2019-03-06 178 浏览
上半場鹿鳴居牛四寶火鍋外賣全部掃晒無得留低,下半場繼續小肥牛火鍋喇!繼續用鹿鳴居牛四寶湯,另叫多個巨魚頭湯,來個鴛鴦吧。再次小肥牛火鍋外賣速遞,服務一流,次次都幾位職員尊程送黎酒吧,辛苦晒! 酸蕎頭,兒時阿媽最喜歡的口精,雪櫃必有一樽看門口,少少酸少少辛,爽爽的開胃前菜。南乳花生,不喜歡食花生的我,當然不掂呢,如果烚花生就唔同喇。牛肉刺身,由細食到大都知道質素如何,薄切腍劈劈夾著生洋蔥浸浸果醋,酸酸甜甜有點辛辣,近乎沒有牛肉味,唔講唔知係食緊牛肉刺生。活鱆魟魚刺身,排得整整齊齊,厚薄一致,美觀靚真,當然加分不少,多謝師傅。淡口白身魚,瘦瘦甜味薄弱,勝在夠新鮮,魚質結實有趙頭,沾點芥辣豉油還是過得去的。酥炸鱆魟魚骨腩,炸得香噴噴,不過骨杉杉沒半點肉,多此一舉,勞民傷財,掉去餚湯底會更有營運效益。原條活象拔蚌刺身,大師級刀功,每片厚薄均稱,閃令令充滿光澤,排得井井有條冰鎮出場。深淺色同樣爽脆,海水咸味霸道,蓋過鮮甜味,溫度不夠凍,入口不夠透心涼。沾點芥辣豉油提味,整體滿意食得過的。甜蝦刺身,依款只不過外購即食,為何不夠凍又不夠甜架?微爽略滑,但味道低於水平非常失望。原條左口魚刺身,都是白肉

原條左口魚刺身,都是白肉魚,天生魚味淡及魚脂貧乏,幸好肉質結實非常有彈力,紅色的部份有少少魚油甜味,配上芥辣豉油是可口的。花竹蝦刺身,雖然是游水蝦即做,不過完全無味,質地極爽。帶子刺身,都好的骰喎,細細粒容易食,還要薄薄一開二,滑滑腍腍陣陣帶子天然甜味,合格無囉梳。

醋鯖魚,酸酸硬硬霉霉的醋鯖魚,在鮮魚及咸魚之間,一向都不喜歡。熟鮑魚,韌韌的不彈不嫩,有點鮑魚味道。希靈魚,夾著爽爽魚春同吃,不喜歡的質感吸味道。八爪魚,淡如水的味道,沒有八爪魚味,沒有海水味道,不知道食緊咩。

雷式混醬,有齊火鍋三寶夠晒滿足,生蒜、炸蒜、蔥花、指天椒。枝竹巨魚頭鍋,比以往稀稀淡淡水汪汪,不再是香濃白色魚湯咯。幸好大魚頭依舊啖啖肉,耐心靜候湯底滾開,讓魚頭吸收足夠的溫度,得左 ﹗立即燙熱辣出晒煙端出慢慢嘆,淋上辣椒油急不及待處理掉﹗先來結實鮮甜面珠登,再來嫩滑魚雲魚三角,最後將整個魚頭啜得乾乾淨淨碎屍萬段,一點魚汁都不漏,暢快高興。

美國桶蠔,不知夠大夠巨形就好食,裙邊及帶子位韌到起渣,蠔肉淡口結實滴汁。魚翅裙邊,硬硬的散發微弱海味邊道,試一次便夠。桂花蚌,色澤鮮明閃令令,見得見到水潤新鮮,灼一灼、拖兩拖,微縮即掉入口中,熱辣辣爽脆鮮甜爆汁,美味到暈得一陣陣。珊瑚蚌,海參的內贜,脆卜卜的吸湯高手,散發輕輕鮮甜味,可口得宜。

野生竹笙,天生無味的海綿體,無添加天然菌類有益健康身體好。湯是什麼味,她就是什麼味,爽爽脆脆吸盡濃郁湯汁,滾埋雷式金銀蒜辣椒豉油無得頂呀 ﹗手打四寶丸,墨丸全滿墨魚咸鮮,彈彈夠肉不粉,足料高質。魚丸,鯪魚微滑富彈性,少少醒沾上辣椒豉油蠻惹味。牛丸,結實少少彈,陣陣牛肉香,點點牛肉汁。豬丸,清淡的豬肉甜味,實而不華食得過。

手打芝心牛丸,濃味牛肉丸一咬爆出咸香濃味流心芝士,燙死朕喇 ﹗甜咸交雜格外滋味。蟹子鮮墨魚滑,跟手打墨魚滑有異曲同功之效,彈彈質地,墨魚味清淡的,添加蟹子咸鮮味道。黒松露鮮蝦水餃,蝦仔非常爽彈,包得足料結實好好味,不過完全食唔到黑松露味道。

