2009-03-08 255 浏览
表姐結婚,遠道從澳洲回香港擺酒,連在加拿大的姨媽都回來了,所以在正式飲餐喜酒前的數個晚上,在外婆家附近的酒家吃個晚飯相聚相聚。其實在香港仔住了那麼多年,要說找一家好的酒家,難過登天,今次去了到過很多遍的富臨一吃,由於是星期一至四的,所以一圍十二人的酒菜只是一千四百八十八元,有魚翅,有海斑,實在是便宜得驚人,絕對是海嘨價,所以眼見生意也還是滔滔不絕。今晚的菜式分別有頭盤是五福臨門拼盤、XO醬彩鳳珊瑚蚌、明珠海鮮卷、翠環瑤柱甫、蟹肉燴魚翅、清蒸海虎斑、蠔皇花膠扣鵝掌、醬燒琵琶鴨、羊城糯米卷及生果拼盤。先來的是五福臨門拼盤,其實是燒味拼盤,油雞、芝麻海蜇、燻蹄、叉燒,另外奇怪的配上鴨胸及小青瓜,其實青瓜也不是太奇怪的,當它成涼菜吃便成了,但鴨胸在中式酒家的燒味拼盤出現就真的有點那過了,但那管它三七二十一,吃了才算,鴨胸肉身偏軟,但有鴨肉味,整體尚可;青瓜也是爽口的,但出奇的有股蠻酸的味道;叉燒正式來說應該是燒骨,骨跟肉的比例差不多的,不肥偏韌的,味道是還可以的;芝麻海蜇煙韌,有咬口但不太像橡皮筋那樣,是不錯的;燻蹄肉軟而旁邊的膠質也豐富,也是不錯的;最後的油雞是雪藏貨,但以冰凍了的雞再變回油

先來的是五福臨門拼盤,其實是燒味拼盤,油雞、芝麻海蜇、燻蹄、叉燒,另外奇怪的配上鴨胸及小青瓜,其實青瓜也不是太奇怪的,當它成涼菜吃便成了,但鴨胸在中式酒家的燒味拼盤出現就真的有點那過了,但那管它三七二十一,吃了才算,鴨胸肉身偏軟,但有鴨肉味,整體尚可;青瓜也是爽口的,但出奇的有股蠻酸的味道;叉燒正式來說應該是燒骨,骨跟肉的比例差不多的,不肥偏韌的,味道是還可以的;芝麻海蜇煙韌,有咬口但不太像橡皮筋那樣,是不錯的;燻蹄肉軟而旁邊的膠質也豐富,也是不錯的;最後的油雞是雪藏貨,但以冰凍了的雞再變回油雞已是下了功夫的。

第一道的小菜是XO醬彩鳳珊瑚蚌,彩鳳即雞肉,有鹹味冇雞味,抵讚的是珊瑚蚌下得夠多及西芹夠爽口,整碟菜很夠味,但不是XO醬的味道,是很一般的鹹味;接着是明珠海鮮卷,海鮮卷內已有沙律醬,還有菠蘿及一隻蝦,蝦是難得爽口的,而表皮的炸功可做得好一點的,雖不至於吃到滿口油,但也完全很容易地感受到的;在魚翅來之前來一個清淡一點的間場,是翠環瑤柱甫,翠環即被挑了在內的肉及瓜囊的節瓜,包着原粒瑤柱再扣上茨汁上桌,清清淡淡的也不錯,但瑤柱也是跟瓜一樣也是清清淡淡的就可奇怪了,不太好了。

蟹肉燴魚翅是漿糊系的酒家魚翅,不下浙醋同吃實在吃不下,但已不是我吃過最惡劣的,至少今次我也能吃畢整碗呢,而蟹肉我真的是找不到了,雞絲就吃到滿口都是;吃過魚翅後,一百八十度轉變的來一個濃味的醬燒琵琶鴨,富臨的燒鵝是吃得過的,但琵琶鴨則很差勁呢,鴨的肉跟皮也是非常乾身的,皮乾也怪不得,畢竟是燒出來的,但肉也是很乾的,那鴨兒的肉汁到了哪裡去?可憐的鴨兒,空有一副軀殼,但靈魂已不見了。

