2023-02-28 30 浏览
在漢堡包店盛行的香港,漢堡包的設計各適其適,牛肉豬肉雞肉,炸蒸煎 或者配搭洋蔥🧅蕃茄🍅乾辣椒🌶️,再配上不同的醬汁,多元化得很!小包包就是我一直期待的突破!裝潢很地道的漢堡包店,竟然像師傅發板一樣可以看着師傅處理食材, 10分難得服務也是不俗沙薑薯條幼身的薯條🍟比較快熟,口感較爽脆,比一般薯條薯肉少些但更爽脆一些沙薑醬提胃,吃起來有點像吃沙薑雞,但又creamy,令人讚嘆的中西式味道紫菜炸墨魚脆脆$98以紫菜包裹着手打墨魚丸拿去炸, 口感彈牙而且外皮相當香脆,黑蒜醬帶一點酸味,感覺不俗招牌豬腩包$98這個中式fusion的漢堡包🍔, 以蒸饅頭作底,口感鬆軟,配合中式的五層豬腩肉, 入口即溶!那層芝麻醬+茄汁作為點綴剛剛好解了些膩,整個包不用動太多的牙骹,比一般台式的刈包更加好吃😋天婦羅軟殼蟹包$138那隻軟殼蟹有夠大隻!炸完之後還有手掌的大小!除了那些炸粉之外還有厚厚的蟹肉,非常少量的蟹籽跟蘿蔔,還有少少鹹香的白麵豉醬,入口相當好吃😋COCKTAILBAP CHA! HEY BAO $100帶點芝士奶蓋的雞尾酒🍹,口感奶滑而又不滯膩,少量的烏龍苦澀跟芒果的甜味混為一體,感覺像是一杯台式奶

小包包就是我一直期待的突破!

裝潢

也是不俗

沙薑薯條

紫菜炸墨魚脆脆$98

招牌豬腩包$98

天婦羅軟殼蟹包$138

COCKTAIL
BAP CHA! HEY BAO $100
帶點芝士奶蓋的雞尾酒🍹,口感奶滑而又不滯膩,少量的烏龍苦澀跟芒果的甜味混為一體,感覺像是一杯台式奶蓋茶的酒精升級版

Guavalada $58
撒了點鹽在杯邊,平日石榴的澀味不見了, 只剩下那甜甜的清新口感,味道相當不錯, 解渴如水

Hello little bao嘅新款菜式名如下,大家唔清楚嘅麻煩要check多次:

Seasonal dessert
貫徹中式fusion的概念,以炸饅頭的方式來製作漢堡甜品🍮

榛子意式雪糕包
Hazelnut Gelato Ice Cream Bao $78
暴力美味!hazelnut 的堅果🌰甜加上加鹽跟朱古力碎,跟Nutella的誘人絲滑香味,以熱辣辣的炸饅頭包著, 有冰火五重天的快感!

綠茶雪糕包
Green tea ice cream bao$48
加上煉奶跟綠茶雪糕🍦,本來煉奶跟炸饅頭就是絕配,加上微微苦澀甘甜的綠茶香,這個搭配怎樣也好吃的吧!
2023-02-28 313 浏览
[ 小包包 ]最近好Hit食台灣嘅刈包,原來中環開左間中西合璧嘅刈包,緊係要來朝聖一下。✿ 天婦羅軟殼蟹包🦀 $138呢款新推出嘅包包用咗大大隻鮮炸軟殼蟹,熱辣辣,香脆可口。中間夾住蟹籽蘿蔔沙律,中和番令口感不油膩👍🏻✿ 招牌豬腩包🐷 $98呢個都係必叫,用慢煮嘅方法整豬腩肉食落感覺唔會太肥膩,另外仲夾雜住少許酸青瓜同紫蘇葉沙律、芝麻醬,好開胃。✿ 紫菜炸墨魚脆脆🦑 $98炸到脆卜卜既墨魚丸外面嘅紫菜都係脆脆的,呢個真係好高技巧,食落成個感覺好爽脆,正!✿ 黑松露薯條 $98黑松露薯條特別之處係夾雜住台式肉燥,上面鋪滿酸酸嘅蘿蔔絲同黑松露醬,好特別嘅配搭。雪糕包✿ 綠茶煉奶雪糕包 $48食完咸食緊係要食下甜點😋呢個雪糕包好特別,鍾意綠茶嘅人必試。佢係由一個炸到好酥脆嘅包包夾住Messina綠茶味雪糕,再加少少煉奶,好邪惡🤤🤤✿ 榛子意式雪糕包🍫🍫 (每日限定) $48鍾意朱古力榛子🌰嘅絕對不要錯過呢款包包,Nutella忌廉醬加上少少鹽、黑朱古力碎👅希望店舖可以考慮呢款食物納入恆常menu 度😂因為太好味了!✿ MANGO GREEN TEA $58芒果綠茶,鋪滿奶蓋,清清地不太甜。✿
[ 小包包 ]

