2019-05-07 148 浏览
今日信佛嘅媽媽想食齋,所以我就帶咗佢地一間觀塘幾出名嘅素食餐廳 - 尚素。我地一家四口點咗個價值$732嘅四人套餐。前菜1:春夏拼盤這個拼盤有四款素食,苦瓜,雲耳,淮山同埋素海哲。苦瓜口感很清新,甘得嚟唔會太苦,淮山雲耳同埋素海哲都爽口,食落"索索聲",且帶點麻辣。前菜2:柚子醬三色串燒串燒配上柚子醬,是甜甜酸酸的味道,食落非常開胃,冬菇又大大粒,裏面充滿汁液,一啖咬落去,濃濃嘅冬菇汁係口腔入面散開。湯品:黃耳冬瓜翡翠羹。黃耳爽口,湯裡還有一些冬瓜,入口帶甜,但略嫌羹太稠,亦都沒有加任何味精。榆耳珍寶荷葉飯(+$98)廚師將材料同飯先炒香,然後再用荷葉包裹去蒸打開塊葉,清香撲鼻而來,食落都有淡淡荷葉味。份量好大,4個人去食都食唔哂。吉列百靈菇扒呢道菜賣相最特別,百靈菇好成功咁扮成吉列豬排。外皮炸到金黃酥香,配上山葵沙津醬,味道非可口。而百靈菇亦都好有咬口,俾到你煥然一新嘅味道。

前菜1:春夏拼盤

前菜2:柚子醬三色串燒

榆耳珍寶荷葉飯(+$98)
廚師將材料同飯先炒香,然後再用荷葉包裹去蒸

吉列百靈菇扒
2019-05-07 101 浏览
近排食得太油膩,同媽媽決定食下素,清清腸胃😚餐廳環境唔錯,閒日夜晚都7成滿座🤩二人餐都幾多野食 $388春夏拼盤有四款小食,分別係黑木耳、淮山、涼瓜同素海蜇。款款都開胃,不錯的頭盤!個人最喜歡素海蜇,口感煙韌,少辣又惹味😋柚子雞三色串燒有燒冬菇 、燒翠肉瓜同燒豆腐,再配埋柚子汁,酸酸甜甜,而且蔬菜燒得好香,食落唔會乾爭爭,仲好juicy!鹿茸菌煎封餃子餃子充滿餡,仲幾多汁!唯一要改善既係煎得唔夠香,如果再脆口d就好!尚品素湯青好蘿蔔湯,好清甜🤤而且冇味精,健康又滋潤🤩古法乳香蒸蚌片原來係一大片白木耳,完全模仿到蚌片既質地,好爽口!腐乳汁好香,連埋粉絲食,送飯一流👍吉列白靈菇扒炸得好香口 超脆!配埋沙律醬食 都唔覺自己係到食緊素呢🙈甜品係紅豆沙~不會太甜,食素都可以好滿足呢!

春夏拼盤

柚子雞三色串燒

鹿茸菌煎封餃子

尚品素湯
青好蘿蔔湯,好清甜🤤而且冇味精,健康又滋潤🤩

古法乳香蒸蚌片

吉列白靈菇扒
炸得好香口 超脆!配埋沙律醬食 都唔覺自己係到食緊素呢🙈

甜品係紅豆沙~不會太甜,食素都可以好滿足呢!

