2021-04-17 1795 浏览
中午想找個地方比較CP值高又食西餐,第一時間想起這裡又可以鐵板燒、又可以碟頭上⋯⋯今次叫咗坑燒鐵板牛肉眼扒、寶石豬扒配熱狗腸~一個叫黑椒汁,另外一個叫辣茄蓉汁!仲有茄子食!另外個餐都會配羅宋湯及熱飲,而佢嘅羅宋湯都好好飲足料👍🏻反而覺得佢嗰個坑燒牛肉眼扒,講真就一般般啦,所以我覺得食返普通嘅都可以,而汁方面都係黑椒汁贏,而我就喜歡配薯條覺得佢炸得幾好👍🏻服務方面佢都似一個大眾食堂,都幾快手👍🏻

服務方面佢都似一個大眾食堂,都幾快手👍🏻
2021-04-03 964 浏览
元朗萬金中心後面有一條小巷,這裡有間懷舊的港式踞扒西餐廳-寶石餐廳。今日嚟到食午餐,午餐set lunch選擇頗多,有扒類丶飯及意粉,仲有羅宋湯意粉配不同類的主菜,午餐set價錢由$5x-$80,已經包括餐包丶湯丶熱飲。餐湯我揀咗羅宋湯,味道唔會一味好酸,正。我今日選咗煎雞扒腸仔配薯菜和鐡板肉眼扒配薯菜🍽煎雞扒腸仔配薯菜份量係唔細,雞扒煎得外皮邊位係脆脆,切開有肉汁雞扒冇雪味,薯條也是炸得脆脆,伴菜係水烚。鐡板肉眼扒配薯菜份量亦都唔細,肉眼扒淋上少少汁時發出gi gi聲,好熱喔肉眼扒厚肉唔嚡,味道唔會死咸,薯菜都係一樣好食。凍檸茶丶熱咖啡係正常味道。份量足,味道好,價錢適中,性價比高☘️环境:乾淨企理🤵🏻‍♀️服务:服務員態度好友善

餐湯我揀咗羅宋湯,味道唔會一味好酸,正。

我今日選咗煎雞扒腸仔配薯菜和鐡板肉眼扒配薯菜🍽

煎雞扒腸仔配薯菜份量係唔細,雞扒煎得外皮邊位係脆脆,切開有肉汁[调皮]雞扒冇雪味,薯條也是炸得脆脆,伴菜係水烚。

鐡板肉眼扒配薯菜份量亦都唔細,肉眼扒淋上少少汁時發出gi gi聲,好熱喔[调皮]肉眼扒厚肉唔嚡,味道唔會死咸,薯菜都係一樣好食。

凍檸茶丶熱咖啡係正常味道。

份量足,味道好,價錢適中,性價比高[调皮][调皮][调皮]

☘️环境:
乾淨企理
🤵🏻‍♀️服务:
服務員態度好友善
2021-04-03
2021-03-22 875 浏览
朋友推介這間餐廳是因為CP值很高,位於近元朗西鐵附近的小巷內,從門口已經感到它的歷史,雖然餐廳內沒有什麼華麗裝修,卻有一份很熟悉的感覺。看看餐牌,除了西餐廳應有的意粉、焗飯外,還有自選排套:羅宋湯或蘑菇湯、牛扒、豬扒、青魚柳、厚牛舌等選一,另外再在雞蛋、煙肉、火腿、豬柳漢堡、香腸等選一,薯菜、意粉、或飯;還有自選醬汁:黑椒汁、洋蔥汁、燒汁、蒜蓉汁、辣汁等,最後還是餐飲。價錢只是$58。真超值。份量足夠,賣相靚,食物質素高,還有的是食到兒時婆婆帶我們去鐵板扒餐廳的味道。
朋友推介這間餐廳是因為CP值很高

2021-03-21
2020-12-29 889 浏览
今日我同朋友揀左薄牛扒餐,蒜蓉汁,薯條! 55蚊,眾有個白湯,餐飲! 最正係塊薄牛扒一 d 都唔薄,望落有七成熟,正呀! 可能聖誕節關係佢播嘅係聖誕 feel 嘅歌! 上次去嘅係英文懷舊歌! 去到只覺得牛扒係 最正之選!