吃過鴨才來魚了,魚的份量以十二人餐來說是偏細,但以套餐的價錢來說是很不錯的了,最好的魚扣位也當然的給我第一時間拿下了,蒸的時間也不錯,魚肉剛剛熟,但肉質不太結實,但連着部份的膠質吃也是很美味;最後的一道菜是蠔皇花膠扣鵝掌,也是那晚最可怕的經歷,聽上來是一道名貴的餸菜,但可能要將貨就價問題就來了,是尚可接受的,而花膠是勁腥的,我是愛吃魚的人,是吃淡水魚也會津津樂道的人,但也敵不過這花膠,而且鵝掌及花膠是完全沒有被蠔油扣過的一樣,你是你,我是我,貌合神離。

羊城糯米卷是驚喜的一環,包身軟而糯米飯也香,每人一件唔陪喉,尤其是之前那些小菜都吃不了那麼多,而稍嫌的只是包身好像是過濕了一點點。

最後的生果拼盤是例行公事,有膽的西瓜、菠蘿及哈密瓜,不過不失。

此處的食物,絕對是重量不重質,抵吃還抵吃,都要顧及咀巴的感受,要省錢,去吃茶記、粥粉麵飯大牌檔更好,但一家人難得一起已是無價。
坐無虛席?
超平!
有鴨胸吃的燒味拼盤,妙!
差!漿糊系的魚翅
坐無虛席?
超平!
包身軟而糯米飯也香
2008-12-22 9 浏览
剛食完樓上新光的閉門羹,決定walk-in到樓下的富臨碰運氣,又剛好有一張大枱,真幸運!是晚叫了一個「團歡宴」。喜灼海生蝦:普通貨色,D蝦唔算大隻乳豬大拼盤:乳豬好肥,其他嘢味道都是一般碧綠蚌片帶子:ok,帶子幾好食龍皇沙律卷:有十六條!香口炸物,配合內裡的雜果,都ok鮮拆蟹肉燴花膠翅:典型生粉獻,較杰。餸料少,只見「翅毛」,哈哈清蒸大海斑:大海斑通病 – 較「鞋」及韌玉環瑤柱甫:ok脆皮炸子雞:冰鮮雞,無雞味。同大海斑一樣,肉質好「鞋」及韌生炒糯米飯:ok幸福團圓:ok合時鮮果:ok

喜灼海生蝦:普通貨色,D蝦唔算大隻
乳豬大拼盤:乳豬好肥,其他嘢味道都是一般
碧綠蚌片帶子:ok,帶子幾好食
龍皇沙律卷:有十六條!香口炸物,配合內裡的雜果,都ok
清蒸大海斑:大海斑通病 – 較「鞋」及韌
玉環瑤柱甫:ok
脆皮炸子雞:冰鮮雞,無雞味。同大海斑一樣,肉質好「鞋」及韌
生炒糯米飯:ok
幸福團圓:ok
合時鮮果:ok

[19/12/2008, Fri]

2008-10-04 13 浏览
哈突然想飲個早茶,咁同老公黎呢度飲。其實係香港仔一帶都唔係好多酒樓選擇。咁我地黎呢間飲。都好耐無黎,間酒樓都幾大,我地十點半到,都坐滿晒人。睇黎都掂。我地點了雞包仔,魚骨腩粥,蒸腸粉,豆沙鍋餅同粉果。雞包仔,好香薑汁味,一向喜歡傳統的計雞包仔,用薑汁,令雞包仔份外好味。魚骨腩粥,都唔算細碗,配料有沖菜絲,仲有數件油條,都算有 heart! 蒸腸粉,都幾滑溜,我係腸粉fans, 都過到我呢關的。豆沙鍋餅同粉果,賣相都唔係好好,但係食落都唔錯。豆沙鍋餅有d香蕉,更加香。不過較油。粉果,皮稍厚不過d餡唔錯,好香口。總而言之,呢度d點心都幾好,唔怪得咁早已咁多人。原來收費都唔低,星期六10:00am 已收午市點心價錢,茶錢$7位。

我地點了雞包仔,魚骨腩粥,蒸腸粉,豆沙鍋餅同粉果。

$60 (早餐)
2008-09-10 11 浏览
去過好幾次.香港仔呢間富臨我覺得而加d service比以前好好多啦有時見到d waiter 同waitress 笑到四萬咁口真係有d搞笑xd大時大節.唔係幾適合舉家去食飯..因為一多人就要等好耐先上菜 -.-, 試過舉家十幾個人等個幾鐘都冇得你食不過富臨既壽包真係超正.有時唔係有人生日都忍唔住要叫勁大個.仲大個過個拳頭 超好味
去過好幾次.香港仔呢間富臨
我覺得而加d service比以前好好多啦
有時見到d waiterwaitress 笑到四萬咁口真係有d搞笑xd

