴。🥣每客午餐都跟一碗南瓜湯,綿滑濃稠,又有南瓜蓉的細碎口感。以食物質素以言,相當不俗👍🏼值得回頭,能減少同行者的陽氣過盛問題更好。結帳時被告知,這是間懷抱共融理念的餐廳,給予共融人士工作的機會,這出發點值得稱讚。

作為一間餐廳,食物才是重點。

🥣每客午餐都跟一碗南瓜湯,綿滑濃稠,又有南瓜蓉的細碎口感。

2023-08-24
  • 鮮大蝦龍蝦汁米意粉
2023-09-07 26 浏览
早排嚟IG見到有人post 環境好似幾靚所以lunch time就同同事過咗嚟入到嚟就見到好多粉紅色 好多打卡位落單用QR codelunch set有南瓜湯鮮大蝦龍蝦汁米意粉 $188第一次食米意粉真係好似一粒粒米咁 口感都幾得意龍蝦汁好鮮好香濃除咗一隻大蝦 仲有成4-5隻蝦 🦐份量幾足菠蘿照燒雞漢堡 $138麵包好脆 雞肉嫩滑又juicy加埋甜甜哋嘅照燒汁 都幾好食芝士雞軟骨 $68雞軟骨新鮮炸起 夠晒香脆每粒都有芝士粉 + 芝士醬 好濃郁嘅芝士味埋單每人$200左右
早排嚟IG見到有人post 環境好似幾靚

每粒都有芝士粉 + 芝士醬 好濃郁嘅芝士味
埋單每人$200左右
2023-08-30
2023-09-07 23 浏览
一入到去就見到餐廳好多打卡位,最吸睛嘅就係粉紅色花花牆🌸而且仲會提供花花頭箍比大家扮靚靚打卡㗎✨*四菜套餐 $288-黑松露野菌湯黑松露野菌湯口感濃稠,好creamy,而且黑松露味好香好濃😽-田園沙律有生菜、椰菜同小番茄,用胡麻醬拌🥗-拿破崙蕃茄海蝦意粉意粉煮得啱啱好,軟硬適中~蕃茄醬汁濃郁,配上羅勒嘅香氣,意粉惹味咗好多🥰意粉份量好足,蝦都有好多隻添😋-招牌粉紅甜心心擺盤好靚🤩心心餅烘得好脆,係士多啤梨味,配上朱古力醬同埋雲呢拿雪糕好好味😻-小熊粒粒草莓牛奶 +$44超級可愛嘅嘢飲,有隻粉紅色嘅小熊冰係嘢飲上面🐻味道係清甜嘅士多啤梨味,口感係輕盈版嘅奶昔🤤

*四菜套餐 $288

-黑松露野菌湯

-田園沙律

有生菜、椰菜同小番茄,用胡麻醬拌🥗

-拿破崙蕃茄海蝦意粉

-招牌粉紅甜心心

-小熊粒粒草莓牛奶 +$44

2023-09-05 21 浏览
今日去左銅鑼灣一間超適合打卡嘅餐廳,就好似走進花花世界一樣,由門口就充滿花花,入到餐廳嘅佈置、茶壺、連紙巾都係花花,而且仲有店主愛竉兔仔相相走黎走去超可愛,食飯嘅環境超舒服,食物都做得好出色,。鮮大蝦龍蝦汁米意粉 $188米意粉嘅口感絕佳,米意粉煮得恰到好處,彈性十足。大蝦起碼有5-6隻,大隻彈牙而且新鮮鮮嫩,同濃稠嘅龍蝦汁完美融合,帶來豐富海鮮風味。明太子雞翼 $58明太子雞翼外皮酥脆,內部肉質嫩滑多汁。而明太子醬係靈魂所在,鮮辣又濃郁,同雞翼完美融合。黑松露薯條 $68薯條同黑松露醬都用上心心碟襯托餐廳嘅主題,薯條即炸又熱又勁香脆,微凍嘅黑松露相當重黑松露,夾埋一齊食冰火二重天咁超正。美人洛神花畫茶 $68(洛神花,墨红玫瑰,陳皮,桂圓)茶壺設計特別係上壼下杯,茶具有洛神花酸甜嘅味,亦有墨紅玫瑰嘅花香,加上陳皮桂圓非常清甜。

