餐厅: 小魚兒 (金馬大廈)
资讯:

點了價錢348的那款魚搭配豆花椒麻口味,沒想到魚肉比想象中肥美,而且調味也不會過鹹,剛剛好!裏面的豆花也很滑很好吃,寬粉很入味,芽菜也爽脆,美味的一餐!兩個人一起吃了一整條加兩杯飲品剛剛好

2024-07-23
三心二意可說是人類特質,早前Bff約我到小魚身吃烤魚,沒料到來到餐廳,她又突然改變主意,最後點了雞煲。也難怪,餐廳裏的食物種類非常多,除了有烤魚,還有雞煲、酸菜魚及BBQ燒烤等選擇。極品鮑魚雞煲 (半隻,鮑魚四隻)雞煲可選擇辣度,不吃辣的可以完全走辣,我們雖然點了半隻雞,但雞件份量極多,足夠兩位女生享用;雞肉肥瘦適中,雞件多肉飽滿,肉質亦夠嫩滑,而且煮得巨入味,非常下飯;鮑魚厚肉鮮味,口感淋滑軟糯而不失彈性。椒鹽魷魚鬚魷魚鬚口感酥脆,外層炸漿薄身不厚,內層魷魚鬚爽脆彈牙,蘸上醋汁更好吃。草莓乳酸爆珠梳打梳打味道酸酸甜甜,草莓味道正常,沒有怪怪的藥水味,一口喝下透心涼,非常消暑。

極品鮑魚雞煲 (半隻,鮑魚四隻)

椒鹽魷魚鬚

草莓乳酸爆珠梳打

行過見到呢度個午餐餐牌,四十幾蚊起有交易,真係覺得好平!!!所以去試一試十二點半上到去,竟然要排隊,好誇張,等咗15分鐘先有位要咗個口水雞飯,凍檸茶只需要加三蚊,我相信係尖沙咀都好難搵到平過佢嘅對手五十幾蚊,畀足咁多舊雞你,先唔好講個味道正唔正宗,淨係份量已經贏晒,雞肉仲要唔係霉嘅咁你話係唔係好好食,又真係稱唔上,主要我覺得食落似花生醬雞多啲。。。但係又有啲辣味之不過勝在大件夾飽肚,糧尾窮人嘅飯堂

十二點半上到去,竟然要排隊,好誇張,等咗15分鐘先有位

之不過勝在大件夾飽肚,糧尾窮人嘅飯堂
2024-07-20 258 浏览
尖沙咀返工既時候 有時都會同同事黎到小魚兒食lunch 晏晝套餐都好抵食👍🏻 見到夜晚食烤魚已經想試好耐啦 今日老公陪我黎小魚兒食烤魚!!!烤魚第一步係選擇烤魚種類 分別係海鱸魚 江團魚 凌波魚 筍殼魚 跟住就係揀口味啦 有辣有唔辣🌶️我地揀左黃金蒜香口味既海鱸魚 另外叫左牛柏葉 烏冬同響鈴做配菜😋職員會先拎火爐黎 再黎就係我地既烤魚啦 海爐魚好大條 上面鋪滿左蔥同蒜頭 聞落好香 兩個人都食唔哂 條魚肉細嫩 又厚又實 而且食到魚既鮮味 最重要係冇咩細骨 啖啖肉😍配菜份量都好多 超足料牛柏葉 食極都仲有😌 響鈴好新鮮 碌一碌 加左湯汁好正😊 食埋烏冬真係飽哂!😙職員留意到我地唔夠湯 主動幫我地加湯👍🏻 見我地個火唔夠旺盛 個湯唔夠滾仲即刻換一個比我地👍🏻👍🏻 好細心!

