餐厅: 小魚兒 (金馬大廈)
资讯:

2023-09-05 25 浏览
講起食烤魚一定會諗起小魚兒😍今次又去咗試佢哋嘅烤魚啦~佢哋真係一如既往,都係咁好食黃金特濃蒜香豆花配海鱸魚($308)呢次係我第一次試佢哋唔辣嘅口味😘但佢哋同香辣嘅口味一樣都係咁好味😋首先佢哋落咗好多蒜頭同蒜蓉🤤所以食落蒜味好夠☺️雖然唔辣,但一樣都幾惹味😉配埋佢哋肉質鮮嫩、厚實嘅海鱸魚,食落啖啖都係肉🤤又唔多骨,真心好正😊加埋佢哋入邊煙煙韌韌嘅寬粉、嫩滑嘅豆花,真係幾滿足當然除咗佢哋嘅烤魚,我哋仲另外配咗炸午餐肉粒($68)、魚腐($48)、響鈴($48)、金菇($36)同蓮藕($36)😜佢哋款款用嚟配烤魚都好夾👍🏻炸午餐肉粒食落香口,魚腐同響鈴夠吸醬汁,金針菇食落爽口,蓮藕食落好鮮甜😝配埋烤魚嘅蒜蓉香,真係唔錯,幾推薦大家叫黎試

黃金特濃蒜香豆花配海鱸魚($308)

📍小魚兒尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓••••••••••••••••••••••••••••••💝重慶雞煲(半隻) $168雖然只係半隻但係份量絕對足夠❣️保守估計應該有成15-20件🤭仲要件件都大大舊、啖啖肉😌雞肉肉質鮮嫩而且非常入味😚另一加分之處係佢食落唔油膩✨唔會似部分餐廳嘅雞煲咁有層油喺表面🌚辣度&麻度方面各可挑選 BB/ 小/ 中/ 大🌶️個人唔太食得辣所以揀左BB辣同BB麻👶🏻不過即使係同行食得辣嘅朋友👀都表示 “BB” 已經有一定辣度🤫所以各位記得衡量一下自己嘅能力🤣••••••••••••••••••••••••••••••💝寬粉 $36之前其實好奇點解咁多人推薦寬粉🤔試過之後先知果然出色💕食完雞煲後可叫店員幫手加清湯🥘放入寬粉煮至軟身即可👌🏻佢嘅口感極度煙韌彈牙😍感覺好似變成條狀嘅年糕😝而且索滿湯汁精華⭐️絕對係煙韌控必食💥••••••••••••••••••••••••••••••💝炸雙皮奶 $43絕對係全的晚重點 Highlight‼️即叫即炸、入口新鮮熱辣🥰薄身的外皮金黃酥脆🍘內裏的雙皮奶口感細膩之餘奶香濃郁🥛而且裏面竟然仲夾雜紅豆粒🫘另外亦帶有炸皮上的淡淡芝麻香🫧
📍小魚兒
💝重慶雞煲(半隻) $168
雖然只係半隻但係份量絕對足夠❣️
保守估計應該有成15-20件🤭
仲要件件都大大舊、啖啖肉😌
雞肉肉質鮮嫩而且非常入味😚
