2019-12-31 392 浏览
今晚得自己一個食,決定隨便揀一間食!路過見到佢座位闊落,環境舒適,就入去一試啦。叫左蕃茄湯底粟米豬肉餃麵,湯底清甜,餃子皮薄餡多,夠唒飽。跟餐包一杯豆漿,以47蚊呢個價錢黎講相當抵食!
2019-12-26
2019-09-02 633 浏览
美味牛𦟌湯麵,週六晚餐,呢度食碗麵,唔使等位,牛𦟌麵套餐$48 ,加兩蚊有熱飲,相當抵食。牛𦟌每片都好口,都好入味,而且肉質鬆軟,冇錢,伴一碗菠菜麵,非常滿足的一的晚上。
2019-08-31
2019-08-04 672 浏览
見有新餐廳無乜人,趕時間求其食,試下先😋店內枱數唔多,晚餐時段都未滿人,開頭有點擔心..我哋兩大一小,叫左三個麵餐食,價錢唔貴🤩我哋覺得最好味係粟米豬肉餃子,椰菜豬肉餃唔係差,只係有粟米餃被比下去😆牛𦟌都入味,但就覺得比較硬身唔夠軟熟。麵底則比較鐘意普通白色嘅麵底,咬落好煙韌幼滑💗波菜麵就比較軟身左d,都滑,但無左煙韌感。最值得讚係員工嘅工作態度,好有禮貌,令人好舒服,尤其是隔離枱新客,一入門見有小朋友,即建議小朋友嘅家庭靠牆嘅卡坐(佢哋本身想坐中間靠廚房位,因靠牆卡位張枱客剛走未執清,立即執乾淨比佢哋),真係令我又驚喜又貼心💗👍🏼
見有新餐廳無乜人,趕時間求其食,試下先😋
店內枱數唔多,晚餐時段都未滿人,開頭有點擔心..
我哋兩大一小,叫左三個麵餐食,價錢唔貴🤩
牛𦟌都入味,但就覺得比較硬身唔夠軟熟。
麵底則比較鐘意普通白色嘅麵底,咬落好煙韌幼滑💗
波菜麵就比較軟身左d,都滑,但無左煙韌感。
2019-08-03
2019-07-25 514 浏览
如果要數在假日商場内搵食(馬鞖山)亦可列入一位難求内,今次便退而求次距離一橋之隔(新港城)三期地下、對於(第三期地下)食店其實認知度只是寥寥可數,因為去了好幾次還是著重於在商場內、所以今次出走對於三期食店只是略知一二,在走訪之前亦有略略在(飯網)上看上圖片、據自己之感覺而行。。。坐下便已找選了目標來了一個《雙拼素餃跟泡菜豬肉餃子》配上海麵作襯底加上麻辣湯,索價HK$44.先講湯底麻而不過於咸,至於素餃子內涵包括冬菇絲/ 紅蘿蔔粒/ 粉絲等等元素、《但餃子皮真是十分之厚身,所以完全覺得是失敗的一個,》另外要講是泡菜餃子這款餃子《皮厚到適中,不過自己就略嫌肉質與泡菜略為打得比較碎一點感覺全無口感可言~》吃畢差不多一碗感覺上胃納尚有空間,所以再來多一點韭菜煎餃HK$30.、熱辣辣的上枱加上皮厚適中本應亦算是不錯的一個,但是同出一個敗筆主元素便是餃子內的肉質實在太過【削】,感覺拖垮了整份事情,建議店方可以再搞豬肉同時略不要過於「時」、否則令到整個豬肉餃子質感實在及垮低下去~埋單整體內說大約HK$七十餘元,以價錢來說算經濟、如果可以在餡料上加以改進那便會更為理想。

坐下便已找選了目標來了一個《雙拼素餃跟泡菜豬肉餃子配上海麵作襯底加上麻辣湯,索價HK$44.

雙拼素餃跟泡菜豬肉餃子》配上海麵作襯底加上麻辣湯
泡菜豬肉餃子
素餃

韭菜煎餃5隻

2019-07-15 349 浏览
今日揾食之際,發現有新食肆,梗係又要試下同大家分享下啦😀裝修簡單而舒服, 店員有禮, 好彩早咗入座, 遲一步就要等位啦😚😚睇下餐牌先,有多款唔同餡嘅餃子🥟🥟湯麵方便呢, 有上海麵同菠菜麵揀! 今次就叫咗個 芝心牛丸上海麵, 附有粟米,我仲覺得冇味精,感覺健康🍜🍜加四蚊有凍檸茶,唔使加一, 價錢公道絕對有誠意嘅小店,要支持!!
今日揾食之際,發現有新食肆,梗係又要試下同大家分享下啦😀
睇下餐牌先,有多款唔同餡嘅餃子🥟🥟
🍜🍜
加四蚊有凍檸茶,唔使加一, 價錢公道

絕對有誠意嘅小店,要支持!!
2019-07-10 285 浏览
  聽朋友講有間新既餃子餐廳幾好,所以就同左家人來試下,呢個精美小巧骨子的店,環境好舒服,有D日式設計既STYLE。晚上8點幾唔算多人,唔駛等就宜入食野。餐廳食物主打麵、餃子,叫套餐既感覺似乎是抵D,$40左右就有碗麵+5只餃子,飲料就另加錢。我點左菠菜麵,好靚好吸引,而且份量都好大,餃子都脹卜卜好靚又好味。另外一碟煎餃就好香口,皮好薄好正。加$12就有個菜,好似個波咁好好笑。$80在區內而言是平價了,而且性價比高,推薦!

