星期一Green Monday, 放工後相約友人去食飯傾下計, 今次我地決定轉轉口味, 改為食中菜小炒, 去了位於山林道的小炒皇食飯.我地先點了脆口小食, 紅燒鮑魚多士.每塊多士上也放了一隻鮑魚, 賣相相當矜貴.鮑魚幾有咬口, 質感不俗, 味道調教適中.而多士夠香脆, 兩者幾夾, 雙重口感.再來是蟹肉釀蟹蓋.我本身都鍾意食蟹, 但要剝瞉就較為麻煩, 這個已經拆好蟹肉, 非常方便我這些懶人.食的時候仲熱辣辣, 蟹肉幾鮮美, 而且仲啖啖肉.話明是小炒皇, 當然要點一些惹味的菜式, 愛食濃味的我, 見到鐵板黑椒豬手就決定要試一試.上枱時已被豬手的SIZE嚇親, 因為好大隻, 比平日食的豬手大, 而且以鐵板上枱, 聽到咋咋聲, 特別吸引.豬手只需要用刀輕輕切開, 已經骨肉分離.我第一時間食豬手皮, 皮相當鬆軟, 又夠滑身, 入口軟棉棉感覺好正, 這是我最鍾意食的質感.豬手肉也夠腍身, 完全不會乾身和硬, 入口多了一份黑椒味, 更惹味, 用來配白飯食一流, 但我地怕食唔晒, 所以無點白飯, 單食就覺得咸了一點.另外點了皇子一品雞附伊麵.用個爐上枱, 直到煮番滾便可以食. 除了雞外, 配料也相當豐

我地先點了脆口小食, 紅燒鮑魚多士.
每塊多士上也放了一隻鮑魚, 賣相相當矜貴.

鮑魚幾有咬口, 質感不俗, 味道調教適中.
而多士夠香脆, 兩者幾夾, 雙重口感.

再來是蟹肉釀蟹蓋.

食的時候仲熱辣辣, 蟹肉幾鮮美, 而且仲啖啖肉.
鐵板黑椒豬手

豬手只需要用刀輕輕切開, 已經骨肉分離.
鐵板黑椒豬手
另外點了皇子一品雞附伊麵.
皇子一品雞
用個爐上枱, 直到煮番滾便可以食.
皇子一品雞
除了雞外, 配料也相當豐富, 包括海參絲, 竹笙, 鮑魚絲..
雞肉夠嫩滑, 味道適中. 加埋配料一齊食, 口感豐富.
最後就放伊麵落去煮, 這是精華所在.

伊麵軟硬度可以因應客人自己口味而控制煮的時間, 我自己鍾意食軟身一點.
伊麵吸收晒雞和所以配料的精華, 所以非常好味.
2016-04-14 1046 浏览
工作時候大多都會聽收音機收聽電台節目, 目的是為了分散工作上的壓力, 而近期於電台最常聽到的歌便是謝安琪的“山林道”, 雖然歌詞內容並非是說尖沙嘴的山林道, 光是見歌名感覺份外親切, 皆因公司就在山林道隔離呢!午飯時間大多會走到山林道覓食, 貪其方便又多選擇, 由街頭到街尾, 由砂煲, 金鳳, 味一番, 平城, 井橋到老趙, 就連高流灣跟新聯威都去過, 差不多吃遍整條山林道! 唯獨其中一間新開的中菜 - 小炒皇未有食過, 只因公司大夥兒吃中菜午餐, 前後十多人都會走到白加士街的“軍記”。每次經過"小炒皇"總會嗅到濃香的炒蒜味, 非常吸引, 於是趁晚上OT過後, 人不是太多時, 試試這間中菜館。 位於山林道街頭, 位置非常搶眼, 與砂煲並排, 大大個招牌相當易找。職業病發作, 飯前總愛留意人家的裝潢, 飯店格局中國色彩甚濃, 尤其喜歡玻璃門上的一對銅把手, 如果換上富中國色彩的大木門, 霸氣度定必爆燈! 店內天花木吊飾, 牆身木雕花, 有別於一般的小菜館, 甚為講究。飯店佔地不算太大, 長長方方的. 不過放了與天花木飾呼應的圓桌後, 仍保持有空間感!牆上的菜式照片比菜單內的文字來得吸引,

牆上的菜式照片比菜單內的文字來得吸引, 說到底只因是懶, 看圖點菜而已(嘻)! 食店除了一般小炒店必有的美食項目外, 還加進了自創別緻新款式。
除有海鮮菜式外, 亦設有食客自來海鮮加工的服務。

紅燒鮑魚多士 $148

見食評中這道餐前小食不錯, 也跟隨叫上。
紅燒鮑魚多士
多士炸到非常脆身香口, 上面鋪了隻一併輕炸的新鮮鮑魚, 體型不算好大, 肉身脹而厚肉, 肉質十分彈牙, 口感鮮味, 保留了海水味道, 鮑魚本身是味淡, 淋上秘製香濃醬汁增加鮑魚的鮮味, 可是居功不少。
紅燒鮑魚多士
鮑魚肉質軟滑, 醬汁又香味濃郁, 夾雜脆口多士吃, 別有一番風味。 單是創新賣相已經十分吸引, 非常誘人, 不錯!
紅燒鮑魚多士

生拆蟹肉釀蟹蓋 $68(隻)

