餐厅: 小點角落 (新都會廣場)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-08-07 253 浏览
原來人氣餐廳小點角落開左係新都會廣場餐廳有好多街頭小食,甜品及飲品我哋行完街食返個下午茶就啱喇💖❣️掃街拼盤拼盤好豐富,有特大魚旦,碗仔翅蒟蒻麵,麥皮蝦沙律芒果脆桶,煎釀三寶,蝦頭油燒賣,瑞士雞翼成個拼盤係將香港街頭小食放埋一齊,幾有創意,每款都入味幾好食❣️蔥油糖心蛋飯流心糖心蛋好吸引,飯上麵灑上乾葱同葱油,撈埋一齊食啖啖滋味❣️瑞士雞翼共有6隻,好大隻雞中翼好入味,上枱時仲有瑞士汁浸住,唔會太乾身,唔錯❣️蝦頭油撈麵出前一丁撈麵,配上蝦頭油,溏心蛋,好惹味❣️雪糕雞蛋仔即整雞蛋仔脆卜卜,配上雲呢拿雪糕,朱古力醬同士多啤梨醬,邪惡❣️楊枝甘露果凍碗芒果布甸加上芒果汁,碗入邊仲有大量芒果果肉,柚子肉,西米等,好豐富❣️榴槤甘露果凍碗榴槤果凍加上榴槤汁,榴槤迷忍唔住一啖接一啖,超正❣️茫茫甘露沙冰好啱夏天飲,透心涼,芒果沙冰,加上小丸子,好爽❣️阿薩姆手打香檸茶好足料嘅手打檸檬茶,唔會太甜,好清香
原來人氣餐廳小點角落開左係新都會廣場
餐廳有好多街頭小食,甜品及飲品
我哋行完街食返個下午茶就啱喇💖

❣️掃街拼盤

❣️蔥油糖心蛋飯
流心糖心蛋好吸引,飯上麵灑上乾葱同葱油,撈埋一齊食啖啖滋味

❣️瑞士雞翼

❣️蝦頭油撈麵
出前一丁撈麵,配上蝦頭油,溏心蛋,好惹味

❣️雪糕雞蛋仔

❣️楊枝甘露果凍碗

❣️榴槤甘露果凍碗
榴槤果凍加上榴槤汁,榴槤迷忍唔住一啖接一啖,超正

❣️茫茫甘露沙冰
好啱夏天飲,透心涼,芒果沙冰,加上小丸子,好爽

❣️阿薩姆手打香檸茶
好足料嘅手打檸檬茶,唔會太甜,好清香
2084 浏览
以輕食為主嘅小點角落,隱約於商場內的小角落🤗 大玻璃令空間感闊落舒適🥰🩷兩溝花膠魚肉碗仔翅 $42足料嘅碗仔翅,係升級版街頭小食,兩溝可以滿足貪心嘅我。🩷蔥油溏心蛋飯 +$18可以加配一個蔥油飯,香口蔥豉油配上一隻溏心蛋,大滿足😌🩷麥皮蝦芒果沙律脆筒 $38蝦頭油撈麵 +$18麥皮蝦超級大隻爽口,以麥皮包裹調味,一點都不油膩。以雪糕筒盛裝,底部以芒果肉墊手,清新可口,配搭有新意。加配撈麵做主食,好開胃😋🩷新煎釀三寶配柑橘腐乳醬$32唔會炸過火,食落一啲都唔熱氣,好溫和嘅煎釀三寶😋配埋個咁特別嘅醬汁,立即提升味道🤪🩷D24 榴槤雞蛋仔 $36一上檯雙眼發光,榴槤愛好者必點😂 每粒雞蛋仔都充斥榴槤,而且口感煙韌。🩷「汪AH姐」咖啡燉奶 $42香濃幼滑嘅咖啡燉奶,配上一球雲呢拿雪糕,仲有口感香脆燕麥,整個配搭好好食😭果然係招牌甜品🥰🩷榴槤甘露果凍碗 $52榴槤肉甘露啫喱,清涼香甜,夏天必食😍