皇帝菜,年青時完全食不到那種獨特辛辣香甜味,但自從麻辣鍋開到成行成巿,經常配上麻辣皇帝菜,漸漸接受到,還越食越喜歡咯,爽甜鮮嫩多汁,大注大注塞入口,滿意無限。油麥菜,鮮爽翠綠充滿菜甜味,索埋清香湯底梗係好味道啦。

豬黃喉,經常真係以為即氣管,原來真身為心臟大動脈黎架﹗沒什麼味道的食材,只有爽脆的質感,味道全靠湯底及雷式混醬,過過口癮送送酒也許不錯。鱘龍魚,首次品嚐沒有特別感覺,似斑的結實帶膠質地,魚味就不及斑濃郁,清清淡淡,一試無妨。

本地手切肥牛,招牌本地肥牛可遇不可求,經常沽清無晒貨。牛肉甜味特濃,兇湧的牛肉汁,甘香的油脂,嫩嫩的趙落極具彈性,掉到滾湯拖兩拖粉紅色即食,天下無敵。安格斯手切肥牛,本地肥牛才是極品。骨子大方得體地端上,粗粗的脂肪紋,深紅肉色有著熟成的影子,不知味道如何呢?軟綿綿的質地,淡淡然的牛肉味,有著鮮甜有著油香,比預料中好味。

蒙古羊肉片,鬆軟羊脂豐富,羶香勃勃強烈,配清湯、魚湯我真的受不了,跟麻辣湯比較合襯。新鮮生腸,涮一涮即食,保持爽口嫩滑,少少豬甜味,浸過清湯蠻不錯。雞件,我真的無雞不歡,連打邊爐都要食幾啖雞肉才心息。魚湯滲入雞皮雞肉之中,使到肉甜味提升不少,皮薄肉滑滾埋辣椒豉油拍手叫好。

蟹柳,真日本蟹柳,不是膠硬大紅大陸蟹柳。最喜歡烚的嫩滑吸盡湯汁,整條塞入口,湯汁噴射,可口無比。鹿鳴居牛四寶湯烏冬,手打烏冬索盡大量海鮮及肥牛精華,甜到入心入肺,彈滑嚥韌有米香,大叫好好食呀!
醋鯖魚
鹿鳴居牛四寶湯烏冬
巨魚頭
2016-09-18
等候时间
10 分钟 (外卖送餐)
珊瑚蚌
本地手切肥牛
鹿鳴居牛四寶湯烏冬
巨魚頭
2019-02-04 135 浏览
今日狗年最後一日食豪d....其實就唔關事既!係因為有網友俾左coupon 食$100送$100 ,網友俾左3張我!諗住4大2小夠食!點解差好遠😂😂😂我地叫左個潮或鹹菜豬肚豬手湯底!叫左個大既手切本地肥牛,一個冰鎮極上鮮牛!但老實講,兩樣都麻麻地😓😓仲有叫左個脆竹卷,蟹子墨魚滑,豬粉腸,魚皮餃,雲吞,脆肉脘魚片,椒鹽鮮魷,生面,西洋菜....我都唔明一間火爐店,我地叫左幾樣生野同一樣小菜,竟然得一樣野小菜係好食😣😣!個樣就係好難會唔好食既椒鹽鮮魷🤣🤣叫左一支加士伯,一支1664,話用coupon 就要原價叫!$2x 一支ok 呀!汽水就$12 一罐!扣3張$100 coupon 後埋單剩惠$1027!Sorry 講句冇下次😣😣

我地叫左個潮或鹹菜豬肚豬手湯底!

扣3張$100 coupon 後埋單剩惠$1027!
Sorry 講句冇下次😣😣
2K
在 8 號風球下的生日打邊爐,大家要熱情如火誠意拳拳,我住得老遠都要飛的出席啦 ﹗多謝各界善長人翁江湖豪傑巾幗鬚眉,感激萬分替我搞生日呢。突如其來盛大的火鍋宴,男左女右要開足兩圍先夠坐啊 ﹗打風齊齊嘆火鍋,當然 Baby Q 都要暫定營業兩三個鐘,食飽飽再一齊回巢飲過您死我活。正席 8 號颶風,但市面風平浪靜,依個風真係三十幾年黎最流喎。琴晚勁劈我都還未醉醒,起床無耐又飲過,黐線架咩?想笑鬼死我,十幾個男男女女朋友食食下中場出晒門口吹吹風煲煲煙,扮晒神州來客鬼殺咁嘈、嘈喧巴閉、左踎右踎,極為神似,嘩哈哈。突然兩圍吉晒無晒人,留低返我一個囉。罪過罪過,盡最大努力都食剩少少,我會烚好打包帶去,不要浪費寶貴的食物。小肥牛侍應姐姐哥哥非常客氣,我地幾個男人打邊爐都比勁多調味料,壽司豉油、火鍋豉油、蔥花、沙茶醬、辣椒油、指天椒、生蒜、炸蒜﹗各位不厭其煩將調味料送到,而且火鍋湯底、餐具、生料都全部一一親自端上,非讚不可﹗招乎頂級周到,臉帶笑容,熱情有禮,八妹雞煲剛好相反黑面迎人趕客態度﹗雷式混醬,打邊爐最緊要有指天椒、生蒜、豉油,簡單的調配提味無限。如果有炸蒜及蔥花就更錦上添花啊。刺身墨魚鳴門卷,