賣相精緻, 材料豐富的一道。蟹肉跟其他材料將蟹蓋填得很飽滿, 蟹蓋表面灑上了焗至金黃的芝士碎。
生拆蟹肉釀蟹蓋
用匙羹輕輕一舀, 蟹肉連同香濃惹味的芝士一併舀上來。
生拆蟹肉釀蟹蓋
蟹肉鮮甜無比, 加了洋蔥, 煙肉跟蘑菇, 鮮味互相配合, 每口盡是美味, 令人滿足非常。再灑上陳醋, 添加中式味道, 令香氣更撲鼻, 中西合璧的絕佳配搭。
生拆蟹肉釀蟹蓋
菜式設計富有心思, 工序繁複, 師傅創作出一道非常美味又創意滿分的中西合璧佳餚, 味道獨特而清新, 為食客帶來嶄新的蟹肉食法新體驗。

鐡板黑椒豬手$138

吃過西式豬手, 自己亦動手烹調過, 較早前更於同區品嚐過中式豬手, 對豬手這食材真是百吃不厭啊! 食店的豬手用鐵板盛上, 咋咋聲響, 黑椒香味四溢。
鐡板黑椒豬手
豬手腍軟多肉, 一切就開不需用力, 豬皮亦成啫喱狀態。
鐡板黑椒豬手
豬手份量很多, 入口前已聞到濃濃的香氣, 入口後更是惹味, 濃郁豬香味豬肉豐腴肉美, 軟腍中又有點嚼口的豬手肉, 帶有豐富的肉汁, 繼而是黑椒濃郁味道滲透出來, 嚐後均有喜出望外之感, 確是惹味。

漁鄉金沙海蝦 $88

被牆上的食物照吸引而叫的一道, 色彩鮮明奪目賣相吸引!
漁鄉金沙海蝦
鹹蛋黃蓉均勻佈滿海蝦上, 鹹香味十足, 蝦殼吸收了鹹蛋香味, 入口已感受到濃濃的鹹香, 好入味, 加上炸到很腍軟, 蝦殼可以一併食下。蝦肉鮮甜惹味可口, 結實彈牙多汁煮至剛剛好, 充滿味道, 好食!
漁鄉金沙海蝦
欲罷不能的一道, 口感與味道無懈可擊, 只要吃一口就停不了, 鹹蛋黃蓉用來撈飯更加一流, 叫人回味無窮, 令罪疚感也拋諸腦後了! 香口好味又有鑊氣, 美味指數爆燈, 誠意推薦!
漁鄉金沙海蝦
是夜每一道都是精彩的菜式, 菜式都是美味的心機菜, 水準叫人另眼相看。看來山林道開飯的中菜小炒館又多個選擇呢!

2016-04-04
2016-04-13 275 浏览
百物騰貴之前的香港,小炒處處有,據前輩所說,小菜酒家若然不夠鑊氣,早就關門大吉,明火高溫巨鐵鑊炒作,當年是必然的事。今日的香港,尤其在商業中心區,即中環尖沙咀一帶,想找一家小炒飯店,機乎絕無僅有,願意走遠一些,亦要懂得找;例如地址是尖沙咀區,實際上,坐地鐡該在佐敦站下車的山林道,前輩帶路,就有一家。 位於山林道頭段的小炒皇,原來開業已經一年多,依稀有印象路過, 門外貼滿惹味小炒菜式照片,圖文並茂,務求吸引過路人,但始終沒有朋友口啤,我就是未有留意。 踏入小店,小炒之油醬香味樸鼻,果然名符其實,小炒皇,沒有入錯店。店內間格四方實用,以圓桌為主,一夥人聚餐的客人較多。 我們一行4人,不夠人多勢眾,但亦有可吃,主攻招牌菜,四菜一飯,足夠滿足!鮑魚多士 當鮑魚遇上多士,就是一道創新的粵菜,從來鮮鮑只有煎香方才好吃,這個是我的個人口味,因為我覺得鮮鮑先天不足,肉質不夠彈性,亦遠不及乾鮑濃郁,因此,用猛火香煎或燒烤過,收收水份,令質感緊密一點,就可增加嚼勁。 面前的飽魚多士,也許是整棵齊炸,兩者皆炸至焦香金黃,乾身有光澤,但無多餘油份滲出,見到底下伴以生菜乾脆俐落無油漬更可確實。

黏稠濃郁的鮑魚汁
鮑魚緊貼多士,一口兩者齊咬,酥脆柔靱兼備,鹹甜入味,香口惹味,醮以黏稠濃郁的鮑魚汁,回甘醇厚,更加滋味。

生拆蟹肉釀蟹蓋
接著的是釀蟹蓋,表層焗至焦黃顏色,不失香惹本色!
生拆蟹肉釀蟹蓋
見到蟹蓋上的黃色粉末,第一反應以為是芝士,但其實是炸蒜,故令口感倍添香脆。
蟹肉跟薯蓉的混合,份量恰到好處,並無加入咖哩或芝士,完全粵菜風格,絕不fusion,有蟹肉口感,蟹殻的焦香,真材實料,油鹽醬醋的味道,這個蟹蓋,對辦。

招牌鐡板黑椒豬手

餐牌上有兩款招牌豬手,我們認為黑椒做法會更惹味。
招牌鐡板黑椒豬手
當源自德國的咸豬手落在粵廚手上,再遇上中式黑椒汁,就變成惹味小菜了。黑椒汁之所以誘惑,不單只因為黑胡椒有獨特的香辛味,製作過程更須先加進蔥蒜爆香,所以份外惹味濃郁。
招牌鐡板黑椒豬手
鐡板非常燙熱,可見豐富的黑椒汁依然在翻騰,濃郁氛芳文香氣逼人,見到已知重囗;而鐵板上的豬手,同時沒有可能避免灼熱至皮脆,而肉,卻又炆至無比嫩腍,輕輕以刀砌已經能夠分開,全身沾滿黑椒醬汁,大啖肉大口吃,滿嘴皆是香辛肉味,稍嫌浄吃有點過鹹,因此認為它本身應該已是一只鹹豬手,幸好,早有準備,來個紅酒配,非常完美。

