2021-09-09 128 浏览
本來想食喇沙,去隔離一間叫味王既餐廳食,但就比隔離呢人氣較旺既小店吸引左。店內冷氣開得大,但室外非常熱,入到去都唔會覺得凍或需要著褸。時值12點半左右,大概坐左半滿。侍應哥哥的態度就麻麻,黑面唔耐煩,不過唔緊要,始終覺得食好西就真係食好西,服務差還可接受,野唔好食真係大忌。另外,當你應付到世上稱為「阿媽」同「老細」既人,其他態度差既人彷彿一律可接受。餃子有蒸餃同煎餃揀,咁我就揀左煎餃,唔想佢濕that that,配埋菠菜麵。哇!個韭菜豬肉餃子真係好好食,皮薄,煎得靚,餡既味道又好食。麵都幾好,湯底唔會太咸或多味精,淡淡地,令麵既味道更出。凍檸茶就一般,比較濁,識飲一定係飲比較清澈果d。仲有,埋單價錢都係$45(麵多數30-40蚊),咁既價位而家真係好難見到。馬鞍山仍有呢d高質小店,要支持下。以前貴為美食沙漠,近年好似多返d好野食,沙漠終於有綠洲。食完出黎大概1pm,呢個時候就多人啦,好多學生lunch time,湧入餐廳,所以最好避開呢個時間。
時值12點半左右,大概坐左半滿。

麵都幾好,湯底唔會太咸或多味精,淡淡地,令麵既味道更出。

凍檸茶就一般,比較濁,識飲一定係飲比較清澈果d。

以前貴為美食沙漠,近年好似多返d好野食,沙漠終於有綠洲。
2021-09-08
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 煎餃
2021-09-04 100 浏览
之前食過一次,覺得幾抵食又好味😋今次來encore! Tea time有佢雞髀跟熱飲!雞髀好大隻!不過滷水味唔太入~另外,個價錢梗係俾冰鮮質素架啦合理嘅~肉質會食得出其實呢個價錢都唔會期望太高,邊位有滷水味,但中間就真係冇咩味喇不過勝在大大隻好飽肚媽咪嗌咗餃子菠菜麵~佢個波菜麵係幾特別幾好味個麻辣湯底阿媽都好滿意佢食辣都幾腌尖㗎咁多隻餃子入面,媽咪只中意食呢個尖椒豬肉餃~比較香口&口味又層次啲~呢度食嘢嘅環境好舒服,仲有電視睇
不過勝在大大隻好飽肚
媽咪嗌咗餃子菠菜麵~佢個波菜麵係幾特別幾好味
個麻辣湯底阿媽都好滿意
佢食辣都幾腌尖㗎

呢度食嘢嘅環境好舒服,仲有電視睇
用餐时段
下午茶
2021-08-17 153 浏览
自己一個行過呢間餐廳,呢間比起好多餃子店來講裝修到好靚,座位都好舒服👍👍入到去員工服務好好,由帶位到介紹食野都好用心👍🏻自己叫咗個全餃宴😆😆聞到餃子呢陣味道好壞了婆婆煮嘅餃子,因為以前婆婆成日都會整呢啲餃子俾我食香辣菜脯蔬菜餃($32)聽個名都知有特色🤣🤣估唔到可以放菜脯入去餃子,又真係好好食喎♥️味道好夾!煎韭菜豬肉餃($32)韭菜香味濃郁,豬肉份量都好多,成隻餃子滿滿的🤣🤣♥️very nice!

自己一個行過呢間餐廳,呢間
比起好多餃子店來講裝修到好靚,座位都好舒服👍👍

入到去員工服務好好,由帶位到介紹食野都好用心👍🏻

香辣菜脯蔬菜餃($32)

煎韭菜豬肉餃($32)
2021-06-23
2021-08-16 107 浏览
尚月••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•青椒豬肉餃湯麵$38(轉蕃茄湯底+$4)•凍豆漿$8••••••••••••••••••••••••••••••呢間店真係有好多款餃子,呢款我真係未見過,青椒豬肉餃✌️✌️估唔到兩種嘢夾埋咁好食,入邊啲餡都好多🤤🤤🤤轉咗做蕃茄湯底,個蕃茄湯底真係好好味,味道啱啱好適中,而且嗰陣蕃茄味非常開胃。♥️♥️♥️豆漿就凍得黎又好滑🤠••••••••••••••••••••••••••••••下次過嚟試埋其他餃子😃😃期待