2020-12-28
2020-10-25 1067 浏览
今日去咗元朗一間懷舊西餐廳食飯...呢度有好多唔同種類嘅扒餐任君選擇裏面環境都幾古典而且尚算寬躺坐落去都幾舒服呢度都有啲二人套餐....都幾啱我胃口...可惜今日我一個人嚟只可以散叫我就叫咗忌廉芝士白汁海鮮焗飯加咗$25有麵包有湯我就揀咗忌廉蜆肉湯可惜只有一粒蜆肉尼半塊麵包都幾鬆軟主菜上場賣相都唔錯...的確有好多海鮮可惜飯嘅份量唔夠睇吓只有薄薄的一層返勝在味道搭救....不過因為唔夠飽嘅關係....我都要回家煮多個麵食
裏面環境都幾古典
尼半塊麵包都幾鬆軟
主菜上場賣相都唔錯...的確有好多海鮮
可惜飯嘅份量唔夠
睇吓只有薄薄的一層返
勝在味道搭救....
不過因為唔夠飽嘅關係....我都要回家煮多個麵食
2020-10-05 678 浏览
元朗舊式西餐廳🐷寶石餐廳係比較傳統既舊式扒房,類似花園餐廳,佢既午餐都算幾抵食,50-60蚊左右,一個set包埋餐湯連埋飲品☺️而且份量都唔算細,叫左燒汁豬扒意粉,一個女仔都食唔曬,加隻煎蛋,口感更加豐富,lunch一個唔錯選擇,同事叫左薯菜,薯條熱辣辣😎
元朗舊式西餐廳🐷

2020-05-29 1175 浏览
The restaurant is very roomy and cosy. A nice place to hang out with old friends. I went there with my mum and dad around 15:30. I would like to strongly recommend this great set of lunch (afternoon tea set as well? coz from 11:30 till 17:30). $68 black pepper beef with egg and rice, comes with a free drink. No 10%service charge on weekday. The baked beef was extremely tender and juicy, and the egg was absolutely tasty. And the Bolognese was very good too. ONLY$ 37. I ordered lemon tea (free). l

The baked beef was extremely tender and juicy, and the egg was absolutely tasty. And the Bolognese was very good too. ONLY$ 37. I ordered lemon tea (free). loved it.
2020-05-16 996 浏览
陽光明媚的星期六又到處找吃的經過寶石餐廳門口有太平館的懷舊港式餐廳感覺看看Menu性價比都很高平日不收加一只是週末需要座位相當闊落而且落單的短髮眼鏡姐姐很友善關心大肚中嘅我閒聊幾句感覺很有人情味而且裝修都睇得出模仿舊式香港西餐廳加上播着70年代的老英文歌想起了媽媽年輕的時候豬扒煎熟蛋跟薯菜估唔到有茄子🍆正正今日就係想食矮瓜加上港式蒜蓉汁一兜擺盤令人好開心薄牛扒煙肉跟薯菜黑椒汁比蒜蓉汁更好食而且‘薄牛扒’ 的厚度也不薄肉質亦唔硬比期望中好食👍
陽光明媚的星期六

比期望中好食👍
薄牛扒煙肉配薯菜黑椒汁

豬扒煎蛋配薯菜蒜蓉汁
薄牛扒煙肉配薯菜黑椒汁
同男朋友係下白泥睇完日落🌅之後去番元朗市中心搵好野食😋男朋友嘅美食觸角一向都好準👍🏻經過呢間餐廳時就鎖定左目標,我見個門面懷舊得黎帶點高貴氣息✨所以就決左食呢間😌最後點左兩個套餐,有湯、餐包🥯同埋餐飲☕️食物嘅水準果然無令我地失望。頂級安格斯配牛小排配牛肝菌忌廉燴意粉 $138牛扒方面🐂,有4件切塊嘅牛小排,表層煎至微焦,肉質好腍,而且細嚼下肉汁係口中慢慢滲透出黎,唔會好乾好硬🥰意粉方面🍝因為隻碟都幾深,意粉嘅份量好足😆烚煮嘅時間拿捏得幾好,令意粉好幾彈牙,唔會斷開晒。忌廉汁濃稠度適中,濃郁得黎又唔會太‘杰’,仲加左兩種菇類同埋蘆筍,增加左口感同埋健康d😊寶石鐵板美式醬烤豬肋骨 $138用呢個價錢係大部份西餐廳只食到半份嘅豬肋骨,但係呢度竟然食到全份嘅豬肋骨🍖豬肋骨嘅醬汁幾惹味😍有d似燒烤醬嘅味道,醬汁嘅份量適中得黎,唔會好油膩,令豬肋骨十分入味,唔會因為過多嘅醬汁而掩蓋左肉本身嘅味道,而且豬肋骨表層烤得幾香口,內層肉質幾嫩滑,骨細多肉。試過食豬肋骨d肉痴住晒條骨,好難咬😣但今次輕力咬d肉就同條骨分離,啖啖肉入口,十滋味🤩對女仔黎講仲好好,唔洗因為咬骨而失儀態😂haha男朋友食完之後都表

