2023-07-06 435 浏览
放左工係屋企附近覓食,黎到呢間拉麵店幫襯🥰這裡係小店格局,座位唔多,裝潢好似日本拉麵小店嘅風格。餐牌主打拉麵,另有沾麵同小食供應。特製雙拼蟹糕沾麵 $98有3款沾麵嘅湯頭可以選擇 (熟牛乳湯/味噌湯/辣味噌湯),我揀左味噌湯😄拉麵面頭放左一撮蟹膏,撈勻蟹膏再將拉麵沾濃郁嘅味噌湯食,好滋味。店家選用左沖繩豬軟骨同埋日式叉燒,豬軟骨同叉燒好軟腍同入味🤩而其他配料有蟹柳、青瓜、粟米同溏心蛋,好豐富。冠軍黑醬油拉麵 $85呢碗麵大有來頭,拎到東京拉麵show 5年冠軍,所以我必叫呢碗拉麵🤗黑醬油湯底以醬油為基底,再加入雞骨、豬骨、鮮魚等熬製而成,黑黝黝的湯汁味道鹹鮮,這湯味道很有層次感。另外,有2片叉燒肉和半隻溏心蛋漂浮在湯面上,叉燒食起黎嫰口,味道好入味;仲有放左啲蔥花和一片海苔。粗麵條好掛湯,麵條食起來彈牙帶有點嚼勁。富山雞翼 $48雞翼肉質嫰滑,仲好juicy,而面頭灑左一啲芝麻,配搭特製醬油,食落香口惹味。熟芥末章魚 $38章魚和清脆爽口的山蟄菜配以芥末汁調製而成,味道清新刺激,口感黏韌,微甜香辣!日本波子汽水炭酸飲料 $18日本橙炭酸飲料 $18日本直送罐裝飲品,解暑解膩👍
放左工係屋企附近覓食,黎到呢間拉麵店幫襯🥰

特製雙拼蟹糕沾麵 $98

冠軍黑醬油拉麵 $85

富山雞翼 $48

熟芥末章魚 $38

日本波子汽水炭酸飲料 $18
日本橙炭酸飲料 $18
日本直送罐裝飲品,解暑解膩👍
日本波子汽水炭酸飲料,日本橙炭酸飲料

2023-06-01
日本波子汽水炭酸飲料,日本橙炭酸飲料
2023-07-02 123 浏览
*雙人特惠套餐 $268-激辛味增拉麵*2我要咗中辣,朋友要咗重辣,最後得出一個結論係日本嘅拉麵真係辣極有限😂佢個湯底都濃嘅,但食落唔係好日式嘅感覺,反而有少少川味嘅感覺(?)佢個拉麵比較粗,所以食落都有彈性。有啲失望係隻溏心蛋有少少爛咗😿豚肉正常發揮-煙燻三文魚沙律呢個沙律個碗就真係大,但份量有啲少。煙燻三文魚就算,但啲菜都係得幾塊😅-富山雞翼呢個麻麻哋,我本身以為佢係脆,點知食落有啲淋同埋有啲粉,唔知係唔係佢個炸漿定炸粉嘅問題。味道係蜜糖味-蜜瓜/巨峰碳酸飲料正正常常嘅罐裝有汽飲料*總括黎講,呢個二人套餐可以唔洗試,拉麵勉強可以食下
*雙人特惠套餐 $268