雷式混醬,打邊爐最緊要有指天椒、生蒜、豉油,簡單的調配提味無限。如果有炸蒜及蔥花就更錦上添花啊。刺身墨魚鳴門卷,雲姐大力推介﹗墨魚夠新鮮,口感嚥韌黏口,捲住青瓜絲同吃,味道清新﹗每次夾起時都散開晒呢。

生牛肉刺身,我對小肥牛既牛肉刺身完全無興趣,腍劈劈瘦猛猛無油脂甜味,牛味薄弱,幾乎食不到牛甜味道。一定要捲埋生洋蔥絲再滾大量酸果醋先好味道,而且溫度過低影響味道,凍都牙都軟埋囉。鮮蝦滑,有一點點水準,趙得到的蝦粒,食得到的鮮味,彈牙實淨,足料不太粉。鴕鳥肉,醃過鬆過,肉質異常滑潺潺兼腍劈劈,淡淺的鳥肉味道,勝在夠健康。

豬黃喉,還以為是氣管類,原來真身為心血管動脈呢,真係估您唔到。外觀白雪雪曲曲的硬塊不討好,沒什麼味道,像軟骨脆卜卜,沾點辣椒豉油蠻不錯。牛柏葉,切得太粗太大塊喎,打醒十二分精神,灼約涮涮微縮就要即起,免得變到硬實橡膠一樣。吸點滾湯,吸點辣椒豉油掉入口,爽爽彈彈索索聲,食得過癮好味。

野生竹笙,真的野生嗎?如何分辨?那野生跟培值場質素味道有何分別?全部一次過倒晒茖湯自由泳,不用理會她們,烚幾耐都不會變。熱騰騰的海棉體充滿湯汁,天生沒味道的爽脆質地,湯什麼味道,她就是什麼味道。菌類有益有益,有趣有趣啊。

脆鯇魚骨腩,高質夠肥美,要夠肥夠多魚油才會鮮甜。透明的魚脂藏在脆皮之下,肉質勁爽彈,肉汁發射注滿味蕾,稱心滿意。雜菌併盤,粟米、鮮菇、秀珍菇、雞髀菇、金菇,新鮮清香甜美,不過粟米不屬於菌類囉。

響鈴,自家製作?炸得乾爽靚靚仔仔出場,比食開外購日本響鈴較厚身較大件,韌韌不脆,索湯速度極慢,掛湯力亦非常弱。部份食家喜歡拖兩秒即食,我就特別地喜歡吸得湯汁透徹,半腍半脆勁濕地品嚐,有豆香有湯甜,好食多倍。

手切本地肥牛,幸運到夜媽媽還未沽清,真的有口福?真身為牛頸脊,雖然看得見堅手切,最衰被鬆過呢。味道有點異常,淡如水的牛肉味,幾乎食不到的牛甜味,沒有半點鮮牛味道,質地腍腍滑滑怪怪的,都合格唔難食,已經係小肥牛最靚最貴最高級既牛肉,好啦好啦,都滿意合格既,都係自己去街市買最好食最穩陣。

火焰泰式冬蔭功紅蟹鍋,淋上烈酒點火兜炒一下,酒香酒醇完全滲入冬瓜,十分濃烈酒味跟冬蔭功味道融合,燒盡酒精倒入高湯,禮成開動﹗紅蟹即劏超新鮮,味道十分鮮甜,細細隻有膏又有肉,滿意﹗

火焰紅蟹牛柳粒煲,以前曾經食過,覺得味道淡茂茂,用料流流地,所以一般情況下唔會叫架喇。特別地朋友們想試,當然無問題啦﹗阿嬸已催幾次要點火,我地都話朋友未到齊,您急什麼呀?我都知打緊風阻住您收工既。阿嬸點著火兜炒兩炒再加高湯,滾起食得咯﹗難得有驚喜,比我預計好味道,湯底濃郁散酒香,蟹仔肉甜味鮮,牛柳粒肉甜不韌不鞋,鬆軟又不失趙頭。

咸菜胡椒豬手鍋,食家最愛試新產品,水汪汪淡茂茂的味道,無肉味無菜味,咸味微弱,而且用胡椒湯包,同翠榮自磨白胡椒粉無得比。

枝竹巨魚頭湯鍋,除醉雞鍋外,魚頭湯是極穩陣之選,其他鍋底就要搏一搏喇。巨魚頭先炸後餚湯,絕無腥嗅味,只剩上鮮魚甜美味道,肉質嫩滑啖啖肉,厚厚臉珠結實富彈性,魚脣魚雲魚三角膠黏可口,被我連汁帶湯損得乾乾淨淨,拍手叫好無投訴﹗食到尾聲時,所有生料菜肉海鮮食材精華已溶到湯汁之中,連嘆幾碗特濃錦鏽魚濃,好味到停不了﹗