頂級安格斯配牛小排配牛肝菌忌廉燴意粉 $138

寶石鐵板美式醬烤豬肋骨 $138

男朋友食完之後都表示可以再幫襯,因為食物價錢合理之餘又不失水準👍🏻肺炎疫情嘅影響之下,令好多有水準嘅餐廳顧客人數寥寥可數,令營業額大跌,有d甚至被呢場風暴吹倒結業,非常可惜🥺所以希望為有水準嘅餐廳寫下食評,給予一d支持💪🏻祝願寶石餐廳能平安渡過呢場風雨,屹立不倒😄就如餐廳之名咁,繼續做一粒發光發亮,堅不可摧嘅寶石💎

• 頂級安格斯配牛小排配牛肝菌忌廉燴意粉
  • 寶石鐵板美式醬烤豬肋骨
今日我要食肉肉呀!!!我生酮左一段時間啦,好多野都唔食得老闆都好遷就我,主要其實我係食油脂,不過最近變左好似食肉太多,(如果食肉多就變左蛋白質過高)但係我今日堅想食肉,但唔係想食高級果種。類似花園餐廳,元朗安娜果類我就ok。咁諗來諗去睇下元朗有冇新餐廳又類似,就醒起呢間寶石餐廳喇。鐵板,大大舊肉。泊車就後面萬金中心大把位都係$16蚊一個鐘。我地一放假就HEA到好夜先出街,所以入到寶石餐廳都成9點幾10點喇。唔需要等位,入面坐左三分一人。落好單黎個紅湯,咁夜都唔會水汪汪溝過水,非常好。我自己叫左個雜扒餐,我有少少打個突係珍寶腸開左半,其中我想食條腸先叫呢個餐,哈哈味道都係想像中咁,平價鐵板餐味道。我老闆叫左個牛柳,我又隔壁飯香喇,成日都覺得佢果塊係好食D。同行重有一位朋友仔,我已經唔記得左佢叫係乜野餐喇。呢間餐廳如果元朗食厭左安娜都可以係第二個選擇,食肉獸幫趁就一流,真係大大份,男仔就一定食得飽。女仔應該會食唔晒。
今日我要食肉肉呀!!!

我生酮左一段時間啦,好多野都唔食得老闆都好遷就我,

主要其實我係食油脂,不過最近變左好似食肉太多,

(如果食肉多就變左蛋白質過高)

但係我今日堅想食肉,但唔係想食高級果種。

類似花園餐廳,元朗安娜果類我就ok。

咁諗來諗去睇下元朗有冇新餐廳又類似,

就醒起呢間寶石餐廳喇。

鐵板,大大舊肉。

泊車就後面萬金中心大把位都係$16蚊一個鐘。

唔需要等位,入面坐左三分一人。

落好單黎個紅湯,咁夜都唔會水汪汪溝過水,非常好。

我自己叫左個雜扒餐,我有少少打個突係珍寶腸開左半,

其中我想食條腸先叫呢個餐,哈哈

味道都係想像中咁,平價鐵板餐味道。

我老闆叫左個牛柳,我又隔壁飯香喇,

成日都覺得佢果塊係好食D。

同行重有一位朋友仔,

我已經唔記得左佢叫係乜野餐喇。

呢間餐廳如果元朗食厭左安娜都可以係第二個選擇,

食肉獸幫趁就一流,

真係大大份,男仔就一定食得飽。

女仔應該會食唔晒。
2019-06-27
  • 雜扒餐
2019-08-10 1260 浏览
要係元朗食港式懷舊風鐵板餐,除左出晒名既安X餐廳,位於元朗遵理學校附近的寶石餐廳都係一個好選擇。.寶石餐廳裝修以港式懷舊風,配上懷舊感覺的黑色皮梳化及紅白格子餐紙,甫踏進餐廳便感覺到濃濃的港式懷舊扒房情懷。揭開餐牌,每款菜式價錢非常相宜,我與男朋友分別order 了德國白烚鹹豬手配蒜蓉汁及紐西蘭肉眼扒5成熟配黑椒汁。2樣食物一黎到真係被個分量嚇親,除左主角鹹豬手同肉眼扒大份外,配菜亦鋪滿整個鐵板,非常足料!.德國白烚鹹豬手配蒜蓉汁鹹豬手用了白烚方式烹煮,沒有經過油炸,比較健康。豬手非常厚肉,以為要花好多力氣同時間慢慢切,點知切一切就輕易離骨,讚。口感方面,豬手入口嫩滑,又吾會太咸,配埋蒜蓉汁一齊食,啖啖肉感,非常實在。.紐西蘭肉眼扒5成熟配黑椒汁肉眼扒煎到香噴噴,非常香,即時食慾大增。且肉眼扒足足有2大塊,每塊份量比一隻手心還要大,足料!! 肉眼扒無overcook,切落去仲見到裡面非常吸引的粉紅色,擺入口吾會乾爭爭,咬落肉質juicy,一D都吾刅,好吃。另外本人非常中意食洋蔥同薯格,而尼度既鐵板餐居然同時滿足到我2大喜好,仲要份量非常多,絕對會encore😆
德國白烚鹹豬手配蒜蓉汁
紐西蘭肉眼扒5成熟配黑椒汁
2019-06-12 1369 浏览
男朋友之前食過寶石餐廳食物分量大價錢又實惠今晚話要去食牛扒就帶我嚟試吓寶石餐廳走的是低調懷舊風實而不華或者食物才是重點吧我們order左兩份鐵板餐分別係西冷扒及肉眼扒先送上炒雜菜一碟羅宋湯超級大碟的鐵板餐上枱熱呼呼當侍應淋上醬汁"嗞嗞"聲小時候食鐵板餐就是享受當下"嗞嗞"聲嗯,是小時候回憶的味道超級豐厚的牛扒根本是以份量唬人吧?一個女仔根本食唔曬好在有男友幫忙分擔牛扒肉質豐厚肉味重份量十足配上香脆的粗薯條食到後面會有點膩因為實在太飽了以百多元一份的鐵板餐食物有如此水準及份量元朗街坊值得支持一下
男朋友之前食過寶石餐廳