-激辛味增拉麵*2

-煙燻三文魚沙律

-富山雞翼

-蜜瓜/巨峰碳酸飲料

正正常常嘅罐裝有汽飲料

*總括黎講,呢個二人套餐可以唔洗試,拉麵勉強可以食下
2023-07-01 80 浏览
網紅拉麵店必食的富山麵家又來啦🍜來銅鑼灣想食日式拉麵🍜第一間唸起就係人氣日式麵家,呢度真係好多大人小朋友都鍾意來食架。呢度既拉麵🍜款式好特別,好多款選擇,除左拉麵🍜,沾麵也是好正架,食沾麵的話,我就特別鍾意呢度既熟牛乳🥛湯底,每次食完都已定會飲埋個牛奶🥛湯,飲完真係覺得好滋潤喔😋今次就點了一款拉麵🍜一款沾麵,仲有D小食😋都係好正架:1. 特製雙拼蟹🦀️糕沾麵(熟牛乳湯)必食之選,蟹膏超香,配有沖繩豬軟骨同日式叉燒👍🏻牛乳湯超級棒👍🏻2. 冠軍🏆黑醬油拉麵🍜,棒棒的拉麵選擇了清湯底,好多塊日式叉燒好足料啊😋另外小食就點了富士雞翅同肉汁滿滿餃子🥟再來兩罐波子汽水🥤小肚子就幸福滿滿🈵️啦😋🥰
網紅拉麵店必食的富山麵家又來啦🍜
今次就點了一款拉麵🍜一款沾麵,仲有D小食😋都係好正架:
2023-06-13
2023-06-26 155 浏览
仲未去到日本, 我先去富山麵家食個日式拉麵當去了旅行,真係有驚喜!首先講下環境,佢地嘅裝修好簡潔,但都乾淨企理,令人感覺好舒服。座位嘅間隔都有D距離,唔會太擠迫。服務方面,員工好有禮貌,好快就幫我哋點餐同上菜。食物就有少少失望!我點咗冠軍黑醬油拉麵同埋富山灣白鹽蝦拉麵,冠軍黑醬油拉麵湯汁夠濃郁,但富山灣白鹽蝦拉麵可以用只有鹹味黎形容,而且麵條無得揀粗/幼或硬身/淋身,我個人口味覺得麵條稍嫌有點硬。但一個around HK$100餐仲有埋一款小食同飲品都確係好抵~~~小食反而好好食--熟芥末章魚同章魚燒燒得啱啱好,唔會太硬,好香口又夠味。最後,叫咗杯用士多啤梨樽裝著的蜂蜜綠茶,好清新唔會太甜,好爽好fresh!總括而言,富山麵家嘅性價比非常高,中意硬拉麵朋友可以一試。
總括而言,富山麵家嘅性價比非常高,中意硬拉麵朋友可以一試。
富山灣白鹽蝦拉麵
士多啤梨樽裝著蜂蜜綠茶
章魚燒
冠軍黑醬油拉麵
题外话/补充资料: 新店員妹妹被老闆訓練中,希望老闆多D耐心,唔好篤住人做野, 有邊個未做過新人?!
2023-05-27
2023-06-18 81 浏览
拉麵🍜大胃王拉麵 配白鹽蝦湯底 $100拉麵好爽口,啱晒我鍾意食彈牙嘅麵,而且果然係大胃王食既,面底超多,兩個人食都夠👍🏻叉燒好軟林林,有肉味😃湯底正常發揮,有少少蝦味,比較多係鹹味。特製雙拼蟹糕沾麵 配熱牛乳湯底 $98面底都係好爽口,值得稱讚!💛有一舊沖繩豬軟骨,同一嚿日式叉燒,肉質有咬口~另外配菜有粟米,青瓜,蟹柳同流心蛋,仲有一啲麵豉醬,成個面都好夾呢款湯底相對特別,有濃濃牛奶味又唔會好油膩👌🏻小食串燒雞軟骨 $42 4串不錯,有咬口,好香口肉汁滿滿餃子 $42 熱辣辣,應該係即叫即整飲品凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15有啲太甜🙂橙汁 $18爽!整體來講都幾唔錯。😉
拉麵🍜

大胃王拉麵 配白鹽蝦湯底 $100

叉燒好軟林林,有肉味😃
湯底正常發揮,有少少蝦味,比較多係鹹味。

特製雙拼蟹糕沾麵 配熱牛乳湯底 $98

面底都係好爽口,值得稱讚!💛
有一舊沖繩豬軟骨,同一嚿日式叉燒,肉質有咬口~
呢款湯底相對特別,有濃濃牛奶味又唔會好油膩👌🏻

小食

串燒雞軟骨 $42 4串
不錯,有咬口,好香口

肉汁滿滿餃子 $42
熱辣辣,應該係即叫即整

凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15
有啲太甜🙂

橙汁 $18
爽!