2019-05-06 143 浏览
母親節B00K左枱八位,明明有大圓枱都說沒有,只是用幾張细枱横放在一起,餸菜要經常掉換位置,我夾完要放到另一邊比第二個夾,整餐飯就是將餸菜換來換去,冷氣滴水,餸菜份量又小,還好我一家有大有细有老人家,否則一定吃不飽,此處我來過两次都是ok的,但現在比以前差得很遠,味道更是差得很,服務態度又不好,全部待應都黑口黑面,餸菜到齊等白飯等了十多分鐘。叫待應幫忙拍一張照片時又被冷冷地說不可以(自知求人沒辦法),以前在其他酒楼的待應都會好樂意幫忙,不知他們為什麼會這樣,埋單一仟六佰幾換來吃不飽,味道差,又愉快,以後也不會再去。
2019-05-04 133 浏览
預早訂位的團體餐,可預留燉椰青。晚餐用膳時間,人流並不多,所以也很安靜。菜式用心制作,味道很好,而且上菜速度也剛好。每碟菜式份量都好多,所以很快也吃飽了。喜歡食素的不妨來試下,我本人比較推薦預早訂的燉椰青。
2019-04-20
2019-04-29 164 浏览
食物質素差。星期六下午時段,沒有選任食放題。叫正價單點小菜,每碟都過百元,但卻只是預先煮好重新返熱貨色,完全無誠意。唯一一碟羅漢齋炒麵(應該)是即煮,但味道仲差過一般茶記,絕不會再幫襯!
2019-04-29 144 浏览
今日去咗一間素食餐廳, 真的眼前一亮, 它的裝修古色古香,有別於一般的齋舖, 由傢俬到裝修都係 別出心裁,完全沒有一點馬虎了事, 而我最鍾意的就是它的碗,好有心思,很優雅!本來想同朋友食齋菜,點知去到原來它有 齋 buffet,服務員介紹我們可以食buffet,因為可以有多元化的食物,而我都係一個比較貪食的人,所以 諗都冇諗就答覆了服务員, 我們好快就點了很多菜色,有黑松露蒸帶子、素腸粉、 酥炸海鮮, 辣子雞丁、 台式三杯猴頭菇、 涼拌苦瓜、 泰式肉碎蒸支竹、 黑松露糯米燒賣、 乳香象拔蚌片等等, 款款都做得非常之似肉類 ,口感一流, 差啲都忘記咗自己原來食緊素食! 而且它不像我以前食開的那種傳統齋,它是新派的齋款! 口感同味道都非常之配合我的胃口, 最值得一讚的就是甜品, 我叫了三碗蓮子桂圓露, 真的非常出色, 唔通我真係有第二個胃?

• 黑松露糯米燒賣
平時對素食既認識就只限於年初一呀婆落㕑煮雲耳冬菇個類型🤔 又真係好似未試過係素食餐廳到食過🤨今日朋友話要帶我黎呢間尚素試下食出健康人生😂望住個menu 真係唔講唔知呢到係食素喎,菜式花多眼亂😲好彩俾我見到呢個2人餐menu,唔係我地分分鐘諗到聽日都未諗到食咩😂而家香港人都追求健康,除咗近年多咗人行山跑步,連飲食方面都有所改變😊 呢到有一家大細既黎食,亦有一班朋友黎😉 我地分別叫咗一碗素湯同羹,個湯好清甜,飲得出冇味精👍🏻👍🏻個羹好特別,有d冬瓜係入面清清地,唔會好似平時酒樓個類咁濃味😊係一間中式素食店竟然有串燒食,真係估佢唔到,幾新穎幾有心思🤩 味道仲同日本串燒幾似仲有餃子🥟 入面用咗鹿茸菌代替平時既豬肉,味道唔錯🙌🏻呢個春夏拼盤就最特別啦,粉紅色呢款應該係准山,加埋雲耳,同荀,味道酸酸地好開胃😋主菜揀咗咕嚕肉,唔講其實睇唔出佢同平時既有咩分別,第一次食素肉又幾好食,唔太清楚個原材料係咩,但係可以做到個質感好似肉咁🤔 味道亦好夾好好食再黎一個竹笙花菇扒時蔬🤗 正呀最中意呢個配搭,竹笙又吸哂d精華好好食😋最後呢個紅豆沙真係冇得頂👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好耐未試過係街食到呢個水準,起沙
平時對素食既認識就只限於年初一呀婆落㕑煮雲耳冬菇個類型🤔
又真係好似未試過係素食餐廳到食過🤨