雪糕包
✿ 綠茶煉奶雪糕包 $48

✿ 榛子意式雪糕包🍫🍫 (每日限定) $48

✿ MANGO GREEN TEA $58
芒果綠茶,鋪滿奶蓋,清清地不太甜。

✿ YUZU MAPLE SODA $48
柚子梳打,加咗一啲薄荷葉,感覺清新🌿,值得一試。

總結🫦
食物好有驚喜,喺非一般嘅刈包,有自家嘅風格。再加上用咗出名嘅Gelato Messina製成嘅雪糕包,絕對唔會令你失望🤓
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
小包包
地址:中環善慶街1-3號地舖
電話:28181280
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-02-27 45 浏览
🐳這一間位於上環的餐廳,門面非常時尚,食物也很有特色,座位不多,但很舒服。由於是開放式廚房,每位客人都能近距離看到廚師所做的每一樣食品。🐳紫菜炸墨魚脆脆配黑蒜醬雖然黑萌萌,樣子不討好,但口感一流,好彈牙,配上黑蒜醬,增加味道🐳沙葁薯條沙葁雞就吃得多,沒有想過沙葁也可以放在炸薯條上,非常特別, 但原來都幾夾😂🐳招牌豬腩包這裏所有的包都是中式的蒸包,但餡料就是西式或日式的餡料,正所謂中西合璧天下無敵,絕對值得一試。豬腩肉非常嫩口,味道也很出色。🐳天婦羅軟殼蟹包另一款要試的,就是這個天婦羅軟殼蟹包,基本上每台客人也會點這個包,因為所有軟殼蟹都是即叫即炸,而且size大出蒸包很多,不過我建議可以和朋友share來吃,因為一個人吃整個包也幾膩的。🐳綠茶雪糕包🐳榛子意式雪糕包這裏的雪糕包也是主題之一,是用了炸饅頭的方法做出這包,但是中間就夾着雪糕,再加上煉奶,外脆內軟,又熱又凍,非常特別。🐳Guavada🐳Mango Green Tea兩杯飲料都好飲,店員即時在你面前調製出來,他們也會確保味道調製恰當,才送上給客人。

🐳紫菜炸墨魚脆脆配黑蒜醬

🐳榛子意式雪糕包

🐳Guavada
🐳Mango Green Tea
2023-02-24 29 浏览
🤟🏻有豬腩肉既漢堡包,唔知你試過未呢?位於中環既「Little Bao小包包」主打fusion菜,以中式包點結合漢堡包,中西合璧非常有驚喜,啱晒鍾意試新嘢嘅你!🐷招牌豬腩包($98)好鐘意佢嘅饅頭漢堡包,質感超鬆軟,豬腩肉燒得焦香,慢煮後肉質軟腍,加埋特製醬汁、紫蘇葉、洋蔥等配料,多重口感勁惹味呀!🐔紅米糟板燒雞包($108)包包同樣鬆軟有彈性,三黃雞肉配上中式紅糟醬同子薑,酸甜開胃,味道好清新特別!👍🏻避風塘翠玉瓜($68)香脆既外皮包著Juicy既翠肉瓜,小小辣加埋蒜片、蛋黃醬,估唔到咁夾,越食越好味呀!🍟黑松露薯條($98)由魯香菇、醃蘿蔔混合黑松露沙律醬,好邪惡但食落又唔會好油膩!🌟雪糕包($48)細細粒好可愛,金黃香脆既炸饅頭包著雪糕,一冷一熱口感豐富過癮,又唔同口味選擇,不能不試吧!
🤟🏻

