2019-12-27 138 浏览
餐前沙律都幾有心思,唔係得菜,仲有幾塊煙肉。油酥餅係薄批嗰種,好香非常推薦呢個燒春雞,雞肉夠滑而且入味同埋有小椰菜作伴碟,煮得唔會苦澀,幾好食值得讚既係糖漿另上,可以因應個人口味落,不過杯咖啡味道略淡另外加點雞翼,好香脆,唔錯下午茶時間好少人,大家唔太肚餓只叫左兩個餐,老闆好好人地比三個甜品我地,話咁先夠分😂個甜品似係椰汁糕,好香椰奶味👍🏻一個餐幾實好豐富,算係幾抵食,而且裝潢幾舒服,唔會坐得逼,好岩同人過黎傾計食野。
餐前沙律都幾有心思,唔係得菜,仲有幾塊煙肉。

油酥餅係薄批嗰種,好香
油酥餅

非常推薦呢個燒春雞,雞肉夠滑而且入味
同埋有小椰菜作伴碟,煮得唔會苦澀,幾好食
燒春雞

值得讚既係糖漿另上,可以因應個人口味落,不過杯咖啡味道略淡
牛奶咖啡

另外加點雞翼,好香脆,唔錯

甜品似係椰汁糕,好香椰奶味👍🏻

油酥餅
燒春雞
2019-12-26 54 浏览
叫了一個小糖鈕精選拼盤當中包括黑松露橙皮燉蛋,冰鎮玫瑰士多啤梨荔枝燉蛋,柚輪,冰綠茶70%朱古力,富士蘋果撻,非常豐富黑松露橙皮燉蛋橙味清香,燉蛋幼滑。上面的小蘑菇是黑松露忌廉,從未試過在甜品上吃到黑松露,相當驚艷。冰鎮玫瑰士多啤梨荔枝燉蛋燉蛋清新香滑,店員建議把上面的玫瑰敲碎同吃,增加好感,但我交喜歡分開來吃。柚輪芭菲用柚子造成。味道酸甜微苦,清新好吃。冰綠茶70%朱古力朱古力極度香濃,口感綿滑。富士蘋果撻頂部是蘋果脆條,配上雪糕、富士蘋果粒、脆餅碎,冰火交融,酸甜交纏,是我最喜歡的甜品。
叫了一個小糖鈕精選拼盤

黑松露橙皮燉蛋

冰鎮玫瑰士多啤梨荔枝燉蛋

柚輪
芭菲用柚子造成。味道酸甜微苦,清新好吃。

冰綠茶70%朱古力
朱古力極度香濃,口感綿滑。

富士蘋果撻
2019-12-25 104 浏览
尖沙咀有架樓上舖,不是用手機apps都唔知道,樓上舖多數都臥虎藏龍。今次呢間小糖鈕甜品專門店𣎴但有甜品食,還有正餐。環境燈光柔和舒適,牆壁色彩繽紛。呢個至尊澳洲芝士和牛漢堡,層層鮮明,材料豐富豐厚,就連雞蛋都與其他快餐店不同,配上即炸薯條香脆可口,一人份量滿足感同飽和感爆燈。可以再食。加多碟日式鰻魚炒飯,份量充足,雖然不是原條鰻魚,但炒飯加埋鰻魚粒,豐味十足。都還可以接受。而且炒飯有鑊氣。一試難忘

2019-12-09
2019-12-23 61 浏览
係尖沙咀食完晚飯,想揾間特別啲嘅甜品舖食下,就揾到呢間小糖鈕甜品專門店。餐廳環境都佈置得好可愛,有一面牆係貼晒好多鈕,一面係好多甜品嘅畫,就連餐牌都係啲鈕。呢間餐廳甜品有得揀拼盤或者齋⼀款甜品。我地就嗌左個大糖鈕特選拼盤($238)。甜品黎左之後,侍應仲好貼心咁向我地逐款逐款介紹。首先,就係一個apple crumble,上面係雪糕下面係熱嘅,上面就有蘋果脆絲,要食左先。之後係士多啤梨燉蛋,有酥皮,可以撈埋黎食,口感非常之好。下一個係signature嘅甜品,柚輪,蜜柚芭菲,食落好似雪糕但係清新好多。另一個,斑蘭脆焗蛋白,好似平時食開嘅拿破崙蛋糕咁。最後3個係神秘甜品,係餐牌上唔會揾到嘅,分別係tiramisu,車厘子泡芙,山楂酸梅mousse。最後要食嘅兩款甜品,就係下面75%法式朱古力同埋綠茶嘅frozen tiramisu。食落好濃郁,好正,好creamy,配搭完美。另外係,自家製嘅黑松露脆焗蛋白。呢個食落感覺好新奇,一個咸嘅野食落去係甜品,可以值得一試!.
2019-12-20 72 浏览
呢間野其實係係OpenRice不經意地搜尋到嘅。上到去一個人都冇,我同朋友都有猶豫入唔入去好😅😅😅橫掂都嚟咗啦就入去啦。甜品叫兩份有折,三份再折,四份再折上折。我哋一行五人就嗌左四份,分別係拿破崙、黃金蘋果批、朱古力芝士蛋糕同是日精選。份量雖然唔多但睇得出係用心做嘅。我哋覺得拿破崙最好食😋是日精選都幾特別,雖然到最後我哋唔係幾食得出係咩黎😅飯後如果想坐下傾吓計食吓甜品呢一度係唔錯的選擇呀