蒜蓉開邊虎蝦,超乎想像的色香味美,時間蒸得剛剛,蝦汁狂噴,彈牙爽甜,鮮味混辛甜蒜蓉,好味得不懂形容﹗豬紅,立即掉到湯底,要耐心等候浸得透徹,內外熱辣辣可減腥味,質地結實,脆彈滑有點削,香甜味強差人意。蟶子皇刺身,純天然無添加,特級鮮甜舔舔嘴,爽滑黏黏,豉油芥辣可以收埋。

象拔蚌刺身,要食當然要食一整條啦,即叫即劏即片,續份叫新鮮度明顯大減。聞得到的香甜味美超新鮮,嫩滑微黏爽脆,滾上芥辣豉油無限提鮮,無可挑剔的佳餚。

刺身併盤,種類也不少喎,足料無欺場,鱲魚、喜寧魚、帶子、甜蝦、八爪魚、北寄貝、鱆紅魚。鱲魚瘦瘦淡淡結實,喜寧魚酸酸的硬硬霉霉配無味爽脆黃色魚春,帶子綿滑甜甜的,甜蝦黏黏軟腍淡淡然的甜味,八爪魚先爽後嚥韌咸香可口,北寄貝陰沉的味道,鱆紅魚淡淡的白魚肉微滑。

齋鮑魚,味道怪怪地,死實陰沉無生氣,因為不是真海鮮囉。泰式生蝦刺身,淡水蝦非常淡茂茂是預計之內,爽爽濕潤滾埋大量泰式汁細味著。什麼汁來的?甜到死,砂糖味道霸道,不酸亦不辣,還恰似有蜜糖味道。

美國桶蠔,大隻不代表一定好味道,體形三味左右就剛剛好,這桶太多隻啊,裙邊及帶子位都起渣帶韌,我淨食肚夠喇。結實微彈,蠔肚飽滿肥美多汁,陣陣鮮蠔味道,心心眼呈現。再次掛住食,忘記影低遺影呢,無左啖都照影可也。

魚皮餃,外購貨無特別,十足四海牌味道,皮厚滑嘟嘟,餡味味強烈少少鮮,可以的。鮮雞子,大小不一的雪藏火雞子,過過口癮可以的,皮脆肉嫩,一咬爆汁水潤,不腥嗅散發少許肉味,食得過。炸魚皮,淨食卜卜脆乾爭爭,重口味太咸啊 ﹗浸湯半脆半腍半濕,有湯味有咸味,舒服多了。

鯊魚脣,堅係好好味,補身養生滋補養顏,骨膠原、膠原蛋白豐富,食完即時靚晒,連環啪多幾舊先﹗讓她們自由浮沉,耐心等候烚透後,邊位嫩嫩黏黏膠滑軟綿,中間軟骨脆卜卜,鯊魚味道甜美濃郁,吸湯力特強,每啖充滿生命力,而且仲帶點魚翅海味味道添喎。朋友仔稱話其他不是鯊魚脣黎架,直頭係魚翅裙邊,所以有魚翅味囉﹗不過我覺得可信性極低。

水魷,沒有任何味道,食其質感罷了 ﹗觸鬚脆脆震騰騰,魷身先脆後嚥韌,幸好都有微弱湯汁味道,如滾上辣椒豉油就更可口喇。石蠔,的骰迷你薄薄蠔衣,清新鮮甜味道突出,不過真係過份瘦猛猛,過份細粗喇。鮮墨魚滑,平凡合格沒什麼特別感覺,滑彈散發咸香。

手切安格斯牛頸脊,只得個腍字,合格都夠滑,最敝牛味薄弱,食不到牛脂甘甜,薄薄如紙無趙口,肉汁欠奉,麻麻地唔難食。手切新鮮牛頸脊再次沽清,唯有退而求其次,都無辦法架啦,味道質素都相差百丈遠。有得揀真係真係千奇千奇不要食安格斯牛頸脊,真心質素低於水平,浪費金錢及寶貴 quota,慘慘慘。

鮮四寶丸,色澤鮮明光亮立立令,新鮮度不容置疑。手打牛丸,清淺的牛味,爽彈帶肉汁。手打墨丸,鮮甜味道,實淨富彈性。手打肉丸,肉甜多汁,嚥韌帶彈。手打魚丸,乾塾綿綿,滑滑散發鯪魚味而不腥。

鮮蝦丸,手打的蝦膠磋成丸狀,真材實料,蝦鮮味出眾,彈滑多汁。芝心鮮牛丸,手打牛丸幼滑無比,包著咸香流心芝士,味道蠻合拍的,既特別兼可口。清酒黑豚肉,怎樣烚都是鞋鞋硬硬韌韌,少點牙力都搞唔掂,而且完全亳無清酒味道。