🐷
招牌豬腩包($98)

🐔
紅米糟板燒雞包($108)

👍🏻
避風塘翠玉瓜($68)

🍟
黑松露薯條($98)

🌟
雪糕包($48)

2023-02-20 33 浏览
食過之後,真心推介一下 little bao基本上大部份都算好食,而且佢連下晝下午茶,都有唔少客👍🏼🐷招牌豬腩包應該係我最鍾意食嘅,豬腩肉半肥瘦,用醬汁燒完之後都幾香口,配埋比較淡味嘅手刈包,味道幾夾。而且刈包都幾鬆軟。🦀軟殼蟹期間限定仲有軟殼蟹版本嘅bao bao 第一次食到軟殼蟹裏面有蟹膏🫶🏻 熄咗佢熄咗啊,非常香脆🦐TACOS 墨西哥炸雲吞 $98上面綠色嘅係牛油果醬~ 裏面嘅雲吞鮮蝦好大粒,雲吞皮好薄好脆、咬開幾好食😋。🍟黑松露薯條 $98黑松露薯條最特別嘅地方係有埋滷肉和香菇,加埋黑松露醬特別好食🥭MANGO GREEN TEA 🍵 原本以為係頹廢嘅果汁飲品,估唔到上面仲有一層非常之好味嘅芝士奶蓋。🍦原來雪糕都可以擺入包裡面一齊食😹包的上下層都輕輕炸過,少香口😸 雪糕有而家限定嘅朱古力榛子🍫🌰 榛子好Jeng

食過之後,真心推介一下 little bao
基本上大部份都算好食,而且佢連下晝下午茶,都有唔少客👍🏼

🐷招牌豬腩包

🦀軟殼蟹
期間限定仲有軟殼蟹版本嘅bao bao
第一次食到軟殼蟹裏面有蟹膏🫶🏻 熄咗佢熄咗啊,非常香脆

🦐TACOS 墨西哥炸雲吞 $98

下午茶
  • 🐷招牌豬腩包
  • Hzaelnut  雪糕包
  • 🦀軟殼蟹包
❣️Little Bao🔍中環善慶街1-3號地舖 -----作為不折不扣嘅Super包控,終於係上個週末黎試咗呢間一直都好想試嘅餐廳。餐廳麻雀雖小,用餐環境卻是不錯,坐係Bar檯位置望住廚師👨🏻‍🍳一絲不苟製作包包嘅過程,賞心悅目卻沒半點油煙味,抽風系統不錯。🦀SOFT SHELL CRAB TEMPURA BAO天婦羅軟殼蟹包$138🐥FRIED CHICKEN BAO 炸三黃雞包 $108.聽個店名都知佢地主打各種包包,雖然個名有Little,但係其實個Size一d都唔Little,脹卜卜嘅中式白麵包柔軟有致中又不乏彈性,帶綿密感亦帶空氣感,乾濕度亦啱啱好係中間,一切都是那麼的恰到好處。.而餡料方面,新出嘅天婦羅醉軟殼蟹包貌甚吸睛,長長蟹腳傾包而出,咬錯落滿滿蟹膏,加上蟹籽蘿蔔沙律、酒糟白麵豉等作為調味,鹹鹹香香,酥酥脆脆,不錯。雖然新包不錯,但要說更富驚喜,個人都係更愛炸三黃雞包。所謂跟住人叫一定唔會錯,店內好多人叫呢款,我都直接跟住order。三黃雞肉質嫩滑、炸皮亦做到薄脆乾爽,配搭黑醋醬、花椒沙律醬同旺菜等等,入口微微酸香,加上花椒獨有嘅少許辛麻味道,令人一試難忘。“🍸搭配酒品
❣️Little Bao
🔍中環善慶街1-3號地舖
-----