大時大節.唔係幾適合舉家去食飯..
因為一多人就要等好耐先上菜 -.-,
試過舉家十幾個人等個幾鐘都冇得你食

不過富臨既壽包真係超正.
有時唔係有人生日都忍唔住要叫

勁大個.仲大個過個拳頭
超好味
一籠有好多個,個個都好大個:)
2008-08-05 6 浏览
好耐無寫食評, 最近太忙了 . . .琴日係老外呼吸墮連男牛一,叫佢自己揀地方,佢竟然揀平時都成日去飲茶嘅富臨,幸好佢要求食平時唔會點嘅套歲餐。良朋歡聚餐,$788蚊有9道菜,再加點心同甜品,足夠12人份量,相當抵食。特式素鵝青瓜海蜇精美點心芝士焗海蝦〔伊麵底〕原盅真味靚湯XO醬野菌雙蚌粒粒泡翡翠苗古法蒸大海班脆皮炸子鄉雞瑶柱西施炒飯精美甜品
好耐無寫食評, 最近太忙了 . . .

特式素鵝
青瓜海蜇
精美點心
原盅真味靚湯
XO醬野菌雙蚌
瑶柱西施炒飯
精美甜品
2008-05-25 18 浏览
今天到香港仔執拾文件相信是最後一次了吧....臨離別前到富臨與友人吃個午飯剛吃了午前小點不是太餓只點了數碟點心鹹菜胡椒豬肚湯普通水準與一般酒樓無異不過豬肚蠻多的不喜胡椒味的我只吃了數件豬肚蟹籽燒賣不是我點的是友人見我很少吃燒賣要給我一個難忘的午飯於是故意點了這個點心賣相不是太好呢一口咬下去面頭的蟹籽似乎沒有任何作用像普通燒賣不過友人一番好意當然要乖乖的吃三件吧!白灼芥蘭友人真有我心知道我是無菜不歡特地為我點了這碟芥蘭在酒樓吃菜一直都是最不值的...數元一斤的菜在酒樓可升值10倍不過份量真的很多雖然價錢要廿四元但比起其他酒樓已經相對地抵食!!吃畢與友人飲茶聊天結帳時說好不用我付錢那我就不客氣了!謝謝你~
今天到香港仔執拾文件
相信是最後一次了吧....
臨離別前到富臨與友人吃個午飯

一口咬下去
面頭的蟹籽似乎沒有任何作用
像普通燒賣
不過友人一番好意
當然要乖乖的吃三件吧!

白灼芥蘭
友人真有我心
知道我是無菜不歡
特地為我點了這碟芥蘭
酒樓吃菜一直都是最不值的...
數元一斤的菜在酒樓可升值10倍
不過份量真的很多
雖然價錢要廿四元
但比起其他酒樓已經相對地抵食!!

吃畢與友人飲茶聊天
結帳時說好不用我付錢
那我就不客氣了!
謝謝你~
鹹菜胡椒豬肚
蟹籽燒賣
白灼芥蘭
2008-05-21 16 浏览
是日難得有機會再到香港仔執手尾午飯時間一家決定再來光顧此家偏僻的富臨午市沒有太多人等了一會便入座侍應態度極差等了五分鐘還沒有人來沖茶最後要媽媽親自行去找部長!!過份!今天不吃套餐改吃點心帶子腸粉帶子份量算多不過粉皮頗厚不夠美心的水準高鮑魚雞粒酥酥皮脆~配上鮑魚及雞粒味道極佳!!可能全港只有富臨才有此道點心!南瓜煎堆不要以為煎堆內有南瓜蓉事實上此煎堆就是用南瓜來整每一口煎堆都有甜甜的南瓜味炸得香脆~又要一道佳作!高山野菌餃其賣相十分差勁(如圖)但味道卻出奇地好皮也不算厚配上內裡的野菌清淡得來又不會無味!
是日難得有機會再到香港仔執手尾
午飯時間一家決定再來光顧此家偏僻的富臨
午市沒有太多人
等了一會便入座

侍應態度極差
等了五分鐘還沒有人來沖茶
最後要媽媽親自行去找部長!!過份!

今天不吃套餐

不夠美心的水準高

鮑魚雞粒酥
酥皮脆~配上鮑魚及雞粒
味道極佳!!
可能全港只有富臨才有此道點心!

南瓜煎堆
不要以為煎堆內有南瓜蓉
事實上此煎堆就是用南瓜來整
每一口煎堆都有甜甜的南瓜味
炸得香脆~又要一道佳作!