整體來講都幾唔錯。😉

2023-06-17 70 浏览
一放工就好肚餓,決定同朋友係附近覓食。比呢間鋪前面既紅燈籠🏮吸引到🤣幾有日本既感覺😳🍝特製雙拼蟹糕沾麵配味噌湯$98沾麵嘅湯底有三種口味:熟牛乳湯、味噌湯和辣味噌湯。我哋揀左味噌湯,湯底唔會鹹,拎黎配沾麵就岩岩好。沾麵口感煙韌有彈性,而且選用沖繩豬軟骨同日式叉燒,另外仲有半粒糖心蛋、青瓜、蛋黃同蟹柳。🍜北海道牛奶拉麵$90拉麵有分標準份量和大滿足🤣自問係大胃王可以試吓😙叉燒幾厚,肥瘦各半,有口感👍🏽另外當然仲有半粒糖心蛋。湯底濃厚,拉麵有彈性而且滑溜。🐥富山雞翼$48雞翼隻隻都好肥美,表面有芝麻粒,味道甜甜地,肉質滑溜。🥟肉汁滿滿餃子$42肉汁真係好多🤣沾埋隔離既喼汁更加吸引,開胃🤤🍹橙味及波子汽水味碳飲料$18食完拉麵再飲soda,一個字:爽😊整體裝潢都好似日本既拉麵店,而且麵質都比較煙靭🤗

🍝特製雙拼蟹糕沾麵配味噌湯$98

🍜北海道牛奶拉麵$90

🐥富山雞翼$48
雞翼隻隻都好肥美,表面有芝麻粒,味道甜甜地,肉質滑溜。

🥟肉汁滿滿餃子$42
肉汁真係好多🤣沾埋隔離既喼汁更加吸引,開胃🤤

🍹橙味及波子汽水味碳飲料$18
食完拉麵再飲soda,一個字:爽😊

整體裝潢都好似日本既拉麵店,而且麵質都比較煙靭🤗
2023-06-13
  • 肉汁滿滿餃子
富山麵家 · 銅鑼灣主打日式拉麵嘅呢間富山麵家之前都有介紹過,上次咁岩試左佢地限定活動產品,今次就試返餐廳原有產品,都幾好食呀!😋😋..✅ 富山灣白鹽蝦拉麵 🍜 $85拉麵底用左少少彈牙嘅麵底,值得一讚係非常掛汁,每一著麵條都索曬湯汁。湯底蝦味算濃,有幾多蝦乾做點綴。叉燒質素都唔差,唔鞋😛..✅ 特製雙拼蟹膏沾麵 配 熟牛乳湯 🍜 $98沾麵同湯底係分開上,麵上配料有豬軟骨同叉燒,豬軟骨滷香味非常入味,筋位完全炆至好稔,而牛乳湯底隱約有奶香,不過如果再濃少少就更加好👍🏼..✅ 肉汁滿滿餃子(5隻) 🥟 $42餃子應該係白菜豬肉餡,質素唔差,有少少肉汁,外皮都煎得香脆😝..✅ 串燒雞軟骨 🐔 $42雞軟骨無論質感定調味都岩岩好,唔錯☺️
富山麵家 · 銅鑼灣
✅ 富山灣白鹽蝦拉麵 🍜 $85