桂花蚌,無得彈無得挑剔,鮮甜爽脆滑溜,食到欲罷不能 ﹗雖知都真身只係海參肺部,不過實在太美味 ﹗灼一灼、縮一縮就即刻啪入口,肉汁爆開,爽乎。

皇帝菜,經常賣晒,緣份到自由就可以食得到。爽嫩微脆多汁,獨特的菜甜味散發攝人芳香,熱騰騰大注大注地塞入口,不停爆汁使我興奮莫明。帶子,薄衣衣腍劈劈又淡淡的,用辣椒豉油點綴一下,還可以的。鮮冬菇,平價貨不一定差,價廉物美好味道 ﹗滑嘟嘟,吸湯爆汁,菇味清香,連食幾粒才肯放口呢。

芝士腸,大路貨色不懂得欣賞,感覺是兒童食品。芋絲,都是沒有味道系列,索完湯汁再索辣椒豉油,爽爽彈彈的。油麥菜,翠綠甜美多葉菜,菜味味濃郁掛著濃湯品嚐,美味滿足。
枝竹巨魚頭湯鍋
蒜蓉開邊虎蝦
手切本地肥牛
鯊魚脣
2017-12-20 1503 浏览
冬天成日心思思想打邊爐,今次來呢間食打邊邊因為要用優惠卷,我們都係逐碟正價來落單我地叫左麻辣+莞茜皮蛋湯底,老實講味道一般,麻辣完全唔辣,另外一邊就無咩味好淡口,有D失望。本身佢的湯底選擇都唔多,唯有點多d豉油調味吧我地叫左黑松露水餃,好咩足料另外鵝干墨丸,味道就好一般,寧願叫返普遍墨丸黃喉係必食,爽脆炸魚皮好大條重點係呢個本地手切肥牛,不過一d都唔肥,仲好香肉味,有厚切,牛味香濃,強推!最後仲叫埋個刺身凡立貝,都新鮮好味
冬天成日心思思想打邊爐,今次來呢間食打邊邊

因為要用優惠卷,我們都係逐碟正價來落單

我地叫左黑松露水餃,好咩足料

另外鵝干墨丸,味道就好一般,寧願叫返普遍墨丸

黃喉係必食,爽脆

炸魚皮好大條

最後仲叫埋個刺身凡立貝,都新鮮好味
2017-12-14
用餐优惠
優惠券
2017-11-17 992 浏览
坐房間係有最低消費既,一於食豪d la,叫左幾款刺身食,但有點失望既............生蠔好薄呀,而且都無乜鮮味,都幾失望的。另外刺身都好切得好薄下,幾好味既算係有北寄貝啦 仲食左個帆立貝食既,佢都ok既質素叫左勉勉強強過得去啦,但睇埋個價錢就同自己過唔去啦.......太貴了其他野食都正常既,不過都係個句啦,貴,我地係打邊爐,都係叫下菜呀丸呀咁,最後埋單每位都要400蚊。值得一提既係佢既牛丸,鮮紅色,好味的

生蠔好薄呀,而且都無乜鮮味,都幾失望的。

值得一提既係佢既牛丸,鮮紅色,好味的
2017-09-26 1058 浏览
有食為了在晚飯時間坐耐一d同朋友吹吹水,打邊爐會係一個好的選擇,因為較小有時間的限制!今次約左同是大埔之友的朋友聚聚舊,選擇左小肥牛打邊爐啦!冇來一段長時間,原來小肥牛宜家都有火鍋放題!接近$300的價錢有埋海鮮拼盤咁就決定試下啦!打邊爐第一件事就要混醬!最喜歡就是炸蒜湯底叫左蕃茄薯仔清清地!主角出場啦!!竟然有龍蝦鮑魚同帶子等等!全部都好新鮮!讚以下便是任點系列,手打丸好彈牙,encore 左幾次!仲有蜂巢豆腐牛肉亦係好好味!唔老!有多種選擇!最後仲有邪惡的選擇!竟然有炸芋頭!十分之感動!我會再次光顧的!

打邊爐第一件事就要混醬!最喜歡就是炸蒜

湯底叫左蕃茄薯仔清清地!

主角出場啦!!竟然有龍蝦鮑魚同帶子等等!全部都好新鮮!讚

牛肉亦係好好味!唔老!有多種選擇!

最後仲有邪惡的選擇!竟然有炸芋頭!十分之感動!

我會再次光顧的!
2017-06-20 1119 浏览
大熱天時,難得一家大細都吾介意去打邊爐,於是揀了屋企附近的小肥牛火鍋店。由於新搬到大埔區居住,唸住每星期試吓吾同的餐廳。叫了鴛鴦湯底,冇特別!值得推介的,有本地手切牛肉,象拔蚌,響鈴,冰豆腐,手打四寶丸,都好好味!仲有飲品竹蓆茅根水,清甜又解熱氣!但比較貴的海班就一般,食落有d腥,個人感覺脆肉脘魚仲好食,又平D!總括來説,可以再去!溫馨提示:因為冷氣開得比較大,記得帶多件外套比小朋友同老人家着呀!