鮮大蝦龍蝦汁米意粉 $188

明太子雞翼 $58

黑松露薯條 $68

美人洛神花畫茶 $68
(洛神花,墨红玫瑰,陳皮,桂圓)
今次慕名而來係因為知道裏面嘅擺設充滿花花💐🌸🌺🌼🌷🌻🌹,果然去到超靚😍周圍都係打卡位😊仲要有頭飾提供比你用黎影相😜一般打卡好既cafe,通常食物麻麻地,但驚喜地呢間食物好ok😋香草忌廉煙三文魚意粉除咗有兩大塊嘅煙三文魚之外,仲有好多三文魚暗藏喺意粉裏面🤪菠蘿照燒雞黑漢堡🍍黑色竹碳包烘熱頗鬆軟, 有厚切 、甜菠蘿 同幾新鮮嘅lettuce ;照燒雞又惹味,正🤩甜品有粉紅甜心心❤️💕脆脆的薄窩夫加埋雲呢拿雪糕一齊食,仲有士多啤梨藍莓做點綴,好味又好睇😍仲有可愛兔兔🐰

香草忌廉煙三文魚意粉

除咗有兩大塊嘅煙三文魚之外,仲有好多三文魚暗藏喺意粉裏面🤪

菠蘿照燒雞黑漢堡🍍

甜品有粉紅甜心心❤️💕

仲有可愛兔兔🐰
2023-09-05 55 浏览
走進愛心💕滿滿的花花世界🌷🌹餐廳由外至內佈滿很夢幻的花花牆🌸環境充滿浪漫的氣息🥰每一個角落都是打卡位📸還有2個精緻的鳥籠座位使我少女心爆發💗💗四菜套餐 $288(包括餐湯,沙律,主菜,甜品及飲品)湯黑松露野菌湯🥣入口順滑,喝到香香濃郁的黑松露味😋沙律田園沙律🥗新鮮沙律菜配上芝麻醬一起吃很清新主菜香草忌廉煙三文魚意粉🍝2片三文魚弄成花的造型很吸睛🤩,拌勻忌廉汁使每一條意粉很𝔠𝔯𝔢𝔞𝔪𝔶,麵質軟硬度適中,裡面還有已煮熟的三文魚,再配上蘆筍及磨菇口感豐富甜品招牌粉紅甜心心🧁兩片心形狀香脆的窩夫🧇,表面撒上大量糖霜及巧克力醬,再配上雲呢拿雪糕一起吃甜入心💕飲品小熊菠蘿荔枝牛奶🍹超超可愛小熊🐻造型非常𝔦𝔤𝔞𝔟𝔩𝔢🤩,菠蘿味🍍相比荔枝味重一點,還有淡淡奶香,口感幼滑,意想不到好喝又好看🥰芝士雞軟骨🧆一上枱聞到濃濃的芝士🧀香氣四溢,雞軟骨炸到金黃色很香脆,表面有芝士醬及芝士粉使味道更香濃,份量十足約有三十粒左右🤔,讓人一口接一口,好好吃😋餐廳佈置相當有心思🌹,並放置很多漂亮的頭飾及小道具,忍不住與閨密瘋狂拍了很多照片,同時知道這餐廳也是一間共融餐廳,非常關注多元共融的理念,聘請聾啞人士提供培訓及工作
走進愛心💕滿滿的花花世界🌷🌹
餐廳由外至內佈滿很夢幻的花花牆🌸
環境充滿浪漫的氣息🥰
每一個角落都是打卡位📸
還有2個精緻的鳥籠座位
使我少女心爆發💗💗

四菜套餐 $288
(包括餐湯,沙律,主菜,甜品及飲品)

黑松露野菌湯🥣
入口順滑,喝到香香濃郁的黑松露味😋
黑松露野菌湯

小熊菠蘿荔枝牛奶🍹
小熊菠蘿荔枝牛奶

芝士雞軟骨🧆
芝士雞軟骨

餐廳佈置相當有心思🌹,並放置很多漂亮的頭飾及小道具,忍不住與閨密瘋狂拍了很多照片,同時知道這餐廳也是一間共融餐廳,非常關注多元共融的理念,聘請聾啞人士提供培訓及工作機會,覺得是件很有意義的事,值得去支持一下💪,下次回訪會想試試招牌下午茶🫖