2024-07-18 215 浏览
「小魚兒」尖沙咀分店的雞煲打邊爐實在太令人驚喜了!有朋友唔食得辣,今次我哋揀嘅重慶雞煲係揀不辣不麻,藉着大量的芫荽和蒜頭,上枱芳香四溢🤗雞肉本身也十分嫩滑多汁,其實食完半隻雞都飽咗一半呢!跟住點咗啲打邊爐必食嘅牛牛、魚皮同鴨血等👍我最鍾意食嘅係安格斯肥牛 ,油脂分布恰到好處,入口即溶,肉汁四溢,肯定會令牛肉愛好者大呼過癮🤣魚皮不論是直接入口或放進湯底煮熟,都能帶來不同的滋味享受;鴨血則口感滑嫩爽口,實在是打邊爐的絕配,讚👍最後,不得不提的還有椒鹽魷魚鬚 - 外脆內嫩,分量十足,真係食到停唔到口呢!打邊爐後的甜品選擇同樣出色,炸雙皮奶配上沙律醬,酸甜適中🥰總的來說,「小魚兒」的雞煲打邊爐絕對是尖沙咀一大美食熱點,值得一試!順帶一提,如果想試吓嘅話可以喺社交平台定位,有特別折扣優惠㗎😬
「小魚兒」尖沙咀分店的雞煲打邊爐實在太令人驚喜了!

2024-07-18 201 浏览
🍱餐廳 : 小魚兒🏫地址:尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓終於放大假了,今晚一行四人到「小魚兒」尖沙咀分店試試雞煲打邊爐,果然係唔錯嘅選擇👍~雞煲(半隻)唔辣唔麻一樣好味,因為有大量芫荽同蒜頭,好香呀! 雞煲上枱煲滾後揭蓋兜一兜,把蓋蓋好焗1分鐘就食得,雞肉非常嫩滑又美味👍~魚皮兩種食法我都有試,就咁食入口鬆脆,放落湯底灼一灼就冇咁熱氣,沾了美味的湯又有另一番滋味🤗~鴨血阿仔至愛,佢話好鍾意個口感,夠滑又爽口🥰~唐生菜打邊爐必吃蔬菜,夠新鮮及爽脆👍~精選美國肥牛片、滑牛肉及安格斯肥牛三款各有特色,牛味均濃郁,個人最鍾意安格斯肥牛,油脂分布平均,入口即溶,鍾意食牛嘅朋友不容錯過!~椒鹽魷魚鬚上枱熱騰騰的,非常足份量,外層炸得鬆脆,內裏的魷魚能保持鮮嫩,證明廚師煎炸的技術非常了得😍~清炒萬荀有鑊氣,入口清新爽口,調味適中,感覺也很健康😋~炸雙皮奶食完打邊爐,一定要食少少甜品才完滿,炸雙皮奶是不錯的選擇,配沙律醬來吃,甜甜酸酸的為這餐作一個圓滿的句號😬
🍱餐廳 : 小魚兒
🏫地址:尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓

雞煲(半隻)

~魚皮

~鴨血
阿仔至愛,佢話好鍾意個口感,夠滑又爽口🥰

~唐生菜
打邊爐必吃蔬菜,夠新鮮及爽脆👍

~精選美國肥牛片、滑牛肉及安格斯肥牛

~椒鹽魷魚鬚

~清炒萬荀
有鑊氣,入口清新爽口,調味適中,感覺也很健康😋

~炸雙皮奶

每次想食烤魚都會諗起尖沙咀嘅【小魚兒】,見到fb訂位仲抵好多,於是今晚約埋朋友去尖沙咀食烤魚🐟海鱸魚+爆醬鳳梨香辣豆花 ($308+$18)烤魚有4款選擇,包括海鱸魚、江團魚、凌波魚及荀殼魚,今次同朋友揀左海鱸魚,因為比較鍾意呢款魚肉質地比較厚實,烤得耐啲都唔會散🐟9款烤魚口味中【爆醬鳳梨香辣豆花】非常吸引,醬汁惹味,辣椒同青花椒粒因應選擇嘅辣度同麻度而添加,最特別係酸酸甜甜嘅鳳梨片跟麻香辣醬汁非常配合,又可以一解油膩,非常開胃🍍川式口水雞 $68口水雞同坊間嘅有啲唔同,除左辣味,更加添多陣麻醬香,令入口比較溫和又惹味,雞肉嫩滑,而且份量都幾多白飯 $12龍鳳檸樂 $28 可樂 $20餐廳飲品都好多選擇,無論汽水、梳打、啤酒或者特色飲品都有,而且仲有龍鳳檸樂,食完辣野再飲返啖咸酸感嘅冰凍可樂,好爽🧊

海鱸魚+爆醬鳳梨香辣豆花 ($308+$18)