總括來説,可以再去!
2016-12-27 1940 浏览
一班好友打算恰下恰下,過番個温苙苙嘅聖誕節。今次揀咗去大埔「小肥牛」,皆因有几位朋友係大埔之友!是晚訂咗位7點食,包房最低消費為1,500蚊,我哋有7個人,一定夠數喇!大家坐低後,即刻嗌定jar竹庶水及汽水解解渴先!隨後侍應生拿來9款醬料,畀我哋自由混醬!我哋點咗個鴛鴦湯底,一邊係沙嗲湯底,另一邊則係清湯。每人點啲,都成十几廿碟嘢食㗎~1.鯊魚魚唇-嫩滑爽口!2.炸魚皮-酥脆可口!3.馬鈴薯-口感綿密!4.駝鳥肉-肉質太結實!5.羊肉片-羶感十足,啱晒我!6.鯇魚片-夠薄切,好爽脆!7.芝士腸-脆皮好味!8.稻庭烏冬-好滑溜!9.豬腰-爽脆好食!10.雪花牛-口感滑順!11.韮菜餃-香口味美!12.粟米-唔甜唔脆!13.黑豚肉-爽口嫩滑!14.蝦滑-彈牙好食!15.四寶丸-爽口彈牙!16.鯪魚釀豆卜-爽滑嫩口!17.山水豆腐-非常滑嫩!18.鮮蝦水餃-黑松露水餃賣晒,唯有退而求其次了。饀滿爽口!19.石蠔-賣相唔新鮮,我哋放晒落鍋裡淥,立即變型~迷你蠔豉,搞到個個唔敢食添!對比出面任飲任食嘅酒家,屬偏貴!雖然整體火鍋料唔錯,但全部都係大路野,埋單仲要$1,680.-,完全唔抵食囉!
一班好友打算恰下恰下
,過番個温苙苙嘅聖誕節
。今次揀咗去大埔「小肥牛」,皆因有几位朋友係大埔之友!

喇!
大家坐低後,即刻嗌定jar竹庶水及汽水解解渴先
!隨後侍應生拿來9款醬料,畀我哋自由混醬
!我哋點咗個鴛鴦湯底,一邊係沙嗲湯底,另一邊則係清湯。

每人點啲,都成十几廿碟嘢食㗎
~

1.鯊魚魚唇-嫩滑爽口!
鯊魚魚唇
2.炸魚皮-酥脆可口!
炸魚皮
3.馬鈴薯-口感綿密!
馬鈴薯
4.駝鳥肉-肉質太結實
駝鳥肉
5.羊肉片-羶感十足,啱晒我!
羊肉片
6.鯇魚片-夠薄切,好爽脆!
鯇魚片
7.芝士腸-脆皮好味!
芝士腸
8.稻庭烏冬-好滑溜!
稻庭烏冬
9.豬腰-爽脆好食!
豬腰
10.雪花牛-口感滑順!
雪花牛
11.韮菜餃-香口味美!
韮菜餃
12.粟米-唔甜唔脆

13.黑豚肉-爽口嫩滑!
黑豚肉
14.蝦滑-彈牙好食!
蝦滑
15.四寶丸-爽口彈牙!
四寶丸
16.鯪魚釀豆卜-爽滑嫩口!
鯪魚釀豆卜
17.山水豆腐-非常滑嫩!

鮮蝦水餃
19.石蠔-賣相唔新鮮
,我哋放晒落鍋裡淥,立即變型
~迷你蠔豉
,搞到個個唔敢食添
石蠔
對比出面任飲任食嘅酒家,[小肥牛]屬偏貴!