✅ 特製雙拼蟹膏沾麵 配 熟牛乳湯 🍜 $98

✅ 肉汁滿滿餃子(5隻) 🥟 $42

✅ 串燒雞軟骨 🐔 $42
雞軟骨無論質感定調味都岩岩好,唔錯☺️
2023-06-12 58 浏览
放工放 Lunch 經過既時候,成日見有唔少人排隊食呢間拉麵店。有日路過發現唔洗等位,當然同同事入去試下 😋👅 煙燻三文魚沙津加入芝麻醬撈勻沙律黎食,甜甜的,清新好味,三文魚鮮甜 🫰🏻👅 富山鷄翼一客五隻雞翼,煎炸後表面灑上白芝麻粒及塗上蜜糖,香甜入味,雞肉嫩口👅 冠軍黑醬油拉麵點左一碗標準 Size 既原味黑醬油拉麵,湯底係淡淡的、帶著少咸徵微甜既醬油味,麵條比較軟身,加上肥瘦相間既叉燒及糖心蛋,唔經唔覺就食完啦 🥰👅 特製雙拼蟹糕沾麵選擇左辣味噌湯底,將麵條沾上辣味噌湯食用,火辣中帶點咸味 🔥 沾麵上一團蟹膏,亦有骨膠原滿滿既沖繩豬軟骨及柔軟既日式叉燒,同時附上青瓜及糖心蛋,滿滿的蛋白質,可隨心配搭食用 😍🥤 隨心點左兩罐炭酸果汁,橙汁有點偏甜,有啲後悔冇點到綠茶 😖 見其他人有杯蘋果外形設計既綠茶好靚 🧐▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️富山麵家 (銅鑼灣)📍銅鑼灣希雲街7號地下

👅 煙燻三文魚沙津
加入芝麻醬撈勻沙律黎食,甜甜的,清新好味,三文魚鮮甜 🫰🏻

👅 富山鷄翼

👅 冠軍黑醬油拉麵

👅 特製雙拼蟹糕沾麵

富山麵家 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣希雲街7號地下
2023-06-09
  • 冠軍黑醬油拉麵
今日心血來潮勁想食沾麵😳咁岩朋友在銅鑼灣放工,尋找緊飯腳我就話擇日不如撞日,去沾沾佢先啦🍜原來呢到2人同行既話,餐廳就會每人送一客沖繩入口豬軟骨或者士多啤梨/抺茶布甸😍幾抵食喎🛎 $98 特製雙拼蟹糕沾麵呢款沾麵唔單止有沖繩豬軟骨,仲有日式叉燒可以一次過試到兩款肉😚已經深深吸引住貪心的我豬軟骨非常淋,每啖都食到非常黏口嘅骨膠原😍正我揀左味噌湯,味道幾夾👍🏻下次會想試埋辣味最特別既係麵中間的蟹糕,好濃郁🥳🛎 $85 冠軍黑醬油拉麵原來誤打誤撞去左間東京拉麵show五年冠軍既拉麵店😳朋友話點都要試下佢個招牌🤔湯底就揀咗原味,覺得岩岩好,唔會太咸~麵質幾煙韌🥳🥳🥳日式叉燒肥瘦適中,有兩片好夠飽👍🏻仲有拉麵必備既荀同埋糖心蛋🥚索曬黑醬油既味好正!🛎 $42 肉汁滿滿餃子名副其實,真係有滿滿嘅肉汁👍🏻一份有5隻皮薄而且煎得好脆🥰🛎 $42 素餃子都係一份有5隻望落去仲比肉餃更大隻食落勁似肉餃🙏🏻同樣係多汁到流出黎!!!🛎 $15 凍鮮泡蜂蜜綠茶甜甜地好岩消暑☀️個杯係士多啤梨既樣,勁可愛🤣🌐 環境/服務呢到有卡位,亦有吧台位一人黎食,或同朋友黎食都唔錯👍🏻有個欖仔俾客人裝住啲隨身物品放櫈底~坐得幾
今日心血來潮勁想食沾麵😳
咁岩朋友在銅鑼灣放工,尋找緊飯腳
我就話擇日不如撞日,去沾沾佢先啦🍜

🛎 $98 特製雙拼蟹糕沾麵
呢款沾麵唔單止有沖繩豬軟骨,仲有日式叉燒
可以一次過試到兩款肉😚已經深深吸引住貪心的我
豬軟骨非常淋,每啖都食到非常黏口嘅骨膠原😍正
我揀左味噌湯,味道幾夾👍🏻下次會想試埋辣味
最特別既係麵中間的蟹糕,好濃郁🥳

🛎 $85 冠軍黑醬油拉麵
原來誤打誤撞去左間東京拉麵show五年冠軍既拉麵店😳
朋友話點都要試下佢個招牌🤔
湯底就揀咗原味,覺得岩岩好,唔會太咸~
麵質幾煙韌🥳🥳🥳
日式叉燒肥瘦適中,有兩片好夠飽👍🏻
仲有拉麵必備既荀同埋糖心蛋🥚索曬黑醬油既味好正!