🦀SOFT SHELL CRAB TEMPURA BAO
天婦羅軟殼蟹包$138
🐥FRIED CHICKEN BAO
炸三黃雞包 $108

“🍸搭配酒品:SUNDAY'S HI“
(清爽,微苦微甜亦解膩)
- sunday's nas whiskey, yuzu zest, soda
lightly peaty, yuzu kick

🍟TRUFFLE FRIES 黑松露薯條 $98
🥗LB CAESAR LB凱撒沙律 $78
酥脆綿密粗切薯條,表面淋上魯香菇素肉醬、醃日本大根及黑松露沙律醬等等,穩陣高質,亦係店內另一人氣之選。

看似平平無奇嘅凱撒沙律其實亦甚有心思,清甜脆口油麥菜上加入白芝麻、豆豉,鯪魚碎等等,連醬料都係自家用鯪魚打成,有趣。

“🍹搭配酒品:KYOHO G&T“
(酸甜,帶提子及柚子清香)
- widges london dry gin, kyoho grape, yuzu
bright, refreshing

最後亦都試咗佢哋兩款雪糕包,一款係Hazelnut ice cream 混合 salted Nutella cream sauce and shaved dark chocolate,另一款就係Green tea口味,表面再上一層煉奶,出面嘅包層炸得酥脆,配合中間凍冰冰嘅雪糕,穩陣高質,如果要我二選一,我會話小朋友才做選擇,大人兩款都要😛,因為真心各有千秋。
2023-02-14 14 浏览
TRUFFLE FRIES 黑松露薯條 $98入面有魯蘑菇同醃日本大根 店員建議撈埋一齊食 撈勻後仍有黑松露嘅香味 夾埋一齊食都幾特別SEAWEED POPPERS 紫菜炸墨魚脆脆 $98推介!啲紫菜炸到好脆 增加口感 墨魚丸都新鮮冇雪味亦都好彈牙PORK BELLY BAO 招牌豬腩包 $98用咗中式蒸包夾 蒸包非常軟熟!慢煮豬腩肉好軟淋亦充滿油香 不過有大蔥紫蘇葉沙律中和返 唔會膩 平衡得好好👍🏻CNY CHICKEN BAO紅米糟板燒雞包 $108新年限定!以慢煮方式煮三黃雞胸肉 唔會柴🥹 加埋子姜同紅糟 意想唔到地夾😚GREEN TEA ICE-CREAM BAO 綠茶雪糕包 $48 包外脆內軟冇吸油 油温控制得好 配埋香滑嘅綠茶雪糕同煉奶 正!🫶🏻Sake bao紅米糟醬帶出淡淡嘅清酒嘅香味🤤 唔會太濃 普遍容易接受 幾特別SAKURA BREEZE $100粉紅色嘅cocktail 好有春天嘅感覺🌸GUAVALADA $58杯邊沾滿鹽 第一啖鹹鹹甜甜幾特別🤣有番石榴、百香果同柚子梳打 成杯飲落酸酸地 好fresh!!!

TRUFFLE FRIES 黑松露薯條 $98

SAKURA BREEZE $100
粉紅色嘅cocktail 好有春天嘅感覺🌸

GUAVALADA $58
2023-02-11 172 浏览
今日來食包包!小包包結合中西料理,把包包融入多種元素,食包也能很新潮TRUFFLE FRIES平凡無奇的薯條上放了豐富的黑松露醬與特製的香菇魯肉醬,搭配切成絲的醃大黃瓜,口感酥脆,清爽開胃無負擔。PORK BELLY BAO招牌必點的豬腩肉包,外表非常像常見的刈包。包有先烤過,酥酥脆脆,豬腩肉質軟嫩油脂恰到好處。一口咬下香氣十足,搭配特製醬汁還滿清爽的不油膩。CNY CHICKEN BAO新年期間限定的產品,裡面包的是紅米糟風味的雞胸肉,吃起來比較柴但也比較健康。MANGO GREEN TEA搭配起司奶蓋的芒果綠茶,微鹹微酸微甜的口感層次相當豐富。KYOHO G&T這杯由店長推薦的cocktail,用三顆葡萄做裝飾,酸甜口感還帶點柚子香氣,非常好喝。GREEN TEA ICE-CREAM BAO本日最愛❤️非常可愛的甜品,上下是烤過的麵包,中間是抹茶雪糕,吃起來有點像清爽版的炸雪糕,非常特別。整體而言,食物味道出色,餐廳空間不大,以包包來說價位偏高,但創新十足,值得試試!
今日來食包包!
小包包結合中西料理,把包包融入多種元素,食包也能很新潮