2016-12-25
四寶丸
鯪魚釀豆卜
鮮蝦水餃
2016-05-30 1679 浏览
有時候去食肆, 食物質素固然重要, 但服務態度其實好影響日後會否再次光顧。因為幫襯過太子同葵涌區小肥牛,覺得食物好態度好, 之後有張贈券送刺身, 咁啱去開大埔就用埋佢, book咗位後, 早左20分鐘去到, 門口個阿姐(疑似經理級)話未夠鐘無枱喎 , 當時其實有好多空枱, 但佢無叫我不如坐一陣先, 有枱先轉。既然佢臉黑黑亦無謂不識趣, 惟有出外走個轉, 到夠鐘先返去。(如果係大埔友都知, 嗰度除左食肆無嘢好行)終於夠鐘返去,門口換左個男(應該都係經理級), 佢話原先book張枱未走, 介唔介意坐門口嗰張? 我話無問題, 就坐下, 之後其他員工都有禮招呼, 點知到點菜又輪到嗰位黑面姐黎招呼, 態度唔友善又話你地用贈券叫其他嘢就正價啦吓, 我話明白明白, 諗住叫啤酒, 佢又話你地叫12蚊3支特價啤酒, 飲唔晒唔俾拎走架, 我話明白明白, 其實我地3個人, 飲3支啤酒,點解咁擔心我地飲唔晒? 之後佢就入咗去招呼其他人, 但我見佢只係同啲食客傾計 , 其他人就出出入入較為忙碌。。。。論呢間食物質素,坦白比起葵涌同太子就差啲啲, 但唔緊要, 服務就真係。。。。, 其實其他員工都好好, 好正常
論呢間食物質素,坦白比起葵涌同太子就差啲啲, 但唔緊要, 服務就真係。。。。, 其實其他員工都好好, 好正常, 有位好似叫「fung」的阿姐亦好熱誠, 但就係因為一個人影響左其他人既努力, 好可惜, 唔怪得隔離八妹咁旺場, 呢間周五晚都只得6成客。。。。唉~原來係咁.......
2015-12-21 1650 浏览
11月同老豆慶生, 近近地就番兩佬留係大埔打邊爐一早book定位唔洗等一家人都唔算大食, order左牛, 豚肉,象拔蚌, 向令, 4寶丸, 魚片等等。。。基本上材料都算新鮮, 而且服務都幾好, 會自動加湯(此終地區唔屬於旺區, 啲店員唔會1做到面黑黑)
醬料
魚頭湯底
魚片
手打4寶丸
象拔蚌
向令
安格斯牛肉片1
2015-08-26 1478 浏览
由於機場接人已經夜晚10點,又想打邊爐,響大埔除佐雞煲就只係唸到小肥牛了,呢間開佐好幾年,身為大埔友一次都未嚟食過,知道佢收凌晨3點,唸都吾使唸就梗係殺入去啦。入座時間係十點9,個場應該有七至八台客,算係生意吾錯,但見到D阿姐響度洗嘢執嘢,準備收工甘,完全吾好似收凌晨3點囉,而且我地入嚟面黑黑甘,可能因為我地阻住佢收工吧安格斯牛 大$168其實碟牛好抵,甘大碟嘅牛吾使200大元,無乜火鍋店有,個牛味一般,只要要求不高係可以的,like手指係指抵食,而并不是味道本來想食鱆紅嘅,好賣到賣曬,阿姐極力推薦食呢個吾記得咩名嘅刺身,因為都只係得呢款魚先有,魚係新鮮嘅,捧上嚟頭同尾都郁佐幾分鐘,$98 貢丸無味,蒙住眼嘅話,食佐都吾知係貢丸麻辣鍋拼芫茜,為佐食個豆腐,所以先叫佐個麻辣底,不過係吾麻吾辣20/3支,抵飲叫佐好幾樣嘢都話賣曬,其實十點半嚟食都吾係好夜遮,點可以十樣嘢入面占六樣係無嘅,埋單3人$780整體嚟講,食物質素一般,除佐牛同飲品係抵食之外,其他都吾平,就算下次去小肥牛都吾會去大埔分店,全因態度問題

安格斯牛

安格斯牛 大$168

貢丸無味,蒙住眼嘅話,食佐都吾知係貢丸

麻辣鍋拼芫茜,為佐食個豆腐,所以先叫佐個麻辣底
,不過係吾麻吾辣

20/3支,抵飲

2015-08-18
安格斯牛
2015-01-12 1067 浏览
今個周末打左兩次邊爐,不過兩個風格好唔同,先講星期六同太太一家人喺大埔小肥牛十下十下之前試過無訂位完全無枱,所以今次訂左位唔駛等叫左個胡椒咸菜豬肚湯,胡椒粒好醒目咁用茶包入住,唔會成日食食下食到胡椒,但個湯一樣有胡椒味,抵讚!牛脷拓切切得太厚,好韌,嘛嘛地手打四寶丸,最鐘意食佢個牛丸,味到好似飲茶果D牛肉球咁,打得幾彈牙!蜂巢豆腐,索晒D湯汁,好好味!青島石蠔就縮水縮到變蠔士,下次都係叫返桶蠔搵陣D 不得不提係佢地個蝦滑同手切肥牛,每次去小肥牛都必點呢兩樣,蝦滑彈牙有蝦味,自己落大舊D,口感滿分!肥牛肉味豐富,口感又滑又嫰,肥油ok,唔多唔瘦。
今個周末打左兩次邊爐,不過兩個風格好唔同,
先講星期六同太太一家人喺大埔小肥牛十下十下

之前試過無訂位完全無枱,所以今次訂左位唔駛等

牛脷拓切切得太厚,好韌,嘛嘛地

蜂巢豆腐,索晒D湯汁,好好味!

青島石蠔就縮水縮到變蠔士,下次都係叫返桶蠔搵陣D

不得不提係佢地個蝦滑同手切肥牛,每次去小肥牛都必點呢兩樣,
蝦滑彈牙有蝦味,自己落大舊D,口感滿分!