炸子雞
貫徹始終,今夜要香口菜式,
炸子雞
半只炸子雞,雞皮薄脆,調味濃郁,雖然並非新鮮雞做,雞味薄弱,
炸子雞
但並非打針肥雞,皮下無肥厚脂肪,肉亦算滑,已是不錯的貨式,沒有投訴之處。

蒜香荷葉籠仔蒸班頭腩飯
一向喜歡荷葉,若然做法正宗,荷葉的清香混進熱飯內,可說是嗅覺及味覺的雙重感受。
蒜香荷葉籠仔蒸班頭腩飯
出場對辦,巨型蒸籠內,班頭腩厚身大件,蔥蒜薑絲份量不少,部分先炸過香,倍增香辛,魚肉調味豐富,全無腥味,新鮮有彈性;
蒜香荷葉籠仔蒸班頭腩飯
米飯軟硬適中,辛香味道融入,不需淋上鼓油,與班腩同吃,味道已足,整體上,雖然沒有期望之荷葉香,但調味適當,蒜香味出,平實中見水準。

小炒皇,水準不俗的小炒,價錢親民,環境服務無出錯,在附近的話,不妨一試。
2016-04-03
2016-04-12 204 浏览
今晚相約老友於山林道搵食日本菜 酒吧 韓燒 放題 任君選擇偏偏我地㨂左小炒皇 錯誤的決定⋯ 時間尚早 唔算多人 㨂左兩款小食作前菜 鮑魚多士 炸到金黃香脆嘅多士配上原隻鮑魚仔 賣相非常吸引 配埋鮑汁應該無得輸點知一入口 把口"浪"過油⋯多士中的油全部一下子爆發⋯😑 蟹肉釀蟹蓋 um...有蟹味但亦附近了蟹殻😪 鐵板黑椒豬手 太重口味 咸到有點難入口...唔計咸味的話 豬手係彈牙有咬口的 最後叫左皇子一品雞 全晚最好食嘅一款菜色雞肉嫩滑 醬汁味道適中 附送嘅伊麵亦爽口👍🏼 總結 有點失望 ⋯
今晚相約老友於山林道搵食

點知一入口 把口"浪"過油⋯

多士中的油全部一下子爆發⋯😑

蟹肉釀蟹蓋 um...有蟹味但亦附近了蟹殻😪
蟹肉釀蟹蓋

鐵板黑椒豬手 太重口味 咸到有點難入口...

唔計咸味的話 豬手係彈牙有咬口的

最後叫左皇子一品雞 全晚最好食嘅一款菜色

雞肉嫩滑 醬汁味道適中 附送嘅伊麵亦爽口👍🏼
總結 有點失望 ⋯
2016-04-09 642 浏览
又是〈每月飯聚〉的日子, 見到並非西餐就知輪到我負責, 皆因友人只會帶我食西餐, 其他異國菜多數由我尋覓, 今晚就來一頓中菜。想一想, 我倆的確很少一起吃中菜, 不知合她心水嗎? 巨大的招牌高掛店子正中, 還配上一個鑊仔人logo, 既搶眼又挺有趣。門面還貼滿多幅菜式的相片, 看來有很多選擇, 馬上入去看看餐牌先。推門而入, 內裏地方不大, 座位分左右兩邉, 前方有多張四至八人的大圓枱, 後方則有一排四人的長座位, 而最盡頭便是廚房區。灰泥磚的牆身配通花的木架, 帶點傳統的中式的味道, 而牆上沒有花巧的擺設, 只是簡簡單單貼滿菜名, 簡樸平實。餐簿也設計簡單, 只是印上菜名, 但分門別類, 清晰簡潔, 有是日精選、招牌菜、家禽類、豬牛類、海鮮小菜、煲仔小菜、風味小菜、炒麵飯類、冷盤及冰鎮系列, 還有按時價而定的生猛海鮮, 的確選擇眾多, 令我倆都眼花繚亂。******************************一向都知海參是高蛋白、低脂肪、低膽固醇, 具有高營養價值的食品, 但平時我倆都很少自家製, 所以大家都看中這道薑葱撈海參絲 ($88)。一上枱已聞到麻油香, 面頭灑了金黃的芝

薑葱撈海參絲
一上枱已聞到麻油香, 面頭灑了金黃的芝麻, 放了青綠的芫荽。吃前先撈幾撈, 令味道和食材均勻, 每挾一口都集合各食材, 有薑絲、紅椒絲 和大量葱絲, 當然不少得主角海參, 多不勝數, 落足料, 令人吃得滿足。
每條海參絲 厚度相若, 爽口入味, 拌上爽口的紅椒絲 蔥絲, 再沾上甘香的芝麻,吃時夾雜少許辛辣的薑絲, 配搭美味, 但淨食會略為偏鹹, 用來佐白飯就較適合。

蕃茄魚湯浸大蜆
面頭放滿一堆大蜆, 舀一舀, 還浸着不少鮮紅清甜的蕃茄、青綠的葱段 芹菜, 配搭清新健康, 一大鍋蕃茄魚湯浸大蜆 ($138), 份量不少。
還記得老爸講過煲魚湯要先煎後煲, 這才可做到奶白的效果, 看來其下了不少功夫炮製。湯身 呈濃奶白色, 帶點蕃茄的鮮橙, 湯身濃厚, 呷一口, 熱度十足, 味道濃郁, 啖啖魚香, 除魚 外, 還加入大量蜆肉 一同煲製, 鮮味進一步提升, 還配上鮮茄, 難怪味道如此鮮甜, 每呷一口都順喉滋潤, 一點也不油膩, 教人回味。
數數看, 足足有十五六隻蜆肉, 體積中等, 但隻隻都算肉厚肥美, 肉質鮮嫩爽彈, 潔白的柱位煙韌鮮甜, 雖緊緊黏在殼上, 但友人也不放過, 用手把其拉出, 吃得津津有味。最終全大窩都通通給我倆清光, 還覺得不夠喉, 哈!