🩷兩溝花膠魚肉碗仔翅 $42
足料嘅碗仔翅,係升級版街頭小食,兩溝可以滿足貪心嘅我。

🩷蔥油溏心蛋飯 +$18
可以加配一個蔥油飯,香口蔥豉油配上一隻溏心蛋,大滿足😌

🩷麥皮蝦芒果沙律脆筒 $38
蝦頭油撈麵 +$18
加配撈麵做主食,好開胃😋

🩷新煎釀三寶配柑橘腐乳醬$32

🩷D24 榴槤雞蛋仔 $36

🩷「汪AH姐」咖啡燉奶 $42

🩷榴槤甘露果凍碗 $52
榴槤肉甘露啫喱,清涼香甜,夏天必食😍

2024-08-05 104 浏览
好耐冇嚟過新都會,發現開咗好多新舖頭,呢間門面一睇落去就覺得好有文青feel,店員都喺門口招徠,一眼望去有幾個吉位。由於我哋已經食飽飯,所以入去只係食個甜品,圖片上見到呢個榴槤甜品好吸引,就叫咗兩份。🥄榴槤甘露果凍碗呢個碗唔係好企得穩,搖搖晃晃好似一駕船咁,上面嘅裝飾係細個喺酒樓見到嘅遮仔☔️,小朋友見到應該幾鍾意。呢碗甜品充滿左榴槤嘅香味,但係見唔到榴槤果肉,裏面有好大舊啫喱,食半碗已經有啲飽。如果有榴槤果肉食到就好啦。😂

🥄榴槤甘露果凍碗

2024-07-22
炎炎夏日 想掃街食港式小食甜品 但又怕熱?葵芳的一家甜品小食店就可以滿足大家的願望~ 可以坐下舒舒服服地吃各款港式甜品和小食✨葵芳新都會的「小點角落」滙聚了多款港式掃街美食✨餐廳環境舒適🤍✻雪糕雞蛋仔102畫室賣相可愛非常吸引 會附上醬料筆 可以自由在畫板上塗鴉✍🏻配上雲呢拿雪糕🍦玩味十足~ 不過記得要趁雪糕溶之前快點吃🤣✻掃街小食全餐非常豐富! 已經包含多款小食!有麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟蒻麵、特特大魚蛋、山椒鹹蛋黃雞翼、蝦頭油菜圃燒賣和新煎釀三寶~ 個人最喜歡鹹蛋黃雞翼和燒賣💕✻蝦頭油撈麵撈麵充滿蝦味非常惹味 每一條麵都有蝦籽🦐✻麻辣牛根腩香辣牛腩汁微微辣很香口!牛根腩煮至很淋身~ 不錯✻蔥油溏心蛋飯流心溏心蛋和蔥油 配牛根腩一起吃很夾❤️✻芒芒椰皇小丸子蛋白 ✻芋頭西米露椰皇蛋白椰皇蛋白甜品超吸引!椰皇香氣四溢🥥原個椰皇燉蛋白再配其他材料例如小丸子/西米露 份量也挺多的!! 超推介芒芒椰皇小丸子蛋白💛🤍很好吃🥰✻芒芒甘露沙冰 ✻芒芒椰奶飲品也有很多不同選擇 而且超級大杯😆😆我們選了兩杯芒果系列的~ 夏日炎炎 喝芒果的飲料最棒了!同樣十分足料🥭

炎炎夏日 想掃街食港式小食甜品 但又怕熱?

✻雪糕雞蛋仔102畫室

✻芒芒甘露沙冰 ✻芒芒椰奶

芒芒椰皇小丸子蛋白
  • 芒芒小丸子椰皇蛋白
2024-08-04 134 浏览
人氣餐廳小點角落在葵芳都有分店啦主打街頭小吃和甜點 好吃又好拍 價錢也不貴當中必點的掃街拼盤 香港特式小吃一次吃到咖哩魚蛋味道香辣 魚蛋彈牙有魚味碗仔翅的翅是蒟蒻麵 加上菇和木耳好爽口 燒賣加了菜脯辣油特別惹味麥皮蝦芒果沙律脆筒好有特式 酥脆麥皮蝦加上芒果肉 鹹鹹甜甜好開胃籠仔腸粉就正常發揮 腸粉頗滑溜如果能加麻醬辣醬就更好蝦頭油撈麵好香呀 加了好多櫻花蝦和辣菜脯口感更豐富 蝦味真的很重 重口味人士必吃重重重重料芋頭西迷 芋頭粒又綿密又香濃芋圓好有嚼勁 味道偏甜莓莓萬歲雞蛋仔 港式街頭小吃變身甜品莓莓是新鮮草莓和草莓乾混搭一起雞蛋仔外脆內軟 另一款蛋撻雞蛋仔餡料滿滿芒芒甘露沙冰和手打香檸茶都好有水準加了水晶珠好爽脆好清爽 好適合夏天呀
人氣餐廳小點角落在葵芳都有分店啦