高山野菌餃
其賣相十分差勁(如圖)
但味道卻出奇地好
皮也不算厚
配上內裡的野菌
清淡得來又不會無味!
帶子腸粉
鮑魚雞粒酥
南瓜煎堆
高山野菌餃
2008-05-10 39 浏览
在香港島酒樓吃午飯要吃套餐的話百元樓上是少不免的前幾日在這裡午膳居然見到有廉價午市套餐半隻豉油雞一窩米線有此物價暴漲的環境中居然只是六十多元比起其他酒樓真的比較化算因為是六十多元的關係原本對油雞沒有太大期望認為只是細雞可是上檯後才發現油雞身型不細而且肉質新鮮不像冰鮮雞米線更是大窩一家三口每人分到兩碗難得今時今日還有化算的午市套餐應該好好表揚一下!
在香港島酒樓吃午飯

不像冰鮮雞
米線更是大窩
一家三口每人分到兩碗

難得今時今日還有化算的午市套餐
應該好好表揚一下!
2008-05-04 18 浏览
是日下午黎呢到食lunch話叫食lunch~其實係食點心!差唔多一點半先到唔駛等位直接入座侍應忙到連沖茶都唔得閒等左5分鐘先沖到黎點心叫左叉燒包同菜苗餃叉燒包一般水準同其他酒樓冇分別最突出係隻菜苗餃唔講味道先講賣相如相中所見十分差勁見到個樣已經冇胃口餃皮濕淋淋....四隻菜苗餃難捨難離一分開就自我毀滅皮破涵流....再講味道...冇形容詞可以形容只有2個字:冇味真係一o的味都冇!!!!!!!!!!真係夠哂健康囉.....= =素餃都有味道過佢....雖然一籠有四隻好似好抵食但咁o既質素...就算係小點都唔會再叫.....下次一定唔會再o係到食呢個點心!
是日下午黎呢到食lunch
話叫食lunch~
其實係食點心!

先講賣相
如相中所見
十分差勁
見到個樣已經冇胃口
餃皮濕淋淋....

四隻菜苗餃難捨難離
一分開就自我毀滅
皮破涵流....
再講味道...
冇形容詞可以形容
只有2個字:冇味
真係一o的味都冇!!!!!!!!!!
真係夠哂健康囉.....= =
素餃都有味道過佢....
雖然一籠有四隻好似好抵食
但咁o既質素...就算係小點都唔會再叫.....
下次一定唔會再o係到食呢個點心!
無味菜苗餃
2008-03-26 18 浏览
致尊貴的食客,先感謝閣下對香港仔富臨店寶貴意見的反映,對於出品意見反映,本集團已即時作出跟進,並將閣下的寶貴意見轉交到有關部門跟進,務求提供更優質的出品水準及服務回饋客人。此外,閣下提及到的漁池問題,本集團亦會多加留意,再次感謝閣下的寶貴意見及支持。如日後對本集團有任何疑問,歡迎於辦公時間致電到本集團顧客服務熱線:2353 5866(辦公時間:星期一至五早上十時至下午五時)富臨集團敬上
致尊貴的食客,

富臨集團敬上
2008-03-24 17 浏览
今日easter難得成家放假就去左富臨飲茶.點半去到,好彩個個都等下午茶,我地就好快有檯喇!嗌左8個點心.燒賣,牛肉,潮洲粉果,煎薄撐,皮旦瘦肉粥,鮮蝦腐皮卷,鳳爪,蟹粉小籠包潮洲粉果::十分讚,入面落的味唔重,好清,有別其他酒樓的餡,粉葛(?)好爽蟹粉小籠包::12.8的貨色,都不能太高期望架喇.不過我真係唔知佢d蟹粉去邊.唔通落左o係d湯度?! 仲有皮好厚!鮮蝦腐皮卷:: 十分之油膩,如果少點油應該好好味的其實佢的食物足以令我俾個笑面,但食食下見到的情景令我一定一定要俾喊面!話說我一家人坐近魚缸的位置,兩點幾食食下無啦啦有人上魚.即係有人將d新魚放入缸啦.個魚缸本身已經好多魚,再加上新魚唔適應新環境,結果d新魚彈唻彈去,fing晒d水出唻,仲有兩.三條彈埋出缸,最後整濕左最近果張檯的客人.我覺得酒樓o係下午茶時間上魚的做法真係好不智,一唻逼,二唻影響客人,希望佢地會檢討一下

嗌左8個點心.