川式口水雞 $68

白飯 $12
龍鳳檸樂 $28 可樂 $20

2024-07-12 203 浏览
Little fish offers a fun cooking experience with fish that is not only delicious but also highly Instagram-worthy! At the beginning, you will have the option to select from four varieties of fish, each offering its unique texture, flavor, and price. After that, you can customize your meal by choosing the sauce and level of spiciness to suit your taste preferences. Also, you can select complementary dishes such as udon noodles, meatballs, beef for hotpot. The fish is grilled using a tabletop stove, and once it starts boiling, it only takes three minutes before it's ready to be enjoyed. The sea bass is the most affordable, but its quality is exceptionally high. It has a tender and thick flesh that is incredibly smooth and velvety. The Golden Intense Garlic Bean Curd, a non-spicy option, which features an abundance of minced garlic, and scallions, is a perfect choice for those who prefer mild flavors.
小魚兒啱晒所有鐘意食辣野又鐘意打卡嘅你地!有四種魚類選擇,各有唔同嘅質地、風味和價格。之後可以根據嗰日想食嘅醬汁同辣度選擇,有養生花膠筒轟草花辣豆花、爆醬鳳梨香辣豆花等。食完烤魚仲可以打邊爐,配料都好齊全,所有基本嘅打邊爐料都有。烤魚係使用桌上火爐烹調,食嘅時候都唔會變凍變腥。海鱸魚係最經濟實惠嘅選擇,肉質鮮嫩而厚實,極為滑順。而黃金特濃蒜香豆花就係一個唔辣嘅選項,勁多蒜蓉同蔥花,重口味又唔會食到流晒汗,推薦!
🌟 Overall: 8/10
💰 Price: $$
🍴 Revisit: Yes
📍Little Fish
Tsim Sha Tsui, Cameron Rd, 1 Kam Ma Building, 1/F
#littlefishhk #小魚兒 #小魚兒hk #spicyhk #grillfishhk #tstfood #foodintst #烤魚 #火鍋 #烤魚hk #火鍋hk #foodiehk #foodhk #hkfoodstops #hongkongfoodstops #打卡cafe #打卡
2024-07-11 348 浏览
小魚兒龍蝦二人套餐$398,$68魚翅撈飯,午餐客飯仲有酸菜魚米線,兩公婆便去試吓午餐。小魚兒標榜烤魚專門店,座落尖沙咀和銅鑼灣旺區,中午時段生意人流一般啦!1點到店不用等位,兩人坐4人枱。餐廳不算大,如果坐滿都幾逼。店內衞生尚可,裝修環境似茶餐廳。魚翅撈飯$68,似粟米肉粒飯,冇乜料,麻麻地!酸菜魚片米線只售$40,凍飲加$3,性價比高,味道不錯。要留意魚片有少少碎魚骨。其他客飯都抵食,眼觀大部份客人都是吃客飯,40幾蚊午餐喺尖沙咀區冇得輸啦!相反,食烤魚和魚翅撈飯就吾多了。整體評語,平平地幫襯午餐客飯是值得的。

魚翅撈飯$68,似粟米肉粒飯,冇乜料,麻麻地!

整體評語,平平地幫襯午餐客飯是值得的。

2024-07-06
之前喺銅鑼灣店試咗烤魚同雞煲都唔錯, 今次朋友仔收工喺尖沙咀, 又諗起小魚兒今次試下佢嘅串燒先惹味重慶🐤雞煲♨️雞煲大火煲大約1分鐘就會更又香又辣,食起黎煲過更加香濃,油醬汁濃,麻香持久,煲醬汁夠辣惹味, 薑洋蔥辣椒爆得夠香, 雞肉新鮮嫩滑, 雞煲里面仲有紫洋蔥同芫茜, 紫洋蔥吸曬D醬汁好正火鍋配料必點萵筍❤️串燒揀咗蒜蓉燒蠔 🦪蒜蓉牛油燒扇貝蒜香茄子🍆 非常厚肉❤️ 加埋辣椒粉不得了🤣雞翼成串上因為成串上嘅關係信譽都好細心叫我哋小心熱