2019-11-28
2019-12-17 91 浏览
同事們每個星期總要到小糖鈕聚餐,一間樓上舖在尖沙咀B出口行幾步就到好方便,環境氣氛都好和諧,小店雖然少只可容納30-40人,不過同事們就是喜歡這種氣氛,儂儂的人情味,除左服務好,食物更沒話說,老闆堅持保留食物質素所以才吸引到一班粉絲長期光顧。今日點左安格斯牛漢堡配薯角,漢堡保留肉汁,薯角一貫水準炸得剛剛好。同事點了白汁鯛魚意粉,誇張D講塊魚同塊面甘大,塊魚煎得香脆睇得出大廚好有心機。希望小店可以繼續努力,為香港加油。
,塊魚煎得香脆睇得出大廚好有心機
。希望小店可以繼續努力,為香港加油。
2019-12-17
  • 富士蘋果撻
  • 小糖鈕精選拼盤
2019-12-15 84 浏览
尖沙咀既樓上餐廳就去得多,呢間以鈕扣為主題既餐廳都係第一次去。預訂左兩位7:30既枱,一到餐廳店員便立即帶我地去預留左既四人枱,感覺寛敞舒適,枱與枱亦都有足夠既空間,夠哂私人度,食物飲品既水準亦都有驚喜1. 青檸梳打 & 荔枝梳打第一次飲由乾冰整既特飲,感覺好特別同清新2. 芝士薯條芝士味好濃郁,好邪惡呀3. 黑松露野菌意粉雖然款式簡單,但夠哂入味4. 冰綠茶,70%朱古力最後又點少得個生日甜品,無論係presentation同質素,都係誠意十足,淡淡既綠茶芝士蛋糕配層朱古力喺底,完全係perfect match,店員仲好有耐性咁幫我地影相下次有機會再黎,希望可以試下個甜品set
1. 青檸梳打 & 荔枝梳打
第一次飲由乾冰整既特飲,感覺好特別同清新

2. 芝士薯條
芝士味好濃郁,好邪惡呀

3. 黑松露野菌意粉
雖然款式簡單,但夠哂入味

4. 冰綠茶,70%朱古力

下次有機會再黎,希望可以試下個甜品set

2019-12-14
庆祝纪念
生日
2019-12-13 52 浏览
今晚帶住寶寶出咗尖沙咀去到環境七彩繽紛嘅小糖鈕餐廳裝飾以店名的鈕為主題牆壁仲掛有好多開心嘅油畫寶寶一來到就哇哇聲🤭好似去左兒童樂園咁開心。小糖鈕最出名係甜品不過寶寶年紀太細唔可以食所以我哋揀咗海南雞飯😂好似唔關事咁其實唔係呀!呢度嘅海南雞飯都出名🤔晚餐嘅海南雞飯就冇跟湯餐牌其他選擇係西式菜式為主所以除咗海南雞飯我哋都叫咗個香煎比目魚😁。海南雞飯$88雞皮同雞肉都唔會乾雞胸肉質處理幾嫩滑唔會過熟鞋烚烚👍🏻飯粒粒粒分明唔係深黃色食落真係比較乾身唔油膩🤤有少少薑味又有少少香茅味,好特別!蔬菜放響雞肉下面不過唔太多雞油落左去👍🏻寶寶超級欣賞個飯🤭(我都係…😋)。香煎比目魚扒薯菜$159比想像中好食🤤我以為主要賣甜品同海南雞飯嘅餐廳整西菜會一般但食落真係Suprise皮脆魚肉滑調味同sauce唔會過份大人細路都岩食而且side dish份量都多寶寶最愛伴碟嘅蔬菜🤣比目魚佢都食唔停手!!(真識食🤭)。呢度嘅員工都好細心唔使問都會預備客人需要嘅野💓例如…我有帶寶寶會預備bb餐具同安排坐位讚!👍🏻🥰。最後就係…我已經決定下次會自己偷偷再來可以試下呢度嘅甜品🤣🤭
今晚帶住寶寶出咗尖沙咀

