餐厅: 小魚兒 (金馬大廈)
资讯:

2021-09-04 18 浏览
除咗打邊爐 我哋鐘意就係食雞煲仲要係叫麻辣至愛食辣野🤤今次去左尖沙咀試小魚兒哩度有好多款烤魚、雞煲我哋就揀左🔶重慶麻辣雞煲($258/隻)、鴨血($58)、蓮藕片($28)仲有啤酒、汽水解辣.▪️雞煲好正!雞件好嫩滑,一啲都唔鞋!我哋叫咗中辣,食落香麻但就唔係太辣(我食開10小辣)不過就好夠味,啲雞入哂味👍🏻而且個煲仲加左大量芫荽,荽人啱哂!▪️鴨血非常滑,而且有口感,唔會一夾就散建議一開始就放入煲內煮,等啲鴨血入哂味😋。▪️蓮藕超爽脆,煮一陣已經入味,同麻辣雞煲超夾
除咗打邊爐 我哋鐘意就係食雞煲
仲要係叫麻辣
至愛食辣野🤤
今次去左尖沙咀試小魚兒
哩度有好多款烤魚、雞煲
仲有啤酒、汽水解辣

▪️雞煲好正!雞件好嫩滑,一啲都唔鞋!
我哋叫咗中辣,食落香麻但就唔係太辣(我食開10小辣)
不過就好夠味,啲雞入哂味👍🏻
而且個煲仲加左大量芫荽,荽人啱哂!
▪️鴨血非常滑,而且有口感,唔會一夾就散
建議一開始就放入煲內煮,等啲鴨血入哂味😋。
▪️蓮藕超爽脆,煮一陣已經入味,同麻辣雞煲超夾
用餐优惠
優惠券
2021-09-02 45 浏览
尖沙咀人氣烤魚好耐冇食烤魚,今日放工好想食,成日經過呢間小魚兒,淨係食過午餐。今日終於同同事一齊去食。記得要訂枱,好多人環境舒適,小魚兒充滿魚燈飾很可愛。桌子算大,放到烤爐不迫夾。手機自助下單非常方便,提供口罩袋,另收+1服務費#bb辣 #烤魚 #原條烤魚 #江團魚 #酸菜魚 #麻辣烤魚 $348 根據魚的種類和製作方法決定價錢,可以選辣度和麻度。江團魚肉質肥美,油份重,含膠原蛋白,不會粗糙,魚沒太多醃製,味道健康偏清淡,有點油,建議可以和配菜一起吃,也可以叫職員給你豉油。烤魚口味選了 #老壇酸菜豆花 味,配料有豆腐、青瓜片、寬麵、芫荽、洋蔥、泡椒和酸菜等配料,原條烤魚很大條,適合二吃,鮮甜爽滑彈牙(*∩´꒳`∩*)♡ BB辣不會太辣,微辣可接受,很惹味。推介#荔枝乳酸爆珠梳打 $38荔枝味梳打好夠氣,而且乳酸爆珠非常解辣( ◡̉̈ )甜甜的幾好飲服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
尖沙咀人氣烤魚