而且索滿湯汁精華⭐️
絕對係煙韌控必食💥
💝炸雙皮奶 $43
絕對係全的晚重點 Highlight‼️
即叫即炸、入口新鮮熱辣🥰
薄身的外皮金黃酥脆🍘
內裏的雙皮奶口感細膩之餘奶香濃郁🥛
而且裏面竟然仲夾雜紅豆粒🫘
另外亦帶有炸皮上的淡淡芝麻香🫧
蘸上沙律醬後更為滋味🤤
總而言之真係非常非常高質、極度推介💯
💝蒜香牛油燒扇貝 (2隻) $38
扇貝雖然唔算好大隻🐚
但勝在新鮮、鮮甜可口🌱
調料落咗大量蒜粒及牛油🧄
包裹住內裏香甜多汁嘅菠蘿🍍
喺云云較油膩的食物間更顯清新💫
💝鹽燒牛肉串 (2串) $48
冇諗過原來係咁大串🤯
牛肉用左椒鹽粉調味、非常香口🧂
肉質方面雖然部分有啲筋🙊
加上表面的孜然粉更加惹味🔥
💝龍鳳檸樂 $28
雞煲點可以唔飲汽水😎
#medmad_forfood_tsimshatsui
#雞煲 #重慶雞煲 #寬粉 #炸物 #雙皮奶 #蒜蓉 #扇貝 #焦糖 #菠蘿 #串燒 #牛肉串 #牛舌 #中式料理 #chicken #chickenpot #vermicelli #fried #friedmilk #garlic #scallop #caramel #pineapple #skewer #beef #beeftongue #chinesefood
#尖沙咀美食 #香港美食
焦糖燒菠蘿
鹽燒牛肉串
燒牛舌心串
龍鳳檸樂
  • 重慶雞煲(半隻)
立秋之後 開始有啲風,又係時候周圍搵邊爐嘆下,今次去咗位於尖沙咀有烤魚又有雞煲既小魚兒重慶雞煲 (半隻) $168可以揀BB/小/中/大辣 同 麻我本身唔係好食得辣 所以揀咗小辣同BB麻,雞煲上枱是暖暖的 店員姐姐話先將雞煲滾起 再焗2分鐘後就可以食了滿滿嘅芫荽 煲內仲有好多香料 一開蓋已經香味撲鼻😍 雖然只係揀咗半隻雞 但份量好足 每一件雞都嫩滑肉肉的,食完雞煲,加湯就可以打邊爐精選美國肥牛片$128打邊爐一定要有牛牛,除咗美國肥牛 店仲有安格斯牛牛可以揀,不過今次兩個人食唔到咁多 只好點一款萵筍 $48吸咗雞湯 又保持爽脆鮮甜,可以轉換下口味鴨血 $68食麻辣鍋必備的西柚乳酸爆珠梳打 $38現場好多人飲啤酒 係啤酒樽倒插落杯的設計,不過聽日要返工 所以今晚不宜飲酒,試試另一樣特飲-爆珠,酸酸的氣泡飲料都好啱打邊爐*碗筷設計好靚 而且好細心地每一隻碟都有筷子位*每一樣嘢食份量都好足 CP高