今日朋友話要帶我黎呢間尚素試下食出健康人生😂
望住個menu 真係唔講唔知呢到係食素喎,菜式花多眼亂😲

我地分別叫咗一碗素湯同羹,個湯好清甜,飲得出冇味精👍🏻👍🏻

仲有餃子🥟 入面用咗鹿茸菌代替平時既豬肉,味道唔錯🙌🏻

最後呢個紅豆沙真係冇得頂👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好耐未試過係街食到呢個水準,起沙,仲要好多豆,唔會好似平時酒樓個d咁見到層水係面🤩🤩

2019-04-18
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 尚品素湯
  • 咕嚕甜酸素肉
  • 紅豆沙
今天要去官塘辦點事,下班就在駿業街附近搵嘢食,朋友話食得肉多,想食吓素菜,於是去咗果間中海曰升中心二樓嘅尚素食晚飯,地方同裝修都幾好,入到去已經感受到寧靜和諧嘅氣氛!好舒服,而且店員招呼都好好!我地兩個人,點咗涼伴𣏌子苦瓜做前菜,苦瓜好新鮮但唔會苦喎,仲拌以日式麻醬,幾醒胃,上面仲有幾粒紅色杞子,顏色配搭一流悦目!又點咗個黃耳大棗山藥羮,食落都超好味喎!再點咗香煎竹笙榆耳腐皮卷做小食,原來份量都不少,有成六大件,腐皮包住裏面竹笙同榆耳,磨菇絲等等素材,好入味,亦十分可口!主食就點咗個榆耳珍寶荷葉飯,飯粒鬆軟,荷葉嘅香氣撲鼻,令人食慾提振,以為吃不完嘅份量,竟然全部消化了!

又點咗個黃耳大棗山藥羮,食落都超好味喎!

2019-03-16
2019-04-23 101 浏览
今日天氣又熱又潮濕,如果食返啲健康既素食,一定可以有助身體排毒,但係香港食素既地方好少,要搵返間好食既素食店並非易事,今日入到觀塘,就去到尚素食放題,都係一百四十蚊個,但選擇非常豐富。個人覺得幾正既選擇有黑松露茄子,薑汁菜心,黑松露蒸茄子真係幾野味,茄子清甜入口即溶,配合埋黑松露既濃郁芳香,真係好夾。另外,甜品既選項有一款係桂花桃膠雪耳,桃膠本身對身體有益,同雪耳一齊食仲又清涼又爽口彈牙。因為同枱中不乏有好多炸海鮮同脆口食物,叫這款甜品可以下火再食多啲麻。食完這餐後,真係覺得原來素都可以咁多花款,咁多名堂,真係大開眼界喇。

2019-04-22 108 浏览
二人餐都幾多野食 $388春夏拼盤有四款小食,分別係黑木耳、淮山、涼瓜、素豆腐。款款清新可口,作為頭盤真的不錯。柚子雞三色串燒燒冬菇 + 燒翠肉瓜 + 燒豆腐 ,配上柚子汁,幾新鮮的組合。鹿茸菌煎封餃子表皮脆脆地又煙煙韌韌,似煎腸粉的質感,煎得好香口。內𥚃係爽口的鹿茸菌,內外夾攻,口感一流。黃耳冬瓜翡翠羹好矜貴的一道菜式,黃耳清補 ,冬瓜清熱去濕。加埋一齊,感覺好健康呀!尚品素湯雪耳木瓜湯,清潤冇味精,但飲得出各種材料的鮮味,亦係健康之選。古法乳香蒸蚌片膽粗粗試新野,又有驚喜喎!原來片係白木耳,好爽口食到「什什」聲。配上腐乳汁同椒絲,底層又舖滿粉絲吸味。真係堅似蒸蚌片,食得好過癮。竹笙花菇扒時蔬份量幾足,花菇好香菇味亦炆得夠入味,清清淡淡的傳統素菜,幾好。甜品- 腐竹薏米糖水喜歡佢唔太甜,清清地又夠潤。環境不錯,空間感十足,食得份外舒服
二人餐都幾多野食 $388