莓莓是新鮮草莓和草莓乾混搭一起
雞蛋仔外脆內軟 另一款蛋撻雞蛋仔餡料滿滿

芒芒甘露沙冰和手打香檸茶都好有水準
加了水晶珠好爽脆好清爽 好適合夏天呀

小點角落以街頭小吃為主題,使傳統小食重現在眼前, 餐廳的港式甜品選擇豐富, 讓人食指大動。葵芳分店佈置以淺木色為主調 , 小清新感覺, 店舖面積雖然不大, 環境相當舒適,與朋友一邊聊天, 一邊回味街頭小食的好去處。掃街拼盤賣相及擺盤好精緻,可以一次過品嚐到 多款地道的港式小食 , 讓人食指大動。🔹️麥皮蝦芒果沙律脆筒脆筒外皮香脆 , 內餡是彈牙的蝦肉、酸甜的芒果 , 配上清爽的沙律,十分健康又美味。🔹️巨型魚魚蛋綿彈嚼勁,吸收了咖喱汁精華,香辣惹味。🔹️碗仔翅蒟蒻麵 惹味的碗仔翅 , 配上彈牙的蒟蒻麵,口感Q彈美。🔹️山椒鹹蛋黃雞翼 雞翼外層帶有香辣的山椒味道 , 雞翼肉質鮮嫩 , 鹹蛋黃味道濃郁。🔹️蝦頭油菜圃燒賣 燒賣皮薄餡鮮 , 淋上蝦頭油增加香味 ,搭配的油菜圃 , 清脆可口。蔥油溏心蛋飯溏心蛋蛋黃嫩嫩 , 配上蔥花與油香 , 拌飯一流。雪糕雞蛋仔 + 配煉奶草莓醬及雲呢拿雪人氣雞蛋仔, 即叫即製 , 入口熱燙香脆, 蛋香迷人 , 中間填滿香甜雲喱嗱雪糕,冷交融, 香甜窩心。瑞士雞翼雞翼肉質鮮嫩 , 雞皮啖啖醬油的甜香 , 充滿瑞士汁的風味, 讓人喜歡。蝦頭油撈麵麵條Q彈

🔹️麥皮蝦芒果沙律脆筒

🔹️巨型魚
魚蛋綿彈嚼勁,吸收了咖喱汁精華,香辣惹味。

🔹️碗仔翅蒟蒻麵
惹味的碗仔翅 , 配上彈牙的蒟蒻麵,口感Q彈美。

🔹️山椒鹹蛋黃雞翼

🔹️蝦頭油菜圃燒賣

蔥油溏心蛋飯
溏心蛋蛋黃嫩嫩 , 配上蔥花與油香 , 拌飯一流。

雪糕雞蛋仔 + 配煉奶草莓醬及雲呢拿雪

蝦頭油撈麵
麵條Q彈有嚼勁 , 淋上濃郁的蝦頭油 , 增添了海味鮮香 , 非常開胃。

楊枝甘露果凍碗
果凍中有新鮮多汁的芒果肉和柚子肉 , 清爽可口 , 香甜滋潤 , 口感充滿層次。

榴槤甘露果凍碗
果凍散發著濃郁榴槤的甜香 , 甜度適中 , 榴槤控的我, 忍不住一口接一口。

草莓鮮奶
新鮮的草莓與香滑的牛奶, 混合在一起, 草莓的甜香充滿口腔, 還可以飲到粒粒的草莓果籽, 口感一流。

最近,行葵芳新都會廣場,才發現有間新餐廳 <小點角落>!於是約了細堂妹一起去,順道行吓隔離葵涌廣場睇衫!餐廳位於商場5樓,樓底高!以圓拱門設計,玻璃窗外見到夜景,未天黑望到,玻璃窗外光猛開揚!要人齊入座,當時尚未有枱;等約15分鐘人齊入座!起初,我跟另外一枱2人食客坐在中間的大枱,看餐牌時,他們埋單走;隨後,有大人小朋友5位食客入座,所以,我被轉枱到剛埋單另一張卡位!在餐廳內,間唔中會有突發事情,當我們入座落單後,食物陸續送上期間,突然,聽到鄰桌有個可愛細路仔爆喊!因為鄰桌入座後,個細路仔食食吓雪糕跌咗杯雪糕落地,突然爆喊!全場矚目! 醒目的男店員即時走到小朋友旁邊氹他不要喊,轉頭上送一杯雪糕給他!相信家長們也滿意餐廳安排呢!Menu主打新派港式甜品、街頭小食、手調飲品...,包羅萬有!不設最低消費設加一服務費變奏版街頭小食擦餐飽西柚橙香檸茉莉:正常甜 $36最高溫 35度,我也忍不住點杯凍飲!西柚、橙、香檸與茉莉茶的配搭,水果綠茶清爽冰涼,清新解渴!個人認為最先食沙律,最後才飲水果茶,進食有先後次序,開胃與消滯相輔相成,對腸胃也好吧!熱阿薩姆手打香檸茶:走甜 $26近
最近,行葵芳新都會廣場,才發現有間新餐廳 <小點角落>!
於是約了細堂妹一起去,順道行吓隔離葵涌廣場睇衫!