重慶雞煲 (半隻) $168
可以揀BB/小/中/大辣 同 麻

精選美國肥牛片$128

萵筍 $48
吸咗雞湯 又保持爽脆鮮甜,可以轉換下口味

鴨血 $68
食麻辣鍋必備的

西柚乳酸爆珠梳打 $38

*碗筷設計好靚 而且好細心地每一隻碟都有筷子位

*每一樣嘢食份量都好足 CP高
2023-08-30
2023-09-01 16 浏览
小魚兒係我飯堂,平時lunch成日黎食抵食午餐,40蚊大大碟!但今日同事話想食烤魚,所以就大家happy share . 。叫左個「碳火風味烤魚-蒜香豆花湯底」因為有同事唔食辣,所以叫左呢款唔辣既,海鱸魚肉質厚實又嫩滑,咬落去行口感硬硬地,蒜香豆花湯底特濃香口,配埋寛粉、芽菜、豆花、木耳,滋味層次分明,更加豐富!。加錢叫左豆卜同生菜,價錢都算好抵。。🍴龍鳳檸樂龍鳳檸樂清新解渴,融合咗檸檬同咸檸嘅果香,加上氣泡嘅口感,又醒神。

加錢叫左豆卜同生菜,價錢都算好抵。

🍴龍鳳檸樂
2023-08-30 45 浏览
見到多人推薦今次特登出尖沙咀試下呢間碳火風味烤魚😇 隔離檯食嘅雞煲望落都好吸引,下次試下~.海鱸魚 $308肉質細緻厚實 唔多骨啖啖肉好享受😋除左烤魚之外 自帶唔少配料例如豆芽、木耳、寬粉等好豐富口味嘅話 唔加錢都有好幾款可以選擇揀左鮮九葉花椒BB豆花口味 辣味十足好惹味🔥.荔枝乳酸爆珠梳打 $38檸檬可樂 $26.餐廳環境乾淨企理,重點係通風系統良好,唔會食到好焗煙霧瀰漫咁🤣 而且冷氣都好足,未開始食嘅時候會有小小凍不過食辣食烤魚就溫度剛剛好👍🏻
海鱸魚 $308
肉質細緻厚實 唔多骨啖啖肉好享受😋
除左烤魚之外 自帶唔少配料
例如豆芽、木耳、寬粉等好豐富
口味嘅話 唔加錢都有好幾款可以選擇
揀左鮮九葉花椒BB豆花口味
辣味十足好惹味🔥
荔枝乳酸爆珠梳打 $38
檸檬可樂 $26

2023-08-26 17 浏览
➲ 尖沙咀 小魚兒➳ 老壇酸菜鍋 ⁽⁹/¹⁰⁾辣度麻度都有得簡,湯底小辣帶酸麻,惹味開胃,有埋酸菜魚塊、豆皮、寬粉、芽菜,索曬湯汁,食完都唔口渴!➳ 滑牛肉 ⁽⁹/¹⁰⁾好滑無乜根位,軟嫩又大份,落埋去酸菜鍋煮,又另一種風味。➳ 蟹子蟹粉丸 ⁽⁸/¹⁰⁾蟹子一粒粒,蟹丸外殼都好彈牙。➳ 椒鹽豆腐 ⁽⁹/¹⁰⁾意想不到超好食,即口即炸,椒鹽炸皮外脆,豆腐心好軟滑,炸蒜又多,要趁熱食啊!⤵ 尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓

➲ 尖沙咀 小魚兒

➳ 老壇酸菜鍋 ⁽⁹/¹⁰⁾

➳ 滑牛肉 ⁽⁹/¹⁰⁾
好滑無乜根位,軟嫩又大份,落埋去酸菜鍋煮,又另一種風味。

➳ 蟹子蟹粉丸 ⁽⁸/¹⁰⁾
蟹子一粒粒,蟹丸外殼都好彈牙。

➳ 椒鹽豆腐 ⁽⁹/¹⁰⁾

尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
小魚兒是香港烤魚界的老字號,除左佢自創既豆花烤魚、仲有麻辣雞煲和火鍋有辣有唔辣任君選擇!最岩一大班朋友來食!鮮九葉花椒BB豆花烤魚(BB辣BB麻)今次揀左江團魚,魚肉經過醃、煎、烤、炖令到魚肉好滑好鮮嫩,最正係塊魚皮,煎烤後勁酥香滲滿麻香,勁開胃勁正!湯底食落口第一個感覺是激辣🥵!但係食多幾啖慣左又覺得好滋味,帶點花椒麻香味和大量芫荽,令到成個湯底好惹味!豆花好滑嫩,入口即溶,寛麵很厚很彈牙,吸滿花椒湯精華,好滿足!精選美國肥牛肥牛油脂肥厚,牛肉味濃,最適合火鍋!

小魚兒是香港烤魚界的老字號,除左佢自創既豆花烤魚、仲有麻辣雞煲火鍋有辣有唔辣任君選擇!最岩一大班朋友來食!

鮮九葉花椒BB豆花烤魚(BB辣BB麻)