紅燒鮑魚多士
蝦多士就見得多, 再昂貴一點, 來一客紅燒鮑魚多士 ($148/6), 再配備一大碟鮑魚汁。正正方方的多士 啲啲骰骰, 一件兩啖, 件件金黃, 色澤平均, 香脆可口, 最讚賞是乾身而不油淋淋。
原隻鮑魚 體積雖不算大, 厚度中等, 但細細隻反而肉嫩彈牙, 一點也不韌口, 而且烹調入味, 不用蘸上醬汁已很夠味。
也試試淋一些, 更加鹹香, 不過還是喜歡不作任何添加。爽口的鮑魚 配上脆口的多士, 又爽又脆, 滋味得很。

生拆蟹肉釀蟹蓋
生拆蟹肉釀蟹蓋 ($68/)至金黃帶點焦色, 面頭灑了一些芝士粉, 香氣四溢, 見到已流晒口水。
輕輕舀起一羹, 馬上霧出熱煙, 釀入拌了菇粒、碎肉 煙肉 薯蓉, 當然不少得啖啖蟹肉, 用料十足, 令人吃得滿足。溶化的芝士 鹹香, 綿滑的薯蓉中存有眾食材的咬口, 加上鮮味的蟹肉, 鮮鹹有致, 配搭美味。
試試注入一些醋汁, 酸咪咪, 味道也不錯, 但其實不添加更合我口味。

今晚試了煲、撈、紅燒和焗的菜式, 吃完之後才發現忘了小炒, 人家名為 “小炒皇”, 我倆竟然沒有一試……夠唔夠鑊氣呢? 不是炒的菜式也不錯, 相信小炒會更出色, 一於下次再來試試。

2016-04-04
薑葱撈海參絲
蕃茄魚湯浸大蜆
2016-04-06 219 浏览
久唔久都會想食下麻甩小炒朋友介紹呢間係佐敦既小炒皇唔錯見地點都唔算難搵,就去試一試Menu好有大排檔既味道室內裝修帶d中國風,都幾別緻紅燒鮑魚多士(6件) $148第一次黎食,梗係要試d招牌菜啦因為當日放工去食勁肚餓食剩2件先記得影相多士烘得香脆配上軟腍既鮑魚,口感上有好大既對比味道方面,鮑魚本身煮得好夠味就算唔加汁都一樣好食雖然$148先得6件好似係有d貴不過都幾值得一試蟹肉釀蟹蓋 $68/1件小公主由細到大都好鍾意食蟹所以見到呢到有個釀蟹蓋即刻點左黎試釀蟹蓋入面個餡係白汁底除左好多一梳梳既蟹肉外仲有d蔬菜粒蟹肉比得多,而且好鮮甜,同白汁同幾夾蔬菜粒為個菜加左d咬口都算係一個花心機既菜式招牌鐵板黑椒豬手 $138男友食野比較重口味所以就叫左個黑椒豬手滿足下佢豬手拎刀輕輕一切就已經骨肉分離D肉好嫩又滑連個皮都煮到化哂,完全唔駛點咬就食到黑椒汁呢d咁重口味既野多數都加左好多味精但食完意外地唔算口渴用黎撈飯真係一流古法荷葉籠仔蒸班頭腩飯(細) $158見有飯又有魚都幾抵食所以就叫左一個喇飯係炒飯底,上面鋪滿左頭腩魚肉既精華落哂d飯到雖然唔算勁鮮,不過都好好食魚有腌過所以好滑唯獨係無咩荷葉既
久唔久都會想食下麻甩小炒
朋友介紹呢間係佐敦既小炒皇唔錯
見地點都唔算難搵,就去試一試
Menu好有大排檔既味道
室內裝修帶d中國風,都幾別緻
紅燒鮑魚多士(6件) $148
第一次黎食,梗係要試d招牌菜啦
因為當日放工去食勁肚餓
食剩2件先記得影相
多士烘得香脆
配上軟腍既鮑魚,口感上有好大既對比
味道方面,鮑魚本身煮得好夠味
就算唔加汁都一樣好食
雖然$148先得6件好似係有d貴
不過都幾值得一試
蟹肉釀蟹蓋 $68/1件
小公主由細到大都好鍾意食蟹
所以見到呢到有個釀蟹蓋即刻點左黎試
釀蟹蓋入面個餡係白汁底
除左好多一梳梳既蟹肉外仲有d蔬菜粒
蟹肉比得多,而且好鮮甜,同白汁同幾夾
蔬菜粒為個菜加左d咬口
都算係一個花心機既菜式
招牌鐵板黑椒豬手 $138
男友食野比較重口味
所以就叫左個黑椒豬手滿足下佢
豬手拎刀輕輕一切就已經骨肉分離
D肉好嫩又滑
連個皮都煮到化哂,完全唔駛點咬就食到
黑椒汁呢d咁重口味既野多數都加左好多味精
但食完意外地唔算口渴
用黎撈飯真係一流
古法荷葉籠仔蒸班頭腩飯(細) $158
見有飯又有魚都幾抵食
所以就叫左一個喇
飯係炒飯底,上面鋪滿左頭腩
魚肉既精華落哂d飯到
雖然唔算勁鮮,不過都好好食
魚有腌過所以好滑
唯獨係無咩荷葉既香味,仲有進步空間