加$12就有個菜,好似個波咁好好笑。

$80在區內而言是平價了,而且性價比高,推薦!
2019-07-05
2019-06-24 736 浏览
新開不久的餃子店, 裝潢有d似台灣黎香港個間餃子店, 不過哩間既餃子特別在於冇白菜豬肉餃..主打韭菜豬肉餃同泡菜餃..我唯有食椰菜豬肉餃啦, 加個波菜麵, 油菜同埋叫左滷水雞翼。最快係個麵, 綠色既菠菜麵食落覺得健康同埋真係見到有菠菜響麵條入面。油菜係半個冇切既生菜, 食到中間唔知點解濃濃地, 滷水雞翼味道甜咸適中, 肉質偏老少少, 但可以接受。最重要係煎餃子, 餃子皮薄肉餡多, 保持到肉汁, 味道略咸, 放入麵食就剛好。覺得要支持小店😊
2019-06-22 619 浏览
本人頗喜歡食餃子, 今日入馬鞍山探媽咪, 順道試下呢間新開餃子店。到店時間大約八點半, 可能係星期六嘅關係, 店家已貼告示麵底賣完。 好彩我係一心一意嚟食餃子😋今次就試咗韭菜豬肉湯餃$36/5隻, 韓式辣味豬肉煎餃$40/5隻。餃子size正常好飽滿, 韭菜嘅比例多於肉, 但都包得好實淨,唔會一咬就散晒, 所以韭菜香味十足 至於湯底就略為遜色少少, 但飲得出係冇味精, 對於追求健康人士最適合不過。佢哋嘅煎餃係即叫即做, 店家用咗日式煎餃嘅做法, 底層脆面層保持咗餃子嘅軟度, 非常出色! 泡菜煎餃酸味及辣味適中!順帶一提店內環境明亮舒適, 服務態度一流
! 泡菜煎餃酸味及辣味適中!
順帶一提店內環境明亮舒適, 服務態度一流

2019-06-15
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 煎餃類別
2019-06-15 388 浏览
一見到熱辣辣餃子黎到就心急食冇影到相,溫完書太想食餃子,又見呢間新開試業就試下,一開始搵唔到邊到,原來係第三期果邊,搵唔到可以打俾老闆問叫左韮菜湯餃,餃子皮好薄,同埋唔會係浸湯浸到爛晒果啲,我同阿妹一行三人都超鍾意韮菜餃,雖然老闆大力推薦煎餃,但湯餃配佢地嘅辣菜圃係冇得輸!!一定要加辣菜圃食煎餃其實都好味,不過再煎脆啲會好啲,可能我地比較鍾意鍋貼果種口感,我地叫左泡菜辣豬肉煎餃,都有驚喜,唔錯!我地唔係太肚餓所以冇試到麵,不過老闆話黑椒牛丸好食,果然唔錯,好似係類似牛筋丸咁!整體黎講環境好乾淨光猛,員工都好友善,會多啲黎幫襯支持小店,終於唔洗成日食譚仔,我下次再去會補返相!我絕對唔係打手,係馬鞍山土生土長,眼見而家開嘅都係連鎖食店,一定要支持多啲呢啲小店,我第一次打食評,因為真係好想支持下

2019-06-14
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 黑椒牛肉丸
  • 辣泡菜豬肉餃
  • 韮菜湯餃
2019-06-13 375 浏览
經過以上餃子店, 雖然新開張, 膽粗粗試一下,  点了韮菜粟米餃子麵 + 檸檬茶因為有老人家, 特別吩咐耍餃子和麵 軟些.  数分鐘已上菜,  韮菜是幼身韮菜, 有菜味  ( 注: 我家老人家年輕時是賣菜的) , 粟米新鮮,麵夠 軟老人家食得開心其他正常硬度的韮菜粟米餃子麵,  一句  : 好有機會, 一定再來

因為有老人家, 特別吩咐耍餃子和麵 軟些.

老人家食得開心

其他正常硬度的韮菜粟米餃子麵,  一句  : 好

有機會, 一定再來
2019-06-12
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 韮菜粟米餃子麵
2019-06-12 374 浏览
依傢大部分大商場嘅店舖,大多數也是連鎖式經營的餃子店,一式一樣,所以特別鍾愛試一啲小店或家庭式經營的小店。今天剛經過馬鞍山見到一間新開餃子店,試了它們的韓式豬肉煎餃,食落去覺得同出面唔同,皮薄餡靚,自家鹵水牛𦟌好軟熟,味道剛好唔鹹,好自家,好有家庭屋企feel😊。值得支持!
韓式豬肉煎餃
鹵水拼盤