2022-07-07
星期一即興放工約食雞煲,朋友尖沙嘴翻工,見附近有間個名幾趣緻嘅雞煲就揀左,當時星期一8:30pm都差不多滿座,好彩仲有位就入左去食~環境幾有風味,室內好似大排檔咁,最緊要冷氣夠大 ,waiters都好好招呼👍🏻雞煲店當然首先叫半份雞髀,其他再諗。侍應好好服務即刻遞上一盤調味料,貪心嘅我地梗係咩都落d🤤火鍋d配料都未諗好,雞煲已經上菜,好邪惡啊😈侍應聽到我朋友唔like芫荽仲超貼心幫我地另上🥰一打開超多雞髀肉,已經feel到2個人食唔曬🫢放工超肚餓嘅我地一口氣刷左半盤雞煲,入面啖啖肉🍗之餘仲有豬皮,洋蔥配料。我地揀左小辣,食到有花椒調味,好重口味😋食到一半想忍唔住叫其他配料,侍應都好貼心幫我地裝起d雞,落湯準備打邊爐!由於d雞髀肉真係太多,配料我地淨係叫到幾樣:羊肉,手打四寶丸,百頁冰豆腐,同埋好新奇嘅油鬼墨魚滑。尤其係手打四寶丸,粒粒彈牙,feel到師傅超大力手打出黎👊🏻百頁冰豆腐就層層分明,索曬d湯底。最特別嘅係個鬼馬墨魚,一上菜侍應就提醒我地反轉墨魚滑面漉1分鐘就食得。油炸鬼索一半湯汁外脆內軟,配上鮮味墨魚滑,一試難忘!