相信家長們也滿意餐廳安排呢!

Menu
主打新派港式甜品、街頭小食、手調飲品...,包羅萬有!

不設最低消費
設加一服務費
變奏版街頭小食擦餐飽
西柚橙香檸茉莉:正常甜 $36
最高溫 35度,我也忍不住點杯凍飲!

西柚、橙、香檸與茉莉茶的配搭,水果綠茶清爽冰涼,清新解渴!

西柚橙香檸茉莉
熱阿薩姆手打香檸茶:走甜 $26
近年,香港人氣飲品之一,非手打檸茶莫屬!堂妹好奇嚐試!
 阿薩姆是紅茶,加入青檸,沒有添加甜度,青酸苦澀難入口!
熱阿薩姆手打香檸茶
掃街拼盤 $106
包括:燒賣、沙爹魚蛋、煎釀三寶、鹹蛋黃雞翼、麥皮蝦
燒賣配上醬汁幾香口惹味,如果是炸燒賣,口感更吸引嘞!

沙爹魚蛋輕微香辣,魚蛋缺乏彈牙口感!

香脆的麥皮蝦底部是香甜熟透的芒果粒,幾驚喜!

當中,煎釀三寶較鹹,而鹹蛋黃雞翼是偏鹹!
 口味濃淡因人而異,這份掃街拼盤帶給味蕾坐過山車的味覺體驗!

沙爹魚蛋
煎釀三寶
碗仔翅
碗仔翅混合粉絲、豬肉絲、木耳絲...、風味滿載,質感濃稠,調味剛好;如果對比拼盤中其他小食的話,相對淡味!
碗仔翅
瑞士雞翼 $70
一客6隻,算是大隻,而且都幾入味!
雞翼浸在瑞士汁,就不怕乾身啦!
田園沙律 +$18 追加
配上黑醋汁,甜美帶酸好醒胃!

個人認為食港式街頭小食前,最佳前菜!
田園沙律
蝦頭油撈一丁 +$18 追加
一丁麵富彈性,就算不加入麻油,都夠油潤及入味!大家都一致讚好!
蝦頭油撈一丁
芒芒小丸子椰皇蛋白 $72
有兩大件芒果,小丸子好似珍珠奶茶的珍珠 size,質感似無餡湯丸,雪白色軟糯!椰汁好香濃,整體配搭不甜膩!
汪AH姐 咖啡燉奶凍 $42
咖啡燉奶凍相信咖啡甜品口味不會輸,
咖啡奶凍的咖啡味香醇甘甜;加上一球雪糕,巧妙地加上堅果粒,口感更豐富!
汪AH姐 咖啡燉奶凍
不要睇少街頭小食的威力,其實都可以擦餐飽呀!
麥皮蝦
2024-07-24
$193.6 (晚餐)
西柚橙香檸茉莉
蝦頭油撈一丁
汪AH姐 咖啡燉奶凍
麥皮蝦
2024-08-02 267 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗葵芳調查呢間港式小食店,餐廳將港式街頭小食/甜品加入玩味元素,打造出新派嘅小食/甜品,夠晒特別🍽️掃街拼盤 $88🥣碗仔翅蒟蒻麵|🍤麥皮蝦芒果沙律脆筒🍢秘製咖哩魚蛋|🥟蝦頭油菜圃燒賣🍆新煎釀三寶|🍗山椒鹹蛋黃雞翼🙋🏻‍♂️表示個拼盤由多款港式街頭小食組成,放咗喺木盤上🥣用蒟蒻麵代替翅,口感Q彈夠特別🍤炸到香脆,放喺竹炭甜筒上,底層有芒果沙律,夠晒玩味🍢口感彈牙,咖喱汁香辣惹味🥟燒賣配上蝦頭油菜圃,味道香辣惹味🍆炸到金黃色,味道香口🍗炸到酥脆,配上山椒鹹蛋醬,味道香濃帶鹹香🍗瑞士雞翼 $52🙋🏻‍♂️表示個雞翼配上瑞士汁,面頭灑上香口嘅白芝麻,雞翼吸收咗瑞士汁,味道香甜濃郁,非常入味🫓籠仔腸粉 $18(追加價)🙋🏻‍♂️表示個腸粉放咗喺個蒸籠入面,每條卷到好似年糕咁上下粗幼,口感軟糯,配上甜醬同麻醬,充滿街頭風味🍜蝦頭油撈麵 $18 (追加價)🙋🏻‍♂️表示個撈麵係出前一丁,配上蝦頭油,味道鮮香濃郁,同個麵撈勻嚟食,非常惹味🎨雪糕雞蛋仔102畫室 $60🙋🏻‍♂️表示個雞蛋仔,放咗喺塊畫調色板上,賣相有趣,雞蛋仔入面有麻糬,口感外脆內軟又煙韌,配上雪糕,口感一冷一熱好過癮,仲可以