尚月

♥️餐點:
•青椒豬肉餃湯麵$38
(轉蕃茄湯底+$4)

•凍豆漿$8

估唔到兩種嘢夾埋咁好食,入邊啲餡都好多🤤🤤🤤

豆漿就凍得黎又好滑🤠
下次過嚟試埋其他餃子😃😃期待
2021-06-24
2021-08-13 114 浏览
今日同男朋友一齊特登黎到呢間尚月食餃子,因為之前聽朋友介紹話呢度啲嘢好食得來又特別🤣趁今日放假特登拍下拖入嚟食飯✌️✌️✌️叫咗好多嘢食🤣🤣🤣青椒紅椒豬肉餃湯麵(番茄湯湯底)韭菜豬肉餃😌炸脆雙拼同埋滷水拼盤🥰本身諗住淨係過嚟食下餃子,點知點下點下都幾多嘢🤣🤣首先講吓個湯麵蕃茄湯底真係超正,好好味又鮮🤗同埋佢呢個係青椒紅椒豬肉餃,第一次食,味道幾特別幾清新!!韭菜餃亦煎得啱啱好夠晒趣卜卜👍炸物都係好脆好食😎而且真係做到外脆內軟!!仍然保持到雞肉嘅肉汁😙

叫咗好多嘢食🤣🤣🤣
本身諗住淨係過嚟食下餃子,點知點下點下都幾多嘢🤣🤣

韭菜餃亦煎得啱啱好夠晒趣卜卜👍

2021-06-23
2021-08-11 52 浏览
真係馬鞍山行街,哈哈哈見到呢間尚月,見入邊燈光坐位舒服就入咗去啦✌️✌️✌️✌️一直我都鍾意食啲比較少見嘅嘢,尋日見到呢個👏👏👏♥️♥️芝心牛丸波菜麵$44♥️真係啱晒我兩樣嘢都好特別🤣🤣,首先講吓個芝心牛丸,牛丸彈牙之餘咬落去,真係好多芝心,好正🤣🤣好好味波菜麵一睇隻色就已經好開胃🤤🤤好靚,食落去真係有菜嘅味道,好好食👍👍!!!!!正所謂,溝埋一齊做芝心牛丸麵啦🤣好食‼️

一直我都鍾意食啲比較少見嘅嘢,尋日見到呢個👏👏👏

♥️♥️芝心牛丸波菜麵$44♥️

正所謂,溝埋一齊做芝心牛丸麵啦🤣好食‼️
2021-07-08 128 浏览
其實我都幾鍾意食餃子,啲人就喺馬鞍山區搵咗一間未食過餃子試一試睇下午茶時間去所以唔多人,加上佢本身嘅裝修都唔會好迫夾,非常大方嘅空間!嗌咗成枱嘢食,因為餓到成三點先食嘢嗌咗湯餃同埋煎餃share食,蒸餃我淨係食咗一隻,因為平時會減肥,但係佢剪得好放心,唔會好油!值得一讚湯餃散咗尖椒豬肉同埋素菜雙拼~經理話佢哋嘅豬肉餃係用六四瘦肉肥肉比例去整嘅~識落唔會好油膩!素菜餃加喺清新減肥之選!不過佢推薦嘅泡菜豬肉餃就幾失望,麻麻地好味~下午茶雞髀$32大大隻!超級抵!呢度啲滷水拼盤好出色!除咗有普通嘅豉油蠔油,仲加咗好重其他天然材料嘅味,例如8角!所以我覺得呢間野除咗侍應服務態度非常認真,原材料製作都好認真㗎!仲有呢個炸魚炸雞拼盤, $42就有10粒好大嘅!仲要個皮好薄,材料亦都好高質!唔係求其買返嚟嘅貨其實我仲想係咁讚,下刪3000字啦🤣總之,一定會keep住去食

嗌咗成枱嘢食,因為餓到成三點先食嘢
不過佢推薦嘅泡菜豬肉餃就幾失望,麻麻地好味~
下午茶雞髀$32大大隻!超級抵!