TRUFFLE FRIES

PORK BELLY BAO

CNY CHICKEN BAO

MANGO GREEN TEA
搭配起司奶蓋的芒果綠茶,微鹹微酸微甜的口感層次相當豐富。

KYOHO G&T

GREEN TEA ICE-CREAM BAO

2023-02-09 20 浏览
SoHo 嘅中西fusion 菜 裝修好有心機 全部都係bar table, 可以一邊食一邊睇住廚師煮嘢食 仲有唔同嘅Cocktail前菜: 羊肉他他第一次見用羊肉黎做 味道好特出 撈左唔同嘅配菜同醬汁 配上香脆嘅豆片 好香口🍔Pork Belly Bao Burger中間有塊燉得好軟嘅五花肉 裏面嘅配菜同醬汁都非常出色 個包軟綿綿又有少少甜味 🍔 CNY chicken bao 紅米糟板燒雞包用咗一個中式嘅調味料紅糟放落西式漢堡包, 慢煮三黃雞胸肉, 加上子薑有清新的感覺 大大塊雞肉 啖啖肉 🥒🍟Typhoon shelter zucchini fries 避風塘脆瓜 (翠玉瓜)用咗避風塘元素放入翠瓜 配上特製嘅沙律醬香口又健康 😂甜品🍨 都有包包做主題炸到香脆熱辣辣嘅包包 配上冰凍嘅 口感一流-清酒雪糕配薑汁紅糟糖漿, 中式紅糟帶出清酒雪榚的味道 比較少見嘅味道cocktails 🍹 兩款都好特別 同包包好夾- shochu sour - kyoho G&T 餐廳氣氛非常好 好chill 好輕鬆
SoHo 嘅中西fusion 菜

- shochu sour
- kyoho G&T

餐廳氣氛非常好 好chill 好輕鬆
2023-02-03 69 浏览
一直都想黎試下呢間fusion漢堡🤭用左中式既蒸饅頭 入面夾住唔同西中西合璧既餡料每一款菜式都創意滿分 真係無諗過原來可以咁配搭今次嚟到Soho區既分店 雖然座位無銅鑼灣咁多但氣氛都比較chill 主要係吧枱位 好有酒吧既feel✎🍊以下兩款係新春限定 避風塘翠玉瓜 $68將炸左既翠玉瓜 用避風塘口味呈現食落小小辣 炸蒜片超惹味 翠玉瓜都好腍 有少少似薯條嘅質地紅米糟板燒雞包 $108好軟熟嘅蒸包 食到其中一面有微微煎過將傳統中式紅糟醬加上慢煮三黃雞胸肉雞胸肉切成片 食落唔會嚡 紅糟醬既酒味係超級香招牌豬腩包 $98豬腩肉煎香後唔會覺得過分肥 食落腍身大蔥紫蘇葉沙律完全中和番豬腩肉既油膩感呢個配搭完全恰到好處 好值得食黑松露薯條 $98用滷肉嘅方式去煮雜菌 再加黑松露沙律醬醃製過嘅日本大根 食之前仲要撈勻啲薯條薯條相對粗身 撈完啲醬料之後都唔會即刻淋哂👍🏻無酒精飲品就相對比較少 呢兩款Mocktail都好好飲Mango Green Tea $58估唔到有奶蓋係面 飲落好滑 芒果綠茶又唔會太甜Yuzi Maple Soda $48呢個相對甜少少 不過加咗薄荷葉感覺清新佢哋嘅雪糕包都好出名
一直都想黎試下呢間fusion漢堡🤭