🍽️掃街拼盤 $88
🥣碗仔翅蒟蒻麵|🍤麥皮蝦芒果沙律脆筒
🍢秘製咖哩魚蛋|🥟蝦頭油菜圃燒賣
🍆新煎釀三寶|🍗山椒鹹蛋黃雞翼
🙋🏻‍♂️表示個拼盤由多款港式街頭小食組成,放咗喺木盤上
🥣用蒟蒻麵代替翅,口感Q彈夠特別
🍤炸到香脆,放喺竹炭甜筒上,底層有芒果沙律,夠晒玩味
🍢口感彈牙,咖喱汁香辣惹味
🥟燒賣配上蝦頭油菜圃,味道香辣惹味
🍆炸到金黃色,味道香口
🍗炸到酥脆,配上山椒鹹蛋醬,味道香濃帶鹹香
🍗瑞士雞翼 $52
籠仔腸粉
🫓籠仔腸粉 $18(追加價)
蝦頭油撈麵
🍜蝦頭油撈麵 $18 (追加價)
🎨雪糕雞蛋仔102畫室 $60
🙋🏻‍♂️表示個雞蛋仔,放咗喺塊畫調色板上,賣相有趣,雞蛋仔入面有麻糬,口感外脆內軟又煙韌,配上雪糕,口感一冷一熱好過癮,仲可以點煉奶同海鹽焦糖醬,提升味道層次
2059 浏览
重重重重料芋頭西迷
🥭楊枝甘露果凍碗 $48
🍡重重重重料芋頭西迷 $42
🙋🏻‍♂️表示個果凍碗用咗芒果布甸同椰青果凍整成,口感Q感,食落充滿楊枝甘露鮮甜味,椰汁西米粉紫色,顏色好夢幻,食落充滿香甜濃郁嘅芋頭同椰汁味,配上煙韌芋圓,仲有粒粒西米,口感豐富
草莓鮮奶|阿薩姆手打香檸茶
🍓草莓鮮奶 $36
🍋阿薩姆手打香檸茶 $26
🙋🏻‍♂️表示杯鮮奶配上草莓果醬,飲落充滿奶香同香甜嘅草莓味,阿薩姆茶配上手打香水檸檬,味道清新香甜

📈吃貨指數
😋好味度 8/10
🔙返啅度 8/10
籠仔腸粉
重重重重料芋頭西迷
草莓鮮奶|阿薩姆手打香檸茶
2024-07-31 193 浏览
Order 左花膠碗仔翅,點知黎左碗魚肉碗仔翅,一問之下原來花膠賣哂!!!!!!!!!!冇問過我地就是但比其他代替!!!!!但價錢明明唔一樣!!!!!!!!!!!豆腐花,要等漏斗漏完先食得,等完又等!!!!!!!!等左兩次都係好水!!!!!!!!之後佢話要幫我重做!!!!!!!!!好無奈!!!!又要等!!!!!!!!味道好一般!!!!!!!超級無敵伏!!!!!!!!!!!以後都唔會再黎!!!!!!!
Order 左花膠碗仔翅,
點知黎左碗魚肉碗仔翅,
一問之下原來花膠賣哂!!!!!!!!!!
冇問過我地就是但比其他代替!!!!!
但價錢明明唔一樣!!!!!!!!!!!

豆腐花,
要等漏斗漏完先食得,
等完又等!!!!!!!!
等左兩次都係好水!!!!!!!!
之後佢話要幫我重做!!!!!!!!!
好無奈!!!!又要等!!!!!!!!
味道好一般!!!!!!!