🛎 $42 肉汁滿滿餃子
名副其實,真係有滿滿嘅肉汁👍🏻
一份有5隻
皮薄而且煎得好脆🥰

🛎 $42 素餃子
都係一份有5隻
望落去仲比肉餃更大隻
食落勁似肉餃🙏🏻同樣係多汁到流出黎!!!

🛎 $15 凍鮮泡蜂蜜綠茶
甜甜地好岩消暑☀️
個杯係士多啤梨既樣,勁可愛🤣

🌐 環境/服務
呢到有卡位,亦有吧台位
一人黎食,或同朋友黎食都唔錯👍🏻
有個欖仔俾客人裝住啲隨身物品放櫈底~坐得幾舒服
  • 肉汁滿滿餃子
  • 特製雙拼蟹膏沾麵
  • 冠軍黑醬油拉麵
2023-06-12 157 浏览
🫴🏻位於希雲街既日系拉麵館🇯🇵環境日系雅致,座位舒適🪑拉麵可以撰唔同份量,湯底又可以撰原味或清淡🤤而且有辣有唔辣🌶️任君選擇🤣價錢唔貴 食到又飽又滿足🌟👍🏻🍜特製雙拼蟹糕沾麵 (味噌湯)$98配料選用沖繩豬軟骨及日式叉燒,豬軟骨夠腍 有彈性,叉燒少少肥,蟹糕可口,味噌湯都好濃郁香口,仲有溏心蛋都好食🍜冠軍黑醬油拉麵 (標準/清淡)$85標準拉麵有130g, 另外仲有大滿足版本,但個人覺得標準再加小食已經好飽,份量都唔細,湯底撰左清淡 但唔會太淡,反而覺得咸度剛剛好,非常好入口,叉燒入味得黎肥瘦適中又香口,仲配埋溏心蛋🥟肉汁滿滿餃子 $42都係有5大隻餃,外皮煎至微焦,隻隻都肉汁滿滿,肉質軟嫰,配埋醬汁更加好味🐥富山雞翼 $48大大隻 有5隻,隻隻都舖滿芝麻同沾有特製醬汁,食落甜甜地咁,有d似食蜜糖雞翼,都幾好味❣️飲品:🍯凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15🥤波子汽水 $25

🍜特製雙拼蟹糕沾麵 (味噌湯)$98

🍜冠軍黑醬油拉麵 (標準/清淡)$85

🥟肉汁滿滿餃子 $42

🐥富山雞翼 $48

❣️飲品:
🍯凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15

🥤波子汽水 $25
2023-06-11 43 浏览
富山麵家🍜特製雙拼蟹膏沾麵之前已經想食好耐架啦🥰今日經過銅鑼灣終於都試到🤪🤪🥰見到餐牌已經覺得好吸引😎又有蟹柳絲、粟米、青瓜絲、蟹膏、沖繩豬軟骨同埋叉燒😆好正丫!沾麵麵質口感幾好軟硬適中👍而且豬軟骨同叉燒大大夠😆😆豬軟骨幾好食肥瘦適中😍🥰而且仲有三個湯底選擇🥰😍推薦大家食依隻麵😆北海道牛奶拉麵拉麵麵質五錯🤣🤣湯底五會太咸太重味精😄叉燒好好食😋大大塊又淋身😆😆😆肉汁滿滿餃子 皮薄多汁淡淡肉😆😆串燒雞軟骨燒得岩岩好,食既時候熱辣辣再加埋d調味十分好食🤤凍鮮泡蜂蜜綠茶第一次飲蜂蜜綠茶🍵係幾好飲😆竟然有陣陣既香桃味❤️‍🔥❤️‍🔥感覺幾清新😆😆好健康又好飲🥹整體覺得富山麵家所有野都五錯,湯底又五重味精好健康😁😁😆而且一碗都大大碗好飽肚📍 富山麵家 (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街7號地下❤️‍🔥價錢:8/10❤️‍🔥味道:9/10❤️‍🔥服務:8.5/10#銅鑼灣美食 #銅鑼灣拉麵 #銅鑼灣好去處 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #foodhk #香港沾麵 #富山麵家 #銅鑼灣沾麵 #銅鑼灣拉麵
富山麵家