惹味重慶🐤雞煲♨️

雞翼成串上
因為成串上嘅關係信譽都好細心叫我哋小心熱
2024-07-03
  • 蒜香牛油燒扇貝
忽然好想食烤魚但又無時間北上,朋友推介尖沙咀「小魚兒」,估唔到烤魚都有唔少口味選擇喎😋⭐️烤魚江團魚鳳梨香辣豆花我地揀咗江團魚貪佢肉質肥美,油份重,冇乜骨,含膠原蛋白😍😍😍配上一片片Sharp醒香甜的鳳梨🍍一圈圈紫洋蔥和一大束芫荽,賣相十分討好💛💜💚咕嚕咕嚕的醬汁帶點微辣,搭配滑嫩的豆花,別具風味~⭐️ 蒜蓉牛油燒扇貝扇貝唔算好大隻但鮮嫩多汁,表層烤得恰到好處,勁多蒜蓉,牛油的香氣撲鼻而來,$38/2隻,抵食呀🤭⭐️ 花膠魚翅撈飯最估唔到……居然有花膠魚翅撈飯食🤩🤩只係$68咋!鮮嫩的魚翅搭配入口即化的花膠撈飯食,可謂是上乘之選👍🏻呢度設計同個店名一樣,由大廈上嚟餐廳門口的樓梯和室內都有好多魚為主題的圖案同霓虹燈,還有一幅特色牆全部都係🐟營造出活潑的用餐氛圍,聽聞呢度雞煲都好好味,下次再嚟試吓先😁😁📍小魚兒📍尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
忽然好想食烤魚但又無時間北上,
朋友推介尖沙咀「小魚兒」,估唔到烤魚都有唔少口味選擇喎😋

⭐️烤魚江團魚鳳梨香辣豆花

配上一片片Sharp醒香甜的鳳梨🍍
一圈圈紫洋蔥和一大束芫荽,賣相十分討好💛💜💚

咕嚕咕嚕的醬汁帶點微辣,搭配滑嫩的豆花,別具風味~

⭐️ 蒜蓉牛油燒扇貝

• 蒜香牛油燒扇貝
  • 花膠魚翅撈飯
  • 鳳梨香辣豆花烤魚
2024-07-06 141 浏览
今天有朋友從內地來,我帶她去尖沙咀小魚兒品嘗烤魚,連她都贊不絕口,說這裏的烤魚味道非常正宗,非常美味!川式口水雞: 有點特別,淋在厚身滑嫩的雞肉上是黃色醬汁,同黃色雞皮好配,有芝麻香,雞肉嫩滑多汁。咀嚼中,濃郁的蒜香和辣味迸發開來,刺激味蕾,非常過癮!香辣豆花江團魚: 烤魚表面呈現焦黃色澤,在烤鍋燒烤時發出滋滋聲,陣陣熱氣透出誘人的香氣,焦香的魚皮下面的魚肉透亮鮮嫩。咬下第一口,魚肉柔軟細膩,帶著四處飄溢的香辣味,香辣的調味凸顯了魚本身的鮮甜滋味。還有豆花好嫩甜,寬粉滑溜溜,同烤魚完美配搭,令人百吃不厭!金銀蒜燒黃花魚春: 一整團黃花魚籽,真是沒想到有甘多魚籽,渾圓飽滿,金黃色的顏色,被金銀蒜醬汁完全包裹,散發出誘人的海鮮香氣!炸雙皮奶: 酥脆外皮和綿滑內餡形成強烈的反差,裡面的蛋奶香甜濃郁,奶香四溢,醬上沙律醬更加好味!炸香芋地瓜丸: 內餡濕潤綿密,香芋和地瓜的香甜滋味在口中化開,口感十分柔軟綿密!草莓荔枝梳打: 草莓的酸甜和荔枝的香氣在口中交織,清新怡人,令人值得一杯接一杯!