好耐冇食烤魚,今日放工好想食,成日經過呢間小魚兒,
淨係食過午餐。今日終於同同事一齊去食。記得要訂枱,好多人

環境舒適,小魚兒充滿魚燈飾很可愛。
桌子算大,

根據魚的種類和製作方法決定價錢,可以選辣度和麻度。

烤魚口味選了 #老壇酸菜豆花 味,
BB辣不會太辣,微辣可接受,很惹味。推介

#荔枝乳酸爆珠梳打 $38

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
2021-08-16
自從冇得北上之後,小編起碼有兩三年冇食過烤魚,但香港專門食烤魚嘅舖頭數之又少🙃經過一番ig research,終於比我搵到呢間尖沙咀嘅烤魚店,地點方便之餘食完仲可以慢慢行街shopping😚餐廳除咗烤魚之外仲有雞煲、燒烤同其他小菜,啱晒同朋友gathering🤪🍍爆醬鳳梨香辣豆花江團魚 ($348+18)菠蘿配烤魚真係第一次見📸餐廳用嘅係新鮮菠蘿,食到中間就可以食塊解吓膩,煮熟咗嘅菠蘿甜味更加突出,係從來未試過嘅味道,新奇得嚟又冇伏喎🥸江團魚肉質結實有咬口,油脂感較重而且少骨,啱晒小編呢啲對魚骨敏感嘅人🤫配料方面有豆花、寬粉、芽菜、木耳同青瓜,我哋仲加咗份萵筍($28)🥒全部索晒汁都好正,寬粉超厚超煙韌,有驚喜😍今次揀咗小辣bb麻,結果都係越食越辣要加水😵‍💫唔食得辣嘅朋友仔可以試bb辣或者揀返其他唔辣嘅口味😇🐖炸午餐肉粒 ($48)大大盤而且炸得乾爽💨就咁食又得放落去打邊爐又得,我哋兩個最後仲食剩半份打包咗返屋企🤣如果多幾個人share就fit晒🥸🥚黃金魚皮 ($88)上枱見到仲有啲泡泡就知係即叫即整🔥鹹蛋同牛油味做得幾平均,唔會太鹹太漏,食多幾嚿都唔怕滯😈🦪香蒜燒生蠔 ($78)生

🍍爆醬鳳梨香辣豆花江團魚 ($348+18)

🐖炸午餐肉粒 ($48)

🥚黃金魚皮 ($88)

🦪香蒜燒生蠔 ($78)
生蠔新鮮肥美,上面鋪滿蔥花同蒜蓉,得三隻真係唔係幾夠喉😝

🍹金桔檸檬百香果茶 ($42)
百香果味好出(個底仲有啲籽😆),唔會太甜,酸酸地好解渴,而且好夠凍‼️食辣嘢就啱晒🥵

🌟8.5/10
2021-08-14
  • 爆醬鳳梨香辣豆花江團魚
  • 香蒜燒生蠔
  • 黃金魚皮
近排發掘左唔同🌶餐廳🤤 呢間真係幾推薦🥳主打其實係烤魚 不過兩個人食好似多咗啲🤣估唔到呢個酸菜魚咁足料又抵食🐟 openrice訂位仲有折😂 午市啲客飯30幾蚊真係癲🤷🏻‍♀️🌶老壇酸菜魚鍋 $238唔食烤魚都仲有雞煲 酸菜魚 水煮魚揀*ˊᵕˋ)੭用鍋一路滾住唔怕凍咗 食完仲可以打邊爐🥰店員建議我哋食晒啲魚先開始打邊爐 魚肉會嫩啲😛魚肉真係幾滑同厚實 唔會一夾就散~ 仲要全部都冇骨🐟 好高分💯湯底未滾就比較油 難啲飲到個湯🙊 不過用嚟打邊爐就唔錯💪🏻 酸菜有驚喜好食⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾ 辣椒用咗好多種🌶 有乾辣椒青紅椒花椒✅份量慷慨 魚肉同配料無限放送咁 本身已經有萵筍 芽菜 少量寬粉😂❣️寬粉 $28打邊爐必加😂 索味加煙韌( ˙༥˙ )🌶川式口水雞 $68🐓髀位🤤 雞都幾滑冇雪味🙆🏻‍♀️ 不過就唔算辣 仲好似有麻醬味😛地方就腳 環境舒服 價錢合理 食物質素好✅ 下次試吓同多啲朋友嚟食烤魚先🌶🐟
近排發掘左唔同🌶餐廳🤤 呢間真係幾推薦🥳
主打其實係烤魚 不過兩個人食好似多咗啲🤣

🌶老壇酸菜魚鍋 $238
唔食烤魚都仲有雞煲 酸菜魚 水煮魚揀*ˊᵕˋ)੭
用鍋一路滾住唔怕凍咗 食完仲可以打邊爐🥰
店員建議我哋食晒啲魚先開始打邊爐 魚肉會嫩啲😛
湯底未滾就比較油 難啲飲到個湯🙊 不過用嚟打邊爐就唔錯💪🏻