估唔到有奶蓋係面 飲落好滑 芒果綠茶又唔會太甜
Yuzi Maple Soda $48
呢個相對甜少少 不過加咗薄荷葉感覺清新

佢哋嘅雪糕包都好出名 下次再試🤍
不知不覺Little Bao已經開咗十年,鋪頭主打以中式包點結合漢堡包概念成名;中西合壁的食材處理手法,是餐廳特色。是日去中環區行街後晚飯時間就決定到Little Bao醫肚。 Little Bao 中環店近「勝香園」同「九記牛腩」附近;晚市6點先營業,而附近有賣手工啤同樓梯,好多人都邊飲返兩杯邊等待開鋪,我哋都唔例外Happy Hour先食小包包。避風塘翠玉瓜 $68新春限定小食,以中式翠玉瓜加上西式的炸魚薯條方式呈現。加埋香港特色的避風塘調味帶點鹹香辣,而面頭亦加上惹味沙律醬,外脆內軟相當滋味,是上佳的佐酒小食。黑松露薯條$98用魯肉飯嘅醬汁製成菇,加上黑松露沙律醬、同醃製嘅日本蘿蔔絲。送上枱時店員叫我撈埋薯條拌勻先食。而我係第一次食撈薯條,本身濃味嘅黑松露醬,加上味道酸酸的蘿蔔絲,同埋炒得帶爽口嘅魯肉菇令到我非常開胃,薯條食落都冇咁膩。好好味同埋好驚喜。招牌豬腩包$98慢煮豬腩肉配上紫蘇葉沙律、芝麻醬;一啲都唔油膩因為中間夾住幾片酸青瓜同海鮮茄汁中和咗,呢個招牌包包係必點,令人食慾大增。紅米糟板燒雞包 $108 新春限定雞包包以慢煮三黃雞胸肉加上子薑 配傳統中式紅糟醬,令個包唔會

避風塘翠玉瓜 $68

黑松露薯條$98

招牌豬腩包$98

紅米糟板燒雞包 $108
新春限定雞包包以慢煮三黃雞胸肉加上子薑 配傳統中式紅糟醬,令個包唔會有膩感而且清新😋

清酒雪糕薑汁紅糟糖漿包$58
呢個係新春限定嘅甜品以清酒雪糕同薑汁紅糟糖混成,食起上嚟帶出淡淡清酒香氣

綠茶雪糕包$48
綠茶雪糕加上煉奶,夾響兩塊炸得熱辣辣饅頭包包內,為晚上畫上一個圓美嘅句號。
呢間餐廳有驚喜得嚟價錢亦都唔貴,絕對值得一訪再訪。
📍中環善慶街1-3號地舖

2023-02-01 31 浏览
今次介紹嘅係位於中環嘅《Little Bao》,淨係睇過名你會以為佢地賣日式蒸飽,實際上佢哋係fusion嘅中式漢堡包。遠遠就比佢地嘅紅色嘅招牌所吸引,入內係長型吧枱可以同廚師互動,氣氛一流。紅米糟板燒雞包依款有啲似中式嘅漢堡包,用左慢煮三黃雞胸肉、子薑、傳統中式紅糟醬。三黃雞本身雞味已經好濃,紅糟醬紅色帶微酸又有酒香味,冇諗過呢個組合都幾夾。招牌豬腩包佢地用左白色嘅饅頭包,加入左慢煮豬腩肉、大蔥紫蘇葉沙律、芝麻醬、海鮮茄汁。豬腩肉肥瘦適中,食落軟腍,沙律令到口感比較濕潤,食落好滋味。避風塘翠玉瓜用左薄嘅炸皮去炸,外層加入炸蒜、香蔥同埋沙律醬,香爽又帶辛辣味。黑松露薯條新鮮炸嘅薯條,上面放咗日式黃色醃製大根,配上野菌同埋松露醬。食之前攪拌均勻,因為有松露醬,所以香濃又唔會太乾。醃製大根絕對係畫龍點睛,帶一點酸甜味,又可以中和油膩感。飲品Bao Chai Hey Bao! 依款係黃色造型,加入左芒果、烏龍茶、fernet hunter。Cocktail最上面加咗creamy,飲落有啲似烏龍茶奶蓋,餘韻又因為fernet hunter帶少許苦味。Kyoho G&T用左London dry

紅米糟板燒雞包

招牌豬腩包

避風塘翠玉瓜

黑松露薯條

飲品
Bao Chai Hey Bao!