食物份量都好大,所以就唔算好貴
而且服務都幾殷勤,都有不時加水./收碟
如果怕尖沙咀多人又唔知食咩
都可以過黎呢到試下
2016-03-25
2016-04-05 163 浏览
小炒皇 生拆蟹肉釀蟹蓋🦀 ($68)蟹蓋入面放滿晒餡,食到煙肉、洋蔥、蟹肉等等。蟹味有少少被洋蔥同煙肉味蓋過,少左啲蟹肉既鮮味,但幾有新鮮感,味道食落都算唔錯。 一品雞配伊麵🐔 ($168)新鮮嘅雞件加上海蔘絲、螺片絲同竹笙一齊以上湯烹調,鮮味十足。雞件夠嫩夠滑,海蔘同螺片爽口彈牙,放埋個伊麵落去燴,同啲鮮竹笙一齊吸盡湯嘅精華😻,味道濃得黎又唔會話好咸。 鐵板黑椒豬手🐷 ($138)賣相好靚好吸引,可惜鐵板唔夠熱,冇乜炸一聲既快感😂。味道方面,黑椒味唔算太重,唔會太辣,咸度亦剛好。食落豬手嘅肉炆得好冧,而豬皮亦絕對值得一讚,口感香滑,直滑喉嚨😆,加肉與皮中間嘅脂肪,入口即溶💦,又唔會膩。雖然罪惡感好強,但司令真係忍唔住食多幾舊呀。 芥辣牛柳粒🐂 ($138)中式牛柳粒都算常見既菜式,今次叫左個芥辣牛柳粒,牛肉咬落仲係半生熟好juicy💦,配有少少既芥辣味同沙律醬味,平衡得幾好,唔會攻鼻。
小炒皇

生拆蟹肉釀蟹蓋🦀 ($68)

一品雞配伊麵🐔 ($168)

鐵板黑椒豬手🐷 ($138)

芥辣牛柳粒🐂 ($138)

2016-04-03 116 浏览
平時都係尖沙咀都係發掘日式意式美食, 今日同朋友黎到呢間小炒皇, 發覺廣東小菜其實都有精彩嘅地方。先有兩道較精緻嘅小食, 紅燒鮑魚多士及蟹肉釀蟹蓋。前者名貴嘅食材, 大廚當然烹調得出色, 入味、煙韌嘅口感, 加上鮑魚本身嘅鮮味, 已經滋味十足, 加上脆身嘅金黃多士, 兩者唔同層次合二為一, 相當特別! 而蟹肉釀蟹蓋亦色香味俱全, 有芝士嘅點綴下, 金黃色嘅外表及濃濃嘅香味係必然, 而蟹肉配上冬茹火腿作餡料, 同樣令人食過不停! 小菜方面, 我地叫左呢道魚鄉金沙骨。以咸蛋粹作為醬汁, 薄薄一層鎖著金黃嘅金沙骨, 味道唔會太咸, 但又可以帶出金沙骨嘅濃濃肉味, 係必叫之選!! 最後有呢道古法荷葉籠仔蒸斑頭腩飯。斑頭腩魚身以至魚皮都係非常嫩滑, 而且份量亦唔少, 足夠令我地仔細品嚐當中嘅鮮味。而大廚用上香蔥、蒜蓉等配料一同去蒸, 令魚肉而至飯粒都係同等滋味!

2016-03-27
2016-04-03 334 浏览
尖沙咀山林道向來甚多食肆,由於已離開尖沙咀最繁榮的地帶,租金稍為便宜,所以容許很多不同類型的小店生存。這晚沿著彌敦道逛著,又不想幫襯商場內的高級餐廳或集團式連鎖店,就到山林道開餐吧。靠近路口有一間【小炒皇】,門面沒有特色裝修,看來是一間街坊格局的港式小炒店,反正不是經常幫襯這種小店,就試一試吧。雖然小店沒有魚缸,但店傍的一條小巷也放了幾個發泡膠箱,養殖了一些海鮮。店內牆上貼了一張大型海報,大部份也是海鮮菜式。原來這小店在鴨脷洲起家,一向歡迎自來海鮮交由小店炮制,當然要收取油料費;又或者可以要求小店代訂各類海鮮。非常典型的港式小炒店格局,地方細細、又有一點凌亂,既沒有美侖美煥的裝修,員工服務態度熱誠得來又欠缺一點內歛……總之是很街坊的小菜館。蝦多士食得多,紅燒鮑魚多士(6件 $148)未食過,名字又幾吸引,一於試試。一看每隻鮑魚的外型及大小尺寸,已肯定只是大連鮮鮑魚仔,但顏色深沈,卻又似炆乾鮑。原來廚師覺得傳統的果皮清蒸鮑魚仔,肉質雖鮮甜,但卻嫌爽靱,並不適合所有人,尤其是老人家。所以廚師蒸熟鮑魚之後,再加上炆乾鮑的烹調方法進行第二次扣煮,當然所需時間少很多,但已能夠做到軟腍、煙韌、少許