❣️寬粉 $28
打邊爐必加😂 索味加煙韌( ˙༥˙ )

🌶川式口水雞 $68🐓

地方就腳 環境舒服 價錢合理 食物質素好✅
下次試吓同多啲朋友嚟食烤魚先🌶🐟
  • 寬粉
呢間位置夠晒方便,位於尖沙咀金馬倫道一眼就望到”小魚兒”既牌,約埋一班朋友食都好就腳😆 收工7點去到餐廳已經差唔多坐滿,而且已經充斥住濃濃麻辣香氣👃🏻🔥 裝修好多霓虹燈同壁畫令環境更加舒服開心,仲有酒塔嗌比客人啤下🍻 呢到主打烤魚、雞煲&酸菜/水煮魚,每枱已擺定烤魚爐,叫得小魚兒緊係試佢既烤魚😋步驟1️⃣ 選 烤魚種類➨海鱸魚 $298 🐟魚質好滑唔會好多細骨,啲肉超易起🥰 同埋真係好大條,2個人好夠食🙊 仲配佐小小紅薯寬粉同豆腐🥰 豆腐超滑,寬粉建議盡快食,如果唔係吸晒啲湯會好淋好咸~步驟2️⃣ 選 烤魚口味➨爆醬鳳梨香辣豆花🍍烤魚有成9款口味揀,餐廳貼心位,辣同麻各自都可以揀辣度麻度👍🏻 辣有大、中、小、BB辣,麻就有大、中、小選擇~ 我今日驚熱氣所以都係揀BB辣小麻,個辣度真係剛剛好👍🏻 第1次食烤魚有菠蘿係面,我個人相信係等個湯底帶啲甜味,中和返個麻辣唔會愈滾愈澀😂 又或者係食食下辣有舊菠蘿清新一下😂 不過點都好,個菠蘿🍍真係超甜咬落去係好juicy,食完一舊又一舊完全停唔到!中意打邊爐既可以額外嗌配料➨安格斯肥牛(中) $238🥩有大中細size,我地揀佐中,2個人岩岩好夠食,佢一座

步驟1️⃣ 選 烤魚種類
➨海鱸魚 $298 🐟

步驟2️⃣ 選 烤魚口味
➨爆醬鳳梨香辣豆花🍍

➨安格斯肥牛(中) $238
🥩有大中細size,我地揀佐中,2個人岩岩好夠食,佢一座小山丘咁真係好吸引唔嗌唔得🤤 都算幾厚切,肥瘦均勻,好香牛味😋

➨燒牛舌心串 $32/串 配孜然口味
➨鹽燒牛肉串 $48/2串
🍢仲有麻辣口味,不過烤魚食麻辣咁串燒就揀孜然喇😜 牛舌心都幾大串同大舊,好有牛舌味💯 而且呢到既串燒唔會好似其他地方咁,落巨量孜然粉蓋佐本身個味,雖然多粉係惹味,但呢到加少少,牛舌本身個味相當出👍🏻 讚!牛肉串肉質好嫩好淋,唔會硬堀堀☺️

➨白桃紅茶 $38

2021-08-23 45 浏览
小魚兒有好多分店,主打川菜麻辣餐廳,呢度除左烤魚外,雞煲亦係重點推介,而我今日就揀左雞煲重慶雞煲今日試左重慶雞煲,佢可以揀唔同程度嘅麻同辣,因為我怕太辣,所以揀左小辣小麻,味道剛剛好,而且醬料滲透入雞肉,令到雞肉味道好惹味😋 燒雞軟骨燒雞軟骨好香又軟身,都好大串串燒 鹽燒牛肉串可以選擇麻辣或新疆口味,揀左新疆孜然牛肉味,香料好特別,有點似印度香料,大大串好多肉 燒白鱔香燒白鱔外皮香脆,而又能鎖住入面肉汁整體都好多選擇,又可以食酸辣魚,又可以食雞煲,仲有好多唔同嘅串燒😋