肥牛肉味豐富,口感又滑又嫰,肥油ok,唔多唔瘦。
题外话/补充资料: 食完送左張活魚刺身,炸骨兩食優惠卷,但只限閒日使用,有幾可限日可以用到吖。
2015-01-03
  • 手打四寶丸
  • 手切肥牛
  • 蝦滑
  • 胡椒咸菜豬肚湯
2014-09-22 1286 浏览
本人勁喜歡打邊爐, 無論熱天抑或冬天, 都鍾意淥下淥下今次來左依間小肥牛打邊爐, 見到有聖子皇做緊特價, 10蚊一隻.聖子皇食落爽口夠多肉.至於湯底就選擇左麻辣湯底併芫茜湯底, 麻辣湯底夠辣可惜麻既味道則不足,不過總括黎講都唔錯.蝦滑則啖啖蝦肉, 爽口彈牙, 份量都幾多, 都叫抵食.牛肉刺身係第一次食, 估唔到食落完全唔覺食緊牛肉, 加埋wasabi, 好食.安格斯牛肉一大碟都係賣148蚊, 算平, 牛肉好多雪花, 不過牛味好一般.至於青島石蠔好鮮味, 不過一淥就好縮水, 縮水細到差的找唔到.其他火鍋配料都好唔錯, 依間價錢唔貴, 都算食得過.
本人勁喜歡打邊爐, 無論熱天抑或冬天, 都鍾意淥下淥下

聖子皇食落爽口夠多肉.

不過總括黎講都唔錯.

蝦滑則啖啖蝦肉, 爽口彈牙, 份量都幾多, 都叫抵食.

其他火鍋配料都好唔錯, 依間價錢唔貴, 都算食得過.

2014-09-20
2012-08-27 889 浏览
很久沒有打邊爐, 就開車去這間食了, 貪佢外面可以停車.5個人叫了12碟料.最令我失望的是那碟所謂手切本地肥牛, 成200蚊, 沒有牛味又唔肥, 而且會un. , 在街市求其買些牛肉都好食過佢, 不值這個價.魚腩覺得不大新鮮.墨丸和牛丸是一般, 其實只是不太差而已.皇帝菜好好味, 覺得洗得乾淨嚮零卷都好好.這裡還有一個特色, 好多人都自備飲料, 我見其他人帶自己買的蔗汁,涼茶等來飲, 成支放在台面.還有, 這裡的侍應大多是上了年紀的女士, 口黑面黑, 好似欠佢錢咁.
很久沒有打邊爐, 就開車去這間食了, 貪佢外面可以停車.
5個人叫了12碟料.
魚腩覺得不大新鮮.
墨丸和牛丸是一般, 其實只是不太差而已.
皇帝菜好好味, 覺得洗得乾淨
嚮零卷都好好.
2012-05-10 716 浏览
去完美國成個月,食足成個月垃圾,剛返黎幾日,好想打邊爐呀 ﹗稻香又無位,見小肥牛唔洗等,是但啦。前菜酸橋頭,濕下口啫,酸酸甜甜開開胃。打邊爐我一定要的混醬,沒有她的話,打邊爐都無晒味道喇 ﹗勁勁勁多指天椒做底,加生蒜、炸蒜,又香又辣,正呀 ﹗巨魚頭鍋湯底,隻大魚頭只係開邊無斬件真係好巨喎 ﹗先炸後餚湯,湯底有奶味有魚味,尚算清甜,滿意。試過晒咁多個湯底,最好都係魚頭或醉雞。係美國返左黎幾日已急不及待整個邊爐先得,過幾日再 BBQ。美國桶蠔,美國咒蠔呀 ﹗烚熱食一口,唔新鮮,氣味怪怪的、味道怪怪的。隔離枱想叫桶蠔,侍應話賣晒,莫非我地食緊既係最後一碟?﹗仲要得四舊?﹗食開係有六舊架 ﹗鮮四寶丸,墨魚、牛肉、鯪魚、豬肉,不過不失啦,口感接受,但鮮味欠奉,質量越來越差。手打墨魚滑,無咩特別,大路味道,都幾好食。本地肥牛,我唔想要依隻架,依度最貴又唔好食 ﹗口感一般,好淡既牛肉味,可接受 ﹗我要手切牛頸脊呀 ﹗美國肥牛,繼土瓜灣鴻福火鍋既硬直彎曲薯片形肥牛後,又一肥牛奇特造型喇。口感腍劈劈無趙口,算有點點牛味,但羶味更強勁 ﹗麻麻地,唔會再叫。竹笙,爽口,索晒湯汁同吃,無話會難食既。金菇,最討

前菜酸橋頭,濕下口啫,酸酸甜甜開開胃。

手打墨魚滑,無咩特別,大路味道,都幾好食。

竹笙,爽口,索晒湯汁同吃,無話會難食既。

金菇,最討厭只係切少少根部,慳得幾多呀,有渣又污糟點食啫 ﹗鮮菇好味。

生根,都係咁啦,無特別。

酸橋頭
椒做底,生蒜、炸蒜