超級無敵伏!!!!!!!!!!!
以後都唔會再黎!!!!!!!
掃街拼盤🍟匯集多種港式小食的經典拼盤。拼盤內包含了港式魚蛋、燒賣、煎三寶、碗仔翅和炸蝦雞翼。魚蛋彈牙爽口,燒賣鮮美多汁,煎三寶外脆內嫩,碗仔翅濃郁鮮香,炸蝦雞翼金黃酥脆,每一樣都充滿了港式街頭小食的地道風味☺️麻辣牛筋腩🐮充滿挑戰的港式小食。牛筋腩經過長時間燉煮,口感軟糯而不失嚼勁,麻辣味道濃郁,香氣撲鼻。這道菜品不僅讓人感受到麻辣的刺激,還能品嚐到牛筋腩的鮮美😊蝦頭油撈一丁🦐蝦頭油的鮮美與一丁麵的彈牙完美結合,每一口都能感受到濃郁的蝦香。這道菜品不僅味道獨特😀蔥油溏心蛋飯🥚溏心蛋的嫩滑與蔥油的香氣相得益彰,米飯粒粒分明,飽滿香甜。這道菜品雖然看似簡單,但每一口都充滿了細膩的味道🥰雪糕雞蛋仔102畫室🍨創意畫板雞蛋仔口味(粒粒朱古力、朱古力醬、煉奶)與雲呢拿雪糕的完美結合,每一口都充滿了香甜與酥脆。這道甜品不僅外觀精美,不可錯過的創意甜品😋榴槤甘露果凍碗🍒充滿榴槤香氣的甜品。榴槤的濃郁與果凍的清爽完美結合,每一口都充滿了層次感。這道甜品不僅味道獨特,還充滿了榴槤的香氣😍芒芒小丸子椰皇蛋白🥭清新甜美的甜品。芒果的鮮甜與椰皇蛋白的滑嫩相得益彰,每一口都充滿了熱帶水果的清香。這道甜品不僅味道絕
掃街拼盤🍟

麻辣牛筋腩🐮

蝦頭油撈一丁🦐

蔥油溏心蛋飯🥚

雪糕雞蛋仔102畫室🍨

榴槤甘露果凍碗🍒

芒芒小丸子椰皇蛋白🥭
清新甜美的甜品。芒果的鮮甜與椰皇蛋白的滑嫩相得益彰,每一口都充滿了熱帶水果的清香。這道甜品不僅味道絕佳😍

芒芒甘露沙冰🥭
冰涼爽口,芒果的鮮甜與沙冰的清涼完美結合,每一口都讓人感到無比清爽🧊

芒芒椰奶🥥
芒果與椰奶的完美融合,口感濃郁,香甜可口,是炎炎夏日的最佳選擇🐻‍❄️

高品質的港式小食和創意甜品,無論是掃街拼盤、麻辣牛筋腩,還是雪糕雞蛋仔與榴槤甘露果凍碗,每一道菜都充滿了驚喜與美味,啱唒情侶去幫襯🤘🏻
之前已經試過旺角嗰間 已經覺得唔錯😋今次試試新分店 仲有啲新套餐都幾抵食架😉🐽掃街小食全餐 $88必食既掃街小食全餐🥰一次過食曬掃街必食既香港小食🇭🇰都幾豐富下🫣有麥皮蝦芒果沙律脆筒🥭碗仔翅蒟蒻麵 魚蛋 山椒鹹蛋黃雞翼 蝦頭油菜脯燒賣同煎釀三寶🤤個脆筒好特別 整到好似雪糕咁 但其實係麥皮蝦芒果沙律脆筒黎😝食落酸酸甜甜咁幾得意😚最鍾意係個魚蛋😍個辣汁好正 魚蛋都好彈牙😋🐽蔥油溏心蛋飯 +$18唔夠飽既仲可以加18蚊要個飯🍚簡簡單單蔥油加豉油 再配上菜脯已經好好食🥹仲有溏心蛋 不過就唔係好夠溏心🥲🐽瑞士雞翼 $52最愛瑞士雞翼🫶🏻好入味 雞肉都幾嫩口😋仲要有6隻咁多🤤連埋撈麵一齊食都好加分💯🐽蝦頭油撈麵 +$18好地道既撈麵😋上面仲放左好多櫻花蝦同菜脯 撈匀一齊食好惹味😛麵質都唔會太淋 不錯😎🐽雪糕雞蛋仔102畫室 $60幾有創意既雞蛋仔🐥我地揀左麻糬雞蛋仔配朱古力醬同海鹽焦糖醬🫣仲加左個雲呢拿雪糕🍨要趁熱食吖‼️🐽豆腐凍芝麻糊 $48個人覺得幾特別既豆腐凍芝麻糊😋好啱打卡📸最鍾意係嗰塊黑芝麻脆脆 好濃黑芝麻味🫣🐽芒芒椰奶 $32🐽西柚橙香檸茉莉 $36兩杯野飲都好fresh 好好飲 唔會好