重慶雞煲

燒雞軟骨
燒雞軟骨好香又軟身,都好大串串燒

鹽燒牛肉串

燒白鱔
香燒白鱔外皮香脆,而又能鎖住入面肉汁

大大盤烤魚,食過嘅人一定番尋味!要係香港食到好味的烤魚都唔易搵!食過尖沙咀小魚兒,好味程度係想再帶朋友去試!烤魚除了吃魚外,仲要食埋係烤盤上的口味,因為當地滾到收汁,魚肉索哂濃汁後嘅配搭係最刺激味蕾,令人食指大動!今次係海鱸魚配鮮九葉花椒BB豆花,另加一份鴨血及白飯,已經夠二人飽! 鱸魚都好大條,至少都有斤幾近2斤幾重,魚肉好厚實唔散,食唔出有泥味,可能D汁都偏濃。麻度、辣辣可以自由選擇,我地揀左小麻、小辣,相對食得舒服! 其實盤底都有少量嘅豆芽、寬炒、滑豆腐,我地都加埋鴨血慢慢滾入味,同時配埋白飯會容易入口。仲有其他配料任你加,不過我地兩個人都好易飽,加上條魚好足料,真係飽哂! 環境都好闊落又夠冷氣,唔洗怕食到身水身汗。其實佢主打菜式仲有雞煲、酸菜魚等其他川菜!選擇都好多

2021-08-22 46 浏览
雖然知道依間小魚兒係主打烤魚、雞煲,但因為朋友鍾意燒烤、小食,所以主要係食D串燒,依度嘅裝修、餐具都同魚有關,幾有心思。椒鹽魷魚鬚,份量多,炸蒜食落好香口,魷魚口感彈牙,味道鮮甜。3隻蒜蓉燒生蠔,表面鋪滿香蔥、蒜蓉,生蠔食落鮮味十足。2串鹽燒牛肉串,表面鋪有孜然粉,食落好入味,牛肉肉質軟腍,味道咸香。燒茄子,表面鋪滿香蔥、蒜蓉,食落好Juicy。炸雙皮奶,表面鋪有黑芝麻,口感外酥脆內軟滑,奶味醇厚,甜度適中。

3隻蒜蓉燒生蠔,表面鋪滿香蔥、蒜蓉,生蠔食落鮮味十足。

燒茄子,表面鋪滿香蔥、蒜蓉,食落好Juicy。

• 蒜蓉燒生蠔
2021-08-18 49 浏览
同朋友食飯, 搵間中間點,就去咗尖沙咀 「小魚兒」尖沙咀食重慶雞煲,2個女仔唔大食,所以決定叫半隻,同幾款配菜打邊爐,已經好飽肚,環境不大,食飽再去下場飲下野。重慶雞煲(半隻,小辣小麻) 雞件份量都好多,算大件又厚肉,肉質不錯,有肉味,醬汁小辣小麻,又不會太鹹。魚腐好大件嘅魚腐,食一件已經好飽肚,吸收曬火鍋湯嘅精華,啖啖都出好多汁。另外仲叫左竹笙,份量多,夠爽滑;牛丸拼香菇丸,有丸味,算彈牙;油麥菜,幾生鮮, 如果份量多啲更好。

重慶雞煲(半隻,小辣小麻)