其實我仲想係咁讚,下刪3000字啦🤣

總之,一定會keep住去食
用餐时段
下午茶
  • 滷水拼盤
  • 炸小食雙拼
2021-07-05 77 浏览
♥️朋友知我鍾意食餃子,今日住馬鞍山朋友特登帶我入嚟試吓呢間尚月🥳🥳🥳環境來講好舒服,成間店好多木裝修。👍我好鐘意😍叫咗一個比較特別嘅芝心牛丸面,我自己揀咗菠菜面😏,牛丸好有牛味,入邊一陣軟綿綿既芝士😍😍😍😍wow另外叫咗個雙拼餃子,皮既厚薄啱啱好👍👍最後我哋+$3 自製辣菜脯,睇得出非常用心做,好香,辣到啱啱好,我自己差唔多係一啖面一啖菜脯🤤🤤食到流口水之後先發現原來有得外賣一罐辣菜脯,立即唔使諗買罐返屋企慢慢食👍👍

環境來講好舒服,成間店好多木裝修。👍我好鐘意😍

叫咗一個比較特別嘅芝心牛丸面,我自己揀咗菠菜面😏
,牛丸好有牛味,入邊一陣軟綿綿既芝士😍😍😍😍wow

另外叫咗個雙拼餃子,皮既厚薄啱啱好👍👍

2021-04-06 343 浏览
我就叫左外賣,就叫做雙併餃子麵(韭菜、粟米豬肉餃子+麻辣湯底+上海麵)湯底麻辣味夠重,帶有麻香味,D麵口感唔錯,而餃子餡多,皮薄,都幾juicy.+6蚊就有滷水蛋,不過很一般,唔夠味。價錢來講就相當OK, 46蚊一碗雙拼餃子麵,抵食過一d茶餐廳(一般茶餐廳午餐都要$50-$60)。不過改善之處可以推出一些堂食抗疫優惠,以吸引更多客人到呢度食。下次再試下煎餃及其他口味的餃子。總括來講,呢間野都好食,值得推薦

2021-04-06
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐优惠
優惠券
假日午市食lunch,餐廳新開業一段時間,環境乾淨,主打餃子、爆汁牛丸,價錢親民。叫左湯餃子雙拼菠菜麵($46),芝心牛丸菠菜麵($42),芥末青椒皮蛋($14)。雙拼餃子各款有3大隻,粟米豬肉餃既粟米香甜。韓式辣味豬肉餃餡料有特色,唔算好辣,泡菜惹味,幾開胃,餃子皮厚度適中。而芝心牛丸有驚喜,一咬d汁及芝士爆哂出黎,食個陣要好小心。芝士少少拉絲,就好似食緊芝心丸。牛丸重牛味,爽口,值得叫黎食下,因為好少見。菠菜麵既菠菜味唔算好濃郁,份量多,就算男仔食都好飽。小食芥末皮蛋幾過癮,好少餐廳會配芥末醬。餐廳製作既芥末醬唔會嗆鼻,同皮蛋又幾夾,會愈食愈上癮。不過一碟既份量唔算多。整體,難得係馬鞍山搵到好食餐廳,而且唔貴,清淡。

叫左湯餃子雙拼菠菜麵($46)芝心牛丸菠菜麵($42)芥末青椒皮蛋($14)
湯餃子雙拼菠菜麵

雙拼餃子各款有3大隻,粟米豬肉餃既粟米香甜。

芝心牛丸菠菜麵

芝心牛丸有驚喜,一咬d汁及芝士爆哂出黎,食個陣要好小心。

菠菜麵既菠菜味唔算好濃郁,份量多,就算男仔食都好飽。
芥末青椒皮蛋

小食芥末皮蛋幾過癮,好少餐廳會配芥末醬。

整體,難得係馬鞍山搵到好食餐廳,而且唔貴,清淡。
2021-01-31
湯餃子雙拼菠菜麵
芝心牛丸菠菜麵
芥末青椒皮蛋
2020-12-07 419 浏览
好抵呀 呢排成日用openrice外賣自取優惠不過屋企附近唔係太多餐廳有自取服務今次我就試咗呢間尚月叫咗韓式辣豬肉餃子湯麵一定要加錢叫煎餃 香口好多麵可以揀菠菜麵其實就唔係好食到菜味 不過靚啲開胃啲再叫左個細牛展雞翼拼盤加埋啱啱夠80 減左20埋單60好抵食
好抵呀 呢排成日用openrice外賣自取優惠