春夏拼盤

柚子雞三色串燒

鹿茸菌煎封餃子
表皮脆脆地又煙煙韌韌,似煎腸粉的質感,煎得好香口。

內𥚃係爽口的鹿茸菌,內外夾攻,口感一流。

黃耳冬瓜翡翠羹

尚品素湯

古法乳香蒸蚌片

竹笙花菇扒時蔬

甜品- 腐竹薏米糖水
喜歡佢唔太甜,清清地又夠潤。

環境不錯,空間感十足,食得份外舒服

2019-04-22 131 浏览
看了食評大部分也是好評所以一試, 點了一個二人套餐, 加多一個小菜, 三個人應該足夠很快套餐內的二個小吃到了, 賣相是OK的, 相距三分鐘後上了咕嚕肉, 心想咕嚕肉是一早整好了, 賣相同菜單內的相片差距算大, 食了亦感覺味道一般, $388價錢絕對不值, 其後其他小菜也上了, 連我們另叫的小菜也是賣相同味道都一般, 不敢恭維, 我們明白菜單內的相片只供參考, 但也沒有必要相差太大, 素食也可以做到色香味俱全, 做不到便可以將價錢平民化一點, 但這裡除了菜單內的相片及價錢是酒樓層次, 賣相同味道也是普通質素, 沒有下次.................
沒有下次.................
2019-04-21 98 浏览
近來包子發現夫君的口腔開始發出異味😂,我想定必是他的腸胃開始出現問題,所以決定帶夫君再次去吃素,以便洗滌他的腸胃😉。夫君只接受新派的素食,因為他覺得舊派的很油膩和吃飽後很快肚餓,包子便選擇了一間在觀塘的新派素食。好,開餐!😋⭐️蜜汁叉燒 - $68看見餐牌上的圖,覺得賣相與一般的叉燒十分相似。 蜜汁叉燒以小的平底鑊🥘定盛載上枱, 賣相與餐牌上相符。 吃起來味道的確與一般叉燒無異, 蜜汁味香濃,亦有炭燒的味道,仿肉的口感也不只是腐皮做的肉!☀️南瓜汁松露淮山球 - $118童叟無欺,淮山球上的確有松露,值得一讚!👍🏻淮山蓉製成的淮山球炸得香口,但入口並不油膩。🎃南瓜汁,並不是用糖水開的,甜味天然。☀️蘆筍苗山藥炒藕片 - $88🥗蘆筍苗很嫩,無渣!藕片脆口!山藥爽口,不散!炒功亦很好, 炒到材料剛熟! ☀️客家豆腐 - $98豆腐炸過才放進鍋和汁醬一起煮,雖然經過兩重烹調,但是豆腐也很滑,豆味十足!一件件完整的豆腐令到這個菜色更完美!加上津白墊底,增加飽肚感。😬⁉️此店材料新鮮,師傅有不錯烹調技巧,帶素菜去到另一個層次。不錯不錯!👏🏻

好,開餐!😋

⭐️蜜汁叉燒 - $68

☀️南瓜汁松露淮山球 - $118

☀️蘆筍苗山藥炒藕片 - $88

☀️客家豆腐 - $98

• 蜜汁叉燒
  • 大廚客家豆腐
-上次食完新春放題,今次就帶阿媽👩嚟食散叫。 果然冇令我失望,味道一樣keep住咁好👍😋。香煎竹笙榆耳腐皮卷($118)上次食放題食過呢個腐皮卷,食咗之後念念不忘😌😌。所以今次點都要再返叫!!再返食!!仲有西蘭花做伴碟。欖菜香菇肉碎四季豆($78)四季豆炒得好香,分量又幾多🤭。蜜汁义燒($68)原來係齋鹵味嘅其中一款。淮山薏米粥($38)第一次食呢幾個topping嘅粥,幾特別,好有咬口,甜甜地。白飯🍚($15) 桂圓紅棗水🥤($22) 一人一杯,女士💃恩物。==========尚素地址:觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B舖

