2021-07-24 73 浏览
是日西北遊,一張全日通,走訪屯馬線「大西北」多區,來到元朗,真是不愁沒好吃的地方,若然自己來選,恐怕找良久也不知如何選擇,最佳辦法就是請教一下在地老友,他推介我們來這平民粉麵店「富興潮州粉麵」。雖然小店一間,但出品有驚喜,定價相宜。一派港式粉麵店格局,所以,環境就不多說,只是比較逼,來此都是為碗粉麵,所以,客人都不太計較。而服務都算OK,至少阿姐都十分有禮、勤快。麵食選擇十分多,並且圖文並茂,一看罷餐牌,我們就篤定要試試其牛十寶麵及八味寶麵。此外還有很多飯品、泡飯及一些單點食物,當然飲品也少不了啦,而惠顧主食,都有加配飲品優惠。枱上還有一些自家製辣椒油及香辣菜脯,如好此道,加入麵條中,令味道更上一層樓,友人嗜辣就大讚,只恨無福消受。友人是牛痴,所以揀了「富興牛十寶河粉」($58),甫送來,真是霸氣十足,整個碗面都是餸料,有沙腩、牛筋、牛肚、牛肺、竹腸、大腸、粉腸、沙瓜、牛膀及牛腩,非常豐富,各有不同口感,加上腩汁底,河粉又滑溜,實在好吃。不想太「牛」,我就寧願揀「富興八味寶粗麵」($58),一樣是份量十足,包括魚蛋、片頭、魚片、扎肉、肉丸、牛丸、墨丸、紫菜及魚皮餃,餸料滿滿。魚蛋、片頭
自家製辣椒油及香辣菜脯
,非常豐富,各有不同口感,加上腩汁底,河粉又滑溜,實在好吃
富興牛十寶河粉
。魚蛋、片頭、魚片都十分彈牙,牛丸口感紮實,其他配料亦很好味,果然是店家推介。
富興八味寶粗麵
追加一客「酥炸魚皮」(+$12),很大碟,魚皮香脆可口,放在麵中亦可以。
酥炸魚皮
外間天氣如此炎熱,實在需要一杯凍飲來解口渴。友人說,他的「椰子冰」(+$12)真材實料,椰子味很濃郁。
椰子冰
而我的「凍檸檬茶」(+$8)也不差,茶味豐厚,檸檬夠多。
凍檸檬茶
多謝友人的推薦,嚐到那實實在在的味道,以及高水準的麵食,是值我再訪的小店
酥炸魚皮
2021-07-23 27 浏览
落咗幾日雨今日終於天晴,有得出街,今日去元朗行下,中午特然想食粉面。於是走咗去好多食店既元朗又新街一帶居然搵咗十幾幾分鐘都搵唔到合適嘅,今日30幾度行到濕晒呀,差唔多諗住放棄嘅時候終於見到一間,富興潮州粉麵,掂啊!入去涼下冷氣先講,首先值得一讚係佢環境都幾乾淨企理!見佢呢一度標榜手打牛丸 咁就試一試個牛丸麵我朋友就揀選左個牛腩牛丸河粉面分量正常,牛丸真係好爽口咬落去就有啲汁,幼麵方便我個人認為可以煮硬啲,咁樣口感會更加好!
於是走咗去好多食店既元朗又新街一帶
入去涼下冷氣先講,首先值得一讚係佢環境都幾乾淨企理!
見佢呢一度標榜手打牛丸 咁就試一試個牛丸麵
我朋友就揀選左個牛腩牛丸河
粉面分量正常,牛丸真係好爽口咬落去就有啲汁
,幼麵方便我個人認為可以煮硬啲,咁樣口感會更加好!
2021-07-23
  • 手打牛丸
2021-05-30 125 浏览
行到邊食到邊 嘆番碗平民粉麵 32蚊碗就有交易「富興潮州粉麵 」簡直係良心價 仲要質素唔差五香牛雜河$32 牛雜真係唔識煮 工序繁複又難處理 出去食好過自己整適量葱花/炸蒜,增添湯底嘅香氣,湯底清澈,河粉爽滑,條條分明牛雜整體水準不錯,夠新鮮、清洗得夠乾淨、軟腍度又適中,滷得入味肥腸我最為喜歡 非常肥美又香口淨食雙丸$32 手打牛丸(4粒)拼鮮魚蛋(3粒) 手打丸真係唔錯喎 牛丸口感扎實 有回彈效果 咬開有爆汁效果 牛肉味香濃魚蛋帶有魚肉鮮甜味 同樣有回彈效果 但係就冇牛丸咁紮實 口感相對比較軟熟凍飲+$8 炎炎夏日 嘆番杯冰凍奶茶及咖啡 真係爽 油菜+$10 生菜加蠔油 經典嘅配搭 正常分量食粉麵必加自家製辣椒油及香辣菜脯 辣椒油夠辣夠香 菜脯爽口鹹香 配合粉麵吃別有一番風味好鍾意佢嘅辣菜脯 20蚊大大樽 買返樽返屋企看門口先 食粥食麵都可以落 非常百搭
行到邊食到邊 嘆番碗平民粉麵