🐽掃街小食全餐 $88

🐽芒芒椰奶 $32
🐽西柚橙香檸茉莉 $36
兩杯野飲都好fresh 好好飲 唔會好甜😋
2024-07-23 157 浏览
今日嚟到葵芳,想食吓小食,但係又唔想企喺葵廣食,所以去左新都會搵間餐廳慢慢坐低食嘢傾偈。掃街小食全餐一份全餐6款掃街美食都有齊!麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟蒻麵、特特大魚蛋、蝦頭油菜圃燒賣、山椒鹹蛋黃雞翼同新煎釀三寶。個人嚟講最鍾意鹹蛋黃雞翼,鹹香惹味十足。麥皮蝦芒果沙律都好特別,啱晒打卡。瑞士雞翼,超級入味,撈麵一流🥰蝦頭油撈麵撈麵好香充滿蝦味,鹹香十足,每一條麵條都有蝦子,食起嚟爽口彈牙雪糕雞蛋仔102畫室打卡一流嘅雞蛋仔!一道甜品有齊晒雞蛋仔、雪糕、朱古力🍫醬,滿足甜品胃嘅需要😌芋頭西米椰皇蛋白椰汁配綿滑的芋泥同埋芋圓,口感豐富。整個配搭超合我心意,實在太好食!🥹芝麻糊椰皇蛋白的甜道比起芋頭西米低,同行朋友不喜歡食太甜,所以覺得很合適!❤️芒芒甘露沙冰,芒果🥭西米小丸子根本就是童年回憶的味道,芒果味香濃,小丸子煙靭合適,真的做得很不錯!💓芒芒椰奶,椰汁味香濃,整體感覺厚實,如果喜歡濃肉口味的可以選擇這款椰奶。

掃街小食全餐

瑞士雞翼,超級入味,撈麵一流🥰蝦頭油撈麵

芋頭西米椰皇蛋白

2024-07-22 162 浏览
近排去葵芳行街,都見到一間新開的餐廳,裝修幾靚同都好多人食,所以今次決定係試吓。 掃街拼盤$88(麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟蒻麵、特特大魚蛋、山椒鹹蛋黃雞翼、蝦頭油菜圃燒賣、新煎釀三寶)一份有6款小食,蝦頭油菜圃燒賣彈牙,有一層蝦頭XO醬包住好惹味。麥皮蝦芒果沙律脆筒底部的芒果超甜,脆筒都好脆口。山椒鹹蛋黃雞翼有金黃色咸蛋醬包住雞翼,味道一道。而碗仔翅、魚蛋、煎釀三寶都有水準。(美食推薦度9/10)田園沙律加$18正正常常沙律,生律菜好新鮮。(美食推薦度7/10) 瑞士雞翼($52)是由細食到大的味道,一咬落去雞翼的肉汁在口中爆開好滋味。(美食推薦度9/10)蔥油溏心蛋飯加$18,鹹鹹甜甜的溏心蛋,再配上蔥油飯,是有驚喜的飯。這蔥油應該是自家製,與街買到的味道有點不同,這個飯是必食。(美食推薦度10/10)霉糕雞蛋仔102畫室($60)-原味雞蛋仔口味加麻糬配雲呢拿雪糕朱古力/士多啤梨醬新鮮出爐熱辣辣的雞蛋仔,蛋味好濃。外脆內軟,再加上麻糬煙韌的口味。雲呢拿雪糕的帶點牛奶,凍冰冰的雪糕加熱辣辣雞蛋仔,冰火交集,特別口感,再可以因應自己的喜好加上醬。(美食推薦度10/10)芒芒小丸子椰

霉糕雞蛋仔102畫室($60)
-原味雞蛋仔口味加麻糬配雲呢拿雪糕
朱古力/士多啤梨醬

芒芒小丸子椰皇蛋白($72)的芒果好甜,椰奶香味好濃郁,甜品入面仲有布甸、小圓子。(美食推薦度9/10)

楊枝甘露果凍碗($48)多料到不得了,芒果同樣好甜,西米軟綿和果凍冰冰涼又清甜,好好食。(美食推薦度10/10)

西瓜香檸梳打($26),想像不到的味道,原本認為是類似西瓜檸檬茶,誰知是西瓜乳酸味道再加少少檸檬汁,都幾好像。芒芒甘露沙冰($36)的味道就好似芒芒小丸子椰皇蛋白,但是芒果味濃一點和沙冰款。(美食推薦度10/10)