Kyoho G&T
用左London dry gin、kyoho grape同埋yuzu bright。紫紅色嘅酒身加上一串巨峰提子,充滿提子嘅果香。

最後當然到左甜品嘅時間,佢地出名雪糕包,叫左一款清酒雪糕包同埋綠茶雪糕包。特別嘅係佢哋嘅包用左炸饅頭,中間係冰凍嘅雪糕,一冷一熱都幾有特色。

✨人均250
2023-01-31 18 浏览
之前同男朋友係電視度見過有好幾個節目都有介紹呢間餐廳 已經好想試 咁啱去開中上環個邊買野就即刻去試啦 佢地餐廳特別在用傳統刈包當漢堡包咁整 中西合璧 估唔到又真係夾 仲好有驚喜🤩紅米糟板燒雞腿包🐔($108)佢地個刈包係會預先煎過 好似漢堡包咁 包嘅餡料有慢煮三黃雞胸肉 子薑 傳統中式紅醋醬 雞胸肉唔會乾爭爭而且連埋個酸酸甜甜醬汁 好開胃😋招牌豬腩包🐽 ($98)呢個就係用慢煮豬腩肉 大蔥紫蘇葉沙律 芝麻醬海鮮茄汁整成 豬腩肉燒到有少少焦香 配埋蔥嘅香味 令成個味覺層次更加提升 亦可以減低個油膩感 小編男朋友都一致認同招牌果然唔惹小 避風塘翠玉瓜🥒 ($68)呢個港式避風塘風味翠玉瓜加沙律醬 真係好驚喜😍 估唔到炸翠肉瓜可以咁別有一番風味 炸完完全唔會無哂水份 仲好清爽 加埋避風塘醬 辣辣地 作為前菜 一流👍🏻黑松露薯條🍟 ($98)雖然裡面有魯醬 但其實係素食嚟嘅 全部都係魯香菇加埋黑松露沙律醬 面頭再放上醃日本大根 估唔到呢個組合都幾好食 有種中式肉醬嘅感覺😋 好特別綠茶雪糕包🍵($48)餐廳貫徹始終 甜品都係用包做主題 包嘅部份由刈包改咗做炸饅頭 中間夾咗一層口口嘅綠茶雪糕 炸饅

紅米糟板燒雞腿包🐔($108)

招牌豬腩包🐽 ($98)

避風塘翠玉瓜🥒 ($68)

黑松露薯條🍟 ($98)
雖然裡面有魯[肉]醬 但其實係素食嚟嘅 全部都係魯香菇加埋黑松露沙律醬 面頭再放上醃日本大根 估唔到呢個組合都幾好食 有種中式肉醬嘅感覺😋 好特別

綠茶雪糕包🍵($48)
餐廳貫徹始終 甜品都係用包做主題 包嘅部份由刈包改咗做炸饅頭 中間夾咗一層口口嘅綠茶雪糕 炸饅頭新鮮炸起夾凍冰冰嘅雪糕 冰火交融 好鬼正💯