紅燒鮑魚多士(6件)
一看每隻鮑魚的外型及大小尺寸,已肯定只是大連鮮鮑魚仔,但顏色深沈,卻又似炆乾鮑。原來廚師覺得傳統的果皮清蒸鮑魚仔,肉質雖鮮甜,但卻嫌爽靱,並不適合所有人,尤其是老人家。所以廚師蒸熟鮑魚之後,再加上炆乾鮑的烹調方法進行第二次扣煮,當然所需時間少很多,但已能夠做到軟腍、煙韌、少許仿溏心的效果;鮑魚吸收了蠔汁後,顏色也變得深沈,賣相更似乾鮑。雖然與真正的扣炆乾鮑尚有一段距離,但以價錢及廚師所花費的額外時間以論,值回票價。
墊底的薄方包炸得夠香脆,只不過少不免吸了不少食油,有點不太健康。偶一為之,又何妨?!
另一味店員積極推介小菜蟹肉釀蟹蓋(每個 $68),當然一人一個。始終只是一間街坊小炒菜館,外觀並不給引。
蟹肉釀蟹蓋
每個蟹蓋表面佈滿芝士粉,廚師先將蟹蓋焗香,再在表面灑上最普通的「Kraft」芝士粉。若果單講外表及炮製方法,並沒有太特別之處,而且焗蟹蓋的焗爐温度及時間有點失控,失去了應有的金黃色,有點偏燶。
雖然只是細隻花蟹,但廚師依然細心拆肉,混和洋蔥碎、磨菇粒、白汁,再釀回蟹蓋內焗香,也花費不少功夫。掏起一匙餡料,白汁份量偏多、偏稠,有點掩蓋了蟹肉的鮮味,而且也感受不到滿口蟹肉的暢快。如果乾身一些、蟹肉份量再多些,將會更好。
皇子一品雞(半隻 $168)用迷你氣體爐暖著一個小瓦罉上枱,以保持温熱。
皇子一品雞(半隻)
除了半隻雞之外,尚有其他配料包括冬菇絲、海參絲、鮮鮑魚絲及竹笙段,材料相當豐富。竹笙及海參份量相當多,但海參絲稍嫌硬了一些,芡汁也比較重味;至於鮑魚絲份量雖少,只有幾條,但是貨真價實。
每件雞肉切口平整,明顯地先蒸熟或用白滷水浸熟雞隻後再斬件,然後再連同其他材料一同放入瓦鍋內燴煮,並非生雞件炆熟。所以雞肉缺少了爆香的惹味,也不夠入味,只單靠黏掛在雞件表面的醬汁。筆者並不太喜歠這種烹調方法,覺得雞肉會較粗糙;唯一的好處就是雞件看起來較大件,不會因炆煮而收縮。
這個雞煲的另一個特色,就是芡汁較稀身,隨著慢火炆煮會慢慢變得稠身。雞煲價錢包括了一碟伊麵,吃完所有雞件後,將伊麵拌入濃稠的芡汁,連同海參絲、竹笙段、冬菇絲各種配料,竟然出奇地味道不錯,較雞件好吃。
古法荷葉籠仔蒸班頭腩飯(小 $158)是另一道抵讚小菜,大大個蒸籠端上餐桌。打開一看,香氣撲鼻而來。
古法荷葉籠仔蒸班頭腩飯
份量相當多,足夠四人分享。飯底先用雞蛋炒香,再放入荷葉墊底的竹蒸籠,連同斬碎的班頭腩蒸幾分鐘即成。由於飯粒先炒後蒸,始終吸收了一些水份,所以不算粒粒分明,但依然算乾身、又保留了一點炒飯的香口,並非普通煮白米的軟綿。而且吸收了蒸班頭腩所滲出來的魚汁,味道分外鮮甜。
班頭腩雖然細細塊,但依然黏連著不少魚肉。一吃進口中,肯定知道為游水大石斑斬碎,魚鮮味絕非急凍石斑可以嫓美。如果喜歡吃魚肉的話,可以俾多幾十元 upgrade 至古法荷葉籠仔蒸班片飯。
【小炒王】的菜式,質素有點參差,但價錢及份量卻相當吸引,值得一試。
2016-03-16
紅燒鮑魚多士(6件)
2016-04-02 127 浏览
以前返工,經常晚餐。這日經過山林道,想起之前朋友曾經向我推介過小炒皇,於是便決定入內一試。一般中式飯店的格局, 每枱的空間都挺大的,一點也不逼夾。菜式選擇十分多,而且很多都是很特別的,非一般中餐廳能提供的選擇。我們看見幾乎每枱食客都點了紅燒鮑魚多士(148/6件)金於是也跟着點了。很有特色而且很豪華的一道小吃。鮑魚跟麵包都就炸到變了金黃色, 賣相已經很吸引。都是上的鮑魚很大一隻,用料十足。 單看鮑魚的大細已經覺得這道鮑魚多士十分超值。鮑魚煮得超柔軟,有咬口但用力一咬便能俐落地把鮑魚咬開。麵包開襯揸得香脆,但那裏還是保留了白麵包的香味和軟熟口感,所以食落不會太乾。而且餐廳方面配上了鮑魚汁,稍加一點粘稠的鮑魚汁再提起整個多士的香味。生拆蟹肉釀蟹蓋($68/1隻)蟹蓋內釀滿了蟹肉、火腿、忌廉和芝士,將表面焗至金黃。雖然蟹蓋不算很大一隻,但蟹肉餡料釀得滿滿的,同樣十分足料。蟹肉加忌廉味道還算清淡,所以餐廳方面加了火腿粒去提味,還附上了陳醋,才讓這個菜不會變得太單調。酥炸日本廣島蠔($118/8隻)這道菜真的很划算。每一隻蠔都鼓鼓的,而且炸粉很薄,炸得外層香脆,但蠔還是流心的。不過其中一兩隻炸得
一般中式飯店的格局, 每枱的空間都挺大的,一點也不逼夾。
紅燒鮑魚多士
鮑魚煮得超柔軟,有咬口但用力一咬便能俐落地把鮑魚咬開。
生拆蟹肉釀蟹蓋($68/1隻)
蟹蓋內釀滿了蟹肉、火腿、忌廉和芝士,將表面焗至金黃。
生拆蟹肉釀蟹蓋
雖然蟹蓋不算很大一隻,但蟹肉餡料釀得滿滿的,同樣十分足料。
酥炸日本廣島蠔($118/8隻)
酥炸日本廣島蠔
這道菜真的很划算。每一隻蠔都鼓鼓的,而且炸粉很薄,炸得外層香脆,但蠔還是流心的。不過其中一兩隻炸得有點兒過火,變得有渣。
蠔味都算濃,配上餐廳附上的喼汁,味道竟然意想不到地很搭。
招牌鐵板黑椒豬手($138)
以鐵板上菜,讓黑椒汁還是保持剛剛煮起熱辣辣的。
招牌鐵板黑椒豬手
豬手外皮很柔軟,雖然帶有一層油脂,但一點也不油膩,每一啖都像把骨膠原食落肚的感覺。
豬手肉煮得很入味,每啖肉都十分滑溜。
份量真的超大,真的要跟家人朋友一大班人分享才更滋味。
小炒王的食物質素不俗,座位寬敞,而且員工很友善,基本上每個店員都面掛笑容,還是主動幫客人拍團體照。
2016-03-20
2016-04-02 98 浏览
尖沙咀都食到小炒皇啦!鮑魚多士,鮑魚好香!加上炸到酥脆香口既多士,係一直最中意既菜式之一呢一品雞,一上枱已經聞到香噴噴,每舊雞都有最愛既雞皮,雞炆得超入味!而且肉質超滑,食到差唔多加多個麵,正呀!牛肉粒超香口,洋蔥味甚濃,送左成碗飯。最後必點豬手,份量大之餘肉汁超濃口,肉質頗淋,不錯!
尖沙咀都食到小炒皇啦!
牛肉粒超香口,洋蔥味甚濃,送左成碗飯。
最後必點豬手,份量大之餘肉汁超濃口,肉質頗淋,不錯!
2016-03-30 40 浏览
同家人一行四人食中菜,一來家人喜歡中菜,二來份量比較大份實夠飽。當日落大雨,人流唔算多,可以坐得舒服一點,而且不會太嘈。叫了個一品鍋,還有點海鮮類,肉類。但估唔到份量真的很大,很滿足。紅燒鮑魚多士 ($148/6件)的骰美觀,每人一件剛剛好。鮑魚與多士組合,中西合璧。鮑汁濃度剛好,唔會過咸過杰身,掛上鮑魚上閃令令。鮑魚肉質彈牙易咬,而且都幾厚身。多士薄薄地,炸得好脆卜卜,口感一脆一彈好有對比。配上鮑汁更美味。蟹肉釀蟹蓋 ($ 68 /隻)原本想每人件,但怕膩就一齊分享。一上枱超熱,岩岩焗起所以散發出來香味更誘人。面層既芝士焗得好香,唔使自己拆就可以食到啖啖蟹肉。好creamy好滑,食完有少少膩。皇子一品雞 (半隻)$168一品鍋好大,半隻雞都迫迫地一鍋。除左有雞肉,仲有海參、竹笙、元貝仔。先試左個汁,幾濃味又唔會過咸。呢款雞鍋味道溫和,男女老少都岩食,唔會好似雞煲個款甘辣。海參比較薄身,但都好爽口。竹笙吸哂雞汁好好味。大大鍋熱住上,原來仲有個伊麵。可以食完雞先放個麵落去。試完幾件雞,我地就心急地落埋伊麵,個麵吸盡雞汁好濃味。雞肉肉質嫩滑,而且d肉好易離骨,食得好方便,唔做死咬難咬開d肉