但今餐整體來說都美味

• 蔥油溏心蛋飯
2024-07-21 145 浏览
黎到葵芳小點角落啦~以港式街頭美食為主題,同各款特色飲品、甜品,裝修環境舒適,樓底仲要好高,好開揚~⭐️掃街小食全餐6款掃街美食賣相好吸引,分別有麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟蒻麵、特大魚蛋、蝦頭油菜圃燒賣、山椒鹹蛋黃雞翼同新煎釀三寶。最鍾意麥皮蝦芒果沙律脆筒,蝦炸得好好,肉質彈牙配芒果沙律好fresh加$18仲可以配飯或麵!🍚蔥油溏心蛋飯 配有一隻半熟溏心蛋,滷得入味,飯好香蔥油味🍜蝦頭油撈麵蝦頭油撈麵好香口,仲有櫻花蝦好惹味🐥瑞士雞翼雞翼入味好食🥚 雪糕雞蛋仔102畫室打卡一流~好似畫板設計咁好得意,雞蛋仔配揀,雲尼拿雪糕,醬料揀左士多啤梨同煉奶,可以自由加入,自己創作呢個idea好正❤️🥭芒芒小丸子椰皇蛋白用椰皇裝住,好有椰香,配合芒果🥭醬同芒果肉,蛋白好滑有椰香好夾🥥椰汁紅棗雪燕椰皇蛋白有桂圓肉、紅棗、紅棗脆脆、椰汁,好有口感,感覺好滋潤😆🍵芒芒抹茶燕麥 用芒果、抹茶、燕麥奶同雪燕調製,好飲~🥭芒芒甘露沙冰有芒果肉、金柚肉、水晶珠、芒果汁同椰奶,好芒果又有咬口

⭐️掃街小食全餐

加$18仲可以配飯或麵!
🍚蔥油溏心蛋飯
配有一隻半熟溏心蛋,滷得入味,飯好香蔥油味

🍜蝦頭油撈麵
蝦頭油撈麵好香口,仲有櫻花蝦好惹味
🐥瑞士雞翼
雞翼入味好食

🥚 雪糕雞蛋仔102畫室

🥭芒芒小丸子椰皇蛋白
🥥椰汁紅棗雪燕椰皇蛋白
有桂圓肉、紅棗、紅棗脆脆、椰汁,好有口感,感覺好滋潤😆

🍵芒芒抹茶燕麥
用芒果、抹茶、燕麥奶同雪燕調製,好飲~
🥭芒芒甘露沙冰
有芒果肉、金柚肉、水晶珠、芒果汁同椰奶,好芒果又有咬口
2024-07-21 133 浏览
All-in-one snacks platter 掃街小食全餐 $88呢個數加小食全餐包咗麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟蒻麵、長洲特色特特大魚蛋🐟、山椒鹹蛋黃雞翼🍗、蝦頭油菜譜燒賣同埋港式新煎釀三寶,望落去好吸睛😍Swiss chicken wings 瑞士雞翼 🐔 $52呢一個瑞士雞翼係重量級小食嘅其中一款,一碟總共有六隻醃製得好入味嘅雞翼,而且質感夠滑捋捋Steamed rice flour rolls 籠仔腸粉 $18喺小食部份追加嘅籠仔腸粉性價比好高,腸粉嘅質地好滑捋捋,而且充滿淡淡米香🍚,點埋甜甜地嘅豉油簡簡單單已經幾好食!Garden salad 🥗 田園沙律 $18味道清新又健康嘅田園沙律主要有fresh 嘅車厘茄🍅、大天然清甜味嘅羅馬生菜🥬,係一款素食者都啱食嘅養生appetiser Introduction to the ice cream egg waffle arts 雪糕雞蛋仔102畫室 🍨🧇 $60雞蛋仔可以揀原味朱古力粒粒或者麻糬味道,今次揀咗煙靭嘅麻糬味🍡,配埋經典嘅雲呢拿雪糕同埋兩支可以自己加嘅四選二顏料,我哋就揀咗濃郁嘅朱古力醬🍫同埋特色海鹽焦糖味Yo

Garden salad 🥗 田園沙律 $18

雪糕雞蛋仔102畫室 🍨🧇 $60

Young coconut egg white pudding 🍮
椰汁紅棗雪燕椰皇蛋白 🥥$68
健康養生嘅椰汁紅棗雪燕椰皇蛋白裏面主要有桂圓肉、補血嘅紅棗、自家製紅棗脆脆、滋補養顏嘅燕窩🪹同埋香滑椰汁🌴,面頭仲有幾粒清涼嘅龍眼肉,女仔食好啱呀

Mango pomelo sago coco bowl
楊枝甘露果凍碗 🥭🥣 $48
唔會太甜嘅楊枝甘露果凍碗用咗大量芒果肉、晶瑩剔透嘅西米露,味道夠natural🌿 ,而且食落去冰涼好舒服

Osmanthus oolong tea 桂花烏龍茶 🌼 (R) $22
Fizzy watermelon limon 🍹西瓜香檸梳打 (L) $26
左手邊嘅西瓜香檸梳打味道好清新,甜甜地嘅西瓜同fresh 嘅檸檬🍋好夾,而右手邊嘅桂花烏龍茶有淡淡嘅桂花香氣,而且一大鑊嘅熱辣辣烏龍茶🫖適合配港式掃街小食,可以減低油膩感