2023-01-20
今日同屋企人黎食特色中菜(小神燈新派飯館),餐廳裝修別具風格,具傳統港式大排檔風格,環境同餐牌都花咗好多心思設計,職員好有禮貌介紹餐牌。前菜小食:鳳爪鳳爪爽脆,煮得好入味,係開胃小食~甲羅燒蝦多士非常有特色,總共有4塊蝦多士,每塊都有原隻大蝦,爽口彈牙,配上酥脆多士,唔會一口油~ 甲羅燒蟹殼裏面有好多蟹膏,配上香濃,蟹膏更夾~ 蔥蒜水晶雞水晶雞有好多蒜蓉,肉質鮮嫩,雞肉好入味有好大隻,配上蔥蒜食好夾~招牌焗魚腸其實做法就係用魚腸肉碎加上雞蛋再焗,表面覺得焗得金黃色,非常香脆,焗完之後也不會太腥,非常有層次感~菠蘿咕嚕肉酸酸甜甜,配料非常多,咕嚕肉炸得好香脆,非常入味,菠蘿非常鮮甜~金湯海皇豆腐煲非常熱辣辣的煲仔菜,豆腐好香滑,加上一些海鮮配料,金湯充滿蛋黃香味,配飯一齊食好正~蟹味銀絲鍋好有鑊氣,粉絲煲內有好多雞蛋,蟹肉和芫荽等配料,好香口,又不會好鹹,粉絲仲有少少燒焦的效果,變成好脆卜卜~總結來說,餐廳食物質素不錯,好有鑊氣,非常具有特色的新派粵菜,值得推薦大家來嘗試。
前菜小食:鳳爪
鳳爪爽脆,煮得好入味,係開胃小食~
甲羅燒蝦多士
蔥蒜水晶雞