當日落大雨,人流唔算多,可以坐得舒服一點,而且不會太嘈。

紅燒鮑魚多士
紅燒鮑魚多士 ($148/6件)
的骰美觀,每人一件剛剛好。鮑魚與多士組合,中西合璧。
紅燒鮑魚多士
鮑汁濃度剛好,唔會過咸過杰身,掛上鮑魚上閃令令。
生拆蟹肉釀蟹蓋
蟹肉釀蟹蓋 ($ 68 /隻)
皇子一品雞 (半隻)$168

海參比較薄身,但都好爽口。竹笙吸哂雞汁好好味。
皇子一品雞
大大鍋熱住上,原來仲有個伊麵。可以食完雞先放個麵落去。
皇子一品雞
試完幾件雞,我地就心急地落埋伊麵,個麵吸盡雞汁好濃味。
皇子一品雞
雞肉肉質嫩滑,而且d肉好易離骨,食得好方便,唔做死咬難咬開d肉。
鐵板黑椒豬手 $138
鐵板上枱熱辣辣,黑椒汁熱到彈出黎。豬手超大隻,我地吃得超飽。
鐵板黑椒豬手
侍應好易切開豬手,好大盤肉。食到最後個肉都仲暖暖地,鐵板既用處果然好,保持溫度。
鐵板黑椒豬手
一梳梳既肉好易夾開,肉質軟淋唔鞋口。但個黑椒汁唔夠重,少少辣。