超級大碟的鐵板餐
上枱熱呼呼
侍應淋上醬汁"嗞嗞"聲
小時候食鐵板餐就是享受當下"嗞嗞"聲
嗯,是小時候回憶的味道

超級豐厚的牛扒
根本是以份量唬人吧?
一個女仔根本食唔曬

食物有如此水準及份量
元朗街坊值得支持一下

2019-05-08
2019-05-25 1034 浏览
講起元朗既鐵排餐廳,個個都一定諗起安娜,我同意佢好味,同埋個多士烘得好味,但可惜唔好坐,冷氣激凍,而近年元朗陸陸續續開左很多鐵板牛排餐廳,身為食肉獸既我唔會唔試呀?講下點去先,佢近西鐵站架,一落再過條馬路就到。叫左個西冷牛扒尼食,佢同安娜既幾似都係大大舊 好鬆,個汁煮到好濃味,ok架! 但係果日d侍應反應比較慢,唔夠快手,呢樣就做唔到懷舊冰室果隻趕頭趕命既氣氛同風格!我建議大家試下,位係大大張幾好坐,同三五知己去試下!

講下點去先,佢近西鐵站架,一落再過條馬路就到。

我建議大家試下,位係大大張幾好坐,同三五知己去試下!
回饋街坊鐵板餐買三送一(唔知佢做到幾時),家姐見佢個優惠咁抵,已經講左成個幾月,叫我陪佢試,早幾日我地終於夾到假,就帶埋爸爸媽媽去食。嘴饞既爸爸媽媽都讚唔錯,好味過安X及其他同價餐廳。佢既羅宋湯係好夠酸,好味。我地叫左肉眼排*2,牛柳,西冷全部都好香肉味,大件抵食,又無根,媽咪個牛柳就最正,切開入面係好靚既粉紅色,好嫰滑。啲汁佢做得好好味,我地一致最鍾意佢個辣茄蓉汁,一粒粒蕃茄碎係度好香,好好味。四個人食左500蚊有找。鐵板餐價錢138-158左右。

嘴饞既爸爸媽媽都讚唔錯,好味過安X及其他同價餐廳。

佢既羅宋湯係好夠酸,好味。
我地叫左肉眼排*2,牛柳,西冷

四個人食左500蚊有找。
鐵板餐價錢138-158左右。

2019-04-17
2019-03-25 931 浏览
寶石餐廳好像是有點懷舊feel的餐廳,無論是裝修或是感覺都是,還播放着70年代的歌曲㖿🎼有分卡位及餐枱位,枱上鋪了印有餐廳名字的格仔餐紙,環境舒適整潔,光亮。主打鉄鐵板餐,點了兩個餐,一個改碟上。跟餐有一片吐司+湯+咖啡茶及甜品。紅酒🍷一杯$38,抵飮😘🔸羅宋湯比較濃稠,味道偏酸,應該是茄膏落多了😅,湯料有什菜,牛肉也不少啊🤫🔸豬肋骨拼春雞 $148春雞半隻,肉質剛好,不會老,size 也ok, 豬肋骨的份量是意想不到了大,等於半份美式餐廳的的份量🌟,肉不是太腍的,有少少𡁻口嗰種👌🏻🔸香草烤原隻春雞$138細❤️的將春雞破開4份上碟,使食客更容易在鐡板上🔪來食👏🏻🔸甜品啫喱似啫喱🍬多一點😅

紅酒🍷一杯$38,抵飮😘

🔸豬肋骨拼春雞 $148