肥腸我最為喜歡 非常肥美又香口

牛丸口感扎實 有回彈效果 咬開有爆汁效果 牛肉味香濃

凍飲+$8 炎炎夏日 嘆番杯冰凍奶茶及咖啡 真係爽

油菜+$10 生菜加蠔油 經典嘅配搭 正常分量

2021-05-27 56 浏览
富興潮州粉麵 (元朗)元朗又新街33號怡豐大廈地下9號舖五香牛肚飯$42配送紫菜湯炆腍身之餘仍要仍然有咬口,牛肚吸收汁料精華,非常惹味也。濃郁的八角肉桂味撲鼻而來,用來送飯一流!一碟牛肚的份量非常多!飯量也多!配紫菜湯是非常貼心的,可以濕下口。崩沙牛腩泡飯$48牛的橫膈膜,連著少許的肉。肥瘦均勻的崩沙牛腩,有豐富的膠質,爽軟不硬!崩沙牛腩非常入味,配上清湯腩的湯頭,泡飯粒粒分明!份量足!炸魚皮$12一大碟,香脆可口,非常適合用來送飯送面!豆漿$8獨立包裝,清涼解渴。

富興潮州粉麵 (元朗)
元朗又新街33號怡豐大廈地下9號舖

五香牛肚飯$42
配送紫菜湯
炆腍身之餘仍要仍然有咬口,牛肚吸收汁料精華,非常惹味也。
濃郁的八角肉桂味撲鼻而來,用來送飯一流!
一碟牛肚的份量非常多!飯量也多!
配紫菜湯是非常貼心的,可以濕下口。

崩沙牛腩泡飯$48
份量足!

炸魚皮$12
一大碟,香脆可口,非常適合用來送飯送面!

豆漿$8
獨立包裝,清涼解渴。

2021-05-25
喜歡牛丸既我決定要食盡全香港既牛丸,一般大家最常知道既一定係勝利牛丸👅點知朋友通風報信話我知元朗有一間仲好食嘅牛丸,一於過去探下路先💓買左一磅手打牛肉丸,果然每一粒都好大粒,老闆娘話每日朝早新鮮打起,食落真係彈牙爽口,而且鮮嫩好味食,新鮮牛肉手發成丸做的牛丸是正宗做法,食落爆汁你就知係咩一回事🥰再嗌左一個手打魚蛋,舖頭入面我見個個人都差唔多嗌一碗,一定係招牌貨,果然以爽口彈牙馳名的手打魚蛋,手打魚蛋係將魚起皮去骨起肉,再以人手唧出一粒粒,先可以做到咁彈牙嘅口感架😍