🍜特製雙拼蟹膏沾麵

皮薄多汁淡淡肉😆😆

串燒雞軟骨
燒得岩岩好,食既時候熱辣辣再加埋d調味十分好食🤤

凍鮮泡蜂蜜綠茶

📍 富山麵家 (銅鑼灣)
銅鑼灣希雲街7號地下

❤️‍🔥價錢:8/10
❤️‍🔥味道:9/10
❤️‍🔥服務:8.5/10

2023-06-08 104 浏览
日本拉麵是久不久都想吃的東西。今次經過銅鑼灣,來到希雲街,被這間麵店吸引進去吃晚飯。麵店主要出售叉燒拉麵,有湯拉麵也有沾麵,湯底則有不同選擇,如醬油、味噌、辛辣味噌和牛奶,任君選擇。我們選了大胃王黑醬油拉麵和特製雙拼蟹糕沾麵(配味噌湯)。另外,我都還叫了煙薰三文魚沙律和富山雞翼。大胃王拉麵的份量很豐富,有五塊大大片的日式叉燒。特製雙拼蟹糕沾麵則附有蟹糕、日式叉燒和沖繩豬軟骨。兩款麵都帶有半隻半熟蛋。配菜方面,湯麵配有蔥和荀,沾麵則有青瓜絲和蟹柳絲。日式叉燒處理得很好,味道不錯,而且軟淋,水份充足,很易咬開。沾麵的蟹糕很鮮味,配搭拉麵一起吃,互相輝映。沖繩豬軟骨很入味,口感鬆化,值得一試。半熟蛋恰到好處,蛋黃還保存到半流心狀態。至於拉麵,麵條較粗,十分彈口,湯拉麵或沾麵都能夠掛湯。湯式方面,醬油湯底很香,但不會很鹹,和拉麵麵條十分合拍。沾麵的味噌湯帶點油香,麵條沾上後,提升了麵條的麥味。煙薰三文魚沙律,煙三文魚份量不少,不會有腥味,菜十分新鮮,再配上日式蔴醬,開胃可口。富山雞翼很美味,帶有蜜糖甜香,非常驚喜。吃過熱呼呼的拉麵,總想喝點冷冰冰的飲料。除了拉麵店基本的冷水,我們點了日式蜜瓜炭

吃過熱呼呼的拉麵,總想喝點冷冰冰的飲料。除了拉麵店基本的冷水,我們點了日式蜜瓜炭酸飲料和日本巨峰炭酸飲料。起初我們也擔心味道會很假,但喝過第一口後,就不知不覺喝完了。

又一頓滿足的晚餐。

大胃王黑醬油拉麵
日式蜜瓜炭酸飲料、日本巨峰炭酸飲料
大胃王黑醬油拉麵
日式蜜瓜炭酸飲料、日本巨峰炭酸飲料
2023-06-05 46 浏览
今日同老公專程嚟拜訪呢一間喺日本東京拉麵秀拎咗五年冠軍🏆嘅拉麵店➡️ 富山麵家❗️拉麵店走日式簡約風✨同喺香港其他拉麵店一樣,店舖唔算大,座位有限,但勝在坐得舒適❤️仲有個雙人特惠套餐都幾抵食🌟特製雙拼蟹糕沾麵 $98熟牛乳湯質感creamy,清清哋唔會太鹹❗️配料用上沖繩豬軟骨➕日本叉燒🌟沾麵口感軟硬適中❣️特別欣賞豬軟骨,整得幾入味👏🏻蟹糕配沾麵呢個配搭幾新穎,令沾上牛乳湯嘅沾麵增添一份海鮮嘅香氣💕冠軍黑醬油拉麵 $95雖然話係黑醬油湯底拉麵,但都唔會太鹹太濃味~食完都唔會好口渴🥢肉汁滿滿餃子 $42餃子一客有五件,煎得唔算好燶,冇咁熱氣~🥢富山雞翼 $48味道甜甜鹹鹹帶微脆,面頭嘅白芝麻令雞翼入口更香👍🏻🥢波子汽水碳酸飲料 $18橙味碳酸飲料 $18