精選美國肥牛

肥牛油脂肥厚,牛肉味濃,最適合火鍋

2023-08-22
2023-08-22 123 浏览
尖沙咀人氣川菜🌶️中意食川菜既朋友應該都食唔少酸菜魚或麻辣雞煲,呢間餐廳正正就係主打呢兩樣野,平時個人就好少食呢類菜式,今次一於幫大家黎試下好唔好食🙈《老壇酸菜豆花江團魚 $348》烤魚有幾款選擇,我地揀左江團魚,肉質比較肥美,油份相對多少少,魚肉幾鮮嫩,都幾大條,啲骨都好易挑起,配菜方面酸菜既份量都幾多,有少少寬粉係入面,我地都覺得幾好食,好煙韌,幾推薦,仲加多左一份😂《椒鹽魷魚鬚 $98》椒鹽魷魚鬚都幾大份,炸得好脆,略嫌鹹咗少少🤏🏻《燒牛舌心串 $32》牛舌心都幾大串,有得揀孜然或麻辣,我地揀左孜然味,幾香口,牛舌心好彈牙,幾好食!原本想試埋雞煲,但當日午市去到就冇雞煲食,要晏少少先有🤭整體覺得呢間餐廳絕對係重口味人士之選,始終川菜都係偏咸,中意食川菜既人可以一試😂小魚兒 (金馬大廈)尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️

《老壇酸菜豆花江團魚 $348》
老壇酸菜豆花江團魚

《椒鹽魷魚鬚 $98》
椒鹽魷魚鬚都幾大份,炸得好脆,略嫌鹹咗少少🤏🏻
椒鹽魷魚鬚 燒牛舌心串

《燒牛舌心串 $32》

小魚兒 (金馬大廈)

[⭐️5分為滿分]
椒鹽魷魚鬚 燒牛舌心串
  • 老壇酸菜魚
  • 江團魚
2023-08-22 68 浏览
🍲豆品三重奏秘製醬香豆花(不辣)配海鱸魚💰$376🦑冰火魷魚💰$88🥛炸雙皮奶💰$43🍊西柚乳酸爆珠梳打💰$38🍺Asahi啤酒💰$68/杯⚡️成班friend約食飯,唔係打邊爐就係放題,食得多都真係有啲厭😃前排先知原來🌶️四川烤魚都係個唔錯嘅選擇🤩今次試咗尖沙咀嘅小魚兒 ,佢哋除咗有雞煲、水煮魚同燒烤,烤魚原來都好出色🤤而且係尖沙咀地鐵站附近,只需要行5分鐘左右,超方便~⚡️唔太食得辣嘅小女子,揀咗🍲豆品三重奏秘製醬香豆花海鱸魚,不得不讚醬汁好惹味👍魚肉完全冇腥味,肉質滑嫩唔多骨,開頭以為2個人可以輕鬆KO成盤,點知愈食愈多😂皆因配菜有風琴豆腐、豆卜、腐竹、寬粉、芽菜、木耳、豆皮,食極都食唔完咁,3-4個人share就啱啱好,重點係咁豐富都係💰$400有找,超抵🥰⚡️另外仲嗌咗🦑冰火魷魚同🥛炸雙皮奶,前者口感爽脆而且大大件;後者脆卜卜奶味濃郁,啱晒做飯後甜品🤰🫃
🍲豆品三重奏秘製醬香豆花(不辣)配海鱸魚
💰$68/杯

冰火魷魚

冰火魷魚
2023-08-21 1071 浏览
今次去呢間食烤魚火鍋既店香港我諗比較小D,大陸就相對會多d,如果大家係對北上食魚有興趣,咁呢間唔洗出境都可以食到啦😁佢點餐雖然有點餐紙,但佢係比QR code我地落單既,我地就揀左食江團魚($348)口味就揀左古鎮水碼頭毛血旺(+$108),條魚佢就係原條咁樣放係個爐上,小辣小麻我覺得都夠,條魚我地3個人食都好夠,肉又夠滑同埋佢係得中間條大骨,驚食魚會食到骨既朋友都唔洗驚,因為係好易夾到d肉出黎食‼️ 側邊既牛柏葉,鴨血,魷魚等等夾埋就係叫做毛血旺,唔知咩叫毛血旺既朋友就要清楚呢d配料要揀毛血旺先會有‼️配料方面我地叫左炸響鈴($48),金針菇($36),萵荀($48),呢幾樣配料就冇咩特別我就唔多講,就係一般火鍋店咁既質素👌🏻而有一個配料我自己非常鐘意,就係炸午餐肉粒($68),呢個當小食就咁食又得,放落去個鍋煮又得,呢d炸左既午餐肉放落湯輕輕一浸,脆卜卜又索埋d湯既辣味,口感同味道真係好有驚喜🤩 平時火鍋店通常都係就咁一片片叫,呢個好特別,極力推介,同埋佢都要時間炸,所以最好一開始就連埋條魚叫,後加會等得比較耐‼️我地有用openrice訂座所以今次有9折,佢唔同時間既訂座都有唔同折扣,