香煎竹笙榆耳腐皮卷($118)
仲有西蘭花做伴碟。

欖菜香菇肉碎四季豆($78)
四季豆炒得好香,分量又幾多🤭。

蜜汁义燒($68)
原來係齋鹵味嘅其中一款。

淮山薏米粥($38)

白飯🍚($15)

桂圓紅棗水🥤($22)
一人一杯,女士💃恩物。

==========

尚素
地址:觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B舖
用餐时段
  • 香煎竹笙榆耳腐皮卷
2019-04-20 65 浏览
黎緊四日復活節假期想食得健康啲 於是搜羅食素餐廳決定試下尚素預先book定座位 去到唔駛等就入得座店內環境好有文學風 掛左字畫等等可能係假期前夕 店內已經爆滿見到海鹽鮮魷有個推介標誌點來試試口感同真魷魚好相似淋淋地食落好得意配埋椒鹽食落香口友人好鐘意食饅魚於是又試試同真饅魚有咩分別外皮炸一炸 好脆口口感係一樣 配埋饅魚汁真係以為食緊饅魚仲好有心思好紫菜模仿魚皮我個人喜歡食咕嚕肉點左蜜桃咕嚕肉 但唔知點解蜜桃變哂做菠蘿食起上黎好有豆香味這味菜式也不錯👍🏻友人唔食飯覺得唔飽所以點左榆耳荷葉飯上碟時平平無奇但將荷葉揭開時......一股荷葉香味湧上好好聞份量好多 多到兩個人要夾硬食先食得完仲有粒粒紅蘿蔔🥕同榆耳平日真係好少好少食素因為覺得無咩款式可選食來食去都無甜酸齋 素雞之類今次尚素初體驗認真唔錯整體來說:素食好去處!
黎緊四日復活節假期

這味菜式也不錯👍🏻

友人唔食飯覺得唔飽
所以點左榆耳荷葉飯
上碟時平平無奇
但將荷葉揭開時......

一股荷葉香味湧上
好好聞

份量好多 多到兩個人要夾硬食先食得完
仲有粒粒紅蘿蔔🥕同榆耳

平日真係好少好少食素
因為覺得無咩款式可選
食來食去都無甜酸齋 素雞之類
今次尚素初體驗認真唔錯

整體來說:素食好去處!

• 酥炸海鹽鮮魷
2019-04-18 60 浏览
我地叫咗個2人set食先嚟個春夏拼盤綠色嘅係苦瓜,幾新鮮爽口,味道唔會太苦黑色嘅係木耳,木耳味出同好彈牙中間嘅係准山,甜甜地酸酸地咁幾開胃素魷魚食落個texture同真魷魚幾似,有小小辣辣地好爽口彈牙柚子三色串燒有豆腐,脆肉瓜同埋冬菇豆腐真係好滑好有豆味柚子醬酸酸甜甜咁同啲食材好夾,特別係脆肉瓜同冬菇上面個個湯係薏米湯嚟,好香好甜,飲得出冇落味精重點推介下面個冬瓜羹,冬瓜味好濃而且好鮮甜,個湯入面有好多冬瓜粒,飲完真係好滿足咕嚕肉都整得好出色,素肉好淋,表皮香脆,同 真正嘅咕嚕肉有得揮吉列百靈菇扒表皮香脆內軟,唔會好油,配搭埋個沙律醬食味道一流
我地叫咗個2人set食
先嚟個春夏拼盤

綠色嘅係苦瓜,幾新鮮爽口,味道唔會太苦
黑色嘅係木耳,木耳味出同好彈牙

中間嘅係准山,甜甜地酸酸地咁幾開胃

柚子三色串燒有豆腐,脆肉瓜同埋冬菇
豆腐真係好滑好有豆味
柚子醬酸酸甜甜咁同啲食材好夾,特別係脆肉瓜同冬菇

上面個個湯係薏米湯嚟,好香好甜,飲得出冇落味精

用餐时段