拉麵店走日式簡約風✨
同喺香港其他拉麵店一樣,店舖唔算大,
座位有限,但勝在坐得舒適❤️

仲有個雙人特惠套餐都幾抵食🌟

特製雙拼蟹糕沾麵 $98

熟牛乳湯質感creamy,清清哋唔會太鹹❗️
配料用上沖繩豬軟骨➕日本叉燒🌟
沾麵口感軟硬適中❣️
特別欣賞豬軟骨,整得幾入味👏🏻
蟹糕配沾麵呢個配搭幾新穎,
令沾上牛乳湯嘅沾麵增添一份海鮮嘅香氣💕

冠軍黑醬油拉麵 $95

雖然話係黑醬油湯底拉麵,
但都唔會太鹹太濃味~
食完都唔會好口渴🥢

肉汁滿滿餃子 $42

餃子一客有五件,
煎得唔算好燶,冇咁熱氣~
🥢
富山雞翼 $48

味道甜甜鹹鹹帶微脆,
面頭嘅白芝麻令雞翼入口更香👍🏻
🥢
波子汽水碳酸飲料 $18
橙味碳酸飲料 $18

2023-06-04 27 浏览
想吃好久的拉麵店,平日經過總會被那不定期轉換的可愛卡通所吸引,今天終於拉著閨蜜去淺嚐😂煙熏三文魚沙律清涼粟米青瓜跟滋味胡麻醬,配上沙律菜和少少咸香的三文魚,簡單美味。富山雞翼灑上芝麻賣相吸引,即炸雞翼酥脆,調味帶少許甜,價性高。激辛味噌拉麵上桌刺激的香辣撲鼻而來,令人不停吞口水,湯頭辣得過癮。細軟溏心旦和肥瘦均匀的叉燒全部都沉在有鮮辣椒🌶️的辣湯上,加上富彈性拉麵,質地爽口,愈吃愈起勁。特製雙拼蟹羔沾麵辣味噌湯味道柔和易入口,亦沒有喧賓奪主,搶拉麵風頭。豬軟骨軟糯,甜粟米增加幾分口感,蟹羔沾麵口味不重,還有蟹棒青瓜絲跟溏心旦,叉燒具油花,蟹羔味突出,真鮮。口感畫面均豐富,面量不少,有嚼勁,吃完滿足。波子汽水甜甜的勾起兒時味,很解暑。橙味梳打汽水冰凍解渴,有氣爽喉。食後感:上菜快,水準中上😍不設加一。

煙熏三文魚沙律

富山雞翼
灑上芝麻賣相吸引,即炸雞翼酥脆,調味帶少許甜,價性高。

激辛味噌拉麵

特製雙拼蟹羔沾麵

波子汽水
甜甜的勾起兒時味,很解暑。

橙味梳打汽水
冰凍解渴,有氣爽喉。

食後感:上菜快,水準中上😍不設加一。
  • 激辛味噌拉麵
2023-06-04 51 浏览
炎熱的夏日中午經過希雲街,好想來一客拉麵 鋪頭剛開門,店員非常貼心,有問要唔要開大啲冷氣 這裡的水是自助形式,天氣熱可以自己斟多幾杯飲,而且是室溫水,不是冰水,對身體好啲 拉麵方面,我選了北海道牛奶拉麵,湯底好濃郁,雖然有少少咸,但整體好好味,唔會好油,差不多飲晒啲湯 拉麵的粗幼度適中,煮到剛好 Al dente配料也非常新鮮,叉燒半肥瘦剛好,溏心蛋好味,最驚喜和欣賞的是香蔥,非常爽口,令人忍唔住食晒 另外,還加了$10黑木耳,份量很多,都算抵食 最後埋單剛好$100 ,唔使加一服務費,可以食到高質素拉麵,以香港現時消費水平來說性價比算高
炎熱的夏日中午經過希雲街,好想來一客拉麵
鋪頭剛開門,店員非常貼心,有問要唔要開大啲冷氣

拉麵的粗幼度適中,煮到剛好 Al dente
另外,還加了$10黑木耳,份量很多,都算抵食

2023-06-04