2023-08-28
黑松露野菌湯
田園沙律
招牌粉紅甜心心
小熊菠蘿荔枝牛奶
芝士雞軟骨
之前和朋友慶生,來過這間少女心大爆發人氣粉紅花花世界cafe。覺得環境舒服浪漫,被花花包圍,食物打卡able都美味,很適合和朋友聚會!!今次自己一人工作完,就上去食個午餐~ ☁️菠蘿照燒雞漢堡$138Lunch set包一南瓜忌廉湯和飲品減$10。是日餐湯是南瓜湯,湯有南瓜自然甜味~主菜漢堡包有驚喜,喜歡竹炭麵包外皮烘得香脆,但內裏依然鬆軟。照燒雞扒好嫩滑,醬料甜甜酸酸好惹味!!夾有輕輕燒過的厚切超甜菠蘿,和厚蕃茄、沙律菜和芝士。口感豐富,醬汁酸酸甜甜好開胃!!旁邊有少少沙律菜和車厘茄,沙律醬花心思的擠在面頭~☁️小熊粒粒草莓牛奶$68超級打卡的的小熊飲品,好可愛!!少女心爆發~濃郁的草莓牛奶味,最底下有粒粒草莓肉,不會很甜。📌cafe長期人氣爆滿,記得book位!!📌內有打卡花牆同鳥籠座位(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)📌內有巨兔,可以同巨兔玩,見到有幾個小朋友都玩得好開心!!

☁️菠蘿照燒雞漢堡$138

旁邊有少少沙律菜和車厘茄,沙律醬花心思的擠在面頭~

☁️小熊粒粒草莓牛奶$68

📌cafe長期人氣爆滿,記得book位!!
📌內有打卡花牆同鳥籠座位(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
📌內有巨兔,可以同巨兔玩,見到有幾個小朋友都玩得好開心!!
小熊粒粒草莓牛奶
琴晚知道將會掛8號,提前一晚黎個happy Thursday night!知道呢間有🐰🐰睇,又好似聽講係🫚🍑fans gathering place,佈置又好打卡-a-ble ,簡直係girls talk best place ❤️❤️❤️🌶️南美海蝦🍝 $168唔太辣,惹味、夠兩個女仔「些牙」,🦐好肥嘟嘟,夠大隻,呢個🍝推介👍🏻👍🏻👍🏻精美小食拼盤🌟 $158帶子炸完仍然保持爽口,🧀️雞軟骨夠🧀️味,好食佢哋除左有🐻啤啤特飲出名外,推介薑糖要叫呢兩杯飲下😆😆:🅰️黃昏🍑🍑梳打$58用有腰既杯裝住,又花心思咁decorate杯特飲,好靚既一杯飲品❤️❤️🅱️熱飲呢杯🍑🫚🍯$48都用個靚靚杯裝,美感up⬆️壓軸出場(呢個我覺得係🍫控必叫‼️一定唔會令你失望):🍫熔岩多士 $108切黎分既時候,店員會有溫馨提示點切先有熔岩效果😆😆整體唔太甜唔膩,食完半份無咩罪惡感🤭🤭店員好好,我地係第一組客人到店,佢俾我地自由揀位坐,咁當然要揀搶手既🐦鳥籠卡位啦❤️❤️,而且店員都好明白女仔鍾意打卡既需要,會主動offer幫客人影靚靚合照,又會關心下食客對於食物是否稱心滿意💯

🌶️南美海蝦🍝 $168

精美小食拼盤🌟 $158
帶子炸完仍然保持爽口,🧀️雞軟骨夠🧀️味,好食

佢哋除左有🐻啤啤特飲出名外,推介薑糖要叫呢兩杯飲下😆😆:

🅰️黃昏🍑🍑梳打$58

🅱️熱飲呢杯🍑🫚🍯$48
都用個靚靚杯裝,美感up⬆️

壓軸出場(呢個我覺得係🍫控必叫‼️一定唔會令你失望):
🍫熔岩多士 $108
切黎分既時候,店員會有溫馨提示點切先有熔岩效果😆😆
整體唔太甜唔膩,食完半份無咩罪惡感🤭🤭

2023-08-31
  • 朱古力熔岩石山
  • 精選小食拼盤
  • 黃昏桃桃梳打
2023-09-01 10 浏览
上網見到餐廳佈置到滿滿既粉紅花海,就果斷book左枱食。立體既粉紅花花牆見到實物時好興奮,好似置身於一片花海中,仲有植物壁畫嚟襯托粉紅色調,為空間創造出夢幻而浪漫既氛圍!⏩️香辣南美海蝦意粉 $168呢道意粉有啲辣,但辣味同香料嘅平衡非常好,唔會太過刺激。配合海蝦同番茄醬香料煮成醬汁,帶出一種鮮美微辣同微酸嘅口感,同時令意粉更加juicy。⏩️菠蘿照燒雞漢堡$138漢堡用左竹炭包,本身都好鬆軟口感好好,即使包住咗多汁嘅菠蘿同照燒雞肉,都唔會變得濕爛,值得一讚。個照燒雞肉有燒烤嘅香氣加埋菠蘿既酸甜味,好match口感好豐富。⏩️芝士雞軟骨$68咸香脆口既雞軟骨好開胃,仲要份量好大兜,食極都唔完咁樣好正!

