2023-04-05
呢兩年Omakase喺香港開到成行成市,雖然價錢一啲都唔平,但質素參差。,呢一晚去嘅呢間位於銅鑼灣嘅「寿々乃 Suzuno」係屬於非常高質嘅一間,值得推薦!餐廳位置旺中帶靜,銅鑼灣地鐵站A出口行過去都幾近。雖然餐廳得12個位,但用餐空間非常充足,而且裝修好grand,所以成個用餐環境好舒服!值得一提嘅係Suzuno嘅主廚鄧師傅係香港人,佢會一路食一路好生動咁介紹食材同埋一啲關於日本嘅知識,所以同鄧師傅嘅interaction都係呢度嘅一大亮點。另一大亮點當然係豐富嘅食物啦!當晚嘅omakase menu($1888+10%)好豐富,除左刺身、壽司之外,仲有前菜、和食等等。由於當晚食嘅嘢真係太多,我就重點介紹下幾樣我印象特別深刻嘅食物啦!首先,我好欣賞呢度嘅前菜擺盤好精緻,食材用左岩手縣大蝦、櫻樽魚子、昆布卷,同埋魷魚仔拼盤。隻大蝦,味道非常鮮甜,而且口感爽口。刺身有成五款咁多,包括櫻鯛、縞鰺、富山白海老、九洲關鯖同埋北海道八爪魚。😋當中嘅櫻鯛鮮味十足,而師傅特別調制嘅酸汁同刺身好夾!而縞鰺又名深海池魚王,係珍貴嘅食材。今次都係第一次食,一試難忘!至於白海老則係富山特產,啲蝦係細細隻嘅,
刺身有成五款咁多,包括櫻鯛、縞鰺、富山白海老、九洲關鯖同埋北海道八爪魚。😋當中嘅櫻鯛鮮味十足,而師傅特別調制嘅酸汁同刺身好夾!而縞鰺又名深海池魚王,係珍貴嘅食材。今次都係第一次食,一試難忘!至於白海老則係富山特產,啲蝦係細細隻嘅,呢兜原來已經有好多隻,真係好奢侈呀😝 刺身入面我最鍾意嘅係北海道八爪魚吸盤,師傅喺我地面前親手將啲吸盤切出來,好細心呀!吸盤本身口感好爽,味道亦好鮮甜!
和食方面,我覺得櫻鯛白子同白海老蝦餅都好出色,而個清湯係用左mega size嘅巨蜆,非常清甜!
上壽司嘅時候,鄧師傅係喺我地面前即席手握嘅,真係大顯功架。另外師傅亦會介紹啲壽司嘅食材,最特別嘅當然係呢個北海道八角啦!師傅亦會俾大家睇下條魚個樣,互動性好好!!
總結:呢度嘅用餐體驗絕佳,食物質素上乘,鄧師傅亦都好專業。下次有機會再來