鮮蝦腐皮卷:: 十分之油膩,如果少點油應該好好味的

2008-03-22 5 浏览
一係就唔黎一黎就連續兩日都o係到食dinner點解?因為今日到屋企約左人o係香港仔由於尋日o係到食完我腦海裡面淨係諗到「富臨」呢兩粒字咁就去富臨啦四個人食廢事諗食乜叫個四人餐\\\算>蝦白灼蝦冇味道可言只可說夠份量~冇呃錢~>湯暫時未知有冇落師傅味道唔錯~飲完一碗有想再飲多一碗o既衝動~>肉排唔o岩口味...肥肉偏多...唔係太鐘意>花膠菜苗夠哂大碟...花膠梗係我同mama o既天下啦女仔食花膠~貪靚丫ma~~>海上鮮即係魚一條...唔知係咩班...不過肉質好好~夠大條~抵食又好味!!~~最鐘意呢碟~>走地雞有雞味...最衰落左味精...肉質好滑~~不錯不錯~~~>生果盆冇咩特別....生果就係生果不外乎西瓜...蜜瓜...但係好似貴左d....
一係就唔黎

廢事諗食乜
叫個四人餐\\\算

>蝦
白灼蝦冇味道可言
只可說夠份量~冇呃錢~

>湯
暫時未知有冇落師傅
味道唔錯~飲完一碗有想再飲多一碗o既衝動~

>肉排
唔o岩口味...
肥肉偏多...唔係太鐘意

>花膠菜苗
夠哂大碟...
花膠梗係我同mama o既天下啦
女仔食花膠~貪靚丫ma~~

>海上鮮
即係魚一條...
唔知係咩班...
不過肉質好好~夠大條~
抵食又好味!!~~最鐘意呢碟~

>走地雞
有雞味...最衰落左味精...
肉質好滑~~不錯不錯~~~

>生果盆
冇咩特別....生果就係生果
不外乎西瓜...蜜瓜...

但係好似貴左d....
四人餐
2008-03-21 11 浏览
估唔到復活節都要勞碌一日東撲西撲....都係影得幾幅相...真係冇陰公!夜晚約左人o係香港仔食dinner黎一向食開o既富臨集團~全晚最欣賞o既係翠塘海皇豆腐嘩~~滑到冇人有~~料又多~又好味!!!十分鐘意呀~~~用黎送飯簡直係一流~差唔多俾我食哂成碟~另外仲叫左片皮鴨...~唔係太好味...唔夠脆!咖哩牛尾...都唔係太好味...唔夠咖哩味...唔夠濃~飯後冇糖水....得生果糖水要俾錢唔單只...仲要冇哂我最愛o既紫米露失望至極....不過食到咁滑o既豆腐~算啦!
估唔到復活節都要勞碌一日
東撲西撲....
都係影得幾幅相...
真係冇陰公!

夜晚約左人o係香港仔食dinner
黎一向食開o既富臨集團~

全晚最欣賞o既係翠塘海皇豆腐
嘩~~滑到冇人有~~
料又多~又好味!!!
十分鐘意呀~~~
用黎送飯簡直係一流~
差唔多俾我食哂成碟~

另外仲叫左片皮鴨...~
唔係太好味...唔夠脆!
咖哩牛尾...都唔係太好味...
唔夠咖哩味...唔夠濃~

飯後冇糖水....得生果
糖水要俾錢唔單只...仲要冇哂我最愛o既紫米露
失望至極....
不過食到咁滑o既豆腐~算啦!
呢個係管理問題,上層迫前線員工sell 餐, 如果拒絕他們sell你,態度就.....自己諗下一次上洗手間,經過養魚缸,剛好有員工拗魚,條魚掙扎,d水淺到我成身都係,本來我冇野(唔通嬲條魚咩)但個收銀員居然指住我黎笑,好有hard feeling 個酒家總管只拿條紙巾比我就算. 枱太密,坐得太迫

枱太密,坐得太迫

2008-03-13 3 浏览
致尊貴的食客,非常感謝閣下對本集團提供具體的意見反映,對於出品水準方面,本集團已將閣下的寶貴意見轉交到有關部門跟進及存檔。再次感謝閣下的鼎力支持,如日後對本集團有任何疑問,歡迎於辦公時間致電到本集團顧客服務熱線:2353 5866(辦公時間:星期一至五早上十時至下午五時)富臨集團敬上
致尊貴的食客,

富臨集團敬上