雞胸肉質處理幾嫩滑
唔會過熟鞋烚烚👍🏻
飯粒粒粒分明唔係深黃色
食落真係比較乾身唔油膩🤤
有少少薑味又有少少香茅味,好特別!
蔬菜放響雞肉下面
不過唔太多雞油落左去👍🏻
寶寶超級欣賞個飯🤭(我都係…😋)

香煎比目魚扒薯菜$159
調味同sauce唔會過份
大人細路都岩食
而且side dish份量都多
寶寶最愛伴碟嘅蔬菜🤣
比目魚佢都食唔停手!!(真識食🤭)

呢度嘅員工都好細心

我已經決定下次會自己偷偷再來
可以試下呢度嘅甜品🤣🤭
2019-12-12
2019-12-10 107 浏览
以前試過晩餐,覺得食物和甜品都不錯。星期日就再來試試午餐,套餐有多款選擇,包括沙律或湯、主菜、甜品和花茶。是日沙律是煙鴨胸沙律,鴨胸juicy,沙律菜爽口,沙律醬好味。餐湯是忌廉南瓜湯,夠熱,香甜,如果配有餐包更好。美國頂級西冷牛扒伴薯菜配燒汁西冷牛扒選了五成熟,煎得外層焦香,油香令人無法抗拒,肉質軟有肉汁且不失咬口,不錯。薯菜亦不馬虎,有粟米芯、翠玉瓜、甘筍粒和焗薯粒。香草燒法式羊架伴薯菜配燒汁羊架比想像中大份,厚肉差不多有一寸厚,有兩大件,肥美有肉汁,有羊味但不會太羶。薯菜就不再多說,跟牛扒的是一樣。跟餐的甜品亦不錯,是芒果慕絲蛋糕,口味清新,賣相精緻,有小鈕扣朱古力。最後選了跟餐的桂花紅棗茶,桂花清香,紅棗養生,結束一頓休閒的午餐。

美國頂級西冷牛扒伴薯菜配燒汁

香草燒法式羊架伴薯菜配燒汁

午餐
2019-12-07 104 浏览
孤獨美食阿叔又出動,在尖沙咀行街的時候會順便看看有什麼地方可靜靜地坐下食個晚飯。在堪富利士道原來都算多食市,比我發現小糖鈕在這間商廈三樓裡面,入到去,裝修都幾特別,全部用衫鈕黎做主題,七彩顏色的椅子,窗邊又有鈕扣的瓶子做裝飾,睇睇menu,除咗甜品,呢度仲有意粉、飯等等。【韓式泡菜雞肉炒飯】韓式泡菜雞肉炒飯也是飯類的其中一款,一來到熱騰騰的炒飯加了辣辣的泡菜,真係惹味,這個炒飯炒得不錯,令飯炒得粒粒分明,飯身不太乾,入口軟硬適中。 真是不錯。
【韓式泡菜雞肉炒飯】
2019-12-04
黎到尖沙咀食lunch,見佢個lunch menu都包幾多野🥗沙律/餐湯.我揀咗南瓜湯🎃好好飲 感覺好rich 好濃飲到入面有啲香草之類既味 幾有層次😋.主菜🥩香草燒法式羊架伴薯菜配燒汁 $129肉質唔錯 唔會over cooked 🥕🥒🥔伴碟既蔬菜都夠大粒啱曬食完一啖肉食一啖蔬菜清清味覺平時好多伴碟啲菜得果幾條呢碟啲份量我就覺得幾好😋.是日甜品好似係焙茶cheesecake 之類的

🥗沙律/餐湯
呢碟啲份量我就覺得幾好😋
是日甜品
好似係焙茶cheesecake 之類的
2019-11-29 127 浏览
下班之后周圍覓食,尖沙嘴實在太多好吃的了😋看推薦,於是找上了這間樓上店舖。海南雞飯實在值得推薦。首先,擺盤精美,已經是值得讚👍一下的了😋海南雞很嫩滑,可以吃得吃雞肉是比較新鮮的。米飯也很香,油飯滋味豐富但是卻不油膩。