炸午餐肉粒

我地有用openrice訂座所以今次有9折,佢唔同時間既訂座都有唔同折扣,如果有計劃去食,記得訂座攞埋個折扣優惠🤓
2023-08-19
炸午餐肉粒
2023-08-21 2469 浏览
#尖沙咀#小魚兒難得自制假期一天就緊係要出去刷番餐勁放鬆下😋 今日就特登黎左之前bookmark左好耐既呢間烤魚火鍋餐廳🫕 星期日午市黎到都唔算要等位好耐 好快就入到去 環境夠晒“川味‘’ 已經及不急待好想試下佢啲烤魚😍1️⃣🐟 海爐魚蒜香豆花鍋主菜我地揀左海爐魚 肉質厚實鮮嫩 名乎其實啖啖 唔會好多細骨 另外湯底揀左黃金特濃蒜香豆花💛 蒜蓉、炸蒜鋪滿晒成條魚 香氣直接湧埋黎🤣 鍾意食蒜香味既朋友一定要試!! 配埋魚肉一齊食口感同味道都好滿足💯2️⃣🦑冰火魷魚我地仲叫左個冷盤前菜試下 估唔到有驚喜😆 魷魚好爽口 完全冇果種咬極都唔斷既感覺😝 加上佢地自家製既川味醬 辣度十足🌶 令成道菜非常惹味之餘😋 仲有埋冰火交融既層次❄️🔥3️⃣🥩 鹽燒牛胸爽呢個牛部位可能比較少人嗌 但係其實牛胸爽既口感非常之爽口👍🏻 外層燒到金黃酥脆🥓 加上薄薄的鹽巴提味 作為佐酒小食一流🍻4️⃣🍢 燒牛舌心串牛舌心簡直稱得上厚燒😍 雖然肉咬 但係咬落非常之軟嫩 牛味同油脂味同時係口腔揮發🤤 勁juicy 大推👍🏻👍🏻P.s. 於社交平台訂枱有更高折扣優惠#尖沙咀#雞煲#爐魚#hkig#hkfoodie#foodporn#food
#尖沙咀#小魚兒

1️⃣🐟 海爐魚蒜香豆花鍋

2️⃣🦑冰火魷魚

3️⃣🥩 鹽燒牛胸爽

4️⃣🍢 燒牛舌心串

P.s. 於社交平台訂枱有更高折扣優惠

#尖沙咀#雞煲#爐魚#hkig#hkfoodie#foodporn#foodphotography #18區美食#instafood#instadaily#吃貨人生#美食#烤魚
  • 海鱸魚
  • 老壇酸菜豆花海鱸魚
Unveiling Culinary Delights at Little Fish Kam Ma  Building in  Hong Kong ;Bamboo Cane China, Fried Double Skin Milk, and Roasted Salted Beef Brisket.  Bamboo Cane China  ; Bamboo Cane China, a dish that transported me to the heart of Chinese culinary heritage. The bamboo cane, carefully selected and filled with an array of ingredients, was a visual delight.The Fried Double Skin Milk  ;      The Fried Double Skin Milk was a whimsical surprise that captivated both the eyes and the palate. The del

