2022-02-15
今日同男朋去咗小曼谷食晏,叫咗五樣嘢,好有泰國嘅感覺啊!食泰國嘢當然唔少得咖喱啦,今次叫咁黃咖喱雞肉,食落唔會太濃味,齋食或者要啲點酥餅都唔會渴到需要飲水。而酥餅真係超正!!!熱辣辣,一份兩塊都差啲唔夠食,想叫多一份😂😂豬頸肉沙律都唔錯,但我哋揀咗加辣都覺得岩岩好,如果鍾意食辣嘅人可能要叫再加多少少辣,咁就有返泰國嘅感覺啦。生蝦係必嗌之選啦,夠新鮮,蝦肉都唔會霉,都係水準之內嘅~~~最後就係鹹肉炒芥蘭,呢味餸比較少見,因為我男朋友好鍾意食芥蘭,所以通常都係叫馬拉盞炒芥蘭,今次見到新野,當然要試吓啦!鹹肉其實有少少似廣東嘅臘肉,但係冇咁油、冇咁硬,亦都冇咁鹹,有少少似醃咗要嚟煲粥嗰啲豬肉,炒菜就啱啱好😛overall嚟講,都值得encore,下次可以叫埋蠔餅同海鮮試下,今次太少人食唔哂😳