2021-07-29
2021-08-15 63 浏览
好耐冇食烤魚,同朋友講起,然後佢search social media,最後簡左哩間,因為睇啲相好似幾好食。係尖沙咀地鐵站行過去都好易,近地鐵站出口,但係我跟左Openrice行N出口,但其實金馬倫道個出口最近,所以建議大家係金馬倫道出口出。 【炭火風味烤魚-海鱸魚】HKD298(淨魚) 海鱸魚-黃金特濃蒜香豆花(不辣及不須加錢)配菜-冰豆腐 HKD28-牛柏葉 HKD88-娃娃菜 HKD28 同朋友睇完張list,佢有三款魚揀,分別每款魚嘅後邊都有略略解釋有咩唔同,我同朋友都唔鍾意食油分重嘅魚,所以揀左最平嘅海鱸魚。另外加左牛柏葉,娃娃菜同冰豆腐。果度上菜都快,魚嚟到,職員講滾起就可以食。雖然油分唔重,但係魚食落都好滑,同埋真係好香蒜味。湯本身味道偏濃,好香口,食食下冇水嘅係加湯而唔係加滾水,配料雖然偏貴,但係都大碟,我地兩個女仔食到飽到上心口。 【脆焦糖燒菠蘿】HKD38 個菠蘿好好食,外面一層脆焦糖,菠蘿本身都唔酸,值得一試。其實本身仲有叫一個香蒜燒生蠔(HKD78),但唔記得影相,哩個比較普通,冇乜特別。 我地一人叫左一杯野飲,飲品偏貴,三、四十蚊一杯,落樓兩個人加埋HKD7X

【炭火風味烤魚-海鱸魚】HKD298(淨魚)

海鱸魚-黃金特濃蒜香豆花(不辣及不須加錢)
配菜
-冰豆腐 HKD28
-牛柏葉 HKD88
-娃娃菜 HKD28

【脆焦糖燒菠蘿】HKD38

我地一人叫左一杯野飲,飲品偏貴,三、四十蚊一杯,落樓兩個人加埋HKD7XX。
2021-08-13 73 浏览
同朋友喺尖沙咀行街, 經過小魚兒, 知道呢間都好多好評, 又有雜誌介紹過一於就去朝聖吓. 一上到去門口已有幾個人排緊隊, 但好彩都唔洗排好耐, 好快就有職員帶位, 個職員仲好有禮貌話”唔好意思啊, 今日比較多人, 所以坐到會逼少少”🙇🏻‍♀️坐低後就自助掃QR CODE落單, 好方便👍🏼選擇都好多, 有烤魚🐠, 有雞煲🐤, 有毛血旺….仲有BBQ嘢食😋因朋友唔太好魚, 所以我地揀咗食雞煲, 再加BBQ鹽燒牛肉粒🐮🐤雞煲 (小辣小麻)半隻份量都算多, 2個人食都好夠. 雞好滑, 無雪味.🐮鹽燒牛肉粒叫咗2串, 估唔到勁大串, 啖啖肉, 好抵食食完雞煲叫職員加湯打埋邊爐配菜叫咗蘿蔔同響玲, 2樣都索晒雞煲汁, 入晒味🤤再飲埋咸檸7, 好滿足的一餐!😌

坐低後就自助掃QR CODE落單, 好方便👍🏼

🐤雞煲 (小辣小麻)
半隻份量都算多, 2個人食都好夠. 雞好滑, 無雪味.

🐮鹽燒牛肉粒
叫咗2串, 估唔到勁大串, 啖啖肉, 好抵食

食完雞煲叫職員加湯打埋邊爐
配菜叫咗蘿蔔同響玲, 2樣都索晒雞煲汁, 入晒味🤤

再飲埋咸檸7, 好滿足的一餐!😌
2021-08-13 77 浏览
今日終於有人約我食中菜啦,係我最鍾意嘅重口味野,酸菜魚。呢間位置就係尖沙咀,好方便,主要食烤魚,而我哋就揀咗酸菜魚。原本以為酸菜魚入邊得酸菜同埋魚,所以我哋諗住揀多幾個菜,點知職員提示我哋,酸菜魚入邊有萵筍,豆芽,木耳,寬粉等等,建議我哋食完唔夠先再叫。果然份量好足,一大兜,同平時食嘅酸菜魚有啲唔同,佢比較似打邊爐,下邊有個爐一直煮,越煮越有味,越煮越香😍$238記得要先食魚,如果唔係煮太耐就會散,魚好多,而且好大塊,好滑好好味。之後就係食配菜,芽菜好多,可以慢慢食,萵筍要煮耐少少先好味。最後就係我最鍾意嘅寬粉,佢嘅寬粉好厚,煮入味之後,一大啖咬落去,好正,後來又另外加咗份寬粉,$28。至於嘢飲,叫咗最特別嘅倒插啤酒特飲,$78。呢杯好大杯,兩個人一杯都夠飲,甜甜地凍凍地嘅hoegarrden,正。兩個人四百蚊到,都幾抵食😊
今日終於有人約我食中菜啦,係我最鍾意嘅重口味野,酸菜魚。