再叫左個細牛展雞翼拼盤
加埋啱啱夠80 減左20
埋單60好抵食

2020-08-07 677 浏览
餃子控🥟見到餃子小店當然要試下!今次試左兩款餃子💁🏽‍♀️香菇蔬菜餃麵 ($40)*雞湯 *菠菜麵雞湯同菠菜麵無咩特別~~餃子餡既種類幾豐富 有甘筍🥕、粟米粒🌽、冬菇、沙葛、粉絲 等等但每樣份量唔多 可能因為始終全部都係蔬菜🥬 黏性唔高 所以餡料偏散 不過廚師幾好 煮個陣有隻穿左 所以轉頭補番一隻完整既俾我地!韮菜豬肉煎餃 ($32/ 5隻)👍🏽餐廳推介既韮菜餃的確出色d!咬落去多汁d!煎餃點豆瓣醬食 一流~~不過呢度既豆瓣醬偏䶢 記住唔好點太多啊🤭小小意見💁🏽‍♀️有好多餃子店都會有免費添菜脯/醃物 但係尚月既菜脯係要加錢(麵食+$3; 非麵食+$5) 因為得我一個食辣 而我唔知份量幾多 所以我無加 但食餃子無菜脯好似差咁d野咁👉🏼👈🏼麵食跟普通餐飲(熱飲+$2; 凍飲+$4)都合理 但係如果淨食餃子 想飲野既話就要跟原價😩 所以如果淨食餃子都可以有跟餐飲優惠就好喇~~
餃子控🥟見到餃子小店當然要試下!
今次試左兩款餃子💁🏽‍♀️

香菇蔬菜餃麵 ($40)
*雞湯 *菠菜麵
雞湯同菠菜麵無咩特別~~
不過廚師幾好 煮個陣有隻穿左
所以轉頭補番一隻完整既俾我地!

韮菜豬肉煎餃 ($32/ 5隻)

👍🏽餐廳推介既韮菜餃的確出色d!
咬落去多汁d!
煎餃點豆瓣醬食 一流~~
不過呢度既豆瓣醬偏䶢 記住唔好點太多啊🤭

小小意見💁🏽‍♀️

麵食跟普通餐飲(熱飲+$2; 凍飲+$4)都合理
但係如果淨食餃子 想飲野既話就要跟原價😩
所以如果淨食餃子都可以有跟餐飲優惠就好喇~~

2020-06-13 563 浏览
堂食過一次,今次叫外賣覺得好食咗~雙拼餃子配上海麵,尖椒豬肉餃有青紅椒絲係入面,辣辣地,幾特別湯底揀咗番茄湯,夠濃味,仲有薯仔粒同粟米,推介~~仲個辣菜甫都唔錯
堂食過一次,今次叫外賣覺得好食咗~

湯底揀咗番茄湯,夠濃味,仲有薯仔粒同粟米,推介~~
仲個辣菜甫都唔錯

2020-02-12 733 浏览
初次試用網上外賣平台叫外賣,不錯,運費只係$15,但可惜嘅係無乜舖頭簡。咁就一於試下呢間餃子店,同Fd叫左四款餃share試,包括韓式辣味豬肉、香菇蔬菜、粟米豬肉同埋尖椒豬肉。外賣盒設計不錯,都係上格粉,下格湯,咁就唔曬位。一打開都心知不妙😭首先係無期望過係多饀厚實嘅餃子,但佢陣味精味濃濃飄出黎,湯底同樣味精湯,唔算係健康野,個人覺得好食d嘅係尖椒豬肉同粟米,好耐無食過咁無誠意嘅小店,真係唔會再去😭!

外賣盒設計不錯,都係上格粉,下格湯,咁就唔曬位。

一打開都心知不妙😭
香菇蔬菜

外卖送餐
2020-01-09 572 浏览
一個人在馬鞍山開完會,想食過簡單午餐便回公司。平時多數在商場內,今次想試新菜館,便行去新港城三期地面碰碰運氣。見呢間店雖小但乾淨,食物好似好健康,便入內一試。佢主要供應唔同種類的水餃丶肉丸丶魚丸,配唔同嘅麵,我叫咗一個煎韮菜豬肉餃配菠菜麵($40-),加$2就有一杯熱飲(如奶茶丶咖啡),抵! 👍🏻👍🏻👍🏻 奶茶先上,算是合格,雖然茶味不夠濃。之後,麵同餃子齊上,外表吸引,尤其是綠色的菠菜麵加咗黃色的粟米,豐富了顏色及口感。麵煑得硬度剛好,不過腍。湯底清淡,沒有味精,好。而餃子的皮夠薄,餡料亦足,無論加醋或浄色,都好味。😋😋😋 以不到$45的價錢,「尚月」絕對是超值之選。

見呢間店雖小但乾淨,食物好似好健康,便入內一試。

2020-01-08
  • 韮菜豬肉餃菠菜麵