春節雪糕包🧧($58)
呢款就係清酒雪糕 淡淡酒味 配埋薑汁紅糟糖漿 少少甜甜地 幾清新 顏色就好新年嘅氣息

BAO CHA! HEY BAO!🍹 ($100)
呢杯係以烏龍底整嘅cocktail 最特別係面頭加左奶蓋 另外仲有水果味 好出色

KYOHO G&T🍇 ($100)
呢杯就係gin 加提子同柚子 感覺有d似提子梳子 好好飲😂
《Pork Belly Bao招牌豬包》雪白軟熟嘅中式包包住慢煮豬腩肉、大蔥紫蘇葉沙律、芝麻醬同海鮮茄汁一入口就係滿口豬腩肉嘅juicy油脂同嫩滑口感配料同埋醬汁嘅配搭使味道更昇華仲唔會帶黎肥膩感.《Truffle Fries黑松露薯條》一上碟已經聞到好吸引嘅黑松露香味香脆熱辣辣嘅粗薯條淋上黑松露沙律醬每一啖都令味蕾戀愛 停唔到口🤤配搭魯香菇以及甜甜的醃日本大根為味道帶來更多層次.《Typhoon Shelter Zucchini Fries避風塘翠玉瓜》呢個係好有特色嘅新春限定菜式表面脆口而內裡竟然係清新爽脆嘅翠玉瓜打破左炸物油膩嘅感覺 帶來新境界味道微辣配上沙律醬同炸蒜片同好fresh嘅翠玉瓜正好帶來對比.《CNY Chicken Bao紅米糟板燒雞包》呢款新春限定用左慢煮三黃雞胸肉、子薑及傳統中式紅糟醬雞胸肉慢煮後入口肉質唔會乾爭爭醬料同子薑帶來清新感覺適合唔鍾意食太濃味道嘅朋友.《Seasonal Ice Cream Bao春節雪糕包》呢款甜品嘅包面好似痴滿砂糖嘅炸饅頭香脆甜甜嘅口感超夾裡面嘅雪糕選用Sake清酒雪糕🍶🍨帶有淡淡嘅酒味淋上薑汁紅糟糖漿 輕輕添加一點酸甜另一款選用

《Pork Belly Bao招牌豬包》
雪白軟熟嘅中式包
包住慢煮豬腩肉、大蔥紫蘇葉沙律、芝麻醬同海鮮茄汁
一入口就係滿口豬腩肉嘅juicy油脂同嫩滑口感

打破左炸物油膩嘅感覺 帶來新境界
味道微辣配上沙律醬同炸蒜片
同好fresh嘅翠玉瓜正好帶來對比

《CNY Chicken Bao紅米糟板燒雞包》
呢款新春限定用左慢煮三黃雞胸肉、子薑及傳統中式紅糟醬
雞胸肉慢煮後入口肉質唔會乾爭爭

雪糕嘅綠茶味超級香濃 唔會太甜
配合煉奶以及包面嘅甜香 實在係一絕
大力推介💚
2023-01-29 29 浏览
小包包Little Bao中環善慶街1-3號地舖新年一定要食好西先🧧今日LUNCH去左食呢間Little Bao好特別細細間 而隱蔽🌴既餐廳行到入去成間滿座😱職員都好好介紹佢地既招牌☺️避風塘青瓜完全唔油膩🤩用避風塘去整呢個咬入口係出面脆入面係青嫩仲要有埋沙律醬係面頭Truffle Fries 黑松露醬+醃蘿蔔絲+滷香菇肉醬配薯條仲要撈埋之後好香好脆😋愈食愈過癮LB凱撒沙律豆豉鯪魚配生油麥菜+凱撒沙律醬好新鮮🥗有驚喜呀紅米糟板燒雞包<<新年限定>>醬用中式紅糟醬❤️煮係以西式 慢煮方式三黃雞胸肉雞肉🐣好嫩滑仲有子薑 配中式蒸包招牌豬腩包以慢煮豬腩🐷作餡料 肉好好好嫩入口即溶左 肉汁濃郁 肥瘦又適中😍加埋中式蒸包 完全唔油🤤好好食春節雪糕包 🍨<<新年限定>>炸饅頭卜卜脆 仲要係熱上🔥加埋紅糟糖漿 清酒慢慢滲出黎仲夾埋凍冰冰既雪糕⛄️放到入口簡直係冰火溶入個口到🌟綠茶雪糕包 🍨用炸饅頭包住雪糕🍦呢款係用綠茶雪糕+煉奶好好食 綠茶好濃🍵加埋煉奶 3樣一齊食好夾🤭雪糕包份量岩岩好🤣1個人可以食哂佢😬完全唔會覺得太細
小包包
Little Bao