兩個人四百蚊到,都幾抵食😊
好耐冇食過烤魚了🤤上網見到呢間幾高質所以就同男朋友仔黎試試♥️-🌟爆醬鳳梨香辣豆花配海爐魚 $298呢度烤魚係先揀烤魚種類,再揀口味的~今次揀左海爐魚,食落比較實淨一點🙆🏻‍♀️而口味方面共有九款可供選擇,叫左幾特別既一款就係鳳梨🍍配烤魚~ 而裡面亦有啲配菜,分別係寬粉、洋蔥、豆花、鳳梨、青瓜、木耳等~最鍾意就係啲寬粉完全索哂啲汁好煙韌😎同埋豆花真係食落好滑😌而我就覺得小麻小辣就岩岩好了😚個辣度唔會話食得好辛苦😝整體來講烤魚份量好多,所以只是叫了幾款配菜就已食到🤰🏻-🎈鴨血 $58鴨血超正啊🥰口感好好~私心來說必叫喔🤩-🎈魚腐 $38 呢個幾抵🙈有六大粒仲要好入味🥳-🔸小魚兒📍尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
🌟爆醬鳳梨香辣豆花配海爐魚 $298

📍尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
2021-08-08
鴨血
魚腐
今日來到小魚兒呢間人氣黃店,之前只係食過午餐,今次來試試佢哋雞煲先。餐廳環境好大,好多座位,夜晚七八點坐滿晒客,好熱鬧,適合一大班朋友來聚會。重慶雞煲$148 (半隻)半隻雞份量都幾多下,一打開個蓋超香。叫咗小辣小麻,麻辣味道啱啱好,雞肉入味又嫩滑,好惹味啊。之後點咗鴨血,牛柏葉,油麥菜。牛柏葉爽脆,蔬菜新鮮,但係鴨血有浸味,唔建議嗌。每一份份量都好足,兩個人真係食得唔多,好快會飽,下次再同班朋友嚟encore。

重慶雞煲$148 (半隻)
2021-08-11 52 浏览
帶冇食過烤魚嘅朋友嚟尖沙咀食烤魚,就發掘到呢間做烤魚做得好出色嘅專門店。menu有三種烤魚種類,九種烤魚口味任君選擇。配料亦都多到數唔晒🤩睇到餐牌就開心。但因為我哋係中午去食,所以冇食到好多嘢,我哋點左一盤烤魚,同一碗圓薯粉就夠了。👅海鱸魚 (鳳梨香辣豆花——小辣小麻) $298 ❣️揀咗最平嘅魚種。海鱸魚嘅特色係佢肉質細嫩,而且肉身厚實。估唔到雖然係最平嘅魚,但一樣都好高質。而且有兩條咁多,十分足料。咁口味方面我哋就揀咗爆漿鳳梨香辣豆花,真係有鳳梨(唔知點解好驚喜🤣)!鳳梨嘅甜味,再加上湯汁嘅麻麻辣辣,意外地夾。兩個女仔食一盤魚其實已經好飽。如果想食啲澱粉嘅話, 加一個粉面飯就啱啱好,人均大概$200👅圓薯粉 $28 ❣️彈牙吸汁入味,同烤魚一齊食唔錯♟另收加一

👅海鱸魚 (鳳梨香辣豆花——小辣小麻) $298 ❣️
揀咗最平嘅魚種。海鱸魚嘅特色係佢肉質細嫩,而且肉身厚實。

👅圓薯粉 $28 ❣️
彈牙吸汁入味,同烤魚一齊食唔錯

♟另收加一