2019-11-09 174 浏览
今日放假,約左朋友去sogo濕平,但血拼前必需好好補充體力我地去左食甜品好有名既小糖鈕午餐12點鬆,人唔多,夠寧靜,好適合慢慢享受美食裝修充滿色彩,令人賞心悅目,心情都特別好午餐選擇都唔少,亦有數款小食是日正菜除了沙律菜還有兩件鴨胸糖鈕海南雞飯見到餐牌有,應該有質素保證果然沒有令人失望😎雞肉非常嫩滑,肉質結實,皮薄少脂肪飯粒粒分明帶點薑味!黑松露野菌意粉意粉爽口,黑松露味香濃,醬汁幼滑,野菌十分入味,整體配合得很好套裝配有花茶,亦可加錢轉其他飲品最後還有是日甜品之前黎食過甜品覺得高質,原來連熱食都一樣有質素
今日放假,約左朋友去sogo濕平,但血拼前必需好好補充體力

我地去左食甜品好有名既小糖鈕午餐

12點鬆,人唔多,夠寧靜,好適合慢慢享受美食

裝修充滿色彩,令人賞心悅目,心情都特別好

午餐選擇都唔少,亦有數款小食

是日正菜除了沙律菜還有兩件鴨胸

糖鈕海南雞飯
見到餐牌有
,應該有質素保證

果然沒有令人失望😎
雞肉非常嫩滑,肉質結實,皮薄少脂肪

飯粒粒分明帶點薑味!

黑松露野菌意粉

套裝配有花茶,亦可加錢轉其他飲品

最後還有是日甜品

之前黎食過甜品覺得高質,原來連熱食都一樣有質素

2019-11-08
午餐
2019-11-05 165 浏览
見到小糖鈕 諗起細細個聽過嘅童話故事:「糖果屋」餐廳嘅裝修好似置身係糖果屋入面本來同一班朋友係想食甜品的不過最後見到個餐牌的咸食,好似好吸引咁,忍唔住叫左😛1. 芝士薯條餐廳用左粗薯條,可惜的是上面嘅芝士唔夠濃郁,有點失望2. 黑椒孜然豬手豬手好林,整的好入味,味道驚喜💜,鍾意食豬手的朋友要試3. 桂花蜜糖雞翼淡淡的蜜糖味,配上新鮮煎好的雞翼,必試😋😋😋甜品方面,我地叫左小糖鈕精選拼盤😛一共有5款甜品,老闆好細心咁向我地介紹同埋教我地食嘅先後次序💜5款甜品嘅配搭比較特別😛不過我都係鍾意食返傳統嘅甜品多d🙈
見到小糖鈕 諗起細細個聽過嘅童話故事:「糖果屋」
餐廳嘅裝修好似置身係糖果屋入面

本來同一班朋友係想食甜品
不過最後見到個餐牌的咸食,好似好吸引咁,忍唔住叫左😛

1. 芝士薯條

餐廳用左粗薯條,可惜的是上面嘅芝士唔夠濃郁,有點失望

2. 黑椒孜然豬手

豬手好林,整的好入味,味道驚喜💜,鍾意食豬手的朋友要試

3. 桂花蜜糖雞翼
淡淡的蜜糖味,配上新鮮煎好的雞翼,必試😋😋😋

甜品方面,我地叫左小糖鈕精選拼盤😛

5款甜品嘅配搭比較特別😛
不過我都係鍾意食返傳統嘅甜品多d🙈

2019-10-31 81 浏览
再一次來到這家甜品店 裝修依舊很美耶~這次決定要拍多一點照片 因為有松鼠妹妹🐿❤工作日不太多人 所以可以選擇座位來坐呢這次決定一人一份甜品 看餐牌發現賣相很精緻所以就更加期待甜品上菜 等待的時間就拍拍照片·聖貴雅倒下 HKD$98 聖貴雅(Sabgria)西班牙傳統飲品 在香港不算流行小店竟然破格地用來做甜品 賣相很像紅寶石🔮味道易入口 少少酸帶點甜味 還有水果可以中和味道·柚輪(蜜柚芭菲拿破崙) HKD$98 上一次食過覺得不錯 所以這次也要點來食才行酸酸甜甜的柚子配合拿破崙 挻酥脆又惹味的口感享受一個悠閒的下午茶甜品🤤🤤 環境氣氛不錯還有流行音樂播放著 令人霎時感到很放鬆地食甜品

再一次來到這家甜品店 裝修依舊很美耶~
這次決定要拍多一點照片 因為有松鼠妹妹🐿❤
工作日不太多人 所以可以選擇座位來坐呢