⏩️香辣南美海蝦意粉 $168

⏩️菠蘿照燒雞漢堡$138

⏩️芝士雞軟骨$68

午餐
  • 菠蘿照燒雞漢堡
  • 芝士雞軟骨
2023-08-30 29 浏览
朋友生日指定要去呢間嘢,個名勁娘,知道係打卡勝地,不過都不太抱期咁入去,一去到,間嘢超細,有少少壓迫感,不過坐落就發現周圍都有打卡位,又有兔子勁可愛 ,啲嘢食又ok好味,杯嘢飲又靚靚好味,成條氣順返,食到一半,竟然熄燈有職員幫你生日慶祝,感覺有啲似海底撈式的生日驚喜,但係靚啲高雅少少,好開心,個職員重係超級識影相,教埋身體姿勢手點擺,砌到張枱靚靚,再放個特大發光生日字同你影相,本身我覺得自己的位置唔夠靚,點知個職員幫我哋影到超靚,真係太開心了,臨到收工我都唔肯走要周圍打卡,個職員超好,都重好耐心咁教我擺姿勢,攞個靚角度幫我影,再有朋友生日,我一定會帶佢去呢度。
庆祝纪念
生日
2023-08-28 21 浏览
就是偏偏喜歡你地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心16樓1602-1603號舖見到咁多人排隊於是就試埋一份,原來呢間野真係好抵食🤣~香辣南美海蝦意粉$168意粉口感岩岩好,唔會太硬或太軟,配上4隻鮮蝦和濃濃茄醬🤤,啖啖都好酸酸甜甜辣辣地好開胃☺️。芝士雞軟骨$68雞軟骨肉質鮮嫩多汁🤣,再加入咗大量芝士粉,啖啖好鹹鹹甜甜地😎,好開胃。明太子雞翼$58大大隻雞翼,雞肉juicy岩岩好😝,加上超多明太子好開胃,不錯。蜜糖杞子四菊花畫茶 $68好精緻的茶具送上,熱熱杞子菊花茶😜,味道清新又甜甜越飲越開胃,而且可以解解西餐食物啲油膩😚。
就是偏偏喜歡你

見到咁多人排隊於是就試埋一份,原來呢間野真係好抵食🤣~

香辣南美海蝦意粉$168

芝士雞軟骨$68

明太子雞翼$58

蜜糖杞子四菊花畫茶 $68

位於銅鑼灣商業大廈樓上的花與森林作為主題的打卡餐廳,距離地鐵站都係8分鐘步程,整間店舖圍繞假花牆與夢幻掛飾,充滿少女感的環境與色彩繽紛的茶架非常匹配。星期一至五可以嘗試walk in ,這次與朋友提早預約光顧,點了這一共有九款點心的鳥籠下午茶架,每款兩件,剛好與友人二人分享。從頂層開始:螞蟻人必食的草莓與朱古力馬卡龍,濃郁軟滑的朱古力布朗尼,還有精緻蛋糕點心。中層:芝士菠菜酥:可能拍照太久了吧,所以不是最鬆脆的狀態,但口感還可以。魚子醬龍蝦沙律撻:非常龍蝦味道的沙律醬,帶有一些龍蝦肉及蟹子,吃出柔軟肉質與鮮味,看似小小的一個卻是非常充足的沙律撻份量,面層以魚子醬作為點綴。三彩虹素菜米紙卷(配以心型小碟盛裝的日本胡麻醬):呈現出彩色的半透明米粉,配合各種不同顏色的蔬菜,儘管是全素食也襯托出心思,配合蔬菜口感軟滑帶蔬菜的爽脆感。第三層底層:鹹點比較多的下午茶架,這讓我感到非常高興,非常滿足的煙三文魚多士,配合咸道剛剛好的煙三文魚及新鮮沙律菜,清新鮮甜可口。自家製的人形紅莓鬆餅及心形英式朱古力碎鬆餅 :(配以心型小碟盛裝的黑桑子草莓醬):非常鬆脆可口,個人覺得是完美的甜度,而且鬆餅口感濕度火

從頂層開始:

中層:

第三層底層:

自家製的人形紅莓鬆餅及心形英式朱古力碎鬆餅 :(配以心型小碟盛裝的黑桑子草莓醬):非常鬆脆可口,個人覺得是完美的甜度,而且鬆餅口感濕度火候很好👍🏻

飲品我們加錢連加一約$48一杯,分別點了小熊菠蘿荔枝奶昔以及淺藍綠色的小熊特飲味道,非常適合打卡及配合整個下午茶架,營造出不一樣的可愛氣氛。

2023-08-18
下午茶
  • 下午茶架
2023-08-24 28 浏览
特登約好姊妹黎呢度打卡,花牆已經同初開業嘅時候唔同,咁就叫咗一個平日嘅下午茶(假日係有另一個),本身包兩杯嘢飲,不過我哋就補差價叫特飲最上層嘅甜品都係由法國廠製造,朋友覺得macaron好食,首先有士多啤梨嘅香味出嚟,之後就食到杏仁香味,朱古力甜品就比較偏甜同濕,淨返嘅小蛋糕就濕潤而且偏酸鹹點就有菠菜酥,龍蝦沙律撻,素菜粉絲卷(同胡麻醬一齊食),凱撒沙律三文魚多士,特別要一提嘅係菠菜酥,酥皮真係好香脆,有牛油香味。選用嘅三文魚質素亦都唔錯。Scones係比較脆身,有少少似曲奇嘅感覺,所以本身食就已經幾好,有配一款自家製嘅黑桑子醬,呢個醬唔會太甜,可以話相當有誠意,而且呢個配搭都幾match飲品方面,朋友叫咗玫瑰桂圓(花茶,入口有好香嘅玫瑰花香味,食tea叫呢個可以中和一下,我就叫咗好igable既草莓牛奶,一路飲就會飲到士多啤梨嘅果肉,熊仔溶化咗之後就會增加奶香

2023-08-24 32 浏览
📍 就是偏偏喜歡你——————————————————🍝| 拿破崙蕃茄海蝦意粉 💰168——————————————————呢間係共融餐廳 店主好有愛心好熱情如果大家想慶生可以去 有生日歌同寫碟服務餐廳入面好多打卡位 仲有埋道具比大家呢個意粉番茄味頗重 而且酸酸甜甜意粉軟硬度啱啱好 海蝦新鮮肉唔黏——————————————————🐻| 小熊粒粒草莓牛奶 💰68——————————————————打卡可可愛愛 但係味道有啲太甜 糖漿會沉底 ——————————————————🍞| 綠茶紅豆岩溶石山 💰108——————————————————個名改得無錯 切開好似岩溶咁流心初頭好怕會太甜 但係食落去意外有驚喜吐司外邊脆卜卜 加埋啲醬啱啱好建議大家黎可以叫一個一齊share——————————————————🐣性價比: 6/10🫨回頭率: 6/10👅味道: 7/10——————————————————地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心16樓1602-1603號舖
📍 就是偏偏喜歡你
🐣性價比: 6/10
🫨回頭率: 6/10
👅味道: 7/10
地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心16樓1602-1603號舖
✨ 就是偏偏喜歡你 (ू•‧̫•ू⑅)⁡數年前小編已知道這餐廳長期都人氣滿滿是浪漫約會和女生的打卡勝地今次難得book到座位與閨蜜再花海裏共進午餐大家都拍了很多照片餐廳處處都是打卡位🌹⁡午市套餐包一湯品和飲品減$10是日餐湯是南瓜湯湯濃郁及帶有南瓜的自然甜味蠻不錯⁡🎀 <菠蘿照燒雞漢堡>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶⁡漢堡包有驚喜竹炭麵包烘得香脆燒雞扒的醬汁調味很滋味內裏有胡麻醬沙律及番茄配上酸酸甜甜的菠蘿片夠juicy又開胃⁡🎀 <意式香草烤春雞>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶⁡服務員貼心地給了食客手套雞件啖啖肉烤得內裡保持著多汁的嫩肉春雞份量十足伴碟的薯條很好吃炸得熱辣辣重點加了孜然粉很香口好吃到停不了⁡雖然是打卡餐廳但食物質素比預期有驚喜但若果要指定打卡位可以預早先book⁡整體評分:😋味道: 7.5/10💰價錢: 二人人均約$380*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*⁡⁡⁡⁡ ⁡
✨ 就是偏偏喜歡你 (ू•‧̫•ू⑅)

數年前小編已知道這餐廳長期都人氣滿滿
是浪漫約會和女生的打卡勝地