Bamboo Cane China  ;
The Fried Double Skin Milk  ;
      The Fried Double Skin Milk was a whimsical surprise that captivated both the eyes and the palate. The delicate exterior hid a treasure  .
The Roasted Salted Beef Brisket  ;
      The meat was meticulously roasted to a tender, succulent state, its rich flavors enhanced by the delicate balance of salt. With each bite, the beef melted in the mouth,
2023-08-18 32 浏览
立春啦,夜晚天氣開始冇咁熱,又係食雞煲嘅時候,今次去咗呢間尖沙咀地鐵站口,✏️小魚兒,除咗雞煲(可以揀大辣小辣中辣唔辣)烤魚、酸菜魚(有好多唔同種類嘅魚)仲有好多配菜可以加落去。仲有我最愛嘅串燒同埋甜品。見到甜品有炸雙皮奶,即刻嗌你食吓,鮮奶味濃郁,滑一滑。今次我就試吓我最愛嘅雞煲,雞煲一上枱,熱辣辣,香噴噴,等雞煲滾左之後,焗2分鐘,就可以食。食完雞之後,就可以加埋其他配菜,再打邊爐再食過。蒜蓉焗茄子呢款串燒,係我必定會叫嘅串燒,茄子燒到啱啱好唔會太燶,蒜香味濃郁,正。我仲見到好多人嗌倒插啤酒特飲,好似好正咁樣,但係今日唔想飲酒。荔枝爆珠梳打,爆珠荔枝,夠晒解渴!
仲有我最愛嘅串燒同埋甜品
見到甜品有炸雙皮奶,
即刻嗌你食吓,鮮奶味濃郁,滑一滑。
今次我就試吓我最愛嘅雞煲
食完雞之後,就可以加埋其他配菜,再打邊爐再食過。
蒜蓉焗茄子

爆珠荔枝,夠晒解渴!
  • 炸雙皮奶
1K
聽過小魚兒好耐🐟,最近先第一次去,估唔到烤魚咁好食!✴️呢到仲有$35午市焗飯、米線等,星期六都有,真係平!✴️烤魚真心超乎expectation地香口🐟值得一吃!(已入fav list)🐟 黃金蒜香魚 (不辣,江團魚) $348- 烤魚味道都幾多,仲有唔辣嘅蒜香魚!所謂嘅黃金,其實係爆多蒜,原粒蒜炸香過,仲有粒粒碎🧄,好有誠意之餘,口感幾好- 用上江團魚,幾大條之餘肉質肥美 juicy,啖啖肉,吸曬蒜香精華,令魚鮮味更突出😋- 伴菜都幾多,有滑香豆腐、芽菜、芫茜等,好豐富。仲有彈牙寬粉!🦪酥炸生蠔$68- 估唔到係超多粒,仲要幾大size,好抵食!粒粒飽滿肥美,外層炸得剛剛好,唔油膩🍆 燒茄子$48- 同樣鋪滿蒜粒粒,烤得唔油膩又香口下次想再食烤魚🐟,必會想起呢到😝
聽過小魚兒好耐🐟,最近先第一次去,估唔到烤魚咁好食!

✴️呢到仲有$35午市焗飯、米線等,星期六都有,真係平!

🐟 黃金蒜香魚 (不辣,江團魚) $348

🦪酥炸生蠔$68

🍆 燒茄子$48

- 同樣鋪滿蒜粒粒,烤得唔油膩又香口

下次想再食烤魚🐟,必會想起呢到😝
2023-08-17 22 浏览
今日同朋友去尖沙咀搵野食,我朋友話想食辣野,咁啱經過小魚兒,睇睇餐牌,價錢唔算貴,就入去試試。成都水煮魚鍋,上枱時已經聞到陣陣麻椒香味,一打開就見到紅紅嘅一堆辣椒,果然正宗,未食已經覺得好刺激,首先試吓d魚肉,勁嫩滑,完全唔腥,食到最尾d魚片仲係咁滑,唔會因為不斷滾起而令到d魚肉鞋晒,用爐滾住食嘅水煮魚,幾特別,仲可以加火鍋配料落去,變成水煮邊爐,因為太驚食唔晒,所以冇叫火焗配料,但入面仲有好多配菜墊底,分別有萵筍,雲耳,大豆芽,仲有煙煙韌韌嘅粗薯粉,呢d配菜吸收晒水煮湯底嘅味道,正。重慶雞煲,一打開蓋已經勁香雞煲香味,雖然叫咗半隻,但份量都幾多,食落d雞肉非常嫩滑,個汁炆得好惹味。