而且個汁過咸,就算送飯都太重味。

總括,多人開餐就最岩,食物夠大份,味道比較重,所以配飯一流。

不過海鮮類比較做得好,味道好又唔會古板有新意。

服務好好,會主動加茶水,上茶速度快而且有禮。

2016-03-21
用餐优惠
試食活動
  • 蟹肉釀蟹蓋
2016-03-27 108 浏览
山林道實在太多餐廳選擇,上次試過鐵板燒後,是晚就想吃小菜,就選了「小炒皇」 紅燒鮑魚多士即炸上檯,色澤金黃,賣相很吸引。 咬開鮑魚煙韌、多士香脆鬆化,而且沒多餘油份滲出。 霸皇咸豬手豬手起肉,一細件沾粉炸起,賣相有點似咕嚕肉。 吃下去原來是wasabi味道,相當攻鼻,頭幾口質感鬆化可口,不過其餘的脂肪較多,而且味道有點鹹。 蟹肉釀蟹蓋 沒有預期中的蟹肉鮮味,大部分是火腿、粉醬,味道有點怪怪的。這裡的小菜味道偏鹹,較適合喜歡「飲兩杯」人士。

紅燒鮑魚多士

即炸上檯,色澤金黃,賣相很吸引。
紅燒鮑魚多士

咬開鮑魚煙韌、多士香脆鬆化,而且沒多餘油份滲出。

霸皇咸豬手

豬手起肉,一細件沾粉炸起,賣相有點似咕嚕肉。

蟹肉釀蟹蓋

沒有預期中的蟹肉鮮味,大部分是火腿、粉醬,味道有點怪怪的。

這裡的小菜味道偏鹹,較適合喜歡「飲兩杯」人士。
2016-03-16 156 浏览
山林道上,火鍋和放題店林立,但今晚贏得我們青睞的,是鴨脷洲小炒皇的分店。吃火鍋的話,二人吃不到些什麼,點小菜是比較 flexible。地方都幾大,天花的銅錢形裝飾好特別,配合牆身的灰磚,和菜式一樣,走中國風的路線。價格親民,比一般中菜館多的是海鮮的小菜。忽發的海鮮癮起,點了些比較矜貴但價格相宜的小菜。我和女友叫一個湯、一客招牌豬手、兩個頭盤類的小食,剛剛好吧?上菜幾快,蕃茄魚湯浸大蜆 ($138)先到。大蜆果然夠斤兩,大過隻匙羹!蕃茄魚湯夠香濃,好比在生記鮮魚湯米線食過的蕃茄魚湯底。蜆都有十幾隻,$138真係算係咁。跟住就係4件紅燒鮑魚多士。見到menu 係6件,問店員可否叫少少試下,佢話可以按比例計,4件就$98,6件就$148,幾易話為!用本地鮮鮑鋪在金黃的多士上,再淋上另上的鮑魚汁,好惹味!多士炸得鬆化,拍得住港大校友會餐廳的蝦多士!鮑魚蒸過先放在上面輕炸,唔韌口,好鮮味。跟住係$68一個的生拆蟹肉釀蟹蓋,有芝士鋪喺面再焗,鹹香好夾內裡的蟹肉碎,怕漏的話可以點喼汁。好送飯的當然是招牌鐡板黑椒豬手($138)。呢個豬手拍得住大中華,好似仲平d 添。上枱時好熱,鐵板的滋滋聲都維持左幾
山林道上,火鍋放題店林立,但今晚贏得我們青睞的,是鴨脷洲小炒皇的分店。吃火鍋的話,二人吃不到些什麼,點小菜是比較 flexible。
用本地鮮鮑鋪在金黃的多士上,再淋上另上的鮑魚汁,好惹味!
好送飯的當然是招牌鐡板黑椒豬手($138)。
呢個豬手拍得住大中華,好似仲平d 添。上枱時好熱,鐵板的滋滋聲都維持左幾分鐘。黑椒汁調較得剛好,惹味又唔辣。都好多肉,其實多兩個人share 會更好!

冇諗過呢度d 海鮮咁抵食,絕對可以 encore,見到有d 大枱,gathering 應該都唔錯!
2016-03-16
2016-03-05 145 浏览
台灣朋友來香港旅遊,還說想吃地道一些的炒小菜,朋友A便建議來位於尖沙咀的小炒皇。準時下班便立刻到小炒皇,因時間尚早,朋友們還沒有到,雖然像沒有客人,但人家早已full booking;不久便開始熱鬧了。蒜蓉炒豆苗,爽口清甜,蒜蓉炒至金香;台灣朋友大讚好鑊氣。鮑魚西多士,當天的最後一份,西多士香脆,鮑魚煙靭,容易咬開,伴有醬汁,自己喜歡不點已經覺得味道夠。琵琶豆腐,香嫩的豆腐包著彈牙的魚肉,炸至金黃色,再配西蘭花及帶微辣的醬汁,怎能不叫多碗白飯呢?娃娃菜粉絲煲,娃娃菜鮮嫩,粉絲乾爽,最佳拍擋,再帶少少胡椒味道,看似簡單但美味可口。黑椒豬手,肉質嫩滑,入口即溶,黑椒汁香濃,回味無窮。
蒜蓉炒豆苗,爽口清甜,蒜蓉炒至金香;台灣朋友大讚好鑊氣。
黑椒豬手,肉質嫩滑,入口即溶,黑椒汁香濃,回味無窮。

2016-02-23
  • 黑椒豬手