2018-04-24 736 浏览
星期日去完街早左返元朗,本身自己一向習慣晚上9點先進餐,但今日大半日出左去市區,突感提早肚餓,所以特登想過嚟試下呢間,開業不到一年嘅粉麵店!約下午7點前到達門口,見好多自由行坐入面,大大細細水貨擺滿座位,基本上兩個人就坐左四個位,想搭枱坐埋去都難! 惟在企門口等左約十分鐘,等有關自由行埋單離開,我先再入去坐低。● 坐低約十分鐘,前食客留低食具在枱面完全無人理會,已催促一次及要求落單。之後我隔空離一段距離,大聲向阿姐落單及要求先執拾枱面,阿姐按收銀處電腦落單,並將單拎俾我後又行開,但都冇幫我執拾枱面。之後再等約十分鐘,隔離比我遲內進及落單男食客,碗麵已經出餐但阿姐都遲遲未拎俾佢,該男顧客等得唔耐煩,要求自己去出餐口拎碗麵,但阿姐又話唔好等佢拎,最後隔離枱望住自己碗麵,但就暫時冇得食,慘!另外有一樣嘢奇怪! 對面枱有個女士及年青人係認識,但個女士自己帶盒燒味(疑似燒鴨),進入食店公然放在枱面進食,期間只叫左一碟油菜,兩人只各叫左一杯飲品! 堂食本身都唔夠人手招呼客人,又要好繁複咁走去收銀機落單,一個阿姐又要電腦落單、又要收銀、又要執枱、又要出餐捧餐、及又要顧及外賣,根本都做唔切! 而且感覺

另外有一樣嘢奇怪! 對面枱有個女士及年青人係認識,但個女士自己帶盒燒味(疑似燒鴨),進入食店公然放在枱面進食,期間只叫左一碟油菜,兩人只各叫左一杯飲品! 堂食本身都唔夠人手招呼客人,又要好繁複咁走去收銀機落單,一個阿姐又要電腦落單、又要收銀、又要執枱、又要出餐捧餐、及又要顧及外賣,根本都做唔切! 而且感覺阿姐都係唔多熟手,星期日繁忙日子,點解堂食得一個人手???

● 呢位女士帶同外來燒味進內進食,阻礙其他食客進餐空間。

稍後,阿姐行埋我枱,問我有冇落單? 我都唔想答佢默言不語! 之後到我碗麵出餐,阿姐竟落錯枱號,拎錯左去隔離枱,但隔離枱又話冇叫過! 之後佢知道係我叫,就夾硬用我碗麵、推開擺滿我枱前之前食客碗碟,當堂嚇我一跳,我即刻起身話唔食啦就走! 用我碗麵去推開前食客碗碟,非常唔衛生,令我非常接受唔到,完全食唔落!

之前系社交網絡飲食群組,見到好多元朗街坊,稱讚到呢間新麵店好食到不得了! 所以我已經想去試好耐,今次放假去完街早返元朗,特登去試一下,點知連食都冇機會,以後亦都唔會有機會了!

2018-04-22
  • 沒有
2017-09-17 469 浏览
元朗呢排又開咗幾間食潮州粉麵嘅嘢, 於是乎入去試下, 價錢方面都同其他附近嘅鋪頭不相伯仲0👆🏻富興牛十寶寬麫, d面原全鞋口好唔好食,至於d牛什方面味道方面好淡同好多味精😖😖😖👆🏻依碗係潮州十味寶河粉其實就係雜丸+扎肉+炸魚皮嘅大雜燴, 如果你係有選擇困難症嘅就啱曬你啦,一次過可以食到十樣唔同嘅食材。d丸都好爽口彈牙,不過個炸魚皮就麻麻,有好多粉包住❌脆口😖😖總括嚟講間嘢過於清淡嘅,如果鍾意食重味嘅朋友呢,呢間嘢呢就唔係咁適合大家

2017-08-05
$60 (宵夜)