2024-07-05 119 浏览
下午和閨蜜一起做完facial,看到這家小魚兒餐廳門面上的烤魚就勾起食欲,接近大自然的裝修風格,嘗過之後好讚👍🏻鳳梨香辣豆花江團魚數塊菠蘿片鋪在烤魚肉上,菠蘿鮮黃欲滴的色澤與魚肉金黃酥脆的表面形成了絕佳的對比,給人一種視覺上的享受!菠蘿的清甜酸爽,魚肉的香辣鹹香滋味,這樣的搭配不僅豐富了菜品的口感,還增添了一絲清爽和樂趣。菠蘿的酸甜滋味為整道菜注入了一股清新動人的氣息,使原本濃郁的口感又增添了一抹清新活潑的韻味!金銀蒜燒黃花魚春一大堆魚籽的外觀十分吸引人,咀嚼的時候,魚籽散發出濃郁的魚油香,在口腔中迅速擴散開來。它們Q彈有勁,令人不禁發出滿足的嘆息!燒茄子 茄子片經過煎炸後,外皮酥脆,內裡卻又柔軟多汁。咬下去,茄子肉質鮮嫩,入口即化,給人一種「軟糯綿密」的感受,同時又有蒜末的爆香和醬油的鹹鮮!榴槤炸彈咬下去時濃稠的榴槤醬汁隨即噴發,瞬間在口中彌漫開來,濃郁香甜!香檳葡萄乳酸爆珠梳打令人驚喜的酸甜清爽,入口即化的爆珠爆開時,與舒爽的氣泡感完美融合,既能解渴,又能帶來豐富的口感層次!芒果乳酸爆珠梳打甜美多汁的芒果滋味,感受到爽口的氣泡感,爆珠更加增添了口感!

鳳梨香辣豆花江團魚

金銀蒜燒黃花魚春

燒茄子

榴槤炸彈

香檳葡萄乳酸爆珠梳打

芒果乳酸爆珠梳打

2024-07-03 202 浏览
今日去咗尖沙咀睇完展覽就行過金馬倫道搵嘢食望到有一間紅色招牌好sharp嘅烤魚店就上去睇睇。我們7點早到,7:30後陸續有很多人來到。這間烤魚店裝修簡單大方,以原木色系為主,營造出樸實自然的氛圍。空間明亮整潔,餐桌椅子舒適實用,為顧客帶來舒適用餐體驗。我們叫了江團魚,因無貪牠沒有太多魚骨,而有魚味,肉身又滑。因今日喉嚨不太舒服就叫了不辣的黃金蒜香魚。黃金蒜香魚(不辣)一來到超大盆魚,上面超多炸完的蒜蓉粒,仲有磨用咗嘅蒜蓉碎。同紅色嘅洋蔥、芫荽。配料都好多,有芽菜、青瓜、木耳等。江團魚肉質緊實,口感扎實有勁。店主煎完再放入高湯,超能發揮其滋味。鮮美帶有一股清淡的魚香,搭配適當的調味,可以突出其精華。百香果加啤酒88元這款百香果啤酒清新爽口,酒精度適中,糖分濃度剛剛好,不會過於甜膩。果香濃郁,入口即化,帶有一絲自然酸甜。口感細膩,酒泡豐盈,是炎夏之際的不錯選擇。這款啤酒適合作為餐前開胃飲品或是晚間休閒飲品。日後諗起想食烤魚,都會首選呢間。

黃金蒜香魚(不辣)

百香果加啤酒88元

日後諗起想食烤魚,都會首選呢間。
2024-06-20
  • 黃金蒜香魚
2024-06-30 72 浏览
之前同朋友已經嚟過呢間食烤魚唔錯,今次想試吓雞煲,冷氣好夠,食完雞煲又唔會一身味👍🏻叫咗個蟲草花膠雞煲半隻$248,店員服務好好,雞煲落枱後會解釋話滾咗就關火,之後就可以焗佢幾分鐘!呢個雞煲好足料,有四隻大的花膠,仲有蟲草,洋蔥等….一打開蓋已經聞到都好香嘅雞煲味,簡直係色香味俱全!花膠好腍好入味,雞肉比較嫩滑又多汁,其他配料都好入味😍另外叫咗蒜香牛油燒扇貝$38:扇貝加埋蒜蓉牛油真係好正,好香好夠味清炒萵筍:食咗咁濃味嘅嘢,要加啲菜清淡吓,呢個比較爽兩杯特飲:荔枝乳酸爆珠梳打,咬落帶酸味爆珠,甜酸中和,開胃醒神西柚乳酸爆珠梳打:就是西柚味加乳酸益力多咁😂爆珠食落去好爽

清炒萵筍:食咗咁濃味嘅嘢,要加啲菜清淡吓,呢個比較爽

西柚乳酸爆珠梳打:就是西柚味加乳酸益力多咁😂爆珠食落去好爽

2024-06-30